Hvordan får jeg kontroll på økonomien? Trinn 6

Ta kontroll på økonomien å leve med et budsjett

Å leve med et budsjett er en vane, akkurat som det er en vane å ta med mobilen og lommeboka når du skal ut, at du låser døra når du går, at du pusser tennene når du legger deg. Når du er på butikken, vil du automatisk vurdere prisen på det du skal kjøpe mot det du har i budsjettet og det du kan gjøre med disse pengene om du IKKE kjøper denne tingen. Du kan da velge å kjøpe den, med visshet om at dette er noe du virkelig vil prioritere eller du lar vær å kjøpe, fordi du vil bruke pengene på noe annet. 

Til å begynne med vil det ikke være så lett å huske det, å være bevisst om budsjettet mens du er i butikken å handler. Det er derfor til å anbefale at du i begynnelsen, oppdaterer budsjettet på slutten av dagen, de dagene du har trukket kortet. Med en gang du kommer hjem, setter fra deg varene, så åpner du budsjettet, enten på pc eller på arket du har og legger inn kjøpet du nå har gjort. Belønningen du får etterpå kommer fordi du vet du har kontroll: på at alle regninger blir betalt og at du kan spare mer enn vanlig. Dersom du ønsker å lese mer om vaner, anbefaler jeg ett innlegg som Kjersti Gulli har skrevet om å bygge seg vaner. Du kan lese det her. Anbefaler boka hun har lest forresten. Den forandrer liv!

Etterhvert som budsjettmentaliteten blir en vane, kan du begynne å oppdatere budsjettet en gang i uka. Dette er en del av søndagsrutinen, eventuelt mandagsmorgen-rutinen min. Poenget er å relativt ofte sjekke inn i budsjettet, sånn at tallene på hva du har å bruke, er oppdatert. Skal du på shopping for eksempel, er det ingenting i veien om å sjekke budsjettet en siste gang før du drar, for å minne deg på hvordan tallene er på de ulike kategoriene. Eventuelt ta et bilde av budsjettet ditt før du går ut! 

Når du tar budsjettoppdateringen er det to ting du skal gjøre: Du skal legge inn de beløpene du har brukt sisten siste oppdatering, du skal også vurdere og eventuelt justere budsjettet ditt etter behov. For selv om du har bestemt på forhånd hvordan budsjettet skal se ut, er det ingenting i veien for å endre på det. Det eneste du må alltid passe på, er at resultatet, dvs forskjellen mellom inntekt og utgift, alltid går i null. La oss si at du oppdager at du tjente mer enn forventet! Da må du finne ut hvor de ekstra kronene skal gå til. La oss si at du oppdager at du allerede i uke 1 har brukt mer enn forventet matbudsjettet ditt. Nesten halvparten (slik jeg gjorde i juli). Da må du begynne å vurdere hvilke andre kategorier du skal bruke mindre penger på, for å kunne øke budsjettet for maten. Budsjettet skal alltid gå i null. 

En siste ting som virkelig gjorde susen for meg, var å begynne å bruke kontanter på ting som jeg kjøper i butikken jevnlig. Dette er da mat og diverse småting. Jeg pleide å skille disse men nå flyter de litt inn i hverandre. Det betyr at diverse av og til får mindre penger enn planlagt (hvis jeg bruker mye penger på mat en måned), men også at de av og til får mer penger, de månedene jeg bruker mindre til mat.

Fordelen med å bruke kontanter er flere. Den tydeligste er at man hele tiden ser hvor mye/lite penger man har igjen til slutten av måneden. Dette gjør at man er litt mer oppmerksom på mengden som er igjen. En annen fordel er at jeg slipper å skrive inn masse småbeløper i budsjettet hver uke. 10 kr på tyggegummi her, 50 kr på butikken der, 149 kr på kino, pluss 100 kr i snacks, osv. osv. Bruker jeg kontanter, legger jeg inn i budsjettet at jeg tar ut X for mat og Y for lommepenger, hva jeg gjør videre med de er opp til meg.  Å bruke kontanter er også en måte å aktiverer følelsene og underbevisstheten vår når vi bruker kontanter. Har du tenkt over hvordan vår underbevissthet oppfatter disse to ulike scenarioene? Du skal kjøpe en is. Du gir fra deg noe penger og får isen i retur. VS Du skal kjøpe en is, du betaler med kortet ditt. Du tar kortet og legger det i lommeboka og så får du isen. Det er en ganske vesentlig forskjell der. Forskning har funnet ut at det å bruke kontanter aktiverer en smertesensor i hodet som ikke blir aktivert når vi bruker bankkort. Det betyr at vi KJENNER det når vi bruker kontanter, mens kort ikke kjennes på kroppen. For å lese forskningsrapporten, trykk HER: Alt dette er med på å bidra at du bruker mindre penger og dermed sparer mer. 

NB: Viktig poeng om du skal bruke kontanter! Du kan velge å dele beløpet opp og ta ut et beløp to ganger i uka, eller ett beløp hver uke. Det er opp til deg. Men vær alltid obs på at de pengene du tar ut er det du skal klare deg med denne perioden! Går du tom, er du tom til neste periode! Slik funker det. Og skulle du være redd for at en tyv kom å stjal lommeboka de fordi du har kontanter i den: Hvordan vet lommetyven at du  har masse kontanter i lommeboka di? Jeg er villig til å risikere det, fordi jeg har de siste, nesten to årene, brukt 2000 kr mindre i måneden pga kontanter. Jeg kan godt miste et par tusenlapper, når jeg i helheten har spart over 40.000 kr!. 


Det er ikke vanskelig å leve med et budsjett men det kan være uvant å komme inn i rutinen med den! Hvis du begynner å følge bloggen min, vil du se at jeg legger som regel ut en påminner til alle sammen på søndager. 

Følg med i morgen, når vi går igjennom det neste trinnet for å ta kontroll på økonomien! 

Ta kontroll på økonomien Trinn 1Budsjett Trinn 2 Ta kontroll på økonomien ubetalte faktura ikke betaltNedbetaling av lån Gjeld Ta kontroll på økonomien Bygg en buffer

#budsjett #takontroll #vane #vaner #penger #økonomi #

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg