Uke 30. Penger ut, minner inn

God morgen godt folk! Håper dere har hatt en fin helg, og at dere nå er klar for en ny uke!

Forrige uke var en topp uke. Ikke så bra økonomisk, men jeg fant et interessant tema å skrive om, fikk utrolig mye gode tilbakemeldinger på det jeg skrev, mormor var på besøk fra Trøndelag, jeg fylte året og på fredag fikk jeg en ny svigerinne! Alt i alt helt topp! 

Jeg har fått litt muntlig beskjed fra familien om at jeg skal få penger i bursdagen til å kjøpe diverse ting til leiligheten min, men bortsett fra mormor, så er ingenting kommet inn enda. Det kan godt drøye, ikke uvant det! 

Det er nå slutten av måneden, jeg er ikke helt klar med nytt budsjett men det kommer på tirsdag. Allikevel har noen ting dukket opp, som er økonomisk relatert. 

Det første er lønnen min. På jobben min kan jeg velge når jeg ønsker å få feriepengene mine utbetalt. I vår fikk jeg spørsmålet om jeg ønsket de med en gang, samme måned som jeg hadde ferie, eller måneden etter. Jeg ønsker alltid å ha det i måneden etter, for det er da jeg ikke har lønn. Men nå ble det litt merkelig. Min lønningsmåned går fra den 16. til den 15. neste måned. Så nå, når jeg har hatt ferie fra jobben som gir meg feriepenger, er ferien min strukket over to lønningsperioder. Skulle tanken min ha kommet igjennom om å få utbetalt feriepengene i stedet for lønnen, ville den ha blitt fordelt mellom august og september betalingen. Dette skjedde dog ikke, og nå vil jeg lønnen min for september kun være halv lønn. Fra 1 august til 15. august. 

Jeg oppdaget dette da jeg sjekket lønnslippen som kom på torsdag, og så at jeg skulle få utbetalt 50 000 kr nå i begynnelsen av august. Men jeg har laget en plan. For selv om jeg skulle få inn ekstra inntekt i slutten av august og i slutten av september, så vil det ikke holde. Jeg kommer derfor til å spare 50 % av lønnen min denne måneden for å ha til neste måned. September blir da måneden hvor jeg ser hvor mye jeg faktisk kan sette av til lån. 

Planen var nemlig at alle feriepengene skulle gå til lån, men jeg klarte ikke å la være å ha noen fridager og kortere dager nå i ferien min. Jeg har dermed ikke en full månedslønn innkommende. Vi får se. Litt ekstra nå, mer ekstra neste måned. 

Så til denne ukens forbruk. Det som ikke synes her, er lommepengene som jeg ikke helt har oversikt over, annet enn at de har minket. Og jeg har ikke helt oversikt over hva jeg har brukt de til, som var meningen med lommepengene. Skyldfrie penger. Det er ekstra pengene mine, som jeg ikke har brukt tidligere, for å kunne bruke. 

Everydollar er absolutt et program jeg lærer mer og mer om. For nesten en måned siden oppdaget jeg at jeg kan legge inn alle utgifter vedsiden av budsjettet og så dra og slipp de i rett kategori. Med å samle de ved siden av budsjettet, er det lettere å 1. vise det her og 2. forsikre meg om at jeg får med meg alle utgiftene. 

Denne uken har det kun vært en standard kostnad; innboforsikringen på 111 kr. Bortsett fra to bøker fra Amazon og refunderte penger fra Røde Kors, er alle andre kostnader i forbinnelse med bryllupet.

Det er bryllupsgave til bror og svigerinne, det er sjokolademedaljer som svigerinnen min trengte for underholdning i bryllupet og strykejern for å stryke kjolen min som jeg lånte. 

Den siste tingen, Sparkjøp småting, er ting som barberhøvel, hele pakken, og ekstra blader, plaster, og noe sminkeredskaper som jeg trengte for å pampre meg selv litt før bryllupet. Derfor kaller jeg også det en bryllupskostnad, selv om jeg kommer til å bruke den videre også.  

Jeg oppdaget denne uken at selv om jeg oppdaterte tilleggslønnen min, så hadde jeg ikke oppdatert hovedlønnen. Jeg måtte også oppdatere “Ekstra til meg” siden jeg fikk tilbakebetalt pengene jeg brukte når vi reiste hjem fra Røde Kors kuset i pinsen. Dette må jeg rette på!  


Det er både kjedelig og greit at jeg i budsjettprogrammet ikke kan vise både forbruk og gjenværende i potten på samme tid. Så derfor må jeg legge det med to bilder. Jeg har en liten idee om hvordan jeg kan gjøre det litt bedre, men det får bli når jeg går igjennom regnskapet for hele måneden i løpet av uken som kommer nå. De lysegrønne tallene er i hvert fall penger jeg har brukt, som dere ser denne måneden er en god del på både gaver og ting til boligen. Fordi dette er middeltidige buffere, så har jeg mer penger spart for forbruk, som er de mørkere fargene. Det er ikke alltid hensiktsmessig å vise begge men fordi jeg her har penger spart opp fra tidligere måneder, så vil ikke det jeg har satt opp, reflektere forbruket på samme måte som andre poster. 

Igjen må jeg øke Diverseposten. Denne var opprinnelig 500 kr, men utgifter fra under Gladmaten og nå i oppløpet til bryllupet, så har det blitt en del ekstra her. De fleste av forbruket for denne måneden har havnet her. Mine to kjøp fra Amazon havner også under bøker, som er en middeltidig bufferkonto. Jeg setter av 500 kr hver måned for bøker, som enten går til min lydbok abonnement, eller for å kjøpe bøker til Kindlen min. Når jeg gjør oppgjøret, vil dere se at fordi Audible kostnaden var mindre enn planlagt, vil jeg flytte de 9,82 kr opp til bøker for å spare de til neste måned. 

Forsikring er sjeldent en overraskelse og godt er det. Når er både livsforsikring, som også inkluderer uføreforsikring og innboforsikringen betalt for måneden. 

Nå må jeg rette opp i tallene. 

Først retter jeg opp i inntekten min

Så retter jeg på Diverse, for at disse tallene ikke lengre er i det røde. Allikevel ser dere at jeg har penger igjen å budsjettere for å gjøre det til et null-basert budsjett. 

Ekstra pengene som ble til overs valgte jeg å sette på Helse og tenner i stedet for småting til boligen. Jeg har denne uken oppdaget både en ripe i de helt nye glassene i brillene mine, og at rammen har begynt å bli misfarget. Briller er en av de tingene jeg syns er super viktig å være fornøyd med, de er tross alt på nesen min hele dagen, alle dager, så jeg regner meg at jeg i løpet av vinteren kommer til å kjøpe nye. Mens jeg selvfølgelig ønsker å ikke bruke for mye penger, er briller allikevel en så stor del av hvordan jeg ser ut, at jeg kommer til å investere i de brillene jeg liker best når jeg kjøper de. Sist gang jeg kjøpte helt nye briller, fordi de gamle knakk, kostet det meg i underkant av 8000 kr. 

En annen årsak til at jeg ønsket å øke denne småbufferen, er at min årlige besøk til tannlegen nærmer seg og jeg mistenker hull. Det gjør jeg forsåvidt alltid, men det er allikevel en kostnad jeg vil være forberedt på. Mens jeg var student måtte jeg ha en rotfylling som den sommeren ble bursdagsgaven min fra mamma og pappa. Den kostet også i underkant av 8000 kr, så jeg bør uansett øke denne småbufferen uansett. 

Da var budsjettet igjen et null-basert budsjett og livet smiler til meg på denne siste dagen i juli og første arbeidsdag tilbake på den vanlige jobben min.

Ha en strålende dag! 

#økonomi #vinnogtap #ukesrapport #bryllup #uforutsetteutgifter #utgifter #feriepenger #penger #plan #budsjett #regnskap #blogg.no #bloggmag.no

Til bryllup på budsjett

Wedding cake guests at tables in background
Licensed from: moodboard / yayimages.com

I dag gifter broren min seg! Hurra! De har vært forlovet siden før niesen min ble født, og hun er over fem år. Så det var på tide. ;-p 

Jeg hadde en plan for hva jeg skulle ha på meg, og så fant jeg ut jeg skulle prøve den først. Heldigvis. Jeg kom nemlig på at jeg kjøpte kjolen etter en lengre periode hvor jeg hadde problemer med å spise, og hadde rast ned i vekt. (Klarte ikke å spise uten å nesten brekke meg, så jeg var litt urolig en periode). Det varte i 5 måneder, og vektreduksjonen var skremmende for meg og de rundt meg. Kiloene har kommet på igjen, og jeg hadde håpt at kjolen enda passet. Det gjorde den, nesten. Det vil si, den sitter på men er SUPER trang på lår og rumpe, så ikke så komfortabel. 

Så var spørsmålet, hva skal jeg gjøre med bryllupet som bare var et par dager unna, og bryllupet som er om halvannen uke, og jubileumsfesten forsåvidt om en måned. 

Jeg ville helst ikke gå ut å kjøpe noe nytt, og så kom min lovmessige svigerinne (fra og med i dag) på at jeg kunne se som søsteren min hadde noe klær jeg kunne låne. På onsdag etter jobb drog jeg innom, og andre forslag passet godt! Veldig søt, og sommrete. Søsteren min har så god motesans og klarer dette med å se hva som passer til andre at jeg ikke var veldig urolig. Dessuten er den gul og oransje, som er de beste fargene! 

Med å låne kjolen har jeg spart meg for penger og bryet med å gå ut å kjøpe en ny kjole. Jeg må nok ut en eller annen gang, i og med at finkjolen min nå ikke passer, men jeg har kjøpt meg litt tid og da kan jeg også spare penger. For når jeg har tid til å se meg litt rundt, så er det større sannsynlighet for at jeg finne noe som passer for en billig penge. Jeg drømmer om Fretex. Miljøvennlig og lønnsomt! 😉 

Så mine tips til å delta på et bryllup (eller annen fest) på budsjett. 

 1. Sjekk at klærne du har tenkt å ha på deg enda passer. Hvis ikke, se først i ditt eget klesskap om noe annet passer, hvis ikke hør med andre om du kan låne noe. Med mindre du har god tid til å finne noe du; a) liker kjempe godt og b) kan få til en rimelig penge, unngå å kjøpe noe. Jeg VET at hadde jeg måttet gå på shopping dagen før bryllupet, så hadde kjolen jeg kjøpte vært enten for dyr eller så hadde jeg ikke vært helt fornøyd. HUSK STRØMPEBUKSE!
 2. Vær tidlig ute med å finne gave. Forhør deg om hva den/de feirende ønsker seg, og se om du finner det billig en plass. Et vennepar av meg giftet seg for to år siden, og jeg hadde lovet vennegjengen at jeg skulle ordne gave. De hadde ønskeliste og alt. Og så utsatte og utsatte jeg (i minst to måneder), helt til to dager før bryllupet. Da viste det seg at det vi hadde planlagt å kjøpe, bare kunne kjøpes på nettet og ikke i butikk. Så da måtte jeg gå litt opp i pris for å kjøpe noe annet de hadde ønsket seg, som også sto på listen. Og håpet gjengen betalte meg mer enn vi hadde avtalt… Bror min og svigerinnen min ønsker seg ikke noe, så de skal få penger som skal gå mot ny bil og det er vanskelig å få det på rabatt. ;-p 
 3. Hårfrisyre kan man lære seg å gjøre på Youtube, men du må øve deg på forhånd. Det kan også hende du må kjøpe inn noe spesielt; Flisenåler, hårspray, Tørrsjampo, for å klare å sette dette opp. Gjør derfor litt research på forhånd, og test hele frisyren ut for å se at den passer deg og klærne du skal ha på deg. 
 4. Skal du pampre deg selv litt på forhånd kan du gjøre dette på budsjett også! Igjen, Youtube er en vis læremester og man kan finne mange ansiktsmasker, oljer, og inspirasjon til hjemmespa her. Igjen, lurt å planlegge litt, så du har det du trenger. I går prøvde jeg denne Gurkemeie og honningmasken, og jeg kan nesten ikke se at jeg er gul i huden lengre
Masken var veldig gul! Jeg var utrolig spent på hvordan fargen ville holde seg i huden
Det kom i øye!!

 

Dere får ha en god helg, jeg reiser snart til Egersund og tinghuset der, så leses vi på mandag! 

#økonomi #bryllup #budsjett #sparpenger #spare #tips #triks #lønnsomt #klær #spa #hår #gave 

Sparsomme vaner

Very Frugal Company
Licensed from: CartoonResource / yayimages.com

Så endelig kommer innlegget jeg opprinnelig planla å skrive og legge ut på tirsdag; Sparsomme vaner! Men mens jeg begynte å skrive ble det mer og mer om hva det første man bør spare til (Krisekontoen), så da fant jeg ut at jeg skulle dele innlegget i to. I går skulle jeg sette meg ned å skrive dette innlegget, med notatene jeg hadde fra dagen før, men plutselig kom det en digresjon om det å Spare seg til Fant. Jeg valgte å dele det innlegget i to. Så da sier jeg at dette er min første innleggs-serie, en Spare-serie! 

Sparsomme vaner er ting en person gjør, og holdninger en person har, som gjør at de i lengden sparer penger. Det trenger ikke være noe man kan si “så så mye sparer jeg på dette” men man vet at man for eksempel sparer strøm på dette. Og i og med at det gjelder vaner og holdninger er det ikke noe man jobber med konstant, det bare skjer. Legg også merke til at alt dette er IKKE en vane for meg, enda, men det er noe jeg håper å innarbeide.

Handler med en liste: 

For å unngå fristelser, så pleier jeg stort sett å bare unngå kjøpesenterene og gågatene i det hele tatt. Men når jeg bestemmer meg at nå trenger jeg noe, lager jeg i hvert fall en mental og helst fysisk liste over hva jeg trenger å kjøpe. Da har jeg et mål med hver butikk jeg går innom, jeg har et mål for dagen og det er lettere å ikke bare stoppe innom en klesbutikk, bare for å se om jeg trenger noe. 

Et tips er også å stille deg selv følgende spørsmål om hvert potensielle innkjøp: 

 1. Trenger jeg virkelig dette?
 2. Har jeg noe annet som kan gjøre samme jobb? (Så du ikke sitter igjen med to beige, falsk myk skinn ankelstøvler med tykk hel som bare er Litt forskjellig)
 3. Hvor skal jeg oppbevare dette? Har jeg plass til den?
 4. Kan jeg få den billigere eller gratis et annet sted?
 5. Sparer jeg virkelig penger med å kjøpe i bulk? En spesiell historie her er en gang når jeg var på butikken og jeg ville kjøpe sjokolade. Jeg tenkte jeg skulle være lur å kjøpe en sånn Melkerull, to pakk. Jeg hadde kjøpt denne et par ganger, så jeg viste hvor den var og tok bare med meg mot kassen. Så kastet jeg et blikk på prisen på en enkel melkerull. Og bråstoppet. Mens en dobbelt melkerull kostet over 35 kr, kostet en enkel melkerull under 15 kr. Jeg tok kontakt med butikkpersonellet, for jeg antok at prisen var feil, men den var ikke det. Jeg bestemte meg derfor for å kjøpe to enkle ruller, ikke dobbelpakkningen. 

Planlegger maten og innkjøpene:

Jeg kan ikke skryte på meg at jeg planlegger så grundig matkjøpene, og jeg kastet denne uken to porsjoner med mat som jeg trodde jeg skulle klare å spise, og derfor lot ligge i kjøleskapet. MEN når jeg går i butikken prøver jeg å vurdere hvor mange dager dette innkjøpet vil kunne fø meg. En frossenpizza for eksempel, holder for to dager, mens Grillribbe (som jeg steiker på komfyren) holder i 4 dager. Jeg har også med i tankene hvilken dager fremover jeg kommer til å lage mat hjemme, eller hvilken dager jeg kommer til å spise på veien. Men dette er IKKE en vane, enda. 

Utnytte det man har/Ikke sløse:

Dette er en veldig generell ting, som er nesten så generell at jeg ikke ville ha den med. Men dette er en så sterk vane for meg, at jeg måtte bare.

Vær bevist på hva du beholder, og hva du kaster: Vanen går ut på at man i alt man har og bruker, vurderer om man kan bruke dette på flere måter, eller før man kaster noe, vurderer om man kan bruke dette på en annen måte. Jeg har hatt en tendens til å samle på masse ting som jeg vil gjøre noe med “en gang”, og når jeg pakket ut i den nye leiligheten måtte jeg spørre meg selv et nytt spørsmål: NÅR skal du eventuelt gjøre noe med denne tingen? Innenfor et år? Så jeg har masse garnstumper, lysstumper, klær som må fikses, prosjekt som er klar til å gå, fordi jeg ønsker å utnytte det jeg har. Dette betyr også at jeg ikke kan kjøpe noe nytt, med mindre det er til et spesifikt prosjekt…

Spar på strømmen: En annen ting jeg alltid passer på å gjøre, er å spare på strømmen. Dette gjør nok de fleste nå, automatisk, men jeg skrur av lyset når jeg går fra et rom, jeg prøver å huske å dra ut kontaktene til laderene mine, og jeg har tre pledd på sofaen min, i tilfellet det skulle bli litt kaldt. Men det største tingene, er nok at jeg sparer på varmtvann.

Varmt vann i dusjen: Det første er at jeg dusjer helst ikke mer enn to ganger i uken. Her sier jeg helst, for dersom jeg har gjort noe som tilsier at jeg bør dusje, så gjør jeg selvfølgelig det. Men jeg har funnet ut at en vaskeklut og vann i vasken holder når jeg ikke har trent eller gjort noe annet spesielt svettete eller illeluktende. Endringen gjorde jeg når jeg innså at håret mitt var fett allerede samme dag som jeg hadde vasket det. Jeg så selv hvordan hyppig vasking tørket ut håret, så jeg tok den harde avgjørelsen om å kutte ned på antall hårvask. Nå fletter jeg håret og setter det opp på et vis, når det begynner å se litt fett ut. Da synes det ikke så godt. 

Vaske klær: Jeg sparer strøm både med vaskemaskin og hvordan jeg tørker klærne mine. For å spare på klesvasken har jeg satt opp et stativ for “Klær som er brukt, men ikke skitten”. Her har jeg mange bukser, noen gensere og kjoler, men aldri t-skjorter eller singletter. Jeg opplevde at klær som det ikke var nødvendig å vaske umiddelbart, tilslutt ble vasket fordi de havnet sammen med klær som måtte vaskes. Dersom det var gått noen uker (som det gjerne gjør mellom visse kjoler) så klarte jeg ikke å huske om denne kjolen som lå på stolen sammen med masse andre klær, var skitten eller ikke. Og viste jeg ikke, vasket jeg det. Men dette betydde at jeg brukte mer strøm på å vaske klærne og de ble unødvendig mer slitt.

Fra Ikea. Trykk her for link

Dongribuksen min, som jeg kjøpte for tre måneder siden, sånn ca, er vel blitt vasket fire ganger. Nå har jeg bare en dongribukse, så dere skjønner nok hvor ofte jeg går med kjoler og turbukse utenom. 

Det aller beste jeg har gjort med klesvasken, er å ordne til noe alle denne fra Ikea. En liten skuffe er akkurat stor nok til en maskin, så hver skuff er for en type vask. Ull, 60 grader. 40 grader farge, 40 grader hvit. Når skuffen er full, setter jeg på maskinen. Veldig greit. 

Jeg har bare en gang bodd en plass hvor jeg hadde tørketrommel, og jeg syns det slet utrolig mye på klærne mine. Så jeg sparer den strømmen og den investeringen. 

Klæskontroll: 

En kollega av meg begynte plutselig å komme på jobb med helt nye, freshe klær. Hver dag hadde hun noe nytt og spennende på seg. Vi måtte spør om hun hadde vært på storshopping men neida, hun hadde ryddet i klesskapet sitt. Der fant hun utrolig mye klær som hun enten solgte eller hentet frem for å bruke. Og det er mitt klestips. For som regel har man mer klær enn man tror, så se igjennom klesskapet ditt. Virkelig se igjennom, prøv gjerne på deg klærne og vurder: Er dette klær du vil og kommer til å bruke? Eller er det klær du håpet en gang du ville passe? Enten fysisk eller mentalt. Når jeg mener mentalt, så tenker jeg på 22 år gamle meg som kjøpte meg en ‘Sex in the city” kjole, fordi nå skulle jeg være voksen og sexy. Den var fin på meg, men den var ikke meg. Jeg følte meg aldri vel og klarte ikke å slappe av i den. 

Gå igjennom klesskapet, ha det gøy med å mikse og matche klærne dine i nye kombinasjoner, og plutselig har du en ny garderobe. Det eneste det kostet var en dag i livet, og kanskje noe hjelpemiddel for å holde klærne sortert. 

Gratis/billig underholdning:
I stedet for å gjøre ting med venner som koster, gå på kino, kafe, konserter eller andre arrangementer, bruk heller litt fantasi og finn på ting som ikke koster så mye. Det er noen år siden, det er sant, men vennegjengen min pleide å ha spillekvelder, frem til babyene begynte å komme. Tror ikke vi har hatt en skikkelig spillekveld siden førstemann ble født… Allikevel, vi venninner har forening ved jevne, ujevne tider, og det koster ikke så mye. Det er også gratis arrangementer som bli holdt rundt omkring i området, så det kan du hive deg med på. 

Utnytt gratis lærdom

En annen måte å bli underholdt på er å lære nye ting. Dersom du skulle ønske å bli bedre på kjøkkenet, kan man finne masse på nettet. Det samme om det er Yoga, annen treningsform, håndarbeid, eller økonomi som jeg driver med. Man kan lære masse uten å måtte betale for det, og som regel sparer man penger med å bli visere. 🙂 

Dropp dyre ‘vaner’ 

Vaner er kanskje ikke rett ord her, men jeg pleide selv å dra til ansiktbehandling en gang i måneden. Det kostet mellom 1000 – 1500 kr hver gang! Jeg droppet det når jeg sluttet å jobbe 100 % og har ikke tatt det opp igjen. Sist jeg var til ansiktbehandling, var i fjor når jeg benyttet meg av et gavekort jeg fikk året før. Jeg kunne ha sluttet å drikke så mye brus som jeg gjør, men akkurat nå tenker jeg at jeg må jo ha noen laster. Ingen kan være perfekt. ;-p Andre ‘vaner’ er kanskje at man abonnerer på blader eller stopper innom butikken hver dag på vei til jobb (Sikter ikke på noen der, nei HELT sant!)

Hobbyer, Produktive vs dyre

En hobby er noe som koster penger. Dave Ramsey har et morsomt uttrykk som jeg gjengir i egne ord: “En bedrift skal tjene penger. Dersom du ikke tjener penger på bedriften din, er det ikke en bedrift du driver. Det er en hobby”. 

Allikevel kan man velge å ha produktive hobbyer, og prøve å unngå de dyre. Jeg liker å hekle og det koster å kjøpe garn. Men jeg kan lage jule og bursdagsgaver med de, og slik er de litt produktiv. Liker du hagearbeid, kan du dyrke dine egne grønnsaker, og dermed spare penger på grønnsaker. Man tjener kanskje ikke så mye, men man taper ikke så mye heller. 

En av hobbyene jeg ønsker meg, er å fikse ting. Fikser jeg tingene mine med en gang jeg merker det er noe defekt på det, kan tingen holde ut litt lengre og det vil gå litt lengre tid før jeg må erstatte den. 

Det var det for nå

Jeg har jo noen tips på hvordan man tjener penger på innlegget på tirsdag: Krisekonto innlegget. Dette innlegget har handlet mer om hvordan man kan spare penger. Du må bare huske at når du sparer penger, så er det viktig at du ‘fysisk’ pengene på kontoen dine. Dette gjør deg mindre fristet til å henge pengene ut til en ting du bare MÅ ha. 

Hva er dine smarteste vaner?

#økonomi #vaner #sparsom #penger #spare #sparsom 

Krisekonto, tips til å spare penger jevnt og trutt

Pig pink money piggy bank with paper green dollars
Licensed from: GLAZKOVA / yayimages.com

 

Selve krisekontoen min er på 60 000 kr, og så har jeg en god del andre sparte midler, som jeg lettere skal kunne bruke. De andre midlene er egentlig reservert ting som ferie, ny pc/mobil, Penger satt av til vedlikehold av syklene, helse og tenner, nytt turutstyr, gaver, boligfondet, og Fondsparing. De siste er penger som jeg vet at jeg på et eller annet tidspunkt vet jeg må bruke, men jeg må mest sannsynlig ikke ta ut alt samtidig. Og skulle det virkelig være krise, så er ingen av disse så viktig at jeg ikke kan utsette å bruke det beløpet. 

Krisekontoen min har jeg spart opp over flere år, og jeg økte det sakte men sikkert med 10 000 kr hver gang jeg kom opp til det gamle nivået mitt. Jeg mener absolutt at alle bør ha minst en månedslønn satt av som buffer, men avhengig av hvilken kriser som kan oppstå, bør krisekontoen reflektere dette. 

Er man student for eksempel, som leier en leilighet som er delvis eller fullt møblert, der utleieren er den som erstatter kjøleskapet, vaskemaskinen eller komfyren når de tar kvelden, så trenger man ikke like mye i krisekontoen som en som meg, som eier min egen leilighet. En vannlekkasje i en leilighet man leier, er absolutt ikke like dyrt som en vannlekkasje i min leilighet. Er man bileier, kan et verkstedsopphold raskt koste over 10 000 kr, etter min erfaring i hvert fall. 

Så når man skal bestemmer seg for hvor mye krisekontoen skal inneholde, så må man se på livet sitt og tenke verste, realistiske scenario. For en ting er sikkert, noe kommer til å bli ødelagt. Minimum syns jeg skal være 10 000. Da har du i hvert fall råd til å kjøpe flybilletter hjem, eller erstatte pc-en dersom den ryker. 

Tips:

Automatisk trekk: 

Den mest populære måten å spare penger på er å ta ut et viss beløp hver gang du får betalt lønn eller studielån. Dersom pengene trekkes automatisk fra kontoen din hver gang du får inn lønnen eller studielånet, ser du aldri at du hadde de pengene og de blir heller ikke savnet. I studietiden hadde jeg et automatisk trekk på 100 kr, som ble satt inn i BSU kontoen min. Det var ikke mye, men det var litt. Hadde jeg vært mer bevist, ville jeg ha kunne satt mer inn, men noe er bedre enn intet. På slutten, før jeg kjøpte meg leilighet, var den automatiske trekket 10 000 kr. Da var jeg aktivt i oppspurten til å kjøpe meg leilighet, så intensiteten var på topp!

Morsom sparing: 

Jeg vet ikke om andre banker enn DNB har dette, så vennligst bekreft eller avkreft dette dersom dere har en annen bank. Men DNB har noe som kalles Morsom sparing. Dette går ut på at hver gang du bruker kortet ditt eller betaler en regning, kan beløpet du betaler rundes opp til nærmeste, 10, 50 eller 100 kr, og dette settes inn på sparekontoen din. Dette brukte jeg også en del år, selv om det ikke ga de store avkastningene. Når jeg brukte kortet mitt, ville beløpet rundes opp til nærmeste 10-er og når en faktura ble betalt, ble det rundet opp til nærmeste 50. Det ga ikke den store sparingen men til gjengjeld la jeg ikke merke til at jeg sparte heller. Jeg sparte ca 120 kr måneden. 

Spar penger på mat

Med å planlegge måltidene, kan man spare ganske mye penger og man må kaste mindre mat. En gang i mellom kan man også ha en oppspisningsuke, hvor man kun spiser fra spisskammerset, fryser og kjøleskap. Da vil man kunne spare det man eventuelt bruker på en uke. For min del er det ca 500 kr.  

Kjøp til nedsattpris, spar mellomlegget

Dette betyr egentlig at hver gang du kjøper en vare på salg, eller til nedsatt pris, så setter du mellomlegget mellom reel pris og nedsatt pris på sparekontoen din. Det vil si at kjøper du et par med sko som opprinnelig kostet 600 kr men som nå koster 300, så setter du 300 kr på sparekontoen. 

Fått lønnsøkning? Lat som om du ikke har fått det

Dersom du har fått lønnsøkning, så kan du late som om du ikke har gjort det, og heller spare det beløpet du nå får mer hver måned. Mine standard lønnsøkninger hvert år har vært på 2-3 %, som er 400-600 kr i måneden. Det blir litt penger til slutt på det. 

Selg ting: 

Jeg har en del ting som jeg ønsker å få solgt. Først forsøkte jeg å bruke Tiise, men det funket ikke så veldig bra. Altså ingenting ble solgt. Så tenkte jeg å hive meg på loppemarket, men den store loppemarkeddagen i Stavanger/Sandnes var en helg jeg var bortreist på. Nå vet jeg at jeg må forsøke finn.no, men jeg orker bare ikke helt enda. Allikevel har jeg såpass mye at jeg nok kunne klart å skrape sammen 1000 kr ganske enkelt. Det er også en fin måte å begynne et mer minimalistisk liv, dersom du er interessert i det. Jeg er ikke det. 

Mink regningene dine: 

Med å se igjennom forsikringene du har, bytte strømleverandør og telefonselskap, kan man spare noen hundrelapper i måneden. Dersom du har Netflix eller noe annet betalingsprogram for å se tv, hør med noen venner om de vil dele en konto med deg. Jeg ser en sjelden gang på Netflix og jeg er så heldig at søsteren min har laget en egen profil på hennes Netflix konto. Nå brukte jo hun og samboeren min gamle Netflix i to-tre år før jeg kansellerte den, så jeg har ikke så dårlig samvittighet. Men da får jeg sett litt, uten å måtte betale mer for det. Når regningene dine er mindre enn vanlig, kan du spare den differansen mellom gammel utgift og det du betaler i dag. 

Få en helgejobb/ekstra jobb

Dette er ikke en langtidsplan men for en kortere periode, kan man ha en ekstra jobb. Dette er typisk en sesongjobb, eller noe annet, slik jeg har det nå. Når jeg først begynte å jobbe, jobbet jeg også annenhver helg på en matbutikk. Dette gjorde jeg i 9 måneder og hver måned fikk jeg utbetalt ca 4000 kr ekstra. På de 9 månedene utgjorde dette 36 000 kr, utbetalt. Den gangen var jeg helt utslitt med all jobbingen og det var en drøm å kunne slippe, men hadde jeg hatt den motivasjonen jeg har i dag, tror jeg ikke det hadde vært et problem. 

Vær bevist om hvor du setter sparepengene dine

Det er nok ikke ALLE som har dette problemet, men dersom du ser alle pengene dine hver gang du logger på pc-en, så er det så mye enklere, for meg i hvert fall, å prøve å overbevise meg selv om at jeg egentlig har nok penger til å kjøpe den og den tingen. Med å flytte den største delen av sparepengene til en annen bank, vil pengene være ganske lett tilgjengelig, men allikevel ikke noe jeg ser daglig. Ikke spar krisekontoen i et fond eller noe slikt! Det vil ta lengre tid å få ut pengene, og med en gang de er investert i noe, er det vanskelige å motivere seg selv til å ta ut pengene i stedet for å bruke et lite kreditlån.

Oppsummering:

I morgen kommer jeg til å skrive et morsomt innlegg om sparsomme vaner, så jeg håper du kommer tilbake da. 

Ha en strålende dag, jeg kommer i hvert fall til å nyte bursdagen min. 😉 

#økonomi #penger #buffer #krisekonto #tips #triks #sparing #side2 #blogg.no #bloggmag.no 

Uke 29. Budsjettet glemt og sommerdagene har vært dyre.

Denne uken har det vært Gladmaten i Stavanger og jeg har også vært på middag med venninner som utdrikking for bestevenninnen min. Ingenting av dette var planlagt i budsjettet, men heldigvis har jeg også fått MYE mer lønn enn jeg forventet, sånn 10 000 kr ekstra, så jeg har tilgitt meg selv dette. Spesielt siden jeg har doblet betalingen for boliglånet. 

Når jeg skulle notere ned alle kontobevegelsene denne uken, var det flere jeg først glemte, så nedenfor ser du hvordan jeg var nødt til å legge inn kostnadene tre ganger for å kunne få med meg alt. 

Jeg har bursdag i morgen og mormor har gitt meg 500 kr. Jeg kommer til å kjøpe noe spesielt til leiligheten med de pengene, slik at jeg kan se på det og vite at den gaven er fra Mormor. Jeg har også vært i en 30 årsdag, og betalt ekstra til boliglånet. Jeg tok ut litt ekstra penger for Gladmaten og fordi det har vært så strålende vær på onsdag og torsdag, måtte jeg kjøpe en solkrem. 🙂 Første og andre skikkelige sommerdager og det var deilig!

Jeg fikk betalt ekstralønnen denne måneden, og det var ganske deilig. Jeg kjenner jeg er litt urolig til hvordan det kommer til å gå når lønnen min ikke lengre blir buffet opp med ekstrajobb eller overtidsarbeid, men jeg får bare krysse fingrene og håpe det går greit. Bestevenninnen min gifter seg om to uker, og vi hadde middag som utdrikkningslag nå denne uken. Jeg betalte felleskostnadene, strøm og livsforsikring, med mobiltelefonen som denne måneden var litt ekstra dyr. Studielånet, som jeg trodde jeg registrerte i forrige uke fordi fristen er alltid den 15 (lørdag), ble faktisk betalt på mandag, så jeg kunne ikke sjekke den før noen dager senere. Fordi jeg hadde en ekstra innbetaling på slutten av juni, ble rentene mye lavere, og dermed ble også selve lånavdraget større. Det liker vi å se! 

Denne måneden gjorde jeg litt endring på strukturen for inntektene mine. Jeg tenkte det kunne være greit å vise hva som er tilleggslønn og hva som er ekstra penger jeg får. I og med at jeg nok kommer til å få mer penger til bursdagen min, og lønnen ble så veldig mye mer enn forventet. Fordi jeg har lest meg opp på hvilket fradrag på skatten jeg kommer til å få pga lånet, har jeg innsett at jeg må øke skattepengene mine. Det var raskest å gå ned til lønnsavdelingen på jobb nr 3 og be de trekke 1000 kr ekstra hver måned, enn å endre på renten. Allikevel, siden jeg bare har to måneder lønn igjen, pluss denne, så blir det ikke helt nok for at jeg skal være sikker på at jeg ikke må betale restskatt, så jeg må gjøre noen flere endringer.

På bilde over har jeg bare lagt til de reelle tallene, men fordi “Planned” er som den alltid har vært er det enda registrert om et Everydollar budget. Det må vi korrigere. 

Sånn, da matcher høyre og venstre kolonne hverandre. Det ser ut som om jeg har masse ekstra penger, og det har jeg forsåvidt, men ikke så mye. Jeg må gå igjennom budsjettet og oppdatere tallene for å få en reel sum som er igjen. Men en ting jeg reagerer på allerede nå, fordi jeg har noen tall i hodet, er at når jeg legger sammen det jeg har betalt ekstra og det jeg sparer, kommer jeg bare til den summen som er ‘ekstra lønn’. Det vil si at hovedlønnen ikke har strekt seg slik jeg mener den bør gjøres og jeg kontrollere dette. Hvis det viser seg at jeg klarer å spare (og betale ekstra) bare fordi jeg tjener ekstra, så må jeg gjøre en endring på forbruket mitt. Men la meg kalkulere litt bedre nedover.

Jeg hadde egentlig ikke tenkt å legge noe særlig ekstra på lånet denne måneden, fordi jeg planlegger en større forbedringer på leiligheten min. Dette inkluderer et spesialbestilt møbel. Men når det viste seg at jeg hadde fylt feil på timelisten min i fjor og jeg fikk dette tilbakebetalt, så fant jeg ut at disse pengene ville ha blitt investert i boligkjøp og derfor ville jeg at det skulle gå til nedbetaling. Men, jeg må her legge til den ekstra innbetalingen. 

Sånn, nå stemmer det. På lån, i motsetning til andre andre poster, så vil ikke høyre og venstre kolonne stemme overrens, pga rentene som også skal dekkes. Når man betaler på et lån, betaler man først rentene som har samlet seg opp, så går resten til avdrag. Fordi programmet holder et øye med hvor mye penger som er igjen på lånet, må man også registrere rentene som jeg registrerer som en inntekt. 

En annen ting som er delvis spesielt, er at når jeg betaler ekstra på boliglånet, går alt jeg betaler til nedbetaling av lånet, men når jeg har betalt ekstra på studielånet, tar de å registrerer rentene først. 

Bare med å registrere 5500 kr ekstra, så er summen igjen mye mindre. 

Totalt ekstra, sånn ca er 6500 kr. 

Jeg ønsker å få opp beløpet jeg har for leiligheten en god del, så ekstra pengene vil denne måneden gå til posten “I forbindelse med boligkjøp”. Jeg har allerede nesten 4000 kr her, men fordi jeg vil korrigere de andre tallene i budsjettet først, kommer jeg tilbake til disse postene. Jeg legger også merke til at jeg har økt beløpet på Gaver og at jeg har glemt at jeg sparer i Fond nå. Dette hadde jeg glemt når jeg regnet tallene i hodet tidligere. 

Felleskostnadene og strøm kommer egentlig på samme regning og så splitter jeg de opp selv. Årsaken til at jeg gjør det slik, er at jeg har selv valgt å betale 500 kr i måneden på strøm og dersom jeg ønsker det, kan jeg øke dette beløpet. Jeg får se i løpet av januar, når jeg får resultatet på A-strømmen, om jeg må øke beløpet. Her er det viktig å huske at jeg ikke betalte strøm for de dyrere månedene januar-mars, så selv om jeg får penger igjen, må jeg huske at disse pengene egentlig også skal dekke de tre første månedenes underskudd. Jeg vil heller ha igjen, enn å få en saftig regning. 

På Felleskostnadene var det bare mobilregningen som måtte korrigeres, og det var for fem kr. Ikke den store summen altså. 

Livsstil må korrigeres og det kan bli flere korrigeringer. Jeg må bare se om de pengene jeg tenker på skal registreres på Diverse, eller en annen plass. 

Nå er i hvert fall det korrekt for nå. Blir det mer forbruk, så må jeg endre på beløpet jeg setter av til boligsparing. 


Livsforsikringen er betalt og som vanlig, ingen overraskelse! 

I og meg at resten av budsjettet nå er korrigert, kan jeg gå inn å endre på dette beløpet. Den raskeste måten å finne ut hvor mye som er igjen, er å slette beløpet som står, se på hvor mye penger som kommer opp, på “Left to budget” og skrive inn det beløpet. Så jeg kan nå se at jeg her totalt har betalt ca 11 500 kr ekstra denne måneden. 

Med å legge sammen disse tallene som jeg nå har betalt ekstra, 6500 kr fra nedbetaling på lån og 11 500 kr her, så kjenner jeg at skuldrene mine senker seg litt. 18 000 kr, er mer enn jeg har tjent ekstra, selv med pengene jeg fikk fra mormor. Jeg er også veldig fornøyd med at jeg dermed vet at jeg kan klare å spare 1500 kr fra hovedlønnen også.

Og det beste? Med hver ekstra innbetaling, blir betalingen som skal til lån, litt og litt mindre. 

Håper helgen behandlet deg godt, og at uken som kommer blir bra for deg.

#økonomi #budsjett #ukesrapport #sprekk #budsjettsprekk #ekstralønn #feilbetalt #tilbakebetaling #sparing #oppussing #vinnogtap 

Ekstra lønn, ekstra lånavdrag, ekstra lettelse.

Cash
Licensed from: Gualberto107 / yayimages.com

For nesten to uker siden oppdaget jeg at jeg i hele fjor fylte ut timelisten feil, og hadde gjort det så langt i år også. Men de skulle fikse det og pengene skulle bli utbetalt. I går kunne jeg gå inn å konstatere at de var det! Woho! Det var i hvert fall 5500 kr ekstra som jeg ikke hadde forventet. 

Når jeg fikk vite at jeg, tross det var min egen feil, skulle få pengene utbetalt, bestemte jeg meg raskt for å sette dette til boliglånet. Hadde jeg fått pengene utbetalt så ville jeg ha satt de til boligsparing uansett. Nå er de med å minker rentene jeg skal betale tilbake. 

Det som er innmari kult, er å se hvordan den månedlige innbetalingen endrer seg når jeg betaler ekstra. For boliglånet har det bare gått ned noen kroner, men jeg betalte 1000 kr ekstra i forrige måned på studielånet, og plutselig er det månedllige beløpet minket med 25 kr. Fortsetter jeg å betaler 3000 kr i måneden på studielånet, så er det ikke lenge til det månedlige beløpet er under 2000 kr også. 

Boliglånet, fordi det er så stort, så er det vanskeligere å påvirke det på samme måte. Mens jeg har bestemt meg for å betale 3000 kr fast hver måned på studielånet, som gir mer og mer ekstra innbetalt i måneden etterhvert som månedene går, så kommer boliglåninnbetalingen til å være mer flytende. Her planlegger jeg å sette inn det som er ekstra hver måned, om jeg ikke skal spare til noe spesielt. Nå som jeg oppdaterer leiligheten også, vil jeg nok fordele pengene litt. Pengene fra i fjor var allikevel ikke vanskelig å plassere. 

I forrige uke skrev jeg også et innlegg om hvorfor det IKKE lønner seg å ha lån, i motsetning til å ha en formue, men jeg har også tenkt på andre årsaker til at jeg ønsker å betale ned raskere på lånene mine. 

 1. En stor del av inntekten min går i dag til å betale ned lånene mine. Dette vil fortsette til jeg har betalt tilbake lånene mine, som potensielt kan ta 25 år om jeg ikke betaler ekstra. Om 25 år er jeg 57 år. Ti år fra pensjonsalder. 
 2. Med å betale ekstra, så kan jeg også minke denne tilbakebetalingstiden.
 3. Fordi jeg ikke reduserer tilbakebetalingstiden (enda), så minker jeg i hvert fall det månedlige beløpet, så for hver måned som går, så tar tilbakebetaling litt mindre del av månedslønnen. Skulle jeg havne i en situasjon hvor lønnen reduseres, vil jeg lettere kunne håndtere dette.  

Et argumentasjon om at man får redusert skatten med 27-28 % av renten holder ikke helt mål til de fordelene jeg ramser opp. 

Ellers skal jeg på Gladmaten på vakt i dag også. Jeg skal være med alle dager, og jeg satser på at værmeldingen ikke slår til. Det er så kjekt å treffe de besøkende og i dag får vi besøk av en spesiell gjest. Kanskje dere til og med ser meg i nyhetene! 

Ha en fin dag og god helg!

#lån #tilbakebetaling #økonomi #ekstrainnbetaling #lønn #ekstralønn #sommerjobb 

Budsjettsprekk, det er vist sommer!

Dreamy woman in blooming park
Licensed from: Anna Om / yayimages.com

Så denne uken sprakk vist budsjettet. Det er egentlig ikke lagt inn enda, men jeg har og kommer til å bruke mer penger, og det er OK for meg. 

På tirsdag var bestevenninnen min, søsteren hennes, min søster og jeg ute å spiste middag sammen, før vi gikk å bestilte en cocktail. Bestevenninnen min gifter seg snart, og hun ville absolutt ikke ha et utdrikkningslag, så vi bestemte oss for å spise middag sammen. Da delte vi selvfølgelig kostnadene oss andre i mellom. Middagen var nydelig Indisk og en plass i Stavanger jeg aldri har vært før er utestedet Broremann Bar, som har de fleste cocktailene i byen vist nok. Og de lager sukkerlakene og alt dette selv, fra bunn. Til å anbefales! 

I går begynte Gladmaten, og for de av dere som ikke vet hva det er, så er det en matfestival i Stavanger Sentrum. Det er utrolig mange boder som settes opp, og alle restauranter og andre serveringssteder har en eller annen aktivitet i den forbindelse. Bodene blir også oppfordret til å ha en eller flere småretter til 30 kr, slik at man kan få en smaksprøve fra flere steder. 

Røde Kors Hjelpekorps har sanitetsvakten på denne, og hele festivalen skal jeg ha vakt mellom 11-17. Og siden jeg går mellom alle bodene, er jeg nesten pålagt å smake på forskjellig. Jeg nekter i hvert fall å ha dårlig samvittighet fordi jeg tar ut ekstra penger for dette. 

Så jeg har bestemt meg for å sette av 1500 kr ekstra av det jeg får betalt nå ekstra i dag, til å nyte at det er sommer, og jeg har delvis fri. Det burde jeg har planlagt på forhånd, men akkurat nå, siden det endelig har vært over 20 grader som jeg har fått vært ute i, bryr jeg meg ikke så mye om sprekket. Det tåler jeg. 

Så Nord-Jæren folk, benytt dere av mulighetene disse dagene. Gladmaten, Den spiselige byfesten og Blink er nå, det kommer bare en gang i året, og været er meldt tålig bra. La oss nyte!

#budsjett #sprekk #penger #økonomi #gladmaten #denspiseligebyfest #blink #utdrikkningslag #cocktails #indisk

Kjære Molly, Beklager, jeg ønsker deg bedre enn jeg er!

Stress
Licensed from: kentoh / yayimages.com

Kjære Molly! 

Ta en dyp pust, inn og ut vennen! Det ordner seg til slutt vet du! Det jeg tror du trenger, er å slappe litt av en dag eller tre, for akkurat nå virker det som om du stresser litt mye. Det er sommer, du jobber og tjener penger, studiene dine har ikke begynt enda! Det er ikke vits i å stresse så mye allerede nå! 

Jeg må innrømme at jeg er utrolig glad fordi jeg ikke er i slutten av tenårene/begynnelsen av 20 årene nå. Det stresset om enten dere legger på dere selv eller blir lagt på dere av samfunnet må det bli en reaksjon på, på ett eller annet tidspunkt, og da er jeg redd for at det eksploderer! 

Når jeg sier at dere legger det på dere selv, så mener jeg ikke at stressede tenåringer og 20-ish åringer er skyld i at stressnivået har steget, det er et samfunnsproblem som vi voksne selv har utviklet, ubevist vil jeg tro. Det som er en god nyhet, er at med å bli bevist på det, så kan man kanskje bekjempe følelsen. 

Det du må vite, er at vi voksne ikke er fornøyde med oss selv, og det vi selv er misfornøyd med, ønsker vi å hjelpe de unge med å unngå. Uheldigvis i vårt jakt etter å gjøre oss selv perfekt (som vi vet ikke er mulig), legger vi ofte ubevisst press på yngre generasjoner, på at de skal være så perfekt som de kan. 

Dette har ofte vært min tankegang: Jeg er misfornøyd med denne uvanen. For at jeg skulle unngått å ha denne uvanen i det hele tatt, hadde jeg måttet gjort dette og dette når jeg var yngre. Derfor må jeg informere yngre om at de aldri må finne på å gjøre dette og dette. 

Nå er det noen visdommer i rådgivning som voksne gir til tenåringer og unge som ofte forsvinner vil jeg tro. 

 1. Rådet som den unge får er ofte basert på hva de voksne selv er misfornøyd med seg selv, ikke hva de ser hos den unge. 
 2. Livet til den unge vil mest sannsynlig ikke bli ødelagt, eller radikalt forskjellig, dersom de ikke følger et spesifikt råd. Livet til den voksne har som regel ikke blitt ødelagt, det kunne bare kanskje vært bedre. 
 3. Noen laster må man ha. 
 4. HUSK, rådet kommer ofte basert på den voksnes egne erfaringer og liv, ikke nødvendigvis hva de ser hos dere. 

Nå, dette gjelder ikke alle råd. Dere må nok selv finne ut om rådene dere får er basert på hva en person har gjort for å komme der de er i dag, eller hva de ønsker de hadde gjort når de var yngre. Og vi voksne må bli bedre på å forklare om rådet er testet og bekreftet, eller teorisert og ønsket. Jeg må selv bli bedre på dette. 

Så når jeg gir deg råd, så skal jeg bli bedre på å forklare om det er basert på egne erfaringer. Og du må vite at selv om du ikke følger det, så er du fremdeles fantastisk. Selv når du failer. For praktiske øvelser gir alltid bedre lærdom enn kun teori. Og det er det livet er, en praktisk prøve/erfaring, som vil gi deg kunnskaper. Dine egne opplevelser vil lære deg mer enn mine eller andres råd. Forhåpentligvis vil rådene du får, hjelpe deg når den praktiske utfordringen kommer. Og som Alf Prøysen sang;

Og om du ikke greier det og alt er like trist,

Da skal du høre lyden, over furua som sist:

Du skal få en dag i mårå, som rein og ubrukt står

Med blanke ark og fargestifter til. 

Husk at vi vokse har ofte gitt opp på å endre våre egne vaner, så det gjør ingenting om du har noen du også. Og så lenge du ikke bevist går inn for å skade eller såre andre, så er jeg fremdeles stolt over hvem du er. 

Ha en fortsatt fin sommer, ta en liten pause, det fortjener du!

Mange klemmer, Ingrid

#økonomi #råd #kjæremolly #molly #stress #perfekt #syktperfekt #syk #alfprøysen #fail #lære #læravfeil #press

Uke 28. Bursdagsuken

God morgen folkens! 

Denne helgen har jeg hatt det kjempefint! Jeg og nevø 1 var i Kongeparken og guttungen på tre, som har brannmenn som sitt store forbilde, turte å gå inn på Brannmesterskolen helt alene og var med å slukket en brann til og med! Stolt var gutten da ja! Jeg har spart opp i et halvt år til å gå i Kongeparken med han, og dette var felles jul og bursdagsgave, så jeg gledet meg like mye som han tror jeg. Og så varmet det jo selvfølgelig tantehjertet å ha en liten gutt som automatisk strekte seg etter hånden, kos og trygghet. Åh, så fin han er. 

 

Utgiftsmessig har uken reflektert denne utflukten, men også lån, sparing og utlegg. Jeg har lånt bilen til mamma denne perioden, ettersom hun ikke har hatt behov for den selv men nå trengte broren min og familien den, så jeg tok Buss for Tog hjem i dag. Jeg har også fylt på ekstra diesel i bilen, siden jeg har kjørt mer denne måneden. Jeg brukte kortet mye i Kongeparken, for å lettere ha oversikt over hvor mye jeg brukte, og jeg har også tatt ut kontanter som bror min skal få i bursdagsgave. 

På fredag, mens jeg var på den ene sommerjobben min, ble noe av utstyret vi bruker ødelagt, så jeg gikk innom Claes Ohlson for å kjøpe noe å erstatte den med. Jobben er ute og når det er vind blåser mye av det vi bruker av bordet vårt. Jeg spurte derfor, når jeg var på Claes Ohlson, om de hadde borrelås med teip bakpå. Og det hadde de. Uheldigvis tok jeg feil pakke, uten teip, og måtte gå tilbake for å bytte etterpå. Den var noe dyrere, borrelåsen med teip men jeg får pengene refundert. 

Ellers har det bare gått penger til fondsparing og boliglånet. Det som står som inntekt er rentene til boliglånet. Innbetaling for lån er en utgiftspost og hadde jeg ikke registrert rentene som inntekt, ville lånesummen gått ned for fort. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg glemte å oppdatere hvor mye jeg skulle betale i boliglån, så derfor er det ikke blitt overført 5000 kr. Men ettersom jeg får ekstra utbetalt fra fjoråret, kommer jeg uansett til å sette inn mer penger enn planlagt. Derfor er det ikke så farlig at jeg glemte det. Det er verdt å legge merke til at “Current Balance” er det som sto på lånet i begynnelsen av måneden, ikke akkurat nå. Paid off this month, stemmer heller ikke, ettersom utgangspunktet er 5000 kr. Det blir rett til slutt uansett. 


Utgiftene for utflukten ligger under gaver. Her har jeg hver måned siden oktober, satt inn 800 kr. Denne måneden, med to bryllup nærtstående, har jeg valgt å sette av mer penger enn vanlig. Forresten, et tips: Kjøp billetter på nettet på forhånd. Jeg fikk gratis parkering, samt noen kroner rabatt for billetten. Veldig greit å kunne kjøre rett igjennom parkeringsbommen. 

Jeg må gå tilbake å sjekke hva jeg har tenkt her, med å ha dobbelt opp med Buss og transport OG Bensin og Diesel. Jeg mistenker at jeg har blandet hvilken post jeg setter ting på og dermed er begge blitt doblet, men det er greit. Jeg var nemlig ganske urolig for at jeg ville sprenge denne posten. 

På Diverse har jeg satt inn det jeg skal få refundert og når jeg handlet litt snop og mat før jeg kjørte ned til bror min. Turen tar over en time, jeg var trøtt og sliten så jeg syns jeg fortjente det. Egentlig skulle jeg ha tatt dette ut av lommepengene mine, men jeg orket ikke ta å bruke bankkortet for å betale for bursdagskort og for å ta ut penger, og så betale mat og snop med kontanter. Så denne måneden havner dette i diverseposten. 

Alt i alt har det vært en utgifts’rik’ (eller fattig) avhengig om du teller penger ut eller antall poster inn, men det har vært verdt det. Jeg vurderer å gjøre dette til en årlig tradisjon, å bytte på hvilket av tanteungene som kan bli med i Kongeparken. Så lenge de er så små som de er, må det bli en og en, men på ett eller annet tidspunkt blir de gamle nok til å 1. ta ting alene, eller 2. vente på at jeg er med de yngre på en aktivitet. Noen år frem i tid uansett. 

Har dere en fin sommer? 

#sommer #ferie #bursdag #kongeparken #penger #vinnogtap #budsjett #regnskap #økonomi #transport

Viktig å se fremover for økonomien

Det har absolutt hendt at jeg har blitt overrasket over store utgifter, og mens jeg står der med skjegget i postkassa har jeg ofte tenkt: “HVORFOR?” For som regel har det vært regninger jeg burde vite skulle komme og vite hvor store de var. Årsavgiften på bilen og så er auto-pass brikken min tom samtidig, er et godt eksempel på dette. Jeg måtte dyppe inn i sparepengene mine for å klare utgiften. 

Nå er det selvfølgelig folk der ute som har råd til å ta utgiftene som de kommer. De fleste kan jeg også ta den aktuelle måneden, men det er en årsaken til at jeg heller sparer litt og litt opp: Økonomien blir litt mer forutsigbar. Jeg vil hver måned vite akkurat hvor mye jeg skal spare, og hvor mye jeg har til å bruke, og det holder seg slik året rundt. Så til jul for eksempel, så har jeg godt kunne finne på å bruke opp til 8 000 kr på gaver og diverse andre ting (klær til jul og nyttår, mat og drikke) men skulle jeg også fått bompengefakturaen samme måned, så hadde jeg hatt et problem. Men med å spare opp litt og litt kontinuerlig, skal ingen av disse kostnadene være noe problem og jeg vil enda ha ekstra penger til å betale ned lån eller spare til et sparemål. 

Så fremover har jeg noen utgifter. De fleste har jeg vist om et par måneder. 

Om to uker skal broren min gifte seg og halvannen uke etter det gifter bestevenninnen min seg. Mamma har bursdag, og så fyller søsteren min 30. Da fortjener hun også noe ekstra. Jeg skal til Sverige på langhelg for å treffe gamle studievenner fra da jeg studerte i Sverige og helgen etter skal Stavanger Røde Kors feire sin 100 års jubileum. Feiringen er på et hotell og jeg har allerede bestemt meg for at jeg skal overnatte den natten. 

Så kommer utgifter til leiligheten. Dette er utgifter jeg ikke trenger å ta med en gang, hovedsakelig, og jeg har ikke en spesifikk dato hvor pengene skal brukes. Jeg har lyst til å legge tregulv (det finnes slike fliser meg gummi under og tre over) ute i vinterhagen. Jeg har også lyst til å bestille et spesialmøbel, og det vet jeg ikke blir billig. Jeg trenger fortsatt noen Elfa hyller, en sovesofa og så ønsker jeg meg en gul ørelappstol jeg har sett på Ikea. 

Det er ikke lite jeg har lyst til å gjøre med pengene mine, og med å se fremover på hvilken utgifter som kommer til spesifikke datoer og hva jeg allerede har spart opp til, er det lettere å prioritere pengene som kommer inn. Det er også lettere å utnytte pengene til det jeg virkelig trenger og ikke det første og beste jeg kommer på. 

I helgen skal jeg bruke en god del av pengene jeg allerede har spart opp, jeg skal i Kongeparken med nevøen min, så det gleder jeg med kjempe mye til. Litt tante og nevø tid. 

Håper dere har en god helg! 

#helg #midletidigbuffer #buffer #spare #penger #økonomi #planlegge #sefremover #bloggmag.no #blogg.no #side2.no