8 ting du bør sjekke/gjøre før 2019

Det er noen ting som er greit å fikse før det nye året. Her er en liste på 8 ting du kan tenke på!

Siden vi nærmer oss et nytt år, er det noen ting det kan være greit å gå igjennom før det nye året ruller igang! Dersom du ikke ønsker å lese dette innlegget, kan du gå på Youtube-kanalen min, så finner du dette som en video også! De fleste av tingene på denne listen skal jeg gjøre selv, bortsett fra en som jeg er både for gammel til å gjøre og siden jeg allerede er boligeier, er det ikke nødvendig å gjøre det. Så la oss begynne med den!

1. Fyll opp BSU kontoen din:

BSU, boligsparing for ungdom, er en sparekonto for alle mellom 18 og 33 år. Her kan du spare opp til 25.000 kr i året og det gir deg et skattelette. Opp til 5000 kr. Har du litt ekstra penger som du kan hive inn på kontoen, er nå tiden å gjøre det. Husk at du ikke skal ta pengene i fra bufferen din, men skulle du ha noe anne liggende, er det greit å gjøre det før nyåret.

2. Lag smarte mål

Nyttårsforsett er egentlig bare mål som ofte ikke er klare nok i hodet ditt. Det er derfor greit å bruke ordet *SMART* for å hjelpe deg gjør målene gode nok. Et godt mål må være Spesifikk, som vil si detaljert og klart. Det må være Målbart, sånn at du kan se hvordan du ligger an i løypa. Det må være Attraktiv/Ambisiøst. Det vil si at målet må være noe du absolutt ønsker å få til, ikke noe du burde ønske å få tid, og du burde ta litt ekstra i når du setter opp målet. Tørr å vær ambisiøs! Selv om du bare kommer halvveis, er du da halvveis nærmere enn du var tidligere! Målet må allikevel være Realistisk, som vil si at det er mulighet for deg å oppnå det, med hardt arbeid. Til slutt må målet være Tidsbestemt, som hjelper på motivasjon og når du skal måle fremdriften din.

3. Ha en økonomisk backing for målene.

De fleste mål man har krever litt økonomisk backing for å få det til. Har du for eksempel noe du har lyst til å lære deg, kan det være greit å ha penger til å betale en lærer. Vil målene være like realistisk, når du ser på hvordan du skal få råd til det?

4. Gå inn på skatteetaten for å sjekke skatten din.

I fjor fikk jeg en voppende 17.000 kr i skattesmell og fordi jeg viste jeg ville få en smell, hadde jeg spart opp penger på forhånd. Ikke 17.000 selvfølgelig, men 10.000 var satt til sides. Jeg skal derfor sette meg ned å sjekke hvor mye skatt jeg har betalt og hvor mye skatt jeg skulle ha betalt for å se om jeg må spare opp litt ekstra frem til april i år også. Jeg går ut i fra at jeg får penger igjen på skatten faktisk, men jeg må vente å se. Dette er jo selvfølgelig bare en ca beregning, jeg forstår meg virkelig ikke helt på hvordan man regner på skatten, men ca kontroll er bedre enn ingen!

Du kan beregne skatten din på denne siden: https://skattekalkulator.app.skatteetaten.no/#/skattesubjekt

5. Hva skjer i 2019?

Jeg syns det alltid er greit å tenke igjennom hva jeg vet skjer det neste året for å vurder om jeg setter til sides nok penger for det. Jeg har for eksempel planer om å pusse opp kjøkkenet mitt i sommer, i stedet for ferie, og sparer nå opp 4000 kr i måneden for å nå det målet. Skal du i noe bryllup, konfirmasjon, dåp, ferie, osv, som koster litt penger og har du nok satt til sides for å gjøre det?

6. Hva lærte du i 2018?

Det er alltid greit å reflektere over året som gikk, for å se hva du har lært, hva som har endret deg, hva som har påvirket deg. Ta med deg det som er viktig inn i 2019.

7. Lag et årsbudsjett

Er du ikke en som budsjetterer, er dette ikke nødvendig for deg, men jeg syns det hjelper meg å passe på at målene mine får den oppfølgingen av økonomien som er nødvendig.

8. Feire alt du har oppnådd i 2018.

Uansett hvordan 2018 er gått for deg, har du oppnådd noe. Husk å feire alle vinnene dine, alt du har lært og alt som har blitt bedre for deg. Det er så lett å la seg overvelde av det som ikke går bra, at det er greit å kunne ta det bevisste valget å fokusere på det positive! For husk, du er fantastisk!

Håper du har en strålende flott og uperfekt dag! Vi sees en annen gang!

#nyttår #2019 #lurtågjøre #personligøkonomi #økonomi #livet

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg