Jeg utfordrer deg! These are a few of my favorite things

Woman making heart shape with hands
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Jeg kom over denne morsomme MÅNEDSLANGE utfordringen på Youtube: 

YCZiUqylqWQ

Og jeg syns ideen er genial. 

30 ting jeg liker og anbefaler til andre. Ett innlegg om dagen. Det kan være en stor eller liten ting. Startskuddet er i morgen, 1. november! Jeg vil høre hva du liker og anbefaler #30favoritter. Jeg er selv fristet til å skrive om noe jeg er takknemlig for, men la oss være strenge med hverandre. 24 ting man er takknemlig for hører jula til! (Hint til hva juleinnleggene kommer til å handle om). Jeg kommer nok til å ha både store og små ting som mine favoritter og noen ganger er det dagens innlegg, andre ganger er det et ekstra innlegg. Avhengig av hvor stort eller lite min anbefaling er. 

Hvis du vil være med, bruk Hashtag #30favoritter, (på Facebook, instagram eller bloggen) og legg gjerne igjen en beskjed på bloggen min, jeg tenkte jeg ville linke til alle som er med. MEN da må jeg vite om dere! Oppfordre gjerne andre til å være med også!

Og bare fordi tittelen hintet til Sound of Music: (Jeg fant ikke et videoklipp som viste hele scenen og jeg kunne ikke fordra når klippet sluttet midt inni sangen!)

33o32C0ogVM

#utfordring #30favoritter #favorittting #Månedsutfordring

Uke 43: Der gikk lommepengene

Denne uka har jeg ikke kjøpt så innmari mye. Som vises. Jeg har vist begynt å gå litt ut på date (!! 8-|| ) Så mye av personlige penger er gått ut. Neste måned må derfor denne posten økes. For første gang ser det ut som om lommepengene går helt tomt. 

Fordi jeg var ute å hadde en drinks, kunne jeg (valgte jeg) ikke sykle hjem på kvelden, så jeg tok buss hjem og buss til jobb igjen neste dag. Jeg har kjøpt to bøker, og innbo forsikringen (som jeg enda ikke har endret) er gått ut. Og det er det!

  

 

 

 

Jeg er litt usikker, for nå er det bare to dager igjen på måneden, og jeg har ikke fått noe av utleggene mine tilbake. Jeg må vel purre på de idag, for å se hvor lenge det vil ta. OG der glemte jeg at jeg enda har to kvitteringer igjen å levere! JA, føler meg litt dum! Må få gjort det på tirsdag! 

Jeg har ikke brukt noe mer av bufferene mine, men jeg syns det er nyttig å vise både det som er igjen, og det som er brukt denne måneden. 

Jeg har brukt 105 kr på bussen, men denne posten blir ganske grei. Jeg tror jeg rett og slett kommer til å ta 250 kr av det som er til overs her, og bruker den på daten i kveld. 

Det er nå lenge siden jeg har kjøpt fire bøker på en måned, men godt å vite at jeg enda er under det jeg har satt til sides. Er enda usikker på om jeg skal kjøpe festivalpass eller betale for kveld for kveld under Kåkånomics. Må bestemme meg snart!

Nå gikk forsikringen, og jeg må få tatt kontakt med de angående sykkel-forsikringen. 

**************************************

Hvordan går det med ditt budsjett? 

#budsjett #penger #økonomi #plan #balansere #utgifter #inntekter #Kåkånomics #dating #justerebudsjettet

Lommemarked og tilfeldigheter

Flea market
Licensed from: Novic / yayimages.com

Jeg har ikke plass til alle tingene mine, og jeg burde ikke ha så mange ting uansett, så jeg har sett litt på en mer minimalistisk stil, bare for å gi meg sjans til å ha litt orden i hjemmet. Jeg vil aldri være minimalistisk, men akkurat nå har jeg fem STORE esker stablet opp på soverommet som jeg ikke har en plan for. 

Og da må jeg kvitte meg med ting.

Jeg har i høst, som mange andre, sett på TvNorges “Et rotehjem”, og jeg kjenner meg igjen. Det er rett og slett for mange ting her hjemme. MEN det er jo ikke miljøsmart å bare kaste ting. Jeg har masse ting som kan brukes av andre igjen. 

Når det kommer til å gi bort, er jeg rett og slett litt for gjerrig. Ja, jeg kunne gitt bort mye, men det har en verdi som jeg gjerne ønsker å få tilbake, så derfor har jeg tenkt på loppemarked. Noe jeg aldri har gjort før. Jeg har søkt rundt på internett for å finne ut hvordan jeg som privatperson kan stille opp på loppemarked, man alt jeg har funnet har enten vært loppemarked arrangert for et korps eller noe lignende, Eller det har vært butikker om har holdt noe. Jeg fryktet jeg måtte vente til den store garasjesalgdagen i april, for jeg vil ikke si at jeg har så mye at jeg kan friste til at folk kommer ut BARE for mine ting. 

Så kommer tilfeldighetene. I går var jeg ute etter jobb, og etter en stund måtte jeg på do. For det første hadde stedet vi var på allerede kledd seg ut i sin beste halloween kostyme, med edderkoppnett strukket rundt omkring på veggene, Gresskarlamper sto på bordene, og selvlysende (antar jeg) skjelett hang rundt omkring. Når jeg åpnet døra til det som var dame og handicap toalettet sto det en hekse-dukke der i menneskestørrelse. Det var litt av et sjokk, men mens jeg satt på do begynte jeg å lese alle plakatene som hang på døren. Helt nederst var det en plakat om et loppemarked på Folken den 12. november. Og nedenfor det står det “Vil du ha et bord? Ta kontakt med…..”

Så i dag skal jeg sende avgårde en e-post, høre om det er plass til meg, og hvor mye det eventuelt vil koste. Så er det å begynne å sortere i tingene mine, låne en bil, og forberede seg til dagen. 

Jeg har en ide forresten og jeg lurte på hva dere syns om den. 

Bortsett fra en kåpe som kostet over 1000 kr og som jeg elsker men ikke helt passer til meg, så tenkte jeg at jeg skulle ha en ny måte å selge ting på. Det hele varer i fire timer. Hva med å justere prisene for hver time? Første timen koster alt (Bortsett fra kåpen) 40 kr. Time 2 koster alt 30 kr. Time 3 koster alt 20 kr og time 4 koster alt 10 kr. Jeg skjønner at jeg nok ikke får solgt så mye den første timen, men her må folk faktisk vurdere når skal de komme tilbake å kjøpe dersom de virkelig ønsker tingen? De får ikke lov til å holde på noe i en time for å få det billigere for eksempel. Jeg tenker det skaper litt press på de å kjøpe den mens de har mulighet. 

Hva syns dere? Har dere noen tips til loppemarked?

#loppemarked #selge #Folken #minimalisme #ting #økonomi #penger #gibort #rydde #orden #notreallyminimalism

Ny jobb, samme oppgaver

Signature
Licensed from: ruigsantos / yayimages.com

I går signerte jeg arbeidskontrakt for min første faste stilling! Tusen takk, tusen takk!

Jeg har jobbet i 7 år, og jeg har forsåvidt hatt fast stilling hos et bemanningsbyrå, men nå har jeg en fast stilling hos et selskap som jeg har vært innleid hos i halvannet år. Det var etter en 5 måneds periode med 50 % stilling. For ett år siden begynte jeg å jobbe i en prosjektgruppe som skal innføre ett nytt dataprogram til selskapet, og jeg jobbet hardt for å være den som kan min bit best. Nå er jeg ansatt for å gjøre den biten, men også litt andre ting. 

Jeg har fått en stillingsbeskrivelse og i går snakket jeg med en bekjent og prøvde å forklare hva hver enkelt bit ville si. Da innså jeg noe: Stillingsbeskrivelsen er en ting og jeg kan gjøre det uten å bruke så mye energi på det. Eller så kan jeg benytte anledningen til å gjøre en ekstra bra jobb for bedriften min, som utfordrer meg selv og krever at jeg selv har en egen definisjon for stillingen min. For eksempel Kundekontakt for regnskap. Jeg kan fyre avgårde en mail hver gang regnskap oppdager at en kunde/leverandør oppgir noe feil/mangler noe, etc, og være ferdig med det. Eller jeg kan danne meg et bilde av kunden/leverandøren, notere ned hvem jeg er i kontakt med, hva de gjør og diverse annet. Jeg kan jobbe med å ha et utmerket forhold mellom den relasjonen og min bedrift. Jeg kan danne mine egne mål med hva jeg ønsker å oppnå innenfor den stillingsbeskrivelsen jeg har fått altså. Opplæring av andre i programmet: Mål er å ha et ferdig Power point produkt, som er enkelt å bruke og et skriftlig materiale som de under opplæring kan ta med seg slik at de enklere kan følge opp og gjøre det vi har gått igjennom i opplæringen. Enhver tilbakemelding følges opp for å forbedre materialet. 

Plutselig, å ha tanken med mål som jeg kan sjekke at jeg har nådd, og spesifikke ting som jeg ønsker å oppnå, så blir stillingen MER håndterlig, MER konkret, MER spennende. 

Så i dag skal jeg be om å få ta kopi av stillingsbeskrivelsen, (for jeg leste den, signerte og leverte den tilbake, litt dumt ikke sant?) og så skal jeg gå igjennom den for å sette opp mål som jeg ønsker å oppnå innenfor den rammen jeg har fått. 

Jeg gleder meg! 

#jobb #mål #stillingsbeskrivelse #nygiv #nyjobb #arbeidskontrakt #stillingsbeskrivelse #spent

Hvorfor skal man bry seg om penger?

Man kan jo ikke ta det med seg. You only live once, og man vet jo ikke hvor lenge man får være her. Du vet ikke hvor lenge du har helsen, gjør noe nå i stedet.

Alt dette er sant. Livet har lært meg at man plutselig kan dø av noe totalt uforventet. Men jeg planlegger ikke å dø ung. Gjør du? Jeg planlegger ikke å være syk som gammel, men det kan hende.

Og så fikk jeg en bilde på Facebooken min i fra en gammel bekjent av meg. Og det fikk meg til å reflektere litt. 

Jeg planlegger ikke å dø ung, jeg skjønner det kan skje, men skulle jeg (som de aller fleste faktisk) leve til jeg blir pensjonist, så ønsker jeg å ha en romslig pensjonisttilværelse. Jeg ønsker ikke å spare på krona. Jeg ønsker ikke å bare bruker penger for å dekke mine egne utgifter og gaver til barn, tanteunger og andre det måtte være naturlig å kjøpe gave til.  Og skulle helsa ryke, så ønsker jeg å ha penger til å betale for den behandlingen jeg trenger. Da tror jeg ikke jeg vil savne den drømmeturen til Australia, når pengene kunne ha fått meg transportert til syden en gang i året om vinteren for eksempel. 

Jeg ønsker ikke å måtte jobbe til jeg blir 70 fordi meg må. Da jobber jeg til jeg blir 70 fordi jeg ønsker. Jeg ønsker ikke å jobbe for å betale for livsstilen min. Jeg vil jobbe for livet mitt. 

Jeg ønsker på et eller annet tidspunkt å bygge drømmehjemmet mitt. Jeg ønsker på et eller annet tidspunkt ta lengre ferier. Jeg ønsker på et eller annet tidspunkt å gi masse penger til de sakene som betyr noe for meg. Og alt dette krever at jeg har penger ekstra. Penger som ikke går med i hamsterhjulet. Det er mye jeg ønsker, for selv om jeg bare lever en gang, så har jeg planer om å leve lenge. Skulle jeg dø ung så fikk jeg kanskje ikke opplevd drømmeferien, men jeg hadde drømmen, jeg hadde mål og metode for å oppnå den, og jeg hadde en visshet om at jeg kunne oppnå drømmen. Og skulle jeg dø ung, så vil jeg enda vite at jeg levde og jobbet for å oppnå alle drømmene mine, jeg hadde troen og metoden for å oppnå de og det er ikke bortkastet, det er godt nok. 

You only live once, men jeg planlegger at hele den tiden skal vare lenge, la oss være forberedt! 

#YOLO #YOLOsuger #penger #økonomi #Døung #Døgammel #pensjonist #reise #spare #drømmer #mål 

Bokrapport: Start av Jon Acuff

En av de menneskene jeg beundrer mest i verden er det søskenbarnet mitt. Siden han ble konfirmert og han fikk seg Keyboard av tantene og onklene på den ene siden av slekten, har han sagt han ønsker å bli musikkprodusent. Han har laget og delt låt etter låt, selv med lunken respons, med rett og slett mobbing fordi han tørr å si at han drømmer om å bli noe stort, (Janteloven vet dere). Allikevel har han fortsatt. Jeg må innrømme at jeg ikke likte de første sangene han kom ut med. Og at jeg smilte nedlatende til han, når han snakket om dette. Fordi JEG hadde enda aldri klart å holde med noe lenge nok til å bli skikkelig god til det. JEG har enda ikke helt turt å stå frem å si at jeg blogger hver dag. Men til tross, så har han holdt på. I 5 år har han laget musikk, og nå har han begynte å tjene litt penger på det også! Den siste låta jeg hørte var faktisk sinnsykt bra. Søskenbarnet mitt trenger ikke å lese denne boken. Men jeg trengte det for å forstå han og for å forstå min egen drøm bedre.

Det er takket være denne forfatteren at jeg har hatt flest “Aha” øyeblikk om meg selv og drømmene mine. Det er andre forfattere som har inspirert meg og fått meg til å tenke, men det er Jon Acuff sine to bøker: Quiter og Start (Link til Amazon, affiliated) hvor jeg etter jeg er ferdig med å lytte, vil sitte for eksempel på bussen og plutselig ha et lyspære-øyeblikk. Jeg gleder meg altså til jeg er ferdig med den nyeste boken jeg hører på “Start with Why” (Ikke Acuff) slik at jeg kan høre på Do Over (Acuff). (Igjen, Linker til Amazon. Affiliate linker)

Det jeg likte aller best med denne boken var hvordan den omdefinere ekstra-ordinær. Eller rettere sagt, tenke på, ha en definisjon og et mål på ekstra-ordinær. Ekstra ordinær er mitt ord for Awsome. Ordinær er Average. Det fjernet mye press av meg selv, når jeg innså hva som faktisk lå i ordet Ekstraordinær. For selv om man ønsker å være ekstra-ordinær, så ser det annerledes ut for hver enkelt. Å være ekstra-ordinær er en opplevelse du selv har, når du er trygg på hvem du er, hvor du er og hva du gjør. Man er ikke ekstra-ordinær bare fordi man er kjent for eksempel, man kan være like ekstraordinær om man er sauebonde som bor på fjellet og  bare har kontakt med de på butikken, slakteren, naboen og ingen andre. Eller med å jobbe på et teknisk kundesenter som Acuff har som eksempel.

For alle pleide å være ekstra ordinær. Jeg pleide å kunne skape verdensfred. Jeg viste jeg kunne gjøre det når jeg var liten. Forfatterens yngste datter viste at hun og Roald Dahl hadde like god fantasi. Hun sammenlignet forfatteren bak Matilda og Charlie og Sjokoladefabrikken med seg selv og konkluderte med at han var like god som henne, og det betydde at han var virkelig god. Niesen min skal vinne Melodi Grand Prix junior når hun blir stor. Vi smiler, ler og lar hjerte varmes når vi hører et lite barn som ikke har skjønt at livet begrenser deg, eller ruller litt med øynene når man treffer ungdommer som søskenbarnet mitt, som både fra slekten (meg selv) og klassekamerater har fått janteloven i mot seg. For vi vet bedre: Enkelte drømmer ikke går i oppfyllelse.

Men tinger er: Den gjør det. For noen.

Hva er det som gjør at noen klarer å bli ekstra-ordinær, mens de fleste er ordinære? Det er her undertittelen til Start kommer inn. “Punch fear in the face” og som var mitt aha øyeblikk med denne boka.

Den forrige boka, Quitter, bokrapport her, fikk meg til å innse hva drømmejobben var. Sant nok var det et år etter jeg hadde hørt på den første gangen, men første gang hadde jeg ikke like mye erfaring med hva jeg liker å gjøre. Denne boka fikk meg til å innse hvor redd jeg har vært. På alle ting og alle områder i livet.

Boka går igjennom de fem stadiene, eller livsfasene, som leder til ekspertise (og ekstraordinær om man er heldig). Det er læring, redigering, mestring, høsting og veiledning. Vist nok stemte det ganske godt overens med tiår, og jeg syns det var en lærerikt bilde for å forstå hva Acuff mener.

20 årene er for å lære. Man tester ut ting og prøver masse forskjellig. Man vil utforske verden og hva det betyr for seg selv som person.

30 årene er for å redigere. Da finner man ut ting hvilken ting som er viktigst, hvilken ting som er mindre viktig, hva vi ønsker å fokusere på, og hva som funker best for oss selv.

40 årene er for å mestre. Her blir vi virkelig gode i det vi har valgt å gjøre. Man er begynt å bli trygg på seg selv, og man får som regel ansvar og lede andre i det man har valgt å gjøre.

50 årene er for å høste. Man har jobbet og satt opp livet slik at man nå kan høste det arbeidet man har lagt inn til å bli ekspert i det feltet man har valgt å jobbe med.

60 årene er for å veilede. Om man ikke har pensjonert seg, så nærmer man seg. Nå skal man kunne veilede de yngre generasjonene med den kunnskapen man har lært seg opp igjennom et langt liv.

Dette har vært normen, men det har vært de som eskalerer farten, med å være bevist om prosessen. Og man kan starte den når som helst. Om man faktisk er i 20 årene, om man er i 50 årene eller som meg, i 30 årene. Dersom du ikke helt vet hva du ønsker å gjøre, som jeg ikke har gjort, så må man bare begynne å lære. Man eksperimenterer og oppdager ting om seg selv og om det man gjør. Etterhvert som du finner ut hva du liker og hva du ikke liker, beveger du allerede på neste stadie. Det er flytende linjer.

Det som var litt kult når jeg leste denne boka, er at mye av det forfatteren tar opp er ting jeg allerede har begynt på. Ting som jeg allerede har følt har fungert og som jeg er stolt over at jeg ‘tørr’ å gjøre. Boken, med sine eksempler på eksempler, betrygger meg med at jeg kanskje er på rett spor, samtidig som den tar et stort press av meg også. Jeg har innsett at jeg ønsker per dags dato å være ekstra-ordinær med denne bloggen, men selv om jeg aldri får mange lesere, slik som toppbloggerne gjør, så kan jeg være ekstra-ordinær for meg selv, med mine få lesere, til og med med ingen lesere kan jeg være ektra-ordinær! Jeg har enda mye å lære, så etterhvert som jeg blir bedre og lærer av andre, så kommer jeg meg kanskje opp til å bli en ekspert på blogging om privatøkonomi. Vi får se, det kan hende jeg finner ut at blogging ikke er noe for meg. Her må jeg bare fortsette å prøve og feile.

Så får jeg håpe at om fire år, så vil noen kunne si om meg, som jeg kan si til søskenbarnet mitt: “Hun har stått på, hun har holdt ut, hun har holdt gløden, interessen og gleden, og hun har blitt bedre!”

(Og ja, jeg anbefaler boken til en hver som fortsatt drømmer, om det ikke var tydelig. Rapporten her dekker ikke et kapittel en gang!)

#bokrapport #Start #JonAcuff #frykt #drømme #jobb #ordinær #ekstraordinær #livsfase #lære #redigere #mestre #høste #veilede

Uke 42. Klarte å få plass til Kåkånomics

Av og til løser det seg bare. Ganske så magisk eller religiøst om man tenke det. På fredag skrev jeg om Kåkånomics, en økonomifestival som skal være i Stavanger fra 1. november til 4. november. Og jeg skrev at jeg måtte gjøre om på budsjettet mitt for å finne pengene siden en festivalbillett, om jeg velger å kjøpe det, kostet 1500 kr. Senere på dagen oppdaget jeg at jeg hadde fått betalt fra tilleggsjobbene mine, og at beløpene der var nesten 2000 kr mer enn jeg hadde forventet! Jeg gjorde derfor der og da justeringer for å legge til festivalbillett i budsjettet, for å mentalt bruke pengene med en gang. 

I går gikk jeg inn og balanserte ut budsjettet og dette er resultatet. MEN to små ting. Det ene er at jeg glemte å legge til at jeg tok bussen til jobb på fredag, jeg skulle låne bil på veien hjem etter jobb, og det andre er at jeg kjøpte en bok på Amazon i går, som ikke var registrert i nettbanken min i går når jeg hentet ut tallene. Disse utgiftene er derfor med fra neste uke av. 🙂 

Bortsett fra bussen og boken som ikke er inkludert, jeg antar at det til sammen blir 70 kr, så er månedens forbruk her over. Jeg har fått ekstralønnen, denne måneden var det den siste PK lønnen, og neste måned kommer siste NL lønnen. Forsåvidt så begynner jeg ny kontrakt (samme jobb, men ikke lengre innleid!!) Så lønnen vil endre seg fremover. Jeg går fra timelønn til månedslønn. Dette er første gang jeg noen gang har hatt det. 

Jeg var på XXL, en av mine favoritt butikker (dermed også en av de skumleste butikkene for meg) og jeg må si jeg er fornøyd. Jeg kjøpte en ny kompressbandasje, den andre jeg har reddet meg fra sykemelding i uken som var. Jeg kjøpte også impregneringsspray som jeg gikk tom for for halvannen uke siden. Fordi jeg planlegger å sykle til og fra jobb også etterhvert som det blir kaldt, har jeg også kjøpt en vindbeskyttelse til ansiktet mitt. 

Når jeg var hos tannlegen i forrige måned, anbefalte tannlegen en munnskyld som jeg ikke har funnet. I helgen innså jeg at det hun hadde skrevet var tannkremen hun anbefalte, med et merke. Men munnskylden var ikke et merke. Når jeg da gikk å lette etter en munnskyld med tannkremmerket, fantes ikke det. Jeg er også plaget med after (små blemmer i munnen) så jeg kjøpte noe for de. 

Det aller siste jeg kjøpte var diverse ting til leiligheten. Jeg er ganske fornøyd med hvor fornuftig jeg var. Jeg satte  meg ned, skrev liste og gikk for å handle. Det eneste jeg kunne ha gjort bedre var å sett på internet om det fantes noe der. Gode kasseroller, skjøteledning, kroker, beholdere til eplesyltetøyet jeg laget i helgen. Syltetøyet er forresten en kjempe seier, eplene er fra hagen til mamma og pappa, og de har ligget i kjøleskapet i en måned. Bare ett var blitt ødelagt, og smaken på syltetøyet er nydelig! 

Når jeg oppdaget at jeg hadde fått lønnen inn på konto, gikk jeg raskt inn i budsjettet mitt og gjorde justeringer for å sjekke om jeg måtte justere noe i forhold til billetter til Kåkånomics. Jeg justerte til nærmeste 100 lapp, som ga meg et pittelite minus når jeg la inn de reelle tallene i går!

Heldigvis så jeg at mobilen også var feil, bare denne feilen var til min fordel. 

Når jeg korrigerer tallene så får jeg et pittelite overskudd! Men ikke nok til at jeg kjenner at jeg kan bare bruke fritt. 😀

På Småsparing og buffer viser jeg her både det jeg har igjen, og det jeg har brukt denne måneden. Da ser dere at jeg har brukt mest på sykkel og innkjøp til leiligheten. 

Alle husholdningskostnadene er nå gått ut og er balansert.  

Her ser dere at jeg har laget en ny post, Underholdning. Dette er ikke en post som skal bli, eller den skal få bli men skal hovedsakelig være tom. Dette er penger til Kåkånomics. Alt til overs denne måneden går her. Advarsel: noe skal gå til mamma fordi jeg lånte bilen hennes i Røde Kors sammenheng, men det kommer når det kommer. 

Livsforsikringen er nå betalt, innboforsikring kommer til å bli endret på. Jeg må bare få ræva i gir å ta kontakt med banken. Enten bytter jeg, eller så tar de å endrer betingelsene. Uansett vil prisen øke. 

************************************************

Jeg har ellers innsett at jeg må kvitte meg med ting hjemme, men jeg kjenner det sånn inni meg det å kaste er å sløse og forurense. Det å gi bort er jeg nesten litt for gjerrig til å gjøre. Gnierfru hadde loppemarked hjemme hos seg med stor suksess, men i og med at jeg bor i et borettslag vet jeg ikke om det er mulig å ha det samme opplegget. Det kan også hende jeg leter etter unnskyldninger. Kanskje jeg også kan få med meg folk her til å ha et lokalt garasjesalg. 

Helt til slutt: Det ene målet mitt for året var å jobbe med å finne/bli kjent med en god mann, og siden jeg ikke tørr å gjøre noe annet, har jeg nå meldt meg inn på både Tinder og Happn. Vurderer også Sukker. Jeg har hovedsakelig holdt meg til den økonomiske siden med å voksenlivet, men er dere interessert i å lese om det jeg oppdager, hovedsakelig om meg selv, i denne prosessen? For jeg lover dere, jeg er umoden der også! Og jeg skal prøve å ikke gå for detaljert, venner som kjenner meg som en skikkelig og ordentlig person leser dette, og jeg har lyst til å fortsatt se de i øynene… 😀

#økonomi #budsjett #regnskap #balansere #loppemarked #penger #innkjøp #utgifter #kåkånomics

KÅKÅnomics: Økonomifestival i Stavanger

Arrangøren er Kåkå Kvarulantkatedalen, som jeg dessverre ikke har hørt så mye om, men de setter opp mange interessante og samtidsaktuelle debatter og foredrag. Absolutt noe jeg må følge litt mer på. 

Jeg skrev om dette første gang jeg hørte om festivalen i juni, men nå er det bare 11 dager til det kjøres i gang, På tide å se på programmet!

Linken er ikke til et program egentlig, men det er en liste over alt som skjer, og slik jeg oppfatter det er det dessverre litt uoversiktelig. Det kan også hende jeg ikke har funnet rett plass enda. Men når jeg leser igjennom dette er det utrolig mye interessant. Jeg har faktisk tatt meg fri fra jobb for å kunne delta på de forelesningene og diskusjonene som er, og bortsett fra et to timers langt RK oppdrag, så satser jeg på å bruke mye tid i Stavanger sentrum disse dagene. 

Jeg må rett og slett sette meg ned med et stort ark og plotte inn på en timeplan de ulike tingene jeg kunne tenke meg å delta på, også må jeg se om noe overlapper, og hva jeg skal gjøre med det. Oversikt-Ingrid to the rescue! 

Men her er noen interessante ting jeg kunne tenke meg å se nærmere på: (Noe skjer samtidig, så jeg kan dessverre ikke være med på alt)

Balladen om den usynlige hånd

Når man skriver en samling noveller som blander økonomisk teori, skjønnlitteratur og ballader så er kombinasjonen spennende. + Gratis inngang. 

Pengebøker: Kunsten å skrive godt om økonomi

Jeg liker økonomi, jeg liker å skrive, dette er interessant. + Gratis inngang

Hva bør staten gjøre for barnefamilier?

Privatøkonomi er jo det jeg interesserer meg mest i, og selv om jeg ikke har en familie nå, så håper jeg jo i fremtiden å ha noen. Koster 100 kr for meg (50 for studenter/uføre)

Filmen om Finanskrisa: Inside job

Spilles av i Oljemuseet, og gratis inngang. Disse dokufilmene bruker jo å være litt interessante. 

Arbeid og arbeidsplasser i fremtidas automatiserte og digitaliserte samfunn 

En heldagers, og er hovedkonferansen. Må derfor studeres nøyere før jeg sier noe om dette. For det skjer MYE

Hvorfor har Økonomene så mye makt?

Økonomi gjennomsyrer hele livet, så jeg vet ikke om de kan vise så mye mer enn dette, men vi får se. 🙂

Forsmak: Hva er egentlig Bitcoin?

Etter at en mann kom bort til meg mens jeg jobbet med å selge billetter for å selge meg inn på noe som IKKE var Bitcoin, men egentlig ganske likt. Og det viste seg å være noe pyramide-greier, (Han hadde blitt millionær på to år, med en investering på 20 000 kr!) så har jeg vært skeptisk til Bitcoin. Det kan hende jeg har forhåndsdømt basert på en som IKKE ville selge meg inn på Bitcoin men noe annet jeg ikke husker hva heter. + Gratis inngang

Hvor lenge har vi pengene?

En fortsettelse på Bitcoin debatten og hvordan det påvirker fysisk valuta. 

Veien til Trelldom. Hva skjer når olja ikke lengre bærer velferdstaten? Eksempelet Norge

Noe som ser ut som det kan være et høydepunkt. Absolutt innenfor mitt interessefelt. 

Debunking Economics og litt om gjeldsproblemet i verden

Hvorfor er det så mye gjeld i verden, og hva skjer om den blir slettet/gjort opp? Dette er noe jeg har lurt på, og forhåpentligvis får jeg svar. 

*******************

Vet dere hva? Jeg er bare på dag to på listen, dere må rett og slett bare gå inn selv og se. UTROLIG interessant program, og jeg må se om det er noe festivalpass eller lignende. Konferansen på dag to er i seg selv nesten 1000 kr, og jeg hadde ikke planlagt dette i budsjettet mitt, så jeg må gå inn å gjøre justeringer ser jeg. 🙁 

Men en investering til fremtiden håper jeg. 

******************

Jeg vil forhåpentligvis kunne skrive masse om hva som blir diskutert til dere her, i hvert fall komme med anbefalinger til lesestoff osv. Så forhåpentligvis er det ikke bare jeg som lærer! 

Nå må jeg gjøre meg klar til jobb. Ha en fin helg dere!

#økonomi #KÅKÅnomics #festival #ferie #gjeld #plan #planlegge #timeplan 

De ulike nedbetalingsmodellene (for raskere nedbetaling)

Jeg har av en eller annen grunn trodd at dersom du dør, så betales studielånet tilbake i den grad den døde hadde et overskudd, men tydeligvis stemmer ikke dette. 

Nå går jeg ikke å planlegger å dø, men dessverre sier erfaringen at man ikke kan planlegge slik. =,(

Skulle noe skje med meg, ønsker jeg at foreldrene mine i størst grad får betalt tilbake det jeg skylder de, og at tantebarna mine får overskuddet satt på en konto for de. Da gjelder det å tenke litt lurt på nedbetaling. Men først vil jeg gå igjennom de ulike modellene for nedbetaling, men hva jeg anser som fordel og ulemper med de. 

Snøballmetoden

Dave Ramsey anbefaler Snøball metoden. Denne går ut på at du sorterer lånene på hvor mye du skylder de, betaler det minste på alle lån, bortsett fra det minste. Her betaler du alt ekstra som du klarer. Når dette lånet er nedbetalt, vil det beløpet du pleide å legge på det minste lånet legges til det du betaler på det nye minste lånet + alt ekstra som du klarer. 

Fordi du ruller med det du betalte på det mindre lånet over i dette nye minste lånet, vil hurtigheten på nedbetalingen øke. Man fokuserer også på det minste lånet for å få dragkraft, og lette vinn i begynnelsen som øker motivasjonen. Når billånet er ferdig, vil det bli satt inn minimum 6750 kr på studielånet i måneden, ikke bare 2000 kr. 

Motargument: Matematisk er det mer logisk å betale enten det høyeste lånet først, eller det med høyeste rente først. Dette vil spare deg renter og du betaler mindre i lengden. Dette tar heller ikke hensyn til for eksempel hva som kan være lurest i forhold til arv eller om noe er et personlig lån. 

Argument for: Motivasjonen vil være lettere å holde oppe, når man i begynnelsen får oftere og flere seiere. Man kan argumentere med at ja, matematisk er det lurere å betale ned de andre først, men dersom man mister motivasjonen underveis har man ikke bare tapt det man ville ha spart med å gjøre det en annen metode, men man taper også det man hadde spart på renter med å betale ned lånet. 

Skredmetoden

Skredmetoden har jeg sett to ulike alternativer til. Det ene er at du setter opp alle lånene, størst til minst, og så betaler du ekstra på det største. Dette er som regel det lånet hvor du betaler mest i renter og med å betale dette ned raskere sparer du masse i renter. Det vil ta lengre tid før du merker at det blir bevegelse, men når det først begynner så raser det raskt ned. Det andre alternativet er å sortere lånene etter hvor mye man betaler i renter hver måned. Enkelte regner dette ut, men du kan også finne ut av det med å se på lånene der du har de. Det skal stå hvor mye av betalingen din er renter, hvor mye er nedbetaling/avdrag og eventuelt om det er noen gebyrer. 

PS: Jeg ser nå at disse tallene fungerer dårlig. Kredittkortgjenden kunne absolutt være høyere, for å bedre vise metoden

Her er de to ulike metodene sortert etter enten størrelse eller renter per dag.. Det hadde ikke overrasket meg om privatlånet var tilbakebetalt innen man kom til den, men sånn er det nå. Minimumsbetalingen på kredittkortene dekker renten opprundet til nærmeste 50, så den går nok ikke så mange steder. Men innen studielånet er tilbakebetalt, så vil i hvert fall privatlånet være betalt tilbake, og med de pengene som blir til overs, så regner jeg med at kredittkortene vil være tilbakebetalt de to påfølgende månedene. 

Motargument: Motivasjon kan være et problem. Det å motivere seg selv i 40 måneder før du betaler tilbake noe du egentlig kan bli ferdig med i løpet av et par måneder, tror jeg kan være litt vanskelig. 

Argument for: Klarer du å holde motivasjonen oppe og ser på det store bildet, så sparer du renter på denne metoden. 

***********************

Hva jeg kommer til å gjøre

Jeg har heldigvis ikke kredittkortgjeld, men jeg har et studielån på omtrent 275 000 kr, jeg har et privatlån på 300 000 kr, og boliglånet mitt er på 990 000 kr.  Ingen av disse vil gi en rask vinn. Og så er de to små beløpene såpass like at snøballmetoden uansett blir vanskelig å følge.

Jeg hadde tenkt å betale en ekstra 1000 på studielånet, da jeg for hver ekstra 1000 lapp la på, sparte 6 kr i rente (per måned). Mens på boliglånet sparte jeg 3 kr i rente (per måned). Så skulle jeg betale alt ekstra på privatlånet. 

Argumentene mine hadde derfor grader av skredmetoden OG snøball metoden inni seg, men fordi dette også handler om følelser, og 30 000 kr ikke er så mye, ønsket jeg å fokusere på privatlånet mitt. 

Nå, siden jeg har funnet ut at studielånet bare forsvinner om jeg dør, så velger jeg å ikke tenke så mye på hvor mye renter jeg sparer eller ikke sparer, og heller fokusere på det som vil påvirke mine relasjoner. Altså mine foreldre og søsken. Mine søsken er, sant nok, ikke direkte påvirket av pengene jeg har lånt, men jeg er vokst opp i en familie som har vært ekstremt opptatt av rettferdighet og at vi søsken bli behandlet likt basert på hvilket nivå av ansvars vi har vist. Jeg føler derfor at jeg har fått noe mine søsken ikke har fått, og det er ikke en god følelse. 

Jeg kommer derfor til å fokusere på privat lånet, og betale fast sum på studielånet og boliglånet fremover. Hele motivasjonsgreien er jo som jeg skriver over vanskelig argumentere for her, ingen raske vinn, jeg må derfor bare finne andre motivatorer for meg selv. 

#lån #økonomi #gjeld #betaling #tilbakebetaling #snøballmetode #skredmetode #renter 

Bilder for hvordan jeg klipper mitt eget (lange) hår

Et av mine mest populære innlegg er et sparetips på å klippe sitt eget hår. Youtube er strålende på dette. Jeg tør bare gjøre det på en måte, så hvis du føler for å bære litt mer eventyrlig, søk litt der.

Jeg har klippet mitt eget hår i to år nå, de første gangene gikk det ikke så bra, så i påsken 2016 sa en venn av meg som er utdannet frisør “Kom Ingrid, jeg har frisørsaksa med meg, la meg klippe håret ditt”. Men siden det har jeg ikke hatt noen problemer.

Grunnen til at jeg gjør dette er for å slippe å betale de 1000 eller omkring der, det pleier å koste meg å klippe håret. Fordi det er såpass dyrt, har jeg bare pleid å gå en gang i året, så jeg har nok spart 2000 kr.

Nå skal det sies at frisøren ville garantert gjort en bedre jobb, og jeg hadde kunnet fått flere variasjoner på frisyren, de har jo tross alt et utdanningsløp som skal gi de fordel over et 10 min langt innlegg på Youtube. Merkelig nok. Men så langt fungerer dette for meg. Jeg får ingen bob, eller noe annet enn et oppklipp foran og lengre bak men jeg er så glad i å ha flettet hår, at det fungerer fint.

Anbefalingen er å ha rent hår, dette antar jeg er for at håret legger seg bedre når du skal ha det i hestehale. Det andre jeg gjør er å måle på panneluggen hvor langt ned jeg vil klippe. Jeg pleier å ha til haken.

Så grer jeg håret frem. Jeg prøver å få et skille på midten bak. Tanker er at håret skal ta korteste veien til pannen min, for å gi det et bedre klipp. Derfor det rene håret.

Fordi håret aldri helt legger seg likt mellom hver gang jeg klipper det, så er det litt ujevnheter. Kan dessverre ikke gjøre så mye med dette.

Titei!

Der har vi det som ca skal klippes.

Jeg lener meg over søppeldunken for å hindre at håret jeg har klippet av kommer over alt. Jeg må allikevel stoppe av og til for å børste håret som havnet på kanten av posen ned i bosset.

Jeg passer også på å alltid klippe på skrått oppover i håret. Slik frisøren gjør helt på slutten. Fordi håret aldri havner helt rett i forhold til hverandre, vil en rett klipping vannrett over håret være svært synlig, og ikke fint.

Trekker strikken ut av håret.

Legg merke til pilen i håret. 🙂

Første øyekast ser ikke så gale ut.

Det siste jeg gjør er å sammenligne lengden i håret bak. Dette håret er ikke lang nok for å bli klippet. Jeg får det akkurat med i hestehalen. Jeg klipper lengden sjeldnere, så jeg tar også i tillegg til å sjekke hvilken standard tuppene er i. Nå har ikke jeg klippet håret her i dette eksempelet, men jeg ville ha tatt et nytt hårstrikk under haken, og så ville jeg dratt hårstrikken vannrett ut i fra kroppen. Dette vil gjøre at håret foran blir kortere enn håret bak. Husk alltid å klippe skrått opp i håret.

**************************

Som avslutning så minner jeg på at dette er noe jeg velger å gjøre personlig. Skal jeg ha en annen frisyre så går jeg til frisøren som har utdannelse til å gjøre det. Fire år vs 30 min. Jeg vet også at de kunne gjort denne frisyren litt bedre enn jeg klarer det, men jeg betaler ikke noe til megselv.

Så jeg har hvert år 1000 kr jeg kan bruke til andre ting..

Gi beskjed dersom du allerede klipper eget hår, eller prøver å gjøre det. Gikk det bra, eller måtte du en snartur til frisøren etterpå?

#DIY #Hår #spare #økonomi #klippe #klippehår #skjønnhet #side2