Gjeld og netto rapport etter november måned.

Det man følger med på vil gro eller når vi snakker om gjeld: synke. Sannheten er jo at gjelden hadde fortsatt å synke selv om jeg ikke fulgte med men det er greit for alle å i hvert fall se og skjønne hvor mye de betaler i renter på de ulike lånene. Det kan motivere deg til å bli kvitt de dyre lånene du har.

Selv har jeg ingen lån som er veldig dyre. Boliglånet er dyrt, bare fordi det er så stort. Rentemessig er det enda ikke så ille. Allikevel er renten på boliglånet på vei opp, noe jeg er klar for. Øker renten med 1 % øker renten med ca 1000 kr. Det klarer jeg men selvfølgelig blir det mindre penger til sparing. Årsaken til at jeg sier 1 % er fordi de snakket på radioen i går om det. Banken skal i teorien sjekke at du kan håndtere en renteøkning på 5 % før du får lån men jeg håper virkelig ikke det blir så mye. Med dagens lånebeløp vil det bety renter til over 5000 kr. Det må jeg klare men det blir trangt. Skjønner absolutt at folk slet når boligrenta var over 14 %. Dette er motivasjonen min for å betale ned fortere på boliglånet. For renta vil øke og jo mer jeg får betalt inn ekstra nå, jo mindre blir renta når den øker.

Renteøkningen synes litt på tabellen nedenfor. Siden november 2017 har jeg betalt ned over 100.000 kr. Pga den økte renta på boliglånet, er allikevel renta bare 35 kroner lavere. Slik går det nå. Jeg har faktisk gått tilbake å sett på november i fjor og rentebeløpet på boliglånet er faktisk høyere nå enn det var i november. Den totale nedgangen er pga nedgangen i studielånrenten.

Det jeg gleder meg ekstra for, er at jeg kommer til å klare å runde 100.000 nedbetalt i år også, akkurat!

Når vi ser på nettoen min, er denne uten å inkludere verdien av boligen. Årsaken til at jeg ikke inkluderer den, er at selv om jeg har penger ‘spart’ her, vil jeg ikke kunne få de pengene tilbake igjen før jeg selger. Og selger jeg er det for å bruke pengene i en annen bolig. Det er derfor ikke penger jeg har tilgjengelig.

Siden april (eller 1.mai) 2017 har jeg klart å redusere lånet med over 200.000 kr, det er jeg super fornøyd med. Nettoen min har økt med 250.000 kr, selv om denne summer er kunstig høy. Jeg har mye sparepenger på konto nå men 80.000 av dette, skal brukes til sommeren for å pusse opp kjøkkenet. Frem til det sparer jeg opp ekstra og når de utgiftene kommer, vil nettoen begynne å synke igjen. Det ville skjedd om jeg valgte å ta opp et lån også. Når jeg nå pusse opp, vil jeg være mer forsiktig med pengene, siden det er mine penger 100 % og ikke andres penger som jeg låner.

Til slutt har jeg en graf som viser utviklingen både i netto og gjeldsnivå siden 1. mai 2017. Det er mye lettere å påvirke nettoen, som dere ser, enn lånet. Nettoen går ned med en gang man tar ut noe penger, som jeg gjorde i februar/mars i år. Da var jeg på en dyr ferie til USA som jeg hadde spart opp til på forhånd.

Det var alt for denne gjelds og netto rapporten. Lurer du på noe eller har du en kommentar, legg gjerne igjen nedenfor!

#gjeld #lån #personligøkonomi #økonomi #netto #nettorapport #gjeldsrapport #studielån #boliglån #privatlån

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg