Kort og godt økonomi: Hva er personlig økonomi?

Hva er personlig økonomi og hvorfor er det så viktig å legge vekt på det personlige i det? Alle har et forhold til penger. Vi må det. Penger er et verktøy og en ressurs som kan brukes på alle deler av livene våre men det er også en begrenset ressurs. For de fleste av oss.

Vi får penger i det daglige via lønn, studielån, ukelønn eller fra et kredittkort (ikke å anbefale). Vi må selv bestemme hvordan vi vil prioritere de pengene. Og det er her det personlige kommer inn.

Hvordan vi prioriterer pengene vil være forskjellig. For tross det mange tror, tross mange ideologiers meninger: vi mennesker er ikke styrt kun av logikk. Du vil aldri prioritere dine penger helt likt det jeg vil. Du og jeg syns ulike ting er viktig, du og jeg mener forskjellig om hva som er uviktig. Det betyr at ting som jeg ikke bør bruke penger på, kan være helt rett for deg å bruke penger på. Så lenge vi er bevisst og klar over hva vi velger bort.

Det er det jeg ønsker å få frem med bloggen min hovedsakelig. Ikke hva jeg prioriterer men at jeg prioriterer. Vi kan ikke ha råd til alt, og da må vår personlighet bestemme hva som er viktigst og hva som er mindre viktig.

Tidligere har jeg skrev et innlegg om utgifter jeg trodde jeg måte bruke penger på når jeg ble voksen. Dette er ting som du kanskje ønsker å bruke penger på men det er feil for meg. Akkurat som at jeg syns det er utrolig viktig å bruke litt penger på bøker hver måned. Det er kanskje feil prioritering for deg.

Så lenge du betaler det du skylder, lever på mindre enn du tjener (slik at du kan spare litt), har forsikringer som beskytter deg og dine og spare til pensjonsalder, la personligheten din få siste ord i dine prioriteter. Ikke hva jeg skriver, ikke hva andre sier, til og meg ikke hva du mente selv som yngre!

Det er personlig!

Innlegget ble først publisert i juli 2018, det er revidert og republisert i juli 2019

#KortOgGodtØkonomi #økonomi #personligøkonomi #lønn #prioritering #forsikring #BrukMindreEnnDuTjener

4 kommentarer
  1. Dette skal jeg følge med på! Veldig bra det du sier om å prioritere etter personlighet og ikke etter hva andre mener man bør. Jeg tror det er helt avgjørende for å kunne leve godt med den inntekten man har.

  2. Budsjettbloggen: Så lenge man ikke begrunner med at personligheten ikke klarer å prioritere og derfor går dyper i gjeld, bør vi alle gjøre ulik vurderinger og bruke slik etter. Jeg viser jo hvilke valg jeg tar hele tiden MEN jeg har kanskje ikke vært like flink til å si at dette er mine prioriteringer.

  3. Kjempe bra at du skriver om dette! Det er et kjempe relevant tema i dag! Det at du får med at vi ser på forskjellige ting med forskjellig syn er viktig! Fortsett med dette!

  4. Henrik: Hei Henrik. Tusen takk for at du tar deg tid til å kommentere i en hektisk hverdag! Jeg tror det er veldig lett glemme det essensielle, at vi alle skal leve med våre egne valg, og vi alle har utgangspunkt som er vidt forskjellig. For ikke å snakke om ulik behov for sikkerhet. Så lenge folk ikke gjør ‘farlige’ valg for sin egen fremtid, og er bevisst om konsekvensene, kan vi egentlig ikke si så mye!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg