Hva er gjeldsgrad i personlig økonomi? Kort og god

Hva er gjeldsgrad og hvordan beregne gjeldsgrad

Gjeldsgrad i forhold til personlig økonomi er aktuell og er aktuell når vi kjøper egen bolig. Gjeldsgrad i personlig økonomi er sammenhengen mellom gjeld og brutto årsinntekt, oftest. 

Jeg skriver oftest, fordi enkelte steder også nevner egenkapital og eiendeler men de oppgir ingen formler for hvordan beregne dette. 

En av retningslinjene som banken har når de skal gi oss boliglån, er at de skal passe på at vi som søker ikke har mer enn en gjeldsgrad på 5. Vår totale lån kan ikke være mer enn 5 ganger vår brutto inntekt (inntekt før skatt). De må derfor se på mengden gjeld du har fra før av og ja, dette er inkludert studielånet. Har du studielån, (eller annet lån) får du mindre i boliglån. 

Hvordan regne ut gjeldsgrad?

Du regner ut gjeldsgraden din med å ta ‘Total gjeld’ / ‘Brutto årsinntekt’ = Gjeldsgrad.

En ekspert anbefaler en gjeldsgrad mellom 2,5 – 3,5. Hvorfor 5 hos bankene?

Dette blir synsing men det er nok fordi det er vanskelig å få nok penger til å kjøpe bolig dersom du bare kan ha 3,5 prosent gjeldsgrad. Så for å gi førstegangskjøpere mulighet til å komme inn på markedet, må vi som regel ha et større lån.  

Banker er eksperter og opererer med gjeldsgrad på 5, hvorfor anbefaler andre mellom 2,5 – 3,5?

Igjen synsing men dette er nok fordi banker er eksperter på å låne ut penger mens andre eksperter ser på helheten. Har du en gjeldsgrad på 5, går inntekten din til å betale gjeld og til å leve, måned for måned. Det er vanskeligere å investere til kortsiktige ting (oppussing, ny bil, generell vedlikehold) og langsiktige ting (pensjon, ny bolig i fremtiden) mens du samtidig betaler gjeld og lever et liv. Fordi både studielån og boliglån er lån man har 20-25 år å betale, vil du også ha denne standarden over lengre tid, eventuelt til du får en jobb med høyere lønn. 


Har du et spørsmål om personlig økonomi? Eller var noe utydelig i svaret over? Legg det igjen i kommentarfeltet, så kommer jeg til det. 

#personligøkonomi #gjeldsgrad #gjeld #lån #boliglån 

2 kommentarer
  1. Nok en gang noe jeg tror de færreste tenker over (inkludert meg selv…).
   Dette gjorde meg nysgjerrig og om jeg regner riktig vil jeg tro jeg hadde en gjeldsgrad på ca 4,25 når jeg nettopp hadde fått boliglån. Yikes! Etter å ha betalt i MANGE år, og virkelig gått inn for å betale ekstra de siste årene (og hatt lønnsøkninger), er jeg nå nede i en gjeldsgrad på ca 2,6.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg