Hvis jeg har et budsjett, kan jeg enda kjøpe ting?

Et budsjett betyr ikke at du kjøper de billigste varene eller slutter å kjøpe ting du bare ønsker deg men ikke trenger. Dette skulle jeg ønske jeg hadde skjønt tidligere. Et budsjett er planen DU har for DINE penger, med formål om at det du syns er VIKTIG er det du bruker dine PENGER på. Et budsjett er derfor bare en måte å prioritere pengene dine på.

Det er allikevel noen ting som gjør at du blir begrenset av et budsjett: 

– Du må ikke bruke over evne. Det vil si, pengene er ikke en uendelig kilde, den tar slutt og budsjettet setter en stopper for handelen når du ikke lengre har penger å bruke.

– Du må prioritere noen kostnader over andre. Ting som mat, forsikring, bolig, strøm, mobil. Slike ting må betales. Går du tom for penger mens du betaler de obligatoriske regningene dine, kan du ikke kjøpe en ny TV for eksempel.

– Du velger kanskje fremtidige innkjøp over å kjøpe noe i dag. Dette handler igjen om prioriteringer.

– Ikke kjøp på kreditt, fordi ‘du har råd til å betale et månedlig beløp til varen er nedbetalt’. Har du råd til det månedlige beløpet, har du også råd til å spare det beløpet og kjøpe senere.

Kort fortalt: dersom du ønsker deg en ny tv eller noe klær, noen nye bøker, hva som helst egentlig, kan du kjøpe det så lenge du fremdeles har penger til de nødvendige tingene i måned.

Ekspert tips! Dersom du vet at du må erstatte noe stort og dyrt snart, begynn å spar allerede nå! La oss si at TV-en din begynner å skurre. Dersom du klarer å sette til sides 1000 kr i måneden, og tv-en gir opp om 6 måneder, har du 6000 kr du kan kjøpe en ny tv for! Jeg kaller dette en minibuffer!


Lyst å lære mer om minibuffere? Da kan du lese om det på i innlegget: Kort og godt: Hva er en minibuffer/sinking fund?


Dette innlegget ble først publisert i august 2018.

#økonomi #personligøkonomi #kortoggodt #budsjett #penger #prioritering #shopping #handle #shoppe #innkjøp

8 kommentarer
  1. Dette er så sant. Nok en gang har jeg i går sätt opp budsjett. Et ekte et sådan ikke fantasi budsjettet mitt på bloggen hehe. Og om jeg er flink kan jeg spare 6000 frem til des. Jeg er vant med at ting skjer (har ikke buffer) og er derfor redd for at dette ikke går. Men jeg krysser fingrene for både budsjett og buffer er så himla viktig!!
   Kul blogg

  2. Ida Marie Ness: Tusen takk, takk for at du tar deg tid til å lese bloggen min! Buffer er der for å brukes, bare tenk, selv om du må bruke den, hva hadde du gjort dersom du ikke hadde hatt de pengene spart? Satt det på kreditt og økt denne? Så hver gang jeg må ta av mine minibuffere, prøver jeg å være takknemlig for at jeg kan det. Alternativtet er å ikke ha pengene, å det er surt!
   Jeg hadde et par år med svært usikker jobbsituasjon, så min buffer er veldig stor. Det skjer stadig nye ting, så jeg har også små buffere spesifisert til dette. For eksempel, fordi jeg har en elsykkel som må ofte på verksted, sparer jeg litt og litt hver måned til dette, i stedet for å vente til den må til service og finne alle pengene da. I juli kostet servicen 2250 kr og jeg var svært glad for at pengene lå øremerket, klar til sykkel!

  3. Aldri tenkt på dette med minibuffer. Men det nye jeg prøver nå er å ha to. En stor og en liten til generelt. Feks klær og annet til barna. Så da har jeg kanskje tenkt i de baner likevel. Før hadde jeg en og veldig stramt ellers. Virker som dette gir mer slingringsmonn for da bruker jeg av den lille til uforutsette ting som klær, sekker, bursdag, skoleturer osv. Så får den store stå! Interessant dette ned penger i hvertfall! Og det må ha vært deilig ja å ha de pengene når du trengte servicen!

  4. Ida Marie Ness: Du har helt rett, du har jo tenkt på det! Utgifter for barna er veldig opp og ned ulike måneder. Da er det greit å kunne spare opp litt ekstra de månedene man ikke bruker mye. Det gir også mer stabilitet i økonomien din hver måned. Jeg har flere buffere men sparer et ca fast beløp hver måned. Jeg flytter pengene rundt til den bufferen jeg trenger de til.

  5. Bra innlegg! Jeg setter alltid av en liten post til “Personlig” i budsjettet mitt, så jeg kan bruke litt penger på meg selv, hehe! Det er jo også denne jeg må ta fra om jeg skal ha mer på sparing eller andre poster 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg