Hvorfor er lån så ille? Seks grunner

Er lån så ille? 6 grunner

Lån blir brukt til å kunne kjøpe seg ting umiddelbart i stedet for å spare opp. Tanken er for mange at dette er penger man skal bruke uansett og om jeg sparer eller betaler lån vil pengene være spart opp/betalt tilbake ca samtidig uansett, så hvorfor vente? Mitt standpunkt er at gjeld er en byrde du bør kvitte deg med så raskt som mulig. Her har du et kort sammendrag av hvorfor du bør kvitte deg med gjeld. 

Lån og å spare opp gir ikke samme tidsramme

Den første argumentet for lån, at man blir ferdig å betale som når man sparer opp, er i bunn og grunn falsk. Dersom du sparer opp penger til noe du virkelig ønsker deg, er motivasjonen til stedet for å ofre litt nå. Det tar derfor kortere tid å spare opp penger enn å betale ned på lånene. Selv om du skulle aktivt og så fort som mulig betale ned på lånet, hva skjer når får lyst til noe nytt? Skal du begynne å spare opp? Skal du vente til du har betalt ned på lånet? Eller tar du et lån til? Dessuten, etter et par måneder med sparing, begynner jeg som regel å tenke meg om. Ganske ofte konkluderer jeg med at jeg egentlig ikke trengte den tingen allikevel. Da er det penger spart! I hvert fall frem til jeg finner noe annet å bruke pengene på.  

Lån koster. 

Har du observert, kanskje til og med deltatt i det kaoset som oppstår når det er gode salgstilbud i butikkene? Jeg må si jeg syns det er rart at folk går av skaftet for å spare noen hundrelapper når det er salg men er allikevel villig til å betale renter for ting de kunne vente med å kjøpe og dermed ikke betalt renter? Å kjøpe noe med gjeld, er som å kjøpe noe på fullpris i stedet for å vente til det er på salg. Det er helt sant, hus og studier kommer ikke for salg men det gjelder for andre ting. Hvor mange kjenner dere som har kjøpt masse ting, fordi det er på tilbud? Og så betaler de kanskje renter de neste månedene, og gevinsten går opp i røyk. 

Lån betyr at lønnen ikke er din.

Så lenge du har lån, er du ikke i full kontroll på dine egne penger. Du kan ikke avgjøre hvordan pengene dine best kan jobbe for deg, fordi deler av inntekten din går til å betale lånene dine. Og for min egen del, med boliglån og studielån; lånene vil vare i EVIGHETER, så her er det snakk om mange år med manglende kontroll på hva pengene skal gå til. 

Lån koster mer i renter enn det sparer deg i skatt

Følgende argument har jeg hørt fra flere: Hvorfor ønsker du å betale ned på lånene dine, du sparer jo skatt! Det du og jeg sparer i skatt er 23 % av det vi betaler i renter. Så, la oss si at du betaler 20.000 kr i renter, sparer du 4600 kr. Dersom du absolutt ønsker å få de pengene: Betal ned all lån, så kan jeg gi deg 4600 kr, med en gang du betaler meg 20.000 kr. 

Lån holder deg i fortiden

I stedet for å kunne bruke pengene dine for fremtiden, må du fortsette å betale for fortiden. Enkelte lån hjelper deg i fremtiden, huslån i hvert fall, studielån, ikke for alle men for mange, kanskje de fleste. Men all kredittkort, alle billån, alle forbrukslån pleier vanligvis ikke å gi verdier i fremtiden. Selv ikke et forbrukslån for å pusse opp huset. De dyreste rommene, hvor det er størst sannsynlig for å trenge lån for å pusse opp er kjøkken og bad. Men det du investere inn i disse rommene, vises sjeldent på verdiøkningen av boligen. Billån er inkludert som et dårlig lån, fordi biler er den dyrest tingen du noen gang kjøper som går ned så mye i verdi. Det er en høy risiko at du på et eller annet tidspunkt skylder mer penger for bilen, enn den er verdt. En gammel bil har mindre sjanse for dette, en ny bil svært stor sjanse. Det er i hvert fall et godt eksempel på at du lever og betaler for fortiden. Alternativet er å spare for fremtiden. Så når du skal pusse opp, kan du hente pengene ut av banken. Når du skal kjøpe bil, så gjør du det. Enkelt, greit. 

Lån hindrer forberedelse til og forbedring i fremtiden

Litt det samme som over men her vil jeg legge mer vekt på mengden lån. For over nevner jeg at studielån og boliglån i hvert fall hjelper deg i fremtiden. Og det er sant. MEN hvis du har for mye lån, vil du ikke kunne spare for fremtiden uansett. Du havner lettere i situasjoner hvor du føler du ta opp lån. Når en stor del av inntekten din går til å betale lånene, hvordan skal du spare til det nødvendige vedlikeholdet? Hvordan skal du spare til oppussingen? Hvordan skal du spare til den ny-for-deg bilen? For ja, når du betaler boliglån, så betaler du til deg selv i motsetning til noen andre. Men mange er fristet til å ta litt større boliglån og betale inn litt mer i månedlige avdrag, fordi ‘det går jo til meg selv’. Problemet er at de pengene ser du ikke igjen før du selger. Hva skal du gjøre i mellomtiden? Skal du fortsette leve med akkurat nok, og aldri få spart opp noe ekstra? Skal du jobbe ekstra for å tjene det lille ekstra? Skal du ta opp lån for å fikse det du trenger? Den onde sirkelen fortsetter. 


Det er skrevet en liten serie om å ta kontroll på økonomien din fra scratch. Du kan finne 9 trinn her nedenfor:

Ta kontroll på økonomien Trinn 1Budsjett Trinn 2 Ta kontroll på økonomien ubetalte faktura ikke betaltNedbetaling av lån Gjeld Ta kontroll på økonomien Bygg en bufferTa kontroll på økonomien å leve med et budsjettTa kontroll på budsjettsprekken Uforutsette utgifterTa kontroll på minibufferen MinibufferTa kontroll på sparing og investering

 

#økonomi #lån #gjeld #takontroll 

2 kommentarer
  1. Flott innlegg som jeg (ikke overraskende) er veldig enig i😀 Godt poeng at lån i stor grad handler om å betale på fortida. I hvert fall forbrukslån. Fælt å se på folk på Luksusfellen som har skyhøye lån, men ingenting av verdi😕 Best å holde lån til et minimum, og kun bruke det til ting som gir varig verdi!

  2. Sam: Varig verdi gir i hvertfall noe igjen for der vi må ofre! Klær, vesker, (biler og ting med motor), går ned i verdi umiddelbart. Nei, der betaler jeg helst kontanter. Til og med bil, slik jeg tenker nå, når jeg ikke har bil.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg