Uke 17, Arveklær, brukt lite på mat, mye rester og skadd finger


God søndag alle sammen! Håper helgen deres har vært fin så lang, og nå er det bare denne dagen før det kommer en ny uke. Da er det på tide å komme med denne ukens vinn og tap. 

Forrige uke var ikke så positiv, egentlig, bortsett fra all mat som jeg fikk med meg fra fjellet. Jeg har begynt på ostesmørbrødene, men har enda tre og et halvt brød igjen i frysen + 1,5 kg ost. Yay!.!

Ellers må jeg si at jeg har hatt en strålede uke, tross at jeg måtte *BEKLAGER, DETTE ER KANSJKE FOR MYE INFORMASJON* holde meg hjemme på onsdag (ville ikke være så langt borte fra et do, for å si det sånn), men så lenge jeg fikk tatt de ‘pausene’ jeg trengte, klarte jeg enda å gjøre litt rundt omkring i leiligheten. 

Dette er vinnene mine: 

1. Jeg fikk med meg en hel stor og tung bærepose med klær fra tanten min. Hun og jeg har hele tiden vært omtrent like stor, og nå har jeg MASSE fine klær hjemme. Eneste er at jeg vet søsteren min vil like en god del av de klærne, så jeg må tilby at hun også kanskje kan få noe av det. Hvis jeg må kjøpe noe klær resten av dette året så må det være dersom dongribuksen min blir ødelagt eller at jeg blir invitert på slottsball.

2. Selv om jeg kjøpte meg middag på veien (Billy pizza) både mandag og tirsdag før jeg gikk til diverse Røde Kors aktiviteter (som kan være årsaken til mageproblemene på onsdagen), så har jeg ikke måttet handle noe særlig denne uken. I begynnelsen av uken hadde jeg ca 1400 kr igjen å bruke på mat, men det har blitt mindre, hovedsakelig fordi jeg bestemte meg for å være litt generøs med meg selv. Jeg har invitert bestevenninnen min og familien på middag i morgen, Jeg har kjøpt to type plaster til fingeren som jeg raspet opp på den nye raspen, og jeg har brukt litt her i Oslo på kurset. Jeg har bestemt at jeg skal beholde 500 kr til neste måned, og resten er til fri bruk. Det er jo lov når jeg nesten ikke har kjøpt mat denne måneden. Tydeligvis. 

3. Det at jeg sykler betyr at jeg ikke får like mye tid som før til å høre og lese bok. Som helt klart er et tap. Når jeg tok bussen så hadde jeg 35 min hver vei til å sitte å lese eller høre på bok. Det er 1 time og 10 min. Jeg har dermed merket at jeg sliter med å klare å henge med i boklesingsmålet mitt. MEN denne uken måtte jeg ta bussen noen dager, og da fikk jeg tid til å høre på denne månedens bok. MEN jeg ble ikke ferdig med den før på onsdag, og jeg liker å høre på de to ganger før jeg skriver bokrapporten min! Uansett, endelig ferdig, den var ikke like engasjerende som de to andre som kanskje var et av problemene… 

4. Jeg har i løpet av uken malte første strøk i boden inne, og oppdaget at rullen jeg hadde kjøpt ikke passet med håndtaket jeg allerede eide. MEN jeg dro hjem til foreldrene mine og lånte fra de, som betyr at jeg sikkert sparte 50 kr eller noe slikt. 

5. En siste vinn, er at jeg på onsdag, siden jeg nå var hjemme, brukte tid ute i vinterhagen min, og plantet om noen urter jeg har fått fra en venninne. Disse er nå satt i en selvvanningspotte (Jeg må ha det, for jeg er ikke flink til å huske å vanne), og vil klare seg over helgen, nå når jeg er borte. 

Tapene jeg har hatt er denne uken færre enn vinnene, som alltid er positivt.

1. Det var snø på tirsdag når jeg sto opp, så jeg tok bussen til jobb. Heldigvis var det en på Hjelpekorpsmøte som bor rett i nærheten av meg, så jeg fikk sitte på med han hjem. Og jeg fikk høre på lydboka på vei til jobb.

2. Fordi jeg skulle til Oslo rett etter jobb, så tok jeg bussen til jobb på fredag også, og dermed har jeg bare syklet en dag denne uka. 🙁 Ikke er det både økonomisk litt trist, men for velfølelsen også.  (Men jeg fikk høre på lydboka)

3. I forrige uke kjøpte jeg inn en stor pakke melk, fordi jeg hadde tenkt å lage arme riddere til foreningen. MEN jeg hadde glemt at bestevenninnen min ikke lengre tåler melk, (hun har ikke gjort det på to år, så jeg burde husket det), men så har jeg ikke gjort noe med melken i mellomtiden. Nå er den gått ut på dato. Jeg kan unnskylde meg med at jeg har nesten ikke vært hjemme, men jeg kunne ha fryst ned melken, som egentlig var planen min men som aldri ble gjort… Mortkastet mat. 

Men, det var det. Jeg har hatt noen travle uker, og har enda en travel uke igjen, men uken etter det, da skal jeg bare forberede til 17. mai. :-p 

Ha en flott ny uke, så snakkes vi! Denne uken kommer det nye budsjettet og regnskapet for hvordan april gikk. 

#økonomi #vinnogtap #arvet #handmedown #klær #reise #Oslo #Trondheim #langedager #Plante #urter #travelt. 

Økonomisk Dugnad. Tips til å spare 10 000 kr raskt!


Det finnes utallige måter å spare litt og litt penger på, og jeg kan ikke komme på alle! Jeg ber derfor om hjelp fra mine gjennomsnittlige 10 daglige lesere (som kanskje består av de 6 personene som følger meg, *klapp på skulderen*), om å komme med deres egne tips OG vennligst del dette innlegget med andre, slik at vi kan få flere kommenterer med økonomiske sparetips. Målet er å finne måter som man raskt kan spare opp 10 000 kr i buffer som jeg skrev om i går.

Kriterier for sparetipsene:

 1. Relativt enkel å gjennomføre
 2. Ikke skadelig for seg selv eller andre
 3. Må kunne gjennomføres ganske umiddelbart, og gi resultater innen et to måneder MAKS!
 4. Dette er ikke tips til hvordan få mer penger ut av aksjefondet eller hvordan du får mer ut av sparepengene dine. 

Etterhvert som jeg forstår tipset og er enig i at det tilhører i dette innlegget så skriver jeg det opp her inn, med navnet ditt som tipser. Dersom du ønsker å være anonym, kan du sende en privatmelding til meg med å trykke på navnet mitt. 

Bakgrunnen for dette innlegget er gårdagens innlegg om at alle bør ha en buffer på MINST 10 000 kr, og dessverre finnes det de her i Norge som virkelig vil slite med å spare opp så mye penger. Derfor ønsker jeg å ha et innlegg om småting man kan gjøre for å spare penger, litt og litt, i hverdagen. 

Helt nederst i innlegget legger jeg inn de internettsidene jeg har hentet tips i fra, for jeg har bare kommet på noen selv. 

Men aller først vil jeg legge vekt på at sparing er GØY! Jeg syns i hvert fall det og det bør være gøy for deg også. Her legger jeg ved en video som jeg så på for en del år siden, men helt hadde glemt før jeg leste denne nettsiden som research til dette innlegget:

Det denne Vloggeren forteller er at hun for noen år siden brukte veldig mye penger, og det å bruke penger gjorde at hun følte seg bedre. Med å endre fokus på hvordan hun brukte pengene, klarte hun også å spare penger. Hver gang hun sparte penger på å gjøre noe smart, satte hun de smart-sparte pengene på en “Money for me” konto, eller en “Penger til meg” konto. Forhandlet hun frem en bedre pris, så gikk det hun sparte i “Penger til meg” kontoen. Fikk hun en lønnsøkning, gikk økningen til “Penger for meg” kontoen. Med å gjøre dette kan du hver gang du gjør smarte valg, faktisk betale deg selv de pengene du har spart, og dermed kan du øke motivasjonen for å gjøre smarte valg. Trykk på bildet, så får du det bedre forklart. 

Så ned til konkrete tips på hvordan du kan spare penger (Og sette de på en sparekonto i stedet for)

Forsikring

Bruk en kveld på å gå igjennom alle forsikringene dine. Hvor mye betaler du og finnes det billigere løsninger? Ta kontakt med ulike forsikringsselskap for å høre om du kan få billigere forsikringer. Det er noen forsikringer som er nødvendige, men det er også andre som ikke er nødvendig. Her må du også tenke på hva hadde være helt krise om dette skjedde og vil føre til store økonomiske konsekvenser? Her oppdager man raskt at å forsikre mobilen kanskje ikke er den mest nødvendige forsikringer. Les denne artikkelen for å finne ut litt mer om nødvendige og unødvendige forsikringer.

Dropp treningssenteret

Bruk mulighetene ute i naturen eller hjemme på en matte med Youtube i stedet for

Det trenger ikke koste å finne på ‘noe’

Dersom du pleier å gjøre ting med venner eller familie som koster penger, prøv heller å arranger en aktivitet som ikke koster penger. Lån en film fra biblioteket og lag filmkveld hjemme i stedet for å gå på kino. Ta med noen vedkubber og gå til en bålplass ute i naturen, hvor dere kan brenne bål, steke pølser på pinner og har dere barn, la de springe og klatre i trærne som de selv ønsker. 

Mat

Vær oppmerksom på maten dere kjøper. Kaster dere mye mat? Kjøper dere mye halvfabrikat? Prøv å få til en stor handletur i uka, med handlelapp og mat i magen. Har dere mye dårlig tid etter jobb og før dere skal legge dere, bruk en dag i helgen kanskje, til å forberede uken. Stek kjøttdeigen på forhånd, kutt opp grønnsakene, kok poteten til potetstappen, sett lasagnen i formen og la den stå i kjøleskapet til den skal stekes. 

Ta med hjemmeifra

Kjøper du mat på jobb, eller kjøper kaffe på vei til eller fra jobb, ta heller med matrester fra gårdagens middag, og kjøp deg en termokopp for å ha med kaffe fra hjemme eller fra jobb når du skal frem og tilbake. Jeg drikker mye brus, og har faktisk kjøpt inn større flasker som jeg heller oppi 0,5 l flasker og har med på jobb. Når 1,5 l koster 34, og 0,5 l koster 24 ser man raskt at man sparer penger. 

Bil

Bil koster penger, som jeg gikk igjennom her. Så ta en vurdering om du faktisk trenger bil/dere trenger to biler. Dersom du ikke kan kvitte deg helt med den, vurder hvilke kostnader dere har på den; drivstoff, verksted, vedlikehold, bompenger, forsikring. Veiavgift kan du ikke gjøre så mye med. Med å fylle på drivstoff på dager det pleier å være lavere pris, kan dere spare mellom 20-50 kr per tank. Ikke så veldig mye, men det er det samme her som med småstoppene på kaffeshappa på vei inn til jobb.

Ferie

Ferie er sunt for oss, gir oss en pause i hver dagen og for familien er det godt å finne på noe med hverandre uten å bli forstyrret av hverdagen. Men den er dyr og enda dyrere i fellesferien. Spar litt penger å reis utenom juli. Skulle du være i den situasjonen at du ikke har råd til å reise på ferie med barna, har blant annet Røde Kors et opplegg som heter “Ferie for alle”. Legg merke til at det stilles noen krav til å få være blant de som får delta, og pga kostnadene Røde Kors har, er det også begrenset hvor mange de klarer å ta med seg. Det er dessverre hvert år familier som ikke får være med. :,-(

Shopping

Sliter du med at du shopper for mye, regn ut hvor mye du tjener i timen, om du ikke har timebetalt allerede. Før du kjøper noe, regn ut hvor mange timer du må jobbe for å tjene inn det du nå skal bruke. Vesken jeg kjøpte på salg og allikevel ble 1600 kr kostet det samme som over 8 timers arbeid. 

Kredittkort

Man kan få en del fordeler av å handle med kredittkort, men bruker du penger du ikke har, er det stor sjanse for at du må betale de du har lånt penger av for lånet. Dette er renter. Og renter hoper seg opp. Jeg er derfor svært skeptisk til kredittkort, selv om jeg selv bruker et. 

Strøm

Sjekk strømleverandøren din, og se om det finnes bedre alternativer. Skru ned på varmen i leiligheten og kle på deg litt mer. Når du lufter, gjør det kort og brutalt. Da får ikke vegger, tak og gulv tid til å bli avkjølt, du får inn frisk luft, og mye av varmen forblir i rommet. Et siste tips er å trekke ut kontakten og skru av apparatene skikkelig når de ikke er i bruk. MEN ikke gjør som far min som, da han og mamma skulle på en 1 måneds ferie under studietiden. Han observerte at strømmåleren enda gikk og tok dermed like så godt hovedstrømmen i sikringsboksen. Da får du i hvert fall håpe dere skal på en bilferie, og at du nevner det til partneren din sånn ca 2 timer inn i turen, og at partneren din kommer på at det står mat i både kjøleskap og fryser, og at dere har mulighet til å snu for å skru på hovedsikringen igjen.

Purregebyr

Betal regningene dine i tide for å unngå å betale 60 kr i gebyr. Dersom du alltid betaler i tide, er ikke dette noe du kan spare på, men for de som liker å ha litt drama i livet og betaler rett før betalingsfristen (om det ikke blir glemt), vil tjene på dette.

Autogiro

Autogiro, dvs at regningen blir betalt automatisk fra konto så lenge du har dekning på det, vil låse problemet med Purregebyr, men har du gått igjennom for å se hva som faktisk blir betalt hver måned? Sjekk alltid hva som er blitt trukket fra kontoen din, plutselig oppdager du det abonnementet du trodde du hadde kansellert fortsatt trekker den årlige betalingen fra kontoen din. 

Abonnement

Og når vi snakker om abonnement, trenger dere virkelig de abonnementene dere har? Eller er det mulig å dele, for eksempel en Netflix konto med noen venner der utgiftene blir fordelt? 

Budsjett

Dette har jeg gått igjennom ganske mye her på bloggen. Hvordan sette opp et enkelt budsjett, Hvorfor sette opp et budsjett, Hvordan du setter opp et budsjett i Everydollar, og jeg har delt budsjettet mitt for mars og april. Poenget er å gi hver krone inn en oppgave før du får den. Da er du i kontroll over pengene, ikke motsatt. Det er omtrent som en hund sånn sett…

Bruk kontant der det passer

Jeg sparte umiddelbart 2000 kr i måneden på å gå over til kontanter, som du kan lese om her. Her står det også litt om årsaken til at jeg tok det valget. Jeg mener også at man skal bruke det der det passer, på de områdene du kan kutte forbruket ditt og hvor det lekker en god del i dag. Penger til personlig bruk passer utmerket til å bruke kontant, å betale strømregningen med kontant er ikke like enkelt. Jeg tar ut et beløp i måneden, og fordeler det, dag for dag, men det er også mulig å ta ut penger en gang i uka også, da får du ikke like mye penger på en gang, og slipper å ha det i lommeboka.

Betal deg selv først

Det betyr at det første som skjer når du får penger på konto, er at du setter over et fast beløp på sparekonto. Når jeg var student hadde jeg 100 kr som ble trukket automatisk når jeg fikk studielånet og nå som jeg er eier en leilighet er det 1000 kr i måneden, for jeg har flere utgifter. Men når jeg bodde hjemme hos foreldrene mine, satte jeg automatisk 10 000 kr på sparekonto når lønnen kom. De siste månedene, mens jeg ble mer og mer bevist på mitt eget forbruk, ble det også satt over en viss sum på slutten av måneden i tillegg til de 10 000 kr. 


 

Minner om tipsdugnaden

Målet er å finne tips som sparer penger i løpet av uken og måneden, så jeg har ikke tatt med tips der man sparer på renter og slik, for det er mer langsiktig. Her er målet raskt spare 10 000 kr, for å ha den første tryggheten. Det hadde vært utrolig gøy om du deler dine tips til sparing i hverdagen i kommentarfeltet, og delte innlegget for samle inn flere ideer. 

Dersom du ønsker å se hva jeg har unnlatt å inkludere i dette innlegget kan du lese disse artiklene, bloggene og nettsidene, Jeg lover det er noen innmari gode ideer, noe som også kanskje burde være med i dette innlegget (min favoritt er den siste linken): 

https://finanssans.no/sparetips

http://www.hegnar.no/Nyheter/Naeringsliv/2010/01/Luksusfellen-oekonomens-sparetips

http://www.dagbladet.no/tema/15-tips-til-bedre-okonomi/64291266

http://www.familieverden.no/Forbruker/Sparetips-fra-A-til-A/

http://nett.nyttiginfo.no/sparetips/

#økonomi #sparing #buffer #tips #dugnad #titusenkr #10000kr #side2 #side3 #bloggmag.no #blogg.no 

 

En buffer på 10 000, oppnåelig for alle!


Dette flotte skjemaet finner du ved å trykke på bilde, men de har også mange flere som du kan finne om du trykker her

Alle bør ha en buffer, noe som gjør at man ikke er 100 % avhengig av denne nyeste lønnen for å klare seg denne måneden. Lever du slik, lever du fra lønning til lønning, har du sikkert merket det er veldig stressende. Med å klare å spare opp en buffer vil man 1. kunne unngå å gå i mer gjeld når en krisesituasjon oppstår (Kjøleskapet/bilen/komfyr/vaskemaskin/data/tenner/briller), og 2. man kan senke skuldrene litt. 

Hva er en buffer spør du? En buffer er en pute (ikke fysisk pute, heller ikke en fysisk pute fylt med penger, vi er da ikke Skrue) som du kan ha mellom deg og krisen som holder på å krasje inn i deg. Alle møter vi kriser, men med en pute som vi kan holde mellom oss og krisen, så gjør at det ikke gjør like vondt når vi blir truffet. For en ting er sikkert, man vet ikke når det skjer, man vet ikke hva som skjer men det kommer til å komme en krise. 

Jeg har lest forskjellige råd om hvor mye man bør ha i buffer, alt fra 1 til 6 månedslønner, (Se min egen plan om middeltidige buffere her) men det jeg selv mener er absolutt minimum, som mange kan klare seg lenge på, er 10 000 kr. 

Med 10 000 kr i sparekontoen vil man ha råd til det aller meste som MÅ fikses raskt og som vi nok må dekke selv. MEN, pengene skal kun dekke kriser. IKKE ferie, IKKE klær, IKKE tv. Jeg kan godta PC ettersom man ofte trenger den til skole/jobb og mobil er nok i samme kategori. 10 000 kr dekker som regel egenandelen ved en bilskade, nye, brukte hvitevarer, rotfylling, pc, mobil og briller. Disse kostnadene kommer ofte fort, overraskende og kan bli dyrt. Dette er alle kostnader jeg har hatt (Rotfylling, ødelagte briller, pc som sluttet å funke mens jeg skrev på bacheloroppgaven og krasjet bilen) eller forventer å ha på et eller annet tidspunkt (hvitevarene mine fulgte med leiligheten og er opp til 12 år gamle).

10 000 kr er ikke uoverkommelig, (selv om det kanskje kan virke som det), selv for studenter eller fattige familier her i Norge. Så sett det som ditt første sparemål, selv før du betaler ekstra på en eventuell gjeld om du ønsker det. 

Last ned og skriv ut arket som du ser over (som jeg skrev over, trykk på bildet for å ta deg til siden som har det), og for hver 260 kr du fysisk (eller digitalt) flytter til en sparekonto, farger du inn en av linjene. 260 kr x 39 linjer = 10 140 kr

260 kr er ikke så gale er det? Og da er du plutselig 1/39 del på vei. Er dere en familie, gjør det til en familieaktivitet. Hva kan dere gjøre for å spare 260 kr? Og når det er gjort, samle sammen familien og fargelegg en av linjene. Fin måte å lære barna om penger og viktigheten av å spare, ikke sant? Er du student, ta litt og litt av studielånet, og når du jobber i sommer, sett av større beløp. 

Med å ha en buffer blir det ikke så farlig neste gang Murphy kommer på besøk, og du slipper å betale noen (renter) for å låne penger for å dekke krisen. 

Neste innlegg vil handle om konkrete småting man kan gjøre for å spare inn de 10 000 kr for å ha et lite pusterom mellom deg/dere og Murphy. Da håper jeg at vi kan få til en skikkelig dugnad på å samle inn tips!

Følg med!  
#økonomi #buffer #murphyslov #krise #slappe av #fattig #student #tips #side2 #side3 #bloggmag.no #blogg.no #naøkonomi 

Ærlig reklame for Kredittkort!

Helt genialt! 
Eneste er at vi i Norge enda ikke har et like “strengt” eller “blåst” system for kredittsjekk som det er i USA. I USA er det mange steder som ikke er villig til å gi boliglån med mindre man har hatt et kredittkort som man betaler tilbake penger på….
 

#økonomi #kredittkort #ærlig #reklame #genialt #youtube #måse #kreditt
 

Hjelp meg, Jeg vil ikke bestille reperatør!

Er det noen av dere som har Canal Digital boksen til TV? Over ser dere min. Den følger med leiligheten, og jeg vil nødig bestille enda en “unødvendig” reperatør. 

Det var noe av det første jeg gjorde i leiligheten. Jeg forsøkte å fikse internett, og i den forbindelse fant jeg frem alle ledninger og bokser som var blitt ryddet bort i et skap i anledning visning. Men uansett hva jeg gjorde, så klarte jeg ikke å komme meg på internett. Både mobil og pc koblet seg til routeren, men den fant ikke internett. Jeg ringte til Chanal Digital, og de kunne konstatere at de hadde ikke hatt kontakt på en god stund. Jeg ble også gjort oppmerksom på at routeren var koblet til en annen boks som var på andre siden av stuen, og det var denne det ikke var noen lys i. 

Reperatøren kom etter to dager, og det første han sa var: “Strømledningen er ikke i”.

Jeg svarte: “De tre andre ledningene som går inn i boksen er ikke strøm?”

Det var ikke det. Og når han holdt frem strømkabelen som han hadde med seg, innså jeg at den hadde jeg sett før, i esken med ledninger og TV boksen (Som var blitt satt på gulvet for å ikke være i veien for ledningene).

 

 

 

Vi fikk raskt ordnet internettet, men det siste reperatøren gjorde før han gikk, som nå er problemet, er at han bøyde seg ned, tok ledningen til Canal Digital boksen, koblet den inn i boksen og inn i veggen. Der og da tenkte jeg ikke gjorde noe, jeg ville jo bare ta den ut etter han gikk (jeg har ikke TV enda), men det viser seg at det faktisk er et problem.

Jeg klarer ikke å dra ut ledningen. 

Pappa klarer ikke å dra ut ledningen. 

Mamma finner ingen utløsningsknapp eller metode for å dra ut ledningen. 

Jeg har hatt boksen stående på gulvet i rett over tre uker, og jeg har ikke behov for den. 

Så nå spør jeg interenett, er det noen som vet et triks på hvordan jeg kan få løs ledningen uten å rive noe i stykker? Sånn at jeg ikke må bestille en reperatør ENDA en gang for en lednings skyld? Jeg har ikke lyst til å 1. betale for det eller 2. være hjemme fra jobb for å ta i mot han/hun

Og mens jeg spør, er det noen som vet hvorfor Kindlen min ikke finner internettet her, når det finner internettet alle andre plasser? Jeg trodde det kanskje hadde med at det som var her var en sånn 5GHz, men jeg var i Trøndelag i helgen på besøk hos tanten og onkelen min, og deres nett er 5GHz som funket for meg…

#sparepenger #reperatør #CanalDigital #TVboks #internett #tekniskhjelp #Hjelp #vilikkebrukepenger #økonomi #side2 #side3 #bloggmag.no #blogg.no

Hører du på noen inspirerende podcaster?


Jeg ble så glad når jeg oppdaget hvordan jeg kunne høre på podcaster på mobilen uten å måtte betale noe. Jeg har en vanlig android-telefon og jeg bryr meg fint lite om å betale for å høre musikk også. Så jeg har ikke de mest opplagte kildene til å høre på podcaster. 

Men for noen uker siden, på mitt tredje søk på gratis podcast app, fant jeg noe jeg syns virket interessant. Det eneste negative er at det er amerikansk, så jeg har ikke noen norske med der. Appen heter Stitcher og det er den eneste appen jeg har prøvd, så jeg kan ikke si noe om den er bedre eller verre enn andre podcast apper. Jeg har funnet noen programmer jeg følger med på, men det hadde vært gøy å hatt noen flere, og hatt noen norske. 

Det jeg har funnet som jeg liker er person økonomi, (Dave Ramsey), Foretak og økonomi (Christy Wright), og Historie (Stuff you missed in History Class, og History Chick).

Dave Ramsey har et radioprogram som går tre timer hver dag. Der kan folk ringe inn med økonomispørsmål, for å fortelle om hvordan de er blitt gjeldsfri eller hva de har gjort for å bli millionærer. Det er ganske inspirerende å høre fortellingene folk kommer med, få en forståelse av hvilke problemer man kan møte i livet og hvordan man kan løse det. Veldig bra egentlig.

Christy Wright har ikke jevnlige radioprogram, men hun har noen episoder her og der. Hun har nettopp gitt ut en bok som heter Business Boutique, som er rettet mot kvinner og det å skape sin egen forretning. Det er ganske mange gode tips der. Jeg gleder meg til å lese boken hennes. 

Stuff you missed in History Class er et program som kommer ut to ganger i uken (Tirsdag og Torsdag i USA) og er en halvtime hvor to programledere tar opp en eller annen fortelling fra historien som ikke er så veldig kjent. Jeg hadde hørt noen før jeg kom til episoden som handlet om den Mongoliske prinsessen Khutulun, hvis rykte ble spredd i Europa takket være Marco Polo. Og jeg skjønte plutselig, mens jeg hørt på, at hun var inspirasjon til prinsessen som ingen kunne målbinne! Sinnsykt kult. 

History Chick handler om historiske kvinnelige figurer, og denne varer litt lenge. Det episoden jeg har hørt varte i 1,5 time, og det kunne godt ha holdt med 1 time. Allikevel syns jeg det er spennende å høre om kvinner i historien, som ofte er blitt oversett og undervurdert i hvilken påvirkning de har hatt. 

Dette er alle spennende programmer, men jeg liker å ha litt variasjon, så jeg er på utkikk etter andre programmer, med disse betingelsene:

 1. Det må være gratis å høre på
 2. Det må være informativt, og ikke informativt om sport
 3. Er heller ikke så interessert i politikk, i hvert fall ikke ren politikk. 
 4. Jeg må kunne høre det på mobilen.
 5. Det kan gjerne være norsk

Har dere noen tips om hva dere liker å høre på?

#Podcast #økonomi #historie #forretning #DaveRamsey #ChristyWright #Informativt

Kjære Molly, venner er viktig

Kjære Molly. 

Det var så gøy å høre om kollegaene dine og hvor morsomt dere har det på jobb. Men finner dere på ting utenom jobb også? Det er jo en forskjell på kollegaer og venner, ikke sant?

Med tanke på hvordan det gikk med de gamle vennene dine, skjønner jeg at det kan være vanskelig å stole på noen nye. Allikevel må du være modig og la folk se hvor fantastisk du er, for du er det. Du fortjener de beste og mest fantastiske vennene, som bygger deg opp, som gjør deg bedre og som støtter deg uansett, ikke noen som setter begrensninger og forbehold for å være vennen din. 

Du har forresten en helt fantastisk mulighet nå til å omgi deg med folk du beundrer i stedet for de som vil bryte deg ned. Jeg hørte en plass at dersom man ønsket å bli en fantastisk idrettsutøver, så burde du omgi deg med og gjøre som idrettsutøverne gjorde. Dersom du ønsker å være en fantastisk barnehage-assistent, se hva de andre gjør som fungerer og la deg inspirere. Dersom du ønsker gode karakterer på skolen, se hvem som gjør det bra der, og se hva som fungerer for de. Når du begynner på studiene til høsten, delta på fadderuken, ha det kjekt og bli kjent med de andre studentene. Snakk med folk, finn ut hva som er motivasjonen deres, og hva målene deres er. Finn de som har lignende mål som deg, som har samme klasser som du har og foreslå å skap et kollokvie (studiegruppe), der dere kan komme sammen å diskutere det dere har om akkurat nå. Med å dele deres ulike synspunkt øker dere forståelsen for temaet. Jeg hadde kjempe nytte av de ulike kollokviene jeg var med på under studiene. 

Jeg har forresten et eksempel på det å omgi deg med de rette folkene, bare dette var feil folk. I høst delte jeg kontorlokale med en den morsomste kollegaen jeg tror jeg noen gang har hatt, MEN det var feil for begge to at vi delte kontor. Årsaken? Vi begge elsker sjokolade, vi begge kan spise masse sjokolade og vi begge klarer ikke å si nei til sjokolade. Jeg tror aldri jeg har spist så mye sjokolade som de tre månedene vi delte kontor. Vi påvirket hverandre på en utrolig negativ måte, ettersom når den ene nevnte at de kunne tenkt seg sjokolade, var det en 95 % sjanse på at en av oss ville ta en pause å gå på butikken i nabobygget for å kjøpe det. Og da ble det de store sjokoladeplatene, ikke de små søte. Alt ble spist. Jeg har siden fått en ny person å dele kontor med, en som er mye mer opptatt av å spise sunt og jeg blir ikke like ofte påminnet om sjokolade. De dagene jeg selv kjenner suget på sjokolade får jeg ingen gehør fra de rundt meg og da er det litt lettere å si nei til meg selv. Og det passer lommeboka og helsen mye bedre. 

Brevet mitt ble litt lengre enn jeg hadde tenkt, men det er så viktig å ha venner rundt deg, og jeg ønsker virkelig at du finner den støtten du fortjener som kan gi deg en klem, eller le med/av deg når det er tid for det også. For selv om jeg er her, så sees vi såpass sjeldent at jeg ikke kan være der skikkelig for deg. 

Lykke til og vær modig.

Mange klemmer fra meg!

#venner #motivasjon #motiverer #forbedre #bedre #kollokvie #studie

Uke 16, Ikke bra bruk, flaks at ikke mer er gått, og på tide å skjerpe seg.


Etter jeg begynte å sykle til jobb har jeg brukt mindre på småkjøp, men jeg har ikke brukt mindre av den grunn! Jeg har mentalt gått bort i fra 50 kr dagen ideen, ganske ubevist, ettersom jeg ‘har penger til overs’. Tirsdagen er alltid en lang dag for meg. Jeg har Digital Leksehjelp en time etter jobb, og rett etter det begynner Hjelpekorpskvelden. Det betyr jeg har 60 min på å kjøpe noe mat og komme meg til Røde Kors huset. Og ettersom jeg først var på butikken, så kunne jeg jo kjøpe noe brus, noe sjokolade og annet godt. Ja, jeg var sulten og sjokolade fristet mer enn Micro-mat. Så det ble mer enn 50 kr. På onsdag var jeg egentlig ute for å kjøpe mat til foreningen på torsdag, men igjen var jeg sulten, og det ble ganske mye mer. Da var jeg nesten oppe i 100 kr. Og på fredag, før jeg dro til flyplassen for reisen min, slappet jeg heller av på sofaen i stedet for å lage noe middag. Det betydde at jeg på flyplassen kjøpte meg en bacon-pølse med meny, og det nyeste Pondusbladet. Det ble godt over 100 kr. Så selv om jeg ikke handlet noe på mandag, onsdag, eller i dag (søndag), så tror jeg at jeg har gått over de 350 kr for uken jeg opprinnelig hadde planlagt. For ingen av utgiftene jeg har hatt har MÅTTET være over. Det har ikke vært noe jeg MÅTTE kjøpe, og det er synd. Fellesnevneren er at jeg har vært sulten mens jeg handlet, så det er noe jeg VET jeg ikke burde gjøre. 

Allikevel håper jeg at med å bli bevist på at jeg har mentalt gitt slipp på 50 kr dagen prinsippet, vil jeg heretter klare å skjerpe meg. Jeg satser på det i hvert fall! 

Alt i alt, er jeg ikke fornøyd med uken, selv om jeg tror jeg er innenfor maksbeløpet. Men det har kun vært flaks, som ikke er bra. 

Hvordan har deres uke vært? Har dere brukt mye penger på skit og ingenting slik jeg har? Får håpe ikke det. 

Ha en fortsatt fin søndag!

#økonomi #vinnogtap #ikkebra #handlesulten #sulten #bloggmag.no 
 

Skjema som hjelper å se hvor du prioriterer pengene dine

Jeg fant dette skjemaet her: https://www.aie.org/pdf/priority-setting-exercise.pdf. Det er på engelsk og er beregnet til studenter, men jeg syns det var hjelpsomt for meg også. Grunnen til at du skal fylle ut dette skjemaet, er for å få bekrefte at du bruker pengene dine på det som du syns er viktigst. Jeg tror mange kan bli overrasket. 

For å fullføre dette skjemaet må du ha litt kontroll over hvor du bruke pengene dine i dag. Altså et regnskap over pengene, ikke et budsjett. Du må vite hvor mye penger du bruker på boende, bil, ferie/sparing til ferie, underholdning/fritidsaktivitet, sparing til fremtidig utgift (ukjent), pensjonssparing og klær. Så før vi begynner, find et ark og en blyant, om du ikke har et regnskap, find frem nettbanken. De har som regel et automatisk regnskap tilgjengelig. Sjekk hvor mye du brukte på disse postene: Boende,, Bil, sparing til ferie, Underholdning/Fritidsaktivitet, Sparing til fremtidig utgift, Pensjonssparig og Klær. Dersom du som meg, har fulle bruksbuffere til mange av disse postene, se for deg at du må bruke mye av disse pengene. Hvor mye hadde du satt av hver måned for å fylle de opp igjen? Når du har tallene du bruker på hver enkelt, ser du på spørsmålene jeg har skrevet ned under. Det begynner på Hus vs Bil. Hva bruker du mest penger på av disse to. Dette er din økonomiske prioritet. Så fortsetter du nedover. 

Hus vs Bil?  Ferie/Feriesparing vs Underholdning/Fritidsaktivitet?
Hus vs Ferie/feriesparing? Ferie/Feriesparing vs Sparing til fremtidig utgift?
Hus vs Underholdning/Fritidsaktivitet? Ferie/Feriesparing vs Pensjonsparing?
Hus vs Sparing til fremtidig utgift? Ferie/Feriesparing vs Klær?
Hus vs pensjonssparing? Underholdning/Fritidsaktivitet vs Sparing til fremtidig utgift?
Hus vs klær? Underholdning/Fritidsaktivitet vs Pensjonssparing?
Bil vs Ferie/Feriesparing? Underholdning/Fritidsaktivitet vs Klær?
Bil vs Underholdning/fritidsaktivitet? Sparing til fremtidig utgift vs Pensjonssparing?
Bil vs Sparing til fremtidig utgift? Sparing til fremtidig utgift vs Klær?
Bil vs Pensjonssparing? Pensjonssparing vs Klær?
Bil vs Klær?  

Så for hver gang du bruker mer på en kategori enn den andre, så skriver du ned enten “Hus” eller “Bil” for eksempel. 

Etter skjemaet er fylt ut, teller du de sammen. Hvor mange ganger skrev “Hus”, “Bil” “Underholdning/Fritidsaktivitet”, “Sparing til fremtidig utgift”, “Pensjonssparing”, “Klær”

Jeg sliter litt med å prioritere, fordi jeg har bruksbuffere som er fylt opp på ferie og Røde Kors (fritidsaktivitet), så jeg bruker eller sparer ikke til dette i en vanlig måned. Derfor må jeg ikke har sparte penger til ferie, eller fritidsaktiviteten 

 • Hus: 6 ganger (Alltid)
 • Bil: 2 ganger 
 • Ferie/Feriesparing: 4 ganger
 • Underholdning/Fritidsaktivitet: 4 ganger
 • Sparing til fremtidig utgift: 4 ganger
 • Pensjonssparing: 0 ganger
 • Klær: 1 gang

Min prioriteringsliste blir da som følger: 

 1. Bolig
 2. Sparing til fremtidig utgift (Plass nr 2, 3 og fire fikk like mye poeng, men mot hverandre blir de enda ulik)
 3. Ferie/Feriesparing
 4. Underholdning/Fritidsaktivitet
 5. Klær
 6. Pensjonssparing. (Ingen egen pensjonssparing, kun den som automatisk trekkes fra lønnen.

Det som er så fint, er at jeg konkretiserer veldig godt hvor jeg bruker penger, og hvor jeg IKKE bruker penger. Jeg setter for eksempel ikke inn NOE som helst ekstra på Pensjonssparing, som jeg absolutt burde ha gjort. Ideelt sett ønsker jeg å ha det på tredjeplass, prioritert, så dette får bli et mål for meg. 

Overrasket din prioriteringsliste deg noe? Er det noe du ser for deg at du skal endre på? 

Håper dere har en god helg, og at dere får slappet av mye. Selv er jeg i Trøndelag å besøker slektninger. Heida! 

#økonomi #prioritert #Prioritering #bolig #sparing #pensjon #underholdning #liste #side2 #side3 #bloggmag.no 

Hvordan holde motivasjonen for et økonomisk mål

Dette er kun et eksempel på hva som finnes, men det er skikkelig genialt. Trykk på bilde for å komme til siden hvor de har alle sammen. Det er gratis å laste ned og bruke. Man bestemmer, regner ut og skriver inn for hånd, hvor mye hver linje skal være verdt. Når du har spart opp eller betalt ned dette tallet, fyller du inn den linjen. Du bestemmer selv om du vil begynne i bunn eller på topp.

Denne familien har valgt å begynne fra toppen og jobbe seg nedover. Det bare avhenger hvor man skriver tallene. 

Det er 51 linjer tror jeg og du tar summen du skal betalte/spare og deler da på 51. Jeg som har ganske store beløp fant ut at hver linje fikk så høy verdi at det ville ta meg måneder for å fylle ut en linje, så jeg har valgt å lage et eget, mye kjedeligere og langt i fra like fint, skjemaer. 

Det er litt vanskelig å se, men med prøving og feiling for å finne rett antall linjer og kolonner mot antall ruter, og fordeling av beløpene, klarte jeg tilslutt å ha mange flere tellepunkter enn om jeg bare skulle hatt 51 linjer. Det betyr at jeg på studielånet kan krysse ut mellom 1 til 2 ruter for hver innbetaling (Yay, det går fremover!!), og på boliglånet krysser jeg ut en rute ca annenhver måned (Når jeg ikke betaler ekstra). 

Med å gjøre dette har jeg gjort målsetningen min til en fysiske handling (Krysse ut ruter), som er synlig og kan henge på kjøleskapet som en påminner. Enkelt og greit.

Trenger du å gjøre noe spesielt for å holde deg motivert?

#økonomi #motivasjon #Debtfreechart #excel #målsetning #nedbetaling #sparing #side2 #side3 #bloggmag.no