10 kostnader jeg trodde jeg skulle ha som voksen

Når jeg var yngre hadde jeg en klar forventning på hva det ville si å være voksen, og hva jeg måtte gjøre for å være denne voksne personen. Dette kostet meg noen unødvendige kroner, som jeg godt (fordi jeg ikke hadde begynt å ta kontroll på økonomien min enda) kunne ha sløst på andre ting. Kan man noen gang ha for mye sjokolade? ;-p

Dette er et samarbeid, så det er flere som i dag og muligens de neste dagene legger ut sine innlegg. Jeg skal prøve å få linket alle sammen til her, men jeg har også bedt de om å bruke hashtagen #UnødvendigeKostnader. Og dersom du har lyst til å skrive et innlegg om dette også, GJØR DET! Til og med du som ikke har blogg men har lyst å skrive et innlegg, kan publisere det her som et gjeste-innlegg! Dette temaet er så nyttig for flere at jeg ønsker bare å få så mange som mulig med på laget! Jeg skal på tur med niesen min i dag, så jeg legger ved linkene til de andre innleggene på kvelden, om jeg ikke kommer for sent hjem.

Før jeg begynner på listen er det noe viktig å gjør klart! Dette kostnader som var unødvendige for meg. Det betyr ikke det feil å bruke penger på dette, men gjør det for de rette årsakene. om du gjør det for de rette årsakene.

Det er mange som er glad i de høyhelte skoene mine, så de av dere er nok litt uenig her, men hør på mitt utgangspunkt og se om dere er uenig med konklusjonen min! Jeg kjøpte mine første par med høyhelte sko når jeg var 11 år. De var litt mer som platåsko, men helen var høyere enn tærne. Siden den gang har jeg hatt ett og annet par opp igjennom årene, som bare ble brukt ved spesielle anledninger. Og hver gang jeg hadde mulighet, tok jeg de av meg. Det var utgangspunktet for meg på ungdomsskolen, videregående og mens jeg studerte. Ikke når jeg begynte å jobbe.

Jeg hadde fått for meg at alle voksne damer som ikke hadde en jobb der de gikk mye (utelukker derfor barnehager, sykehusarbeid og butikkarbeid) gikk med høye heler. Så når jeg begynte å jobbe, kjøpte jeg mer flere sko. Ganske mange sko faktisk, alle med hel. I to-tre år gikk jeg med heler hver dag på jobb og mistrivdes med det. Jeg hadde vondt i tærne, tåneglene ble klemt og skapte irritasjoner, osv osv. Det var så deilig hver dag når jeg skulle hjem og kunne ta av meg skoene og ta på meg joggesko.

Nå ligger de fleste høyhelene mine i en eske under sengen, hvor de har ligget urørt siden jeg flyttet inn. Det er nok på tide å sende de til Fretex. De eneste skoene jeg kommer til å beholde er de høyhelte ecco-skoene. De er litt mer komfortabel!

Siden tenårene har jeg vært plaget med akner. Jeg har vel konstant i 20 år hatt en eller annen kvise i ansiktet. Dette har ført til dårlig selvtillit, irritasjon og nå, arr. Spesielt når jeg begynte å jobbe var det fryktelig deprimerende å innse at jeg kom til å være i jobb med kviser. Så jeg begynte å ta ansiktsbehandling en gang i måneden. Jeg kunne ikke se noe forskjell men hudterapauten min sa hver gang at hun la merke til at arrene ble svakere og porene mindre. Opprinnelig skulle jeg aldri bruke mer enn 1000 kr i måneden på dette, men så måtte jeg jo ha en eller annen krem, så i realiteten brukte jeg nok mellom 900 til 1300 kr hver måned. Legg merke til at jeg ikke la merke til noe forskjell på huden min. Allikevel gikk jeg dit i halvannet år. Hvis vi sier at jeg brukte 1100 kr i gjennomsnittet, blir det over 18.000 kr totalt. Nå er jeg 33 år (denne måneden), og huden har faktisk blitt litt bedre. Det var etter jeg sluttet å drikke cola i april, ikke en magisk krem.

En voksen dame skal pynte seg til jobb og se elegant ut. Jeg hadde uniform når jeg begynte å jobbe, så jeg ønsket å ha øredobber for å pynte meg litt og få frem individualiteten min. Jeg vet ikke hvor mange par jeg hadde, men det var nok mer enn 50 par. Igjen, akkurat som de høyhelte skoene, gikk jeg far å ikke bruke særlig med pynt, verken smykker, øredobber eller pynt i håret, til å gjøre det fordi jeg var begynt å jobbe. Nå styler jeg håret med diverse fletter og fliseklemmer, mens ørene og halsen er fri for alt.

Min første jobb, i en resepsjon for et oljeselskap, krevde uniform, som jeg heldigvis fikk fra jobben. Men når jeg byttet arbeidssted var ikke den uniformen lengre nødvendig. Da gikk jeg i stedet til innkjøp av en profesjonell garderobe. Skjorter, bluser, og bukser. Mens dette er greit, i teorien, brukte jeg mye penger på klær jeg ikke bruker utenom jobb. Dette krever ekstra plass i garderoben og det koster dobbelt når jeg skal ha en fritidsgarderobe og en jobbgarderobe. Nå har jeg en dongribukse som jeg kan ha både vanlige topper og noen finere topper til, pluss flere kjoler som passer både ullstrømpebukse, tynne strømpebukser eller ingen strømpebukser, avhengig av sesongen.

Jeg er en praktisk person. Det vil si jeg liker at mine eiendeler gjør mer enn å se bra ut. Så selv om jeg har kjøpt en pyntepute for å ha på sengen min, innså jeg raskt at jeg aldri gidder å re opp sengen og derfor ble aldri pynteputa brukt heller! Det samme med noen blokker/skilt som hadde noen inspirerende ord. Jeg var helt enig med ordene, men jeg så aldri på pynten bortsett fra når jeg tørket støv noen få ganger i året. Puta forsvant for mange år siden, og de to skiltene ble solgt på loppemarkede i fjor høst. Heldigvis ikke den dyreste investeringen, men heller ikke noe jeg kommer til å gjenta.

Her må jeg legge vekt på at dette gjelder ikke alle aviser. Jeg er inne daglig å leser vanlige aviser, og er så heldig at pappas abonnement gir tilgang til flere enn han og mamma. Men når jeg skulle begynne å studere, fant jeg ut at jeg skulle bli mer voksen. Og det mest voksne pappa gjorde, var å lese Dagens Næringsliv. Jeg var heldigvis litt smart her, med at jeg først kjøpte bladet i noen dager, før jeg skulle begynne å abonnere på avisen. Jeg klarte ikke å lese ferdig EN artikkel en gang! Det eneste jeg lærte var at det var godt å lese før jeg sovnet. Fordi jeg sovnet.

En periode vet jeg ikke hvor mange vesker jeg hadde, men det var MANGE! Spesielt unødvendig siden jeg ikke orket å bytte mellom de, men ville gjerne bruke en kanskje i to-tre måneder, før jeg la den fra meg og fant frem en ny. Siden jeg gjerne kjøpe en ny veske hver måned betydde det at mange ikke ble særlig brukt og ingen ble brukt opp! Jeg har donert bort de fleste, men har to vesker igjen. En er den dyre, gule vesken jeg kjøpte på 50 % salg, som jeg siklet etter i et halvt år før jeg kjøpte, det andre er en tøyveske, sånt handlenett vet dere. Det er et bilde og tekst fra Jane Austens Stolthet og fordommer på den, og det er den jeg bruker til det daglige. Den passer perfekt i sykkelvesken min, så der har jeg alt fra solkrem, til penger og klesskift når jeg skal bytte klærne på jobb.

Begynner du å se hvordan jeg så på meg selv som voksen? Noe helt annet enn jeg selv var som ungdom. Som ungdom brukte jeg sminke hver dag, men orket aldri å sminke meg mye. Plutselig som arbeidstaker, begynte jeg å sminke meg mer. Og jeg kjøpte flere ting jeg kanskje bare brukte et par ganger. Øyensminke, flere ulike maskaraer, eyeliner og lipliner. Jeg som aldri har likt å bruke leppestift! I dag har jeg kun noe få ting. Pudder til huden, en enkel boks med øyensminke, (fire fargen), en eyeliner, en til øyenbrynene, en maskara og fordi jeg brukte så mye på å kjøpe dyre leppestifter, (og ikke husker hvilken som er best), tre røde leppestifter.

Alle må jo ha bil, ikke sant? Vel, vi har ikke helt Amerika standard her, men jeg har alltid forventet at bil skulle jeg ha når jeg fikk meg jobb. En uke etter jeg fikk meg min første faste jobb, kjøpte jeg den gamle bilen til min bestevenninnes foreldre. Og når den brøt sammen tre og et halvt år senere, leaset jeg en bil. Den ble jeg endelig kvitt for halvannet år siden, og siden det har jeg ikke hatt bil. Jeg har i stedet elsykkel, med mulighet til å låne en av bilene til mine foreldre. Dette sparer meg minst 1000 kr i måneden, og har gitt meg mulighet til å kjøpe egen leilighet. Jeg kommer på ett eller annet tidspunkt å kjøpe meg bil igjen, men jeg har ingen konkrete planer. Jeg har allikevel lært at jeg, her jeg bor i Sandnes, klarer meg fint med elsykkel og busskort.

Det verste kjøpet jeg NOEN gang har gjort, er når jeg kjøpte Leksikon. For alle voksne jeg kjente som 19 åring, hadde leksikon. Jeg troppet opp på universitetet som 19 åring, og skrev meg opp på å kjøpe X antall leksikon, betalt over tid. Det er det dummeste, mest unyttige jeg noen gang har kjøpt. Og de siste bøkene går i papirdunken nå, fordi de var i kjelleren til mamma og pappa som hadde vannlekkasje forrige uke. Andre intellektuelle bøker er gamle klassikere, som Don Quijote, som jeg faktisk har kjøpt to ganger. Og lest ingen.


Tro det eller ei, det var faktisk 10 ulike kostnader jeg trodde jeg måtte ha som voksen, men som jeg fint klarer meg uten. Legg gjerne igjen en kommentar dersom dette er kostnader du syns er verdt å bruke penger på og hvilke andre ting du syns er unødvendig! Nedenfor vil jeg legge til linker til de andre som er med på opplegget. Jeg gleder meg virkelig til å se resultatet!

Frk. Front-End tok seg tid på ferie for å publisere (og kanskje skrive) et innlegg om kostnader du ikke trenger å ta på deg når du flytter (inspirert av at hun nettopp flyttet til egen leilighet som hun og samboeren kjøpte i vår!!). Gå inn å les, og ønsk henne en god ferie! (Innlegget er linket med å trykke på bildet/overheaden hennes).

Ill Jill ble mamma for ett år siden, og har skrevet hvordan sommeren har gått med varmen og baby og kostnadene de har hatt denne sommeren! Les innlegget her eller trykk på bildet.

#Unødvendigekostnader #økonomi #penger #lurtøkonomisk #smartekjøp #dummekjøp

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg