Hvordan får jeg kontroll på økonomien? Trinn 3

Ta kontroll på økonomien ubetalte faktura ikke betalt

Hva gjør du om du ikke har hatt nok penger til å betale alle fakturaene dine? Det er problemet vi skal løse i Trinn 3. Her har jeg ikke alle svar men jeg har noen råd. Ønsker du mer veiledning, anbefaler jeg å kontakte NAV, de har profesjonelle som jobber med dette daglig. 

Under Trinn 1 fant du ut hvor mye og hvilke fakturaer som sto ubetalt fra tidligere måneder. I går under Trinn 2, laget du et budsjett og fant ut hvor mye penger du har til overs for å betale ekstra på utgiftene dine. 

Her vil jeg klargjøre noen få ting. Det er noen kostnader du ALLTID må passe på at du betaler. Dette er de kostnadene som er livsnødvendige.

1. Du skal alltid ha penger til mat. Her kan du spare mye med å planlegge turene i matbutikken og ha en plan for hva dere lager. De fleste bruker i dag mer enn de trenger. Selv bruker jeg, som en enslig kvinne i 30-årene, under 2000 kr i mat hver måned. Det uten å planlegge men jeg spiser ikke så mye spennende heller.  

2. Du må betale for boende. Sliter du virkelig med å betale dette, må du vurdere å flytte til noe billigere. Uansett: du må uansett alltid ha tak over hodet. 

3. Du må betale for kostnader relatert til boligen. Her mener jeg strøm og eventuelle kommunale kostnader. Internett og tv er ikke blant de livsnødvendige utgiftene og brenner det på dass er dette kanskje noe du kan kutte ut en kort periode. Da mener jeg kort

4. Du må ha penger til transport til og fra jobb. Drar du ikke på jobb, får du ikke lønn. 

5. Du må ha klær. Her er det selvfølgelig snakk om noe helt annet enn en ny kjole fordi den gamle kjolen er blitt så kjedelig. Her er det snakk om barna har vokst ut av klærne, de må ha nytt som passer. Allikevel, du er dessverre begrenset her også. 

Når du i går gikk igjennom budsjettet ditt og kuttet brutalt, fant du forhåpentligvis en del penger ekstra. Det neste du må gjør er å prøve å ta kontakt med de plassene du har lån hos. Da tenker jeg spesielt om du har studielån eller boliglån. Her er det lavere rente, og det ‘koster’ mindre å om du får en kortere periode redusert disse kostnadene. Legg merke til: Dette gjelder en kort periode og bare til du har tatt igjen på regningene som står ubetalt. Å redusere på disse lånene vil bety at du betaler kun rentene for lånet, ingenting på selve lånet.  

Dersom du sliter med å betale noe er det alltid en fordel for deg å ta kontakt med de du skal betale og snakke med de. De kan utsette betalingen men vær klar og følg opp med betaling når dere er blitt enig om å betale. Ingen er tjent på at du mister troverdigheten. 

Til slutt vil jeg, som jeg nevner øverst, sterkt anbefale å ta kontakt med NAV. De har en egen gjeldsavdeling som kan hjelpe deg med det som er ditt tilfelle. Her kan du spør spesifikke spørsmål, du vil få mulighet til å snakke med noen som har hjulpet andre med akkurat dette. Det kan til og med være at du har rett på noe støtte. 

Lykke til! 


Det neste trinnet vil ta for seg hvordan du håndterer gjeld når du ikke lengre henger etter med regningene dine! Velkommen tilbake! 

Ta kontroll på økonomien Trinn 1Budsjett Trinn 2

#regning #økonomi #privatøkonomi #gjeld #lån #penger #NAV 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg