Kort og godt Økonomi: Hva er et budsjett?

Et budsjett er den mest effektive måten å spare penger og hindre overforbruk. Det er en plan for pengene dine i en bestemt periode.  Planen skal være bestemt før perioden begynner men kan justeres underveis. Perioden kan være for en uke, 2 uker, 1 måned, lønning til lønning og til og med for 1 år. (Les her om en familie som har femårsbudsjett)

Et budsjett er veldig enkelt: FØR måneden begynner tar du de forventede inntektene dine og trekker i fra de forventede utgiftene dine. Er du usikker på noen av tallene, runder du ned inntektene og runder opp utgiftene. Husk å inkluder sparing som en utgift! Hva sitter du igjen med når du har tatt inntekt minus utgifter?

Resultatet av budsjettet bør ALDRI være minus. Da har du brukt mer penger enn du tjener og mens det kanskje går en måned, vil det raskt føre til at sparebørsa er tom.

Tallet bør heller ikke være pluss. Da kan du øke det du setter til sparing (er bufferen din ferdig utfylt eller sparer du til noe spesielt?), vurder om det er noen ting du trenger å kjøpe (klær, utstyr til hjemmet, etc) eller øke diverse kontoen din.

Tallet bør være null. Da er det et nullbasert budsjett. Legg merke til at kontoen din trenger ikke være null for at du skal ha et nullbasert budsjett. Det betyr bare at du har en plan for alle pengene som kommer inn. Da sløses ikke en krone uten at du har bestemt den skal sløses.

Noen spørsmål? Skriv i kommentarfeltet, så svarer jeg deg så snart det lar seg gjøre.

Lyst å lese mer i denne serien? Dette er bare innlegg to så langt men gå på kategoriene å finn “Kort og godt personlig økonomi” blant de.

Lyst å lære mer? Her er flere innlegg som kan hjelpe deg videre

#økonomi #budsjett #personligøkonomi #privatøkonomi #adverdoverkunnskap #kortoggodt

4 kommentarer
  1. Å sette opp et budsjett har så langt vært veldig lærerikt for meg. Jeg vet at jeg ikke kommer helt i mål med budjsettet for juni måned, jeg har gått over på noen poster og må omdisponere. Men det er jo en læringsprosess dette her, så jeg får ta med meg lærdommen videre 🙂

  2. Budsjettbloggen: Ha tålmodighet, som du sier er det en læringsprosess. Du vil se når du begynner med din fjerde måned at du er mer sikker og tryggere på beløpene du bruker. Etterhvert vil du også kunne utfordre deg selv noen måneder med å kutte ut noen utgifter, bare for kortere periode.

  3. hektapainterior: Tusen takk for at du leser bloggen min! Setter utrolig pris på tiden du bruker og at du tar deg tid til å kommentere. Jeg er inne å leser bloggen din, og jeg lurte på, siden den går til en gruppe, er dere flere som skriver eller er det bare deg? Har kost meg med noen av de seneste innleggene dine! 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg