Kort og godt økonomi: Er det dumt å ønske å bli rik?

Med ordtak som “man kan ikke kjøpe lykke”, “penger gjør deg ikke lykkelig” og “du kan ikke ta det med deg når du dør”, er det en viss forståelse av at de som ønsker å bli rik, har misforstått hva lykke er for noe. Det er ikke nødvendigvis slik og ønsker du å bli rik, er du ikke automatisk gjerrig og materialistisk. For er det en ting som er sikkert, man blir ikke lykkelig av å være fattig heller! Alle som ikke har kunne delt ferieminner med venner etter en sommer, fordi det ikke var penger å reise for, kjenner seg igjen i dette.

I vinter som var ble det publisert et forskningsresultat som indikerer at penger faktisk gjør deg lykkelig, opp til et viss punkt. Opp til dette punktet, øker følelsen av lykke hos folk. Etter dette punktet slutter økningen av lykkefølelse. Hva dette punktet, beløpet er, endret seg også fra sted til sted. Gjennomsnittlig er det 75.000 $ i året. Det øker i rikere land og mens Norge ikke er nevnt spesifikt, er beløpet for Skandinavia 100.000 $. Mellom 800.000 og 900.000 NOK i året. Du kan lese studien her

Det er ikke dumt å ønske å bli rik. Man slipper mye av de tingene fattige eller middelklassen må uroer seg for. De som er rike har en større evne til å gi men det er også studier gjort som viser at det å bli rik gjør at man får mindre empati. (Link til Ted talk på Youtube). Det positive er at studiene også viser hvordan man kan bekjempe dette tapet av empati. Påminnelser om andres vanskeligheter, øker viljen til å gi.

Som svar på om det er dumt at du ønsker å bli rik: Nei, ikke hvis du har gode og ikke ‘dumme’ grunner til ønsket ditt. Dersom du ønsker å bli rik fordi du da slipper å være med andre mennesker: du er i fare for å bli en gnier på skala med Gulbrand Gråstein (Wiki link til info om Skrue McDucks erkefiende) med manglende empati til problemene verden står overfor. Ønsker du å bli rik fordi du da kan hjelpe andre mer: Kjør på! Jobb hardt! Ofre ting for å oppnå drømmen. De du kommer til å hjelpe vil takke deg! 

Husk, man hjelper ikke fattige med å være fattig selv. 

#økonomi #rikdom #rik #fattig #moral #empati #lykke #lykkelig #glede #gave #donere #gi 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg