Hvor er du om ett år? Spørsmål å stille for å komme deg dit.

Det å jobbe aktivt mot noe, er ufattelig gøy. Fordi jeg føler jeg nærmer meg noe. Siden jeg var liten, har de fleste drømmene mine vært urealistiske, i med at de har inneholdt magi, tidsreise, reise til andre verdener som jeg leste om der og da, og det flotte har vært at de ikke har truet roen min på noen som helst måte. For det påvirket ikke min verden noe. Jeg trengte ikke gjøre noe for å oppnå drømmen, det var bare fantasi. MEN jeg slapp også å drømme om fremtiden, jeg slapp å se for meg hva jeg ønsket å bli, jeg slapp å legge planer om hva jeg ønsket å gjøre og kunne flyte litt rundt, hit og dit. Ingenting brøt med hvordan jeg hadde sett for meg fremtiden, for fremtiden var et blankt ark.

Jeg antar at det på et sett kan være sunt, å være så fleksibel, på den andre siden er det først nå, som nesten 32 åring, at jeg har oppdaget hva jeg virkelig liker å gjøre. (Det blir et annet innlegg). Dette innlegget handler om spørsmål jeg ønsker jeg hadde turt å spør meg selv opp igjennom 20 årene. (Jeg turte ikke, for jeg var redd for å drømme for mye og feile med å ikke oppnå de)  

1. Hvor ser du deg selv om et år? Hvor ser du deg selv om fem år? Hvis du kan være i et bedre sted, jobb, forhold, penger, hvordan vil livet ditt være om 1 år? Begynn med 1 år, for kortere perspektiv er mer realistisk og motiverende. Når du har et bilde på det, hvor vil du være om fem år? 

Jeg vil om et år ha betalt ned over 100 000 kr av boligen, og 50 000 kr på studielånet mitt. Jeg vil ha begynt å deite en flott mann, og har kommet meg godt tilrette i den nye leiligheten min. Jeg har fast jobb som jeg er fornøyd med, og skriver fortsatt på denne bloggen. 

Om fem år vil jeg være i et fast forhold og planlegge familie, om det ikke allerede er på gang. Jeg bor kanskje ikke lengre i leiligheten min, kanskje solgt, kanskje leid ut, kanskje alle sammen bor der en kort periode før vi flytter til noe større. Jeg/Vi eier over 60 % av boligen, gjerne mer. Jeg kan kalle meg selv en millionær og har full kontroll på økonomien. Jeg jobber en drømmejobb, som akkurat nå kan virke som den handler om opplæring av et slag.

2. Hvordan kan jeg få en god start på å oppnå målet? Det er vist nok lurt å ha en tydelig “NÅ starter jeg” og ha noen lette vinn når man begynner på måloppnåelse. Begynn med noe som gir motivasjon til å fortsette, ikke begynn med det vanskeligste. Her trengs det litt akselerasjon for å komme opp de tyngste bakkene.  

Jeg er mye sikrere på økonomisiden enn jobbsiden av drømmen min, og jeg er igjen mer sikker på jobbsiden enn mannesiden av samme drøm. Så jeg begynner med økonomien (som jeg allerede har begynt på), og jobb siden som jeg skriver jobbsøknader om. Når det kommer til mannesiden er jeg ganske lost. For er det noe jeg IKKE kan, så er det å være i et romantisk forhold. Mitt lengste romantiske forhold varte i tre måneder, men det var VELDIG intensivt. Vi så og si bodde sammen fra dag 1, og så Poof, var det slutt. Jeg suger i flørte, (gud forby om noen oppdager at jeg liker de!) men jeg vet  rett og slett ikke hvordan jeg skal gå frem i å finne noen. Tror nesten internett må hjelpe meg her. (Kom gjerne med tips til en håpløs flørter) 

3. Hva er hindrene mine? Hva har tidligere gjort at jeg ikke har oppnådd målet? Dette er lurt å tenke igjennom, for da vet du hva du må overkomme, hva som kan stoppe deg, og hva du må gjøre for å hindre at du snubler i de. 

Så jeg har allerede nevnt hvordan jeg ikke helt klarer å forholde meg flørtene til det motsatte kjønn, så det må jeg bare finne ut av. Det vet jeg kommer til å være et hinder. Men la meg heller undersøke hva som kan være hinder på det jeg føler meg mer sikker på? 

Økonomiske hinder kan være at jeg faller av lasset på et punkt og dermed gir opp hele greia. Jeg har tidligere hatt en tendens til å gi opp når jeg møter litt motgang, så jeg er redd jeg kommer til å bli lei budsjetteringen, miste litt kontroll over pengene, og så gi helt opp. Eventuelt at jeg ser at jeg sprekker budsjettet på det ene punktet, og så gi opp på hele månedens budsjett.

Et annet hinder er at jeg kan bli lei av å måtte holde en disiplin over meg selv. Dette er jo også noe nytt for meg, og jeg har historisk sett, ikke håndtert disiplin så veldig mye lengre enn noen måneder. Jeg som nå er i måned 6 er derfor super fornøyd med hvor lenge jeg har holdt på. Allikevel kan det hende at jeg begynner å kjenne begrensingene jeg har satt på meg selv. Jeg tror løsningen må være at jeg da, kun den måneden, gir meg selv litt mer lommepenger, for å kaste bort på hva jeg vil. Jeg liker det engelske uttryke; “Mad Money”. Så lenge det er flere måneder i mellom hver gang jeg har det behovet, tror jeg ikke det skal være et problem. 

Jobben kan bli et problem. Jeg er SUPER lojal. Jeg liker IKKE å slutte i en jobb, for jeg har blitt ansatt til å gjøre den jobben, de har sett verdisett meg, stolt på meg og gitt meg ansvar. Allikevel har jeg i snart to år hatt kun midlertidige kontrakter og rasjonelt vet jeg at jeg ikke kan få en fast jobb når prosjektet jeg jobber med er et kortvarig prosjekt. Men fordi det er en liten mulighet for å få fast jobb, (jeg har jo blitt hentet inn gang på gang) enten hos disse eller morselskapet som er den som leier meg inn, ønsker jeg ikke å gi opp jobben enda. 

Mister troen, motivasjonen og inspirasjonen en et annet hinder. Som jeg skrev over ha alle disiplin over meg selv aldri vart så lenge, for jeg slutter å synes det er viktig eller det blir slitsomt. Jeg tror at det som har holdt meg gående så lenge som jeg har nå, er at jeg stadig syns det er kjekt å høre på Podcasten til Dave Ramsey, som gir inspirasjon. Jeg følger også noen Youtubere som stadig snakker om nedbetaling av gjeld, og så hører jeg på lydbøker som inspirere meg. For ikke snakke om bloggen her som jeg håper jeg klarer å opprettholde! Jeg håper dette holder i lengden, og for å hjelpe meg på veien, skal jeg dokumentere blant annet hvor mye gjeld jeg har, hvor mye jeg har betalt og diverse andre grafer.  

Hvorfor stille spørsmålene?

Med å stille disse spørsmålene gir du deg selv motivasjon og et klart bilde som du ønsker å jobbe deg opp til. Du bestemmer deg for hvordan du skal begynne (komme i gang) og du gjør deg selv bevist på hva som kan bli vanskelig og forbereder deg til den motgangen. Du er nå ganske forberedt på å oppnå målene dine. Det er i hvert fall det jeg føler! 🙂 

Hvor er du om ett år? #Ometår

#boligeier #Mål #inspirasjon #motivasjon #jobb #mann #gjeld #nedbetaling #økonomi #blogg.no #bloggmag.no #selvutvikling #hinder #drømmejobb

Uke 12: Ny leilighet og merker begrensninger på lommepengene

Dette innlegget skulle jo komme ut i går, men fordi jeg har brukt helgen til å flytte og jeg har ikke forsøkt å fikse internett enda, har jeg kommet tidlig på jobb for å skrive dette før dagen begynner. 

Denne uken har jeg ikke vært like flink med lommepengene mine. Jeg skal på jentetur nå til helgen, og jeg prøver å spare opp så mye midler som mulig fra lommepengene, men de har blitt brukt dessverre. Ikke det at jeg går i minus, men jeg går ikke i pluss heller. “90 kr i dag går jo fint, jeg har jo ekstra penger igjen”. Først etterpå har jeg kommet på jenteturen og blitt deppet. Men jeg har fem dager igjen på å spare penger, så forhåpentligvis slipper jeg å bruke ikke budsjetterte penger. Burde ha satt dette punktet på budsjettet merker jeg. (eller så kan jeg si at lørdagen er 1. april, så da er jo turen egentlig en del av aprils budsjett?.)

Bortsett fra godteri, en Billy pizza før et Røde Kors møte rett etter jobb og kafebesøk med svigerinnen min som var innom i byen før hun skulle fly til søsteren sin, har jeg kun hatt ett innkjøp som ikke var relatert min nye (woho!) leilighet denne uka. Jeg har brukt ganske mye penger på leilighet (1,5+ millioner), og seng (ca 8500 kr), og basis matingredienser (ca 2200!!), men maten kommer ut fra matbudsjettet som hadde 1800 kr igjen, og resten er i fra penger som jeg har spart opp for innkjøp. Jeg kan presentere regnskapet for det på et senere tidspunkt.

Men tilbake til det ene innkjøpet, som jeg har tenkt på en stund. I sommer fikk jeg fra søsteren og bestevenninnen min en Fjellrev sekk som jeg er kjempe glad i, men de er laget av tøy, som når det regner, blir vått. Og det regner jo en del her på Nord-Jæren. Spesielt på mandag og tirsdag regnet det MASSE. Jeg hadde litt tid til overs på tirsdag før Røde Korsmøte, så jeg stoppet innom for å kjøpe regntrekk til sekken. Nå tåler sekken min mer, jeg risikerer ikke at tingene mine blir våte og ødelagt og det vil ta lengre tid før den blir stygg. For en sekk som kostet over 1000 kr (jeg byttet den jeg fikk i bursdag med en større sekk, så jeg betalte litt selv også), så bør jeg ta godt vare på den. Det lønner seg å ta vare på tingene sine, slik at de varer så lenge som mulig. 🙂

Alt i alt har uken gått bra. Det har vært litt deppene å merke at jeg aktivt må tenke over og begrense forbruket, for første gang siden jeg begynte å budsjettere MEN uken kommer til å bli husket fordi det var denne uken jeg overtok den første leiligheten min! WoHo! I går hadde jeg ha de første middagsgjestene over, så og si familie som kjenner meg og rotet mitt, og det ble hjemmelaget burger. Jeg fikk innflyttingsgave som var ganske genial. Flere jeg kjenner har fått baby i høst, og så har jeg noen tanteunger. Jeg fikk et babyteppe og en leke som jeg kan ha når jeg får besøk av babyene, og noen lesebøker når tanteungene mine kommer på besøk! 

I tre år har jeg ikke invitert folk hjem med mindre foreldrene mine har vært bortreist men nå er jeg klar til å ønske både unge og gamle på besøk!

Ha en fin uke dere!

#økonomi #nyleilighet #overtagelse #lommepenger #begrensninger #Opptur #nedtur #blogg.no #bloggmag.no #side2 #side3 #jentetur #spare

Gjeldsrapport Mars 2017: Veien til nedbetaling

Nå har jeg strengt tatt et boliglån også, med overtagelse i dag (!!!!) men det er helt nytt (fra og med tirsdagen som var), så jeg noterer beløpet, men det blir ikke en del av gjeldsrapporten før neste måned. Første betaling er neste måned uansett. Fordi jeg skal gjøre større innkjøp til leiligheten denne måneden og i de forrige månedene valgte jeg å sette overskuddet til oppsparing av egenandelen, har jeg hele tiden vært bestemt på at jeg ikke ville betale ekstra på lånene før måneden etter innkjøpene. Her kan du lese om den første nedbetalingsplanen jeg har. Den kan endre seg etterhvert for å finne ut hva som funker best for meg.

Jeg blir også nødt til å endre på når jeg deler gjeldsrapporten, ettersom jeg planlegger å betale ekstra inn på lånet ved månedens slutt. Jeg gir det noen ekstra dager for å være sikre på de nye tallene, så jeg antar at jeg kommer til å skrive gjeldsrapporten i begynnelse av hver måned, for måneden som var. Jeg vil prøver det i hvert fall. 

Sett bort i fra det helt nye boliglånet, er studielånet det eneste andre lånet jeg har. Renten og avdragene forholder seg ganske likt i forhold til de to tidligere månedene, eneste grunnen til at renten er lavere, er at februar har færre dager og dermed færre dager å samle rente på. Jeg gleder meg så sinnsykt til å begynne å betale ekstra, for å gjøre avdragene større i forhold til rentebetaling, og jeg har måttet snakke meg ut i fra å betale ekstra på lånet opptil flere ganger. Det er nesten så det klør i kroppen! 

Her er rapporten for mars: 

Oppsummering lån

Måned Innbetalt Rente Nedbetaling Totalt lån
Januar 2067 495,25 1571,75 292 792,37
Februar 2072 507,53 1564,47 291 227,43
Mars 2075 475,63 1596,37

289 631,53

(+1 070 370)

Totalt 6 214 1 478,41

4 732,59

 

Håper dere har en god helg!

#gjeld #økonomi #nedbetaling #lån #studie #bloggmag.no #blogg.no #side3 #Side2 

 

I dag overføres pengene fra min konto til meglers konto

Teoretisk standardbudsjett, uten noe ekstra 
Inntekt:   kr  19 000,00  
     
Felleskostnade:   kr     4 100,00  
Mobil:  kr        129,00  
Innbo:  kr        120,00  
Strøm:   kr        500,00  
Livsforsikring  kr        493,00  
Bøker  kr        250,00  
Studielån:  kr     2 173,00  
Boliglån:  kr     4 613,00  
Mat:   kr     2 000,00  
Lommepenger:   kr     1 600,00  
Buss/transport:   kr        700,00  
Diesel/Bensin  kr        300,00  
Sparing  kr     1 000,00  
     
Totalt utgifter  kr  17 978,00  
     
Overskudd:   kr     1 022,00  

På mange måter har boligdrømmen tatt SÅÅÅ lang tid, for det er jo gått 7 år siden jeg begynte å jobbe. På den andre siden, har det gått utrolig fort. For snart tre måneder siden fikk jeg låne penger av mamma og pappa for å ha nok egenkapital for å kjøpe egen leilighet. For to måneder siden fikk jeg finansieringsbeviset. For tre uker siden vant jeg budrunden, for to uker siden signerte jeg for leiligheten, for noen dager siden signerte jeg for lånet mitt i banken. I dag overføres pengene til megleren og på fredag er det overtagelse.

Jeg har hatt ti dager på å se på de reelle tallene i nedbetalingsplanen min. Det er 300 terminer, 24 år, 11 måneder og 16 dager, og månedlig minstebeløp er rett over 4600 kr. Her er ca 1800 kr renter og ca 2750 kr avdrag på lånet. I tillegg kommer det et 50 kr gebyr. Dette er litt kiipt, spesielt siden jeg for noen uker siden leste om andre banker som IKKE hadde gebyr for å betale lånet, men sånn er det. Jeg trenger i hvert fall ikke betale noe ekstra på innbetaling nr 2.

Jeg har også fått et estimat på hvor mye de diverse forsikringene kommer til å være og det jeg ser er at de vanlige kostnadene mine, inkludert 1000 kr i sparepenger, kun blir 18 000 kr. Det er kun et punkt jeg er usikker på, og det er matbudsjettet mitt. Jeg har ikke hatt matbudsjett på tre år, for det første og for det andre begynner jeg med tomme hyller, så jeg må handle inn grunnvarene: mel, tomat og bønner på boks, spagetti, ris, havregryn m.m. Jeg går derfor ut i fra at jeg den første måneden må budsjettere mer på mat enn 2000 kr. Etter det vil en hver krone utover 18.000 kr og utover eventuell nødvendig oppfylling av bufferen, gå til nedbetaling av lånene. Det er målet i hvert fall. 

I forrige uke delte jeg med dere den teoretiske planen min, Nedbetaling 1.0. 

Her skrev jeg at jeg ønsket hver måned å betale 3000 kr til studielånet, uansett. Dette er rett under 1000 kr ekstra hver måned, som betyr at ca alt som kommer inn over 19 000 (når ingenting må betales ekstra), går til boliglånet. Planen er at jeg betaler minstekravet på lånet midt i måneden, og så setter jeg inn det som er til overs på slutten av måneden. Med tanke på at jeg i mars fikk utbetalt over 24 000 kr, så er det allerede 5000 kr ekstra. Slik blir det sparte renter av! Jeg klarer nesten ikke vente. Fire dager igjen til overtagelse!

Valgte å være på den sikre siden angående lånmengden

 

#Økonomi #gjeld #lån #bolig #leilighet #førstegangskjøper #nedbetaling #gjeldsfri 

Uke 11

Nå MÅ våren komme, for jeg har ikke mer penger til bussen. Det vil si jeg har 1 tur igjen i budsjettet, men det ser ut som om det sprekker denne måneden også! Hvordan kan det ha seg at januar hadde en uke kald temperatur, mens hele februar og store deler av mars ligger å bikker rundt frost? Dette er Stavanger, været! har du ikke fått med deg at mars og minus passer dårlig sammen? Nei, jeg tror jeg må si at marsbudsjettet sprekker på buss-siden, så da må jeg finne ut hvor jeg skal hente de pengene jeg mangler. 

Jaja, men jeg syklet på torsdag i hvert fall. Det var deilig. Jeg er så glad for at jeg i oktober investerte i en el-sykkel for i går når jeg syklet hjem hadde jeg i perioder over 10 s/m i mot. Da er det innmari godt å ha fult batteri, og kan sette effekten på topp slik at turen blir en nydelig søndagstur i stedet for et blodslit. Da hadde jeg ikke holdt  på lenge. Jeg liker ikke blodslit… 

I begynnelsen av uka blandet jeg litt i kontantkategoriene mine og jeg fant ikke helt ut av det igjen etterpå, så jeg har brukt litt tid på å regne ut hvor mye penger jeg må ha igjen i lommepenger ut måneden og så etterfylle ekstra kategorien min. Sånn går det når man kjøper Pondus i tillegg til snacks en dag. Prisen blir plutselig nesten 100 kr, og de femti jeg planlegger å bruke hver dag strekker ikke til. Og da er det raskere å bare hente noe kontanter fra lommeboka, i stedet for å være bevist på hvor man henter de fra. 

Denne helgen er jeg på Røde Kors hytta i Hunnedalen, som betyr gratis mat men mer penger på brus og godteri. Noe må man jo ha å gjøre når man sitter på hytta og venter på at noen potensielt trenger hjelp. Jeg har ikke fått vært på hytta like mye som jeg hadde håpet på denne vinteren, men jeg har måttet prioritere boligkjøp og visninger og dette er siste helg før innflytning. Fem dager igjen!!!

Håper uken deres har vært bra, og at neste uke blir fantastisk!

#vinnogtap #pondus #buss #kollektiv #budsjett #sprekk #budsjettsprekk #elsykkel #sparepenger #økonomi #penger “bloggmag.no #blogg.no #side2 #side3 

Oppdatering av målene mine for 2017

Jeg har funnet ut at jeg må revidere litt på målene mine. Fordi jeg sliter med å holde de. Noen mangler jeg motivasjon for, noen er ikke satt opp rett. Jeg går også igjennom hver enkelt og evaluerer hvordan de går.

Økonomiske mål:

1. Spar/betal ned lån med 100 000 kr. Renten kommer i tillegg. Jeg må spare gjennomsnittlig 11 111 kr i måneden, men siden jeg ikke planlegger å reise på ferie i år, satser jeg på å betale det jeg kan hver måned, og setter inn feriepengene når de måtte komme.
1.b Vær gjeldsfri innen jeg fyller 40. 180 000 kr året fra og med 2018, 15 000 kr måneden Første delmål er å betale ned 100 000 kr dette året.  
2. Fortsett å budsjetter og holde regnskapet Dette går veldig bra. Er nå inne i min 6 måned og jeg finner stadig måter jeg kan gjøre budsjettet bedre.
3. Skaff en ekstra inntekt. Sommerjobb 1 er allerede i boks Jeg har søkt på to til sommerjobber, vi får se hvordan det går.
4. Når leiligheten er kjøpt, innen to uker, ha kontroll på de vanligste økonomiske utgiftene som kjøpet vil medføre hver måned og i løpet av året. Hva er ekstrautgiftene? Har forstått at utenom felleskostnadene kommer det bare strøm utenom. Tidligere huseier anbefaler 500 kr i måneden. Ellers er det innboforsikring som koster rett over 1300 noe kr i året.
5. Aldri gå over 250 kr i måneden på bøker. Koster en bok over dette, må det har blitt spart inn i så kalte Roll-over fra tidligere måneder.  Jeg er kjempe imponert over meg selv, som har klart å holde dette. Aldri mer 2000 kr i måneden. Syns beløpet 250 er ok, for de dyrere lydbøkene kommer rundt dette.
6. Lar en ønskeliste, slik at bursdagsgavene og julegavene er en gode. Har begynt på dette, og har noen ideer allerede.
7. Hold Bufferkonten til 100 000 kr. Vil justere denne litt.
7. Hold Bufferkontone til 100 000 kr. Dersom noe blir tatt i fra den, slutt ALL ekstra innbetaling på lån, og sett alle ekstra midler på å fyll den opp til der den skal være Har enda ikke opplevd noe som tester denne, og kan derfor bare si at det funker bra nå. 

Selvutviklings mål: 

1. Les en fagbok i måneden Dette går veldig fint. Har laget en liste av bøker jeg ønsker å lese, men sliter litt for å dekke kjøpet. Det blir som regel kun den boken den måneden. Dette betyr at jeg ikke leser andre bøker.
2. Begynn med Fransk igjen. Minst 1 time i uka Dette går ikke bra. Har lastet ned en app, men fordi jeg ønsker å høre og si ordene høyt, blir det med en gang litt mer utfordrene. Har blitt anbefalt en annen app.
3. Planlegg Videreutdanning/Kveldskurs Denne trenger å spesifiseres litt mer.
3. Planlegg Videreutdanning/Kveldskurs. Finn en mulighet i uka. Hvorfor akkurat dette? Når begynner det? Hvor mye koster det? Hvordan få råd til det? Har nå noe å gå utifra. 
4. Fortsett å skriv bloggen og hold ut med det. Tre innlegg i uken, og kom til det punktet hvor du er en uke i forveien. Jobb med planlegging av nye innlegg Må endres på, for jeg gjør mer enn dette.
4. Fortsett å skriv bloggen og hold ut med det. Seks innlegg i uken og kom til det punktet hvor jeg er MINST en uke i forveien. Jobb med planlegging av nye innlegg Har begynt på dette, og har mange ideer allerede. Har ideer til ut april minst. Planlegger også gjentagende innlegg. (Som denne).

Profesjonelle mål:

1. Få en fast jobb. Dersom nåværende jobb ikke blir noe videre (bør være klart innen juni), sett i gang med å søke etter nye jobber. Jeg er veldig fornøyd med dette målet. Fordi jeg har sommerjobb, vil jeg ha en mindre inntekt til september.
2. Få ekstra inntektskilder som har muligheter til å videreutvikles til noe spesielt.  Denne må jeg jobbe ekstra med. Jeg må se hvordan dette kan gå i tillegg til sommerjobben jeg allerede har. Bloggen kan kanskje utvikles til noe?
3. Søk om å gå på videregående førstehjelp for å få bedre førstehjelpskompetanse Er gjort, og er på søkelisten
4. Tørr å vise frem denne bloggen. Jobb med den hele året for å prøve å utvikle det til noe. Om bare forbedre skriveegenskapene mine. Har vist den frem til mamma og søsteren min. Har også nevnt den til noen. Og ja, på en måned har skrivingen min blitt bedre. 
5. Være med på 1/3 av alle leteaksjoner i byen og 1/4 av alle leteaksjoner i utmark. Dette krever planlegging og forberedelser.  Har sagt ja til to leteaksjoner i byen men de ble avbrutt før jeg kom meg avgårde. Har ikke lagt noe plan enda.  

Helsemål: 

1. Sykle til jobben minst 4 dager i uken, med mindre vær, sykdom eller annen aktivitet etter jobb hindrer det.  Det er enda fare for frost, så jeg har bare syklet en gang i år. Men det er rett før!
2. Drikke mer vann og mindre brus.   Denne må endres på
2. Drikk minst 1 liter vann om dagen. Forhåpentligvis minker dette på mengden brus.  Målt har ikke blitt gjort noe med. 
3. Gå ned opp til 7 kg. Gjør dette gjennom mindre porsjoner mat og mer bevegelse.  Denne må endres på
3. Gå ned i vekt, til ca 60 kg. Gjør dette gjennom mindre porsjoner mat og mer bevegelse.  Har begynt å minke porsjonene mine, og spiser oftere. Spiser fortsatt for mye godterier.
4. Spis minst 2 vegetarmiddager i uken. Begynn når flyttet til egen leilighet. Har enda ikke flyttet til egen leilighet, så dette er ikke gjort. Har kommet på at jeg planlegger å lage større middager, og fryse ned. Vil dette kanskje påvirke noe?

#Mål #Mål2017 #økonomi #Selvutvikle #Profesjonell #Jobb #RødeKors  #Førstehjelp #Helse #ønskeliste #lese #blogg.no #bloggmag.no #side2 #side3 #Nettavisen 

Nedbetalingsplan 1.

Jeg forventer at etterhvert som jeg begynner å betale ned boliglånet i tillegg til studielånet, så kommer jeg til prøve forskjellige tilbakebetalingsmodeller. Her gjelder det å balansere fornuft, rasjonell tenkning mot motivasjon og pådriverkraft. Dette er argumentene som har gått igjennom hodet mitt siden jeg fikk finansieringsbeviset tilsendt på mail. 

Ekstra innbetaling på Studielånet

  • Mer motiverende
  • Hver krone gjør et større utslag. Hver 1000 kr innbetalt, gjør at den månedlige fakturaen bør synke med 6 kr. Dette fører igjen til mer tilgjengelige penger til nedbetaling. 
  • Med å ikke gjøre noe mer enn planen, er lånet nedbetalt om 13 år, i 2030. Dette passer ikke med målet mitt, så jeg MÅ på ett eller annet tidspunkt betale ekstra.
  • Med å betale ned Studielånet, frigir jeg mer penger til å betale på boliglånet, og kan sette av et viss beløp til pensjonssparing. 
  • Det er lettere å se at studielånet går ned, enn boliglånet. 

Ekstra innbetaling på Boliglånet

  • Økonomisk mer fornuftig. Rentene kan stige ganske mye høyere enn det er nå og da blir månedsbetalingen dyr. Hver 1000 kr betalt inn før renten stiger, vil ha stor betydning for hvor mye renter jeg må betale. 
  • Betaler mindre i renter totalt, spesielt siden studielånet begynner med å betale renter i stedet for lån-nedbetaling. 
  • Med å betale mer på leiligheten, øker jeg verdien på leiligheten for meg. (Jeg eier mer og mer av den, banken mindre og mindre). Med å betale ekstra på studielånet, så påvirker ikke det eierskapet til utdanningen min. Den har jeg for alltid. 

Konklusjon, Nedbetalingsplan 1:

Etterhvert som jeg blir mer og mer erfaren i nedbetaling, så vil jeg nok forsøke å finne planen som passer best for meg. Dette er det jeg skal prøve på først. 

Studielån: Jeg runder tallet opp til 3000 kr. Det er ikke helt 1000 kr ekstra hver måned, men jeg kan enkelt endre fakturaen som går til Lånekassen, og jeg liker runde tall i Budsjettet mitt. I følge min hjemmelagede utregningsplan, vil jeg være ferdig nedbetalt om 7 år. 

Boliglån: Dette blir fokuset mitt. Den korte forklaringen er at jeg liker ikke tanken på at rentene går opp. Jeg vil også ganske raskt, kunne komme under 1 million kr bare i år. Jeg kommer til å betale inn på boliglånet to ganger i måneden. En gang til vanlig forfall, og en gang i slutten av måneden, for å sette inn ekstra penger som måtte være til overs etter alle utgiftene er betalt. Første del mål: Fordi foreldrene mine har lånt meg samme beløp som jeg har spart opp, 300 000 kr, og fordi jeg beholder 100 000 i buffer, har foreldrene mine investert mer i leiligheten enn jeg har. Med å betale ned 100 000 kr av gjelden, er vi i hvert fall likt investert, så dette vil jeg gjøre raskt.  

Har du noen plan for nedbetaling av din gjeld? Er det noe jeg ikke har tenkt på?

#gjeld #nedbetaling #økonomi #nabloggerne #bloggmag #side2 #side3 #nettavisen #studielån #boliglån #renter #voksen #blogglisten.no

Youtube, et genialt verktøy

 

Jeg lurer på om de som startet med Youtube allerede da skjønte hva de kunne utvikle det til? For Youtube er blitt en helt fantastisk plattform for både private og bedrifter. Jeg ser for meg at de må være en kombinasjonen av drømmende, planleggende og har teknisk know-how, og når de i tillegg klarer å gjennomføre det så bra som de har gjort? Det er inspirerende. Selv er jeg drømmende og planleggende, men den tekniske Know-how’en mangler. Jeg lærer litt etter litt. Har dere sett den fine headeren min? *Klapp på skuldra*

Tilbake til Youtube. Det er kommet noen standard ‘sånn-er-det-bare’ viten i samfunnet vårt. Vi googler det, Vi sjekker FB, (som forøvrigt for meg plutselig betyr Fraktbrev, yrketsskade), og ‘Har du sjekket Youtube?’. For alt finnes på Youtube. Jeg har via Digital Leksehjelp oppdaget at det til og med er forklaringer for vanskelige matematiske utregningsmetoder på Youtube, men siden videoene er 20 min lang og jeg har begrenset tid til å hjelpe elevene og følge med på videoen samtidig, har jeg aldri sett en video ferdig, og da tørr jeg ikke godkjenne den til mine elever. Hva som helst kan være på Youtube, og jeg må passe på at jeg og Røde Kors kan støtte det videoen sier sånn her og der.

Bedrifter bruker også Youtube, ikke bare for markedsføring, de demonstrere også hvordan man bruker varen. Hørte et firma som solgte bildeler si at de kunne sende bildelen til kunden, og så kunne kunden gå inn på Youtube kanalen deres for å  se hvordan installasjonen skulle gjøres.

Det er også pga Youtube jeg begynte på min økonomiske og senere personlige ferd. (Personlige biten ble bare en del av lasset, for jeg merket at tankesettet mitt endret seg automatisk). 

Jeg har begynt å abonnere på en del kanaler og her presenterer jeg noen av de: (Jeg bruker ikke Youtube ikonet på verktøyslinja her i bloggen, for sist jeg festet to videoer i samme innlegg, overkjørte video 1, video nr 2)

Lydia Senn var den første jeg kom innom. Det var en liste på hva man kunne gjøre for å spare penger, og jeg som 1. var usikker på hvor lenge jeg skulle jobbe fullt og 2. etter en knall hard arbeidsperiode med tre jobber ved siden av hverandre siden april, hadde jeg tjent MASSE og ønsket ikke å bruke de unødig. Lite skulle jeg vite at dette skulle åpne en hel verden av økonomiske vlogger. 

Lydia Senn er en hjemmeværende mor, som har en bakgrunn i journalistikk. Hun har mange deltidsstillinger via nettet, for å kunne være hjemme med sine to barn og venter nå nr 3 i disse dagene. Hun er morsom, ærlig og videoene hennes er korte og til poenget. Videoene handler om økonomi, familieliv, og hvordan hun håndterer det meste. (eller ikke håndterer det av og til)

GazelleInTents er et ungt, nygift par. Mannen gjør seg ferdig i College, damen jobber i HR, men har nå gått ut i mamma-permisjon. Babyen deres ble født i forrige uke eller noe slikt. Det var hos disse jeg for første gang hørte uttrykket Gazelle intense. Dette er et begrep fra Dave Ramsey, som disse følger. Gazelle intense kommer fra et sitat i bibelen, der Gud sier at de som er i gjeld må redde seg selv, slik som gasellen redder seg selv fra klørne til rovdyret. Det betyr at man må løpe fra gjelden som om det gjaldt livet! Og dette paret, selv om jeg ikke tror de er kristne, så har de det adrenalin kicket for å komme ut av gjelden sin. De har selv sagt om den ene boken til Dave Ramsey, at det var VEL mye religion inni boken. De er på Baby steg 2, nedbetaling av gjeld, med en liten pause nå for å spare midler til babyen. Fordi de nettopp fikk babyen sin (såpass har de klart å informere verden om), har de ikke hatt noen videoer den siste måneden.


His and Her Money er en kanal som har kjempe mye god informasjon, men jeg har måttet venne meg til videoene deres og jeg må være i et bestemt humør for å se på de. Dette ekteparet har et tydelig skript på hva som skal sies og er ikke SÅ gode skuespillere, men informasjonen blir formidlet er som regel nyttig. Jeg ha også hørt litt på Pod-casten deres, hvor de intervjuer andre mennesker som har kommet seg ut av gjeld men dette syns jeg er litt kjedelig. De lager videoer om hvordan spare penger, hvordan tjene ekstra penger, hvordan ektepar kan kommunisere bedre om penger, og hva man kan tenke over for å få familielivet til å gå rundt. Jeg har jo aldri vært i et skikkelig forhold, så jeg kan ikke akkurat bedømme om tipsene er gode eller ikke. Men de er svært ærlig om hvilke problemer de selv har hatt i ekteskapet sitt og hvordan gjelden påvirket de i den situasjonen. Det syns jeg er beundringsverdig. 


Ohcommatim, skjønte jeg ikke navnet til før jeg skulle lagre bildet her. I stedet for å skrive ut navnet, skrev jeg det som sto. Oh, Tim. Det gikk opp et lys for meg. Tim er en ung fyr som jeg tror bor på vestkysten i USA. Han har laget litt ulike videoer men mine favoritter er “Frugal things” hvor han går igjennom det som han har spart penger på og det han har tapt penger på siden siste video. Og som regel så er det et eller annet i videoene hans hvor jeg har lyst å si, “Oh, Tim”. Det siste var at han hadde spart penger fordi han fikk matrestene fra en kollega. Hans tap var at han ikke hadde handlet mat på butikken og måtte spise ute eller bestille mat de siste to ukene. Bortsett fra da han fikk rester fra en kollega, så derfor var det en dobbeltvinn! 🙂  


Our life… on a Budget er en kanadisk familie som ble kvitt all gjeld, bortsett fra boliglånet, i løpet av 2016. Jeg liker virkelig de eldre videoene hennes, men i det siste går det mye i videoer om hva hun har kjøpt av mat og hva hun lager av mat og hvor mye det koster. De eldre videoene handlet mer om økonomi, i stedet for mathandel, som helt ærlig ikke interesserer meg noe særlig på dette tidspunktet. Forresten, nå har jeg bare et svart-hvit bilde å gå etter, men hvis dere har lest Jobbjegerinnen, syns dere ikke at Angie ligner på henne? Ikke bare det, jeg syns begge har en fantastisk måte å se på ting på. Veldig gøyalt! (Og Jobbjegerinnen, hvis du ser dette og ikke vil at jeg skal ha dette med, bare gi beskjed, så skal jeg fjerne det).

#Youtube #økonomi #inspirasjon #bloggmag #blogg.no #personligbudsjett #budsjett #gjeldsfri #tips #triks 

 

Kunsten å sammenligne seg selv med andre

Dette blir forhåpentligvis et veldig kort innlegg. Ingen av de andre innleggene som jeg har tenkt, “Dette blir kort” har blitt det, men jeg lever i troen. 

Jeg holder på å hører på boken “Quiter, Closing the gap between your day job and dream job” av Jon Acuff, (det kommer et eget innlegg senere denne måneden), men et av poengene ble så klart for meg i går at jeg bare måtte få det med. 

Jon Acuff, en forfatter og foredragsholder, fortalte at han hadde vært med på en fremføring sammen med en av legendene i deres felt (Dave Ramsey, jeg vet det er mye om han, men jeg lover, jeg kjøpte denne boka for 1 år siden, lenge før jeg viste hvem Dave Ramsey var), og det å se en mester fremføre, hvordan han håndterte publikum, hvor avslappet han var og hvordan han kunne ta ting på sparket, gjorde Jon litt motløs. Denne mannen, som var alt Acuff drømte om å være, var SÅ mye bedre enn han, at Acuff måtte stille seg spørsmålet om det i hele tatt var vits i å prøve. Han kommenterte dette til en av folkene som jobbet med denne legenden, og fikk da tilbake; Ja, selvfølgelig er han god. Han har trent og jobbet med dette i over 15 år. Han burde være god etter 15 år. Du har holdt på i et år, du kan ikke forvente å være på samme nivå.  

Dette fikk jeg erfare i går. 

Via diverse tips og økonomiblogger, som jeg ikke viste fantes (Takk Henrik fra http://aksjebloggen.com/) kom jeg over en blogg som heter Pengebloggen. Jeg leste igjennom de diverse innleggene forfatteren hadde skrevet, og der, plutselig, slo motløsheten i mot meg. I januar i år, cashet han inn noen aksjer og betalte ned boliglånet. Han er gjeldfri. Jeg ble umiddelbar misunnelig og følte meg skikkelig slapp. Hvor hvorfor skulle han få det til og ikke jeg? Hvorfor kan ikke jeg bare hente ut noen aksjer og betale ned all gjeld? Det vil ta meg SÅ LANG TID å betale ned gjelden min, så hvorfor prøve? Alle de spørsmålene, tankene og delvis ubeviste meningene som jeg har sittet inne siden jeg begynte å jobbe og tjene en full årslønn, dukket opp igjen. 

Så tok jeg meg i det. Jeg hørte virkelig det lydboken hadde sagt til meg, bare nå sist fredag. HVORFOR skulle jeg få lov til å betale ned all gjeld? Jo, jeg har spart litt i 7 år, og det gjorde at jeg nå kan stå som boligeier, men selve nedbetalingsideen er ny. Jeg har ikke gjort noe som helst som skal tilsi at jeg fortjener å betale ned lånet. Ideen om tidlig nedbetaling av lån hørte jeg om først for seks måneder siden og ble min egen plan for 3 måneder siden.

Jeg så nøyere på Pengebloggen og da la jeg merke til at første innlegg ble skrevet i januar 2009. Det er 8 år siden. Forfatteren, har jobbet i 8 år på å betale ned hele gjelden sin, om ikke lengre. Han har ikke “bare hentet ut aksjer og betalt”, han har investert penger over lengre tid, jobbet hardt og delt veien med oss på bloggen. Skal jeg virkelig sette likhetstegn mellom han og meg? Han på det punktet han er på nå, og jeg på det punktet jeg er nå?

En annen ting skjedde når jeg la merke til at bloggen var 8 år gammel. Det gjorde at jeg satte ord på et ønske jeg har hatt uten helt å vite om det: Jeg ønsker å gå inn i 40 årene som gjeldsfri. Jeg blir 40 om 8 år og fire måneder. Forfatter av Pengebloggen betalte boliglånet sitt ganske akkurat 8 år etter han startet bloggen sin. Vipps, nå har jeg fått mitt overordnede mål. Det er et veldig ambisiøst mål, på grensen til umulig. I stedet for å gjøre meg motløs, kan jeg nå si at jeg ble tent!

La oss se på tallene. (og der røk det korte innlegget) Jeg må fra og med i dag betale 170 000 kr i året. Og siden jeg allerede vil slite med å betale 100 000 nå i år, kan jeg bare raskt trekke fra 100 000 kr og dele beløpet som er igjen på 7. Det blir 180 000 kr i året, og 15 000 kr i måneden. Når jeg går ut i fra en månedslønn utbetalt på mellom 20 000 og 21 000 kr, så kan dere se at dette blir tungt. Akkurat nå. Men, målet i seg selv, er ikke helt umulig. Lønnen min vil stige. Jeg planlegger å få flere inntektskilder, Jeg vil bli bedre på å få til de ting jeg ønsker å få gjort med mindre penger. Jeg har egentlig troen. 

Hva er deres erfaring? Er du allerede gjeldfri? Eller er det ikke et mål for deg? 

#gjeld #lån #mål #Selvinnsikt #sammenligning #økonomi #fornuft #motløs #optimistisk #vanskelig #Pengebloggen #Aksjebloggen #Quiter #JonAcuff #bok #selvrealisering #blogg.no #NAbloggerne #bloggmag.no #Side2 #Side 3 #dinside #nettavisen

uke 10

Noe av det mest spennende jeg gjorde denne uken var å vente på bussen. Til vanlig er ikke dette særlig spennende, men nå, denne uken var det det. Mens jeg venter på varmere vær til å sykle i, kjøper jeg nemlig ukesbillett på bussen. Jeg kjøper de i en sånn app: 

Her kan du se at det er en nedtelling (59:50 er at du har rett under en time igjen av billetten), og så lenge du er på bussen før den blir 0, så er du ok. 

Så i forrige uke,uke 9, på onsdagen, trengte jeg å kjøpe ny ukesbillett. Men bussen var litt sen, og ventet så lenge jeg kunne med å kjøpe billett, sånn i tilfelle jeg kunne få med meg en ekstra busstur denne uken. 

Tilbake til denne onsdagen. Når jeg kom på bussholdeplassen var det 2 min igjen av billetten min, og jeg så ingen buss. Tiden tikket ned over og først når det var 45 sekunder igjen av billetten kom bussen rundt hjørnet. 30 sekunder, den begynte å stoppe etter å ha svingt inn på bussholdeplassen. 20 sek; døren åpner seg. 19 sekunder, personen foran meg går inn. 15 sekunder; jeg viser frem bussbilletten, og sjåføren sier “Det er greit”  SEEIIIIIEEEEEEEEEEERRRRR! 

Det aller beste? Fordi jeg ikke skulle hjem etter jobb men hadde førstehjelpsopplæring til en gruppe barn fra det ene mottaksenteret, skulle jeg ikke ta bussen hjem før rett før 8 på kvelden. Det er en HEL dag neste uke, hvor jeg kan ta bussen frem og tilbake fra jobb. Score! 

En ting som irriterer, men heldigvis ikke koster så mye, er at jeg når jeg i slutten av februar, laget budsjettet for mars, justerte jeg mange av beløpene som automatisk skulle trekkes fra lønnskontoen min. Dette var fordi jeg hadde så mye igjen på flere poster. MEN, jeg glemte å justere beløpene i banken. Så jeg måtte inn for å flytte de dit de skal. Det gjelder fire kontoer, og når jeg sier at det ikke vil koste mye så er det nesten ingen ting. Eneste er at jeg har en sånn Superspar konto hos DNB som bare kan settes innpå en gang i måneden, og den dagen er den 8ende i hver måned. Fordi rett beløp ikke ble satt inn, går jeg glipp av de ørene i rente. Og da mener jeg øre. Det er bare ekstra arbeid, som er litt irriterende. 

Fordi jeg skal overta leiligheten den 24. mars, (under to uker igjen!), trenger jeg å gå til anskaffelse av diverse møbler. Jeg trenger en sofa, en seng, noen hyller, oppvaskstativ og diverse andre oppvask utstyr (ingen oppvaskmaskin i leiligheten). Jeg trenger et skap til å ha i på badet, med vaskemaskinen under og hyllene over, og jeg trenger en stang til det ene kleskapet. Dette blir en fin balanse på hva jeg trenger med en gang og hva jeg kan og BØR vente med. For å kunne begynne å pakke ut er det greit å ha noe å sette det inn i. Sengen trenger jeg med en gang, men hyllene jeg ønsker å sette opp i kottet/spiskammerse, bør jeg vente med frem til jeg får målt rommet. Fordi jeg kanskje skal passe niese og nevø på lørdagen etter overtagelse, så ønsker jeg å drar til IKEA samme dag som overtagelsen, får å få tak i det jeg trenger med en gang. Og for å være sikker på at alt kommer innenfor et rimelig budsjett, må jeg ha gjort litt research på forhånd. I går var svigerinnen min (en av de mest praktiske og effektive, si det fra levra kvinnene jeg kjenner) og jeg på IKEA og så på ulike løsninger og priser. Jeg kan godt kjøpe mye brukt, og jeg har kjøpt fra tidligere eier både sofa i vinterhagen og stuebordet, men seng, det vil jeg helst ikke kjøpe brukt. Nå har jeg en bedre ide på hva som finnes der ute og hva det kan koste. Og det gjør det lettere å planlegge videre. 

Jeg må si, jeg føler meg mer og mer voksen for hver dag som går. 

Håper helgen deres har vært fin, og ha en god uke!

#Vinnogtap #ukensvinn #ukenstap #økonomi #kollektiv #buss #innredning #ikea #seng #voksen #sparepenger #leilighet