Å følge drømmen for karrieren.

Tips og ting du kan gjøre for å jobbe deg mot drømmeoppgavene

Hvordan jobbe seg mot en ‘drømmejobb’ når det egentlig ikke finnes (for de fleste av oss)?  Mens det ikke finnes EN drømmejobb, finnes oppgaver som kan defineres som drømmeoppgaver eller drømmesitiuasjoner. Dette er hvor lidenskap møter beste evne. Med dette mener jeg at alle har spesielle ‘situasjoner’ eller oppgaver vi gjør i livene våre, hvor vi opplever glede, mestring og får energi av. Det å få energi er ganske viktig for min egen del i hvert fall. Som en introvert (med klare ekstroverte egenskaper), handler mye av min hverdag på å beskytte min egen energi. Så å finne en oppgave, en situasjon hvor man sitter igjen med mer energi, er ikke bare-bare. 

Klarer vi å finne denne situasjonen/oppgaven, og så definere dette vidt, vil man kunne finne jobber som har mer av disse situasjonene i seg. Og ja, det er ikke nødvendigvis så lett å finne, men la oss ta meg som eksempel. 

Jeg så plutselig fellestrekkene i de situasjonene jeg følte meg komfortabel i, de oppgavene jeg gledet meg til å gjøre, den aktiviteten jeg fikk energi av. Som når jeg traff de nye medlemmene i Røde Kors og kunne hjelpe de bli kjent i systemet vårt. Når jeg jobbet som selger for turister som skulle opp til Preikestolen og at det var i de travle periodene i resepsjonene jeg har jobbet med, og mye mennesker kom igjennom og trengte hjelp, at jeg følte meg komfortabel og glad. Felles for de alle? Nye mennesker, hjelpe de videre. Det er min oppgave. Og det kan man gjøre mange plasser!

Allikevel er det greit å ikke søke blindt etter jobber som inneholder oppgaven. Jeg kunne for eksempel ha fulgt oppgaven inn i en butikk som jobbet med dyr fashion. Men som en som ikke bryr seg stort om mote og i hvert fall ikke er blant de første som prøver noe, er det ikke her jeg bør fokusere. Det kan være greit å fokusere jobbsøknaden på områder du i tillegg interesserer deg i. Du kan også snakke med din nåværende arbeidsgiver. Kanskje noen justeringer i oppgavene dine kan gjøre jobben du har nå til å være mer fylt med drømmeoppgaver? Utnytt Medarbeidersamtalen du skal ha med sjefen din, til å diskuter dette. Når jeg tok dette opp med sjefen min, sa han at vi kunne se om vi fant noe innenfor dette, og flere av mine oppgaver faller nå innenfor ‘mitt felt’. Dessuten vet nå sjefen min at skulle han ha en slik oppgave som måtte gjøres, kan han fint gi den til meg, fordi jeg liker de tingene. Det skal sies at jeg har en veldig god sjef også. Uansett, det er jo ikke helt dette innlegget skal handle om. Spørsmålet er: Når du vet hvor og hva du vil jobbe deg mot,  hvordan kommer du deg dit?

Hvis du ikke har muligheter til å justere dine nåværende oppgaver til å romme noen av lidenskapsoppgavene dine, kan du begynne å jobbe mot det utenom jobb. Det betyr å utfordre deg selv og være litt ukomfortabel i det feltet du får masse energi av. Eller tilsvarende område. Det vil gjøre deg sikrere i om dette er veien for deg å gå og vil gjøre deg bedre i det. 

Igjen tilbake til meg selv som eksempel. Jeg har fått ideen at jeg ønsker å kunne holde gode foredrag om temaene jeg brenner for. Jeg begynte med bloggen for å formidle informasjon om privatøkonomi. På denne måten fikk jeg skrevet ned ideene og meningene mine, jeg har lært mer om formidling og rett og slett blitt mer komfortable med å dele ideene mine. Nylig begynte jeg å lage videoer for å øve meg mer på den muntlige delen av formidling. Å få frem poenget og holde meg til tema er ikke bare bare skal jeg si dere! Og det nyeste: Jeg skal lage et foredrag, jeg skal holde et kurs og jeg skal lage et kurs nå i høst. Kurset har jeg faktisk holdt før, det er et ferdiglaget et fra Røde Kors, men for hver gang jeg gjør det blir jeg bedre. Foredrag har vi alle laget fra ungdomskolen av, så satser på at det går bra. Kurset jeg skal lage… Det blir spennende og ganske skummelt. Også innenfor Røde Kors.  

Poenget er at når du jobber med å finne din plass i jobb og voksenlivet, din mening med livet, din oppgave, så må du for det første prøve det ut, eventuelt gjøre justeringen etterhvert som du får mer erfaring. Så er det bare å øve seg. Jobbe seg opp. Ta ett steg av gangen. Er det kurs du kan ta? Er det en utdanning du må gå på? Kan du jobbe gratis litt for å få erfaringen? Kan du gjøre noe tilsvarende og overføre erfaringen? Det er mange ting du kan gjøre. Det gjelder bare å være åpne for løsningene! Sist, men ikke minst: Ikke hopp i det! Ikke slutt en god og betalt jobb, for å satse på noe uprøvd. Den beste måten å gjøre en drøm til et mareritt er å gjøre levebrødet ditt avhengig av det før det er klart. 

Mediter litt på det. 🙂


Håper du har en strålende, uperfekt dag, så snakkes vi senere!

#drømmejobb #drømmekarriere #drømmeoppgave #karriere #jobb #opplæring #prøving #feiling 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg