Hvordan får jeg kontroll på økonomien? Trinn 1

Ta kontroll på økonomien Trinn 1

Personlig økonomi kan virke overveldende fordi du føler at du må gjøre alt på en gang. Ta kontroll, lag et budsjett, invester, spare, betal ned gjeld, lag mål, ha drømmer, osv. osv. 

Det er derfor Dave Ramseys Babysteg er så populære. De tar for seg en ting av gangen, med spesifikke ‘regler’, som er lett å følge. For den som er overveldet og ikke vet hva man skal gjøre, er dette så enkelt. Du kan lese mer om Dave Ramseys steg med å trykke HER

Disse trinnene i dette innlegget er derimot for helt nybegynneren, de dekker bare prosessen i å ta kontroll, hvordan sette opp et budsjett, hvordan leve med budsjettet. Poenget er at dette kan gjøres med LITE planlegging på forhånd. Du skal kunne sette deg ned, i kveld, å bare gjøre det! Det er jo tross alt ikke noe vits i å utsette, med mindre du har planer i ettermiddag! ;-p

Trinn 1 handler om å skaffe en oversikt. 

Avhengig av din personlige situasjon, betyr dette 1, mest sannsynlig 2 og kanskje 3 ting. Det handler om å skaffe oversikt over ditt forbruk, om å skaffe oversikt over dine lån, og om nødvendig, skaffe oversikt over hvilke regninger du ligger etter med, som IKKE gjelder lån. 

Så lite, og så mye. Det er kjempe skummelt å se under senga, når du tror det ligger et monster der (jeg hater å se under senger, derfor har jeg oppbevaring der), men som alt annet: Det ukjente er mer skummelt enn det du kjenner til. Å få denne oversikten kan gi to reaksjoner: 1 -> “Wow, dette var jo ikke så ille!” eller 2 -> “Shit, shit, shit, shit, shit, shit, shit! Hvordan er det mulig!” Har du første reaksjon, gratulerer men ikke mist motivasjonen til å fortsette! Har du andre reaksjon, Fortsett, du klarer dette! Husk, det vil være like ille om fem år om du ikke gjør noe i dag! (Sier Dronningen av utsettelser)

Hvilke regninger har jeg ikke betalt?

Her er det snakk om regninger som ikke handler om lån men alt annet. Husleie, strøm, mobil, osv. Det er to hovedårsaker til at fakturaen ikke blir betalt. 1. du har ikke pengene til å betale de, eller 2. Du er ‘lat’. Jeg sier ‘lat’, fordi det er så mye mer til det enn det! Jeg innrømmer gjerne at jeg har fått purring på purring fordi jeg ikke gadd å gå inn å betale regningene. Først fordi jeg glemte det, så fordi jeg utsatte, så fordi jeg skammet meg slik at jeg heller ville late som om jeg ikke kjente til saken. Jeg lover deg, skammen er ikke bedre og du er ikke blitt modigere i morgen! 

Har du pengene på konto til å betale de ubetalte regningene, Gå og gjør det nå med en gang! Få de ut av verden! Så slipper du å tenke på de! Du slipper angsten på kvelden eller på vei til jobb! 

For deg som ikke har pengene på konto og ikke kan betale regningene: Skriv ned hvilke regninger du ikke har betalt, hvem de er til og hvor mye du skylder. Vi skal IKKE gjøre mer akkurat nå. 

Hvilke lån har jeg?

Siden vi bare ønsker å få en oversikt, er det ønskelig å notere ned følgende informasjon: Hvem har du lånt pengene av? Hvor mye er lånet på? Hva er den effektive renten (den nominelle går også, om du ikke finner den effektive renten)? Er det noen gebyrer? Er det et minimumskrav på hva du skal betale? 

Dersom du er student og holder på å får studielånet og skal fortsette med det, trenger du ikke å planlegge å betale ned dette. Ikke enda i hvert fall. Men gjør dette med eventuelle andre lån du har. 

Hvilke utgifter og inntekter har jeg i løpet av en måned?

Dette er noe alle må gjøre, dette er nok noe mange gruer seg til å gjøre. Dette er det som vil gjøre utslaget! Skaff deg kontoutskriften i fra forrige, vanlige måned. Altså, den måneden du var på en tre ukers ferie vil ikke representere ditt vanlige forbruk. Gå da til måneden før det igjen. Har du akkurat flyttet hjemmefra, vil jeg spesifisere hva du må sjekke, når vi kommer dit. 

Kontoutskriften kan være skrevet ut, eller det kan være på dataen. Jeg liker personlig å ha det skrevet ut, men har du ikke tilgang til skriver, gjør det på nettet. Jeg regner med at de fleste bankene tilbyr at du kan eksportere til excel eller at du kan laste ned som PDF. 

Så vil jeg at du skal gjøre følgende. Gå igjennom kontoutskriftene dine og kategoriser og noter ned beløpene for disse kategoriene. Kategorier er de beløpene som ‘hører sammen’. Som ‘Mat’, ‘Bil’, ‘Transport’, ‘Bolig’, ‘Mobil’, ‘Div. småkjøp’, ‘Gaver’. Noen ting er helt for seg selv. Mobil for eksempel eller Husleie. Andre ting er vanskelig å definere, og passer best under Diverse småkjøp. Husk å noter ned hva inntekten din er øverst. Fortsett til kontoutskriftene dine er gjennomgått. Kommer du over en ekstraordinær utgift, kan du selvfølgelig droppe å inkludere denne, men ha det i bakhodet. Det kan nemlig være at du har noen ekstra ordinære utgifer hver måned og da må du ha dette med i utgiftsoversikten din.

For dere som opplever den første ‘normale måneden’ noen sinne. Altså, du har nettopp flyttet for deg selv. Du skal (nesten) ikke søke i fortiden, men i fremtiden. Hvilke utgifter kommer jeg til å få? Hva er husleien, hva er mobilen? Hva er transportkostnadene mine? Hva er strømmen? Hvor mye penger kommer jeg til å få hver måned fremover? Har jeg noen strømmetjenester jeg må betale for? Har jeg et abonnement jeg skal betale for? Det er en ting du må se til fortiden for: Dersom du røyker, snuser, spiser eller drikker noe som du bare ‘må ha’. Hvor mye bruker du på dette? Jeg var en stor Cokaholiker frem til april i år, og på slutten brukte jeg 150 kr i uka på cola. Dersom du snuser eller røyker eller noe slikt, så må du vite hvor mye penger du bruker på dette, sånn ca. 


That’s it! Det var det du måtte få til på trinn 1. De neste trinnene vil vi begynne å gjøre ting med den informasjonen du nå har samlet.

Det er tre dager som er spesielt vanskelig i et hvert prosjekt, et hvert stor endringsplan. Det er den første dagen. Dagen etter du feilet, og Dagen før du er ferdig. Sett deg ned nå, så får du gjort den første vanskelige dagen på vei til å ta kontroll på økonomien din.

Gjør en ting av gangen, så slipper du å bli overveldet! Lykke til og ha en uperfekt, bra dag! 

#økonomi #takontroll #takontrollpåøkonomien #privatøkonomi #oversikt #kontoutskrift #lån #gjeld #regning 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg