5 ting du kan gjøre for å beholde motivasjonen for (penge)målet ditt?

Hvilke store og fantastiske drømmer har du? Vil du reise jorden rundt, pensjonere deg tidlig, jobbe deltid og være mer hjemme med familien, bygge og designe et eget hus, kjøpe en gård, gå Grønnland på tvers? Bygge et barnehjem for å hjelpe barn som virkelig er mest utsatt i verden? Store drømmer, som krever at du har god kontroll på økonomien din. Det vil ta tid å komme til disse punktene. Du må være fokusert, du må ville ofre noen ting. Det vil være tøft til tider å huske hvorfor du vil ofre. Det er i disse tøffe tidene du må finne frem motivasjonene dine. 

Her er fem nyttige motivasjoner for pengemål! 

1. Skjema som du fargelegger for å markere hvor du er! 

Skjemar finnes i ulike former. Du kan laste ned disse nedenfor eller kjøpe noen som de spesiallager for deg. Disse finner du på https://debtfreecharts.com/

Jeg har laget egne versjoner på i Excel, som gjør at jeg kan fylle ut litt oftere. Dette er spesielt bra, siden jeg har så høye lån. Jeg har laget to ulike. Den ene er bokser og den andre er linjer. Hver boks/linje representerer et beløp og når jeg har kommet forbi det beløpet, kan jeg farge ut den boksen.  

En annen metode, om målet er å betale ned mye lån, fortere, er å ta den originale nedbetalingsplanen du fikk og stryke ut hvor langt du har kommet. Det er veldig gøy å se hvor mange måneder du er på forskudd. Jeg betalte mye ekstra på lånet mitt i fjor, så jeg er nesten to år på forskudd. August 2018s betaling vil dekke junis betaling 2020. 

Andre alternativer, hvis du for eksempel skal reise eller kjøpe en ting, er å søke på nettet etter stedet du skal til eller tingen du ønsker å spare til og legg til ordet ‘Outline’. Avhengig av hvilke bilde du finner, kan du velge å lage linjer i bildet selv, eller farge en og en del in. 

 

Modern Fast Car Outline
Licensed from: HomeStead Digital / yayimages.com

En siste ting du kan lage selv, er å tegne en sirkel, med mange kakestykker i. Hvert kakestykke representerer et vis beløp, og når du har kommet til det punktet, kan du fylle ut det kakestykket. (Fant ikke bilde av det)

2. Papirlenke som nedtelling

Paper chain for celebration
Licensed from: Ivonne Wierink / yayimages.com

Lag en papirlenke som du henger opp synlig i boligen din. Hvert papirlenke representerer ett beløp i drømmen. Hver gang du har spart opp dette beløpet/betalt ned dette beløpet, kan du fjerne en av lenkene. Den Youtuberen som ga meg dette tipset (Cash flowing life) oppbevarer alle lenkene i en stor krukke, som hun også har synlig. 

3. Feire delmål

Store mål tar tid, så bestem deg på forhånd hva som er delmålene dine. Er det å ha nedbetalt et viss beløp eller et spesifikt lån? Er det å ha spart opp et viss beløp? Drømmer du for eksmepel å spare opp for å reise en skikkelig kul plass. Og la oss si at du kommer til å trenge ny bagasje uansett. Hva om når du har spart opp til et forhåndsbestemt beløp, så kan du gå ut å kjøpe bagasje? Neste gang kan du kjøpe noe reisetilbehør. Da kjøper du noe du trenger og som gjør det lettere for deg å se for deg selv på tur.  

4. Lag en drømmetavle

 

Woman Hand Writing Don't Let Your Dreams Be Dreams with a marker
Licensed from: netsay.net / yayimages.com

Det hjelper å ha visuelle ting å se på. Lag deg en drømmetavle, enten på gamlemåten med hjelp av magasiner, bilder og tegninger, eller på nettet. Du kan bruke Pinterest eller søke etter ord som Dream board eller Vision board. Det finnes flere gratis-tjenester der ute. Jeg er ikke så kjent med disse, så jeg vil ikke anbefale noen. 

Min drømmetavle er faktisk Youtube. Så det er ikke en skikkelig tavle sånn sett, men jeg har en spillerliste hvor jeg legger inn inspirerende videoer som jeg ikke blir lei av å se. De videoene jeg har sett mye på de siste ukene er inspirasjonen som var på lørdag: Planting the rain og The Try Guys sin video: Why we started our own company.

5. Omgi deg med folk som inspirerer deg til å jobbe mot din drøm, i virkeligheten eller på nett.

 

Happy hipster woman crowd surfing
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Det å kunne være 100 % ærlig om hva drømmen din er med noen, er utrolig befriende. Å være med de som sier “FLOTT! Hvordan jobber du for å klare det?” i stedet for “Oj…. Hvordan skal du klare det…?” 

Det jeg har oppdaget, er at de som jobber med å oppnå sine drømmer, har lettere for å være engasjert og spørrende, fordi de også leter etter inspirasjon for sine drømmer. Det er nemlig ikke så lett for gamle venner å endre gir, bare fordi du gjør det! 

Det er et engelsk uttrykk som sier “You are the average of the five people you hang around the most”. Du er gjennomsnittet av de fem menneskene du er med mest. Øk gjennomsnittet med å enten henge med nye folk eller hent inspirasjon via nettet. Jeg finner mange inspirasjonskilder via bloggen her, på youtube og mer og mer; på Instagram. Ønsker du ha noen med deg som heier og tror på deg, søk opp “Voksen, til slutt” på Insta, og følg meg. Jeg abonnerer også på #jakterdrømmen så ta et bilde som representerer drømmen din og merk det med #jakterdrømmen. La oss lage en egen gruppe der vi deler drømmene våre og hva vi gjør for å oppnå de!  


Har dette hjulpet deg med å finne metoder for å holde deg motivert? Har du andre metoder? I så fall: Del, DEL! Det finnes utallige måter å motivere seg selv og kanskje din metode vil passe perfekt for noen andre også!

#økonomi #reise #drøm #bolig #spare #lån #gjeld #sparing #motivasjon #inspirasjon #følgerdrømmen #jakterdrømmen 

 

6 kommentarer
  1. Ideen med å ta den originale nedbetalingsplanen og farge på den når noe er oppnåd tror jeg at jeg skal adoptere!
   Skjemaene du har lagd selv; viser boksene hvor langt du er kommet, eller viser de hvor mye du har betalt inn?
   Liker spesielt godt diplomet du har fått 🙂

  2. Kjersti: HAHA! Hjemmelaget diplomer er best! Spesielt når det kun er basert på en påstand fra meg (som er sant!). Jeg strakk en muskel bittelitt når jeg kastet en kasteline under øvelse i Hjelpekorpset, men den gikk LANGT og den traff der jeg skulle treffe.

   Den jeg lager selv teller ned av to årsaker. Det første er at det er greit å se nedtellingen og jeg kan selv se hvor mye som er betalt med å se de fargede boksene. Den andre årsaken er at det er lettere å finne rett beløp. Med å ha det på hva lånebeløpet er på akkurat nå, i stedet for hva jeg har betalt, kan jeg logge på der jeg har lånet å se hva beløpet ligger på akkurat nå.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg