Er det verdt det?

En vares bruksverdi Verdi per bruk

For å unngå å kjøpe ting du egentlig ikke trenger, er det lurt å tenke litt over kjøpet. Jeg har tidligere anbefalt at du alltid tenker deg om noen dager før du bestemmer deg for å kjøpe eller ikke men jeg har dessverre oppdaget at selv en uke med vurdering ikke hindrer meg fra å kjøpe noe jeg senere angrer på. Derfor har jeg kommet opp med en ny tommelfingerregel til meg selv! (Og kanskje til deg også). Mens du leser igjennom dette innlegget, vil jeg gjerne at du prøver å tenke på en gang du enten kjøpte noe du angret på eller om du lot være å kjøpe det. Spesielt hvis du lot være å kjøpe det. Da vil jeg gjerne vite hva som stoppet deg fra å kjøpe det!

Dette er noe jeg hørte for ca ett år siden men det er først i forrige uke jeg faktisk tok det i bruk. Tommelfingerregelen er at du må regne ut brukspris for tingen du planlegger å kjøpe. Altså hva er prisen for tingen per gang du bruker det? Du kan se dette i et årsperspektiv eller gjenstandens levetid. Dersom du har en formening om hvor lenge du kommer til å bruke gjenstanden anbefaler jeg å regn ut gjenstandens bruk for dens levetid. Men har du ikke en formening om det, regn det ut på ett år. Selv om man vet at tingen vil vare mer enn ett år, er du i en situasjon hvor du ikke vet hvor lenge du kommer til å bruke det, har du nok ikke for vane å bruke gjenstanden. Da kan deg også hende at du ikke bruker den ett år en gang. La meg ta to eksempler av de ulike perspektivene. 

For gjenstandens levetid: 

For 2 år siden, i forbindelse med at Kongeparet og Kronprinsparet skulle komme til Stavanger på sin jubileumsturne, kjøpte jeg nye gåsko/uniformsko til Hjelpekorpsuniformen min. Når vi er på vakt, står og går vi mye, ofte flere timer av gangen (lengste jeg ha gått/stått er 11 timer på ett døgn), så det er lurt å investere litt penger i dette. Skoene er svarte, de er gore tex og kan derfor brukes på andre ting som ikke gjør de så veldig skitne. Jeg valgte å kjøpe sko som kostet rundt 1100 kr. De forrige skoene mine hadde jeg hatt i 4 år og de ble brukt til mye mer enn bare uniformssko. Jeg bruker de faktisk fremdeles, for sålene er fortsatt gode, de er bare blitt veldig stygge. 

La oss derfor si jeg beregner at jeg kommer til å gå med disse skoene gjennomsnittelig to ganger i uka, i 8 år, fire år som uniformssko, fire år som alt mulig sko. Jeg bruker jo tross alt de gamle skoene til alt mulig som er skittent, jobbe i hagen, gå tur i skogen, sykle til jobb i våt vær… Det blir 832 ganger jeg antar at jeg bruker skoene (52 uker x 2 dager x 8 år). 1100 kr delt på 832 ganger, gir en brukspris på 1,32 kr. Det er ikke ille! 

For ett år: 

Det er ikke alltid du vet hvor lenge du kommer til å bruke en ting, spesielt om dette er for en ny vane du ikke har trent inn enda. For eksempel et treningsapparat eller som dette eksempelet: en støvsuger for en som hater å støvsuge! 

Jeg har nemlig behov for en ny støvsuger. Jeg kjøpte en i fjor for 400 kr og dens sugeevne suger. Ikke bokstavelig. Hele vår har jeg sett en reklame for en ny type trådløs støvsuger som er skikkelig stygg og jeg må anta at den er innmari god dersom den kan være så stygg og samtidig så populær. Vet dere hvilken jeg tenker på? 

The Dyson V10 Absolute in action. Produktbildet hentet i fra Dyson.no

Uansett, den eldre modellen, med færre funksjoner/kostehoder, kostet nesten 5000 kr. Den nyeste modellen kostet over 8000 kr! Og jeg bestemte meg for å kjøpe den eldre modellen! 1000 kr mer enn jeg hadde tilgjengelig for dette men det ville jeg løse. Logikken min var slik: Jeg har tenkt på denne støvsugeren i to måneder. Jeg trenger en støvsuger. Det er derfor ikke et impulskjøp. Det ville egentlig være det, fordi jeg ikke hadde hatt alle fakta i de to månedene jeg hadde tenkt på denne støvsugeren.. Heldigvis begynte jeg å tenke i andra baner.

Tanken slo meg nemlig: Hvor ofte støvsuger jeg? – Vel, for å være helt ærlig, jeg har støvsugd fire ganger siden jeg flyttet inn for nesten halvannet år siden. Jeg har tregulv, så jeg bruker støvmopp, ikke støvsuger, på gulvet. Jeg har bare ett teppe, det er på den innglassede balkongen. Jeg burde støvsugd sofaen oftere men sånn er det. Men la oss si at jeg begynner å støvsuge oftere fordi jeg får en lettere støvsuger. Jeg tror vi kan realistisk si at jeg støvsuger en gang i måneden. Da bruker jeg den 12 ganger i året. Å bruke 5000 kr for noe jeg bruker 12 ganger i året, gir en årspris, per bruk 417 kr. Det er det ABSOLUTT ikke verdt! Selv om jeg skulle støvsugd hver uke, ville prisen for ett år vært 96 kr! Det er enda ikke verdt det når leiligheten min er 55 kvadratmeter. Det er sant, støvsugere varer lengre enn ett år. Poenget er om JEG gjør det? Det kan veldig godt hende, siden jeg ikke har en vane for å støvsuge, at jeg fortsetter å støvsuge to ganger i året. Da har jeg i hvert fall sløst MASSE penger! Nei, da risikerer jeg heller pengene mine på noe annet og fortsetter med den dårlige støvsugeren min. 


Dette var en ny oppdagelse å faktisk benytte seg av denne metoden. Som jeg skrev over, har jeg kjent til metoden i over ett år men hadde enda ikke fått benyttet den med noe stort resultat. Her sparte jeg 5000 kr! Nå kan det fremdeles hende at jeg kjøper meg en robotstøvsuger men den vet jeg i hvert fall vil gå! ;-p 

Heretter kommer jeg til å tenkte over, FØR jeg går ut for å handle, om hva jeg skal kjøpe og hvor ofte jeg antar at jeg skal bruke den. Da slipper jeg det selvpålagte presset i butikken, for å tenke over hvor ofte jeg antar å bruke denne tingen før den blir ødelagt.

Hvilke bomkjøp har du gjort eller nesten gjort? Og hvis du ikke kjøpte det, hva var det som stoppet deg?

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg