Hvordan får jeg kontroll på økonomien? Trinn 9

Ta kontroll på sparing og investering

Sparing og investering for fremtiden er super viktig, slik at alt det harde arbeidet du legger ned nå, når du tar kontroll, faktisk fører til mer frihet i fremtiden. Dessverre er det alt for få som syns sparing og investering er alt for vanskelig. Jeg er ingen ekspert, men jeg vet at du bare må begynne. Ikke vent til du har forstått alt, da kommer du aldri til å lære. For du ventet vel ikke med å se i tegneseriene til du kunne lese? 

Siden dette punktet også heter “Sparing” vil jeg ta denne biten først 

SPARING:

Sparing begynner du med umiddelbart. Dette er for både minibuffere og buffere og langsiktige mål. Legg merke til at jeg skiller mellom investering og langsiktige mål. Investering bør være for ting som vil ta mer enn fem år, mens langsiktige mål kan være for ting du tenker å kjøpe eller bruke innen fem år. For eksempel, om du bestemmer deg for å pusse opp noe i huset eller kjøpe ny bil. Akkurat som investering er det ikke nødvendig å begynne å spare til langsiktige mål når du har dyr gjeld, men på den andre siden; disse pengene er mye lettere tilgjengelig enn investerte penger. Blir det krise, er det lettere å hente ut disse pengene.

Det finnes utallige ulike sparekontoer hos ulike banker og du trenger absolutt ikke ha sparepengene dine hos den banken du bruker til daglig. Jeg anbefaler at du gjør et søk på internett for “Høyrentekontoer”. Her vil du finne kåringer og tips for gode bankkontoer som har høyere renter enn vanlig, mot at det er litt mer tungvindt å ta ut pengene når du trenger de. Dvs du får de dagen etterpå, i stedet for samme dag. Det er faktisk en fordel å ha de i en annen bank enn din dagligdagse bank, for du ser de ikke og blir ikke fristet når du ser de.  

INVESTERING:

Når du har kontroll på lånene, de dyre lånene med urimelig rente er alle nedbetalt, du har spart opp en god buffer og har et jevnt overskudd i budsjettet ditt, kan du begynne å investere. Å investere så tidlig som mulig er utrolig bra fordi du kan tjene så mye på renters rente. Hva er renters rente spør du? Renters rente, eller på engelsk om du leser noe der: Compound interest, er det som gjør at pengene du har investert kan vokse mer og mer for hvert år. Det som skjer er at rentene du tjener ett år blir lagt til summen du har investert/spart som gir deg mer renter å tjene neste år. Den nye økt rentesummen blir igjen lagt til det du har investert/spart og det tredje året du investerer, tjener du enda mer renter. Les en Sparehistorie for å se hvordan tidlig investering slår senere investering til høyere summer! Bare husk! Ikke invester før du har betalt ned alle de dyre lånene dine!

Hvorfor kan jeg ikke begynne å investere med en gang Ingrid? Når du sier det er så viktig for fremtiden min? Det er et veldig godt spørsmål, Ingrid i hodet mitt! 

For det første, det matematiske: Renters rente er også aktuell på lån, bare denne gangen til vår ulempe og de vi har lånt fra sin fordel. Har du et lån som koster deg 10 % eller mer, vil investerte penger med ganske grei sannsynlighet, IKKE gi deg bedre rente. Du tjener altså mer på å betale ned lånene enn å spare penger.  

For det andre, risikomessig: Du er alltid tryggere økonomisk, med å betale ned på lån enn å investere. Å betale ned lån vil alltid føre til mindre utgifter for deg, ikke bare i dag men også i fremtiden, mens investering aldri er sikker gevinst, kortsiktig. 

For det tredje, motivasjonsmessig: Når du betaler ned lån, føler du deg lettere til sinns. Du har mindre risiko, du har mer kontroll over hva dine penger skal gå til, du skylder mindre penger. Du er derfor mer motivert til å fortsette. Dette er spesielt viktig i begynnelsen, der investering kan gå både opp og ned. Hele det første året jeg investerte, tapte jeg penger. Ved årsslutt viste det seg at jeg faktisk ville tjent bedre med å ha pengene på en sparekonto i stedet for å ha de investert. Du får ikke mye motivasjon av slik. 

For det fjerde, en ren tommelfingerregel: Aldri invester penger du må muligens hente ut igjen! Poenget med investerte penger, er at du på et eller annet tidspunkt kan se store summer i rentene og renters renter. Hvis du tar ut de pengene igjen, vil dette aldri skje og du vil muligens tape penger på å ta ut pengene på feil tidspunkt. Hvis du har dyre lån, som du muligens må betale umiddelbart, er det dumt om du har havnet der fordi du investerte samtidig. 

Hvordan investere?

Selv liker jeg å holde meg og pengene mine på trygg grunn med liten risiko og jeg ønsker ikke å gjøre noe komplisert. Jeg er ingen ekspert, langt der i fra, så mine råd er ganske konservative. Ønsker du å lære mer finnes det utallige norske blogger du kan følge for å lære mer. Trykk her for å komme til en blogg som heter Aksjebloggen. Jeg har linket spesifikk til en side hvor han anbefaler andre bloggere også. 

Jeg ønsker selv som sagt å ikke gjøre noe komplisert, derfor har jeg laget en veiledning som jeg føler meg trygg med. Den er enkel nok og det gir meg mindre risiko. Husk, investering er alltid en vis risiko, hvert fall kortsiktig. Dersom du har spørsmål når du skal investere, ta kontakt med banken din. De har eksperter. Husk en god ekspert vil være en som lærer deg om investering, ikke en som bare forteller deg hva du skal gjøre. Pengene er dine, det er du som er ansvarlig for å sette de en god plass, så du må forstå hvor du setter de før du gjør det. Sitter du igjen med en dårlig følelse etter å ha snakket med den ene eksperten, ta kontakt med en ny. 

Her er min veiledende liste for å investere:

1. Ingen individuelle aksjer. Kun aksjefond. Mye tryggere, da et selskap kan gå konkurs uten at jeg mister alt jeg har investert. 

2. Sjekk historikken til de ulike fondene, helst tilbake fem år om ikke mer. Hvordan har fondene steget og sunket de siste årene? 

3. Alle fond har ulik fokus og de jeg har sett oppgir også hvilke idealer de investerer etter. Alle mine har høy etisk standard men dette betyr også at fondet kan være dyrere eller gevinsten lavere. 

4. Ikke sats alt på ett fond. Svært mange fond tillater lave innskudd (mange har minimum 100 kr), så fordel gjerne mellom ulike fond. Da er du sikret at selv om et fond går dårlig, vil andre fond gå bedre. 

5. Alle fond som har Indeks i navnet følger markedet og prøver ikke å gjøre det mye bedre. Disse er rett og slett mer automatiske. Dette gjør også at de er billigere. Dersom du ønsker det, bland gjerne mellom indeksfond og andre fond. Andre fond har gjerne over 1 % kostnad, mens indeks har under 0,5 (i min bank). Det har vist seg over tid, at indeksfond gir deg mer avkastning, fordi de kanskje ikke har like høy gevinst alltid men fordi de koster mindre blir den overordnede inntekten din bedre. Du kan lese mer om det hos Dine Penger.

6. Fortsett å invester om det er gode eller dårlige tider i markedet. Du blir ikke rik fort på denne måten, men du blir rik trygt

7. Invester via ASK. ASK betyr at du lettere kan bytte fond og du slipper å betale renter på fortjenesten din om du ønsker å flytte investeringene fra et fond til et annet. Ta derfor å spør om hjelp i banken din, om du er usikker på hvordan du etablerer ASK hos deg. 

Alt i alt, har du betalt ned nok gjeld og har et jevnt overskudd, er det bare å begynne å investere med et lite beløp. Det er dørstokkmilen som er tyngst, men når du har begynt kan du ta deg litt mer tid til å lære om hva du driver med. En dråpe her og en dråpe der kan gi store gevinster, både i penger og kunnskap


Som nevnt over, jeg er ingen ekspert og relativ ny i investeringsgamet. Mine råd er derfor konservative og vil mest sannsynlig ikke gi fort øknig i din rikdom. De er også ganske trygge. Rask rikdom er heller ikke mitt formål med å investere. Jeg investerer til alderdommen, ikke morgendagen. Jeg håper allikevel dette var en grei innføring i investering og håper det vil gi deg mot til å bare ta det første steget. Det er slett ikke vanskelig! Begynn med 100 kr i måneden, så kan du heller øke etterhvert som du forstår mer. 

Lykke til! 

Ta kontroll på økonomien Trinn 1Budsjett Trinn 2 Ta kontroll på økonomien ubetalte faktura ikke betaltNedbetaling av lån Gjeld Ta kontroll på økonomien Bygg en bufferTa kontroll på økonomien å leve med et budsjettTa kontroll på budsjettsprekken Uforutsette utgifterTa kontroll på minibufferen Minibuffer

#sparing #investering #takontroll #pensjon #penger #økonomi 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg