Hva har budsjettering gjort for meg? MYE!

Oktober 2016 var den første måneden jeg hadde ett budsjett og det var måneden jeg virkelig innså overforbruket jeg hadde levd med i mange år. Basert på forbruket for august og september 2016, sammenlignet med første måned med budsjett, sparte jeg 2000 kr bare på forbruk! Jeg bodde hjemme hos mamma og pappa for å spare penger til egen leilighet, som også hadde hjulpet når stillingen min ble redusert til 50 % men nå med fullt arbeid kunne jeg plutselig sette minst 10.000 kr på sparekontoen, i stedet for 8000. Siden den gang har det gått slag i slag. Jeg har lært mye, spart mye og opplevd mye. Det aller beste, er at jeg har fått drømmene mine tilbake igjen!

Det har seg nemlig slik at jeg nå drømmer om min egen fremtid, ikke om hvordan det hadde vært å plutselig havne som en Muggle/Gompe på Hogwarts/Galtvort med Harry Potter (og blir en lærer i Muggle studies / Gompestudier), reise i Middle Earth med Merry og Pipin (Mine favoritt karakter), Deltatt i Sultlekene med Katnis og Peeta som et usynlig spøkelse, reist til Narnia eller prøvd å gå i Jane Austens verden.

Jeg håper dere skjønner hvor stort det er for meg, å gå fra fantasi-drømmer, til drømmer som jeg faktisk kan oppleve. Jeg er til stedet på en helt annen måte enn jeg noen gang har vært før. Fremtiden er noe jeg gleder meg til, noe som ikke har skjedd siden jeg var liten! Og alt fordi jeg begynte å gjøre endringer og oppnådde noen mål…

Mål jeg har oppnådd siden jeg begynte på min økonomi-eventyr.

 • Okt. 2016. Første budsjett. Sparer umiddelbart 2000 kr.
 • Jan. 2017. Får godtatt søknad om boliglån.
 • Mars 2017. Kjøper en leilighet. Beholder nok av egenkapitalen i banken for å kunne klare meg selv i 6 måneder uten lønn.
 • April 2017. Flytter inn i leiligheten og begynner å betale ekstra på lånene mine.
 • Jun. 2017. Begynner å spare i fond.
 • Sommeren 2017. Kjøper inn diverse møbler o.l. til leiligheten.
 • Okt. 2017. 100.000 nedbetalt det året. Begynner å spare til å pusse opp kjøkkenet og reise på ferie til USA
 • Nov. 2017. Begynner fast jobb. Ikke mer midlertidig stilling.
 • Feb. 2018. Reiser to uker i California og Washington State. Besøk hos venner, biltur mellom San Diego og San Francisco langs Route 1 pluss noen dager i Seattle var kjekt og kostet over 31.000 kr.
 • Mars 2018. Med skattemeldingen innser jeg at jeg i 2017 tjente rekord mye, takket være to ekstra jobber om sommeren (tre totalt altså). Dette innser jeg samtidig som jeg får den største skattesmellen jeg noen gang har fått. ;-p
 • Aug. 2018. Gjør om på nedbetalingsplanen for lånet til Mamma og Pappa. Skal nå spare ekstra for å pusse opp kjøkkenet. Målet er å spare opp 100.000 kr til neste sommer.
 • Okt. 2018. Har betalt ned totalt 200.000 kr på lånene, har over 200.000 kr kontanter på div. bankkontoer. Dette er nødbuffere, mini-buffere og 75.000 kr av disse er øremerket kjøkkenet.
 • Jan. 2019. Ekstra penger mottatt, 100.000 oppnådd. Bestemmer meg for å spare 20.000 i buffer i tillegg.
 • Mai. 2019. Tegner første forslag til kjøkken, og får pris. Bestemmer meg for å spare enda mer…
 • Jun. 2019. Bestiller kjøkken.
 • Aug. 2019. Begynner å pusse opp kjøkkenet, oppussingen er utvidet til gang og stue. Har klart å spare 43.000 kr i buffer.

Nytt år er gått, så jeg oppdaterer listen. 🙂 Ble først publisert okt. 2018, med alt som hadde skjedd opp til da. 

Dette er meg. Vendepunktet: Når strikken nesten røk Link
Link Link Link

#Selvskryt #feire #budsjett #personligøkonomi #jubileum #økonomi

8 kommentarer
  1. Gratulerer!!!
   Det er så gøy å innse at kontroll på pengene betyr at du kan leve ut drømmer 🙂 At det faktisk gir deg frihet og ikke begrenser deg; at du er forberedt på uforutsette hendelser sånn at du likevel kan sove godt og bekymringsfritt.

  2. Jeg har brukt excel siden 2011 og satt opp budsjett for husstanden. Budsjett gir en forutsigbarhet, muligheten til å se frem i tiden over økonomien. For noen år siden gikk jeg et regnskap-budsjett kurs, der lærte jeg å bruke excel. Så jeg har ikke noe program jeg bruker.

  3. Knut Einar: Excel funker utmerket, jeg hadde det i fem måneder før jeg begynte å bruke Everydollar. Jeg klarte aldri helt å få til mini-bufferene i excel, og jeg var usikker på hvordan jeg kunne spore forbruket mitt. Det er to av grunnene til at jeg byttet.
   Av ren nysgjerrighet, hvordan sporer du forbruket? Legger du inn bare summene, eller har du en oversikt over hva pengene er gått til og når det ble brukt?
   Alle må jo bruke det formatet de er mest komfortabel med. Det er jo også de som ønsker å skrive alt ut på papir, som funker for dem.

  4. I slutten av mnd sitter jeg med excel arket med budsjettet og frua sitter logget på banken og ser på hva pengene har gått til. Tallene vi har lagt inn i budsjettet justerer vi etter de faktiske tallene den mnd, resultatet. Da blir budsjettet et regnskap når mnd er slutt.
   Det som har blitt bedre er at vi kan se frem i tiden. I og med at vi setter budsjett for hele året og justerer tallene i slutten av hver mnd kan vi se fremover i mnd som kommer hvor mye penger vi har igjen. Jeg kan se hvor mye penger det vil stå igjen på konto på hver mnd og i utgangen av året

  5. Knut Einar: Da ser jeg hvordan det gir dere en bedre mulighet til å planlegge fremover. Jeg så en Youtube video om en familie som har et fem-års budsjett, der de har konkrete planer, som blant annet familieferiene. Hvis du liker å se denne type videoer, kan jeg anbefale disse. https://www.youtube.com/watch?v=seaoOtngP6w Jeg prøvde å lage en selv, og mens det gir en utrolig bra oversikt, tok det ikke mange månedene før jeg måtte oppdatere budsjettet. Bruker man Excel ser jeg at dette er lettere men jeg har lagt det til sides for en liten stund i hvert fall!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg