Kort og godt økonomi: Hva bør jeg spare hver måned?

Hvor mye du bør spare er vanskelig å si, uten at å vite hvor mye lån du har, hvor mye du betaler i faste, nødvendige kostnader og hvordan du prioriterer fritiden din. Det er allikevel fire ting du bør spare til. Her må du selv vurdere dagens og månedens innkjøp i mot disse fire sparemålene. Det ene kan du vente med å spare til, frem til du er ferdig med studiene. 

Buffer, gaver, reise og pensjon. Dette er også rekkefølgen du bør spare i. 

Buffer

Buffer er det første du må spare opp til. Bufferen er der for å bremse økonomiske ulykker som holder på å treffe deg. Med en buffer vil du kunne håndtere utfordringer som kommer din vei, om det er en ødelagt pc, kjøleskap, bil eller noe annet, uten å måtte ta opp dyre lån. Som student anbefaler jeg minst 10.000 kr, når du begynner å jobbe, minst to månedeslønner. Eller tre-seks måneders utgifter, spesielt om du frykter å være arbeidsledig en periode. 

Gaver

Her er det snakk om både jul og bursdagsgaver. Ikke det viktigste i livet men jeg tror de fleste av oss ønsker å kunne gi gaver til andre. Og er det ikke greit at julen aldri flytter på seg? Vi vet når jula skjer, vi vet når familiene og de nærmeste, eldste vennene våre har bursdag. Så da er det bare å spare opp litt og litt hver måned for å håndtere alle gavene. Når det kommer til hvor mye du må spare? Regn sammen hvor mange du regner med du skal kjøpe gaver til, x med 2 (jul og bursdag) og x beløpet du kunne tenkte deg å betale. Denne summen deler du på 12, for å vite hvor mye du må spare hver måned. Dersom det er mye, må du enten kutte ned hvem du gir gaver til, eller hvor mye gavene koster.

Eksempel på utregning: 10 personer x 2 = 20 gaver x 400 kr = 8000 kr i året / 12 måneder = 666 kr som vi runder opp til 700 kr. 

Reise

Reise kan bestå både av reise hjem om du bor borte fra familien din eller ferie. Er det ferie er ikke dette noe vi trenger men siden man ALDRI må finansiere ferie på kredittkort (altså at du kjøper ferien uten å ha pengene på konto), er det like så greit å bare begynne å spare opp med en gang. Igjen, avhengig av økonomien og hvor du har lyst til å reise neste år, sparer du ulike beløp. Dersom du for eksempel skal reise til vestkysten av USA i to uker, anbefaler jeg deg å spare minst 32.000 kr (inkludert flybilletter) for en person. Har du 10 måneder på dag, må du spare 3200 kr i måneden på å spare opp det beløpet. Planlegger du å bruke 20.000 kr, må du spare 2000 kr i ti måneder. 

Pensjon

Jo tidligere du begynner å spare til pensjon, jo mindre må du betale hver måned og dess mer betyr hver krone. Har du for mye lån, for mye du må spare til, og fremdeles er i tyve-årene? Ja, da går det vel greit. Men sparer du bare 100 kr i måneden, vil dette vokse seg stort i løpet av årene frem til pensjonsalder. Litt er bedre enn ingenting! 


Dette er de fire tingene du må prioritere å spare til og fordi pengene her er spesifisert til uhell, gaver, ferie og pensjon, er det lettere å ikke bruke de på andre ting. To er obligatorisk: Buffer og Pensjon, to er viktig for oss sosialt og mentalt. Hvis du har lyst til å vite mer om småbuffere (som dette er) kan du trykke på bildet under. 

Var dette hjelpsomt? Skriv JA! i kommentarfeltet. Viktiger: Er noe uklart, skriv det ned! Det er viktig at svarene her blir så tydelig som mulig! Du kan også legge igjen et spørsmål dersom det er noe du lurer på om personlig økonomi. Det er ganske mange spørsmål som ligger på vent men er det et viktig spørsmål, hopper det frem i køen! 

Ønsker du å lære mer om personlig økonomi? Går til Kategorien: Kort og God Økonomi, finner du tidligere stilte spørsmål. Trykk her for å komme dit.

#økonomi #personligøkonomi #privatøkonomi #kortoggodt #ferie #Gave #pensjon #buffer #økonomipåfemmin   

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg