4 ødeleggende ord: “Fordi jeg fortjener det”.

Fordi jeg fortjener det Ødeleggende ord

Når vi har vært flink til å trene, gått tur, hatt en shoppe-stopp periode, har en tøff periode med mye å gjøre på jobb eller på skolen, er “fordi vi fortjener det” et lite impulskjøp borte. For “vi fortjener det” er svært sjeldent planlagt. Butikkene er lagt opp til å utnytte hvor flink vi er til hva vi nå gjør. Hvor ofte har ikke du stått i kø i kassen, sett på sjokoladen/frukten/småtingene mens du venter og tenkt “Jeg fortjener ….” Jeg gjorde det senest i går! Trøtt og sulten etter en lang dag med to jobber og elsykling imellom, stoppet jeg to minutter hjemmeifra for å kjøpe melk. Jeg kom ut med melk, Nesquick, bacon, potetgull og en melkerull. Fordi jeg var trøtt, fordi jeg var sulten, fordi jeg fortjente det. Jeg brukte altså fire minutter lengre på butikken som ligger to minutter hjemmefra for å finne alt dette, fordi jeg var SÅÅ sulten og jeg fortjente det etter en lang dag. 

Tingen er det: Jeg fortjente det ikke, ikke enda i hvert fall. Jeg har kanskje jobbet for det, men det jeg tjener er ikke på kontoen min, og da er det ikke fortjent enda. Akkurat som en som må gå ned i vekt, belønner seg selv, før vedkommende faktisk har mistet noen kilo. 

Når du fortjener noe, så har du faktisk gjort noe som gjør at du har midlene for å kjøpe dette. Nå ødela ikke den melkerullen eller posen med potetgull matbudsjettet mitt (helt) men jeg burde enda ikke kjøpt det. Spesielt siden jeg ville vært hjemme på to minutter og kunne da fått i meg noe som var litt bedre for meg.  

Hvis du fortjener å kjøpe noe klær, fordi du har vært flink å ikke kjøpe noe på lenge: Hva har du gjort med pengene du ikke har brukt på klær? Har du de fremdeles på konto eller brukte du de når du var ute sist? 

Hvis du er sliten etter å ha jobbet hardt en periode og kjøper noe fordi du fortjener det: Har du de pengene på konto allerede? 

Hvis du har begynt på treningssenter og har vært flink å trene annenhver dag denne uka, fortjener du sikkert noe ekstra godt til middag. Er du bevisst på at du da ikke bare bruker ekstra på den ekstra maten, men du har faktisk begynt å bruke ekstra hver måned med å betale for treningssenteret? Hadde du overskuddet til det? 

Det jeg prøver å kommer frem til, er at vi må være forsiktig med “jeg fortjener det”. For det første er det mye impulser, og det kan godt være du i ettertid tenker “Jeg skulle belønne meg selv og kjøpte dette??“. Det andre er at det lett kan bli en vane. Når man får en impuls, gjør en handling og så blir belønnet umiddelbart, er dette noe som raskt kan bli en vane, da ikke en god vane. Fortjener du noe i dag fordi ….. så fortjener du også noe om to dager nå akkurat det samme har skjedd. Den siste grunnen går på det økonomiske. Det kan være ødeleggende for kontoen vår, spesielt om vi baserer “fortjener det” fordi vi forventer ekstra penger neste måned. Når du sparer penger eller tjener ekstra, så vokser de pengene ofte i hodene våre. 100 kr spart blir raskt 80 kr i dag du fortjener å bruke og så 90 kr i morgen. Tre time ekstra arbeid gir raskt 1000 kr ekstra man kan bruke, en måned før lønna kommer. (Hvis du tjener 1000 kr etter skatt, på tre times arbeid, i en ekstrajobb, gi meg gjerne en lyd i kommentarfeltet, for det er en godt betalt jobb!)

Så neste gang du fortjener å kjøpe noe, spør deg selv hvor den fortjenesten ligger? Har du faktisk tjent pengene du nå planlegger å bruke, og hvis det ikke er ekstra penger du har fått, hva prioriterer du ned, for denne belønningen du gir deg selv? Det kan i hvert fall hjelpe med impulsen. 

Ha en fin dag, jeg håper at styrtregnet skal gi seg før jeg setter meg på sykkelen igjen! 

#impuls #impulskontroll #økonomi #fortjenerdet #jegfortjenerdet #impulskjøp 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg