Kostnaden av å ikke ha kontroll på økonomien: i penger og mentalt

Det er dyrt å ikke ha kontroll på økonomien sin, både i faktiske penger og mentalt betaler man med frykt, stress, urolighet, skam og våkne netter. Det positive er at for de aller fleste, vil noe så ‘enkelt’ som å endre vanene sine, være løsningen. Det er ikke enkelt å endre vaner men på et eller annet tidspunkt må du bare si “Stopp! Jeg orker ikke dette lenger! Jeg orker ikke orket!” Du må ikke vente på noen andre (med mindre dere er et par), du har mulighet til å endre din egen fremtid drastisk! La oss allikevel ta det tilbake til hvordan det er dyrt å ikke ha kontroll på økonomien! (Og jeg går grundigere igjennom dette, utover at det koster å ikke betale regningene sine i tide)

Den som har lite penger har ikke råd til å vente på de gode tilbudene eller forhåndskjøpe når det er best pris

Hvis du har lite penger, vil det å handle noe 6 måneder før det trengs, være umulig til vanskelig. Klarer du akkurat å betale leie, mat og klær for i dag, vil det å kjøpe for eksempel sesong-baserte klær på slutten av sesongen, i påvente av neste år, være ganske vanskelig. Du må jo ikke glemme at det kan hende du trenger klær for den kommende sesongen også! Nå som ferien nærmer seg slutt, så er det heller ikke alle som kan begynne nå å spare til neste sommer, slik at flybilletter og ferieopphold kan kjøpes i vinter, før jul og før prisene skrus opp. 

Den som er redd og føler seg presset i et hjørne, tar ikke de beste valgene

Vi vet alle at frykt gir en skylapper samtidig som man føler et press for å handle umiddelbart for å få vekk årsaken til frykten! Det betyr at når du står å velger mellom pest eller kolera, ser du ikke at forkjølelse også står der på sidelinjen. For eksempel, la oss si at du blir oppringt av flere kredittselskaper og de ønsker å få betalt, nå med en gang, har du prøvd å få en utsettelse og be de om hjelp til å lage en betalingsplan? 

Den som er usikker på noe, kan lett overkompensere.

Dersom du føler at du er den eneste i vennegjengen som sliter med økonomien din, er det ofte svært vanskelig å si nei til ting og det kan til og med være at du foreslår å gjøre ting som koster! Men har du tenkt på at det kan hende andre i vennegjengen din også kanskje sliter og føler det samme som deg? 

Det er lettere å si nei til noe, hvis det ikke er økonomisk betonet, enn å si nei når det er det. 

Dette er mye som det forrige punktet, men her ønsker jeg å fokusere mer på skammen som følger økonomien i motsetning til andre områder i livet som man kanskje trenger hjelp med. For er det ikke lettere å si nei til ting hvis man trenger å slanke seg, må komme i form, har et rotete og fullt hjem som må organiseres, osv. Er det fordi en dårlig økonomi ikke synes, mens en dårlig helse/rotete hjem ikke kan skjules? 

Den som har økonomiske bekymringer, er stresset og kan sove dårligere. Dette kan føre til dårligere prestasjoner på jobb. 

Dette er en stor, ond sirkel! Og enda verre, det kan også være en selvoppfyllende profeti. Derfor er jeg litt skeptisk til å inkludere den. Men dette var min egen tro og oppfatning, uten at noen satte den i hodet mitt, så jeg inkluderer den her. Dårligere prestasjon gir færre jobbmulighet fra arbeidsgivers side men noe skjer inni deg lenge før det. Når du føler at du ikke gjør den beste jobben du kan under optimale forhold, påvirker det selvtilliten. Og det at selvtilliten ikke er på plass, gjør også at du ikke føler du kan gjøre en annen jobb. En bedre jobb som kanskje er bedre betalt, og dermed gi deg mer penger til å håndtere de økonomiske utfordringene du har, dermed sove bedre, dermed prestere bedre, dermed får bedre selvtillitt, dermed…… I stedet sitter man og føler at du ikke kan gjøre en bedre jobb og søker heller ikke nye arbeidsmuligheter. 

Så hva kan du gjøre?

Først.

Det første du må gjøre er å lære mer om temaet. Du kan gjøre dette med å lese deg opp, men du kan også søke lærdom av andre. Søke etter et nettverk med folk som også forsøker å komme seg ut av den økonomiske fella de befinner seg i. Hvis du ikke kan snakke med vennene dine om dette, enten fordi de ikke vil være sympatiske eller fordi de befinner seg på en helt annen økonomisk grunn, søk på Youtube og Instagram. Det finnes mye mer blant de engelsktalende, så vær forberedt på å lære mange nye ord. Søk på ord som #debt #debtfree #personalfinance på instagram, eller ordene på Youtube går også. På youtube, akkurat nå, er det to kanaler jeg liker å følge med på, som ‘angriper’ dette på ulike måter. Du har Debt kicking mom, og One, big, happy life. Selvfølgelig kan du også følge med på denne bloggen, tilsvarende blogger og jeg er også på Instagram. 

Andre.

Det neste du må gjøre er å få en oversikt over hva du bruker penger på nå. Hva er gjelden din, hvor mye betaler du? Hvor mye koster leie/bolig, telefoner, forsikringer, abonnement, dårlige vaner? osv. 

Tredje. 

Lag et budsjett og en plan. Dette er et så stort punkt, at dette må komme i egne innlegg. Du kan lese om de nedenfor. (Beklager de ulike størrelsene på bildene, det har ingenting å si om det er en stor boks eller liten. Men selv om jeg endrer på størrelsen i bloggen, så vises de den samme størrelsen uansett)

Fjerde.

Husk sinnet, husk oppgittheten, husk orket! Og fortsett videre!

#budsjett #penger #plan #økonomi #livsstil  #pengeressurser #personligøkonomi #stress #uro #frykt #økonomiskstress #økonomiskfrykt #økonomiskuro #jobb #tips

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg