Å overleve på studielånet: Tips til studenter, før semesteret begynner.

7976 kr er alt studenter får de fleste månedene, fra Lånekassen (tallet er fra i fjor, kan ha økt til i år). Men det er ikke dette du trenger å leve på. Den første måneden med utbetaling får alle sammen utbetalt ca 21.000 kr og med planlegging kan du la disse hjelpe deg resten av semesteret. Dette betyr ikke at du kan bruke penger på willy-nilly, men det er det uforutsette som gjør det vanskelig for deg å holde deg innenfor begrensningen. 

 • 7976 kr er lite for å klare seg hver måned, spesielt hvis noe utenom det vanlige skjer (og det skjer alltid noe uforutsett). Du må derfor sette av en viss sum fra de 21.000 kr for å hjelpe deg håndtere de forventede, uvanlige kostnadene som kommer. Jeg anbefaler at alle har minst 10.000 kr i buffer, men det er kanskje litt mye spare, når du også skal kjøpe bøker, kanskje flytte i ny hybel, osv. Sett til sides minst 5000 kr, helst mer, som bufferen din for nå. Du kan fylle den på etterhvert som du jobber eller neste semester når du igjen får storstipendet. Og hvis du har penger fra en sommerjobb, bør du i hvert fall sette inn nok penger i en buffer! 10.000 er det første målet og bør holde for en student.

 

 • Klarer du ikke å leve på 7976 kr hver måned, må du holde mer igjen av storstipendet. La oss si at du må ha 1000 kr ekstra til hver måned. Da må du sette til sides, fra storstipendet, 1000 kr for september, oktober, november og desember. Dette må du gjøre i tillegg til buffer. Disse 5000 kr er IKKE bufferen din. 

 

 • Lag et eksempelbudsjett på hvordan du skal fordele 7976 kr i løpet av en måned. Du må ta hensyn til faste utgifter: Bolig, strøm, internet, forsikring, transport, mobil. Du må tenke på variable utgifter: Mat, lommepenger (dette bruker du når du skal ut i helgene), sparing til gaver, sparing til reise, klær og diverse. Når jeg forsøkte å leve med et studentbudsjett i fjor høst, sparte jeg først penger på å kutte ned lommepengene. Det var en stor tabbe! Jeg gikk på veggene, for jeg hadde ikke penger til å gjøre noe helt annet. MEN, lommepengene må være et kontrollert beløp. Kutt heller ut penger til klær og diverse. 

 

 • Du må ha forsikring, sjekk om du er inkludert i foreldrene forsikring fortsatt. Forsikringene som anbefales til studenter og lærlinger er Ulykkesforsikring, Innboforsikring og Reiseforsikring. Egentlig anbefales Uføreforsikring (også kalt Uførepensjon) i stedet for Ulykkesforsikring, men Uføreforsikring er ganske mye dyrere enn ulykkesforsikring. Det finnes uansett gode priser for studenter, søk studentforsikring, så finner du tilbudene. 

 

 • Hvis du skal bo en plass flere år, skal du sikkert beholde hybelen/leiligheten over sommeren. Husk at du skal betale leie for dette også. Spar opp penger for å håndtere leien. Om sommeren, når du begynner sommerjobben, vil lønnen for juni ikke komme før i slutten av juli, og leien må betales den første. 

 

 • Reise og gaver er det greit å spare litt til hver måned, selv på det lave beløpet 7976 kr. Jula kommer, du kommer til å bli invitert i bursdager og du kommer mest sannsynlig til å reise hjem til jul, kanskje til og med ferie til neste sommer! Hvis du ikke sparer litt og litt hver måned må du sette til sides penger for dette i storstipendet. 

 

 • Ting som klær, gaver og reiser er strengt tatt ikke nødvendig (som regel), men er en luksus som vi ikke helt vil klarer oss uten. Se for deg å bli invitert i en bursdag og så tar du ikke med deg en gave! Dette er allikevel plasser du kan spare mye penger på dersom du er lur. Ønsk deg penger til klær i bursdag og til jul eller andre ting du trenger (ny sekk, hånduker, sengetøy osv). Spør foreldrene dine om julegaven fra de kan være å betale reisen din hjem eller på felles ferie. DIY gaver med ting du har hjemme allerede. 

 

 • For å oppsummere hva du kan gjøre med storstipendet på 21.000 kr: 
  • Sett av penger til en buffer
  • Kjøp skolebøker
  • Spar f.eks. 1000 kr per måned, for å hjelpe med utgiftene
  • Spar penger til å betale husleien over sommeren. 
  • Spar nok penger til en tur-retur billett hjem eller til ferien. 
  • Sett til sides penger for klær dette semesteret
  • Sett til sides penger for gaver dette semesteret (julen kommer hvert år og bursdagene til vennene og familie flytter seg ikke) 

Om du bruker litt tid på å planlegge nå, kan du unngå mange timer med stress og uro når du sitter med en utgift du ikke har penger for å betale. Det er dette som menes når du hører uttrykket “Friheten i et budsjett”. Du tar litt kontroll i begynnelsen, for å gi deg selv frie tøyler senere. Du kan klare deg, du kan ta kontrollen, du kan bestemme deg for at dette er viktig nok. Begynn i dag, tenk over dine verdier og prioriteringer, så er du klar når stor-stipendet kommer.


Var dette nyttige for deg? Skriv JA i kommentarfeltet! (Og del det gjerne videre med andre studenter eller kommende studenter, *wink-wink*) Var dette gammelt nytt for deg? Skriv GAMMELT i kommentarfeltet! Ønsker du flere tips og mer informasjon? Skriv TIPS i kommentarfeltet! 

Ønsker du å lese mer om det jeg har skrevet rettet mot studenter og lærlinger? Trykk her for å komme til kategorien “Studenter og lærlinger”

#student #lærling #økonomi #privatøkonomi #personligøkonomi #studielånet #stipend #overleve #tips #triks #Studentlivet

6 kommentarer
  1. Christine: God morgen! Kutter du kostnadene helt eller har du et mål om hvor lite du skal bruke hver måned/hvor mye du vil spare hver måned? Så kommer det morsomste spørsmålet: Hvorfor sparer du? Jeg elsker å høre hva andre vil gjøre med overskuddet de har, for det er uendelige muligheter! Det første (om man ikke har) er jo selvfølgelig en buffer men etter det?

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg