Hvordan blir jeg rik? Kort og godt.

Hvordan kan jeg bli rik? Å være rik er et definisjonsspørsmål om man tenker økonomisk eller livskvalitet. Husk: Penger erstatter aldri venner og familie men det fjerner økonomisk stress.

Å bli rik er ikke vanskelig, alle kan klare det men det krever jevn og trutt arbeid, over tid. Det er Skilpadden vinner i eventyret, ikke Haren. Her er noen prinsipper / leveregler / greit å tenkte på. Noen er obligatorisk, noen kan du ta med en klype salt.

Det vil ta tid. 

Ingenting skjer over nattet, med mindre du vinner i lotto. Vi må ta tiden til hjelp og jobbe oss frem til en bedre og bedre situasjon.

Lev på mindre enn du tjener. Obligatorisk

Uansett hvor mye eller lite du tjener, hvis du bruker mer enn du tjener, vil du aldri bli rik. En som tjener 300.000 i året og har et overskudd hvert år på ca 20.000 vil bli rikere enn den som tjener en million og alltid bruker 1,1 millioner.

Betal ned gjeld. Ganske obligatorisk

Det er svært få som blir rik fordi de har tatt opp lån. Lån = risiko. Her er det jo ulike typer og noen lån er greiere enn andre. Unngå forbrukslån helt, unngå kredittkort helt, (eller betal de ned så fort som mulig) og betal ned resten av gjelden. Det er sikrere gevinst enn investering.

Bygg opp en solid buffer som står på en vanlig bankkonto/høyrentekonto. Obligatorisk

Før du begynner å investere (som vi kommer til), spar opp en solid buffer. Dette vil sikre deg mot å måtte ta opp lån på mindre saker, og at du skal slippe å hente ut penger fra investeringer på et dårlig tidspunkt. Hvis du mister jobben for eksempel, er det høyere sannsynlighet for at markedet også ikke har det så bra, så må du ta ut investerte penger, kan du tape stort.

Lag årlig sparemål. Obligatorisk

Mål kan justeres i løpet av året men lager du et mål for året, har du noe å strekke deg mot og vil hjelpe motivasjonen din. Husk at målet må være en balanse: Nesten umulig å nå, men enda mulig. De siste tre årene har jeg hatt som mål å betale ned over 100.000 på lånene mine (en form for sparing = mindre renter). Det gikk de to første årene, men ikke dette året. Setter det allikevel som mål neste år. Andre måter å spare på er kortsiktig i høyrentekonto og langsiktig sparing i investeringer. Ha gjerne spesifikke mål her også.

Spar kortsiktig. Obligatorisk

I løpet av de neste fem årene er det ganske mye kjekt du kan gjøre og det er viktig å spare opp til dette også. Det kan være ny(-for-deg) bil, det kan være en fantastisk ferie. Husk at du må spare kortsiktig og langsiktig samtidig, og ting som skjer innenfor fem år er kortsiktig. Sett pengene i en høyrentekonto.

Spar langsiktig, jevnt. Obligatorisk

Invester i fond, jevnt og trutt, om det er gode eller dårlige tider i markedet. Det er lurt å ha pengene fordelt på noen ulike fond siden de kan bevege seg ulikt hverandre. Fond med navn som inneholder Index/indeks er som regel billigere og følger markedet. Svært få styrte fond slår indeksfondene over tid, spesielt med tanke på kostnaden.

Del med andre, underveis også. Burde være obligatorisk

Alltid ha et fokus på å gi til andre, selv før du betegner deg som ‘rik’. Begrepet er flytende og faren er at du alltid har lyst til å være ‘litt rikere’ før du ‘kan’ gi til andre. Da vil du mest sannsynlig aldri gi og havner i den gruppen som er mindre empatiske…

De fleste i Norge har evnen til å gi noe, om det er 10 kr eller noen minutter av sin tid. Å gi til andre gir en helt fantastisk følelse, som man ikke kan få av å si ‘skatten betaler min støtte til bistand’. Poenget er å kunne se konkrete ting pengene dine eller tiden din brukes til og kjenne gleden av det. Kjøp og pakk inn gaver og gå å legg det under juletreet til Frelsesarmeen for eksempel!

Det er jo også faktisk forsket på, at folk som er rike, har en tendens til å få mindre empati, MED MINDRE de minner seg på hvordan verden er tøff og vanskelig for mange. Trykk her for å lære mer (tidligere innlegg).

Eventyret om haren og skilpadden er høyst aktuell når du ønske å bygge opp rikdom. Det er ikke gjort fort, så motivasjon og utholdenhet er mye viktigere enn hvor mye renter du tjener på investeringene dine. Så jobb med det du kan styre, din egen holdning, og hold ut!

Dette innlegget ble først publisert i september 2018. Er delvis justert.

#rik #rikdom #økonomi #personligøkonomi #kortoggod

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg