Hvordan får jeg kontroll på økonomien? Trinn 7

Ta kontroll på budsjettsprekken Uforutsette utgifter

Budsjettsprekk kan være kjempe ødeleggende for motivasjonen din, akkurat som en vektoppgang kan være ødeleggende for ditt trenings-og spise-program. Du ser, mens den første vanskelige dagen er den dagen du bestemmer deg for å gjøre dette, er den andre vanskelige dagen, dagen etter det skar seg for første gang. Dagen etter det perfekte resultatet ditt ikke lengre er perfekt. 

Nå er det forskjellige type sprekker. Du har den sakte-gående sprekken. Jeg nevnte den i trinn 6, om å leve med budsjett. Et budsjett er aldri 100 % korrekt og du må justere det etterhvert. Ser du i uke 1 eller 2 at det er litt lite i en kategori, kan du enten endre på beløpene med en gang eller du kan legge planer om hva du kan endre på, dersom du ikke skulle klare å holde deg til den kategorien som er er. Det viktige er ikke å leve med budsjettet slik det så ut i begynnelsen av månden. Det viktigste er at budsjettet går i null: Du bruker ikke mer enn du har i inntekt eller av det du har spart opp. Husk, sparepenger er en del av budsjettet det også. 

Så har du den plutselige sprekken. Den store sprekken, den der hele budsjettet er ødelagt. Avhengig av hvor du er i planen, vil det være ulike løsninger på dette. 

Det første spørsmålet du må stille deg selv er: Kan jeg unngå denne utgiften, denne måneden? Grunnen til at jeg spør, er at av og til finner vi ut at vi trenger noe og vi trenger det ‘nå’. Selv om det ødelegger budsjettet vårt. Jeg hadde nesten 2000 kr ekstra denne måneden, som jeg ikke hadde planlagt, som det ikke var pass til og som jeg ikke hadde forberedt. Dette var en uventet utgift, jeg var ikke klar over at den var så stor, og jeg kunne EGENTLIG ha ventet til neste måned med det. Men jeg ble utålmodig og måtte dermed ‘stjele’ penger fra en annen minibuffer. En stor ‘fy-fy’!

Det neste spørsmålet du må stille deg selv, dersom du ikke kan utsette kjøpet/kostnaden: Hva kan jeg kutte av de andre kostnadspostene? Dette er det som er vanskeligst men burde være enklest. Kutt så mye du kan, så mange steder du kan. Jo mer du kutter, jo mindre må du finne andre løsninger til. Betaler du ekstra på lånene? Nei, ikke denne måneden. Sparer du noe? Nope, ikke denne måneden. Hadde du tenkt å kjøpe bytte ut noe klær? Med mindre det er krise: nei-nei-nei.  

Tredje spørsmål du må stille deg selv, om du fremdeles ikke har dekket den uforutsette utgiften: Kan jeg hente pengene fra sparekonto og hvilket minibuffer må jeg hente dette fra? Må jeg hente ut investerte penger? Du kan velge å hente litt fra alle, eller ta alt i fra det fondet du tror du vil trenge minst de neste månedene. Minibuffer blir dekket i et annet trinn, don’t you worry, men kort fortalt er det penger du har øremerket til et spesifikt formål. 

Det siste spørsmålet du må stille deg selv, og dette er det ABSOLUTT siste. dersom du ikke har sparepenger nok: Må jeg virkelig ta opp et lån, hvor kan jeg få det lånet og hva skal jeg gjøre for å ALDRI havne her igjen? For det er det vi må ta i fra dette. Man er ganske utsatt dersom den eneste måten man kan komme seg ut av en krise, er med å ta opp et lån. Av og til er det der man er. Da må man ta med seg den følelsen du nå sitter med, det stresset og den panikken og bruke det som drivkraft når du bestemmer deg for at du ALDRI skal være i denne situasjonen igjen! Så lenge du husker den følelsen, er det lettere å prioritere sparing. For du vet at sparing vil i fremtiden hindre at du noen gang føler deg slik du gjorde når du måtte ta opp et lån for å holde hodet over vann.


Det er alltid lurt å planlegge på forhånd, hvilke kostnadskontoer kan justeres ned og hvilke som må være der de er. Det gjør at du kan handle umiddelbart når du havner i en slik situasjon. Jeg vet for eksempel at jeg ikke kan justere ned matbudsjettet mitt noe mer enn det allerede er, men jeg kan hente penger fra det jeg betaler ekstra på lån, jeg kan hente ekstra på bloggen, jeg kan hente ekstra fra transport. Det gjør det lettere for meg å faktisk gjennomføre endringen. Jeg vet hva som skjer og hvordan jeg skal gå fremover i måneden med mindre på disse postene.  

Det er fremdeles noen trinn og tips igjen for deg som er nybegynner, så det er bare å følge med videre! 

Ta kontroll på økonomien Trinn 1Budsjett Trinn 2 Ta kontroll på økonomien ubetalte faktura ikke betaltNedbetaling av lån Gjeld Ta kontroll på økonomien Bygg en bufferTa kontroll på økonomien å leve med et budsjett

#budsjett #økonomi #budsjettsprekk #penger #uforutsetteutgift #utgifter #investering #spare #sparepenger #buffer #minibuffer #lån

4 kommentarer
    1. Hehe, stålkontroll føler jeg sjelden jeg har, men hyggelig at det ser sånn ut. Som du skriver, her sprekker det ofte, men det er nok fordi jeg setter opp litt marginale budsjett iht str. på familien. JEG velger å gjøre det litt med vilje, for jeg tar ikke en sprekk som ett nederlag, mer som en utfordring. Og siden jeg elsker utfordringer, så vekkes konkurranse instinktet mitt i meg og jeg skal ihvertfall gjøre det ennå bedre neste gang. Dette er nok grunnen til at vi har det bra på tross av lite penger i perioder 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg