Budsjettoppdatering, en utgift + masse frustrasjon

Budsjettoppdatering

Å ha et effektivt budsjett er en livsstillsendring, akkurat som å begynne å leve sunnere, med trening og bedre, sunnere mat. Det er varig, den er konstant og den er målrettet. Det er alltid lurt å ha et mål når man gjør disse endringene, så du alltid husker på hvorfor du ønsker å fortsette. 

Hvorfor er noe jeg har slitt med denne helgen. Det er som om alt jeg skulle ønske jeg kunne gjøre, har blitt samlet opp i en demning og i helgen ga demningen seg! Drømmene som er utsatt kom flommende over meg og jeg har måttet kjempe mot “Du har jo nok penger på konto” og “Du kan ta bankkortet og bare ta ut alt du trenger, akkurat nå”. Selv mens jeg skriver dette, jobber hjernen min med å finne en løsning på hvordan jeg kan få drømmekjøkkenet, uten å tømme kontoene helt. 

Konklusjonen er at jeg nesten angrer på at jeg kjøpte leiligheten slik jeg gjorde og ikke ventet til jeg hadde enda mer egenkapital spart opp. Selvfølgelig, før du lever med en konstant utgiftspost som ikke skal stoppe før om 23 år, så vet du ikke hvordan det egentlig er å leve med det. Hadde jeg hatt mer egenkapital, hadde jeg bare kjøpt en dyrere leilighet. Jeg kan i hvert fall si: Lesson learned. Men dette er egentlig nok til et eget innlegg. 

Alt i alt, har budsjett denne helgen vært tungt å tenke på, budsjettet har fått skylden for at jeg ikke kan pusse opp leiligheten min umiddelbart. Ja, det er høyst urimelig, siden budsjettet har gjort at jeg har oppnådd såpass mye som jeg har gjort, og det er jeg som bestemmer hva budsjettet skal gå til. Men budsjettet representerer også valgene jeg har tatt tidligere, og tidligere har jeg ikke prioritert oppussing. 

Ta det med ro, jeg gir ikke opp budsjettet. Budsjettet er det som til slutt vil få meg dit. Selv om det vil ta år. Siden lån er uaktuelt. Jeg har ingen planer om å hindre valgfriheten min enda mer! Igjen, et annen innlegg.

Dersom du er interessert i å lage ditt eget budsjett, kan du finne noen ressurser helt nederst. Her har jeg samlet diverse tidligere innlegg om budsjettering, samt en link til budsjetteringsprogrammet jeg bruker. Det er gratis og enkelt å bruke. Ingen av linkene er affilierte.

Denne uken har det bare vært en utgift men det er gjort to justeringer, da to av postene har vært for lite. Når du justerer og øker en post, må du også justere og minke en annen konstandspost. Jeg viser nedenfor. 

På grunn av dollarvalutaen koster 13,99 dollar mer denne måneden enn det har gjort tidligere. Forrige måned kostet det 123,01 kr, mens denne måneden koster det 125,80 kr. Jeg har derfor ikke satt til sides nok penger til denne posten. Heldigvis har jeg en tommelfingerregel. Totalt på bøker skal jeg bare bruke 200 kr i måneden. Det betyr jeg vet akkurat hvordan jeg løser dette. 

Først stiller jeg Audible posten korrekt, slik den går i null. Da ser du på oversikten, at jeg nå er 2,79 kr i underskudd. Ikke mye kanskje men jeg har da ikke et nullbasert budsjett. Det må fikses!

Jeg reduserer posten på bøker med 2,79 kr, og har dermed igjen 200 kr til bøker totalt. Lett ikke sant? Så enkelt var det ikke med transport. 

Denne måneden har jeg lånt bilen til mamma, mens hun og pappa har vært på feire. Og jeg har undervurdert hvor mye diesel jeg bruker. Etter to uker hadde jeg allerede brukt opp det jeg hadde planlagt og nå den siste halvannnen uken, har jeg brukt omtrent halvparten igjen. Jeg kan ikke levere tilbake bilen med nesten tom tank! Det betyr jeg må finne pengene fra andre poster. Selvfølgelig har jeg penger i bankkontoene mine, men alle sammen er det en plan for. Jeg må derfor endre på planen.  

I stedet for å kutte rundt omkring på mange poster, velger jeg å ta i fra Buss&transport posten. Det betyr det blir mindre penger satt til sides for sykkelen og sykkelreparasjoner, men det får være. Det er viktigere å få fylt på litt diesel på bilen, når jeg har fått låne den så lenge. 


Det er alt som skjedde i uken som var, en rolig uke. Uken som kommer blir langt i fra det. Lønnen kommer i over-i-morgen, og dermed også alle de store utgiftene. 

Er du klar for den nye uka, med budsjettet klart i hodet?

Og for deg som er ny: Her er ressursene jeg lovet over: 

#budsjett #penger #plan #økonomi #livsstil  #pengeressurser #BalansereBudsjett #regnskap #personligøkonomi #tallshiprace #Gladmat 

4 kommentarer
  1. Dere er flinke dere som driver med slike budsjett, jeg har gitt opp å lage mine egen for lenge siden- bruker det banken har laget for meg i nettbanken, men jeg og justerer litt på det. Og det fungerer sånn noenlunde ihvertfall 🙂 eller så bruker jeg en veldig enkel ting, dagsbudsjett. Fungerer bedre for oss en månedbudsjett. Uansett hva man gjør, finn noe som fungerer tenker jeg 🙂

  2. Gnierfru: Det viktigste er jo at du oppnår de målene du setter deg og ikke går i minus før neste lønning. Jeg syns månedsbudsjett gir en helhet uten å bli for komplisert. Jeg har også en løs årsplan, som viser hva jeg kan oppnå hvis jeg holder meg til månedsbudsjettene. Dette er en flott motivasjon, selv om den er unøyaktig og raskt blir feil, siden månedene aldri blir helt som planlagt. ;-p
   Jeg prøvde også å bruke det budsjettet banken foreslo, men klarte ikke å justere det nok til å passe meg, ellers er jeg en flittig bruker av regnskapet de lager for meg. Jeg har DNB og liker veldig godt “Min Økonomi” som de har. Den er ikke helt nøyaktig men nærme nok for å se flere år tilbake igjen!

  3. Det er viktig å følge budsjett, men det er også viktig å leve litt mens du kan 🙂 Kanskje du rett og slett trenger å bruke litt mer penger akkurat nå bare på deg selv? Eller så kan du skru opp tiden du bruker på å nedbetale huslånet fram til du har råd til drømmekjøkkenet ditt <3 Det er tross alt billigere enn å leie uansett, så du må prøve å ikke tenke på det som en fæl gjeldspost som henger over deg. Det er jo en pengepost for å bo i et eget hjem 😀 Mine foreldre tok opp huslån nå i en alder av 50, og for dem var det bare en enorm lettelse å eie istedenfor å leie. Ikke tenk på at du er i gjeld, tenk på at du EIER!
   PS: Du er utrolig flink!!

  4. frkfrontend: Takk for oppmuntrende ord, og gode forslag!
   Saken er den at det egentlig ikke er billigere å eie enn å leie. Det første og mest brukte argumentet er jo at bufferen må være større, for man må selv betale for ting som blir ødelagt. Leier man, er det utleier som betaler for dette. Det kommer også helt ann på hva man leier. For med boliglån og felleskostnader og pengene jeg skylder til mamma og pappa (som også er for boligen, men kan utsettes ved krise), er jeg oppe i minst 11.000 i måneden. Det er ca 40% av lønna. Når jeg leide en leilighet med en venninne kostet det 5000 kr i måneden, da inkluderer jeg strøm. Ja,det er annerledes, det er å sammenligne epler og appelsiner. Jeg bor alene, jeg eier nå MEN, det er ikke penger jeg lett får tilbake igjen sånn umiddelbart. ;-p
   Først når boliglånet er tilbakebetalt, kommer egentlig lettelsen. En lettelse noen som leier aldri får, det er sant.

   Jeg kan som du sier, skru opp på nedbetalingstiden, som vil gi meg mer å rutte med hver måned men det gir meg knapt 1000 kr ekstra hver måned. Man må spare mange måneder for å få 1000 kr per måned til å bli 40.000 😀

   Det som vil gi meg mest utslag for hva jeg har å rutte med, er lånet jeg har til mamma og pappa. Her er det jeg selv som legger press på meg. Mamma og pappa nærmer seg pensjonsalder og jeg ønsker at de skal ha mest mulig selv når de pensjonerer seg. Jeg prøver å betale 6000 kr hver måned men kunne satt det ned til 3000 kr. Problemet for meg er at jeg da vil bruke 10 år på å betale tilbake, når mamma og pappa er blitt over 70 år.

   Den beste måten å få mer å rutte med, mer å investere, mer å pusse opp med, er å betale tilbake lånene. MEN det tar så innmari lang tid, og det er den følelsen jeg har slitt med denne helgen. Allikevel, neste måned får jeg lønn for ekstrajobben jeg har gjort denne måneden og det kan jeg gjøre noe kjekt med!

   Du har UANSETT minnet meg om et positivt instagram bilde jeg så, jeg skal prøve å beskrive det: “Endre det fra ‘Jeg har ikke råd’ til ‘Hvordan får jeg råd til det'” Og det må jeg jobbe med!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg