Økonomiske vinn og tap for uke 8.

 

Denne uken har været ikke vært på min side. Og budsjettet mitt har sprukket. 🙁 I hvert fall i kollektiv transport posten. Egentlig så har februar ikke helt stemt til forventningene mine, værmessig i hvert fall. I januar kjøpte jeg et månedskort til bussen for jeg forventet dårlig vær og vanskelige sykkelforhold. Det viste seg å være en tabbe. Januar hadde fire dager med kulde, og så var det ca 7 grader hver dag resten av måneden. Så i februar valgte jeg å ikke kjøpe et månedskort, for snart kunne jeg sykle. Forrige uke kunne jeg med glede si at nå var jeg i gang, og jeg var det. Det vil si jeg syklet torsdag i forrige uke og tirsdag i denne uken. Jeg var super fornøyd med å kunne sykle på tirsdag. Helt til jeg skulle hjem. Regnet kjentes ut som isdråper og vinden, i 10 s/m styrke sto rett i mot der jeg skulle sykle. Heldigvis var det en på Røde Kors møte, med sykkelstativ i bilen, som spurte om han kunne kjøre meg hjem. TUSEN TAKK! Jeg kom hjem, sjekket værmeldingen fremover og kjøpte meg en ukebillett til bussen. Regn, sterk vind og kulde preget resten av uken og langtidsvarselet. Forhåpentligvis er mars bedre. Jeg oppdaterte regnskapet mitt i går og da var jeg gått 155 kr over planlagt på kollektiv transport. 🙁 

Som en vinn (selv om jeg brukte penger på det), så er det 100-kr uka i Sandnes denne uken. 

100-kr uka er en uke hvor alle (de fleste?) restaurantene og spisestedene i Sandnes tilbyr en eller flere retter til 100 kr. Det arrangeres to ganger i året. De dyrere stedene har en liten rett, som nesten metter helt, men de billigere stedene har fulle retter. Dette skal være en teaser, for å vise seg frem. Det er også en utmerket måte å gå å prøve de litt dyrere stedene, uten å måtte tømme lommeboka.

Venninnene mine og jeg har gått de to siste årene. Problemet denne gangen var at vi bestemte oss for å gå på en mandag, hvor mange restauranter enten er stengt, eller stenger tidlig. Det betydde at vi endte opp på en billigere plass vi egentlig kunne ha gått når som helst, så vi fikk ikke helt utnyttet tilbudet. Men middag ute, med gode venninner, til 100 kr er kjempe bra. Dessuten brukte jeg oppsparte lommepenger, og jeg er enda foran skjemaet!

I ånden av å spare penger ba jeg til og med om å få med doggiebag. Uheldigvis glemte jeg å legge restene i kjøleskapet når jeg kom hjem, så det som kunne ha vært en seier på seieren, ble en liten fail. :-/ Jaja. 

Ellers kjenner jeg litt at jeg lot en grei og billig leilighet slippe gjennom fingrene i begynnelsen av denne uken, som jeg sparker meg selv litt for. Den var ikke stor, den trengte oppdateringer, men jeg hadde hatt god råd til det. Arg! Hadde jeg bare satt ræva i gir å sjekket hvor mye oppgraderingene ville koste i stedet for å vente, kunne jeg kanskje vært boligeier med et lite boliglån. Men jeg har vært på to andre visninger denne uken, og mens en var uaktuell, er den andre høyst interessant. 

Som en siste seier var jeg på Kvadrat Kjøpesenter i går med søsteren, svogeren og nevøen min. Jeg bruker en spesialtannkrem som må kjøpes på apotek og jeg hadde lyst til å tilbringe tid med familien. Før jeg dro gikk jeg igjennom pengene jeg har tatt ut for denne måneden, satte til sides det som er reservert til resten av måneden (50 kr hver dag, søndag, mandag og tirsdag =150 kr), det jeg hadde med inn i måneden (500 kr) og så på det jeg hadde igjen. Det var 200 kr som var mitt budsjett for dagen. Det viste seg at tannkremen var 2 for 1 og kostet bare 50 kr, så da hadde jeg 150 kr til å gå på kafe etterpå. Jeg kjøpte en brus, et stort sjokoladekakestykke og en tallerken pommes frites, og totalt for det var 131 kr. Så jeg fikk gjort alt jeg ville og brukte mindre enn maksbeløp! HURRA!

Til tross for sprekken på kollektiv transport, ligger jeg innenfor på alle andre poster, og jeg har spart 10 000 kr denne måneden, tross 3500 kr til nye brilleglass og vaksinen som ble 1200. Jeg sitter nå å søker på sommerjobb nr 2, og oppdager plutselig at CV-er kan være ganske morsomme og kreative å skrive! Ha en strålende søndag!

#Økonomiskvinnogtap #økonomi #budsjettsprekk #100ukå #100krugå #doggiebag #visning #sykle #kollektiv #buss #jobbsøking #CV 

Gjeldsrapport Februar 2017: Veien til nedbetaling

 

Jeg hadde et flash-back i går, som gikk tilbake til når jeg bandt studiegjelden min for fem og et halvt år siden.Vennegjengen hadde alle begynt å betale tilbake sånn ca samtidig, og det ble diskutert hvorvidt det lønnet seg å binde lånet. Jeg hadde hørt at renten var lav, lavere enn den hadde vært på lenge, og med å binde den kunne jeg sikre meg at studielånet alltid ville være det samme beløpet. Flash-backet var om et av argumentene mot å binde studielånet, og det jeg hadde som som motargument. Argumentet mot å binde var at man ikke kunne betale ned ekstra. “Pffuuhh”, tenkte jeg. Jeg kunne bare spare opp ekstra i løpet av de neste fem årene (som jeg hadde tenkt å binde renten for), og så betale inn et større beløp da. 

Som dere skjønner, ble ikke dette gjort. Det ble ikke husket en gang. 

Studielånet mitt er et annunitetslån, som vil si at beløpet hver måneden er lik, men i begynnelsen betalte jeg mer renter og mindre til lånet. Etterhvert som jeg nærmer meg slutten vil mer og mer at det faste beløpet gå til lånet og mindre til renten. Nå er jeg i det syvende betalingsåret og det er først nå jeg går å ser nærmere på hvor mye jeg faktisk betaler i renter (jeg grøsser med uvissheten om hvor mye jeg allerede har betalt i renter så langt). 

Men jeg begynner på bar bakke. Det kan godt hende jeg kan gå tilbake på gamle innbetalinger til Lånekassen, og se hva som er renter og hva som er lån, men jeg tror for min egen mentale helse at jeg begynner fra januar måned.

Dette er lånet mitt når jeg sjekket det 22. februar: 291 228 kr

Dette er det jeg har betalt i 2017: 

Oppsummering lån

Måned Innbetalt Rente Nedbetaling
Januar 2067 495,25 1571,75
Februar 2072 507,53 1564,47
Totalt 4139 1002,78 3136,22

Det at renter er omtrent 1/3 av det jeg har betalt inn, og 1/4 av lånet er fryktelig irriterende! Med å betale inn ekstra vil renten ikke bare gå ned, men den vil også bli en mindre totalt. Nå kommer jeg ikke til å betale ned noe ekstra før jeg har kjøpt bolig, ettersom jeg ikke vet hvilke ekstra kostnader som følger med, men når boligen er kjøpt; Look out!

Dette er en teori, noe jeg tror (men ikke vet helt, 100 %): Ettersom jeg ikke tenker å minke antall betalingsterminer, så må jo også det faste beløpet betalt i måneden minke, sakte men sikkert, med hver ekstra innbetaling. Hvis jeg fortsetter å sette inn samme beløp uansett, så vil ekstra-betalingen øke, uten at summen jeg betaler inn nødvendigvis gjør det. Skulle det være en måned hvor jeg ikke kan sette inn noe ekstra, så vil den obligatoriske beløpet være mindre enn det er i dag. Hvis noen som leser dette kan bekrefte eller avkrefte det, vennligst gi beskjed! 

#Gjeld #lån #Mittlån #Mingjeld #Studielån #økonomi #nedbetaling #lån #gjeld #bloggmag #magasiner “nabloggerne “bloggno #nettavisen #side2 

Jeg har spart over 2000 kr pr. måned siden oktober!

Etter en sommer med knallhard jobbing og å ha vært supersparemodus, begynte jeg å vurdere hvordan jeg smartest mulig kunne ta vare på pengene mine, spesielt siden jeg var usikker på hvor lenge jeg hadde jobb. I september, mens jeg satt å så på Youtube, kom jeg plutselig over en video om tips til å spare penger.  Enhver tips til hvordan jeg kunne få pengene mine til å vare lengre var velkommen.

Dette er videoen jeg begynte med: 

c26UNeFI9qI

Jeg så først på den, og så på flere. Mye gikk igjen, mange anbefalte å bruke kontanter på de punktene man hadde en tendens til å bruke for mye på. Men det var en ting som gikk igjen. Budsjettere. Alle anbefalte å bruke budsjett. Mange delte også hvordan de selv satte opp budsjettet og holdt det ved like. Jeg så på disse og fant ut at det skadet ikke å prøve. Basert på min erfaring fra tidligere forsøk visste jeg at hvis jeg begynte for detaljert ville jeg miste iveren. Jeg valgte derfor å ta ut kontanter til noen av postene, og i stedet for å notere hvert forbruk, bare notere ned uttakene. Dette gjorde jeg på de to punktene jeg brukte mest penger på, og var minst disiplinert om. Dersom det Youtube-kanalene hadde rett, ville det å ha kontantene i lommeboken være begrensende nok.

Heldigvis var de korrekt. I begynnelsen av oktober tok jeg ut MASSE kontanter, og jeg opplevde at jeg ikke ville bruke de. Det var en glede å se de pengene som ble igjen for hver dag, som jeg kunne legge til sparing. Jeg trengte heller ikke gå inn i regnskapet å legge inn hver brus, hver sjokolade og annet bortkastet (kose)penger jeg brukte i løpet av dagene. Allikevel var jeg bevist på bruken og jeg begrenset meg uten å tenke så mye på det. Jeg har beregnet jeg sparte minst 2000 mer på slutten av den måneden enn jeg ville ha gjort hadde jeg ikke budsjettert.

Her er en video om cash envelopes, som er hva det kalles på engelsk: 

RAbVvNddyBw

I til novembers budsjett traff jeg litt bedre på utgiftene mine enn jeg gjorde i oktober, og igjen sparte jeg omtrent 2000 mer enn forventet. Jeg bestemte meg på å minke mengden lommepenger.

Desember fikk en del ekstra utgifter, spesielt i forbindelse med nyttår,  men jeg følte at jeg brukte ekstra penger, når jeg faktisk holdt meg innenfor budsjettet mitt.

I januar og februar har jeg forsøkt å minke mengden jeg har til lommepenger, for å se hvor lite jeg kan komfortabelt ha. På denne måten setter jeg automatisk 2000 kr mer til sparing enn tidligere. Denne måneden har jeg halvparten av lommepengene jeg hadde i oktober, og så langt går det veldig fint. Jeg har i hvert fall ikke brukt mer enn planlagt, og det med et måltid på restaurant! 

Bruker du kontanter? Søsteren min mener at det å bruke kontanter gjør at pengene brukes fortere, er det deres erfaring? Har du et budsjett? Hjelper det? Hva sliter du med?

#budsjettere #sparepenger #youtubehjelp #kontant #pengererenressurs #budsjettutviklerseg #minkeforbruket #forbruk #ubevist #økonomi #nettavisen #magasiner #nabloggerne #side2 #bloggnorge #blogginnlegg #bloggmag 

Vedlikehold av regnskapet mitt.

Som jeg beskrev i posten om budsjettet, er forskjellen mellom budsjett og regnskap at budsjettet blir satt opp før en periode, mens regnskapet er de reelle tallene.

Budsjettene jeg har satt opp for hver måned har ikke stemt med det reelle forbruket mitt, men for hver måned har det stemmet mer og mer. Når jeg skal sette opp et budsjett for ny måned ser jeg på budsjettet og regnskapet for den måneden jeg er i akkurat nå. Er det poster hvor budsjettert beløp og regnskapstallet ikke stemmer overens, må jeg vurdere hva som er årsaken til ujevnheten og eventuelt endre budsjettet til neste måned.

Nedenfor ser du et eksempel på hvordan budsjettet kan se ut i begynnelsen av en måned. Her ser du hvordan jeg har skrevet inn en teoretisk beregning på hva man kan tenke seg å betale på de ulike postene. Dette er jo ikke mitt budsjett, jeg har nå færre poster ettersom jeg ikke betaler husleie/lån og strøm, blant annet.


 

Når det kommer til å fylle ut regnskapet må jeg passe på at jeg fyller ut jevnlig. Det er to grunner til dette. For det første er det lettere å huske hvilken utgifter jeg har hatt og hva jeg har brukt. For det andre er jeg mer bevist på hvor mye penger jeg har brukt og hvor mye penger jeg har igjen ved hver post.

 Minst en gang i uken er jeg innom for å oppdatere forbruket mitt. Ideelt sett er jeg innom samme dag som utgiften blir gjort, men dette er ikke alltid mulig. Jeg har også valgt bruke kontanter på de postene jeg har en tendens til å ikke ha helt kontroll på. DVS mat og småbruk/lommepenger. Disse orker jeg ikke å legge inn hvert minste kjøp, men noterer heller ned når jeg tar ut kontantene fra banken. Det betyr at jeg egentlig kan bruke nettbanken til å fylle ut regnskapet, men sjekker jeg ikke i løpet av måneden kan jeg heller ikke være sikker på at jeg er innenfor budsjettet.

Målet er alltid å ha 0 kr igjen på slutten av måneden. Derfor, hvis jeg ser at jeg bruker mindre enn planlagt, legger jeg mer inn på sparekontoen min den måneden. Så det er vinn-vinn så lenge jeg ikke har gått med underskudd. I eksempelet under kan du se at selv om forbruket er høyere enn budsjettert, er også inntekten høyere. Det er et overskudd som vil legges til sparing/nedbetaling av lån. 

Hva med uforutsette utgifter som ikke kan utsette til neste måned?

Denne måneden er et godt eksempel på hvordan jeg må løse dette. Som dere sikker har fått med dere fra forrige ukes Økonomiske vinn og tap, har jeg denne måneden måtte kjøpe nye glass til brillene mine. Det er 3500 kr ekstra, som ikke var planlagt.

Heldigvis har jeg den buffer-kontoen jeg har nevnt tidligere. Denne har jeg mentalt delt i to. 60 000 er ved mulig tap av arbeid. Jeg vil da kunne dekke min fremtidig boliglån i minst fem måneder. 40 000 er øremerket til følgende midler: Helse/tenner, sykkel, turutstyr, ferie, gaver og pc/mobil. Alt dette er enten utgifter som er store eller er av den sorten der jeg må kunne betale for det der og da. 40 000 hadde ikke dekket alt om Murphy hadde virkelig sparket til meg, men sannsynligheten for at det skal skje er svært liten. Legg også merke til at jeg ikke har bil, men el-sykkel som er grunnen til at jeg har satt av penger for sykkel og ikke bil.

Brillene faller under helse, så dette er helt klart et tilfellet hvor jeg kan hente penger fra de øremerkede pengene. Heldigvis. Jeg kunne ta det på kortet mitt med en gang, uten å uroe meg for resten av måneden.

Jeg må også fylle på den øremerkede kontoen min fra de ekstra pengene jeg hadde tenkt å sette til bolig. Jaja, bedre det enn alternativet, sakte men sikkert minke på øremerkekontoen, til jeg kommer i en mer økonomisk usikker situasjon.       

#regnskap #budsjett #øremerkedemiddler #buffer #ansvarlig #oppfølging #uforutsetteutgifter #privatøkonomi #privatbudsjett #selvutvikling #Blivoksen #sparepenger #overraskelse #nyebriller #dyrt #obspenger #tilenregnværsdag #økonomi

Uforutsette utgifter, en øremerked buffer fortelling

Når jeg begynte å se på Youtube-klipp om budsjettering, så var det et punkt som var spesielt interessant for meg. På engelsk så kaller de det Sinking fund og det er i tillegg til the Emergency fund. På norsk har jeg ikke klart å komme på noen andre ord enn Buffer på begge to, men jeg har delt det opp i øremerked buffer, og krise-buffer. Emergency fund, Krisebuffer, er når man ha uforutsette, store krise utgifter, mens Sinking fund, øremerket buffer, er til de utgiftene man vet kommer. Begge to handler om de utgiftene som er vanskelig å dekke utenom de vanlige utgiftene i måneden, men den ene vet man kommer. 

Man vet, for eksempel, at jula kommer med ekstra utgifter. Man vet bilen kommer på ett eller annet tidspunkt, å måtte inn til verksted for kontroll eller vedlikehold. Man vet at årsavgiften på bilen kommer, og man vet at man skal på ferie. Begynner bilen din å bli gammel og tuller mye, vet du at du på ett eller annet tidspunkt må kjøpe ny. Ved å ha en øremerkede penger satt av til dette, trenger man ikke stresse når utgiften faktisk kommer. Når pengene er brukt kan man i de påfølgende månedene sette av litt og litt for å jobbe beløpet opp igjen. 

Dette gruet jeg meg til:

Når jeg skulle bestemme hvilken øremerkede kontoer jeg skulle ha, måtte jeg se på hvilken hendelser jeg gruet meg til, eller fryktet snart skulle skje: 

BIL:

På det tidspunktet var jeg på slutten av leasing-tiden på bilen, og jeg gruet meg til å levere den inn. Jeg hadde i løpet av de tre årene fått noen skraper i lakken og fordi jeg bor en plass hvor det saltes mye var jeg også redd for rust under bilen. Vi har jo alle hørt skrekkhistorier om store beløp som måtte utbetales når bilen skulle leveres inn. Derfor valgte jeg å sette opp en egen øremerket buffer for bilreparasjoner. Dette var fra oktober av og bilen skulle leveres inn i januar. Jeg valgte å sette inn det samme som jeg betalte i leie for bilen hver måned, 1600 kr. I januar ville jeg da ha 4800 kr, sånn i tilfellet. Nå er bilen innlevert, alt gikk fint, ingenting å betale for, og bufferen har fått et nytt navn; Oppussings/innkjøpsbufferen som jeg erstatten bilbufferen med. 

TURUTSTYR:

En annen ting jeg har vært urolig for er turutstyret mitt. Jeg er med i Hjelpekorpset og det å ha skikkelige klær når jeg er ute å søker etter savnede personer er utrolig viktig for min egen komfort i det som kan være vanskelige søk. Jeg tror ikke mange vet det men vi betaler for vårt eget private utstyr, og selv om utstyr som blir ødelagt på søk blir erstattet, er ikke utstyr som er utslitt etter flere aksjoner erstattbar. Jeg kjøpte et skikkelig dyrt regntøy for fire år siden, og jeg har hatt fantastisk bruk for det både i Hjelpekorpsammenheng og i privaten. Jeg bor da tross alt på vestlandet. Men det å erstatte et regntøy til 7000 kr (buksen ble kjøpt på salg) er ikke bare-bare. Ettter fire år, med mye bruk året rundt, begynner de å bli slitt. Jeg impregnerer de ofte, for at de skal holdet vannet ute, men jeg ser at noen av sømmene begynner å bli svake. Derfor vil jeg ha satt til sides en sum som jeg kan bruke når jeg trenger å kjøpe nytt utstyr. 

SYKKEL:

Når jeg bestemte meg for å bli kvitt bilen, valgte jeg heller å investere i en El-sykkel. Det var en høy innkjøpspris og det er noe vedlikehold som må til, men alt i alt er det billigere enn bilen, som kostet 2500 i måneden, selv uten bruk. Bensin og bompenger kom utenfor. Jeg brukte 26 000 kr i høst på å kjøpe sykkelen og oppgradere klær, hjelm og ekstrautstyr for å gjøre det mer komfortabelt å sykle de 17 km til og fra jobb hver dag. Jeg har lest at man bør ha en grundig vedlikehold på sykkelen etter 2000 km, og med mitt bruk, har jeg funnet ut at det er ca hver tredje måned. Det som står på nettet er at det koster ca 1000 kr for det. Og fordi jeg sykler så og si hver dag, så må også utstyret mitt kunne erstattes. Den gamle regnsykkelbuksa som jeg kjøpte for fem-seks år siden holder på å revner, så jeg må snart avgårde for å kjøpe meg en ny en. 

HELSE OG TENNER:

For en god del år siden måtte jeg rotfylle en tann. Jeg var hjemme for sommeren og det ble rett og slett bursdagsgaven min fra mamma og pappa det året. Dyrere gave har jeg nok aldri fått før. Tror det ble ca 8000-9000 kr, en sum som for student-meg var umulig å håndtere (siden jeg ikke hadde sparte noe ekstra). Jeg grøsser med tanken om å måtte betale det en gang til, så jeg har satt av penger til helse og tenner. Det er i fra denne mentale potten pengene for brillene har kommet fra.

GAVER:

Familien min vokser, søsknene mine har fått partnere og noen unger, vennene har fått unger og jula kommer ganske plutselig. Jeg har to måneder hvor det er ekstra mange feiringer. Jula, er jo en som alle har, men i juni har fem i familie/vennekretsen bursdag. For å jevne ut utgiftene, har jeg valgt å sette av en viss sum hver måned. Dette fant jeg frem til å legge sammen hvor mye jeg ønsket å bruke på bursdag og julegave til hvor mange mennesker, og dele det på 12. Jeg har 12 mennesker på min liste av de jeg ønsker å kjøpe både jule og bursdagsgave til, jeg ønsker å bruke mellom 300-400 kr på hver gave, da blir det 800 kr i måneden.

Ferie: 

Ferie er deilig  (og ikke noe å frykte) men om man må betale for den etterpå, er det lettere å minnes gjelden enn de gode minnene. Har man spart og jobbet mot det på forhånd er ferien premien man får, etter det harde arbeidet. Er ikke det en fin tanke? Nå planlegger jeg ikke noen ferie i år siden jeg skal kjøpe leilighet og ønsker å betale ekstra på dette, men jeg kommer til å reise bort noen helger, for å få den mentale pausen alle trenger en gang i blant.

MOBIL/PC:

Den siste tingen jeg er urolig for, som jeg har brent meg på tidligere, er når mobil eller pc plutselig må erstattes. Det kommer liksom aldri forventet og tusenlappene ryker fort. Mobil har jeg vel egentlig aldri betalt for på forhånd, men betalt mye for på etterskudd, og jeg må si det er skikkelig kjipt. Jeg har alltid hatt en mental feiring den siste måneden jeg må betale ekstra på mobilabonnementet mitt. Når det kommer til PC – hver gang jeg skal kjøpe en, så kommer jeg inn med tanken om å bruke noen få tusenlapper, men så er det jo andre ting jeg trenger. Microsoft office-pakken, greit å kunne se videoer på den, god lyd, etc. Den siste pc-en betalte jeg 8000 kr for, og så etter et år måtte jeg kjøpe nytt office-program da det jeg hadde kjøpt var et abonnement som måtte oppdateres hvert år.  

Nå er det liten sannsynlighet for at alt dette skjer på en gang men skulle det være en krise, på ett eller annet tidspunkt, så sover jeg godt med å vite at jeg har faktisk ganske mye penger i bakhånd for å håndtere det. Jeg burde kunne klare meg ganske bra, om jeg skulle stå uten jobb en periode for eksempel. Bortsett fra pengene til gaver, så trenger jeg bare fylle på bufferen de tilfellene noe har skjedd og jeg må ha brukt noe fra de øremerkede kronene. Resten kan gå til gjelden min. 

#sinkingfund #øremerket #penger #Budsjett #Uforutsetteutgifter #utgifter #Sparepenger #buffer #krisebuffer #emergencyfund #økonomi

Økonomiske vinn og tap, uke 7

Dette er en post jeg har lyst å ha fast på mandagene, for å gå igjennom uken som har vært å se på de økonomiske vinn og tap som har vært. Dette tror jeg kan hjelpe meg med å følge budsjettet, regnskapet oppdatert og økonomien i bevisstheten min.

Mine økonomiske vinn:

 1. Jeg syklet for første gang i år til jobb med El-sykkelen min. Det har vært frost mandag, tirsdag og onsdag, torsdag syklet jeg, og på fredagen dro vi til Hunnedalen etter jobb. Jeg har virkelig ikke lyst til å sykle hjem på søndag med en stor fjellsekk på ryggen, så skal jeg bruke bil. De dagene jeg sykler sparer jeg 70 kr for busspenger (to enkeltbilletter). 
 2. Jeg har brukt mindre penger enn 50 kr dagen. 
 3. Jeg har vært i Hunnedalen på vakt med Røde Kors, så da får jeg fjelluft, pause fra byen og maten er betalt. 

Mine økonomiske tap: (Og denne uken er det dyrt, men nødvendig). 

 1. Dette punktet skulle egentlig vært på økonomisk vinn, hadde det ikke gått galt. Det handler om en bussbillett. Denne måneden og uken har jeg ikke kjøpt månedskort, ettersom jeg hadde tenkt å begynne å sykle denne uken. På onsdagen når jeg dro til jobb kjøpte jeg en enkelt billett som vanlig, 35 kr, uten å tenke på ettermiddagen. Den ettermiddagen skulle jeg på visning, som gjorde at jeg måtte ha to bussbilletter på ettermiddagen. Hadde jeg på morgenen kjøpt dagsbillett, hadde det kostet 90 kr. Tre enkeltbilletter er 105 kr. MEN tenkte jeg, jeg må jo ikke være så lenge på visningen, kanskje jeg klarer å komme meg tilbake for å bussen videre innenfor 1 time etter kjøp. Jeg gikk på visningen, og jeg gikk tidlig fra den for å nå bussen. Jeg hadde god tid trodde jeg, men når jeg kom på bussholdeplassen, viste det seg at bussen ikke gikk der i fra, jeg måtte bort til neste bussholdeplass, og da var jeg for sen! Så jeg hoppet ombord i en annen buss som kunne ta meg til en annet holdeplasspunkt for å ta en annen buss, men disse bussene kom dit samtidig, så jeg nådde ikke den. Til slutt hoppet jeg på en buss, fire minutter før billetten gikk ut, som pleier å gå hjem. Det viste seg at den gikk siste tur for dagen, og stoppet halvveis, midt i ingensteders. Og da var bussbilletten gått ut! 
 2. Dette er den store OJ-en. De siste ukene har jeg hatt hodepine og vondt i øynene hver dag, og jeg mistenkte at jeg måtte få meg databriller. Dette hadde ikke gjort noe, for det får jeg dekket av jobben. På torsdagen var jeg hos optiker, og fikk sjekket synet. Det viste seg at jeg ikke trengte databriller, jeg trengte nye briller! Jeg kjøpte meg nye briller i oktober 2015, mindre enn 1,5 år siden! Vanlige briller dekker jobben ikke! Det ble litt billigere siden jeg ønsker å beholde rammene jeg har, men det ble enda over ca 3500 kr for to glass og undersøkningen. Ja, det er veldig nødvendig å ha rett styrke i brillene, og jeg er kjempe sliten i både hode og øynene nå, mens jeg skriver dette. Men det er enda sure penger å betale når jeg betalte over 7000 kr for 1,5 år siden. 

Dette har vist meg igjen hvor viktig det er med en buffer konto. Dette hadde vært Murphy som gikk til angrep på det dyreste jeg eier, bortsett fra pc-en og mobilen. Hadde jeg ikke hatt de pengene på den kontoen hadde Murphy satt fotkrok på meg, jeg måttet ha lånt penger for å få råd til å kjøpe de glassene! Nå er det sure penger, men det gjør ikke mer vondt enn irritasjonen over øyner som ikke vil fungere som de skal. 

Har du en buffer konto? 

#bufferkonto #økonomi #nyebriller #Vinnogtap #sykletiljobben #elsykkel #sparepenger #busstur #overskogoghei #ikkesåsmart #dårligplanlegging

Mine 2017 mål

Alle har jo et eller annet ‘mål’ vil jeg tro, selv om jeg ikke kan si at mine de siste 7 årene har vært noe annet en å være lykkelig, bidra til samfunnet gjennom å være aktiv i Røde Kors og spare penger. Men jeg har i det siste lurt på om man kan være lykkelig når man ikke utvikler seg noe. Jeg tror ikke det. Og for å utvikle seg selv, må man ha vilje og et mål om å gjøre det.

I tillegg til å ha et mål, må man også ha noe konkret å måle det opp i mot. Og et tidsperspektiv. Målet jeg har hatt om å spare penger har vært alt for diffust. Setter man av 50 kr i måneden så har man jo egentlig spart penger, og målet er nådd, siden det ikke sa noe om hvor mye. Jeg hadde litt over 1 år hvor jeg gikk å fikk ansiktsbehandlig hver måned. Jeg ønsket å holde det til under 1000 kr hver gang, slik at jeg kunne spare 2000 kr av lønnen min. Men så trengte jeg en ny krem, kanskje til og med to og da gikk prisen raskt opp til 1500 om ikke 2000 kr. Allikevel tenkte jeg; jeg sparte jo enda penger. Jeg hadde jo tross alt enda 1000 kr jeg satte i banken, og det var sparing.

Etter å ha lest og sett på Youtube, har jeg kommet frem til at for kunne utvikle meg (som trist nok ikke har vært et mål), må jeg ha konkrete målsetninger og en konkret plan for å komme meg dit.

Økonomiske mål:

 1. Spare/Betale ned på lån (Studie og bolig) med 100 000 kr. Renten kommer i tillegg. 
 2. Fortsette å budsjettere og holde regnskapet
 3. Skaff en ekstra inntekt. Sommerjobb 1 er allerede i boks. 
 4. Når leiligheten er kjøpt, innen 2 uker ha kontroll på de vanligste økonomiske utgiftene som kjøpet vil medføre hver måned og i løpet av året. Hva er ekstrautgiftene?   
 5. Aldri gå over 250 kr i måneden på bøker. Koster en bok over dette, må det har blitt spart inn i så kalte Roll-over fra tidligere måneder. 
 6. Lar en ønskeliste, slik at bursdagsgavene og julegavene er en gode.  
 7. Hold Bufferkonten til 100 000 kr

Selvutviklings mål: 

 1. Les en fagbok i måneden, om økonomi eller selvutvikling. Skriv en bokanmeldelse om denne. 
 2. Begynn på Fransk igjen. Hver uke jobb minst 1 time med fransken. 
 3. Planlegg for videreutdanning/Kveldskurs. Hva er interessant, hva vil det koste, hvorfor vil jeg videreutvikle meg her, hva kan det bidra med?  
 4. Fortsett å skriv i bloggen og hold ut med det! Tre innlegg i uken og kom til det punktet hvor jeg skriver 1 uke på forhånd. Jobb med planlegging av innlegg. 

Profesjonelle mål:

 1. Få en fast jobb. Dersom nåværende jobb ikke blir noe videre (bør være klar innen juni), sett i gang å søk etter nye jobber. 
 2. Få ekstra inntektskilder som har muligheten til å videreutvikles til noe spesielt. 
 3. Søk om å gå på videregående førstehjelp for å få bedre førstehjelpkompetanse. 
 4. Tørr å vis frem denne bloggen. Jobb med den hele året for å prøve å utvikle det til noe. Om bare forbedring av skriveegenskapene mine. 
 5. Være med på 1/3 av alle leteaksjoner i byen, og 1/4 av alle leteaksjoner i utmark. Dette krever planlegging og forberedelser. 

Helsemål: 

 1. Sykle til jobben minst 4 dager i uken, med mindre vær, sykdom eller annen aktivitet etter jobb hindrer det. 
 2. Drikk mer vann og mindre brus. (Sier jeg med et glass brus ved siden av meg)
 3. Gå ned opp til 7 kg. Gjør det gjennom mindre porsjoner mat og bevegelse. 
 4. Spis minst 2 vegetarmiddager i uken. Begynn når flyttet til egen leilighet, (og lager mat til kun meg selv)

Har du satt opp mål for 2017?

#2017mål #mål #personligemål #økonomiskemål #profesjonellemål #helsemål #selvutviklingsmål #budsjettere #fastjobb #sykletiljobben #kjøpeleilighet #betalenedlån #betalelån #bufferkonto 

Begynnelsen på slutten… (Eller slik jeg hadde oppfattet det)

Så jeg der sto jeg, med de rundt meg enten foreldre allerede, eller på vei, mens jeg bodde hjemme for å spare penger. Og med min arbeidsstilling nede i 50 % det siste halve året, så ble det ikke spart så mye penger heller.

Men flammen var blitt tent under føttene mine.

Nå skal jeg ikke påstå at jeg hev meg rundt, søkte på masse jobber til jeg fikk drømmejobben. Jeg falt så og si inn i flere stillinger, sånn omtrent samtidig. I mai hadde jeg begynt å jobbe over 100 % Jeg vet ikke helt hvor mange prosent jeg jobbet, (det hadde kanskje noen som var skikkelig voksne hatt kontroll over), men jeg hadde en deltidsstilling som var på noen av formiddagene, lørdag og søndag og en stilling som jeg kunne gå til på ettermiddagene og de hele hverdagene jeg ikke jobbet på formiddagen.

Sånn som jeg falt jeg inni disse jobbene, falt jeg også inni dette med planlegging. Jeg ble helt avhengig av kalenderen min på mobilen, for å kunne holde dagene mine separert. På det verste måtte jeg se på kalenderen for å huske hva jeg hadde gjort for to dager siden. I løpet av juni hadde jeg fire dager fri, hvorav to av de ble brukt til frivillig arbeid med Røde Kors Hjelpekorps, og en av de andre dagene feiret den eldste nevøen min bursdagen sin. Juli var lignende, bare da hadde jeg også Sanitetsvakt på Gladmaten i Stavanger alle fire kveldene, som gjorde at jeg trappet ned litt på arbeidet disse dagene. Når jeg går tilbake å ser på kalenderen er jeg ganske stolt faktisk. Jeg fikk gjort mye i sommer. (Jeg fikk også noen episoder med svimmelhet, men det var ikke så farlig)

Nå skal det sies at jeg hadde god motivasjon. Stillingene var alle middeltidlig, hvor to sluttet i august og den siste i september og jeg viste ikke hva jeg skulle gjøre etterpå. Det var lurt å spare opp penger til å leve etter dette også. I løpet av sommeren klarte jeg å sette 49 000 kr til side, som gjorde buffer-kontoen min godt.

Men jeg ble ikke arbeidsledig i september. I slutten av august fikk jeg et tilbud fra den ene plassen jeg hadde jobbet på, om jeg ville være med på et prosjekt de trengte litt hjelp med. Det var opprinnelig et par måneder, utvidet til ut året og er nå utvidet enda litt lengre. Her har jeg hatt muligheten til å jobbe overtid, som igjen har gjort at jeg har klart å spare ytterlige 62 000 kr. Halvparten av dette er ubrukte feriepenger, som jeg kunne få utbetalt siden jeg bare har jobbet middeltidlige kontrakter i år.

Alt i alt, tross 4 måneder med 50 % stillinger, har jeg tjent omtrent like mye som året før.

Og det aller beste? Jeg hadde spart over 100 000 på 8 måneder. Det viste seg at det å være bevist om penger faktisk lønnet seg. Det å planlegge gjorde livet lettere Kunne det å planlegge et budsjett føre til enda i sparing? Jeg begynte å prøve i oktober.

#sparing #budsjett #snartvoksen #tamegsammen #misunnelig #travelt 

På vei inn i voksenlivet, 13 år på overtid

Det er ikke lett, det å trå inn i voksenlivet men nå syns jeg det er på tide. Jeg er rett og slett stein-klar. Det begynte å gro når lillesøstera mi annonserte at hun var gravid, og jeg måtte innse at hun ikke ville bli en ung mor. Min LILLE søster, skulle få sin første baby rett rundt sin 29 års dag. Og hvor var jeg?

Jo, jeg bor på barndomshjemmet mitt, hos mine foreldre, og sparer penger for å kjøpe leilighet. Men det er dyrt, og det er vanskelig å gjøre det selv.

Det er unnskyldningen jeg har gitt meg selv de siste 7 årene, at det er så og si umulig å kjøpe leilighet når man er singel, så hvorfor bry seg? Derfor jeg har vært fornøyd med sparingen min. Med 8000 kr satt til sides i måneden, betydde det enda at jeg hadde penger nok til ungkvinnes-livet, som egentlig ikke er så utadvent som man kunne håpet på.

For når de fleste venninnene har fått både en og to babyer (om ikke tre og fire), man selv er innadvent og blir sliten av å treffe nye folk, så er det veldig lett å bare bli værende hjemme på kveldene. Mens de er hjemme med unger og mann så kan jeg ‘slappe av’ og å ‘ta det rolig’, som er mye bedre å si enn å innrømme at man er redd for å gå ut, for å oppdage at alle andre ungkvinnene der ute plutselig er blitt så mye yngre enn en selv og man har flere tegn som sier det er på tide å bli voksen.

Så skjedde det, det jeg egentlig hadde ventet på. Når jeg ikke lengre kunne komme med unnskyldninger. Først kjøpte Lillesøstera seg et hus. Ikke leilighet, men et HUS. Et stort hus, med flere soverom, to stuer, flott kjøkken, rett utenfor sentrum i byen. De kunne ha folk som sov over, som fikk eget gjesterom, og de har spisebord som passet til mer enn 6 personer. Akkurat et år etter de flyttet inn, ble de gravid.

Jeg skal være ærlig, det stakk litt i meg. Jeg var selvfølgelig kjempe glad; nevøen min er 1 av de 2 skjønneste nevøene i verden, men lillesøstra mi var klar til å bli skikkelig voksen, og det var ikke jeg. Det hjalp ikke at bestevenninnen også forlot meg i de unges rekker bare to måned senere med å informere meg om at hun også var gravid.

Jeg sto der, småforlatt av mine to nærmeste i kjønn og alder, hvor de ble skikkelig voksne og jeg var igjen.

Nå kommer dette frem veldig deprimerende, men det er det jeg lenge har følt at å bli voksen var. Deprimerende og kjedelig. Det krevde planlegging, og å sette seg mål. Det krevde at man jobbet med noe over lengre tid, og var målbevist. Man måtte begrense seg, og budsjettere og man måtte stå ansvarlig for det man hadde gjort.

Jeg har kommet langt de siste 9 månedene, men akkurat det, å stå ansvarlig for noe, skremmer meg litt enda. Allikevel er jeg kommet meg litt lengre, for jeg har oppdaget at det jeg har kontroll over, det kan jeg godt stå ansvarlig for. Det jeg ikke har kontroll over… ufffff! Men kanskje, med å jobbe videre med meg selv, så kan jeg komme til det punktet hvor jeg føler meg sikker nok til å ikke bli skremt av den sentingen; Stå ansvarlig for.

Følg med, kanskje vi kan lære noe av hverandre.