Kort og godt økonomi: Hvordan lager jeg et eget budsjett?

Har du en drøm som krever litt ekstra cash? Da er et budsjett du trenger. Det er lettere å kontrollere seg selv, når uvanen hindrer en drøm. Om det er boligdrømmen du er lei av å drømme om og nå vil ha oppnådd, eller drømmen om å reise jorden rundt, vil et budsjett hjelpe deg slutter å sløser med de pengene du har jobbet hardt for å tjent og i stedet utnytter de til det fulle. Hva et budsjett er, kan du lese i et annet innlegg (trykk her for å lese det). Hvordan du lager et budsjett, kan du lese om videre her.

Det er ikke vanskelig å lage et budsjett. Det vanskelige er å følge det. Personlig økonomi er 80 % adferd, 20 % kunnskap. Her finner du de 20 % som gjør det lettere å kontrollere adferd. 

Først må du lage et realistisk budsjett. Så lenge du ikke går i minus hver måned, kan vi først håndtere vanen med å lage og følge et budsjett, så kan vi heller endre forbruksvanene våre senere. Husk at et budsjett skal lages før måneden begynner (i hvert fall før du begynner å bruke penger den måneden)

1. Skriv ut eller ha tilgjengelig alle kontoutskrifter fra forrige måned (med mindre forrige måned var ekstraordinær, da tar du en representativ måned).

2. Skriv ned inntekten din øverst på lista. Dette er alle pengene du får inn, om det er flere inntektskilder, støtte i fra staten i en eller annen form eller betalinger til deg. Endre inntektene dine seg fra måned til måned og du er usikker på beløpet denne måneden, rund inntekten ned til et tall du vet du kommer til å få. 

3. Skriv ned alle faste utgifter. Faste utgifter er utgifter som kommer hver måned og som du vet ca hvor mye det er. Sparing, Husleie/lån, mobil, andre lån, forsikringer, abonnementer, strøm, og. fl. Jeg er klar over at strøm kan variere fra måned til måned, men kanskje du kan se på fjorårets regning for denne måneden? Ta uansett å rund usikre tall opp. I hvert fall til vi ser at budsjettet ikke går i minus. 

4. Husk at sparing også er en budsjettutgift. Jeg har satt det som en fast utgift, for du bør spare hver måned. 

5. Regn sammen de variable utgiftene dine fra kontoutskriften. Stryk ut utgiften når du har satt det på en kategori. Her har du kategorier som “Mat”, “Diverse småting” “Gaver”, “Transportkostnader”, “Drivstoff”, “Klær”, “Interiør/boligting” og andre kategorier som passer deg. Jeg har for eksempel en egen kategori for bøker. 

TIPS: Bruk heller færre enn flere kategorier. For eksempel: Ikke alt vi kjøper på bensinstasjon er drivstoff men noter alt sammen under drivstoff uansett! Det er mye arbeid å gå igjennom å skille mellom disse utgiftene. 

6. Det er alltid en større eller mindre utgift som ikke passer noen som helst plass. Dette plasseres i en egen “Diverse utgifter” post.

Nå bør du ha notert ned alle utgiftene og inntektene utenfor på et eget ark. 

7. Regn alt sammen. Inntekter minus utgifter. Du kan enten gjøre dette med papir og en kalkulator eller i Excel. Målet er at budsjettet skal gå i null. Dersom du har mer penger til overs (tall som ikke er i minus). Gratulerer! Disse pengene må du bestemme NÅ hva du vil bruke de til. Vil du spare de, vil du kjøpe et ekstra klesplagg denne måneden, trenger du noe til boligen din?

Det er viktig å ikke la løse penger ligge i budsjettet, det at du vet du har de tilgjengelig gjør det lettere å overforbruke. 

Går tallene i minus, må du kutte noen variable utgifter. Har du handlet mye annet enn drivstoff på bensinstasjonene, så må du slutte med det og heller kjøpe ekstra på butikken. Du kan kanskje ikke kjøpe deg noen klær denne måneden, eller så må du passe på matbudsjettet ditt. Kutt utgifter der du kan, til budsjettet går i null. 


Her har du første versjon av budsjettet ditt. Det tar tre måneder å bli vant med et godt budsjett, men du vil også mest sannsynlig aldri klare å treffe helt på budsjettet. Det er i orden. Så lenge du alltid har en back up plan hvor du vet hva du kan kutte, eller hvor ekstra penger skal plasseres, gjør det ikke så mye. 

Det viktige er at du ikke gir opp og gjør de nødvendige justeringene når du trenger det. 

Lykke til 

Og har du noen spørsmål om personlig økonomi, bare legg de igjen i kommentarfeltet. Er det et større spørsmål, lager jeg et eget innlegg om det. Hvis ikke, svarer jeg der og da! 

#budsjett #økonomi #personligøkonomi #privatøkonomi #hvordanbudsjettere #budsjettips #bank #kontoutskrift 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg