Ha råd til en fantastisk ferie!

Mangel på penger gjør at drømmen om en fantastisk ferie eller kanskje bare en ferie, i realiteten kun er en drøm for mange. Noen løser dette med å betale med kredittkort. Uavhengig om bestillingen skjer før en forventet ‘penger igjen på skatten’ eller fordi man kan betale tilbake etter ferien, er dette en ganske stor risiko. Plutselig får man ikke så mye igjen på skatten som man trodde, pengene kan la vente på seg eller så ryker noe på bilen/i boligen som må fikses. Å betale tilbake etter ferien er også risikabel. Man vet aldri hva som skjer i fremtiden, hva om noe annet krever pengene før du kan betale? Nei, det å betale for ferien i ettertid, er ikke til å anbefale.

Hvordan får du råd til en fantastisk ferie, eller bare en ferie? 

Veldig enkelt: Begynn å spar allerede i dag og dra ikke på en skikkelig ferie før du har spart opp det du trenger. Er det litt kjedelig? Jepp. Men det er bedre å hoppe over ferien en sommer og bare ha en ‘stay-cation’, enn å havne bakpå igjen. Har du barn kan du kan gjøre mange lokale aktiviteter, mens de har fri fra barnehagen/SFO. Har du ikke barn kan du også benytte ferieuker til å ta en sommerjobb! Å hoppe over en ferie en sommeren er kiipt men vet du at du gjør det for å få en skikkelig ferie neste år, da er det rett og slett verdt det!

Konkret, hva du gjør:

Dersom du har et budsjett, gjør du ferie til et eget punkt der du hver måned setter til sides det du kan for å spare opp. Har du et trangt budsjett, må dette komme fra det lille overskuddet du har og beløpet kan variere fra måned til måned. Noe må kanskje prioriteres bort? Ikke la feriesparing gå ut over å betale regningene dine selvfølgelig! Jeg syns det er greit å sette et fast beløp hver måned men det må være av overskuddet. Dersom du ikke har et budsjett, ta ut et fast beløp hver måned, med en gang du får lønna på kontoen. Det må ikke være for mye, slik at du må bruke kredittkort på slutten av lønningsprioden, men det må heller ikke være for lite, sånn at sparingen går for treigt. Det kan derfor hende du må ta ut pengene igjen, om du ser at du har tatt for mye. Prøv deg frem, og finn det faste beløpet du kan ta før du gjør noe annet med pengene dine.

Hva du ikke må gjøre: 

Du må ikke dra på ferie med bufferpengene dine! En god buffer er det første du må spare opp til, så gjør det før du sparer til ferie. Aldri tenk på at du kan ta penger i fra bufferen dersom du ikke har nok til ferie og nå er du lei av å spare. Murphys lov er kjedelig slik, at han kommer som regel akkurat når det passer som dårligst.

Hva du kan gjøre

Jeg er svært skeptisk til bruk av kredittkort, fordi du kan bruke penger før du har de. MEN hvis du har pengene på konto og nå anser de pengene som brukt når du har trukket kredittkortet, er det helt greit å bruke det når du skal reise. Bestill gjerne reisen med kredittkortet, så har du litt ekstra reiseforsikring. (Ha en egen reiseforsikring i tillegg forresten). Du kan også betale med kredittkort når du er på reise. Bare husk å hele tiden sjekk at du ikke har brukt mer enn du planla og har. Med vanlig bankkort kan du gå å sjekke forbruket i en app, kredittkort krever innlogging og dypere søk.


Da håper jeg du begynner å dag å planlegge neste års ferie eller kanskje året etter det igjen (dersom du nå betaler for ferien du var på i sommer). Hvor mye trenger du for ferien, hvor mange måneder mellom ønsket avreise og i dag, hvor mye må du spare hver måned for å få råd?

Ha en uperfekt, flott dag, og jeg håper du drømmer om en fantastisk ferie!

Voksen, til slutt er på Pinterest. Trykk på bildet for å komme til pinnen og sjekk ut flere.

#økonomi #ferie #drømmeferie #sparepenger

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg