Nød lærer naken kvinne å spinne… I hvert fall å endre vaner.

Vaner endres raskt når det er reell nød. Men er det mulig å endre seg uten å stresse seg med nød?

Nød lærer naken kvinne å spinne er at man kan endre seg og finne motivasjon til å lære nye ting, nye vaner, dersom man opplever et stort behov (nød) for det. Det er noe mange kjenner seg igjen i, bare tenk på hvor mye penger du var NØDT til å brukte på [hva som helst] før i motsetning til nå. Du ( eller jeg ) tenkte ikke over forbruket på den tiden, men etterhvert som livet endret seg, har også forbruket endret seg.

Alle har opplevd denne effekten, der du må oppleve en ‘nød’ for å bryte dårlige vaner, for å ikke utsette, for skippertakene, for å kutte kostnader osv. Alle fremgang jeg kommer på nå, har kommet pga en form for nød. Bortsett fra den siste! Les videre for å se hva!

Mitt største forbruksår var det første året jeg jobbet og passet huset til mamma og pappa mens de bodde i utlandet. Jeg bodde gratis og klarte allikevel å bruke opp hele lønna på noe annet enn å betale lån…

Når jeg fikk Kindlen (lesebrett) min ble jeg helt opphengt i den og kjøpte bøker for 2000 kr + hver måned. Dette holdt jeg på med i minst ett år, før jeg klarte å ta meg sammen. Jeg kunne bruke de pengene på noe annet. Først ble målet kuttet ned til 1000 kr i måneden, så 500 når jeg begynte å budsjettere. Siden den gang ble det først kuttet til 250 og nå er det 200 kr i måneden. Jeg har omprioritert.

Jeg pleide å få månedlig ansiktsbehandlig og målet var å bruke 1000 kr totalt inkludert produkter. Som regel ble det mellom 1000 og 1300 kr. Når jeg fikk redusert stilling og halv lønn kuttet jeg denne kostnaden og har ikke begynt på det igjen.

Dette lønnskuttet reduserte mange forbruk og  funker så utrolig bra at jeg av og til prøver å lure meg selv. Jeg prøver å tvinge frem en nødsfølelse, for å gi meg motivasjon til å gjennomføre. Litt som når jeg studerte og bevisst valgte å vente til rett før tidsfrist for å gjøre noe ferdig. Det funket som smurt det, helt til bacheloroppgaven hvor jeg gikk på en smell, fikk panikkanfall og ble aldri ferdig.. Det er bare nylig (les mens jeg skriver dette) at jeg har koblet skippertakene jeg hadde på skolen med den fremtvunge nødsfølelsen. Du skjønner forhåpentligvis hvor jeg er på vei med dette: Men en fremtvungen nødsfølelse kan være effektiv, kan den også være ‘farlig’.

 1. Nødsfølelsen blir den nye normale og dermed ikke nød lengre. Jeg må få det enda verre for å få nødsfølelsen og dermed tampen opp. Dette er tilfelle for ryddingen min. Jeg ville få det til å se så ille ut at jeg ikke klarte det lengre, MEN jeg vente meg også til mer rot…
 2. Nødsfølelse = Stressfølelse. Det er mye stress i livet uansett, skal jeg virkelig stresse meg selv opp, i en økende grad til og med?
 3. Hva skjer når begeret renner over? Det er ikke mulig å ikke jobbe med personlige økonomi. Den følger oss gjennom livet.

Så, hva er løsningen? Skal jeg ta snarveiene når jeg ønsker å gjøre endringer i livet og vanene mine? Innbille meg at jeg er på randen av konkurs, at jeg vil dø av sukkersyke om jeg ikke endrer kosthold, at jeg er dømt til et liv i kjedelig jobb om jeg ikke tar handling nå? Jeg er ikke helt sikker. Jeg vet at jeg er mer tilpasningsdyktig enn jeg kan forestille meg. Jeg vet jeg kan gjøre endringer, når jeg føler det er behov for det og jeg vet med sikkerhet at jeg kommer til å være annerledes om noen år enn jeg er nå.

Det er allikevel en ide som jeg bare nylig hørte om. Identitets-baserte vaner. Dette var i intervjuet jeg skrev om for noen uker siden. [Link] . Ideen er at man prøver å endre hvordan man identifiserer seg, som støtter opp om vanen. Min identitet er en budsjetterer som har full kontroll på pengene sine, derfor er det å holder et budsjett vanlig (ikke en vane). Jeg er også en rotete person, derfor prøver jeg å få vaner som skal hjelpe meg, som en rotete person, rydde.  (Det har ikke funket).  Jeg er blitt en person som investerer i meg selv og min egen fremtid; derfor har jeg laget tid til å trene litt hver [arbeids]dag. Jeg er ikke lengre en bitterlitt overvektig dame som aldri har klart å finne noen ny form for trening som hun holder seg til, etter hun sluttet på håndballen som 17 åring.  Jeg håper jeg klarer å forklare forskjellen. Dette er noe jeg kommer til å utforske de neste ukene og månedene. Jeg er ganske spent.

Ønsker du å lese mer om identitetsbaserte vaner, kan du lese det på hjemmesiden til forfatteren som ble intervjuet. [Link].

Hva skjedde når du gjorde store endringer i livet ditt? Var det nød eller identitetsforandring?

#Vaner #nød #forbruk #økonomi #trening #personligøkonomi

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg