Hva er gjeldsgrad i personlig økonomi? Kort og god

Gjeldsgrad i personlig økonomi er sammenhengen mellom gjeld og brutto årsinntekt, oftest, og er spesielt aktuelt når vi kjøper egen bolig.

Jeg skriver oftest, fordi enkelte steder også nevner egenkapital og eiendeler men de oppgir ingen formler for hvordan beregne dette.

Banken har flere retningslinjer når de skal gi en kunde boliglån og et av de er å passe på at vi som søker ikke har eller får en gjeldsgrad på over 5. Det vil si, summen av alle våre lån kan ikke være mer enn 5 ganger vår brutto inntekt (inntekt før skatt). De må derfor se på mengden gjeld du har fra før av og ja, dette er inkludert studielånet. Har du studielån, kredittkortlån eller noen andre former for lån får du mindre i boliglån.

Hvordan regne ut gjeldsgrad?

Du regner ut gjeldsgraden din med å ta ‘Total gjeld’ / ‘Brutto årsinntekt’ = Gjeldsgrad. Brutto årsinntekt er inntekt før skatt.

En ekspert anbefaler en gjeldsgrad mellom 2,5 – 3,5. Hvorfor 5 hos bankene?

Dette blir synsing men det er nok fordi det er vanskelig å få nok penger til å kjøpe bolig dersom du bare kan ha 3,5 prosent gjeldsgrad. Så for å gi førstegangskjøpere mulighet til å komme inn på markedet, må vi som regel ha et større lån.

Banker er eksperter og opererer med gjeldsgrad på 5, hvorfor anbefaler andre mellom 2,5 – 3,5?

Igjen synsing fra min side men dette er nok fordi banker er eksperter på å låne ut penger mens andre eksperter ser på helheten. Har du en gjeldsgrad på 5, går inntekten din til to ting: å betale gjeld og til å leve, måned for måned. Det er vanskeligere å investere til kortsiktige ting (oppussing, ny bil, generell vedlikehold) og langsiktige ting (pensjon, ny bolig i fremtiden) mens du samtidig betaler gjeld og lever et liv. Fordi både studielån og boliglån er lån man har 20-25 år å betale, vil den eneste måten du klarer å få en bedre levestandard på, raskere, være å få høyere lønn. Eller noen å dele inntekten med.


Har du et spørsmål om personlig økonomi? Eller var noe utydelig i svaret over? Legg det igjen i kommentarfeltet, så kommer jeg til det.

Begynn å lær mer, med å se nedenfor.

Dette innlegget ble først publisert i september 2018. Det er nå småjustert og oppdatert i desember 2019. 

#personligøkonomi #gjeldsgrad #gjeld #lån #boliglån

2 kommentarer
  1. Nok en gang noe jeg tror de færreste tenker over (inkludert meg selv…).
   Dette gjorde meg nysgjerrig og om jeg regner riktig vil jeg tro jeg hadde en gjeldsgrad på ca 4,25 når jeg nettopp hadde fått boliglån. Yikes! Etter å ha betalt i MANGE år, og virkelig gått inn for å betale ekstra de siste årene (og hatt lønnsøkninger), er jeg nå nede i en gjeldsgrad på ca 2,6.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg