Uke 29. Budsjettet testet og strukket men ser ut til å holde!

En ny uke er her og som alltid møtes den med et budsjett som er oppdatert. Det er så viktig, når du lever med et budsjett, å jevnlig oppdatere for å vite at du ikke overforbruker. Det er helt greit å gå over på noen kategorier men da må du kutte andre kategorier. Det er så viktig at du har en plan for hver eneste krone og at du ikke går i minus for måneden. Eneste måten å gjøre dette på, er å jevnlig oppdatere og sjekke budsjettet. I begynnelsen, med de første budsjettene dine, vil du nok gå inn å sjekke budsjettet oftere men etterhvert er ikke det nødvendig. Ikke la det gå mer enn en uke mellom hver innsjekk. Når jeg begynte å budsjettere ville jeg gå inn hver gang jeg hadde kjøpt noe eller betalt noe, for å oppdatere. Etterhvert som jeg ble vant til å ha et budsjett og bevisstheten er en vane som alltid er med meg (akkurat som det er en vane å alltid ha mobilen eller nøklene dine med), har jeg begynt å sjekke tallene på søndag og mandagsmorgen. Det hender jeg går inn utenom også, men da er det en spesifikk ting jeg ønsker svar på. For jeg husker ikke tallene, bare om det er noe igjen å bruke eller om det er tomt. 

Dersom du ikke budsjetterer enda men er interessert i det, har jeg noen ressurser helt nederst i dette innlegget som kan hjelpe deg til å begynne. Her er det linker til dataprogrammet jeg bruker for å budsjettere (det heter Everydollar og er gratis), et innlegg som viser hvordan jeg bruker det og diverse andre innlegg med tips og triks du bruker når du skal sette opp ditt eget budsjett. Husk at det aldri blir perfekt, husk at du kan og skal justere tallene fra måned til måned (da ingen måneder er like) og at det tar ca 3 måneder for å få inn budsjettet som en vane i livet ditt. 

Uansett, her er ukens oppdatering av mitt budsjett, det har vært Gladmaten, jeg har kost meg og det merker lommeboka. 

Dagene mellom den 15. og den 20. er dagene hvor alle de store utgiftene kommer. Dette er veldig bevisst, siden jeg får lønn den 15. hver måned. Dersom du kan gjøre det, anbefaler jeg også at du kontakter de som sender deg de dyreste regningene og be de flyte forfallsdato på fakturaene. Sett det en eller to dager etter du har fått lønn, da det kan hende lønnen din blir litt forsinket, om bare noen timer. Dersom du har leie som trekkes den første hver måned, sett av pengene fra måneden før, med å flytte de fra lønnskonto til en regningskonto og ha en automatisk overføring den 1. hver måned. 6 av 10 utgifter forrige uke, var de faste, store utgiftene. Så hadde jeg en bloggshout og på fredag og lørdag var jeg på Gladmaten. 

Gladmaten er en matfestival som har blitt arrangert i 20 år her i byen. Røde Kors hjelpekorps har sanitetsvakten her, (Sjekk dette morsomme bilde, linket til Facebook) så på lørdag var jeg der først på vakt. Men fredagskveld og lørdagskveld var jeg ute med venner og familie. 

Fredag tok jeg bussen, for jeg ville drikke litt alkohol. Vi satte oss til slutt ned på Komla og Cava, hvor jeg kjøpte en flaske Cava og spanderte på de andre som kom etterhvert. Lommepengene forsvant ganske raskt, men det var kontrollert. Det er det som er flott med lommepenger, de er kontant og det blir tomt. Jeg brukte rett under 400 kr fredag, 100 kr under vakten på lørdag, og 100 kr på lørdagskveld. Denne dagen kjørte jeg, kjøpte litt på matbutikken (en flaske med vann og noe sjokolade, for jeg glemte å ta med meg hjemmefra), og så gikk vi rundt å koste oss. Vi endte opp på en rolig pub på slutten, borte fra folkemengdene, det var bare kos det også.  

La oss se hvordan budsjettet ser ut. 

Jeg har denne måneden ventet med å sette over penger til mamma og pappa av to årsaker. Jeg håper jeg kan skrape sammen mer penger å betale de og jeg er redd jeg kommer til å trenge mer penger på andre ting. Slik det ser ut nå, skal jeg klare å betale mer enn planlagt til de. For dere som er ny: Årsaken til at Planlagt beløp og Paid off beløpet ikke er de samme, er fordi det er renter på begge lånene. Studielånet har rett under 500 kr i renter, og boliglånet har over 1600 kr i renter. 

Her ser du de ulike minibufferene mine. Dette er grunnen til at jeg overlever med et budsjett. Dette er spesifikke sparemål, som jeg sparer penger til. Dette gir meg tillatelse til å bruke penger og hjelper meg med å spare, samtidig. Tillatelsen kommer av at jeg har spart opp penger til den spesifikke tingen, og det er lettere å spare siden jeg har øremerket alle pengene jeg har på konto. De blir ikke brukt på noe annet med mindre jeg har vurdert det grundig. Jeg har penger klart til når mobilen eller pc-en tar kvelden (både mobil og pc er tre år gamle), jeg har penger til tannlegen, legen og øyenlegen om det skulle være nødvendig. Som medlem i Røde Kors Hjelpekorps, har jeg endel tur-utstyr. Blir dette ødelagt mens jeg er med på en aksjon, får jeg penger igjen i erstatning. Skjer det utenom en aksjon (øvelse eller sanitetsvakt), må jeg stå for kostnaden selv. 

Jeg sparer hele tiden til gaver, jeg har penger til når jeg pusser opp kjøkkenet, jeg har noe til ferie, fond og feriepenger jeg sparer fra forrige jobben, siden jeg byttet jobb på slutten av året i fjor. 

Hva er Justering av feil i tall: 

Jeg oppdaget for noen måneder siden, at pengene budsjettet mitt sa jeg hadde spart og de faktiske tallene jeg har på kontoene, ikke stemte overens. Jeg noterte ned feil-beløpet, og sjekket igjen neste måned. Igjen var det feil, men feilmarginen var større. Jeg ventet en måned til for å sjekke. Igjen stemte ikke tallene. Når jeg regnet sammen alt sammen, var feilmarginen nesten 3000 kr. Det vil si kontoene manglet nesten 3000 kr i forhold til hva budsjettet sa. Det fikset jeg med å ‘bruke’ feil-marginen i budsjettet, men la pengene være på konto. Nå er jeg spendt på hva slutten av måneden viser. Har det gått opp-i-opp?

Alle hushold kostnader er nå betalt. Mobilregningen ble 12 kr mer denne måneden, fordi jeg ringte det fem-sifrede telefonnr til politiet. Vi fant en hund som sprang løs, en kveld vi var å gikk tur. Jeg har selv savnet vår gamle hund og satte veldig pris på at noen hadde tatt kontakt med politiet å meldt i fra om at hunden var observert i den og den gata. 

Jeg har tatt bussen tur-retur denne måneden, og parkert i sentrum en kveld. Kjempekoselige kvelder begge to, så det er helt ok at disse pengene er brukt. 

I juli i fjor, sprakk matbudsjettet. Jeg trodde det var pga bursdagen min, men nå husker jeg det var pga Gladmaten. Så jeg er glad for at jeg økte denne posten, denne måneden. 

Også lommepengene sprakk i fjor, og igjen er jeg glad for ekstra penger å bruke denne måneden. Jeg har ikke så mye penger igjen på mat, men en av årsakene er at jeg har brukt de litt som lommepenger. Derfor sier jeg at jeg har 600 kr igjen for de siste 8 dagene, til mat og lommepenger. Det går helt fint! 

På bloggen har jeg brukt 45 kr på en bloggshout. Jeg kan ikke i jeg også nå fikk den forventede verdien av shouten, ikke slik jeg gjorde det første gang. Men det kan også tenke seg er fordi det er sommerfeire for mange og bildet jeg brukte hadde en del mørke farger. Forrige gang var bakgrunnen knall gul. Det er testing og feiling her. 


Da var budsjettet oppdatert og jeg har kun noen få utgifter igjen denne måneden. Det er som regel den siste uken i måneden hvor jeg virkelig føler jeg kan slappe av, siden jeg nå har fått betalt de store utgiftene. Jeg ser hvor mye jeg har brukt og hvor mye jeg har igjen. Som regel har jeg mer igjen enn jeg frykter i begynnelsen av måneden. Det er alltid en gøy opplevelse. 

Hvordan går det med ditt budsjett? Er du i mål med alle de store utgiftene dine eller har du en stor regning liggende til den siste uka? Legg gjerne igjen en kommentar, hvis du er komfortabel med å dele. 

Så til litt generell informasjon og linkene jeg lovet i begynnelsen av innlegget: 

Dersom du liker de ulike grafikkene jeg har laget nedenfor, kan du følge meg på Pinterest, hvor jeg legger de ut fortløpende, (med mindre de er nødt til å kobles sammen med et blogginnlegg for å være meningfullt. Trykk HER for å komme til Pinteresten min. Jeg har også ordnet en Instagram-konto for bloggen! Søk etter Voksentilslutt, så finner du meg. 

Dersom du er interessert i det nettbaserte budsjettprogrammet jeg bruker, er det gratis, og jeg har linker nedenfor både til nettsiden og til et innlegg hvor jeg forklarer hvordan jeg bruker det. Du finner også andre, tidligere innlegg om budsjett. Har du andre spørsmål, nøl ikke med å ta kontakt!  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#budsjett #penger #plan #økonomi #livsstil  #pengeressurser #BalansereBudsjett #regnskap #personligøkonomi 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg