Et år med budsjettering

Sånn helt tilfeldig sammenfaller 1 års jubileet for mitt første skikkelige budsjett med innlegg nummer 200. Morsomt tilfeldighet, ikke sant?

Dagens innlegg skal handle om hvordan jeg har håndtert pengene mine det siste året, om oppturer, nedturer, mål og hvordan ting har endret seg i løpet av året. Og så vil jeg selvfølgelig snakke om hva jeg har oppnådd med et år som budsjetterer. 

Jeg kommer nok alltid til å huske dette året mest, som det året jeg kom meg inn på boligmarkedet. Ganske fantastisk egentlig. Jeg har bodd her nå i 6 måneder og 1 uke, og jeg hadde et aha opplevelse i forrige uke først. Jeg gikk av bussen og det slo meg bare at dette var mitt nabolag. De jeg så rundt meg var mine naboer og leiligheten jeg nå gikk til var min leilighet. Bare plutselig, etter 6 måneder. 

Kontroll på økonomien

Nå har jeg de to siste årene spart litt mer intensivt til leilighet. Sakte men sikkert nærmet jeg meg 100 000 kr året, men det var først når jeg begynte å budsjettere at jeg forsto og fikk oversikt over hvordan jeg ville klare å betale for en bolig og hvilken betalingsevne jeg hadde. Jeg vet at budsjettering var direkte ansvarlig for at jeg sparte 12 000 kr på de 6 månedene det tok fra jeg begynte å budsjettere til jeg flyttet inn i leiligheten, men den største påvirkningen var for selvtilliten og min selvsikkerheten i evnen min til å betale for det kjøpet jeg nå hadde gjort. Mens jeg så etter leiligheter så var jeg stadig inne å kalkulerte med lånekalkulatoren til banken på hvor mye det ville koste å ha det eller det lånet, og jeg satte det i inn i et teoretisk budsjett for å forsikre meg om at det ikke ble å strekke meg for langt. 

Gjennomført endring

Jeg har hatt mange ‘revolusjoner’ i livet mitt opp igjennom årene, men som regel har jeg alltid havnet tilbake til Status Quo. Den første endringen jeg gjennomførte i livet, var å stå opp en time tidligere for å først trene før Yoga før jobb, men siden jeg startet bloggen, har jeg skrevet på den i stedet for. Bare det at jeg skriver innlegg 200 er nesten utrolig for meg. Jeg har nå stått opp tidlig i siden sommeren 2016, så jeg kan ganske sikkert si at dette er varig. Den andre endringer som jeg har klart å gjennomføre er å holde meg til budsjettering. Selv etter ett år er jeg fortsatt interessert, fortsatt på utkikk etter hvordan jeg kan bli flinkere, fortsatt villig til å ofre deler nå, for å kunne få mer igjen siden. Dette gir en fantastisk boost til selvtilliten. 

Måloppnåelse

Nå skal jeg være helt ærlig å si at jeg har ikke sett noe særlig på målene jeg satte opp for 2017, annet enn målet om nedbetaling av gjeld. Det har ikke vært bra, men jeg satte opp noe jeg anså som et UMULIG mål, spesielt med tanke på at jeg ikke begynte å betale ned på boliglånet før i april, og frem til det bare sparte det jeg kunne. Jeg satte opp målet å betale ned 100 000 kr på lånene mine, basert på at jeg hadde klart å spare over 100 000 kr i 2016. Men 100 000 i på sparekonto er ikke det samme som 100 000 nedbetalt, for jeg viste rentene kom i tillegg. Og selv om jeg ikke har betalt 100 000 helt enda, har jeg betalt 98 000 kr og jeg kan ikke unngå å betale resten siden det er obligatoriske beløp. OKTOBER IS THE MONTH!!

Følelsen av å ha oppnådd noe jeg egentlig, i helt nede i bunnen av magen, trodde var umulig, er helt fantastisk. Jeg har aldri opplevd en lignende følelse noen gang og jeg skulle ønske jeg kunne beskrive den til dere på en god måte. Jeg føler meg sterkere, jeg føler jeg kan oppnå hva som helst, så lenge jeg bestemmer meg for det. Jeg er så utrolig stolt av meg selv! Fokusert intensitet over tid kan virkelig utgjøre mirakler.    

 Selvstendighet

Jeg valgte å kalle bloggen min Voksen, til slutt, for på mange måter så føler jeg meg langt i fra voksen og ansvarlig for meg selv. Jeg bodde hos foreldrene mine for å spare penger og livet mitt hadde på en måte tatt en pause. Det var ingenting nytt som skjedde. Nå når jeg har kommet inn i en rytme i leiligheten, har nok vanene begynt å sette seg, men fordi jeg for det første bor for meg selv og for det andre eier egen bolig, er selvstendigheten mer automatisk umiddelbart. 

Tall på fancy bakgrunn

Jeg klarte akkurat å spare over 100 000 kr i fjor, tross fire måneder i 50 % stilling

Jeg var ferdig med en leased bil i januar, og med det så sparer jeg minst 50 000 kr i året. Ikke rart det er vanskelig å få boliglån når man har bil og er enslig

Jeg mangler under 2000 kr på å betale ned 100 000 kr i gjeld dette året, 2017, men regner jeg det som fra 1. oktober 2016, har jeg helt klart betalt over 100 000 kr 

Å begynne med lommepenger i kontant må være noe av det enkleste og mest geniale noen gang. Ja, jeg har fått spørsmål om hva jeg skal gjøre, dersom jeg mister pengeboka, og ja, det hadde vært synd å miste opp til 3000 kr, men når jeg ser på hvor mye jeg har spart på å bruke kontanter, så går jeg fortsatt i pluss. 

#økonomi #1år #budsjettering #planlegging #oppnå #mål #seier #stolt #selvstendighet #sparing #lån #Selvutvikling #endring 

Vet du, jeg lever faktisk nå!

YOLO concept.
Licensed from: 72soul / yayimages.com

Det er ikke å dytte under en stol at jeg har jobbet hardt denne sommeren, med fire jobber har jeg hatt lange dager og travle helger. Siden mai har jeg hatt fem frihelger, hvorav tre var pga Røde Kors greier og en var fordi jeg reiste på 10 års jubileum for studiestart i Sverige. Jeg har dessverre ikke hatt tid til venner eller familie, og når jeg har hatt fri, så har jeg sovet, på bussen, på sofaen og i sengen. I helgen som kommer nå har jeg min siste helgejobb, og fra og med 1. november har jobben min flyttet, så jeg kan ikke gjøre ekstra jobb 2 lengre på morgenen før den vanlige jobben min (de er i samme bygg, og den består at assisterende oppgaver for dagen). Så jeg nærmer meg slutten. 

Når jeg har snakket med mine kjære, spesielt familien min (mest i fjor) og slekten min (i år), så har jeg stadig blitt advart at jeg må passe på å ikke bare jobbe. Å ikke leve livet. Og jeg skjønner at de kan være urolig når de har sett meg sliten, de har lov til det, det er jo det familie skal gjøre for hverandre. Være ærlige og bry seg om hverandre. Men jeg skulle ønske at de også såg at jeg faktisk gjør det for å kunne leve livet nå. 

Bare en liten disclaimer; flertallet støtter meg akkurat slik jeg ønsker, men dere vet jo hvordan mennesker er, man får 99 støtteerklæringer og 1 motstand, så fokuserer man på den 1, ikke de 99 som støtter deg. Så jeg har støtten til de fleste venner og de fleste i slekten min, men de tre i år som har bed meg passe på å ikke jobbe for mye, dette er et svar til de. 

For hvor mye liv har man, når man konstant er urolig for å få betalt regningene? Eller velger å la være å gjøre noe fordi man ikke har råd. La meg klargjøre akkurat det punktet, for det er forskjell på hvordan man føler seg, når man ikke KAN gjøre noe og når man VELGER å ikke gjøre noe. Arrangerer venner noe som jeg ikke har råd til å delta på, kan jeg garantere at jeg kjenner tapet mer enn om jeg velger å bruke de pengene jeg har på andre ting. 

I helgen skal jeg ut å handle har jeg tenkt. Og det er dyre ting jeg skal kjøpe. Jeg trenger en ny skalljakke, og den ene jeg har sett på koster over 5000 kr. Jeg må også kjøpe meg ny sykkel-regnbukse. Sist gang jeg kjøpte det, kostet det 800 kr. Dette er for at det skal være komfortable for meg når jeg velger å dra på søk og når jeg skal sykle til jobben. Hadde jeg ikke jobbet med økonomien min det siste året, hadde dette vært svært stressende, men for meg er det i orden for jeg har spart og satt til sides midler for det. Jeg kan betale uten å la det påvirke mitt daglige liv annet enn å faktisk ta tiden til å gjøre innkjøpene. 

Det samme er det med innboet i leiligheten min. Når jeg skulle kjøpe sofa til å ha i stuen, fant jeg også ut at jeg endelig skulle kjøpe den kule, gule stolen jeg lenge hadde ønsket meg. Jeg gjorde litt rask research på nettet, spurte om mamma ville være med på Ikea, og gjorde innkjøpene der og da. Det eneste måten det påvirket livet mitt var den tiden det tok på Ikea og at jeg måtte vente noen dager ekstra på å få det levert til meg på døren.

Jeg kan kjøpe meg de tingene jeg faktisk trenger, med en gang om det skulle være behov. Fram til neste sommer håper jeg å få pusset opp kjøkkenet og ta meg en god ferie til USA, og fordi jeg har kontroll på økonomien min, så er jeg ganske sikker på at det skal gå greit. I løpet av de neste 9 månedene bør jeg absolutt ha klart å spare 30 000 kr. Og med mindre noen veldig store overraskelser skjer, så vil jeg også kunne håndtere enhver økonomisk utfordring som kommer min vei. Det gjør at jeg kan leve livet mitt i dag, med helt senkede skuldre. 

Jeg skulle ønske de som ber meg om å ikke ‘jobbe meg i hjel’ kunne kjent på hvor mer avslappet jeg er i forhold til fremtiden min, ikke bare langsiktig med nedbetaling av lån, men også kortsiktig. Ja, jeg har jobbet hardt og ja, jeg har måttet ofre, men i retur har jeg fått en indre fred som jeg nyter i dag og som jeg forventer jeg kommer til å nyte tusen ganger mer når jeg er pensjonist.

Har du gjort noe ekstremt en kortere periode, for å kunne nyte tilværelsen litt mer senere? Hvor lenge var den ekstreme perioden, og hvor langt frem i tid var den gode tilværelsen? 

#levelivet #livet #økonomi #handle #kjøpe #urolig #ikea #sofa #skalljakke #spare #budsjett #kontroll #planlegge #målsparing #fremtid #pensjon #reise

Hva er det minste du trenger å tjene for å klare deg?

Cost Management
Licensed from: Olivier Le Moal / yayimages.com

Vet du hva du minimum trenger å få i inntekt for å klare å dekke dine obligatoriske utgifter? Nå snakker jeg ikke om det du bruker for å være komfortabel, men hva trenger du for å holde tak over hodet, strømmen på og mat i magen? 

Hvorfor er dette greit å vite? 

Jeg syns dette er et nyttig tall ettersom jeg kan sammenligne mitt månedlige forbruk med mitt nødvendige forbruk for å bruke som motivasjon til å gjøre lurere valg.

Mange vet ikke hva de trenger og skulle man for eksempel miste jobben, er dette en ting som du raskt må få klart for deg.

Mitt overlevningstall er 15 000 kr. Da betaler jeg lånene mine, alle utgiftene for boligen samt mat, mobil, transport. Men det inkluderer ikke sparing, lommepenger, bøker/hobbyer eller noe annet strengt tatt ikke-overlevelseskostnader. Dette 15 000 tallet har hjulpet meg når jeg har planlagt og satt opp nødbufferen og målsparingen. Jeg har 60 000 kr i nødbufferen, som gjør at jeg kan betale det nødvendige i fire måneder uten noe ekstra assistanse. Jeg har også omtrent 60 000 kr i målsparing, som selvfølgelig vil bli prioritert bort til overlevelse, skulle jeg for eksempel være uten arbeid i en periode. Med å gjøre dette kan jeg øke antall måneder jeg kan klare meg uten jobb, + jeg har økt handlingsfriheten min. 

De 15 000 kr hjelper også når jeg setter opp budsjettet mitt, selv om jeg ikke er helt 100 % streng på grensen. Fordi jeg vet hvor mye jeg MÅ bruke, vet jeg også hvor mye jeg har ekstra som jeg kan være kreativ med. Med en minstelønn på 20 000 utbetalt i måneden, vil jeg ha minst 5000 kr i måneden som jeg kan fordele ganske fritt. Det er noen utgifter jeg velger å ha nesten obligatoriske; lommepenger og bøker, for min egen trivsel, mens andre utgifter kan variere. Av og til kan jeg fokusere på lånene mine eller jeg kan se på den målrettede sparingen. 

I forrige uke skrev jeg om hvordan jeg går frem for å prioritere pengene mine, og fordi dette er viktig for meg, (og jeg er pengenerd), så surrer tankene i hodet mitt konstant. Jeg har derfor kommet opp med et alternativ som jeg har tenkt kan være en god tommelfingerregel, men jeg enda er usikker om jeg får prøvd. 

Det beløpet som måtte bli igjen, etter minimumsutgiftene er ‘betalt’, bør bli fordelt på ekstra lånbetaling, investering, lommepenger og målsparing. Jeg tenkte opprinnelig at jeg ønsket å gi hver enkelt 25 % av det som ble igjen, med et maksbeløp på lommepenger og investering. Men når jeg regnet ut hvilke beløper dette utgjorde, så fant jeg ut at jeg heller ville gi lånbetaling og målsparing 30 % og investering og lommepenger 20 %. Fordi jeg nå har levd med studentbudsjett i en måned, vet jeg at mitt behov for ekstra midler ikke ligger i lommepengeområdet, men heller i småting-investeringer i løpet av måneden. Så jeg vil prøve noe nytt nå i oktober tenker jeg. 

Og dette er det tankene mine surrer med, når jeg trenger både å koble av og slappe av. Pleier du å drømme om hva du kan gjøre med pengene du tjener og hvordan du best kan oppnå målene dine? Eller er det kanskje bare oss økonominerder? 😀

Og som en liten heads up. Når jeg kom hjem i går kveld var internett nede, og jeg må få en reparatør til å komme for å fikse dette. Mest sannsynlig er det ikke fikset til i morgen, så jeg vet ikke om jeg kan få skrevet et innlegg til i morgen. Dette innlegget var over 50 % klart fra i går morgen, så jeg dro bare litt ekstra tidlig på jobb for å ferdigstille den. Forhåpentligvis er internett oppe og går igjen til helgen, for det er innmari synd om jeg må gå hele helgen uten. :-/ 

Så ( hvis det ikke fikses i dag) God helg!

#økonomi #budsjett #investering #lommepenger #sparing #målsparing #lån #utgifter #inntekter #nødbuffer #buffer

Økonomisk frihet

carefree family plays and sings
Licensed from: adrenalina / yayimages.com

Hvorfor jobber du egentlig? Hva er hovedgrunnen til at du står opp hver dag for å gå på jobb? For min del er den største grunnen pengene. Selvfølgelig er det kjekt å kunne bidra til samfunnet, men jeg kunne gjort det på andre måter som ikke krevde at jeg måtte stå opp tidlig hver dag. (Men for å være ærlig, hadde jeg nok ikke vært like effektiv om jeg ikke sto opp tidlig). Men en jobb gir deg penger til å betale regningene, for å betale for å bo en plass og for tingene man kjøper. Mange  drømmer om mer fritid og å kunne jobbe mindre, men dersom dette gjelder deg, har du tenkt på at det du kjøper gjør at du må jobbe mere? For min egen del for eksempel. Jeg kjøpte i august en lenestol og en sofa. Det kostet ca 8000 kr. Dette er penger jeg tjente med å være på Ekstra jobb #2 kl 0640 hver morgen i en måned, til ca kl 0740, samt 7-8 ettermiddager, med 1-2 timers økter. Var det verdt det? I dette tilfellet ja. Hadde det vært de idiotiske leksikonene jeg kjøpte på avbetaling mens jeg var student, ville jeg sagt nei. (Innlegget jeg linker til heter The Good, The bad and the ugly, og det er nok det vanskeligste innlegget jeg noen gang har skrevet, for det dessverre fokuserer på The bad og The ugly.)

Dette er ikke en beskrivelse av økonomisk frihet eller økonomisk uavhengighet, men heller en kommentar eller tillegg til følgende innlegg og artikkel. For et par uker siden skrev Sam fra Balanse et flott innlegg som heter Frihet og økonomisk uavhengighet, som går igjennom ideen og gjennomføring for mange som har dette ønsket. Jeg syns også det er greit å påpeke det som står i de siste avsnittene, at dette ikke er en enten/eller ting. Sam og jeg har til felles at vi har ganske mye spart opp, slik at vi kan klare oss en god del måneder som arbeidssøkende uten at det blir krise. Slik er vi mer uavhengig enn mange andre hvor det vil være krise bare at lønnen blir utbetalt en dag for sent. 

I forrige uke ble det lagt ut, via Dagbladet, en KK artikkel om et svensk ektepar som pensjonerte seg som 40 åringer. Her har de først et intervju med ekteparet om hvordan de har klart det. Neste del er fra en høyskolelektor som spesialiserer seg i personlig økonomi, som forklarer at dette er en økende trend i USA men at han håper dette ikke vil bli en trend i Norge, da vi rett og slett ikke har menneskelig kapital til at folk pensjonerer seg som 40 åringer. Og det er ikke så rart; det er nemlig når man er i 40-50 årene man begynner å mestre faget sitt og fra 50-60 årene er så og si ekspertene i sitt felt. Pensjonerer mange seg som 40 åringer, så mister man ekspertene. 

Det var når jeg leste dette at jeg begynte å tenke litt mer over temaet. Jeg påpekte i min liksom-samtale med høyskolelektoren at økonomisk frihet ikke nødvendigvis betyr pensjonering eller at man slutter å være samfunnsnyttige borgere. Det er nok bare de mest ekstreme som ønsker å pensjonere seg helt, veldig mange av de som jobber for økonomisk frihet (av de jeg har lest og fulgt i USA), gjør det for at konen i familien skal kunne slutte å jobbe for å være hjemme med barna. Det er selvfølgelig to unntak til regelen, det er et par der Far i familien allerede er hjemmeværende med familiens baby, mens det andre ekteparet har tenåringer som de ønsker å følge opp. Siden hun har bedre betalt, bedre fordeler (helseforsikring og slik) og en sikrere jobb, snakker de om å la mannen være hjemme og heller ha ekstra jobb på siden. 

Jeg kom litt fra tema.

Jeg er nok en del feminist hvor jeg syns det er kjempe kult at mannen i familien er hjemme, og irriterer meg hver gang det er ‘naturlig’ og ‘antatt’ at kvinnen skal være hjemme. Kvinner er lønnstapere fra før av, med gjennomsnittlig lavere lønn enn sine mannlige motparter. Mammapermisjon øker disse forskjellene, spesielt når fedrene kanskje får ordnet spesialordninger for å kunne jobbe hjemmeifra mens de er på pappapermisjon. Dette er blodig urettferdig i mine øyne, samtidig som jeg vet fra erfaring med mine venninner at flere skulle ønske de kunne være mer hjemme med barna. Jeg kan ikke stå utenfor, barnløs og uprøvd, å si “Det er ikke lurt, du taper lønn og pensjon!” for jeg antar at det å ikke måtte stresse med barna, barnehage, henting, levering og middag kanskje veier litt mer akkurat i dag og vil veie mer de neste 18 årene også, enn en pensjon om 30-40 år. 

Jeg skal ikke gå inn på skilsmisseratene, alle har vel lest de artiklene, men jeg vil påpeke at med litt økonomisk planlegging og forberedelse, så kan man faktisk spare seg opp til å kunne kjøpe seg med fritid, eller gå ned i prosent på jobb, for å kunne være hjemme med barna. Dersom dette er et ønske du/dere har, gjør det til et mål og les dere opp på emne. Dere må kanskje kutte kostnadene, spare opp penger, betale ned alle lån, skaffe ekstra inntekter og øke den ene partnerens inntekt for å kunne gjennomføre dette. Det sies at det ikke er mange i Norge som klarer seg på en lønning, men så har jeg ikke inntrykket at mange budsjetterer heller.  

Det jeg vil anbefale at dere leser dere opp på er: 

 • Sparing til pensjon
 • Budsjettering 
 • Måter par har løst økonomien mellom de når en av partene går av lønnsstigen og mister dermed inntekt og samme økning i lønn som en heltidsansatt har. 
 • Les også om hvor viktig det er å snakke om økonomien i et forhold, for det er vist nok et av de store punktene par krangler om og som avslutter et forhold. 

Og til slut: Det er helt fantastisk hvor mye man klarer å få gjort, dersom man er bevist på pengene og i en kort periode av livet vil jobbe ekstra for å oppnå en drøm man har. Til helgen har jeg min siste helgevakt på ekstrajobb 1, og med det går jeg en roligere periode i møte. Dette vil jo reflekteres i lønnen min, men seks måneder med masse ekstrajobber, har gitt meg muligheten til å betale tilbake 100 000 kr av lånene mine, et hårete mål som jeg dypt, helt inderst ikke trodde jeg skulle (men håpet jeg ville) klare. Dette har ført til at den månedlige innbetalingen som er obligatorisk, er 300 kr mindre enn når jeg begynte.

Setter et par seg inn for det, og jobber intensivt i ett år, vil de klare å betale ganske mye ekstra på gitte lån, som gjør behovet for inntekt lavere. Dette krever jo også at man ofrer en god del ting dette året. Spørsmålet er, er dere villig til å ofre nå, for en større gode senere? 

#økonomi #spare #planlegge #budsjett #budsjettering #økonomiskfrihet #lønn #gjeld #lån #inverstering #arbeid #familie #barn

Prosjekt: Studentøkonomi siste innsjekk før månedens slutt

Da er vi inne i siste uke for studentbudsjettet og jeg må innrømme at jeg ikke helt fikk det til. Det var spesielt tre snubletråder jeg ikke var villig til å gi slipp på. Det første var 100 års jubileumet til Stavanger Røde Kors hvor jeg overnattet på hotellet etter en lang dag forberedelser og neste dag krevde ganske mye i ryddingen etterpå. Dette var noe jeg hadde sett frem til siden vi bestemte oss for å holde festen på hotellet, så dette var helt etter min personlige plan, selv om det ikke passet inn i studenttilværelsen jeg skulle leve etter. 

Neste snubletråd kunne jeg absolutt ha unngått. Det var når jeg var i Oslo på kurs med Røde Kors, og jeg valgte å dra tidlig til flyplassen og dermed ble det slik at jeg spiste der. En dyr og skuffende affære, som kostet meg over 200 kr om jeg husker korrekt. 

Siste snubletråd viste jeg forsåvidt om på forhånd også, nemlig åpent hus/innflytningsfesten som var i helgen. Jeg hadde forberedt meg litt, når jeg var i Stockholm i slutten av August benyttet jeg meg av et tilbud på tax-freen for fire flasker musserende vin for prisen av tre, men maten og den vanlige drikken kjøpte jeg på lørdag. Fordi det åpne huset skulle vare til kl 21, ønsket jeg også å ha middag til eventuelle gjester, så jeg handlet inn og laget MASSE Thai kyllingsuppe. Alle gikk i god tid før middagen, så jeg har alle restene, men totalt ble prisen for maten over 800 kr. Med tanke på at jeg egentlig hadde mindre enn 500 kr igjen i matpenger, sier det seg selv at jeg sprakk der. 

Utgiftene har ikke vært mange, bortsett fra de 800 kr+, men hadde jeg ikke brukt de 800 kr ville jeg nok ha kjøpt mer. Thaisuppen vil være nok til meg for resten av uken, så jeg burde ikke trenge de 400 kr jeg egentlig har igjen i lommeboka. 

Utgiftene som dere ser her, består av de bøkene jeg glemte å legge til forrige uke, mobilen ble betalt i går og jeg var også hos legen for oppfølgingskontroll på celleforandring. Dette blir forhåpentligvis siste kontroll jeg er på, men vi får se hva de sier. 

Dette har vært en litt uvant måned og det har gått utover den nødbufferen jeg tenkte en student trenger. Nå er det ikke hver måned man er hos både tannlege og lege, men jeg har litt over 3000 kr igjen, og det er tre måneder igjen før jeg kan fylle på bufferen igjen. Hadde dette vært reelt, ville jeg vurdert om jeg skulle økt beløpet til 6000 kr. Denne bufferen må jo holde til august, så 8 måneder. 

Ellers har jeg 1 kr igjen på mobil, som jeg vil flytte til gaver. 

På livsstil er det bare bøker som har gått ned. Her har jeg nå 20 kr igjen, som jeg skal til helgen sette til gaveposten. Så har jeg i hvert fall 21 kr der. 

*****************************

Jeg har ikke bestemt meg for om jeg skal fortsette en måned til. Det har vært utfordrende, men ikke umulig å leve med dette budsjettet. Det har bare vært kiipt når usedvanlige ting skjer og jeg ikke er villig til å gå ned på kvalitet for å få gjennomført det. Som er årsaken til at studenter bruker mastercard. Som jeg hadde måtte gjort for de 800 kr+ 

Jeg må tenke meg godt om de neste dagene, på om jeg vil gå videre med prosjektet, eller om det holder. Det har allikevel vært nyttig, for nå ser jeg at jeg kan gjøre endringer i mitt eget forbruk for å spare mer penger, som jeg helt klart vil prøve neste ‘vanlige’ måned. 

Har dere noen gang prøvd månedlange utfordringer i hva som helst, og hvordan var det når dere ble ferdig? Førte det til varig endring, eller var dere glad i å være ferdig? 

#økonomi #penger #student #budsjett #lege #nødbuffer #buffer #utfordring 

Rotekopp

Messy Kitchen
Licensed from: gemenacom / yayimages.com

Jeg er en skikkelig rotekopp. Opp igjennom årene, om noen skulle se inn på rommet mitt, har sjansen vært stor for at du ikke så gulvet. Min niese, som da var tre, ble målløs når hun kom springene inn på rommet for å vekke meg en gang. 

Jeg er heldigvis litt bedre i egen leilighet, men jeg tror det egentlig er fordi jeg ENDELIG har fått til et skikkelig system for å holde skittenklærne mine, og fordi jeg har mer plass til å spre rotet utover. Det ser ikke så intensivt ut. 

Men nå i helgen som var skulle jeg endelig ha innflyttningsfest, 6 måneder etter jeg faktisk flyttet inn. Og da måtte jeg rydde. ALLE rommene måtte ha en gjennomgang, fra Vinterhagen, til stue/spisestue, bod, kjøkken, gang bad og soverom. Og det er grusomt kjedelig. Spesielt når det ikke er så mye igjen. Når det ikke er like ille lengre. 

Men jeg har funnet en løsning som funker for meg. Og tipset er en modifikasjon av noe jeg leste om på Flylady.net.

Lag en liste over hva du skal gjøre og gi deg selv 10 min på å gjøre det. Når det er gått 10 min, legger du fra deg det du gjorde, og begynner på neste oppgave. Oppgavene må da også være enkle. Jeg har gjort dette to dager denne uken og listen var som følger

Mandag:

 • Re om sengen, og sett på vaskemaskinen. (Jeg har dobbeltdyne, og fordi jeg virkelig slet med å legge på trekket, tok dette litt mer tid)
 • Brette sammen og rydde bort klær (mye som har ligget fremme i en måned, minst)
 • Sette ting på plass. (Her går jeg vilt rundt i leiligheten og plukker med meg ting som har en spesifikk plass å være. Det er ganske utrolig hvor mye du kan få gjort på 10 min)
 • Tørke støv og spindelvev i vinterhagen (Jeg har en støvkost, og etter å ha tørket bort spindelvevene så hev jeg den i kjøleskapet. Det må vel drepe eventuelle edderkopper? 
 • Oppvask (Jepp, jeg gjorde ikke dette)
 • Sette på plass (Og jeg gjorde heller ikke dette, det var en time til butikkene stengte på Kvadrat og jeg hadde en bursdagsgave å bytte)

Torsdag: 

 • Sette på vaskemaskin og rydde klær på plass (Jeg er så lite hjemme, at jeg må egentlig sette på både en og to maskiner hver gang jeg har tid til det)
 • Sette ting på plass (Igjen, utrolig hvor mye man får gjort på 10 min)
 • Rydde i vinterhagen blant plantene mine der
 • Flytte boksene inn på soverommet
 • Rydde kjøkkenbenken og sette rene kjøkkenutstyr inn i hyllene
 • Skylle alt som skal vaskes
 • Oppvask

Fredag hadde en enda lengre liste, som inkluderte alt bad, og tilslutt ble jeg helt ferdig, i god tid også.

Som dere ser er oppgavene ganske spesifikke, og siden jeg bare har 10 min på å gjøre de, må jeg forte meg for å få gjort så mye som mulig. Og fordi det bare er 10 min, så klarer jeg fint å holde motivasjonen oppe. 

Hvilken ryddetips har du?

#orden #rydde #tips #hjem #flylady #10min #vaske #klær #bolig #rotekopp #uorden #rot 

Familielån

For noen dager siden skrev Kjersti Gulli et innlegg om nedbetaling av sitt lån. Kjersti og jeg er skremmende lik, og våre innlegg reflekterer ofte hverandre, pluss vi hadde et samarbeid med noen innlegg om å spare penger. Du kan lese mitt innlegg her, og Kjersti sitt innlegg her, samt tredje samarbeidspartner, Ill Jill her. Både Kjersti og jeg har ‘nylig’ kjøpt oss egen bolig, selv om hun er noen år før meg. Begge har fått lån fra våre foreldre for å klare det. Men Kjersti viste noe jeg ikke viste og jeg slet med å sove den kvelden, fordi jeg nå var offisielt urolig. Årsaken? Dersom man ikke rapporterer familielån til skatteetaten, så blir det oppfattet som forskudd på arv og Kjersti skrev også noe om renter. Artikkelen jeg fant var fra 2011 og Kjersti hjalp meg med en annen artikkel, som var fra 2010. 

Jeg har IKKE lyst å ha problemer med skatteetaten, og jeg vil i hvert fall ikke at mine foreldre skal ha problemer med skatteetaten når de har vært så snille å gitt meg et lån. Derfor tok jeg kontakt med Skatteetaten neste dag. 

Det viser seg at det ikke er like strengt lengre, det var i hvert fall mitt inntrykk i fra chatten (som jeg til slutt fant på deres hjemmeside). Hun virket veldig avslappet om det, hun Jorunn som jeg chattet med. Det eneste jeg trengte å gjøre var å skrive ned i min skattemelding hvor mye jeg skylder foreldrene mine, altså på gjeld, og de må skrive på sin skattemelding at de har dette beløpet som fordring. Renter var ikke nødvendig, men betaler men renter å så skrives dette opp også. 

Det betyr at for de neste årene, så kan jeg ikke bare la være å svare på skattemeldingen, som jeg har gjort de siste årene (de har alltid stemt, så jeg har ikke måttet gjort noen endringer), og jeg må passe på at jeg har god kontroll på hvor mye penger jeg har betalt og hvor mye jeg skylder foreldrene mine. Da er det godt med gjeldsoversikten og budsjettet altså. 

Jeg kommer nok til å ta kontakt med Skatteetaten en gang til, for å forsikre meg om at det blir korrekt for oss alle, men jeg er i hvert fall ikke urolig lengre, og det er bra. 

Håper dere har en god fredag og en god helg, og så snakkes vi!

#lån #økonomi #familielån #privatlån #skatteetaten #skatt #gjeld #fradrag #fordring  

Innsjekk av budsjettet

Jeg trodde egentlig jeg hadde holdt studentbudsjettet mitt ganske oppdatert, men i dag når jeg gikk igjennom nettbanken min, innså jeg at jeg ikke hadde helt kontroll i det hele tatt. Så jeg satte meg ned, gikk igjennom regningkonto og brukskonto, og noterte ned alle utgiftene og inntektene jeg har hatt så langt denne måneden. Det har kommet to nye problemer siden sist. En er ikke min feil, den andre må jeg si ligger hos meg. Jeg tenkte ikke over studentbudsjettet mitt i det hele tatt når jeg gjorde dette innkjøpet! 

Det som er spesielt med denne månedens utgifter er 1: Jeg har vært hos tannlegen. Null hull heldigvis, men jeg må kjøpe ny tannkrem og munnskyld. Dette er en nødbuffert kostnad. 2: Jeg har vært på flere bursdager, og den ene gaven som jeg kjøpte til nevøen min måtte jeg bytte. Jeg var super fornøyd i slutten av august når jeg fant den perfekte gaven til han. Den var så perfekt at foreldrene hadde kjøpt den for 6 måneder siden. Uheldigvis kunne jeg ikke få pengene tilbake igjen, så nå har jeg en tilgodelapp som jeg kan bruke til jul, og jeg har funnet en ny gave til junior. Men dette gjorde at jeg har brukt for mye på gaver. Spesialpost 3 er termosboksen jeg kjøpte. Den er helt genial, MEN jeg har ikke plass til den i studentbudsjettet mitt. Det er noe jeg kan spare penger på, i fremtiden, men siden jeg enda ikke helt vet hvor den skal være, burde jeg ikke ha kjøpt den. 

Her ser dere at jeg er over på gaver. Ikke så mye, sant nok, men det er ikke så bra. Jeg løste det på følgende måte:

Med å sette mindre penger inn på reisekontoen og flytte de 85 kr over til gavekontoen, så er jeg igjen tilbake til positive tall på begge sidene. Problemet er selvfølgelig at jeg begynner på nytt igjen med penger til gaver, og har mindre penger til å kunne ‘betale reisen hjem’ til jul. Eventuelt en ferie til sommeren. 

Jeg har betalt husleien og strømmen, mens mobilen blir trukket om fem dager. 

Buss og matpengene betalte jeg og tok jeg ut i begynnelsen av måneden. Så her er det ikke noe endringer

Men jeg må fikse på disse 300 kr. Problemet jeg oppdaget, var at jeg ikke klarte meg med å ikke kjøpe en ny bok. (og jeg ser forresten at jeg har glemt å legge til de to bøkene jeg har kjøpt denne måneden. Summen er omtrent på 80 kr. Jeg har nemlig Kindle, og liker å lese romantiske spenningsbøker. Det er ikke mentalt utfordrende og bare underholdende. De er heller ikke veldig dyre. Jeg løste dette med å fjerne lommepengene helt, og heller bruke kun matpengene som kombinert mat og lommepenger. Problemet var at jeg allerede hadde tatt ut lommepengene i kontanter og jeg er ikke interessert i å betale noe for å sette de inn igjen.  Da satt jeg plutselig med et underskudd på 300 kr. Jeg måtte tenke meg litt om på hvordan jeg skulle løse dette. 

Det første jeg må gjøre er å balansere lommepengeposten. Jeg “setter inn” 300 kr på denne posten. Men som dere ser vil jeg nå ha 300 kr i underskudd. Det løser jeg på følgende måte:  

Med å låne 300 kr fra bufferkontoen, kan jeg sette dette inn som en inntekt. Fordi jeg da skal ha 300 kr igjen på slutten av måneden, kan jeg neste måned ta ut 300 kr mindre, og sette 300 kr inn på bufferen igjen. 

Utgiftene og inntektene balanserer hverandre ut. Bare til informasjon: Bildet over målsparekontoene har allerede blitt trukket 300 kr, så bildene er litt i uorden, pga flyten av fortellingen her. 

Først setter jeg inntekten inn som en inntekt, men det vil ikke gjøre seg gledene på oversikten før jeg opdaterer den planlagte kolonnen.

Sånn, der var det balansert ut. 🙂 

Sparepenger for å betale forsikringen i august neste år, er igang. Jeg vil bare legge til en liten bit her. Dersom du vet at det ikke er noe problem for deg å betale en ekstra regning (som i dette tillfellet er) på 1500, så er det ikke nødvendig å spare til det. I dette eksempelet, så vil Student-Ingrid få utbetalt nye 21 000 kr neste august, som vil være med å dekke dette beløpet. Grunnen til at jeg fremdeles velger å sette av et fast beløp er todelt. Vanen av å ha utgiften der er bra, skulle jeg finne en forsikring som krever at jeg betaler hver måned. Slik er min reelle innbo og uføreforsikringer nå. Den andre årsaken er at jeg ønsker å bruke de 1500 kr på andre ting neste år, som for eksempel å få nødfondet opp til 10 000 kr. 

Da var det bare den siste posten, som jeg opprinnelig var usikker på. Men i denne gjennomgangen oppdaget jeg plutselig (tenk at jeg hadde glemt det?) Diverse posten som er på 250 kr! Det kunne ikke vært bedre. Da avslutter jeg med å oppdatere Everydollar budsjettet mitt, og så håper jeg ditt budsjett også stemmer med forbruket. Når sjekket du sist? 

#økonomi #budsjett #studentøkonomi #utgifter #løsninger #penger #kontant #innkjøp #underskudd #nullbasertbudsjett #gaver #reise #målsparing 

Ny prioriteringsliste

Concept of priority
Licensed from: elwynn / yayimages.com

Nå som jeg bare mangler 1500 kr igjen for å nå tilbakebeltalingsmålet mitt for 2017 på 100 000 kr(!) er det på tide å se litt på hva jeg skal gjøre videre med pengene mine i 2017. I den forbindelse kom jeg på et innlegg jeg publiserte i april om mitt “Keeping up with the Joneses” øyeblikk. Det spesielle er at jeg mentalt da fordelte 40 000 kr, som jeg syns var så sinnsykt, umulig mye, men jeg nå denne måneden alene klarte å betale på boliglånet i seg selv

Siden målet blir nådd neste måned uten at jeg må gjøre noe, må jeg nå bestemme meg for hva jeg skal gjøre de neste tre månedene med overskuddet. Jeg tror jeg vet det, men la meg snakke igjennom alternativene med dere. 

Alternativ 1: Betale ned ekstra på boliglånet for å nå 100 000 tilbakebetalt på ett år. Mangler mellom 19 000 – 20 000 kr 

Gir meg i verdi: Vil da ha halvparten av midlene lagt inn i leiligheten. 300 000 kr av lånte penger fra mamma og pappa, 300 000 kr av egne penger (jeg valgte å beholde 100 000 kr som buffer når jeg kjøpte leiligheten). Da er jeg på det låne nivået jeg ville vært, dersom jeg investerte alle pengene mine. Hvis det jeg har spart i renter allerede er en indikasjon, vil jeg spare ca 4000 kr i renter, og månedlig innbetaling vil synke med 100 kr. 

Alternativ 2: Spar penger til å bytte ut kjøkkenet. Jeg har sett litt på andre boliger til salgs i samme type leilighet som jeg har, og det er flere gode løsninger som ikke krever noe særlig bygging som jeg fryktet. Men jeg vil og må ha profesjonelle inn for å montere en del, så jeg må finne ut hvor mye jeg mangler. Jeg vil ta noen mål av kjøkkenet, og dra til Ikea for å designe og la de komme med et prisoverslag. 

Gir meg i verdi: jeg vil slippe å gjøre oppvasken, og være urolig på om jeg skal brenne meg på kranen etter at jeg har brukt varmtvannet. Det siste er en fillesak som jeg blåser opp for å gi meg selv flere årsaker til å bytte kjøkken. Det vil være plass til vinglassene i kjøkkenskapene, og plassen blir bedre utnyttet. Usikker på hvor mye det kan koste, men jeg kan ikke se for meg at det koster mer enn 50 000 inkludert profesjonell hjelp fra elektriker og rørlegger. Det kan faktisk øke verdien av leiligheten med tilsvarende. Men det er ikke sikkert. 

Alternativ 3: Jeg har lovet meg selv at jeg skal ta en ferie dersom jeg får fast jobb snart, og jeg vil besøke min liksom lillebror som er på utveksling i San Diego. Reiser jeg, så vil jeg i hvert fall være der i to uker, minst, og det krever nok litt cash. Så jeg ønsker å ha spart opp over 20 000 kr i hvert fall. Jeg tror han bor i et Dorm, så jeg vil helt klart ta meg inn på et hotell. 

Gir meg i verdi: Jeg har ikke hatt ferie på to år, annet en en uke i fjor og noen langhelger. I sommer hadde jeg en såkalt “Staycation”, men jeg jobbet innimellom på ekstra jobbene mine, som har gjort at jeg har klart å betale så mye som jeg har klart de to siste månedene. Men en ferie til San Diego, er noe å se frem til, og en gulerot. Det er også noe jeg ikke kan utsette, da liksom-lillebror bare er der dette skoleåret. 

Alternativ 4: Dette har jeg nettopp blitt gjort oppmerksom på, og det er at et familielån må betales tilbake på en spesifikk måte, hvis ikke blir det regnet som forskudd på arv. I og meg at jeg begynte å lese om dette i går kveld, vet jeg absolutt ingenting om dette, så jeg må kontakte Skatt Vest for å høre med de. Det jeg frykter at at jeg må bruke sparepengene mine for å  gjøre opp for at jeg ikke har betalt noe enda. Åh, jeg håper ikke det er tilfelle!  

Gir meg i verdi: Jeg er ikke i trøbbel med skatteetaten og det er alltid et pluss! Dersom dette er tilfelle, så må det bare prioriteres. 

Konklusjon: Denne gangen, i motsetning til forrige prioriterings’møte’, hvor tallene var tydelig og talte høyt, så må jeg gå litt på magefølelsen og hva jeg selv syns er viktig, for meg selv. Alternativ 4 er den eneste som peker seg ut som prioritert 1. Man tuller ikke med skatten eller skatteetaten.

Så, sikkert ikke overraskende, så vil jeg prioritere på andre plass, alternativ 2. Her har jeg allerede nesten 30 000 kr spart opp for å investere i leiligheten (ting til leiligheten, se regnskapet for september i slutten av måneden), så jeg mangler egentlig bare 21 000 kr i forhold til innbilt kjøkkenbudsjett

Alternativ 3 blir ikke aktuell med mindre jeg blir fast ansatt noen plass, så frem til det setter jeg målkonto nivået til 10 000 kr. Det er bare 1000 kr til, og etter det kommer alternativ 1. Det vil si at jeg ikke kommer til å betale noe ekstra på boliglånet, bortsett fra at jeg kanskje prøver å runde betalingen opp til 5000 kr, akkurat som jeg har rundet studielånbetalingen opp til 3000 kr. 

#økonomi #prioritering #plan #fremtid #kjøkken #lån #gjeld #ferie #skatt #skatteetaten #planlegg #verdi

Prosjekt: Studentøkonomi | 10-ish ting før 30

X6TYbmcFbjc
The Financial Diet er en blogg og Youtube kanal som retter seg mot alle i 20 årene, spesielt i USA selvfølgelig, men mye gjelder også for unge i Norge. Jeg har ikke lest bloggen, for videoene er mye lettere å følge med på og passer bedre inn i min timeplan. De har mange “10 ting” både video og blogginnlegg, og fokuserer på jobb, økonomi, vaner og alt tips om ting man bør lære seg i det man går fra ung voksen til voksen.  

Det er ikke alle videoer jeg gidder å se, innredningstips er ikke det jeg brenner mest for, men de slår til med gode økonomi-tips en gang innimellom. De er å anbefale for å få en litt mer variert informasjonskilde på Youtube. Ta å se på videoen, så kan du komme tilbake for å se hvordan jeg ville tilpasset disse tipsene til oss i Norge

Tips nr 1. Nødbuffert (Emergency fund)

Jeg er helt enig med disse to damene at en buffert er absolutt viktig å ha. Beløpet vil jeg variere litt basert på noen faktorer. Er man student for eksempel, så vil det være vanskeligere å spare opp tre måneder, selv om dette er til å foretrekke. Som student bør i det minste ha 10 000 kr, da dette dekker mange av uhellene som kan oppstå. Husk at dette er ikke penger til å reise på feire med! 

Er man samboere og har kommet så langt at man har begynt å dele på økonomien (NB: Det er kjempe viktig at dere skriver samboerkontrakt, hvis ikke vil det bli 10 ganger surere om dere skulle gjøre det slutt) så vil samboeren kunne betale litt ekstra dersom en skulle miste jobben. Har man barn vil allikevel nødbufferten gå opp, for man er da flere munner. Man er man som meg, og er alene, så liker jeg å kunne ha en større Nødbuffer enn tre måneder. Årsaken er selvfølgelig den usikre arbeidssituasjonen jeg er i personlig og andre rundt meg har opplevd de siste årene. 

Tips nr 2. Vær ærlig om dine kjøpsvaner

Dette er ikke bare-bare å være selvkritisk. Spesielt når man skal begynne å se på bakenforliggende årsaker. Hva skjer i livet mitt som gjør at jeg vil gå på butikken å shoppe? Alle mine selvoppdagelser har kommet på det korteste 6 måneder etter jeg opplevde det, så her må du bare være brutalt ærlig med deg selv. Jeg er en tilhenger at å skrive ting ned og se om du ser noen røde tråder. Så er det bare å ønske deg lykke til!

Tips nr 3. Budsjetter. 

Å ha et budsjett vil hjelpe deg å se hvor du har dine uvaner, og dette har jeg skrevet mye om: Everydollar, som er gratisprogrammet jeg bruker, Nullbasert budsjett som jeg skrev om i går, samt flere eldre innlegg. Chelsey tipser forresten i videoen om fordelingen 50 %-30 %-20 %. 50 % på alle de vanlige utgiftene dine, 30 % på sparing og investering, 20 % moro og hva du vil penger. Si gjerne din mening men min oppfatning er at man i Norge gjerne har boligutgifter som er 50 %, så kommer de andre faste utgiftene i tillegg. Jeg tror jeg er en plass rett over 60% Det som i hvert fall er sikkert, er at de fleste av oss ikke sparer 30 % av lønnen vår. Men der har jeg kanskje et mål jeg kan sikte mot. 

Tips nr 4. Betal regningene i tide.

Dette er super viktig, og jeg hadde en periode hvor jeg ikke ville åpne posten, av en eller annen grunn. Jeg fikk litt sjokk når jeg så filmen “He’s just not that into you”, hvor Justin Long sin karakter anklaget Ginnifer Goodwins karakter og flere andre kvinner at de ventet HELT til slutt med å betale regninger for å skape litt spenning og drama i livene sine. For det var litt det jeg gjorde. 

Min redning ble autogiro, E-faktura og en regningskonto. Jeg vil anbefale (fordi det ikke er slik jeg har gjort det) å ha en ‘regningskonto’ som lønnen blir utbetalt til, og så ha kortet ditt koblet til en annen konto. Da må du bevist flytte pengene over for å kunne bruke de, og du slipper å stresse om at du ikke har nok penger på regningekontoen. I dag får jeg ikke en eneste regning i posten, alt er på autogiro, bortsett fra den første regningen. Dersom du ikke har funnet ut av det, så har i hvert fall DNB en plass inne i din nettbank, hvor du kan se dine autogiro og e-fakturaer. Her kan du krysse av om du ønsker å motta denne i fremtiden som autogiro* eller e-faktura**.

*Autogiro: Beløpet blir trukket automatisk fra din konto. Anbefales der du vet beløpet ikke vil endres, som for eksempel felleskostnader, lån eller forsikring.

**E-faktura: Du mottar fakturaen på nettbanken, men du må gå inn for å godkjenne beløpet. Dette anbefaler jeg der beløpet kan variere og det er enklere at det oppstår feil. Mobilregning er et eksempel på dette.

Tips 5. Ekstra inntekt i tillegg til hovedjobben

Det er ikke mange i Norge som har en ekstra inntekt, tror jeg, men her snakker de enten om en aktiv ekstra inntekt, eller en passiv ekstra inntekt. En aktiv inntekt er den der, dersom du slutter å gjør jobben, så slutter også inntekten. En passiv inntekt er en inntekt som vil fortsette å komme, selv om du slutter å jobbe med den. For de som tjener penger på Youtube, så er det en typisk passiv inntekt, for det er lettere å gå tilbake å se gamle videoer, enn det er for en blogg. Forfattere som tjener penger på bøker de allerede har skrevet, har det som en passiv inntekt. Det krever nok litt mer å få igang en passiv inntekt, enten som renter ved en investering (Da må du spare opp masse penger), eller bygge opp ryktet ditt slik at folk søker opp arbeidet ditt, selv etter du har begynt å jobbe med noe annet, men får du det til er det ingenting som er bedre! 

Tips 6. Credit score

I USA er det vanskelig å få seg boliglån dersom du ikke har en god credit score. Du får Credit score med å ta opp lån og betale det tilbake igjen. Vi skal være glad for at det ikke er slik i Norge, hvor betalingsanmerkninger IKKE er det samme som en lav Credit Score. Den som aldri har tatt et lån og som betaler regningene sine med en gang, vil i USA ha en lav Credit Score og vil ha vanskeligheter for å få boliglån. 

Tips 7. Plan for å betale tilbake gjelden din

Det er flere måter å tenke på gjeldbetaling. Man har ikke bare snøball eller snøskred metoden, men man kan også refinansiere, følge planen som banken og låneinstituttet har satt opp, etc etc. Dersom du refinansierer så må du passe på, og regne på det, at rentekostnadene ikke blir dyrere. Sparer du ikke penger på renter, så er det lettere mentalt å ha flere smålån, som du raskt kan betale tilbake, enn å ha et større lån som ALDRI tar slutt. 

Tips 8. Spar til pensjon

Retirement Work Buttons Show Pensioner Or Employment
Licensed from: stuartmiles / yayimages.com

Jo tidligere du begynner å spare, jo bedre er det. Jeg skrev for noen måneder siden om Tuppen og Lillemor, der den ene begynte å spare i fond når hun var 19 og sluttet når hun var 26, mens den andre begynte når hun var 27 og sparte resten av livet sitt men klarte aldri å ta igjen hun som sparte i 7 år som ung. Jeg liker uttrykket “The best time to plant a fruit tree was 10 years ago, the second best time to plant, is today”. Pensjonsalderen er på vei opp, fordi staten og vi selv ikke har råd til å pensjonere oss ved 62 år lengre, så begynner du å spare nå, så kan det hende du ikke er tvunget til å jobbe til du er godt over 70 med mindre du ønsker det. 

 

Tips 9. Lær deg økonomispråket. English language course

Det er en del ord man bare må kunne, og så er det andre ord det er greit å kunne for å lettere forstå hva som skjer og hva du kan gjøre med pengene dine. Dette er en så enkel ting å gjøre, som kan spare deg masse penger fordi du klarer å henge med i en samtale. Autogiro og E-faktura er bare litt av det. Nominell rente, Effektiv rente, annunitetslån, serielån, Forbrukerlån, og masse flere som jeg ikke kommer på her. Det er så mye som man må holde styr på når man kontrollerer sin egen økonomi, og med å ha ordene klart foran seg, er det lettere å følge med i stedet for å ‘la ting rulle som det gjør, for det har funket så langt’. 

Licensed from: adrenalina / yayimages.com

Tips 10. Finn noen som kan gi deg moralsk støtte i alt økonomirelatert. 

Dette er folk som du kan snakke igjennom problem du har, spørsmål om ting du ikke forstår, og rådføring når du vurderer å gjøre endringer. Jeg har jo snakket venner og familie ørene full om alt økonomi det siste året, og av og til får jeg til og med en diskusjon ut av det. Det er alltid gøy.

Ellers prøver jeg å følge med på det som skjer i de ulike pengebloggene her, for å se hva disse gjør og stiller gjerne oppfølgingsspørsmål på det de skriver om. Når jeg begynte å blogge ble jeg også tipset om et Pengevett forum, men helt ærlig så har ikke tatt meg tid til å bli kjent der inne. Det jeg nettopp har oppdaget, er at det finnes en bloggliste, hvor alle de som er registrert seg som økonomiblogger havner på en liste over mest lest. Selve listen prøver jeg å ignorere, men her havner alle innlegg som er blitt skrevet av økonomiblogger og man kan enklere følge med på hva som nylig er lagt ut. Det som er aller best med dette er at det ikke bare er blogg.no sine blogger men også andre leverandører. Jeg tror du må ha registrert bloggen din som en økonomiblogg for å havne der, hvis ikke er du ‘bare’ en vanlig blogg som av og til skriver om økonomi.

#økonomi #voksen #adulting #penger #kontroll #støtte #økonomispråk #Pensjon #Gjeld #Ekstrajobb #passivinntekt #aktivinntekt #Regning #Budsjett #Nødbuffer