Gjeld- og nettorapport etter oktober 2018

Gjeld og nettoen er bare en av måtene å måle hvordan det går i livet og strengt tatt ikke det viktigste. MEN har man økonomiske mål, er det allikevel greit å følge litt med på. Nå som jeg også jobber hardt med å spare opp 100.000 kr til kjøkkenoppussing, er jeg ekstra påpasselig på at ikke bare gjelden går ned, men også nettoen opp! Hver eneste gang jeg går igjennom disse rapportene, sitter jeg igjen med følelsen: Hvor fort hadde det ikke gått å spart opp til disse tingene, om jeg ikke hadde hatt lånene å betale på! Jaja, det kommer en dag det også!

Så til tallene etter oktober er ferdig!

Over er tallene jeg har betalt i lån for oktober. Det er tre lån, studielån, boliglån og privatlån. Privatlånet fra mamma og pappa var for å gi meg nok egenkapital for boligkjøp. De ønsket ikke å stille som kausjonist, det har de sagt siden vi var små, så jeg ble overrasket når de sa at de kunne hjelpe meg med egenkapitalen. Det fikk meg fra å kunne kjøpe en leilighet der alt var i ett rom, til å i hvert fall ha et soverom. Jeg betaler heller ikke noe renter til de. Det må de betale skatt på, har jeg lest skatteetatens sider korrekt. Det sparer altså ganske mye arbeid. 

Utviklingen på hvor mye jeg har betalt det siste året (og de første månedene med boliglån, ser du over. Det jeg liker med denne oversikten, er hvordan rentene helt tydelig har gått ned, fordi jeg har betalt ekstra i flere måneder, noen måneder ekstremt mye ekstra. Selvfølgelig, nå som rentene på boliglånet er på vei opp igjen, vil også denne summen øke, tross ekstra betalt. Jeg får trøste meg med at hadde det ikke vært for all den ekstra betalingen jeg gjorde i fjor, ville jeg måttet betale enda mer! 

Dessuten har jeg en liten skadefryd inni meg: Mange sa i fjor, når jeg betalte ekstra, at jeg heller burde investere og heller ta ut pengene for å betale det på lånet når rentene på lånene gikk opp. Investering er, som dere vet, en langtidssport og det å investere kortsiktig har mange risikoer forbundet med seg. Hadde jeg investert de pengene i fjor, for så å forvente å ta de ut nå snart, ville jeg ha tapt ganske mange tusenlapper. Nå har jeg investert 9000 kr, og jeg har tapt nesten 1000… Så fra mitt ståsted, hadde jeg rett. 🙂 

Her ser dere nettoen min, slik jeg tolker det. Selvfølgelig har jeg en verdi i boligen som jeg ikke har regnet inn, jeg har heller ikke regnet inn el-sykkelen. Inkluderer jeg de vil jeg være i pluss egentlig. Men fordi jeg ikke helt vet verdien på el-sykkelen og jeg har ingen planer om å selge leiligheten, holder jeg de utenfor. Dessuten blir grafen så langt fra hverandre (Grafen er nedenfor) 

Det dere vil se over, er at jeg beholdt en god del av egenkapitalen min når jeg kjøpte leiligheten. Årsaken var at jeg bare året før hadde jobbet 50 % i 6 månederr og vi var på slutten av en finansiell nedgang som hadde rammet Rogaland ekstra hardt. Med å beholde over 100.000 på kontoene mine, ville jeg kunne bemanne lånene mine i 6 måneder uten ekstra støtte. Det er en trygghet som er svært viktig for meg. 

 

Til slutt vil jeg vise grafen jeg har lagt, som viser sammenheng mellom Netto og gjeld. Gjeld vil alltid være en ganske jevn stigning, mens nettoen kan øke og synke ganske mye avhengig av hva som skjer i livet. For eksempel ser dere på midten av grafen, hvordan nettoen synker litt. Årsaken er at jeg månedene før  sparte opp ganske kraftig for å ha råd til en storferie i USA. I februar i år dro jeg og brukte opp det jeg hadde spart (og litt til). Nå holder jeg på å spare til å pusse opp kjøkkenet mitt neste sommer. Igjen vil grafen gå bratt oppover, før den snur og synker etterhvert som jeg betaler de kjøpene jeg gjør. Jeg prøver å forberede meg selv mentalt for det! ;-p hehe


Det var gjeld og nettorapporten min etter oktober 2018, det går fremover. Det kan jo ikke gjøre noe annet, så lenge jeg ikke tar opp mer lån. Det har jeg ingen planer om å gjøre. For å knytte innledningen til avslutningen. Hvis jeg ikke hadde ‘måttet’ betale nesten 9000 kr i lån hver måned, hvor mye fortere kunne jeg ikke ha spart opp til kjøkkenoppussing, bil, ferier, investeringer, ny bolig, osv. osv?

Der har dere motivasjonen min!

PS: Minner på at jeg har en Youtube kanal hvor jeg publiserer enkelte videoer før jeg publiserer de her (om jeg publiserer de her i det hele tatt). Trykk her for å komme dit!

#Budsjett #rapport #økonomi #personligøkonomi #gjeld #lån #netto #motivasjon #økonomiskeventyr  

2 kommentarer
    1. Enig med deg om det med investering og nedbetaling av gjeld. Hadde vært fint om investeringene gav god avkastning, men det er sannlig greit å få betalt litt ekstra på gjelden så rentene også forsvinner fortere 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg