Kåkånomics: Nordens første, beste og morsomste økonomifestival

Kåkånomics, Nordens første, beste og morsomste økonomifestivalKåkånomics, Nordens første, beste og morsomste økonomifestival, arrangeres for andre gang, nå i midten av oktober. Fra onsdag 17. til lørdag 20. oktober, holdes det foredrag, seminar og diskusjoner om økonomi og samfunnet rundt omkring i Stavanger. I år har jeg meldt meg som frivillig. 

Hvorfor er det viktig med en økonomifestival? 

En økonomifestival vil gi oss en morsom og interessant mulighet til å se alternativ synspunkter og gi oss ny informasjon. Økonomi er den viktigste ‘ikke naturlige’ ressursen vi har i verden. Vann, luft og mat er viktigere, men har man penger, kan man kjøpe det. Penger spiller inn på alt annet i livene våre og det er for de fleste av oss, en begrenset ressurs. Med en gang det er en begrensning, må det også bli en prioritering. Vi som budsjetterer har blitt mer bevisst på dette men som en gruppe, er det vanskelig å sette de prioriteringene. Det ser vi nå med bompengedebatten som pågår. 

Hva skjer? 

Fordi økonomi påvirker alle aspekter i livene våre, er også temaene på festivalen svært varierende og godt er det! Vi har alle ulik interesse, så mens noe vil være mer interessant for meg, er det ikke nødvendigvis mer interessant for deg! Alle foredrag er selvfølgelig ikke på plass enda, men dette er de jeg gleder meg mest til så langt! Jeg vet ikke om jeg får sett alt sammen, det kan hende de pågår samtidig, og det kan hende jeg må jobbe litt under noen av de, men jeg kan jo håpe!

Jeg er 100 % sikker på at skattesystemet vårt er hovedårsaken til at vi i norden har det mest rettferdige samfunnssystemet i verden. Harald Eia var på en TED Talk for viste, med tall basert på statistikk, hvorfor dette stemte. Du kan se Ted-talken her. Uansett. Vi bruker mye penger på selskaper som ikke skatter tilbake til det norske folk, jeg kjøper selv alle bøkene mine på Amazon, men disse selskapene holder til i et vakuum og ingenmannsland, hvor de betaler svært lite og pengene de tjener går til et færretall i ledelsen. For mens lønningene til sjefene er astronomiske, sitter ikke arbeiderne igjen med like mye.. Det hele er et lite rot og jeg syns det er interessant å lære mer om tematikken 

Helt siden jeg fikk meg uføreforsikring (for et år siden) har jeg lurt på dette. For i følge statistikken vil det være en 25 % sjanse for at jeg er uføretrygdet om 20 år. Det gjør min uføreforsikring dyrere. Hva er årsaken? 

I høst inviterte diverse lokalforeninger i Rogaland Røde Kors barn fra ressursfattige hjem til Kongeparken for en dag. Det ble et rekordår, dessverre. Opprinnelig hadde Stavanger Røde Kors 400 billetter, så når 1400 søkte måtte noe gjøres. Stavanger fikk tilslutt 700 billetter og måtte si nei til 50 %. Slik var det hos de andre lokalforeningene også. Nå nærmer høstferien seg, og igjen, som alle andre år, inviterer Rogaland Røde Kors til høstferie i Ferie for alle opplegget. Igjen et rekordår. Uten at jeg har sett tallene, ble jeg fortalt på mandag, at 2 av 3 søkere fikk avslag pga plassmangel. Barnefattigdom er økende, og mens Røde Kors (og andre organisasjoner) prøver å plastre blødende sår, må det grunnleggende løsninger inn for å fjerne grobunnen til dette. 

I fjor under Kåkånomics, kom en av foredragsholderne på banen og mente neste finanskrise ville berøre oss her i Norge, pga gjeldsbobla vi er i (gjeldsbobla er en annen grunn til at jeg jobber så hardt med gjelden min). Dette er derfor et svært interessant tema!

Det er svært mange ‘synsere’ på sosiale medier, som har mye å si om innvandring. Jeg vil gjerne ha noe fakta å slå i bordet med, når folk begynner i det lange og det brede om ting de har hørt noen ganger, finner logisk så det er unødvendig med kildekritikk, og så roper man det ut som fakta. Som enkelte politikere har klart å komme langt i karrieren sin på. 

Bistand, her finnes det vel ting vi vet ikke fungerer, men vet vi hva fungerer? Prøver vi å si at bistand skal være ‘one size fits all’ uten å ta hensyn til hva befolkningen er vant til, hvordan samfunnstrukturen er bygget opp, hvilken nød som finnes, osv. Dette er et kjempe interessant tema. 

Hovedkonferansen er på torsdag, og fremtidsbyen er jo et supert tema! Jeg gleder meg allerede!

Ser man på fond er det en klar sammenheng mellom de som fokuserer på fornybare ressurser og de som investerer hvor pengene ligger. Hvor lenge kan man velge de som er etisk riktig, når det er mindre penger å tjene der? 

Etter et par år med sesongarbeid med turisme, er dette et kjempe aktuelt tema. Det er en utfordring og en samfunnskostnad å ha så mange turister samlet på en slik liten, utfordrende tur. Kjøper de nok når de er her til at skattepengene til staten betaler for redningsaksjonene. Tjener de som holder stiene ved like nok, til å faktisk holde de vedlike? Samtidig er jo allemannsretten en nøkkelstein i norsk kultur og tar vi betalt, ødelegges den. 

Jeg var på grensen til å være litt skolelei, helt til vi flyttet til Malaysia og jeg begynte på en amerikansk skole. Friheten til å gjøre ting på min måte og nysgjerrigheten fikk vokse her, jeg begynte å lese for moro skyld, ikke fordi læreren sa det og alle andre fag ble også interessant. Kan den norske skole klare det samme? 

Som en Rogalandjente er det alltid litt olje i blodet mitt, selv om jeg ikke har noen i familien som har jobbet på plattform. Å jobbe i ‘oljå’, det er alltid nært for alle her. For oss i Rogaland, er ikke de som jobber i ‘oljå’, noen langt borte. Det er foreldre, venner, naboer, barn. Jeg vil nesten si at de fleste jeg kjenner her i Stavanger, har vært borti ‘oljå’ på ett eller annet tidspunkt i karrieren. Så det er svært interessant å vurdere hvordan fremtiden blir. 

Hvis olja tar slutt i løpet av de neste 10 årene, er det noe vits i å utdanne oljeingeniører? Har studieretningen til folk endret seg, siden oljenedgangen begynte i 2014? 


Er det ikke mye spennende? Og dette er det jeg syns var mest interessant. Det er mer. Du kan besøke Kåkånomics på deres hjemmeside: http://www.kakanomics.com/ Der kan du også holde deg oppdatert. Du kan også like deres FB side, så får du de nye arrangementene med deg fortløpende. Søk på Kåkånomics på facebook. 

Gi lyd dersom du tenker å dra, eller om du hadde ønsket du kunne dra! 

Ha en helt flott, uperfekt dag! 

#kåkånomics #økonomifestival #økonomi #penger #Stavanger #skjeristavanger

2 kommentarer
  1. Husker du skrev om denne i fjor også (da visste jeg ikke om den). I år skulle jeg veldig gjerne vært der og hørt på alt det spennende, men jobber så har dessverre ikke muligheten.
   Satser litt på at du skriver om det du er på så jeg i alle fall kan få et lite innblikk i år også 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg