Mitt Aha om drømmejobben


Jeg lovet når jeg skrev bokrapporten om Quitter, at jeg skulle forklare hvordan jeg delvis har funnet ut hva drømmejobben min er. Oppdagelsen kom mens jeg tenkte over Jon Acuff fem spørsmål hva som er drømmejobben.

 1. Hva liker du å gjøre så mye, at du er villig til å gjøre det gratis?
 2. Hva får tiden til virker annerledes?
 3. Hva liker jeg å gjøre, tross andres meninger?
 4. Hvis drømmen din kun fører til endringer i ditt liv, er det nok? Er du avhengig av andres oppmuntring?
 5. Er det et mønster i de tingene du liker å gjøre?

Det er mye jeg liker å gjøre, og med at jeg er med i Røde Kors, gjør jeg masse av dette gratis. Ettersom et stort poeng er at det er gratis, er ikke dette noe å tjene penger på. Men jeg begynte å tenke over en episode fra et møte hos Hjelpekorpset, hvor vi hadde en forelesingsholder som gikk igjennom ulike personlighetstrekk. Og det ble jo selvfølgelig litt moro med det. Det var spesielt en karakter som jeg ble sliten av beskrivelsen. ‘Åh, for et slitt å møte en slik person, så utadvendt, så full av energi, så helt opp i ansiktet vennlig,’ tenkte jeg. Så var det en bak i salen som ropte ut: “Det er jo deg Ingrid!”. Men jeg kjente meg ikke igjen i det hele tatt. Denne personen var jo så utadvendt, så trygg på seg selv, så opptatt av å ha kontakt med andre. Jeg fikk det ikke til å stemme den kvelden. Men i ettertid har jeg hatt flere erfaringer som har hjulpet meg på vei til å se det, bare ikke helt i mål.

Så var det denne dagen på bussen, hvor jeg nettopp hadde hørt på de fem spørsmålene som Acuff stilte meg om drømmejobben min. Jeg hadde med tiden akseptert at jeg kanskje var slik resten av korpset beskrev meg, når jeg var der, men jeg hadde enda ikke skjønt hvorfor jeg klarte å være så utadvendt og sikker på meg selv, når jeg egentlig føler meg ganske usikker og utrygg ellers. Hva var det i den situasjonen, som gjorde at jeg kunne føle meg så komfortabel? Og det var for så vidt andre situasjoner jeg også følte meg selvsikker. Når jeg jobbet med turistene i 2016, var jeg svært selvsikker og trygg på at jeg kunne hjelpe dem. Når jeg ser mennesker som tydeligvis er usikker på hvor de er og trengte hjelp med å finne frem. Når jeg på jobb, skal hjelpe noen andre med å forstå dataprogrammet jeg jobber med.

Er det et mønster i de tingene du liker å gjøre?  Det slo meg plutselig, og det kanskje ikke så veldig hederlig og kanskje det er slik med alle, men jeg er mest komfortabel, mest sikker, mest fornøyd med det jeg gjør, når jeg kan noe andre ikke kan, og jeg kan hjelpe de med å få til den tingen de ikke får til. Jeg har siden sommeren som var, vist at jeg hadde lyst til å jobbe med turister, men dette er et område hvor det er få helårsjobber og mange sesongstilliger. Et problem for meg som trenger helårsarbeid. Men med å finne ut, akkurat hva det er jeg liker med å jobbe med turister, åpner det opp flere muligheter for meg. Og det er bra.

Dette liker jeg å gjøre:

 • Treffe nye mennesker
 • Jobbe og snakke med mennesker
 • Formidle informasjon til disse nye menneskene
 • Ta imot mennesker/Vertskap
 • Ulike oppgaver, være potet
 • Planlegge og gjennomføre planen

Med en så vid definisjon, tror jeg absolutt jeg vil klare å finne noe å gjøre, som jeg kan trives veldig godt med. 

Er det noen der ute som har drømmejobben sin allerede? I  så fall lurer jeg på om det kan være skuffende, når ikke alle dager er gode? Jeg fikk nemlig høre fra en tidligere klassekamerat, som i 6 måneder jobbet som dykkeinstruktør i Egypt, og det førte til at han begynte å hate hobbyen sin, dykking… Har det skjedd med andre?

#jobb #selvinnsikt #innsikt #side2 #side3 #bloggmag.no #blogg.no #drøm #Drømmejobb #Acuff #jonacuff #Quitter 

Tidstyv, tidstyv skal du hete

Jeg har gjort noe dumt. Jeg har lastet ned en tidstyv på mobilen min. Jeg er ikke den eneste som har disse tidstyvene med meg i lomma. Over alt hvor man går, ser folk ned på mobilene sine over alt. Alle spiller nok ikke mobilspill og selv har jeg klart å holde meg borte i ca et år. Men så lastet jeg ned et spill for en uke siden. Den kvelden gikk jeg å la meg en time senere enn vanlig, fordi jeg spilte spillet. Jeg sto opp sent neste dag, fordi jeg spilte fra jeg våknet til jeg tvang meg til å stå opp og lunsjen ble nesten ikke spist fordi jeg var så opptatt med spillet. Jeg blir hektet, og klarer ikke å kontrollere meg selv. Jeg spiller og spiller.

Slik at det alltid vært for meg. Jeg har alltid hatt en eller annen ting som jeg blir kjempe opptatt av, nesten besatt av. Tidligere, før man fikk smartmobiler, var det tv-serier. I to år fulgte jeg med på så pass mange tv-serier, at jeg hver dag nesten ikke kunne vente med å komme hjem for å kunne se den nye episoden. Det var Bones, The Mentalist, The Big Bang Theory, New Girl, Psyke, og flere andre kortlevde serier. Heldigvis (?) pleier jeg ikke å holde ut så veldig lenge.

Tre-fire år med ulike tv-serier,

To dyre år med bøker (2000 kr i måneden),

Noen måneder med den ene eller andre treningsformen (som jeg noen gang har betalt mye penger for),

Tre år med lesing om hagedyrkning og to av disse årene med hagearbeid, såpass lang tid at jeg trodde dette var drømmejobben. 

Jeg har begynt flere blogger, avhengig av hva jeg interesserer meg for på det tidspunktet. Det interessante når jeg tenker tilbake på det, er at alle hadde et økonomisk del i seg. Fra hjemmedyrkede grønnsaker til restemat og gjenbruk.

Og nå har jeg oppdaget personøkonomi. Men skulle interessen for dette temaet slutte på ett eller annet punkt, regner jeg med at jeg uansett kommer til å holde kontroll på min egen økonomi. 

Men tilbake til tidstyven jeg nå har, som gir meg ingenting annet enn noe å gjøre når kjeder meg/burde ha gjort noe mer produktivt. Det er rett og slett en måte å kaste bort tiden og jeg kan og bør finne noe mer produktivt å gjøre med den tiden. Spesielt  siden de to minuttene jeg hadde ekstra til å spille på, plutselig blir til 30 min. To minutter gjør ikke så mye, 30 min? En helt annen sak. Så det er på tide at jeg unngår fristelsen og sletter spillet. For jeg har tydeligvis ikke disiplin til å la være å spille det “bare en gang til”. 

Er du sånn som meg, som ikke klarer å legge de spillene fra deg, eller er du disiplinert nok til å ha flere? Hvilke spill har du vært hektet på? 

#tidstyv #mobilspill #facebookspill #spill #overhånd #disiplin #tv #fritid #lese #bloggmag.no #blogg.no #side2 #side3 

Hvor er du om ett år? Spørsmål å stille for å komme deg dit.

Det å jobbe aktivt mot noe, er ufattelig gøy. Fordi jeg føler jeg nærmer meg noe. Siden jeg var liten, har de fleste drømmene mine vært urealistiske, i med at de har inneholdt magi, tidsreise, reise til andre verdener som jeg leste om der og da, og det flotte har vært at de ikke har truet roen min på noen som helst måte. For det påvirket ikke min verden noe. Jeg trengte ikke gjøre noe for å oppnå drømmen, det var bare fantasi. MEN jeg slapp også å drømme om fremtiden, jeg slapp å se for meg hva jeg ønsket å bli, jeg slapp å legge planer om hva jeg ønsket å gjøre og kunne flyte litt rundt, hit og dit. Ingenting brøt med hvordan jeg hadde sett for meg fremtiden, for fremtiden var et blankt ark.

Jeg antar at det på et sett kan være sunt, å være så fleksibel, på den andre siden er det først nå, som nesten 32 åring, at jeg har oppdaget hva jeg virkelig liker å gjøre. (Det blir et annet innlegg). Dette innlegget handler om spørsmål jeg ønsker jeg hadde turt å spør meg selv opp igjennom 20 årene. (Jeg turte ikke, for jeg var redd for å drømme for mye og feile med å ikke oppnå de)  

1. Hvor ser du deg selv om et år? Hvor ser du deg selv om fem år? Hvis du kan være i et bedre sted, jobb, forhold, penger, hvordan vil livet ditt være om 1 år? Begynn med 1 år, for kortere perspektiv er mer realistisk og motiverende. Når du har et bilde på det, hvor vil du være om fem år? 

Jeg vil om et år ha betalt ned over 100 000 kr av boligen, og 50 000 kr på studielånet mitt. Jeg vil ha begynt å deite en flott mann, og har kommet meg godt tilrette i den nye leiligheten min. Jeg har fast jobb som jeg er fornøyd med, og skriver fortsatt på denne bloggen. 

Om fem år vil jeg være i et fast forhold og planlegge familie, om det ikke allerede er på gang. Jeg bor kanskje ikke lengre i leiligheten min, kanskje solgt, kanskje leid ut, kanskje alle sammen bor der en kort periode før vi flytter til noe større. Jeg/Vi eier over 60 % av boligen, gjerne mer. Jeg kan kalle meg selv en millionær og har full kontroll på økonomien. Jeg jobber en drømmejobb, som akkurat nå kan virke som den handler om opplæring av et slag.

2. Hvordan kan jeg få en god start på å oppnå målet? Det er vist nok lurt å ha en tydelig “NÅ starter jeg” og ha noen lette vinn når man begynner på måloppnåelse. Begynn med noe som gir motivasjon til å fortsette, ikke begynn med det vanskeligste. Her trengs det litt akselerasjon for å komme opp de tyngste bakkene.  

Jeg er mye sikrere på økonomisiden enn jobbsiden av drømmen min, og jeg er igjen mer sikker på jobbsiden enn mannesiden av samme drøm. Så jeg begynner med økonomien (som jeg allerede har begynt på), og jobb siden som jeg skriver jobbsøknader om. Når det kommer til mannesiden er jeg ganske lost. For er det noe jeg IKKE kan, så er det å være i et romantisk forhold. Mitt lengste romantiske forhold varte i tre måneder, men det var VELDIG intensivt. Vi så og si bodde sammen fra dag 1, og så Poof, var det slutt. Jeg suger i flørte, (gud forby om noen oppdager at jeg liker de!) men jeg vet  rett og slett ikke hvordan jeg skal gå frem i å finne noen. Tror nesten internett må hjelpe meg her. (Kom gjerne med tips til en håpløs flørter) 

3. Hva er hindrene mine? Hva har tidligere gjort at jeg ikke har oppnådd målet? Dette er lurt å tenke igjennom, for da vet du hva du må overkomme, hva som kan stoppe deg, og hva du må gjøre for å hindre at du snubler i de. 

Så jeg har allerede nevnt hvordan jeg ikke helt klarer å forholde meg flørtene til det motsatte kjønn, så det må jeg bare finne ut av. Det vet jeg kommer til å være et hinder. Men la meg heller undersøke hva som kan være hinder på det jeg føler meg mer sikker på? 

Økonomiske hinder kan være at jeg faller av lasset på et punkt og dermed gir opp hele greia. Jeg har tidligere hatt en tendens til å gi opp når jeg møter litt motgang, så jeg er redd jeg kommer til å bli lei budsjetteringen, miste litt kontroll over pengene, og så gi helt opp. Eventuelt at jeg ser at jeg sprekker budsjettet på det ene punktet, og så gi opp på hele månedens budsjett.

Et annet hinder er at jeg kan bli lei av å måtte holde en disiplin over meg selv. Dette er jo også noe nytt for meg, og jeg har historisk sett, ikke håndtert disiplin så veldig mye lengre enn noen måneder. Jeg som nå er i måned 6 er derfor super fornøyd med hvor lenge jeg har holdt på. Allikevel kan det hende at jeg begynner å kjenne begrensingene jeg har satt på meg selv. Jeg tror løsningen må være at jeg da, kun den måneden, gir meg selv litt mer lommepenger, for å kaste bort på hva jeg vil. Jeg liker det engelske uttryke; “Mad Money”. Så lenge det er flere måneder i mellom hver gang jeg har det behovet, tror jeg ikke det skal være et problem. 

Jobben kan bli et problem. Jeg er SUPER lojal. Jeg liker IKKE å slutte i en jobb, for jeg har blitt ansatt til å gjøre den jobben, de har sett verdisett meg, stolt på meg og gitt meg ansvar. Allikevel har jeg i snart to år hatt kun midlertidige kontrakter og rasjonelt vet jeg at jeg ikke kan få en fast jobb når prosjektet jeg jobber med er et kortvarig prosjekt. Men fordi det er en liten mulighet for å få fast jobb, (jeg har jo blitt hentet inn gang på gang) enten hos disse eller morselskapet som er den som leier meg inn, ønsker jeg ikke å gi opp jobben enda. 

Mister troen, motivasjonen og inspirasjonen en et annet hinder. Som jeg skrev over ha alle disiplin over meg selv aldri vart så lenge, for jeg slutter å synes det er viktig eller det blir slitsomt. Jeg tror at det som har holdt meg gående så lenge som jeg har nå, er at jeg stadig syns det er kjekt å høre på Podcasten til Dave Ramsey, som gir inspirasjon. Jeg følger også noen Youtubere som stadig snakker om nedbetaling av gjeld, og så hører jeg på lydbøker som inspirere meg. For ikke snakke om bloggen her som jeg håper jeg klarer å opprettholde! Jeg håper dette holder i lengden, og for å hjelpe meg på veien, skal jeg dokumentere blant annet hvor mye gjeld jeg har, hvor mye jeg har betalt og diverse andre grafer.  

Hvorfor stille spørsmålene?

Med å stille disse spørsmålene gir du deg selv motivasjon og et klart bilde som du ønsker å jobbe deg opp til. Du bestemmer deg for hvordan du skal begynne (komme i gang) og du gjør deg selv bevist på hva som kan bli vanskelig og forbereder deg til den motgangen. Du er nå ganske forberedt på å oppnå målene dine. Det er i hvert fall det jeg føler! 🙂 

Hvor er du om ett år? #Ometår

#boligeier #Mål #inspirasjon #motivasjon #jobb #mann #gjeld #nedbetaling #økonomi #blogg.no #bloggmag.no #selvutvikling #hinder #drømmejobb

Uke 12: Ny leilighet og merker begrensninger på lommepengene

Dette innlegget skulle jo komme ut i går, men fordi jeg har brukt helgen til å flytte og jeg har ikke forsøkt å fikse internett enda, har jeg kommet tidlig på jobb for å skrive dette før dagen begynner. 

Denne uken har jeg ikke vært like flink med lommepengene mine. Jeg skal på jentetur nå til helgen, og jeg prøver å spare opp så mye midler som mulig fra lommepengene, men de har blitt brukt dessverre. Ikke det at jeg går i minus, men jeg går ikke i pluss heller. “90 kr i dag går jo fint, jeg har jo ekstra penger igjen”. Først etterpå har jeg kommet på jenteturen og blitt deppet. Men jeg har fem dager igjen på å spare penger, så forhåpentligvis slipper jeg å bruke ikke budsjetterte penger. Burde ha satt dette punktet på budsjettet merker jeg. (eller så kan jeg si at lørdagen er 1. april, så da er jo turen egentlig en del av aprils budsjett?.)

Bortsett fra godteri, en Billy pizza før et Røde Kors møte rett etter jobb og kafebesøk med svigerinnen min som var innom i byen før hun skulle fly til søsteren sin, har jeg kun hatt ett innkjøp som ikke var relatert min nye (woho!) leilighet denne uka. Jeg har brukt ganske mye penger på leilighet (1,5+ millioner), og seng (ca 8500 kr), og basis matingredienser (ca 2200!!), men maten kommer ut fra matbudsjettet som hadde 1800 kr igjen, og resten er i fra penger som jeg har spart opp for innkjøp. Jeg kan presentere regnskapet for det på et senere tidspunkt.

Men tilbake til det ene innkjøpet, som jeg har tenkt på en stund. I sommer fikk jeg fra søsteren og bestevenninnen min en Fjellrev sekk som jeg er kjempe glad i, men de er laget av tøy, som når det regner, blir vått. Og det regner jo en del her på Nord-Jæren. Spesielt på mandag og tirsdag regnet det MASSE. Jeg hadde litt tid til overs på tirsdag før Røde Korsmøte, så jeg stoppet innom for å kjøpe regntrekk til sekken. Nå tåler sekken min mer, jeg risikerer ikke at tingene mine blir våte og ødelagt og det vil ta lengre tid før den blir stygg. For en sekk som kostet over 1000 kr (jeg byttet den jeg fikk i bursdag med en større sekk, så jeg betalte litt selv også), så bør jeg ta godt vare på den. Det lønner seg å ta vare på tingene sine, slik at de varer så lenge som mulig. 🙂

Alt i alt har uken gått bra. Det har vært litt deppene å merke at jeg aktivt må tenke over og begrense forbruket, for første gang siden jeg begynte å budsjettere MEN uken kommer til å bli husket fordi det var denne uken jeg overtok den første leiligheten min! WoHo! I går hadde jeg ha de første middagsgjestene over, så og si familie som kjenner meg og rotet mitt, og det ble hjemmelaget burger. Jeg fikk innflyttingsgave som var ganske genial. Flere jeg kjenner har fått baby i høst, og så har jeg noen tanteunger. Jeg fikk et babyteppe og en leke som jeg kan ha når jeg får besøk av babyene, og noen lesebøker når tanteungene mine kommer på besøk! 

I tre år har jeg ikke invitert folk hjem med mindre foreldrene mine har vært bortreist men nå er jeg klar til å ønske både unge og gamle på besøk!

Ha en fin uke dere!

#økonomi #nyleilighet #overtagelse #lommepenger #begrensninger #Opptur #nedtur #blogg.no #bloggmag.no #side2 #side3 #jentetur #spare

Gjeldsrapport Mars 2017: Veien til nedbetaling

Nå har jeg strengt tatt et boliglån også, med overtagelse i dag (!!!!) men det er helt nytt (fra og med tirsdagen som var), så jeg noterer beløpet, men det blir ikke en del av gjeldsrapporten før neste måned. Første betaling er neste måned uansett. Fordi jeg skal gjøre større innkjøp til leiligheten denne måneden og i de forrige månedene valgte jeg å sette overskuddet til oppsparing av egenandelen, har jeg hele tiden vært bestemt på at jeg ikke ville betale ekstra på lånene før måneden etter innkjøpene. Her kan du lese om den første nedbetalingsplanen jeg har. Den kan endre seg etterhvert for å finne ut hva som funker best for meg.

Jeg blir også nødt til å endre på når jeg deler gjeldsrapporten, ettersom jeg planlegger å betale ekstra inn på lånet ved månedens slutt. Jeg gir det noen ekstra dager for å være sikre på de nye tallene, så jeg antar at jeg kommer til å skrive gjeldsrapporten i begynnelse av hver måned, for måneden som var. Jeg vil prøver det i hvert fall. 

Sett bort i fra det helt nye boliglånet, er studielånet det eneste andre lånet jeg har. Renten og avdragene forholder seg ganske likt i forhold til de to tidligere månedene, eneste grunnen til at renten er lavere, er at februar har færre dager og dermed færre dager å samle rente på. Jeg gleder meg så sinnsykt til å begynne å betale ekstra, for å gjøre avdragene større i forhold til rentebetaling, og jeg har måttet snakke meg ut i fra å betale ekstra på lånet opptil flere ganger. Det er nesten så det klør i kroppen! 

Her er rapporten for mars: 

Oppsummering lån

Måned Innbetalt Rente Nedbetaling Totalt lån
Januar 2067 495,25 1571,75 292 792,37
Februar 2072 507,53 1564,47 291 227,43
Mars 2075 475,63 1596,37

289 631,53

(+1 070 370)

Totalt 6 214 1 478,41

4 732,59

 

Håper dere har en god helg!

#gjeld #økonomi #nedbetaling #lån #studie #bloggmag.no #blogg.no #side3 #Side2 

 

Når har vi nok penger? Nok suksess? Nok muskler? Gått ned nok i vekt? Nok ting?

Dette er også et element som ble introdusert meg gjennom boken Quiter: Closing the gap between your dayjob and dream job, en bok som sier at den beste måten å få drømmejobben, er å bli værende på gamlejobben. Les bokrapporten her

Ideen som Jon Acuff tar frem er at man får man legger ut på å oppnå noe, skrive ned (ja, ha det skriftlig, i pen, ikke blyant), på når nok er nok. Jobber man med å gå ned i vekt, når er man fornøyd med vektnedgangen? Jeg for eksempel, håper å gå ned noen kilo i år, men jeg har ikke lyst til å være under 60 kg. Jeg var det (ufrivillig) i ca et halvt år, rompa mi forsvant, buksene ville ikke holde seg på meg, og jeg syns jeg så syk ut. (BMI var enda på normal, så det var ikke farlig)

Men vektnedgang er nok ikke det største problemet mitt. Det jeg har sett at jeg hele tiden vil øke, er bufferen min. Den har stadig økt og økt. Først, når jeg begynte å sparte på buffert for 4 år siden, var jeg fornøyd med ca 1 månedslønn. Men når jeg kom dit, så var det liksom ikke så mye allikevel. Så jeg økte det til to månedslønner. Når den var blitt tre månedslønner, og jeg oppdaget at det ville dekke lånene mine i 6 måneder.

Så var det de øremerkede, bruksbufferene (Sparedilla hadde mye bedre ord på det enn jeg, så jeg kommer til å gå mer over til å bruke ordet bruksbuffer), og jeg regnet sammen de og fant ut at 30 000 var et godt beløp som var litt under det jeg hadde ønsket på hver av de, men hva er sjansen for at jeg må ta en rotfylling, samtidig som alle turklærne mine blir ødelagt, sykkelen trenger et nytt batteri, mobil og pc blir ødelagt og jeg skal på ferie? For skjer alle de tingene samtidig, så nei, da har jeg ikke råd til det. Men etterhvert som jeg så på det, og så at nå hadde jeg en buffer som var på 90 000 kr, så kunne jeg jo bare øke den til 100 000 kr. Det var jo like så greit. 

Og da var jeg fornøyd. Det var nok, en stund. For etter jeg vant budrunden, har jeg funnet ut akkurat hva jeg skal betale hver måned. Og jeg ser jeg har penger igjen. Det var da følelsen om trygghet forlot meg igjen. Tankene mine ble som følger: Hvis jeg først, før jeg begynner å betale ned på lånene, sparer opp på regningekontoen, det dobbelte av det jeg betaler i regninger hver måned. Sånn at lønnen min faktisk dekker NESTE måneds regninger? Det var en god ide. Da må jeg bare ha 12 000 ekstra på regningekontoen min. 

Så stoppet jeg opp. 

Jeg måtte spør meg selv, hvorfor vil jeg øke bufferen min? For det var jo det jeg gjorde. Jeg har penger for å dekke lånene i 6 måneder. Trengte jeg virkelig en måned til? “Ja, men det er jo greit å ikke ta noe fra bufferen,” hørte jeg hjernestammen viske. (Jeg antar at det er hjernestammen, det var i hvert fall de grunnliggende følelsene om trygghet, som visket til meg. NEI, sa jeg bestemt til meg selv. 100 000 kr i buffer totalt, holder i massevis. Ekstra pengene skal gå til ekstra nedbetaling. Det er planen og det skal være planen frem til jeg bruker fra bufferen og skal øke denne opp til 100 000 kr igjen. DA kan jeg spare mer. 

Dermed BASTA! 

#blogg.no #bloggmag.no #økonomi #mental #tilfreds #fornøyd #planlegg #helse

Quitter: Closing the gap between your day job and dream job

Skrevet av Jon Acuff

Utgitt i bokformat i 2011, Lydboken utgitt i 2011. Lydboken varer i 5 timer og 45 min

Jon Acuff, en tusenær og serie-oppsier som kan skryte av å ha sluttet 6 jobber på 8 år, og blitt sagt opp på den 7. i et ønske om å finne drømmejobben, har skrevet denne boken om hvordan man kan gå frem for å begynne og holde drømmejobben. Dette er et poeng, for det kan være lett å få drømmejobben men møter man for mye motgang, får man økonomiske problemer eller var man ikke helt klar, kan en drømmejobb ganske raskt bli et mareritt. Av denne årsaken, er Acuff første kapittel “Don’t quit your day job”.

Jeg, som kjøpte boken for et år siden etter jeg hadde delvis frivillig delvis ufrivillig gått ned i en 50 % stilling, var ikke helt komfortable med denne åpningen. Men det var en logikk til det hele, og boken, gjennom å vise hvor Acuff eller noen venner av han hadde på et eller annet punkt hadde gjort feil valg, viser hvordan man på en praktisk og holdbar måte kan bevege seg fra dagjobben man har til drømmejobben.

Selv om boken inneholder mange, MANGE gode poeng, er det noen som jeg kommer til å ta med meg.

 • Ikke si opp jobben

Sier man opp jobben for å følge drømmejobben, før livet rundt er klar, er det en stor sjanse for å ødelegge drømmen. Dersom man ikke har en inntekt vil alle regningene man mottar bli verre enn den verste sjefen du noen gang kan tenke deg. En sjef kan man slutte fra, regninger følger etter deg. I jakt etter inntekt, kan man risikere at man må si ja til jobber man egentlig ikke ønsker, jobber som gjør drømmejobben dårligere, og gjøre kompromiss som kan fjerne en fra det man egentlig ønsker å gjøre med drømmen. Er man avhengig av å tjene på drømmen med en gang, vil kunders synspunkter og meninger, selv de som går imot ens egne ønsker, være med å endre det man produserer for å tilfredsstille kundene.

 • Finn ut hva drømmen din er.

Jeg har selv brukt 14 år (jeg regner fra jeg var 18 år) til å finne delvis ut, hva min drøm er. Og jeg fant det ut når jeg hørte på denne boken for andre gang. I fjor når jeg hørte denne boken for første gang, trodde jeg at jeg visste hva drømmen var, men selv om deler av den ideen stemte, var jeg inne på helt feil spor. Men det Acuff snakker om i boken sin er at drømmejobben nok ikke er noe nytt man ‘oppdager’ men man gjenoppdager en gammel lidenskap. Noe man en eller annen gang virkelig hadde det GØY å gjøre. Som ikke var en jobb, men en hobby. Selv om dette kanskje ikke er noe man i dag kan tjene penger på, prøv å husk hva det var du likte med dette. Er det noe av dette som kan videreføres til noe annet?

Jeg oppdaget for eksempel, når jeg tenker tilbake på hendelser i livet mitt, at de gangene jeg har vært mest komfortabel, de gangene jeg har vært mest selvsikker, er de gangene jeg har kunne formidle min kunnskap til noen andre. Men akkurat det er noe jeg vil gå nærmere på i et annet innlegg.

Men Acuff kom med fem spørsmål man kan stille seg for å finne ut om drømmen er drømmen, eller hva drømmen er.

 1. Hva liker du å gjøre så mye at du er villig til å gjøre det gratis?
 2. Hva får tiden til virker annerledes?
 3. Hva liker jeg å gjøre, tross andres meninger?
 4. Hvis drømmen din kun påvirker ditt liv, er det nok? Er du avhengig av andres oppmuntring?
 5. Er det et mønster i de tingene du liker å gjøre?

Det er det siste spørsmålet som hjalp meg med å finne ut hva jeg ønsket å gjøre.

 • Ikke vent med å begynne til planene er klar

Perfeksjonisme er gift til en drøm, for venter du med å presentere ditt produkt eller ide til det er perfekt kommer det aldri til å bli vist frem. 90 % ferdig og delt er bedre enn 100 % ferdig og aldri vist til andre. For ingenting kommer noen gang til å være 100 % ferdig. På et eller annet tidspunkt må du begynne å planlegge, men hvis du må ha planlagt alt sammen FØR du begynner på drømmen din, kommer du ikke så veldig langt. Et annet poeng er at du kommer til å gjøre feil underveis. Det er greit om du ikke er bundet av en teoretisk plan når dette skjer. Vær også fornøyd med å bygge opp drømmen din sakte og sikkert. For du kommer til å gjøre feil og det er greit at ikke for mange mennesker opplever det. Her hadde Acuff et eksempel fra en av de som startet Google. De viste at Google kom til å bli stort, men jo lengre de kunne utsette at folk prøvde det, jo bedre ville sluttresultatet bli.

 • For å oppnå drømmen må man jobbe hardt.

Vi har allerede klargjort at man bør beholde dagjobben mens man jobber mot å nå drømmejobben, men for å kunne gjøre begge deler, krever det hardt arbeid. Og med å bruke disiplin til å styre tiden, vil også andre deler av livet bli mer disiplinert. For disiplin øker disiplin, latskap øker latskap. Dette betyr også at selv om man jobber hardt for å gjennomføre drømmen, må man ikke bruke jobbtiden til å gjøre dette. Det blir som å stjele fra jobben. Jobben har betalt for 37,5 timer og de har ikke betalt for at du skal jobbe med dine egne ting. Med å være ivrig, og jobbe hardt på dagjobben, blir det også naturlig å jobbe hardere på dagjobben.

Boken har mange flere gode poeng og notatene mine fra boken er mange og lange. Men alt i alt er dette en av de mer nyttige bøkene jeg har hørt eller lest. Jeg har nå hørt den tre ganger, en gang i fjor når jeg kjøpte den, og to ganger nå den siste måneden. Alt i alt er dette boken for deg som gjerne drømmer om å finne drømmejobben, når drømmejobben gjerne ikke er en helt normal jobb.

#Bokrapport #JonAcuff #Acuff #Jobb #selvutvikling #drøm #side2 #side3 #bloggmag.no #blogg.no

I dag overføres pengene fra min konto til meglers konto

Teoretisk standardbudsjett, uten noe ekstra 
Inntekt:   kr  19 000,00  
     
Felleskostnade:   kr     4 100,00  
Mobil:  kr        129,00  
Innbo:  kr        120,00  
Strøm:   kr        500,00  
Livsforsikring  kr        493,00  
Bøker  kr        250,00  
Studielån:  kr     2 173,00  
Boliglån:  kr     4 613,00  
Mat:   kr     2 000,00  
Lommepenger:   kr     1 600,00  
Buss/transport:   kr        700,00  
Diesel/Bensin  kr        300,00  
Sparing  kr     1 000,00  
     
Totalt utgifter  kr  17 978,00  
     
Overskudd:   kr     1 022,00  

På mange måter har boligdrømmen tatt SÅÅÅ lang tid, for det er jo gått 7 år siden jeg begynte å jobbe. På den andre siden, har det gått utrolig fort. For snart tre måneder siden fikk jeg låne penger av mamma og pappa for å ha nok egenkapital for å kjøpe egen leilighet. For to måneder siden fikk jeg finansieringsbeviset. For tre uker siden vant jeg budrunden, for to uker siden signerte jeg for leiligheten, for noen dager siden signerte jeg for lånet mitt i banken. I dag overføres pengene til megleren og på fredag er det overtagelse.

Jeg har hatt ti dager på å se på de reelle tallene i nedbetalingsplanen min. Det er 300 terminer, 24 år, 11 måneder og 16 dager, og månedlig minstebeløp er rett over 4600 kr. Her er ca 1800 kr renter og ca 2750 kr avdrag på lånet. I tillegg kommer det et 50 kr gebyr. Dette er litt kiipt, spesielt siden jeg for noen uker siden leste om andre banker som IKKE hadde gebyr for å betale lånet, men sånn er det. Jeg trenger i hvert fall ikke betale noe ekstra på innbetaling nr 2.

Jeg har også fått et estimat på hvor mye de diverse forsikringene kommer til å være og det jeg ser er at de vanlige kostnadene mine, inkludert 1000 kr i sparepenger, kun blir 18 000 kr. Det er kun et punkt jeg er usikker på, og det er matbudsjettet mitt. Jeg har ikke hatt matbudsjett på tre år, for det første og for det andre begynner jeg med tomme hyller, så jeg må handle inn grunnvarene: mel, tomat og bønner på boks, spagetti, ris, havregryn m.m. Jeg går derfor ut i fra at jeg den første måneden må budsjettere mer på mat enn 2000 kr. Etter det vil en hver krone utover 18.000 kr og utover eventuell nødvendig oppfylling av bufferen, gå til nedbetaling av lånene. Det er målet i hvert fall. 

I forrige uke delte jeg med dere den teoretiske planen min, Nedbetaling 1.0. 

Her skrev jeg at jeg ønsket hver måned å betale 3000 kr til studielånet, uansett. Dette er rett under 1000 kr ekstra hver måned, som betyr at ca alt som kommer inn over 19 000 (når ingenting må betales ekstra), går til boliglånet. Planen er at jeg betaler minstekravet på lånet midt i måneden, og så setter jeg inn det som er til overs på slutten av måneden. Med tanke på at jeg i mars fikk utbetalt over 24 000 kr, så er det allerede 5000 kr ekstra. Slik blir det sparte renter av! Jeg klarer nesten ikke vente. Fire dager igjen til overtagelse!

Valgte å være på den sikre siden angående lånmengden

 

#Økonomi #gjeld #lån #bolig #leilighet #førstegangskjøper #nedbetaling #gjeldsfri 

Hvorfor sette opp et skikkelig budsjett

 

Jeg har lest og hørt og blitt fortalt fra flere hold, at den enkleste måten å ha et budsjett på, er å overføre et vis beløp til sparekontoen med en gang lønnen settes på konto, og så leve på det som er igjen på kontoen resten av måneden. Dette er en enkel måte å spare på, dette er en måte å forsikre seg om at man ikke bruker mer penger enn man tjener, men det er IKKE å ha et budsjett. 

Et budsjett i bunn og grunn en plan. Det er å vite hvilke penger du tjener, og på forhånd fortelle de pengene hva de skal brukes til. På forhånd impulskjøper man ikke like mye som man gjør i løpet av måneden, og på forhånd passer man på at alle regninger blir betalt og at gjeld blir betalt ned. 

Og det kan hende du ikke har behov for budsjett, dersom du er fornøyd med det sparetempoet du har nå. Kanskje du ikke trenger å spare mer penger, eller ikke ønsker å betale ekstra på gjelden du har. Kanskje du til og med er mangemillionær, har ikke gjeld, og i så fall kan du gjøre det du vil med pengene dine. Finn en god organisasjon du kan støtte. 

Men hvis du har noe du kunne tenkt deg å bruke litt penger på, ferie, oppussing, nedbetaling av gjeld, kjøpe en ny sofa, etc, er jeg ganske sikker på at dersom du gir deg selv 6 måneder på å prøve å leve med et budsjett, vil du oppdage at du faktisk klarer å spare mer penger. 

I 7 år benyttet jeg meg av metoden jeg beskrev øverst. Jeg viste det ikke var å ha et budsjett, men det var enkelt og det gikk greit. Skulle jeg ønske at jeg tjente mer slik at jeg sparte mer? Selvfølgelig! Men jeg følte at mitt forbruk var magert nok, slik at jeg ikke kunne avse mer av forbruket for å kunne øke sparetempoet. 

Så begynte jeg å budsjettere. De to første månedene gikk jeg ikke inn for å minke forbruket. Jeg tok i stedet ut kontanter for det jeg kjøpte til meg selv. Det jeg hadde hørt og ikke helt trodde på, var at jeg fikk følelsen av å ha fått en lønnsøkning. Uten å ha gjort det! Jeg brukte halvparten av det forbruket jeg hadde hatt månedene før. SELV om jeg månedene før ikke hadde hatt tid til å bruke så mye penger! Jeg hadde nærmere 2000 kr til overs, som jeg kunne bruke på HVA jeg ville. Og fordi jeg hadde på forhånd planlagt å bruke de pengene, hadde jeg INGEN dårlig samvittighet for å gjøre det jeg ville med dem. På en måned gikk jeg fra å føle jeg hadde akkurat nok til at jeg hadde MER enn nok. Og tallene var basert på gamle forbruksmønster. 

Så her kommer mine tips til å lage ditt første budsjett. 

 1. Skriv ned hva du tjener i en måned. Hvis du ikke har en fast månedsinntekt, Skriv ned hva det lavest har vært det siste året
 2. Skriv ned de faste utgiftene du har i løpet av måneden. Hold all gjeld, (bortsett fra eventuelle boliglån) utenfor. Her er det snakk om de utgiftene som du må betale, for å kunne holde hjemmet og deg selv sikker. De såkalte fire veggene. Strøm, Internett, Leie/boliglån, TV, Mobil, Forsikringer, Bil og transport. Dersom disse kostnadene varierer litt, rund heller opp enn ned. 
 3. Så ta du for deg den gjelden du har. Her kommer studielån, kredittkort, bil og andre utgifter forbundet med lånet. Sorter de etter hvilken du ønsker å betale ned først. Her er det flere metoder å sortere de på. Jeg har tidligere snakket om Snøball metoden og Snøskredmetoden. mens jeg fortalte om Dave Ramsey, (Er forsåvidt også støttet av forskning av Harvard Business Review). Men det viktigste er at det må være motiverende for deg og da er det lurt å fokusere på det ene lånet først). Skriv så opp hva du MÅ betale på hver enkelt av de. Alt som blir til overs når du er ferdig med budsjettet, setter du som ekstra betaling på den gjelden du ønsker å fokusere på.
 4. Vær realistisk på hva du bruker i mat i løpet av en måned. Med mindre du går med underskudd, altså bruker mer penger enn du tjener, ikke prøv å kutt ned på kostnadene nå i begynnelsen. Det å oppdage at du har nok, er utrolig motiverende, og det å sprekke budsjettet demotiverende. Gi deg selv nok penger til å handle mat for, men planlegg gjerne måltidene og innkjøpene på forhånd i et ledd på å kontrollere forbruket. Dersom det er plass til det, rund heller opp på denne budsjettposten enn ned. Jeg har hørt at det er lurt, i begynnelsen, å øke det du tror du skal bruke på mat med 20 %, for heller å ha en seier, enn et tap. Klarer du å bruke mindre, FLOTT! Penger til å putte andre steder, holde du deg innenfor, FLOTT! Du har holdt budsjettet! 
 5. Ikke sult deg selv, verken i matveien eller i underholdningsveien. Gi deg selv noe å ha det gøy med. Jeg gir meg selv en god del lommepenger som jeg kan bruke akkurat som jeg vil. Da føler jeg ikke at jeg nekter meg selv noe og at jeg mangler noe. Her er det ikke snakk om å gi meg selv MYE ekstra lommepenger, men en måte å kontrollere det frie forbruket mitt.
 6. Fordel pengene du tjener på de ulike postene slik at du sitter igjen med 0 kr på slutten av måneden. Fordi jeg ikke liker å ha 0 kr igjen på kontoene mine, har jeg sagt at jeg ønsker å ha 1000 kr på hver konto før månedens begynnelse og 1000 kr igjen ved månedens slutt. Disse 1000 kr blir holdt utenfor budsjettet mitt, og er kun en sikkerhet på at kontoene ikke går under null. 
 7. Sprekker noen av postene i budsjettet, flytt midler fra poster som har mer penger igjen i seg, slik at du igjen går i 0 i slutten av måneden.
 8. Husk at hver måned er forskjellig, og budsjettet må reflektere det. Mars/april er månedene for årsavgiften på bil, sommeren nærmer seg, man skal på ferie og når ferien er over, skal elever begynne på nye trinn og trenger kanskje litt nytt utstyr til skolen. Ikke lag et budsjett som skal gjelde for hele året.Tenk igjennom hvilke utgifter som kommer, se på bankutskriften fra den kommende måneden i fjor, let igjennom hukommelsen. Er det noe ekstra som skjer denne måneden? I så fall, skriv det ned med de andre varierende utgiftene.

Lykke til!

#Budsjett #økonomi #bloggmag.no #blogg.no #side2 #side3 #spare #penger #snøballmetoden #snøskredmetoden #gjeld #Ikkebudsjett #hvorforbudsjett #DaveRamsey #Businessreview #nedbetaling #tilbakebetaling #LydiaSenn

Uke 11

Nå MÅ våren komme, for jeg har ikke mer penger til bussen. Det vil si jeg har 1 tur igjen i budsjettet, men det ser ut som om det sprekker denne måneden også! Hvordan kan det ha seg at januar hadde en uke kald temperatur, mens hele februar og store deler av mars ligger å bikker rundt frost? Dette er Stavanger, været! har du ikke fått med deg at mars og minus passer dårlig sammen? Nei, jeg tror jeg må si at marsbudsjettet sprekker på buss-siden, så da må jeg finne ut hvor jeg skal hente de pengene jeg mangler. 

Jaja, men jeg syklet på torsdag i hvert fall. Det var deilig. Jeg er så glad for at jeg i oktober investerte i en el-sykkel for i går når jeg syklet hjem hadde jeg i perioder over 10 s/m i mot. Da er det innmari godt å ha fult batteri, og kan sette effekten på topp slik at turen blir en nydelig søndagstur i stedet for et blodslit. Da hadde jeg ikke holdt  på lenge. Jeg liker ikke blodslit… 

I begynnelsen av uka blandet jeg litt i kontantkategoriene mine og jeg fant ikke helt ut av det igjen etterpå, så jeg har brukt litt tid på å regne ut hvor mye penger jeg må ha igjen i lommepenger ut måneden og så etterfylle ekstra kategorien min. Sånn går det når man kjøper Pondus i tillegg til snacks en dag. Prisen blir plutselig nesten 100 kr, og de femti jeg planlegger å bruke hver dag strekker ikke til. Og da er det raskere å bare hente noe kontanter fra lommeboka, i stedet for å være bevist på hvor man henter de fra. 

Denne helgen er jeg på Røde Kors hytta i Hunnedalen, som betyr gratis mat men mer penger på brus og godteri. Noe må man jo ha å gjøre når man sitter på hytta og venter på at noen potensielt trenger hjelp. Jeg har ikke fått vært på hytta like mye som jeg hadde håpet på denne vinteren, men jeg har måttet prioritere boligkjøp og visninger og dette er siste helg før innflytning. Fem dager igjen!!!

Håper uken deres har vært bra, og at neste uke blir fantastisk!

#vinnogtap #pondus #buss #kollektiv #budsjett #sprekk #budsjettsprekk #elsykkel #sparepenger #økonomi #penger “bloggmag.no #blogg.no #side2 #side3