De som er avhengig av et kompass, har friheten på havet

Et gammelt sjømannsordtak, på engelsk er: 

He who is enslaved to the compass has the freedom of the seas. The rest must sail close to the shore.

Det er ordtak og meningen bak som gjør at boken “5 mistakes you can’t afford to make in college” (les rapporten her), også er aktuell for alle unge i dag og ikke bare de som skal studere. Den eneste biten i boka, som stort sett er lite relevant for oss i Norge, er studielån biten. Resten handler om faren ved kredittkort, viktigheten av å ha en plan, hvordan og hvorfor man bør spare. 

Ordtaket ble brukt i forbindelse med budsjettering. Og jo mer jeg tenker over det jo bedre er metaforen. (Er metafor rett ord?).

Ordtaket åpner med ordet “Enslaved”, som ikke bare betyr avhengig, men gjort til slave av. Det er ganske sterke ord, som har en negativ ladning for meg i hvert fall. Er man slave av en ting, så har man gitt noe for mye makt over en selv. De som er slave av kompasset, som ikke kan, eller ønsker å gjøre noe uten hjelp av kompasset.

Så snur plutselig setningen. …har friheten på havet. Her har man to motsettende ord, Gjort til slave og frihet til den største og frieste området på jorden; havet. Resten, altså de som ikke er gjort til slave av kompasset, må seile langs land for å vite hvor de er. 

Det jeg tar med meg av dette, er at man uansett hva man gjør i livet, vil være avhengig av noe. Med å bevist gi opp litt frihet, som man gjør dersom man lager en plan, en retning man ønsker livet skal gå i, og bruker denne planen aktivt for å holde retningen, så har man faktisk MER frihet enn de som lever spontant, som ser hva som skjer og tar livet som det faller seg. De som ikke har en plan, bare et mål, må holde seg til kjente områder, dersom de ønsker å nå målet sitt. Vi som har en plan, kan planlegge å seile til Karibien og vil mest sannsynlig komme dit, forutsatt ingenting uforutsett skjer. De uten plan kan også komme seg til Karibien men de må enten seile langs land og bruke MYE lengre tid, de kan også havne mange andre steder også. Uten planen, uten kompasset, så kunne de like gjerne ha havnet i Antarktis. 

#økonomi #ordtak #plan #budsjett #mål #oppnåmål #kompass #veiviser #frihet 

Bokrapport: 5 mistakes you can’t afford to make in college

Den som er avhengig av kompasset, har frihet på havet. Resten må holde seg nært land. (Gammelt seiler-ordtak, nevnt i forbindelse med at budsjettering er livets kompass, som forteller deg hvor fort og hvor langt du kan gå i hvilken retning)

Det som er morsomt med de to forfatterne av denne boka er at de har helt forskjellige utgangspunkt. Mens Rachel Cruze er vokst opp i en familie som i 30 år har gitt økonomiske råd basert på “Aldri ta opp gjeld, bortsett fra kanskje kun huslån” så har hun naturlig nok aldri hatt noen form for gjeld. Anthony Oneal på sin side, fikk tilbud om gratis pizza *dersom han søkte om kredittkort*. Han brukte det til maksbeløpet samme dag som kortet kom i posten hans. Etter han hadde betalt første avdrag, fikk han nytt brev fra banken om at han var så ansvarlig, så de hadde hevet maksgrensen fra 500 til 1000 dollar. Han brukte de nye 500 dollarene i løpet av de neste to dagene. Dette var helt genialt, syns han da, og søkte og fikk 6 nye kredittkort. Plutselig satt han med en gjeld på 15 000 dollar, I dagens kurs er det 130 000 NOK, gjennomsnittlig i 2004 (random år når jeg antar at han var 18-20 år), så er det 103 000 NOK. Pengene han hadde brukt på middag, flott gave til kjæresten sin, helt nye møbler og et dyrt lydanlegg til bilen sin, som ikke kunne gå i revers. Han sier det er den dyreste pizzaen han noen gang har spist.  

La meg legge vekt på en ting FØR jeg går videre. Bortsett fra kapittelet som handler om studielån, (som er ganske irrelevant for oss i Norge), så er de fire andre tipsene svært relevant for alle unge. Dette er absolutt ikke en bok som bare passer til kommende studenter!

En av de tingene jeg skulle ønske mest, var at jeg hadde vært smartere med pengene, drømmene og målene mine når jeg begynte å studere. Jeg skulle ønske jeg hadde hatt denne boka da og mens vi ønsker etter umulige ting, skulle jeg ønske jeg hadde den forståelsen jeg har nå da. Men da hadde jeg ikke vært den jeg er nå og hvem vet hvem jeg hadde vært da.. 

Da jeg hørte om denne boka, tenkte jeg umiddelbart på søskenbarna mine. Ikke alle søskenbarna mine, men to av de går på videregående nå (en begynner, en er ferdig neste år). Jeg håper at de vil være lure med pengene sine og i et ledd for å hjelpe de, tok jeg sjansen på å bestille boka fra USA til Norge. Jeg ønsket å lese den før jeg eventuelt ga den til de, siden den er gitt ut av Ramsey-selskapet. Hvis det ble for mye tro, og for lite overførbar kunnskap så ville det ikke være vits i. Det er en fysisk bok, med en DVD inni og det tok nesten en måned å få den hit. 

Boken er svært lettlest, jeg leste den på ca en time, men her vil jeg legge vekt på at jeg leser godt på engelsk, og emnet er noe jeg kan. Det er ikke sikkert at du eller din ungdom vil lese den like raskt. Det er korte kapitler, enkelt språk, mange bilder av ungdommer i ulike, morsomme situasjoner og historier delt av nylig ferdig-utdannet studenter. Det er en kristen undertone, men ikke sånn “In your face”. 

Når det kommer til de fem tabbene man må unngå mens man studerer er de som følger. Studielån, Kredittkort, Dumme valg, Ingen plan og Ingen penger. 

Ikke alt de snakker om i boka er like aktuelt for oss her i Norge. Jeg vil for eksempel ikke anbefale at du tar studier uten å ta opp studielån, men jeg vet at en kompis tok det meste av studiet sitt uten studielån, og kunne derfor kjøpe leilighet mye raskere av den grunn. Husk bare at avhengig av hvor mange år du studerer, så vil den månedlige beløpet ditt variere. Jeg betaler over 2000 kr hver måned og jeg har 6 år med studielån. 

I USA er studielån MYE dyrere, altså mye høyere renter og fordi man må betale skolepenger, så kan det raskt bli ekstra dyrt. I USA kan man også søke på ulike stipend for å få støtte til skolepengene, for bo, for å kjøpe mat og for å leve generelt. Dette er ikke mulig i Norge. Allikevel er det et godt poeng som kommer frem i boken. Man må holde blikket på årsaken til at man studerer. Man studerer ikke for å feste, for å være med venner, for å delta på student-arrangementer. Man studerer for å øke sin egen verdi i arbeidsmarkede. Dersom man er uforsiktig med økonomien sin, vil den verdiøkningen man har gitt seg selv, ikke føre frem til noe. 

Kredittkort er jeg 100 % enig i som boka er, om kanskje ideologien min/teologien min ikke er basert på det samme. Og jeg har heldigvis klart å holde meg borte fra mye av det oppigjennom. 

Dumme valg, ingen plan og ingen penger er de kapitlene jeg hadde hatt behov for før jeg begynte å studere. Jeg valgte studie basert på interesser, ikke hvilke mål jeg hadde for livet mitt. Jeg gjorde alt jeg kunne for å ikke tenke på fremtiden, og jeg sløste med pengene mine. Det er disse tre kapitlene jeg håper søskenbarna mine tar til seg.

Jeg syns boka var svært grei å lese og jeg er glad for at jeg fikk den hjem til meg først. Da kan jeg gå inn og endre nøkkelbeløpene til ca norske kroner. Med å oppgi hvor mye JEG betalte når jeg leaset en bil og hvor mye JEG betalte i året for den bilen, så blir det mye mer relevant enn de dollar-beløpene som står i boka. Dersom du ønsker å gi boka til noen andre ungdommer, anbefaler jeg at du leser igjennom, og setter inn det du har opplevd som reelle tall, ELLER hvis du har kjøpt boka til deg selv, snakk gjerne med noen voksne som er komfortable med å gi deg de tallene de har. (Eller så kan du sende meg et spørsmål).

Alt i alt, en vellykket bok, som jeg nå skal lese igjennom en gang til, for å sette inn norske kroner i stedet for. 

#bokrapport #økonomi #5tabber #tabber #studie #budsjett #plan #ingenpenger #dummevalg #studielån #kredittkort #jobb #videregående #studietiden #Studie #skole #penger

Vinn og tap uke 21, la oss ikke snakke om lørdagen

Først og fremst skal jeg ignorerer lørdag så langt det lar seg gjør, og heller se på de måtene jeg har gjort en god jobb denne uken… 

I forrige uke sendte jeg en mail til den ene sommerjobben min, og spurte om lønnen min for i år. Den hadde ikke endret seg noe siden i fjor, og jeg har ikke hørt om noen steder hvor lønnen ikke øker i hvert fall noen øre, år til år. I går fikk jeg tilbakemelding om at dette var feil, og jeg vil dermed får etterbetalt. Jeg antar at det blir ca 50 kr. 😀 HA

Jeg har gitt meg selv litt bedre tid med å kutte fra 7 innlegg i uka, til 5. Jeg håper dere som følger meg har forståelse for at fire jobber, selv om det ikke tar ALL tiden min, krever mye mental kapasitet og gir et stort press. Det å da i tillegg bruke en time hver dag på å skrive ned dagens innlegg, samt planlegge fremtidig innlegg blir da en unødvendig byrde. Dette skal være gøy, det skal gi meg energi, ikke være en plikt. 

Jeg har signert en kontrakt med den ene sommerjobben min, som også gir meg mulighet til å vikariere på kontoret nå i dag etter behov og frem til sommeren hvor jeg kan være sommervikar. Det gjør at jeg får jobbet mer, og kan spare opp mer penger for høsten. De jeg har signert med har forståelse for min fulltidsstilling allerede, så jeg kan jobbe tidlige morgener og sene kvelder. Der er det forefallende arbeid, så det må bare bli gjort så raskt som mulig. 

Jeg har fått ryddet ut av flere av boksene mine, og ser mer og mer hvor lite møbler jeg mangler. Det vil si at jeg egentlig ikke trenger å spare så veldig mye mer. 

Den siste gode vinnen, som jeg har vært nervøs for, var at jeg bestilte en fysisk bok fra Amazon i begynnelsen av måneden. Denne boken er mye av årsaken til at jeg brukte så mye penger på bøker nå i mai. Boken skulle egentlig ta en måned, og jeg vet hvor mye som kan skje med en pakke på en måned. Men nå kom den på fredag!! Jeg har egentlig lest en annen bok for denne måneden, men den krever litt mer ettertanke. Derfor kommer det ut, i morgen eller i over-i morgen en bokrapport om “5 mistakes you can’t afford to make in college”. 

Så var det lørdagen. Nydelige lørdag, når det var tomt på Kjøpesenteret Kvadrat. Det betyr jeg ikke stresset, og ikke hadde et AKUTT behov for å komme meg ut. Og fordi det var SÅÅ nydelig og varmt, så MÅTTE jeg jo kjøpe meg en hatt. Og en ny stekepanne, fordi den jeg har av jern er alt for tung for meg. Og fordi kjøkkenviften ikke er en vifte men et avtrekk, så kjøpte jeg også ett sånt sprutelokk til å ha oppå stekepannen min. Og TO flasker vin. Jeg drikker aldri vin, så hvorfor jeg tenkte to stk var nødvendig vet jeg ikke. Men det er jo ganske godt å sitte på verandaen når det er godt og varmt ute, og ha et glass avkjølet hvitvin. Og til slutt så var det salg på Kreaktiv, garnbutikken på Kvadrat. Og på salg må et jo kjøpes garn! Så jeg brukte 60 kr på garn også.

Det aller verste? Jeg har ikke helt kontroll på hvor mye penger jeg har brukt, hvor mye av de 50 kr om dagen som er gått, og hvor mye jeg har igjen for resten av måneden. Dere aner ikke hvor takknemlig jeg er for at måneden er over på onsdag. For da vet jeg at jeg har klaret meg. 

Jeg har også fortsatt vondt i kneet, og har tatt bussen flere ganger denne uken. På fredag tenkte jeg meg ikke om, og kjøpte enveis billett. Jeg skulle ta bussen fire ganger den dagen, og det hadde da lønnet seg med en døgnbillett. Så da ble det døgnbillett hjem fra jobb i stedet, og tur-retur på kvelden

Ellers så er måned 1 av fire hektiske måneder forbi og jeg gru/gleder meg, for hver måned som går, kommer jeg nærmere høsten og usikkerheten der. 

#vinnogtap #penger #økonomi #sommerjobb #deltidsjobb #myeåtenkepå #travelt #flytte #rydde #lønn #jobb #koordinere #planlegge

Ny poste-plan:

Running Sheep
Licensed from: leaf / yayimages.com

Jeg nevnte det i innlegget på torsdag, men jeg er nå i en periode (mest sannsynlig hele sommeren) nødt til å gjøre litt om på poste-planen min.

I begynnelsen postet jeg 6 dager i uken, og siden påsken så har jeg postet alle 7 dager. Men siden jeg nå har ekstra jobber ved siden av, tar dette såpass mye tid at jeg må prioritere litt annerledes. Jeg kommer derfor til å poste bare de fem ukedagene, og dersom du er en av de som leser i helgene, så har jeg da fem innlegg fra uken som gikk som er helt nye. 

Jeg må prøve dette litt, for å se hvordan jeg klarer å prioritere tiden min, men dersom jeg gjør akkurat det samme, og ‘kaster’ bort den tiden jeg ville brukt på å skrive innlegg så kommer jeg sikkert tilbake med innlegg i helgene også! 

Håper lørdag og søndag er flott for dere, og så kommer Vinn og tap på mandag i stedet for!

#økonomi #skriving #travel #jobb #sommerjobb #ekstrajobb #travel #prioritering
 

Post#100, Find din hvorfor, find din motivasjon. Eller 26 grunner til at jeg blogger

Woman winning at roulette
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

I boken jeg hører på nå: The Business boutique; A woman’s guide for making money, doing what she loves snakker forfatter Christy Wright om at det aller første man må gjøre før man begynner en bedrift, og jeg bruker dette i bloggen min også, er at man må begynne med sin “Hvorfor”. Hvorfor vil jeg gjøre dette? Uten å ha dette klart i hodet, til og med før man vet HVA man vil gjøre, så vil motivasjonen raskt forsvinne når man møte motgang. Når man møter motgang er det lett å spørre seg selv, “Hvorfor gidder jeg å gjøre dette?!? Det er så vanskelig!”. Da er det greit at man kan svare seg selv med “Derfor! Derfor gjør jeg det”

Hvorforen vil variere fra person til person. Det kan være en barndomsdrøm som man har lovet seg selv at man skal gjennomføre. Det kan også være så fornuftig og virkelighetbasert som at man, pga begrensninger i hvor mye man kan jobbe, sliter med å finne vanlig arbeid. Din hvorfor kan da være at du vil starte noe selv, for å tilpasse arbeidssituasjon og mengde til ditt eget behov. 

Jeg liker å se på meg selv som en kreativ sjel, som ikke kan tegne eller synge. Da er det skuespill eller skriving igjen av “de tradisjonelle kunstene”. Jeg har forsøkt å skrive flere blogger, men dette er første gang jeg har kommet på et tema som interesserer meg mer enn i et par måneder. Woho!! Det a jeg har klart å skrive 100 innlegg er jeg ganske stolt over. 

 1. øve meg på å formidle en sak 
 2. øve meg på å skrive
 3. lære mer om sosiale medier
 4. lære mer om markedsføring 
 5. holde meg motivert for økonomisk fremgang
 6. motivasjon til å fortsette å lese fagbøker og selv-hjelpsbøker
 7. begynne på en ny mulig karriere
 8. mulig ny inntektkilde, om ikke direkte så indirekte
 9. inspirere andre til å få orden på sin økonomi
 10. la internett holde meg ansvarlig
 11. komme i kontakt med andre som interesserte seg i personlig økonomi
 12. komme kontakt med andre som kan inspirere meg
 13. normalisere det å snakke om sin egen økonomi
 14. motivere meg selv til å få kontroll på livet
 15. gjennomføre noe, og ikke gi opp
 16. lar meg være kreativ
 17. en plass å innrømme drømmene mine
 18. mulighet for å eksponere meg selv (flaut men sant)
 19. utfordre meg selv til å gå utenfor komforsonen min
 20. vise nordmenn hvordan man kan leve på budsjett, om man har mye eller lite penger
 21. ønske å starte et netverk for de som skriver om personlig økonomi i livet. Om det er i karriere eller i livet
 22. vise at økonomi ikke er komplisert, alle kan gjøre det
 23. lære mer om meg selv
 24. tvinge meg selv til å prøve nye ting, for å se hva som fungerer for meg selv
 25. utvide min egen horisont, både på kunnskap og meninger
 26. betale ned gjeld

#økonomi #blogg #motivasjon #lærdom #læring #sosialemedia #networking #forbedring #utvikling #Hvorfor #utfordring #karriere #inspirasjon #motgang #svar #gjeld #penger #budsjett #bloggmag.no #blogg.no #kreativ #BusinessBoutique #100post #100innlegg #rundttall

Du kan ikke stjele penger, men du kan stjele tid

Jeg liker å se på inspirerende Youtube videoer i løpet av dagen, og i dag kom det endelig en ny video fra en av de jeg følger. Jeg delte den selvfølgelig på Facebook siden min: https://www.facebook.com/voksentilslutt/. Den passet SÅ bra med innlegget jeg hadde i dag, om at dersom man har en drømmejobb, så må man jobbe hardt for å oppnå den. Om det er å jobbe en fast jobb en periode, samtidig som man jobber for å oppnå drømmejobben, så gjelder det å henge i. For alt i alt, den raskeste måten å drepe en drømmejobb på, er å si opp den faste, trygge jobben som gir deg en fast og trygg inntekt. 

I videoen som du kan se her: How to follow your dreams while making money, snakker en forfatter, en best seller forfatter, hvordan hun, mens hun lå på topplistene, også jobbet som en nanny på deltid for å få endene til å møtes. For vet dere hva? Forfattere tjener ikke så innmari mye. Forfatteren snakker om hvordan to viktige, men lett å glemme ting, trengs for å oppnå drømmen din. Tid og penger. Det er her hun kommer med den geniale utsagnet som er tittelen på dette innlegget. “Du kan ikke stjele penger, men du kan stjele tid”.

Her er det viktig at du er bevist på hvor du stjeler tid i fra! Dersom du har lest flere av innleggene mine, så har du kanskje lest bokrapporten om Quiter, closing the gap between your day job and dream job. Forfatteren Jon Acuff begynte sin drømmekarriere med en populær blogg. Han ville dra tidlig på jobb, for å unngå å sitte i kø, og skrev innleggene på jobben. Han satt på kontorplassen sin og skrev det han kunne for å nå deadlinen, og for å bli ferdig før arbeidsdagen begynte. Men det gikk ikke alltid. 5 minutt ble raskt 10 min, og 10 min kunne også bli 20 minutt. Plutselig hadde han jobbet med sin private jobb, bloggen, i 30 min av den vanlige arbeidsdagen sin. Men arbeidsgiverene betalte ikke for at han skulle blogge, han hadde en helt annen jobb og med å la skrivingen gå innover arbeidsdagen hans, stjal han tiden fra jobben. 

Ikke gjør dette!

Dersom du tenker deg om, så er det ufattelig mange andre steder du kan stjele tid i fra. Om du tar buss, tog eller noen andre for for kollektiv transport til og fra jobb, kan du ta notater, planlegge kanskje til og med skrive ned tind, dersom du ikke blir bilsyk. 

Du kan stjele tid fra Youtube, eller tv-seriene dine. Du kan, i kortere perioder, til og med stjele tid i fra sovingen din. Et døgn består av 24 timer. 6-8 timer er til søvn. Da har du 18-16 timer igjen. 7,5 er til jobb. Da har du 10,5-8,5 timer igjen. 1 time er til å gjøre seg klar til dagen og for å legge seg igjen. 9,5-7,5 timer. Det er masse å gå på her. 

Sett deg ned, lag en plan, og begynn å jobb, litt etter litt for å nærme deg drømmen! 

Lykke til!

Forresten, fordi jeg går inn i en sinnsyk travel periode nå, har jeg besluttet å kutte ned fra å skrive et nytt innlegg hver dag, til å bare ha innlegg på hverdagene. Jeg håper dere har forståelse for dette. OG i morgen kommer mitt 100 innlegg på bloggen! Det er rart det! Har nå skrevet fire måneder, og det er svært merkelig!

#økonomi #karriere #drømmejobb #jobb #dagjobb #inntekt #stealtime #time #Steal #money #penger #tidogpenger #effektivisering #jonacuff #bokrapport #youtube #blogg 

Hiv deg rundt, oppnå drømmen


Det er et engelsk uttrykk for dette, som jeg savner på norsk. Hustle season. Hustle kan bety mye forskjellig, men det betyr i denne sammenhengen å forte seg, å jobbe intensivt, å hive seg rundt. Så hva Hustle season betyr, er at man i en kort periode av livet jobber intensivt og hardt for å oppnå et mål eller drøm. 

På Youtube videoene mine har flere av kanalene en måned i året som er deres Hustle season, hvor de bestemmer seg for et mål, og i en måned jobber alt de kan for å oppnå dette målet. Det kan også brukes om en lengre periode, men i konteksten av hele livet så er det bare en kort periode, hvor man jobber mot et større mål. Dersom noen har som mål om å bli kvitt all gjeld, så kan de i en sesong av livet, kanskje et par år, være villig til å gi slipp på ulike goder for å kunne oppnå gjeldfriheten. 

Mitt mål for tiden er 1: Betale ned 100 000 kr i gjeld innen året er omme (Har vel rundet 10 000 kr denne måneden, time to HUSTLE!), og 2: Jobbe mot å få fast arbeid, helst innenfor drømmejobben min. 

Dette betyr at jeg i sommer, nå når jeg har mulighet til det, velger å jobbe flere jobber. Da får jeg mer lønn, mer erfaring og en fot innenfor ulike bedrifter og de mulighetene som finnes der.

Jeg kommer nok ikke til å ha noe ferie, jeg skal i hvert fall ikke reise bort med mindre noe uforutsett skjer men ettersom jeg har varierende oppgaver, så satser jeg på at det kommer til å gå bra. Og jeg vil nok bli kjempe trøtt, og utmattet. Jeg kommer nok til å glemme hva som skjer og hva jeg har gjort, og derfor håper jeg at boken som er forsidebildet, vil hjelpe meg. For det er bare en kort del av livet og jeg jobber for å gi meg selv den karrieren og den tryggheten jeg ønsker meg. Dessuten tror jeg det er sant det som Christine Caine sier. Christine Cane er en dame som har startet og driver en av verdens største non-profit organisasjon som jobber mot menneskehandel og for å hjelpe de som blir reddet ut av det. (Utrolig tøff dame, utrolig inspirerende å høre Pod-casten der hun blir intervjuet). Men hun sier i Pod casten at det er ikke arbeidsmengden som gjør at man blir utslitt, men man må gjøre rett mengde av rett ting. Jobber man 50 timer i uka med ting man virkelig misliker, da er det ikke rart at man blir utslitt. Men jobber man 50 timer uka, hvor 30 timer er ting man må gjøre for jobben men de resterende 20 timene er den delen av jobben du elsker, den delen som GIR deg energi? Ja, da kan man jobbe 50 timer i uka, uten problem.  

Har du vurdert å jobbe ekstra en kort periode for å oppnå drømmen din?

#økonomi #drøm #jobb #drømmejobb #intensivt #mål #spare 

Mål for uken: Rydde

Det ble litt feil når jeg skrev innlegget om rydding, for det skulle publiseres på mandag, og ikke lørdagskveld. Så jeg holder på å gjør om på planen for innleggene, sammen med alt annet som må gjøres disse dager. 

Det er travelt å ha det travelt! 

Jeg er ikke noe husmor, som dere kanskje skjønte av lørdagens innlegg, og jeg har forsøkt meg på en blogg tidligere, for å hjelpe med det. Det holdt i to måneder, så gadd jeg ikke mer. Derfor er jeg positivt overrasket over at jeg nå har blogget i tre måneder, med 7 innlegg i uka siden påske. Men dette har ingenting med rydding å gjøre. 

Jeg må nå hive meg rundt for å komme i litt ordning her i huset, og samtidig ønsker jeg å få en skikkelig rydde rutine. Litt og litt hver dag. Minst 10 minutter, og mye av jobben er gjort. 

Jeg leste et innlegg av Flylady hvor de skriver om 10 min intervaller som man timer. Intensivt arbeid i 10 min. Det  står at dette ikke er grundig rengjøring, og det er kanskje ikke det. Men det er mer enn jeg gjør i dag i hvert fall. 

Og for dere som lurte på hvordan det gikk med kjøkkenbenken, så ryddet jeg den. Men jeg laget middag i dag (mandags kveld), så nå ser det ikke ut igjen. 

Jeg må sette bort middagsrestene før jeg laller. 

Travle tider dette her!

#rydde #fail #middag #flylady #rester #ryddeplan #plan #10min #litthverdag #hjem #koselig #rotete #kommeigang #kommeistand #innrede #kristihimmelfartsdag #himmelspretten

Enkelt å bruke penger = Mer penger brukt

Payment by credit card
Licensed from: adrenalina / yayimages.com

Jo enklere det er å bruke penger og jo mer abstrakt man kan gjøre penger, jo større sannsynlighet er det at man bruker mer penger. Dette er noe jeg tror fullt og fast på, og det stemmer i hvert fall for meg. Hvordan tror dere jeg klarte å bruke 2000 kr på bøker i måneden? Jo, Master Cardet mitt er automatisk registrert hos Amazon. Det betyr at når jeg skal handle bøker, må jeg bare logge på, og så kan jeg kjøpe en hver bok med et klikk. Det betyr at jeg må aktivt, ikke bare gå inn på nettbanken men når jeg er der, må jeg gå på master cardet for å se hva saldoen består av. En bok koster ikke så mye, og når jeg ikke bryde meg om å kontrollere hvor mye jeg hadde kjøpt for med å aktivt sjekke kontoen, så ble jeg stadig overrasket over hvor mye jeg hadde brukt. For hvordan kan det å kjøpe bøker til 100 kr eller mindre, bli totalt 2000 kr? Allikevel, måned etter måned ble det det. Denne måneden er den første måneden på LENGE hvor jeg har brukt over 250 kr på bøker, og jeg hadde delvis forventet det. Flere bøker jeg har ventet på, har blitt utgitt denne måneden. Da ble det bare slik. 

Men i eksempelet mitt over var penger svært abstrakt for meg. Jeg så aldri de småbeløpene, så det var ikke farlig å bruke bare litt av det. Og det er det jeg syns er skummelt med spesielt kredittkort. Da bruker man ikke sine egne penger, man har ikke en bankkonto som forteller når du er tom for penger. Bruker du kortet fordi du venter på lønna, så bør du i hvert fall ha kontroll på hvor mye lønn du får, så du vet du kan dekke det du nå bruker OG neste måneds forbruk. 

Nå i helgen har jeg sett mange reklamer for Vipps for bedrifter, en ny måte å enkelt betale uten å måtte se noen bankkonto. Jeg kan jo håpe et dersom man har appen Vipps så har man forhåpentligvis også banken på app også. Da kan man enkelt se kontoen sin i hvert fall.

Det er allikevel ikke lurt å vurdere hvorvidt du skal bruke pengene KUN ut i fra hvor mye penger du har på kontoene dine. Dette tankemønsteret skrev jeg om i forrige uke. Jeg har et budsjett som jeg skal holde meg innenfor og dette er dessverre ikke en app enda, i hvert fall ikke i det budsjettprogrammet jeg bruker. Løsningen for meg har vært å ha kontanter å bruke i de områdene jeg bruker ofte og bruker småbeløp på. Jeg tar ut de pengene jeg skal bruke i løpet av måneden, dag 1, 2 eller 3 i måneden og så har jeg det. Når jeg ser i boksen min, så ser jeg hvordan det minker, og jeg holder på pengene før jeg gir de fra meg. Det er vanskeligere å gi fra seg 50 kr, når du ser at du har 50 kr mindre i lommeboka, enn å sette inn et kort og ‘bare’ bruke 50 kr, digitale tall som legges til og fjernes fra kontoen din. 

Den eneste plassen jeg ikke kan bruke kontanter er på Amazon, og når jeg skal kjøpe bøker. Her har jeg bare måtte ta meg sammen og bortsett fra denne måneden, så har jeg holdt meg innenfor avtalt beløp. Og måten jeg klarer å holde oversikt på det, er at jeg følger opp på budsjettet mitt jevnlig, og legger inn de nye utgiftene som er gjort. Gjør dette helst etter hvert kjøp, eller vent til du har gjort noen større kjøp. I det aller minste, gå inn en gang i uka. Sjekk hvordan du ligger ann. 

Det korte innlegget som skulle lede opp til hvorfor jeg bruker kontanter, ble litt lengre enn planlagt, og sporet litt av. Men konklusjonene er i hvert fall: Jo mer abstrakt man gjør penger, jo større sannsynlighet er det for at det blir oppfattet som ‘lekepenger’. Og da er det større sannsynlighet for at man bruker mer enn man har råd til. Det er derfor jeg er skeptisk til et ‘kontantløst’ samfunn, da er penger noe man aldri ser eller føler på.  

#økonomi #kontant #kredittkort #bankkort #Vipps #bankapp #budsjett #penger #dinepenger #bøker #amazon #kindle 

Uke 20: Ikke den beste uken…


Denne uken har jeg gjort et bomkjøp. Det har kostet 400 kr. I forbindelse med 17. mai har Røde Kors et stand hvor vi selger lodd, og hvert år sliter vi med hva vi skal ha pengene i. Loddene går fort og vi har folk stående rundt omkring, ikke en bod for å selge. I år var jeg lei av den diskusjonen, så jeg gikk for å finne magetasker. Planen var at noe av overskuddet fra salget skulle dekke det innkjøpet. Nå fant jeg ikke noen magetasker, men sånne reiselommer, sånne man har under klærne. Jeg kjøpte to stykk, 200 kr hver, og var strålende fornøyd. De var de andre som holdt på å selge i begynnelsen men jeg tok over etterhvert, og oppdaget hvor grusomt det var å bruke disse lommene. De var ALT for små. Det var vanskelig å ta penger ut, og det var vanskelig å ta penger inn i i de. Pengene ble bare krøllete. Det er ingen måte dette er noe som kan brukes til neste år, så jeg vurderte ikke å ta det opp en gang med de andre. Problemet er at jeg aldri har vært den som har solgt før, jeg har bare vært med på trekningen, så jeg var ikke klar over hvor hektisk det var å selge, og hvor mye kontanter, mynt og småpenger som kommer inn. Jeg burde jo ha tenkt på at disse lommene var alt for trange og små til å kunne fungere skikkelig. Så der vurderte jeg ikke kjøpet godt nok. 

På den andre siden, er det noen som ønsker å kjøpe magetasker, sånne reiselommer. Det er halv pris, og koster bare 100 kr. :-p  

Denne uken fikk jeg lønnen fra sommerjobben i april, som bare var to dager så jeg tenkte at det ikke ble så veldig mye lønn. Det jeg ikke hadde tenkt på var feriepenger fra i fjor, så jeg fikk ganske mye mer enn forventet. Dette er første gang siden jeg hadde sommerjobber mellom studiene at jeg har hatt så mye overraskelses-penger. Jeg sliter med å overtale meg selv til å spare på de. På torsdag hadde jeg begynt å kle på meg for å ut å kjøpe en kalender og “kanskje noe annet jeg kanskje trenger”. Altså bare for å shoppe litt! Så tenkte jeg meg om. Hva trenger jeg egentlig akkurat nå? Jeg har i to dager tenkt på å ha en kalender i bokform, som jeg kan fylle ut og fargelegge når jeg er opptatt med ting. Og i disse to dagene har jeg syntes det var en kjempe fin ting. I går, mens jeg gjorde meg klar for å gå på shopping, tok jeg en alvorsprat med meg selv. Jeg har kjøpt kalender MANGE ganger. Og det lengste jeg har klart å bruke en, var i en måned. Selv om jeg hadde godt planer, så fungerer kalenderen på mobilen også. Den er koblet til mailen min, så skulle jeg miste mobilen eller glemme den (som man lett kan gjøre med en fysisk kalender), så kan jeg gå inn på mailen for å se. 

Oppdatering: Det over ble skrevet på fredag, det er nå lørdag, og jeg har kjøpt en kalender. Det er ganske gøy å fargelegge inni den, og jeg har funnet ut hvordan jeg kan bruke den, uanvhengig av dato, så det er noe jeg kan bruke i mange år fremover… Sånn i hektiske perioder av livet. Vi får se om det er et bomkjøp, eller noe av det beste jeg noen sinne har gjort… 

Alt i alt er ikke dette den beste uken… 

Den eneste vinnen jeg kan komme på, er at jeg har klart å spise mye rester denne uken. Jeg klarte å spise opp de gamle eggene (De gikk ut de 28. april, så jeg har testet hvert enkelt før bruk om de flyter i vann eller ikke, flyter de er de dårlig) Melken ble drukket opp, og mye av brødet er spist. I morgen skal jeg lage eggerøre til middag, med urtene fra vinterhagen, bacon og ost fra frysen og nye egg som er kjøpt inn. Det må jo bare bli bra. 

Som alltid håper jeg at søndagen din er flott og avslappet, og at du får en fin uke fremover. Denne uken er det Kristi Himmelfartsdagen på torsdag, så deilig med en fridag midt inni! 

#økonomi #vinnogtap #tap #egg #mat #rester #kalender #unyttigeting #arkiv #shopping #fail #holdermatbudsjettet #matbudsjett #budsjett