Ta opp lån for ferien?

 

La oss bare begynne med at dette IKKE bare gjelder denne banken (som jeg for øvrig har klippet vekk navnet til), men når jeg så denne annonsen ble jeg både oppgitt og lei meg. Greit nok, folk er selv ansvarlig for sin egen økonomiske situasjon, men jeg håper virkelig at ingen tar opp lån for å reise på ferie!! Det er like dumt som å ta opp lån for å dekke jul. 

Fordi jeg er opptatt med dette temaet, måtte jeg jo se hva det handlet om. Og når jeg trykker på den kommer jeg inn på en slags artikkel men før jeg får lest noe særlig kommer det opp en pop-up om jeg ønsker et uforpliktende lånetilbud. Fyll ut informasjon. Reklameartikkelen heter “Er feriekassa litt sluken i år? Dersom feriebudsjettet ikke helt strekker til, er du langt i fra alene.” Er ikke det godt å vite, andre gjør dumme valg også? 

TNS Gallup undersøkte i fjor, og fant at 114 000 norske familier planla å finansiere ferien med kredittkort. Reklameartikkelen anbefaler å heller spare på forhånd, men det er  lettere sagt enn gjort. De fortsetter med å forklare at mens flere bruker kredittkort til å finansiere, vil de heller anbefale et personlån. Spesielt dersom du vet at du ikke klarer å betale ned ekstra fort etter sommeren. Fordi personlån har ofte lavere rente enn kredittkort, og ser vi på annonsen over, så har deres lån 16,24% effektiv rente

Her er problemet for meg. Dersom du har planlagt en ferie som er dyrere enn det du har klart å spare til, sånn at du må betale tilbake i flere måneder, om ikke år (GRØSS), så har du ikke råd til å reise! Utsett den ferien et år og gjør heller noe billigere i år. For å sitte i månedene etterpå, mens dagene blir mørkere og bladene visner og blir brune, så må dine ekstra penger gå for å betale noe du allerede har opplevd, noe du nå har mange bilder av, men som enda bare er minner. Pengene kunne du ha brukt til å spare opp til jul (for å unngå å ta opp nye lån), eller gå ut med venner og bli varm av deres samhold. Og ikke bare betaler du tilbake det du har lånt, du må også betale leiepris for pengene du har lån på. 16 %. Det å sitte å se alt man ikke kan gjøre fordi man betaler tilbake et lån, påvirker nok minnene man har fra ferien. 

Sommeren kommer hvert år, akkurat som jul. Man kan spare til ferien fra man først bestemmer seg for å reise. Blir fantastiske planer lagt i januar, og man antar at turen kommer til å koste opp mot 20 000 kr, ja, da må man spare omtrent 3500 kr i måneden frem til sommerferien. Og er det månedlige beløpet for høyt, da utsetter man planene til året etterpå. Å spare 20 000 kr fra august til juni blir rett under 2000 kr i måneden. Er det vanskelig å spare 2000 kr i måneden for ferie, hvor lang tid har du tenkt at det skal ta å betale tilbake 20 000 kr i lån? Har du ikke tenkt deg på noe ferie neste år, eller blir det et nytt lån da?

Poenget mitt er at det er bedre å være proaktiv. Spar opp på forhånd, sånn at ferien blir en fantastisk seier i at du har oppnådd målet ditt, ikke et minne som kan bli bittert i den økonomise situasjonen du setter deg selv inn i på høsten. 

Halvtimene man bruker for å jobbe seg opp avspaseringstimer går så mye raskere enn halvtimer man jobber ‘gratis’ for å ta igjen timer du har tatt fri for og fått betalt for. Planen og drømmen er mye mer motiverende enn minnene noen gang kan være. 

God helg til alle, og til dere som reiser på ferie nå, Ha en god og gjeldfri sommer! 

#økonomi #gjeld #ferie #lån #spare #planlegg #sommerhvertår #sparemål #fantastiskferie #sommer #sommerferie #personlån #forbrukslån #dårligide 

 

En spare-fortelling, eller hvordan tenåringer blir milionærer

Fra D.Ramsey, trykk på bilde for å komme til hans artikkel

Dette er fortellingen om to venner som begge kommer til å bli millionærer før de pensjonerer seg. Men det er også en fortelling om hvordan den ene vennen tar smartere valg, og sitter igjen mer flere millioner enn venn nr 2. Fortellingen har jeg hentet fra Dave Ramsey, og det er en liten bit jeg ikke helt er enig i, men det tar jeg opp der og da.  

Tuppen og Lillemor er bestevenner og når de er 19 år bestemmer Tuppen seg for at hun skal begynne å spare i fond. Hun jobber hardt og setter inn 2000 dollar i året, som i dag er ca 16 900 kr. Hvert år frem til hun blir 26 år, setter hun 2000 dollar inn i fondet. Men så slutter hun. Lillemor har sett på hva Tuppen har gjort i de 8 siste årene og nå bestemmer hun seg for at hun også skal spare til pensjon. Når hun er 27 år begynner hun selv å sette inn 2000 kr hvert år. Dette fortsetter hun å gjøre hvert år, resten av livet. Det morsomme? Når Tuppen og Lillemor går av med pensjon som 65 åring, så vil Tuppen ha mer penger spart opp enn Lillemor, til tross for at hun kun har satt inn 16 000 dollar (litt over 135 000 kr med dagens valuta). Lillemor har satt inn 78 000 dollar (rett under 660 000 kr med dagens valuta) i årenes løp, men har aldri klart å ta igjen Tuppen sin sparekonto. Årsak? Renter og Renters renter. 

Eksempelet som Dave Ramsey setter opp, sier at gjennomsnittelig har man fått 12 % renter på fond de siste 20-30 årene, så han opererer med renter som er 12 %. Jeg kan ikke si at 12 % er realistisk. for det første: Svært få fond jeg så på når jeg skulle sette opp et sparefond, hadde hatt så høy rente gjennomsnittlig de fem siste årene, og for det andre: jeg er så ny i dette at jeg kan egentlig ikke uttale meg. Men bedre å bli overrasket over høyere rente, enn skuffet over lavere. Det fine med dette eksempelet er at selv om gjennomsnittet er 8 eller 10 % renter, så er det gjelder det begge sparefondene, og poenget vil ikke endre seg. 

Renter satset jeg på dere allerede vet hva er. Det er penger vi får fordi vi sparer og pengene blir ‘investert’ i noe. Når den investeringen gir et overskudd, får vi en del av overskuddet, når investeringen går i tap, risikerer vi å miste de pengene. Det er en risiko som minkes med å spare i Fond. 

Renters renter betyr bare at en rentene vi får blir lagt til sparepengene våre og kan nå tjene renter for oss. Eksempel: La oss si at du sparer 1000 kr, og du har 10% renter. Etter ett år har du tjent 100 kr i renter, og summen du har spart er 1100 kr. Dette beholder du i fondet. Etter år 2 har du tjent 110 kr og nå har du 1210 kr. Etter år tre har du tjent 121 kr, og beløpet ditt er 1331 kr. 

Når du ser på bildet over, så ser dere hvordan renters renter hvert år øker beløpet som Tuppen og Lillemor har spart og sparer. Lillemor sin side økes både med pengene hun sparer, og rentene. Men fordi Tuppen hadde forspranget, klarer aldri Lillemor å ta igjen. 

Er ikke det kult for alle 19 åringer der ute? Er det ikke sinnsykt kult at dere kan jobbe hardt nå, i 7 år, og så kan dere ‘glemme’ det litt, mens jeg som 32 åring må investere mer og over lengre tid (resten av yrketslivet mitt) for å ha en pensjonisttilværelse hvor jeg faktisk kan gjøre det jeg vil? For etter å ha jobbet i x antall år – ønsker jeg å kunne reise og gjøre mye av det jeg vil, og da må jeg ha pengene til det. 

Jeg har begynt forsiktig, med 500 kr i måneden, som blir 6000 kr i året, men dette skal jo økes betraktelig etterhvert som jeg betaler ned gjelden min. Vi får se. Det er så mye jeg har lyst til å gjøre med pengene mine, og meningene endres fra måned til måned. 

Hvor gammel var du når du begynte å spare i Fond? Hvor lenge har du spart? Hvor mye setter du inn hver måned? Og hva er mener du er gjennomsnittrenten? 

#sparing #spare #økonomi #fond #renter #rentersrente #Tuppen #Lillemor #daveramsey #millionær #begynntidlig #tenåringer #misunnelig 

Det er skummelt å bli voksen

4mXcPPJWhL8
Jeg syns The Middle er toppen! Jeg har ikke sett en eneste episode siden sesong 3 tror jeg, fordi jeg fant ut at streame ulovlig ikke var så greit for min del. Tenkte ikke over det noe særlig før jeg fant mange morsomme klipp på Youtube, og nå savner jeg det innmari. Vet noen av dere om det er en kjøpetjeneste hvor jeg kan få se serien? Den er ikke på Netflix eller Viaplay uheldigvis. 
 
Uansett, det jeg liker med the Middle er at de tar opp økonomi, å vokse opp og familieliv og viser hvordan det kan være svært vanskelig. Og så gjør de det morsomt også. Scenen jeg har lagt til over er når eldste mann er ferdig med College og må få seg en jobb. Tror jeg. Jeg har bare sett små Youtube klipp og ikke sett en eneste episode. 
 
Klippet over handler om hvordan man vet at man er voksen og jeg syns de er inne på noe. Selv om jeg ble redd i tenåra så var frykten min da at andre syns jeg var dum. Nå har jeg innsett at det er MANGE flere verre ting å være redd for!
Klarer dere å pinfeste når dere følte dere voksen? Det skjedde ikke i 20-åra for min del, så det er en nyere utvikling. Derav denne bloggen. Selv om jeg alltid har vært ansvarlig, selv fra første klasse, så har jeg alltid gjort det for andre, sjeldent for min egen del. Det skjedde først etter fylte 30. Etter jeg ble tante for første gang for fem år siden, har det blitt mer og mer naturlig å si til tanteungene at jeg er voksen, det er nok med fremveksten av den nye generasjonen i familien at min følelse av å være voksen har vokst. 
 
Det skumleste med å bli voksen syns jeg, er å se meg selv i speilet. Ikke fordi jeg leter etter grå hår og hudens falmende elastisitet (jobber aktivt med å ikke se etter det), men fordi jeg må faktisk se meg selv i øynene og si at jeg er der jeg er pga den jeg ser i speilet. Har du noen gang ikke klart å se seg selv i speilet? Det har skjedd med meg et par ganger i livet. Jeg har alle muligheter til å bli den personen jeg ønsker å være, men jeg må slutte å lage unnskyldninger. Man kan ha dårlige kollegaer og dårlige sjefer som ikke inspirerer enn eller ikke ser hvor god man er, men til syvende og sist er vi selv ansvarlig for å vise oss frem, for å bevege oss fremover. Man kan ikke bli hva som helst uten å vise at man har evnen til det, og for å få evnen så må man testes. Og for å testes må man være villig til å feile. Lydboken jeg hører på nå, Entreleadership av Dave Ramsay (Bok her, Lydbok her) har et flott sitat. 
 
De som aldri gjør en feil, jobber for de av oss som gjør det. 
Those who never make mistakes, works for us that do
 
Jeg minner meg selv om det hver gang frykten kommer, og jeg prøver jeg å gå fra vers 1 til vers 2 i Delillos ‘Tøff i Pysjamas’ sang. 
 
av og til
så er jeg så dum
at når jeg ser meg i speilet
da blir jeg irritert
og jeg blir dum i pysjamas
jeg blir dum med frakk
og når jeg går på bussen
da skjønner alle at

her kommer dumme dumme dumme dum
her kommer dumme dumme dumme dum
wow wow

yeah yeah
slik går refrenget her

og av og til
så er jeg så tøff
at når jeg ser meg i speilet
da blir jeg imponert
og jeg blir tøff i pysjamas
og jeg blir tøff med frakk
og når jeg går på bussen
da skjønner alle at

her kommer tøffe tøffe tøffe tøff
her kommer tøffe tøffe tøffe tøff
wow wow
yeah yeah
slik går refrenget her

og av og til
så er jeg slik
at når jeg ser meg i speilet
ser jeg ingenting
jeg tar ikke på meg pysjamas
jeg tar ikke på meg frakk
og når jeg går på bussen
da skjønner alle at
da skjønner alle at
da skjønner alle at..?

Read more: https://www.letssingit.com/delillos-lyrics-t%C3%B8ff-i-pysjamas-jh7n7cf#ixzz4lGWkaaJr 
LetsSingIt – Your favorite Music Community 

Så avslutter jeg med en link til en skikkelig feel-good (For musikalglade meg) klipp fra det Middle: 
YckdzD92A48

#Voksen #redd #økonomi #planlegge #ansvar #speilet #Delillos #tøffipysjamas #themiddle #unnskyldninger #frykt #gammel 
 

De tre tingene pengene må brukes på

money
Licensed from: dabjola / yayimages.com

Det er tre ting man må lære seg å bruke pengene på, for å kunne ha et balansert liv. Mener jeg. Man må lære seg å bruke penger, (De fleste har ikke dette problemet), man må lære seg å spare penger (Ganske mange kan dette), og man må lære seg å gi til andre (Er dette en del av din tankegang?). 

La oss ta de to første påstandene først. 

Lær gleden i å bruk penger

Første gang jeg hørte om dette, antok jeg at dette betydde at man måtte lære seg å bruke pengene på en lur måte. På en klok måte. At man alltid kjøpte på salg, at man snudde på hvert øre, at man sparte på pengene til de gode kjøpene. Men jeg tok feil. For dette er alle måter å SPARE penger på. Det å lære seg å bruke penger, er at man faktisk, uten dårlig samvittighet bruker penger man har jobbet hardt for å tjene.

En sommer når jeg var tenåring, fikk vi besøk av en tante og et søskenbarn. Søskenbarnet mitt er fem år yngre enn meg og var i mange år det yngste søskenbarnet på den siden av familien. Han har ingen eldre søsken og vi som gode søskenbarn ville ofte hjelpe han med å vise han hvordan det er å ha eldre søsken… Han måtte tåle mye fra oss. Vi kilte han, tullet med han, overdrev alle historier, overbeviste han at jeg kunne lukte spar i kortstokken, Ja dere skjønner. Sommeren før han kom på besøk til oss, hadde vi hatt vannkrig hjemme hos han med hele søskenbarn-flokken. Han hadde vannskrekk, så vi var svært forsiktig med han, men han var med. Han hadde vannslangen og var dermed litt stuck med huset, vi andre kunne springe bort. Jeg lover, vi ble mye bløtere enn han. 

Så sommeren etterpå hadde vi egentlig glemt hele vannlek situasjonen, det var ikke første, og ville ikke bli siste vannkrig vi var med på. Det hadde ikke han. Søskenbarnet mitt, som er en naturlig sparer, hadde spart hele året for å kjøpe et vanngevær som han kunne fylle på, og snike seg innpå oss neste gang vi hadde vannkrig. Det var da vi skjønte hvor kjekt han hadde hatt det, tross hylingen. Et helt år hadde han spart det han fikk i lommepenger, til jul og til bursdagen for å kjøpe vanngevær. Vi gikk hele dagen. Vi gikk i Stavanger sentrum, på kjøpesenteret Kvadrat, og i Sandnes. Han fant ikke det han ville ha. Han hadde nok penger til å kjøpe det største vanngeværet de hadde, og denne lille 8-9 åringen sammenlignet størrelse på tank, hvor lett  det var å holde den, pris, ja jeg er ikke overrasket om han hadde sammenlignet hvor tøff fargen var også. Det endte med at han ikke kjøpte vanngevær i det hele tatt. Og man kan kanskje si at dette var et klokt valg men på den andre siden var dette noe søskenbarnet mitt hadde råd til, han hadde spart det opp og han hadde gledet seg til å kjøpe dette. Og det er det jeg prøver å komme frem til. Man har lov til å bruke penger som man har jobbet for. En periode med dårlig råd, eller dersom du har kredittkortgjeld, så må du heller bruke penger på å betale ned det. Men man skal ikke ha dårlig samvittighet fordi man går på kino, går ut å spiser med venner, eller tar seg en drink nå og da. Penger man har jobbet for, spart opp og har en plan for, skal man kunne bruke uten dårlig samvittighet. For min del, er det de 1600 kr jeg tar ut hver måned. Disse kan jeg bruke til hva som helst og jeg hadde blitt svært demotivert dersom jeg ikke hadde disse pengene. 

Lære gleden i å spare

Dette punktet er nok litt mer intuitivt enn det første punktet. Alle har hørt at man må spare penger og jeg håper at alle skjønner hvorfor det er viktig å hele tiden spare noe av det man tjener. Årsaken er at man ikke vet hva fremtiden vil bringe, annet enn at det helt sikkert vil koste. Med å spare opp et fast beløp hver måned, er man for det første vandt til å sette av noen midler og skulle man måtte ta et lån, er det greit å vite at man ikke har vendt seg til å bruke HELE lønna i løpet av en måned. Skulle det også skje noe, er det greit å ha sikkerheten på konto. Man kan selvfølgelig ta opp et lån for å dekke utgiften, men jeg skjønner ikke helt hvorfor man heller ønsker å gjøre det, enn å betale med penger man har spart opp selv. Med å ha penger i banken, så har man mulighet til å tjene renter, når man ikke bruker pengene på noe. Med å ta opp et lån, er det som man leier penger, frem til man har betalt tilbake beløpet. Jeg kan skjønne at man ønsker å leie en bil når man er i utlandet og bare ønsker en bil for noen uker, men penger kommer vi alltid til å trenge og det kan vi faktisk spare opp til. Med planlegging så kan man slippe å betale for å bruke penger, og heller tjene penger på å ha ekstra klar til bruk. 

Lære gleden i å gi

Det har vært en tendens til å tro at de av oss som er opptatt av penger, budsjett og sparing, kanskje er litt gjerrige. Det er ikke helt OK å diskutere hvor mye man sparer på å gjøre ditt og datt. Men ville du si at en person som maler huset sitt er gjerrig? For det det handler om er egentlig at man er villig til å ta vare på en ressurs man har. Og er man flink til å ta vare på den ressursen, så er det mye enklere å kunne støtte noen som trenger litt ekstra hjelp.  

I Norge har vi et ganske godt velferdssystem, og vi betaler mer skatt for at velferdssystemet skal fungere. Jeg er personlig veldig stolt over det politiske systemet vi har, men det har selvfølgelig noen svakheter. Det ene er at vår vilje til å gi blir mer abstrakt. Fordi vi gir til staten, og staten fordeler den ‘gaven’ (som er pålagt), så tror jeg mange tenker med seg selv at det er nok. Jeg er ikke enig i alt som det blir brukt penger til, og det er ting jeg skulle ønske staten ville bruke mer penger på. Allikevel vet jeg at det er ikke mulig å ha pose og sekk. Det er ikke mulighet for staten å gi all den støtten som trengs til alle formål som fortjener det. Det er her vi har mulighet til å ta aktive valg i hva vi ønsker å støtte. Vi har alle ulike erfaringer, fra perioder hvor vi selv eller noen vi er glade i, har vært svak og trengte ekstra støtte. Om det er rus, psykiske problemer, ensomhet, depresjon, mobbing. Vi har alle ulik erfaring om hva som hjelper i slike situasjoner og derfor vil alle også ha en menig om hva som hjelper. Det er her det aktive valget kommer inn, det her her vi velger å støtte en sak eller organisasjon. Noen velger å være trener på det lokale idrettslaget, andre er med på dugnader på lokalt, nasjonalt eller internasjonalt plan. Noen er med fysisk, noen støtter økonomisk. Selv er jeg aktiv i Røde Kors Hjelpekorps.

Det er hovedsakelig to ting en organisasjon trenger for å holde seg selv gående, det er penger og det er frivillige eller ansatte. De stedene jeg har hørt om dette tidligere, har de sagt at man skal alltid donere 10 % av inntekten sin til en god sak, som er en prosent fra både kristendommen og Islam. Jeg velger å være litt mer fleksibel. Det er nok også fordi jeg har sett hvor viktig den frivillige er for driften. Selv er jeg som regel aktiv minst fem timer i uka, mer om det er en sanitetsvakt, aksjon eller vintervakt, mindre i feriene. Med dette aktivitetsnivået og fordi vi selv dekker vårt eget personlige utstyr i Hjelpekorpset, har jeg sagt til meg selv at jeg ikke nå trenger å støtte noe mer. Jeg er fornøyd med mitt givernivå. 

Det er en glede å være med å bidra til å lage samfunnet slik jeg mener det skal være. Man kan velge å gjøre det ovenifra og ned eller nedenifra og opp. Jeg har valgt nedenifra og opp metoden. Jeg mener alle har en plikt til å være med å støtte samfunnet vårt, men det er også godt for vår selvfølelse. Det gjør oss selv godt å vite at vi bidrar til at andre har det bedre. Vi er sosiale skapninger, og det å bedre samholdet oss i mellom sprer glede til oss selv og andre, ikke bare i dag men også i fremtiden. 

Balanser

Så tenk litt over det. Har du en god balanse i din økonomiske bruk? Er du kanskje en av de som har dårlig samvittighet av å bruke penger? Det er så mye fokus på de som ikke sparer, at jeg er litt redd dere som ikke vil bruke får enda mer dårlig samvittighet når de velger å bruke pengene. Jeg fokuserer så mye på sparing, fordi jeg kan bruke nesten uhemmet. Jeg hadde et forbrukt på 3000 kr i måneden som bare gikk til blah! Så jeg fokuserer på det, fordi sparing lettest være mitt problemområde. 

Mitt tips, uavhengig av hvor du har det vanskeligst, er å forhåndsbestemme hvor mye du skal bruke/spare/gi, og målet for måneden er å utføre dette. Har du penger igjen å bruke, kjøp et klesplagg du kan ha behov for, eller invitere en venn som du ikke har sett på en stund på kafe. Skal du spare, sett av pengene med en gang du får lønn. Skal du gi, men er usikker på hvor og hvem, se deg litt rundt. Hvem jobber med det du syns er viktig akkurat nå (og nei, kronerulling for å få Trollpikken opp igjen er ikke veldedig arbeid, men absolutt noe du kan støtte om du ønsker, Linken gå til NRK). Har du gode minner av å være med på idrettslag, støtt den lokale idrettsforeningen din. Ønsker du å være fadder, flere organisasjoner har støtteordninger for barn i trengende situasjoner rundt om i verden. Det er ufattelig mange muligheter. 

Tenk litt på det og ha en god dag!

#økonomi #balanse #gi #bruke #spare #penger #Planlegg 

Uke 25: Økonomisk avregning

Jeg kommer til å endre litt på dette innslaget, hovedsakelig fordi hver gang jeg skriver om budsjett, så snakker jeg om hvor viktig det er å holde det oppdatert. Allikevel er det aldri noe jeg gjør her i bloggen. Derfor tenkte jeg at jeg skulle begynne å gjøre det på søndager/mandags morgen. Da vil jeg også kunne gå igjennom hvorvidt jeg anser ting som en vinn eller tap. 🙂 

Det største som har skjedd denne uka, er at lønnen er kommet inn på konto. Som forventet ble det mer enn jeg hadde satt opp, til slutt. Fordi jeg jobber på to avdelinger på den ene sommerjobben min, så leverer jeg også to timelister. Den ene, med langt flere timer, ble ikke registrert, så jeg manglet mye penger her. Heldigvis skanner jeg alltid timelistene mine, så det var ikke vanskelig å få tak den på nytt igjen. 

Det tok bare en dag før all lønn var inne på kontoen så her ha jeg fått satt inn all lønn for denne måneden.

Programmet er satt opp slik at det man har budsjettert er på venstre side, reel er på høyre. I forrige måned lot jeg de reelle tallene stå, og ‘late som’ om de ikke var kommet inn. Uheldigvis kunne jeg se pengene på kontoene mine og det gjorde det veldig fristende å bruke pengene før jeg planla noe med de. 

Derfor velger jeg å endre budsjettet, for å legge planen på nytt igjen. Og da må jeg finne ut hva jeg skal gjøre med pengene som er igjen. Jeg vet at det er poster jeg har gått over på, så da oppdaterer jeg alle postene, for å se hvor mye jeg egentlig har til overs

Jeg fikk som nevnt tidligere baksmell og jeg har innsett at jeg har misforstått med tilbakebetaling. Jeg har ventet på faktura for å betale men jeg fikk vite av en kompis denne uken at all informasjon om tilbakebetaling står i brevet fra skatte etaten. Man skal kunne betale med en gang, og gjør man ikke det, risikerer man å måtte betale renter. Jeg er redd for at jeg dette har skjedd for meg

Det kan også hende at jeg har spart opp feil beløp, men jeg er usikker. Det som er sikkert er at jeg har 16 kr for lite spart opp. 

Derfor må jeg legge til 16 kr ekstra.

Mobil abonnementet mitt er slik at all bruk av spesialnummer, inkludert 112, 113 og 177 (kollektiv spørsmål), koster ekstra, så jeg setter alltid opp 140 kr. Men denne måneden så ble det 11 kr ekstra. 

Så jeg retter det. Reelt var mobilabonnementet mitt 129 kr. 

Jeg har brukt mye mer på transport denne uka, ettersom jeg spleiset på en taxi med noen kollegaer etter jobbfesten i forrige uke. Det var absolutt verdt det! 

Jeg var hjemme på 20 min, i stedet for en time! DEILIGT! 

Jeg hadde egentlig ikke trengt å bruke disse 300 kr ekstra, jeg har kontantene i lommeboka. MEN jeg glemte lommeboka hjemme for noen uker siden, og måtte på butikken. Jeg lånte 300 kr fra bestevenninnen min og Vippset penger tilbake henne med en gang.

Pengene ble da trukket fra konto og i stedet for å flytte på kontanter, så legger jeg 300 kr ekstra på budsjettet. 

Denne måneden viste jeg at jeg ville måtte bruke 100 kr av lommepengene mine via nettbanken, så jeg tok ut 1500 kr, og lot 100 kr være igjen. Men nå er de brukt. 

Da oppdager jeg at jeg har litt over 3000 kr ekstra på konto

Jeg har satt 1000 kr ekstra på studielånet denne måneden, og velger å legge 1000 kr til ekstra på boliglånet. Det vil si at jeg nå i slutten av måneden skal sette på 4000 kr ekstra. Jeg velger å ikke flytte de pengene før siste dag i måneden, i tilfellet jeg trenger noe ekstra. 

Jeg har bestemt meg for å spesialbestille et møbel, så nå sparer jeg opp til å kjøpe det. Jeg aner ikke hvor mye det kommer til å koste. Jeg planlegger å dra til en møbelsnekker nå i sommer, mens jeg planlegger å jobbe flere halve dager. 

Jeg hadde nesten glemt at jeg var på FINN å kjøpte meg en bokhylle! Det kostet 400 kr og mamma og jeg satte den opp i dag. Det er litt for mørkt for å ta bilde akkurat nå, men det er av denne sorten: Den skal være en slags romdeler og jeg gleder meg veldig mye til å få ryddet bort all håndarbeid jeg har liggende! Bokhyllen koster nesten 1000 kr mindre enn den gjør på Ikea, men det er noen skraper på den selvfølgelig. Men det gjør meg ingenting.

 

 

Da er boligkjøp avregnet for måneden. 🙂

YES!

#økonomi #budsjett #everydollar #vinnogtap #penger #avregning #finn.no #KALLAX #IKEA #Ekstralånavdrag #Restskatt #sparing #sommerjobb #ekstrajobb #lønn 

Kjære Molly, DU er din største ressurs

Hei Molly! 

Hvordan går det? Sommerferien har jo akkurat begynt på skolen, så nå er jeg spent, er det flere eller færre i butikken nå? Og tenk, nå er det bare to måneder igjen før du begynner på studiene selv! Jeg skjønner absolutt at du skulle ønske du skulle på en ferie, jeg kjenner på den selv men jeg støtter resonnementet ditt om å prioritere jobb og lønn nå i forberedelse til studiene. Dessuten, skulle du finne ut at du har råd og tid i høst, så kan du jo faktisk reise litt billigere om du reiser utenom sesongen. 🙂 

Jeg har den siste tiden filosofert litt om ressurser og hvordan man best kan ta vare på og utnytte den ressursen man har tilgang til. Det var jo sånn jeg begynte å interessere meg for økonomi, når jeg jobbet og tjente så mye penger i fjor sommer og gikk mot en usikker høst. Ettersom jeg ikke viste om jeg ville ha meg en jobb på høsten, fant jeg ut at jeg måtte lære å utnytte pengene så mye som mulig. Pengene ble en verdifull ressurs som jeg kunne gjøre overraskende mye for å passe på. 

Men det jeg har innsett mer og mer i løpet av det siste halve året, er hvordan ressurser finnes over alt rundt oss. Og nesten hver eneste dag, sløser vi med den. Mat er en ressurs, venner er en ressurs, familie er en ressurs, klær er en ressurs og selvfølgelig penger. Men den desidert største ressursen du har er deg selv! DU har makten til å endre ditt liv. DU kan ta stegene for å rette opp en situasjon du ikke liker deg i. DU kan velge å lære deg nye ting, for å utfordre deg selv. Og jeg oppdaget at jeg begynte å se på ting litt annerledes, når jeg vurderte ting ut i fra, ikke hvilken verdi det hadde for meg, men hvilken ressurs det ga meg. 

Fordi jeg meg selv er en ressurs, så er alt rundt meg også en mulig verdi for meg. Selvfølgelig kan disse tingene også ødelegge min egen ressurs. Gode venner og familie er en verdi for meg fordi de utfordrer og støtter meg. De gjør meg bedre og øker min verdi for meg selv. Venner som tar av min tid, får meg til å føle meg dårlig, og som bryter meg ned støtter ikke ressursen som jeg er og er derfor ikke venner. Denne tiden hvor jeg sitter å skriver på bloggen er en verdi, fordi det forbedrer mine kommunikasjonsevner og skriveegenskaper. Igjen, jeg som en ressurs blir bedre. Den tiden jeg bruker på å ser på klipp på Youtube kan ta bort den tiden jeg burde skrive på bloggen, og kan sådan sees som en ikke-ressursbyggende aktivitet. Men dersom jeg klare å holde meg på tema, så vil hodet mitt slappe litt av og jeg kan få litt inspirasjon. Men jeg unngår katte-videoene. 

Fram til i fjor leste jeg hovedsakelig en blanding mellom lettlest romantikk eller spenningsbøker med komikk i seg. Jeg slapper godt av når jeg leser, og sånn kan det være givende. MEN, jeg leste kun fiksjon, ingenting som utfordret meg. Så min lesetid var tid hvor jeg kunne gjemme meg bort og ikke tenke på livet mitt. Nå har jeg begynt å høre og lese mer på inspirerende bøker, selv-hjelpsbøker, som får meg til å reflektere over hvordan livet mitt er nå. Jeg reflektere mer over hvordan og hvorfor jeg reagerer på ting som jeg gjør og slik øker jeg min egen ressurs. 

Du som nå skal studere, er på vei til å tilegne deg MASSE ny kunnskap! Du har nå muligheten til å daglig oppdage nye ting om verden og om deg selv. Prøv å se på ting litt som om det er ressurser som kan gjøre deg bedre eller ikke. Hvordan kan du utnytte den tingen du har, for det beste for deg? Her kommer balansen inn. Husk, for at du som ressurs skal fungere optimalt, så må hodet og det mentale henge med. De områdene i livet ditt som får deg til å slappe av, er viktig for din mentale helse, og derfor viktig for deg som en ressurs. Det må ikke bare være avslapping. De områdene i livet ditt som utfordrer deg og får deg til å tenke er viktig for din mentale utvikling, og er derfor viktig for deg som en ressurs. Men du må ha tid til å fordøye det også. 

Akkurat nå er jeg ikke flink til å ta vare på meg selv som en ressurs. Jeg har planlagt dårlig og har derfor LITT mye på tallerkenen akkurat nå. Det betyr at jeg å være strengere og mer effektiv i det som er min tid. Jeg har for eksempel tatt mye buss i det siste, fordi da kan jeg også høre på lydbok som gir meg inspirasjon. Alternativet er å sykle, som gir meg tid til å tenke, og bevege kroppen. Jeg har ikke tid til begge, jeg sykler ikke mens jeg hører på noe annet enn trafikkbildet. Jeg velger å høre på lydbok. 

Prøv deg litt rundt, finn ut hva som utfordrer deg, og hva som får deg til å slappe av. Prøv å press grensene på utfordringebiten, så kan du kose deg med din avslappingsting senere. Gå igjennom ditt liv, være åpne for å se hvordan ting gir verdi til deg og sett pris på de for det de gir deg. Til og med en dårlig sjef eller kollega kan gi deg verdi med å lære deg hvordan håndtere denne situasjonen. Det er noe å være takknemlig for. 🙂 

Håper du har en god helg, selv skal jeg jobbe og glede meg til 8. juli (husker du hvordan jeg har planlagt dårlig? Jepp, har satt meg opp til å jobbe hver dag frem til 8. juli). 

Klem fra meg!

#ressurs #penger #klær #jobb #venner #familie #økonomi #mentalhelse #youtube #lese #busse #sykling #utfordring #selvhjelpsbøker #romantikk #travel #flinkpikesyntomet #ferie #reise #studere #student #brevtilmolly #molly

Business Boutique: A womans guide to making money, doing what she loves

 Boken: Business Boutique

 Slagord: ‘A womans guide for making money, doing what she loves’, eller på norsk ‘En kvinnes guide for å tjene penger, med å gjøre det hun elsker’ 

 Forfatter: Christy Wright, profesjonell rådgiver, forfatter og foredragsholder. Jobber for Ramsey Solutions

 Utgitt: April i år (2017)

 Format: Jeg hørte på lydboken, men den kan også bestilles som kindle eller fysisk bok. Trykk på bildet for gå til Amazon sine sider. 

 Skrevet for: Kvinner som ønsker å starte for seg selv, i småskala til å begynne med. Det er en oppskrift på hvordan man lager en forretningsplan, med inspirasjon på siden. Ofte rettet mot hjemmeværende mødre som ønsker å jobbe noen ekstra timer for å hjelpe med familiens økonomi, men også andre som ønsker en større skala bedrift kan ha nytte av dette. Noen har allerede startet, andre bare drømmer. Jeg selv, er i drømmestadiet

 Dom: Første del er kjempe bra, siste del er ikke aktuell for meg akkurat nå (er enda i drømmestadiet), og derfor ikke like interessant for min del. 

Favorittbit: Boken er en slags arbeidsbok, steg for steg, med oppgaver for nesten hver kapittel. Man kan gå på hjemmesiden til Christy Wright for å laste ned arbeidsark

 Favoritt sitater: “Excuses are lies presentet as truths” “Unnskyldninger er løgner som fremstiller seg som sannheter” 

 “Success is liking who you are, liking what you do AND liking how you do it” ‘Suksess er å like hvem du er, like hva du gjør og like hvordan du gjør det.’

“You don’t have to be great to start, but you have to start to be great” ‘Du må ikke være fantastisk for å begynne, men du må begynne for å kunne bli fantastisk’

Boken begynner veldig bra. Forfatteren forklare hvorfor hun begynte å jobbe med det hun gjør, med utgangspunkt i sin egen barndom og å være vitne og hjelper for moren som har av nødvendighet bygget opp et veldrevent bakeri. Man begynner å forstå hvorfor hun er så inspirert til å gjøre dette. Samtidig forteller forfatteren hvordan man kan bruke boken til å utarbeide seg sin egen plan til å starte en egen bedrift. Målet er å finne ut hvordan man kan tjene penger med å gjøre det vi elsker å gjøre. 

Det trenger det ikke å være noe vi elsker heller, men det må være noe vi syns er veldig viktig at vi gjør. Det er noe vi ser må gjøres og vi vet at vi kan gjøre en fantastisk jobb med det. Det må være noe som inspirerer deg til å jobbe videre. Selvfølgelig vil det være deler av bedriften som vi ikke liker å gjøre, men boken har forskjellige tips til alt det måtte være, om det er økonomi, markedsføring, forretningsplan eller noe annet.  

Andre gang jeg lyttet igjennom boken lastet jeg også ned arbeidsarket som man finner på hjemmesiden til forfatteren, og dette gjorde gjennomgangen MYE mer konkret. Nå kunne jeg skrive ned min “Hvorfor”, min årsak til å i det hele tatt begynne, meningen med å gjøre det jeg ønsker å gjøre (eller du allerede gjør).

Med forfatterens bakgrunn som datter av en baker, så beskriver hun en bedrift som en kake med fire etasjer. Sånn som de fancye bryllupskakene vet dere. Den nederste kaken må være størst og solid for å holde de tre andre etasjene. På samme måte må andre etasje med kake være større og mer solid enn de to over, men ikke enn den nedenfor. Derfor skriver farfatteren, er det viktig å begynne med et godt grunnlag for bedriften din, og det er i denne delen av boka jeg trives best i, jeg som ikke har en gjennomtenkt plan enda. 

Man trenger ikke å vite hvilken bedrift du ønsker å starte engang, før du leser boka. Det er der jeg er som nevnt. Så neste steg er å finne inspirasjon til bedriften din. Dette må man gjøre, dersom man vet eller ikke vet hvilken bedrift man vil ha. Inspirasjon trenger man uansett. ut hva man elsker å gjøre. Jeg har alltid vært i den troen at å elske er et nesten hellig begrep som bare gjelder for den man velger som partner i livet. Jeg vil jeg fortsette med ‘liker’ og da i forbindelse med ‘liker VELDIG godt’ 

Still deg selv spørsmålet, Hva har du alltid likt veldig godt å gjøre? Skriv ned alt du kan huske. For eksempel: Jeg har alltid likt å gå tur på fjellet- eller Jeg har alltid likt å tegne. Jeg har alltid likt…. Skriv ned så mange som du kommer på. Gir det deg noen ideer? 

Så skal du finne ut hva som er din fortelling. Dette hjelper med din “hvorfor”. Det er ikke snakk om å skrive ned hele din livshistorie, men tenk tilbake å finne den inspirasjonen du har i deg. Tenk på når du var gladest, følte deg sikrest, hadde mest energi. Hva gjorde du da? Forfatterens historie er basert på å vokse opp i kakebutikken til moren, min historie for denne bloggen er hvordan jeg i 20-årene følte meg usikker, umotivert og uten mål i studiene, yrke og økonomi. 

Forfatteren går igjennom hvilke feller og hva vi må passe oss for, egentlig bare i bedriften men mye er viktig i livet generelt. Hun forteller og snakker om frykt og fokus på sannheten. Jeg liker hvordan hun håndterer frykten “Jeg er ikke god nok.” Sannheten til den løgnen er “Du trenger ikke være BEST for å ha en verdi”. 

Forretningsplanen:

Som jeg har nevnt, så ser forfatteren for seg en bedrift som en fire-etasjer kake. Første etasje handler om din hvorfor, din drøm, din visjon, din ‘eksistenserklæring’ elle formålsparagraf. Ordet på engelsk er mission statement, men jeg liker ikke helt de norske oversettelsene… Uansett, det siste du må ha i den første etasjen på kaken er dine mål. 

Etasje to i kaken handler om å spesifisere den til deg selv. Hva er dine styrker og svakheter. Hvilken verdier har du som du ønsker å videreføre i bedriften din. Hvor mye penger har du tenkt å investere? Og hvor mye tid har du? Hvordan kan du få tid til bedriften i hverdagen din (planlegg) og hvilken plass har du for å jobbe. 

Etasje tre handler om selve driften. Hvilken produkt eller tjeneste tilbyr du? Leier du lokaler, hvor i så fall? Hvordan skal logistikken fungere? Hvordan bestiller folk varen/tjenesten av deg? Hvordan leverer du varen/tjenesten? Hvilken platform skal du jobbe i? Er du en internett bedrift og bruker sosiale medier til å komme deg ut på? Hvordan skal du ta betalt? Hvordan skal du holde dokumentasjonen god nok til regnskapsfører. Andre ting i nivå tre er å ha oversikt over konkurrentene, hva gjør de som fungerer bra, hva gjør de som du ikke ønsker å gjøre. Jeg finne ikke en god oversettelse på Policy, men her må du på forhånd ha tenkt over hvilken spilleregler gjelder for deg. Når skal du jobbe, hvordan skal folk betale, hvis de klager på et produkt, hvordan og når skal du betale tilbake? Du må også tenke igjennom hvordan du vil svare dersom noen spør deg om for eksempel oppskriften til det du selger, eller om du kan gjøre det gratis for de/uten profitt eller om du kan senke prisene. Hva skal du gjøre dersom du ikke ønsker en vanskelig kunde? Det kan være lurt å tenke igjennom akkurat hva du skal svare ved slike tilfeller, så når det skjer slipper du å bli paff og si ja til ting du ikke ønsker. Den siste tingen du må tenke på i nivå 3 er hvordan du skal prise dine varer/tjenester. Dette er et eget kapittel, så mange gode tips her. 

Etasje fire handler om hvordan du får deg selv ut i markede. Du må tenke på hva som er unikt med deg (inspirasjon i din hvorfor?) Hvordan er din branding, hvem jobber du for? Hvem er kunden din? Du vil ikke kunne brukes av ALLE, men er det unge? Gamle? Kvinner? Menn? Se for deg den perfekte kunden din, og spesifiser markedsføringen spesielt til denne personen. Hvordan skal du markedsføre deg selv? Her henter du frem din Hvorfor igjen. Hvor skal det stå? Hvordan skal du markedsføre denne fortellingen. Hvordan kan du gi til kunden din? For hver ting du BER kunden din om, gi to ting til dem. Helt til slutt må du finne din “Elevator Pitch”. Her er det snakk om å summere opp hva du gjør i tre setninger eller mindre. Du skal kunne selge deg selv til noen andre i den tiden heisen dere er på tar.   

Forfatteren har bakgrunn i markedsføring og for henne er markedsføring det kjekkeste. For min del likte jeg de to første etasjene best. Men dette kan ha noe med hvor jeg er i min plan, altså at jeg enda leter etter hva jeg ønsker å gjøre. Hvordan skal jeg bestemme hvordan jeg skal markedsføre en ting jeg ikke vet noe om enda? Hvordan kan jeg prissette noe jeg ikke vet hva er enda? Dere skjønner. Så dersom du har en spesifikk ide om hva du ønsker å gjøre, så kan det godt hende at du syns de to siste etasjene er mest hjelpsom og mest interessant. Det kan godt hende. 

Alt i alt syns jeg boken er verdt å lese. Feministen i meg protesterer litt mot at det er så mange “Jobb litt ekstra mens du er hjemme med barna” situasjoner og referanser, men samtidig drar forfatteren frem flere hjemmeværende mødre som begynte med en liten ekstra jobb,og som nå har gjort det om til en familiebedrift og har ansett både mann og barn/søsken. Det ligger jo også litt på meg. Boken er skrevet til kvinner i USA, og for mange her er enda idealen at MOR skal være hjemme med barna. Det at jeg skal sitte i Norge og føle meg småfornærmet fordi jeg kan føle at jeg ‘blir snakket ned til’, er helt på meg fordi JEG er ikke den ideelle kunden til forfatter. For å ta det til det ekstreme, jeg kan ikke gå inn i Dressmann og bli fornærmet fordi de ikke har en kjole jeg kan kjøpe… 

En siste ting. I mitt hode kan jeg ikke skjønne hvordan noen IKKE kan ønske å starte noe selv, men er det bare meg? Drømmer du om å gjøre “noe” selv, eller kunne du ikke TENKTE deg å ha en egen bedrift?

#Bokrapport #ChristyWright #Starteselv #selvhjelpsbok #forretningsplan #økonomi #markedsføring #marked #forkvinner #drømmen #drømmejobb #kvinner #hvorfor #Dinfortelling #Fortelling

Budsjett: Gi pengene mer verdi

BUDGET PLANNING
Licensed from: onephoto / yayimages.com

Når jeg snakker om å budsjettere så har jeg ofte hørt og lest at mange anser det som godt nok “budsjettering”, å sette av en viss sum hver måned når lønnen først kommer på konto til sparing, og så bruke opp resten av pengene. 

Det er dette jeg alltid har gjort før, men jeg kalte det ikke å budsjettere. Det var en sparemetode som funket ganske greit syns jeg da og dersom du benytter deg av denne metoden, så er det mye bedre enn å ikke spare i det hele tatt. MEN…

Det jeg har oppdaget etter jeg begynte å budsjettere i oktober, er at jeg klarer å gjøre så mye MER med pengene mine hver måned. Jeg følte jeg hadde minst 2000 kr til overs hver eneste måned de fire første månedene, nesten som om jeg hadde fått en lønnsøkning. Dette var en oppdagelse jeg måtte dele med meg, men som regel ble jeg møtt med den samme holdningen jeg selv hadde hatt tidligere. Det holdt å sette av en viss sum hver måned som ble trukket umiddelbart fra konto, ellers var det mer avslappende å bare bruke pengene man hadde på konto. Når det ble mindre på konto, så var det bare å bruke mindre på slutten før neste lønning. 

Jeg har forsøkt å komme på en metafor, eller en sammenligning for å forklare hvorfor jeg syns det er viktig å budsjettere, selv om man har nok penger hver måned. Og jeg tror jeg har funnet det. Selv om det ble brukt motsatt vei når jeg leste om det. Det handler om å budsjettere tiden sin. 

Vår økonomiske liv er som tiden i en uke. Og penger er som oppgaver, bare motsatt. Har man lite penger, har man mange oppgaver å gjøre. La oss da si at du nå har en uke foran deg og X antall oppgaver. Det er flere måter du kan håndtere dette på. 

Ikke tenke på det

Du kan velge å leve i nuet. Man er jo tross alt ung bare en gang. Du kan ta ting litt etterhvert som du får tid til det eller orker å gjøre det og er du som meg så blir det et kjempe skippertak på lørdag og søndag. Enkelte oppgaver blir nok gjort halvveis og noen oppgaver kan bli glemt. Noen oppgaver får man ikke tid til og må gjøre igjen neste uke, som i denne sammenligningen da er at man låner tid(penger). Dette er som å ikke å ikke tenke over økonomien i det hele tatt. Dersom du også samtidig ikke har så god økonomi, så vil du nå ha skjøvet de fleste av oppgavene du SKULLE ha gjort over til neste uke. Neste uke har du kanskje dobbelt opp av det du egentlig hadde denne uken. Men du lever i nuet, og er ikke så urolig for neste uke. Mest sannsynlig blir oppgavene flyttet videre over til uke tre, hvor du nå kanskje har nesten tre ganger så mange oppgaver som tidligere. 

Prioritere de største og viktigste oppgavene

Her er det en viss planlegging. Man vet at man har noen større oppgaver og begynner ganske greit med de tidlig i uka. Er dette en uke med få oppgaver (altså du har nok penger) så kommer nok tiden til å strekke til, men du jobber ikke like effektivt som du kunne ha gjort. Allikevel har du en opplevelse av å slappe av, med muligens litt stress på lørdag og søndag for å få gjort de siste oppgavene, siden du har slappet av så mye i løpet av uka. 

Legger en plan, men sjekker ikke kalenderen

Dette har jeg også gjort, de første gangene jeg begynte å planlegge og budsjettere: Du har bestemt deg. Et nytt og bedre liv. Du skal ta kontroll over livet, effektivisere og bli mer produktiv. Du skal få orden på livet, lage en plan og ingenting skal bli glemt eller forskjøvet. Du setter deg ned med kalenderen, på pc, mobil eller på ark og lager en plan for uka. Du skriver ned alle oppgavene du skal få gjort, plotter det inn på de ulike dagene du har ledig tid. Planen er klar, og du har til og med ledig tid til å slappe av foran TV-en. Her har det som regel gått en av to veier for meg. Enten så går uken, og du føler deg ganske god. Du gjør oppgaver og har til og med tid til overs til å slappe litt ekstra av. Så ser du på planen på fredagen, og innser hvor mye du har glemt å gjøre hver dag hele uken! Vist har du gjort litt, men det er jo mye igjen! Resten av helgen går til skippertak, for å få alle oppgavene gjort. Den andre veien det har gått er at jeg har gjort alle oppgavene mine, men alt tar tid. Jeg må enda ta skippertak, og den tiden jeg trodde jeg hadde for å slappe av, ble aldri noe av. 

Legger en plan, og sjekker kalenderen jevnlig

Her er jeg på økonomisiden i hvert fall (kalenderplanlegging er enda en svakhet for meg). Nå har du kontroll på sakene. Du har laget en plan for å være så effektiv som mulig. Med å lage en liste med oppgaver og mål for ikke bare uken, men også dagene, har du nå alle forutsetninger for å holde kontroll på tiden din. Når du skriver ned hvilke oppgaver du har å gjøre denne dagen er det lettere å holde motivasjonen oppe og du bruker ikke tid på å komme på hva du skal gjøre etter en oppgave er løst. Det kan hende du til og med er så proaktiv at du blir ferdig med alle oppgavene dine på ukedagene, og finner deg selv i situasjonen der du har helgen fri! Deilige, deilige fri! Du har også god tid til å sette deg ned og planlegge for neste uke, evaluere hva som funket bra og hva som kan bli bedre. Sånn blir hver uke bedre og bedre planlagt og effektiviteten din øker også. 

*

Argumentet her er at dersom du har lite penger, og mange oppgaver, så må du være strengere med deg selv, og planlegge bedre. Men selv om du har all tid i verden (Altså mye penger) til å gjøre noen få oppgaver så kan du, med planlegging, gjøre de raskere, og dermed få mer tid til å slappe av. Når vi applikerer dette til pengene våre, så vil vi klare å spare mer eller betale mer på lånene våre. Neste år kan du kanskje reise lengre bort enn på en charterferie i Europa, du kan oppgradere bilen, spare mer til egen leilighet, ha råd til å kjøpe den designer duppedingsen, med en gang den kommer ut.

Skulle du være så heldig at du ikke trenger å spare mer penger enn du gjør nå, så er det enda mange gode ting de ekstra pengene kan gå til. Det finnes mange hjelpeorganisasjoner både i Norge og i utlandet som trenger økonomisk støtte. Barnefamilier sliter med å arrangere bursdager og ferier med barna sine, hjemløse eller rusmisbrukere som ikke får den sosiale støtten de har behov for, for å klare å komme seg bort fra gata. Kulturminner forsvinner, for de som jobber med de ikke får midler til å holde stedet oppe. Det er så ufattelig mye bra man kan gjøre med penger, når man oppdager at man har 2000 kr i overskudd hver måned

Det aller beste er at det bli lettere og lettere å budsjettere, etterhvert som man blir mer bevist og selvsikker på budsjetteringen. Dette er årsaken til at man må følge med på budsjettet i løpet av måneden, slik at justeringer kan gjøres både underveis og før en ny måned. Gi det i hvert fall tre måneder, men vit at jeg nå, selv med den 9-ende budsjettet mitt har bommet på transportkostnadene, igjen. 

Man er ikke nødt til å budsjettere, oppgavene kan fint løses i løpet av uken, måneden trenger ikke å vare lengre enn pengene, men jeg er 100 % sikker på at man vil oppdage at budsjettering gjør at den tiden vi tilbringer på jobb for å tjene penger, blir mer verdt, fordi man klarer å utnytte lønnen vi tjener bedre. 

Dersom du ønsker å lese om hvordan jeg budsjetterer bruker jeg nå et gratis program på internett som heter Everydollar. Du kan lese om hvordan jeg startet den her. Jeg har også en lettere og mer grunnleggende innlegg her. 

#økonomi #budsjett #verdi #ressurs #planlegg #timeplan #ukesplan #regnskap #penger #gibort #spare #bruke #overskudd #tilovers #ekstra 

Kåkånomics, Nordens første Økonomifestival?!?


Dersom dere har lest meg en stund, og husker ALT jeg skriver, så nevnte jeg i et vinn og tap innlegg i april at jeg hadde vært å kjøpt ELFA hyllesystemet på tilbud. Jeg hadde kanskje ikke fått det med meg, hadde det ikke vært for årvåkne venner som vet hva jeg ser etter. I dag sendte hun ene venninnen min en link til en helt ny festival som er i begynnelsen av november. En ØKONOMI festival! Det står skrevet om den i by-avisen til Stavanger Aftenblad: BYAS

Kommer jeg til å gå der? MEST SANNSYNLIG! Det virker dritgøy! 

Ideen kommer fra Irland hvor de siden 2010 har hatt en økonomifestival, der de blander fagstoff med humor, inviterer inspirerende navn til å holde foredrag. Dette er den første økonomifestivalen som blir arrangert i Norden. Det skal, i følge arrangøren være pedagogisk, kritisk, radikal og drive opplæring. Til og med konserter, selv om jeg ikke vet helt hvordan økonomi og musikk henger sammen annet enn at det virker som om musikere enten er på sultens rand, eller flyr rundt på turne i sitt eget privatfly. 

Det hadde vært innmari gøy å fått seg jobb der, men jeg må finne ut hvordan og når de tar i mot frivillige. Og drømmeren som jeg er har jeg allerede drømmet om hvordan jeg kan i fremtiden være en speaker, eller underviser eller har en betalt jobb for festivalen… Det er gøy å drømme! 

Tror du at du vil komme på festivalen i november? 

#festival #økonomi #kåkånomics #norden #ny #Gledermeg #