Kort og Godt Økonomi: Hva er renter på lån? Enkel utregning av renter på lån.

De fleste lån vi alle har, betaler vi renter på. Renten er på en måte leien vi betaler for å låne pengene. Vi hører ofte om effektiv og normativ rente. Det er den effektive renten som betyr noe, for denne inkluderer avgifter og andre kostnader som kommer ekstra.

Når du betaler på lånene dine, vil terminbeløpet (altså det du betaler) først betale de rentene som har samlet seg opp siden forrige betaling, før det som er igjen går til selve lånet. Det betyr at med ingen betaling vil rentene bli lagt til hva du har lånt og dermed øke beløpet. I disse Covid-19 dagene, er det flere som har arrangert ‘avdragsfrihet‘ på for eksempel boliglånene sine. Dette vil si at de bare betaler rentene på boliglånet, og ikke noe mer. Lånet står derfor stilt, det øker eller minker ikke. Lønnsomt er det bare for banken og for de som, pga permisjon eller en midlertidig tapt inntekt, akkurat nå ikke klarer å betale boliglånet.

Det er også mulig å gå motsatt vei (som jeg gjør under Eksperiment: boliglån) å betale ekstra. Med å betale ekstra, vil beløpet du skylder bli redusert enda mer, som igjen fører til at fremtidig renteberegning blir redusert.

Rentene forteller hvor mye du må betale i løpet av et år og beregnes alltid i fra hva du skylder. Hver gang du reduserer hvor mye du skylder, vil rentene reduseres.

Hvordan regnes rentene?

La oss ta et eksempel. Si du har lånt 12.000 kr, til 12 % rente. Det betyr at i løpet av et år, om du ikke betaler noe som helst på lånet, må betale 1440 kr for å låne de pengene.

Legg merke til at 12 % er for ett år. Skal du betale et avdrag hver måned, betyr det at du skal betale 1 % hver måned (12/12=1)

 Hvis vi nå ser for oss at du kan betale 1000 kr i måneden, la oss undersøke hvordan nedbetalingen vil gå. Husk! Hadde du ikke hatt renter, ville lånet vært nedbetalt på 12 måneder.

12.000 kr, med 12 prosent rente og 1000 kr betalt hver måned, koster 848 kr i renter og tar 13 måneder å bli tilbakebetalt.

Det er jo ikke så farlig. Det skumle er når rentene er mer. På Luksusfellen hørte jeg om en som tok opp et lån med 1619 % (Les saken her). La oss se hva denne renten gjør med lånet han tok opp på 4000 kr.

1619 % er 135 % hver måned. Man kan også regne det daglig: 4,4 % hver dag!

På en måned må man betale 5400 kr, bare for å holde lånet der det er. Betaler du ingenting på lånet i løpet av ett år, har rentene samlet seg til å bli 64.800 kr. Totalt, med lånet på 4000 kr, skylder du nå 68.800 kr! For å låne 4000 kr!

La oss si at du har vært uheldig og tatt opp dette lånet. Men nå kan du betale 6000 kr hver måned for å bli kvitt det. Da ser det slik ut:

Dersom du kunne betale 6000 kr hver måned for lånet, måtte du ut de neste tre månedene med 16.676,5 kr for å betale tilbake 4000 kr. ALLTID les hvor mye renter det er på det du låner!

Til slutt, la oss ta et mer realistisk og vanlig lån. 10.000 kr, til 20 % rente. 20 % rente er ganske vanlig på kredittkort. 20 % er 1,67 % i måneden.

 Igjen kan du betale 1000 kr i måneden. Det tar deg 12 måneder å betale dette tilbake igjen, med en total kostnad på 11.030,45 kr


Håper dette var forståelig om renter på lån, bare still oppfølgingsspørsmål dersom du har det. Og husk: ALLTID, ALLTID les hvor mye den effektive renten er.

Er det noe som var uklart eller har du et spørsmål om privatøkonomi som du ønsker svar på? Legg igjen en kommentar eller send en privatmelding. 🙂

(Dette innlegget ble først publisert juli 2018, det er nå oppdatert med ekstra informasjon om avdragsfrihet i forbindelse med Covid-19)

#økonomi #personligøkonomi #privatøkonomi #lån #renter #gjeld

2 kommentarer
  1. Veldig ryddig og god oversikt med tabellene. Benyttet meg av Lånekassen sitt tilbud i fjor om utsatt betaling pga permittering, inntil et familiemedlem sa til meg det ikke lønte seg. Så jeg betaler heller nå og har lite å rutte med.

   Leste saken fra Luksusfellen i 2018 som du lenket til, og søkte opp SMS-lån. Har ikke hørt om det før, men når jeg leser her https://www.xn--billigeforbruksln-orb.no/sms-l%C3%A5n/ står det at de typiske SMS-lånene ikke eksisterer mer. Det er jo en helt hinsides rente!

   Samme med kredittkort, om man ikke betaler tilbake innen fristen.

   1. Tusen takk! Det er så lett å bli overveldet av tall – at man ignorerer det man ikke forstår, tar de enkle valgene og så brenner seg etterpå! Jeg er glad for at sms-lånene ikke lengre er tilgjengelig. Det er nesten kriminelt at de i det hele tatt eksisterte. De utnyttet de som ikke hadde økonomisk forståelse/opplæring og de som var desperate.
    Og det er derfor jeg også er vàr kredittkort. Selv om jeg selv bruker kredittkort til å handle på nettet og større innkjøp, vet jeg også at det er mange som mangler opplæring i hvordan kredittkort og renter faktisk fungerer. Skolene har ikke hatt nok fokus på personlig økonomi, samfunnet har stolt på at familier selv gir denne opplæringen, selv om de ikke stoler på at de gir god nok opplæring i andre temaer.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg