Hvis du tror du kan, eller hvis du tror du ikke kan, så har du rett.

Bildet er funnet på Etsy. Trykk her for se butikken.

Det er rart med det, hvor mye troen i deg selv påvirker hva du oppnår. I mine yngre dager ville jeg ha fortvilet over min nåværende overbevisning om dette. Årsaken var selvfølgelig at jeg ikke hadde troen på meg selv. Jeg trodde ikke jeg ville klare å oppnå noe spesielt, så jeg forsøkte heller ikke. Det vil si, jeg har alltid hatt mange drømmer hvor jeg oppnår noe, men jeg tok ikke konkrete steg for å komme meg dit. Fordi jeg ‘viste’ det ikke var vits i, og det ikke ville bli oppnådd uansett. 

Og det er jo kanskje også litt sant: Man kan ikke oppnå alt. Jeg mangler evnen til å synge en ren tone, (eller er det note?) og vil aldri bli en populær og kjent sanger (av de rette årsakene). Jeg er ikke høy nok til å bli en cat-walk model, og jeg vil aldri bli verdensmester i noen som helst sportsgren. Nå er ikke dette noen mål jeg har hatt, men jeg mangler også de fysiske evner/attributter som tilsier at dette vil være mulig å oppnå.

Allikevel har jeg oppdaget, at det å gå etter noe, å kjenne iveren over at man har begynt, også sprer seg til andre deler av livet. Så kan det hende, at mens du er på vei, mens du jobber iherdig med å oppnå et mål, at du klarer andre ting du ikke hadde tenkt på, eller at du oppdager at målet ikke var der du egentlig ønsket. EN ting har du i hvert fall oppnådd, du har inspirert alle rundt deg med å gå iherdig og standkraftig mot målet ditt, og kanskje de også begynner å få litt mer tro på seg selv, kanskje de kan begynne å kaste Jante-lenkene som binder oss (meg) så fast. For det å vite, virkelig vite, at andre ikke oppfatter det at jeg tror jeg kan oppnå noe fantastisk, ikke betyr at jeg tror du ikke kan eller at jeg kan bedre er fryktelig vanskelig. Men for min egen del har det hjulpet å se søskenbarnet mitt pushe seg stadig, med høye ambisjoner som han ikke har ‘vokst fra seg’, som jeg opprinnelig trodde han ville gjøre, og kjenne at jeg ikke føler meg mindreverdig fordi han oppnår noe. Jeg vet han har mottatt shit fordi han tørr å si: “Jeg skal bli dette, og dette” MEN å se hvordan han fortsetter tross dette, er utfattelig inspirerende. En link til musikken hans forresten, min favoritt så langt.

Så begynn å tro på deg selv. Ta et lite mål først, om du vil vente med å satse på det største målet. Se for deg hvordan du ser ut når du har oppnådd dette. Og se for deg de stegene du må ta for å oppnå dette. Aksepter at det vil være hinder i veien, men at disse er for å lære å klatre, ikke å lære å snu. Og for hvert hinder, klatre over hver enkelt, fordi du VET du kan det. 

Lykke til!  

#drømmer #mål #HenryFord #Sitater #tro #selvtillitt #yrke #jobb #karriere #hobby #gjennomføre #oppnå #motivasjon #inspirasjon

Har dere begynt å tenke på neste års mål?

Som barn og tenåring lærer man og utvikler man seg ufattelig mye. På et år vil en baby lære seg å se, høre, ord, holde hodet oppe, ligge på magen, krype, gå, sjarmere, kommunisere ut hva de vil (min nevø lot for eksempel hele butikken vite at han ville ha banan NÅ denne helgen) etc. Som student lærte jeg mye faglig og jeg utvidet horisontene mine. Når jeg begynte å jobbe sakket jeg ned, ganske kraftig. Dette hadde nok mye med meg selv, jeg skjemtes fordi jeg ikke hadde fullført bacheloren, jeg overbeviste meg selv om at jeg var der jeg ville være, og jeg ville ikke klare en annen jobb uansett. Selvtilliten var ikke særlig høy kan dere kanskje se. Jeg ventet på å bli oppdaget av noen, og var ikke villig til å satse noe selv. (Link fra innlegg i oktober om akkurat dette). 

Det siste året har vært det beste siden jeg var ferdig med videregående. For ja, jeg lærte mye faglig og utvidet horisonten min som student, men målene mine var fremdeles veldig overfladiske. Det handlet om å få gode karakterer, ikke å finne meg selv eller hva jeg ønsket å gjøre med det jeg studerte. Det siste året der i mot… Ja, jeg har lært så mye om min egen kapasitet og hva jeg kan gjøre og oppnå, dere aner ikke!

For mens jeg i 6 år ikke trodde jeg kunne gjøre noe, (og dermed ikke forsøkte), har jeg med å bestemme meg, sette mål og holde fokus, klart å kjøpe leilighet (sparte like mye de to år siste årene som jeg sparte de 10 første årene, hvor av 5 var i fullt arbeid), jeg har betalt 100 000 tilbake på lånene mine i år, jeg kommer til å klare å spare opp nok penger til å pusse opp kjøkkenet til våren (har sjekket litt på priser i dag), jeg har fått meg fast arbeid, jeg har fått go ahead til å jobbe overtid om jeg anser behovet (som det er) og jeg har lært så mye om meg selv, jeg nesten ikke skjønner hvordan jeg har klart å gjøre avgjørelser tidligere. Alt i alt, akkurat nå strutter jeg av selvtillit og jeg gleder meg til hver dag hvor jeg har mulighet til å lære nye ting. 

I februar satte jeg opp en liste personlig målsetning, mye fordi alle på Youtube anbefalte det. De første målene var bare satt opp, men jo mer jeg leste jo mer innså jeg at skulle jeg gjøre dette, måtte jeg gjøre det skikkelig, tross jeg ikke helt trodde det var så viktig. Guri, jeg er glad for jeg gjorde det skikkelig. Jeg har hatt økonomiske, selvutvikling, profesjonelle, og helse mål. Og det er ikke alt jeg har gjennomført på. Jeg har ikke turt å veie meg selv, men jeg har gått opp, ikke ned. Jeg drikker enda mye brus, og jeg lager ikke særlig mat til meg selv. Det er ikke sunn mat i hvert fall. Så helsemål går ikke bare så-som-så, det går ikke i det hele tatt, MEN jeg ligger ganske godt an alle andre steder (bortsett fra fransk). 

Derfor må jeg tenke meg godt om når det nå er litt over en måned igjen til nyttår. For jeg skal ikke ha nyttårsforsett, men 2018 mål som er revidert til min nye hverdag. Jeg må sette opp SMARTe mål, Spesifikk, Målbar, Ambisiøst, Realistisk, Tidsrom, for dette er ting jeg ikke bare håper jeg kan klare å oppnå, dette faktisk ting jeg mest sannsynlig vil kunne oppnå i løpet av 2018, og det er ganske kult. Kartet for 2018 skal nå bli inn i produksjon! 

Har du noen planer for 2018 og hva du selv skal klare å gjøre? 

#plan #2018 #målsetning #utvikling #økonomi #personligutvikling #utvikling #helse #mål 

Å pusse opp kjøkkenet

Et av mange inspirasjonsbilde hos Ikea. Trykk her for å komme dit. 

Min favoritt-ting med økonomi, er å se hvordan ønskene mine blir oppfylt mye raskere når jeg hele tiden passer på pengebruken min. For de færreste gjør økonomisk lure valg bare for å få penger i banken (med mindre det er bufferen du sparer til). Penger er et allsidig verktøy, og akkurat som du ikke vil begynne å bygge et hus uten hammer (å bruke en stein i stedet er en ganske dårlig løsning), så vil de fleste drømmer være avhengig at en støttende økonomi for å kunne bli oppfylt. 

Jeg har så langt hatt tre hovedmål for pengene mine:

  1. Betale ned på gjelden min, 100 000 første året.
  2. Fylle opp feriekontoen til 20 000 kr
  3.  Spare opp midler for å pusse opp kjøkkenet.

I oktober anslo jeg at jeg ville kunne spare opp penger og pusse opp kjøkkenet etter sommerferien. Da ville jeg ha nok tid til å spare opp de nødvendige midlene. Så fikk jeg igjen uventet, ekstra utbetalt i lønn, med det var feriekontoen fylt opp og kjøkkenkontoen er nesten på plass. 

Så nå kan jeg begynne å drømme. I går gikk jeg inn til Ikea sin internett-katalog på kjøkken, og leste litt om de tjenestene de har. Jeg kan bestille noen hjem til meg som kan måle opp kjøkkenet og hjelpe meg med å planlegge, det koster rundt 2000 kr. Jeg kan også for minimum 15 000 får noen til å montere opp kjøkkenet. Det er ganske mye, MEN da blir det gjort av noen som har tid til å gjøre det raskt og jeg tror det er inkludert rørlegger og elektriker. Rørlegger må jeg få uansett, for jeg har ikke opplegg for oppvaskmaskin. 

Uansett, prismessig, uten montering, så skal 50 000 kr holde, men siden jeg også trenger profesjonell hjelp, så ønsker jeg å øke beløpet til 60 000. Dette er også i tilfelle gulvet må legges på nytt igjen. Det er nemlig lagt rundt dagens kjøkkenløsning. Det er innmari kjipt om jeg ikke har nok penger satt av og må hente ut penger fra nødbufferen min. Siden desember er halv-skatt måned, og jeg enda har en halv månedslønn min fra forrige jobb kommende inn, så er jeg ganske sikker på at jeg enda skal klare å spare det beløpet neste måned. 

Veien videre: 

Det første jeg vil gjøre nå, er bestille oppmåling og veiledning hjemme. Da får jeg profesjonelle som kommer og kan diskutere de ulike løsningene de har samtidig som de måler opp kjøkkenet. Jeg får da vurdere om jeg kan beholde ovnen og kjøleskapet, for å spare de pengene, eller om jeg skal få integrerte varer. Jeg har alltid likt tanken på kjøleskap skuff, men jeg vet ikke hvor bra det faktisk er. 

Jeg må også gjøre noe undersøkelser angående viften som er på kjøkkenet. Jeg husker ikke hva det heter, naturlig trekk (?), men jeg har ikke en vifte i kjøkkenviften. Den er åpen eller lukket. Jeg må undersøke om dette er slik det er, eller om det vil bli bedre om jeg har en vifte installert. Jeg prøver å kontakte borettslaget, og kan da spør om det er noe annet jeg må tenkte på i forbindelse med oppussing av kjøkken. Stryk at bestille oppmåling er det første jeg må gjøre, kontakt med borettslaget er det første. 

Jeg vil også snakke med foreldrene mine. De har erfaring med oppussing, med kjøkken og med bygging, og kan helt sikkert komme med gode tips og om ting jeg må tenke på. 

En annen ting jeg må forberede, er en prioriteringsliste på hva jeg ønsker å oppnå. Og øverst på den listen er oppvaskmaskin! Jeg må få plass til en smal oppvaskmaskin. Selvfølgelig er kjøleskap, koketopp og ovn viktigere, MEN det har jeg allerede. Kan jeg ikke få med en oppvaskmaskin, er det ikke verdt å pusse opp kjøkkenet.

Det nest kjekkeste jeg må finne ut av, er hvilken stil jeg ønsker. Jeg bor i en blokk i byen, så landlig, rustisk stil vil nok ikke helt passe inn. Jeg vet jeg liker litt uvanlige ting, og dette er ikke en ‘for alltid’ leilighet, så stilen må også være delvis nøytral. Jeg er veldig opptatt av praktiske løsninger og siden kjøkkenet mitt er såpass lite, må jeg ha gode løsninger. Og det er der det kjekkeste ligger. Hvor mange kule og smarte løsninger kan jeg få inn i kjøkkenet til en pris det er verdt? Åh, jeg gleder meg allerede til veilederen kommer. 

**************************

Har du pusset opp noe hjemme før? Har du noen tips til meg som jeg bør tenke på? 

#kjøkken #oppussing #økonomi #spare #penger #mål #drøm #ikea

Uke 48. Black Friday smell?

Gjorde dere det samme som meg? Gikk på en smell på Black Friday? Jeg skulle jo bare bli med venninnen min. Vi skulle bare på Outlet-en på Ålgård, som til vanlig er billigere. Og resultatet er at det eneste jeg kan klappe meg på skulderen for er at jeg ikke kjøpte alt jeg hadde lyst på. Og det jeg kjøpte faktisk er ting jeg har tenkt på og trenger, sånn delvis. 

Det er både bra og dårlig at jeg var å brukte så mye: 

Positiv til innkjøp Negativt til innkjøp
Hadde ingen dongribukse lenger, og trengte ny. Ikke i budsjettet på forhånd
Hadde pengene i spare konto Har nå mindre penger til oppussing av kjøkkenet. 
Angrer egentlig ikke selve kjøpene, bare at de ikke var i budsjettet.  Er urolig for at det skal bli ‘for lett å bare låne penger i fra sparing

Det ble en del kjøp denne uken, men mye er buss. Det var nemlig minusgrader mandag og tirsdag, som jeg med mine vanlige dekk, ikke kunne sykle på. Mandag fikk jeg skyss hjem med en kollega, tirsdag var en Røde Kors dag og jeg hadde tenkt å sitte på med en venninne helt til RK. Det ble vanskelig, så jeg tok buss alle tre veier. Jeg skal på julebord med Hjelpekorpset i desember som jeg har betalt min andel for, (Hvem gleder seg til julematen?) Og så var det Black Friday. Igjen, jeg angrer ikke på selve kjøpene, men jeg skulle ønske jeg hadde inkludert det i budsjettet mitt. Jeg kastet i helgen den siste dongribuksa mi, så det var greit å få et greit tilbud på det. Og så har jeg lenge tenkt på å få noen bedre jobbsko, som er både fine, ikke ser billige ut (som mine nåværende jobbsko, fordi de er billige plastikk-lær sko) og ikke har høy hel. Jeg har nemlig konkludert med at høye heler, uansett hvor fine de er (og de er fine), også er den moderne formen for fotbinding. Ikke riktig like ille, men det kan gi senskader på føtter og rygg (med mindre du er en av de som bør gå med høye heler, har hørt at noen, pga fotens form, bør ha litt hel for å avlaste føttene…)

Hentet fra Business Insider (her), og bildet er et SCMP Pictures

Tilslutt, i helgen fikk jeg endelig fikset vinterdekk på sykkelen. Jeg fikk ikke gå til mitt vanlige sted, da de ikke har verkstedet åpent på lørdag (og jeg ønsket ikke å vente til i dag, jeg har et veddemål å vinne). Jeg gikk da heller til det dyrere stedet, som også er like nærme. Og jeg fikk nye dekk, de skiftet de for meg og så smørte han kjedet og hjalp meg med displayet til el-sykkelen også. Veldig bra service, så jeg sier til meg selv at jeg kan svelge de 1200 kr. Og det var skikkelig bra service, jeg fikk følelsen av at de ville gjøre hva de kunne for at jeg skulle kunne fortsette å sykle så lenge jeg måtte ønske. 

Etter jeg hadde fordelt alle utgiftene på korrekt plass, hadde jeg disse tre, uplanlagte utgiftene. Black Friday shopping, og julebordet. De må jeg finne plass til.

Dette var løsningen jeg kom med. Jeg la alt inn på Diverse, som nå er over 1000 kr i underskudd.

Innboforsikringen min har også økt, og nei, jeg har ikke fikset sykkelen inni. Grr. Så jeg korrigerer også denne.  

Da går det som det går, 1088,71 kr over budsjettet. Jeg så ingen andre løsning enn å ta det fra de pengene jeg hadde tenkt å spare til nytt kjøkken. (Hint, mens jeg har skrevet innlegget har jeg fått en ny ide)

For å vite akkurat hvor mye penger jeg skal ha på Innkjøp til leiligheten gjør jeg dette ganske enkelt. Dette funker kun dersom du bare har en post igjen å sette penger på. 

Med å ta bort det som står på posten denne måneden, ser man over hvor mye penger du nå har å fordele, 

Med å skrive inn dette tallet, har jeg nå et Everydollar budsjett, altså et nullbudsjett. 

**********

Det som er veldig positivt med at jeg skriver budsjettet mitt inn her, er at jeg kan revurdere ting. Jeg har nemlig sett at jeg har 1000 kr igjen på lommepenger, og det trenger jeg ikke. Det er nå den 27. november og det er kun 3 dager igjen av måneden. Jeg har sant nok ikke så mye kontanter igjen, men jeg har 500 kr på mat, og så har jeg restaurantpengene mine. Det vil dekke opp underskuddet mitt, og vel så det, så pengene vil i løpet av uken bli lagt tilbake til sparing.  

Her ser dere hvordan måneden mest sannsynlig blir. Skal vel ikke klare å finne meg i en butikk for å kjøpe noe mer, med mindre noe akutt skjer med sykkelen. jeg må begynne å fylle opp sykkelsmåsparingskontoen igjen, så med fokus på turutstyr, kan også noe ekstra bli satt på sykkelen. Jeg får tenke meg om for å se hva som må gjøres neste måned av innkjøp. Det er nok litt julepynt og gardiner til soverommet mitt som som enten står øverst på ønskelisten, både fra andre og fra meg selv. 

Felleskostnadene ble betalt, samtidig som strømmen. Egentlig blir strømmen betalt inni felleskostnadsregningen, men fordi beløpet er det jeg selv har satt, velger jeg å vise det her separat. 

Igjen lånte jeg bilen til mamma og pappa, og igjen glemte jeg å fylle på. Når man har det travelt til å komme seg tilbake igjen (denne helgen for å kunne leke med niese og nevøer) så er det vanskelig å overtale seg selv til å stoppe innom bensinstasjonen. Forresten, en vinn: Jeg lånte bil for å levere MASSE ting til Fretex! Det hadde vært kult å få solgt det, men jeg forsøkte på loppemarkede og mye ble solgt, bare ikke klærne. Men nå har jeg bedre plass hjemme, som fører til mer orden og som videre fører til at jeg kan passe på tingene mine bedre. 

Her ser dere de 500 kr jeg snakket om at jeg har. Disse vil jeg ta ut i løpet av uken. Restaurant blir tømt for å dekke opp det jeg kjøpte på Black Friday.

Diverse blir stående, men jeg kommer til å bare ha 1000 kr på Lommepenger, for å frigjøre 1000 kr ekstra. Dette vil igjen, sammen med restaurantpengene, mer enn gjøre opp for Black Friday utgiftene. Og med å gjøre dette, forsvant den siste, lille dårlige samvittigheten, fordi jeg hadde måttet ta penger fra oppussingen. 1000 kr er ikke så mye men tar jeg stadig 1000 kr, så når jeg aldri målet med å få 50 000 kr spart opp! 

Helt til slutt, Innboforsikringen og livsforsikringen er betalt. Jeg sier ikke mer om det, da det irriterer meg at jeg ikke har fått fingeren ut for å endre innboforsikringen min. 


Det jeg har lært i dag, er at selv om jeg finner en løsning i budsjettet mitt så må jeg virkelig vurdere andre løsninger enn den letteste: Ta penger ut av målsparingen. Dette var ikke en komplisert løsning, jeg hadde bare ikke vurdert at jeg er på slutten av måneden, så jeg kan være rimelig sikker på hva jeg ikke kommer til å bruke videre. Med å bruke den nye løsningen, slipper jeg å si at budsjettet IKKE har virket denne måneden og kan fortsatt si at jeg faktisk sparer penger og oppnår målene mine MYE raskere med å planlegge fra begynnelsen av. Jeg sier hvor pengene mine skal gå, jeg lar meg ikke (helt) styre av impulsive kjøp. Og jeg har så langt klart å hente meg inn med å spare penger andre steder i så fall. 

Hvordan gikk budsjettet ditt denne uken og måneden? 

#økonomi #penger #budsjett #regnskap #blackfriday #shopping #sykkel #vintersykkel #piggdekk #utgifter #budsjettprekk #løsning

Drøm ærlig: Det er drømmer du IKKE kan oppnå

Uansett hvor mye jeg nå enn måtte øve, det er nok bare barn som ønsker å unngå å legge seg, som vil be meg synge flere sanger. Sanger og musiker har sant nok ikke vært en drøm siden jeg var 8 år gammel, men poenget er litt det samme. Man har naturlige evner som gjør at ikke alle drømmer er mulig å oppnå. Derfor er det viktig å drømme ærlig. 

Jeg tror at alle har noen drømmer som man kan oppnå, men det er viktig at man er ærlig med seg selv om hvem man er, hvor man er i livet, og hva man helt reelt kan gjennomføre eller gjøre. 

Vær ærlig om hvem du er

Jeg hadde for eksempel en drøm om å drive et småbruk, basert på min interesse å lese om ørkendyrking og permakultur (link til youtube), men jeg hadde ingen erfaring med dyrking av grønnsaker eller dyrehold. Det var jeg ærlig om. Så jeg startet kjøkkenhage i hagen til mamma og pappa. Og jeg var veldig glad for at mamma var i nærheten. Fordi jeg var veldig flink til å plante og ignorere alle tips i fra mamma, mens mamma var veldig flink til å vanne, luke, plukke snegler, og høste. Så etter (bare!!) tre år med dette, var jeg ærlig nok til å si at dette var en hobby, ikke fremtidig yrke. 

Vær ærlig om hvor du er i livet

Det er ikke alltid det passer å følge en drøm. Er du småbarnsforeldre for eksempel, vil en drøm om å seile jorden rundt alene være VELDIG egoistisk og upassende. Og du vil raskt bli dømt til å være vennegjengens verste foreldre. Jeg hadde i hvert fall dømt deg slik. Selv har jeg veldig mye gjeld, med studielån, boliglån og privatlån, så dette er ikke tiden for å satse alt på å starte noe eget selskap, eller investere i noe jeg ikke lett kan få pengene ut igjen fra. Du må ikke ødelegge livet ditt for å følge en drøm, ikke vær en egoist, ikke vær en byrde for andre.

Vær ærlig om hva du reelt kan gjennomføre eller gjøre

Jeg er hva Jon Acuff beskriver som en WOW-person. Eller som Simon Sinek kaller en Why-person. Det jeg ikke er så mye, er en How-person. Jeg har altså mange ideer, som jeg er kjempe ivrig om og jeg vil, i følge Simon Sinek, kunne inspirere folk til å være med på hvis jeg klarer å kommunisere mine “hvorfor” ut skikkelig. Det jeg ikke er så god til, er å gjennomføre ideene mine. Dette vet jeg, og har nok vært den tingen jeg (sånn helt inderst) har vært det jeg har skammet meg mest over i mitt liv: Flink til å begynne, ikke flink til å ferdigstille. Da må jeg innrømme at det ikke var så oppmuntrende å høre Simon Sinek si noe som dette: (I mine egne ord): En Hvordan-person kan bli veldig suksessfull og rik, men uten en hvorfor person vil de mangle den siste lille inspirasjonskilden i selskapet sitt, som får folk til å bli lojale og velge deres merke overfor andre kanskje billigere og av og til bedre merker . En Hvorfor person vil kunne inspirere folk til å være lojale, tross konkurrenter som kan være både billigere og bedre. Men de kan aldri gjennomføre dette uten en Hvordan person. Apple tas frem av Simon Sinek som et godt eksempel; Steve Jobs var en Hvorfor person, og de har tydeligvis fortsatt i hans ånd, men uten Steve Wozniak, hadde aldri Apple blir noe.  

Nå tror ikke jeg det er like svart-hvitt, men min største utfordring vil alltid være å kunne gjennomføre noe jeg har drømt opp, derfor er jeg så utroligstolt over å faktisk blogge mitt 248 innlegg og jeg er i min 10. måned. Dette må jeg alltid ha i bakhodet og hvis det jeg drømmer om vil kreve mye administrering, mye kontrollering og oppfølging, så må jeg være bevist på at dette er ting som vil være vanskeligere for meg å gjennomføre. 


Hva er dine svake sider og hva er dine sterke sider? Kommentarfeltet er nedenfor, dette er noe jeg syns er super interessant! 

#drømmejobb #drøm #oppnådrømmen #ærlig #økonomi #Musiker #musikk #personlighet #karriere #yrke #jobb

Ikke jobb med din lidenskap…?

Jeg er ikke så uttrykksfull når jeg ser på ting som Bitmojien min, men når jeg fant en Youtube video som sa “To find work that you love, don’t follow your passion” ble jeg litt …. Wait… WHAT? 
Her hadde jeg nettopp hørt to lydbøker som handler om å finne en jobb du elsker og har lidenskap om, og her kommer det en Youtube video som sier IKKE gjør det? Dette måtte jeg se: Videoen er 15 min lang, og jeg hopper nå ned under. Dere kan selv velge å se videoen først, eller lese ferdig før dere ser videoen, opp til dere.   
 
MKlx1DLa9EA

Jeg måtte vel egentlig si meg ganske enig i hva Benjamin Todd sier, bortsett fra en veldig viktig ting. Jeg er uenig i hva han mener er lidenskap, eller passion. Jeg mener han blander hobby og ting man er lidenskapelig opptatt av, men dette er ikke lidenskap/passion. Og det er et veldig viktig forskjell, for det viser at selv om jeg ønsker å finne en jobb jeg er lidenskapelig om eller finne en jobb hvor jeg jobber med lidenskapen min, og Benjamin Todd sier at man absolutt ikke bør gjøre det, så mener vi nok egentlig mye av det samme. 

Det Benjamin Todd sier, er at vår lidenskap endrer seg. Det som var ens lidenskap for fem år siden, vil ikke være det samme som ens lidenskap fem år frem i tid. Samfunnet og vi sev endrer oss såpass mye at dette kan ikke gjøre noe annet enn å endrer seg. Og bytter vi ut noen ord her, så er jeg helt enig. Hobbyer, og ting man er lidenskapelig om, endrer seg, men jeg tørr påstå at hvis man koker ned de tingene man har vært lidenskapelig om og ser konkret på hva man liker med aktiviteten, så finner man at selv om det man har vært lidenskapelig om, er svært forskjellig fra hverandre med første øyekast, så er de kanskje ikke så forskjellig i fra hverandre i essensen. 

Det kan også skje at når man koker ned hva man faktisk er lidenskapelig om med aktiviteten, så finner man ut at dette er noe du bare vil og bør gjøre på fritiden. For eksempel det studiet Benjamin Todd viser til, der 90 % av College ungdommene sa at dans eller musikk var deres lidenskap. Uten å ha snakket med noen som har deltatt på spørreundersøkelsen, så vil jeg allikevel foreslå at kanskje en god del av de som for eksempel hadde musikk som lidenskap, var det fordi de kunne koble bort hverdagen. Kanskje det de likte best var å sette seg ned å bare høre på musikken. MEN det å jobbe som musiker eller musikkprodusent, det å være dirigent, konsertarrangør, jobbe i et konsertlokale etc, er ikke å sette seg ned å høre på musikk. Ja, man gjør det, men jobben er så mye mer. Og som vennen min som prøvde seg som dykkeinstruktør fordi han elsket dykking, så blir ikke musikk lengre det å koble bort hverdagen. Jeg tipper mange av de som har lidenskap for dans, kan ha samme tendenser. For det KAN være en forskjell på hva man liker med en ting, og det å jobbe med tingen. 

Når jeg ser på det jeg har vært lidenskapelig opptatt av, og ser på de klareste drømmejobbene fra jeg var bitteliten og frem til idag, så har de fellesnevner. Ja, jeg har hatt drømmejobber som har vært en drøm opp til et år, (påvirket av slekt stort sett) og disse kan jeg ikke regne med. Men drømmer og lidenskaper jeg har funnet selv? Her ser jeg godt hva min lidenskap er. Hva er fellesnevneren mellom diplomati, dyr, økologi, håndarbeid og turisme? Det er meg selv og det jeg har vært lidenskapelig opptatt av. Når jeg var liten skulle jeg skape verdensfred med å forklare kongene hvorfor det de gjorde var feil. Jeg skulle bli dyrlege som hjalp dyrene til folk, slik at tobeinte og firbeinte hadde det bra sammen. Jeg skulle bli hage-konsulent som hjalp folk dyrke egne grønnsaker og få et friområdet i sitt eget hjem. Jeg skulle lage Youtube-videoer som viste hvordan man laget diverse ting i håndarbeid. Jeg skulle jobbe med turister og hjelpe de finne de best opplevelsene og få det beste inntrykket av Norge. Alt er veldig forskjellig men det jeg var og er mest interessert innenfor hvert området er alt veldig likt. Min lidenskap er å hjelpe andre, via veiledning, for at de skal kunne gjøre noe eller oppleve noe fantastisk. (Og det er det jeg håper denne bloggen også gjør for noen av mine lesere)

Og vet dere hva som er aller best? Jeg kan med dette finne lidenskap i veldig mange jobber. Så lenge jeg kan hjelpe andre, være med å veilede, for at de skal kunne gjøre noe eller oppleve noe. Favorittaktivitetene mine i alle jobbene jeg har hatt siden jeg var ferdig med å studere, var å lage en jobbmanual for å lære opp andre i å gjøre noe. Det er det ene prosjektet jeg aldri ble helt ferdig med, fordi rutinene alltid endret seg. Nå, revidering er ikke like interessant som å lage det, men det må til. Man kan ikke like alle oppgaven alltid, det som lykke. For å vite at man liker en aktiviteten, så må man gjøre noen kjedelige oppgaver også. Man vet ikke at man er lykkelig med mindre man er ulykkelig noen ganger. 

Har du forsøkt å koke ned interessene og drømmejobbene dine noen gang til essensen? Hva var resultatet? Jeg er så nysgjerrig på andres resultater!

#jobb #lidenskap #passion #drømmejobb #karriere 

Hvordan frykten lyver til deg.

Jeg skulle gjerne hatt tid til å lese flere blogger, men dessverre har jeg problemer med å få tiden til å strekke til! Men en av de jeg prøver alltid å lese er Kjersti Gulli, som jeg har veldig mye til felles med. Det er litt lettere å få med seg ting der, ettersom vi begge blogger med blogg.no, så enhver innlegg legger seg på hjem-siden min. Denne gangen var det et blogginnlegg hos henne, om å satse på ting, som fikk tankene mine tilbake til boken “Start: Punch fear in the face, escape average and do work that matters” (Link til innlegg om boken). 

Kjersti skriver at det ofte er vår egen frykt som stopper oss, og det var dette som trigget minnet mitt. For frykt advarer ikke bare om å ikke gjøre noe, den sier ofte at selv om man gjør det, så vil det ikke bli bra. 

Jeg har for eksempel en ide som jeg ENDELIG har begynt å jobbe mer seriøst med. Og det var først når jeg innså hvor ulogisk min frykt var, at jeg turde. Og nei, jeg er ikke helt klar med å komme frem med ideen, det kan fremdeles ta lang tid før jeg er klar med det, og da vil jeg heller bygge opp en momentum da. 

Uansett, jeg hadde en ide som kan styres to veier, og frykten min sa om den ene veien: “Det der er det ingen andre her i Norge som har forsøkt før, det vil aldri gå bra. Det er en grunn til at ingen andre gjør det, det finnes ikke et marked for det.“. Den andre retningen sa frykten min: “Det er det noen andre her i Norge som allerede gjør, det er ikke vits i at du forsøker når du ikke kan komme med noe nytt, skal du virkelig inn i et marked hvor det er konkurranse?“. 

Ser dere hvordan det ikke går an å vinne med den frykten? Det nytter ikke fordi ingen andre har gjort det. Og det nytter ikke fordi noen andre har gjort det. Man kan rett og slett ikke vinne med å følge følelsen av frykten. Jeg vil ikke si lytte til frykten, for jeg vet at jeg har latt meg styre av frykten tidligere, men jeg har ikke hørt hvordan den advarer både for og imot. Derfor skal jeg i fremtiden (prøve) å gjøre dette når frykten begynner å snakke til meg: 

Vi får se om det går. ;-p

Hva er det dummeste frykten din noen gang har sagt til deg (om du hørte på den eller ikke)?

#frykt #mål #avsporing #redd #gjennomføre #tørre #turte  

Hvordan kan man rydde når ting flyter over alt?

Jeg har lyst til å si at jeg egentlig er blitt bedre på å rydde, men jeg tror det har mer å si at jeg har gått fra 12 kvadratmeter til 55 kvadratmeter. Og jeg er veldig flink til å gjøre som på bildet over, unngå alt som har med rydding å gjøre. Det er ikke så ille som når jeg tenker tilbake til soverommet mitt hos foreldrene mine. Min 3-4 år gamle nieses reaksjon når hun kom for å vekke meg var “oj” når hun åpnet døren. Til mitt forsvar var hele flyttelasset mitt der inne, så jeg hadde ikke mange plasser å legge ting. Det var ikke mye gulvplass, men så kunne man ikke se gulvet allikevel og det var et problem… 

Det å gå fra 12 kvadratmeter til 55, har hjulpet utrolig mye, men etter jeg fikk pakket ut alle tingene jeg hadde hatt på soverommet mitt på 12 kvadrat i den nye leiligheten, måtte jeg også hente ut alt som lå i kjelleren hos mamma og pappa. Da ble det virkelig problem. 

Alt i alt konkluderte jeg tidlig at jeg hadde for mye ting. 

Det har blitt bedre den siste uken. Jeg hadde et bord på et loppemarked forrige helg, og fikk kvittet meg med en god del ting. Bøkene det fremdeles litt for mye av og klærne ble ikke solgt i det hele tatt. Så nå har jeg pakket ned en stor svart søppelsekk og to flytteesker som jeg skal ta med til Fretex. Det har hjulpet mye men fremdeles har jeg en vei å gå. 

Det jeg er mest fornøyd med er at jeg har klart å rydde er altså klesskapene mine. Jeg har tre doble klesskap på soverommet mitt. To av de er med stang og den siste er skilt og har to sett med hyller i seg. I tillegg til dette hadde jeg et Elfa kurvsystem som sto på gulvet som jeg bruker for å sortere skittenklærne og et stå-stativ som jeg har brukt for å ha klær som er brukt, men ikke er nødvendig å vaske enda. 

*Begge disse er forresten veldig gode sparetips. Kurvhyllene er perfekt størrelse for vaskemaskinen, så når skuffen er fyll, er maskinen full. Da tar jeg verken for mye eller for lite inni maskinen. Og med å ikke vaske klærne unødvendig mye holder de lenger og jeg sparer strøm og vann.* 

Det jeg har klart, med å kvitte meg med så mye klær, er å få flyttet dette inn i klesskapet i stedet for å ha det på gulvet. Det ene hylleskapet er tømt og her har jeg plassert kurvsystemet. Da kan jeg lukke døren til skittenklærne, og slipper å se de midt på gulvet. Klær som er brukt, men ikke skitne er blitt hengt inn i skapet sammen med kjolene mine. Jeg har delt klærne med at jeg tok et gammelt og ødelagt laken, hang det over en kleshenger og lar den henge mellom kjolene og ‘brukt’ klærne. Det fungerer utmerket. 

Nå har jeg bare resten av leiligheten. Og håpe at BH-ene passer inn i den delte skuffen de ligger i nå… 

#rydde #orden #rotehjem #organisere #fretex #klesskap #sortere #uorden #rot #sparing #økonomi

Uke 46: Når langsiktige mål plutselig nærmer seg oppnåelse

Dette er andre gangen jeg har opplevd dette, jeg har fått inn ekstra penger og så må jeg vurdere hva jeg skal gjøre med de, bare for å oppdage at hvis jeg satser, så vil jeg kunne enten oppnå målet jeg opprinnelig hadde gitt opp eller oppnå målet et halvt år før jeg hadde håp om. Jeg har derfor konkludert med at å konkretisere mål gjør at man for det 1. oppnår ‘umulige’ ting og for det 2. oppnår det før man har håp om å oppnå det. 

Denne gangen er det en uventet lønning som gjør at jeg klarer å nærme meg målet med å kunne pusse opp kjøkkenet. Jeg har selvfølgelig ikke fått et estimat, så det kan godt hende jeg må spare opp mer i tillegg, men jeg hadde et mål på 50 000, og etter neste måned, med halv skatt, vil jeg absolutt ha nådd det. 

Når jeg også er inne på lønn, fordi jeg går bort i fra timelønn til månedslønn, og bort fra å jobbe i et bemanningsbyrå til å jobbe fast, er jeg av en eller annen grunn jeg ikke klarer å forklare, ikke lengre like komfortabel med å si månedslønnen min. Ikke fordi jeg tror den er så mye høyere enn alle andre, tvert i mot, men jeg er uansett ikke helt komfortabel. Timelønnbasert vil variere avhengig av antall arbeidsdager i måneden, og om jeg har hatt noen fridager. Som fast ansatt med fast månedslønn, vil ikke dette være tilfellet har jeg forstått… Så fra og med denne uken, vil jeg ikke skrive noe om inntekten min, bare om jeg har fått noe ekstra inntekt, som tilbakebetalte penger. 

Forresten, de pengene jeg ikke viste hva var for noe, var for reisene jeg har gjort for Røde Kors.

 

Denne uken har jeg ikke brukt så mye penger. Men jeg har også hatt det sinnsykt travelt. Jeg har selvfølgelig brukt penger, men det har jeg brukt kontanter på. Jeg ser forresten en feil her. Jeg tok skjermbildet før jeg fikk korrigert at “Tilbakebetling…” er en inntekt, ikke en utgift! I budsjettet mitt er det registrert som en inntekt. Jeg var på date på torsdag og på veien inn til byen kjente jeg at jeg måtte på do. Jeg stoppet innom togstasjonen hvor jeg må betale 10 kr (med kort) for å kunne komme inn, og dette betyr på togstasjonen at jeg kommer inn til et rent og fint toalett. Godt jobbet ISS! Jeg må også undersøke hva som har skjedd med bussingen jeg gjorde på mandag i forrige uke. Jeg kommer på nå at jeg ikke kunne se at de lå inne på kortet mitt… Det ser rett og slett ut som om pengene ikke er trukket fra kontoen min. Jeg må undersøke på slutten av måneden hva som skjer der.  Ellers er det bare en bok som ødela nattesøvnen min i forrige uke som jeg hadde forhåndsbestilt. 

Jeg hadde glemt at jeg skulle ikke betale ekstra denne måneden på studielånet, så jeg måtte korrigere det. Totalt har jeg derfor betalt ned på studielånet 1549,26 kr, mens boliglånet er nedbetalt med 2612,29 kr. Årsaken er selvfølgelig at av det jeg betaler, dekker noe rentene som har samlet seg opp siden sist jeg betalte noe inn. 

 

Jeg har ikke brukt noe mer her denne uken, men jeg ser at jeg nå har nådd målet mitt med å spare opp 4000 kr til restskatt, som var det jeg betalte ekstra i fjor. Jeg har i tillegg fått lønnskontoret på den ene plassen jeg jobbet, til å betale inn 1000 kr ekstra hver måned, som også utgjør 4000 kr. Dette året har jeg tømt BSU-kontoen min, så jeg får ikke de skattefradragene. Men jeg får skattefradag pga lånene. Fordi dette utgjør 28 % av rentene jeg har betalt, vil det være omtrent det samme som BSU-en var. Tross skattefradraget jeg hadde i fjor, fikk jeg baksmell, så frem til jeg ser oppgjøret for i år, beholder jeg de pengene, og krysser fingrene for at det er nok. 

Innkjøp til leilighet er også penger til oppussing av kjøkken. Jeg skal kjøpe meg noen småting, gardiner til soverommet, men hovedsakelig er dette kun til oppussingne. Dere ser at jeg mangler kun 6500 kr for å oppnå 50 000 kr. 🙂  

Mobilen er nå betalt, og Felleskostandene og Strømmen blir betalt i dag, dersom jeg husker rett. 

Her må jeg sjekke på busskostnadene, om hvorfor ikke alle bussturene mine er trukket fra kortet. Dette beløpet vil derfor mest sannsynlig være nærmere 0 enn det er nå. 

Jeg har fremdeles en god del penger igjen i lommeboka, så det spørs om jeg trenger å ta ut de 500 kr ekstra? Vi får se. 

Diverse er nå 10 kr mindre enn det var i forrige uke, det er nemlig her toalettbesøket havnet. Ellers har jeg nok av penger igjen for flere bøker, og lommepengene ligger fremdeles trygt i lommeboka. Jeg har ikke kjøpt en lydbok denne måneden, men så er jeg på den andre gjennomgangen av forrige månedens lydbok. Når jeg sykler merker jeg at jeg har mindre tid til å høre på lydbok. Skal ta bussen til jobb i dag (har ikke piggdekk på sykkelen, og det har vært frost i natt), så da har jeg i hvert fall tid.  

 

Forsikingen altså. Den er ikke korrekt. Men det som skal være mer, er bare noen kr som jeg tar fra oppussingsfondet. Skulle egentlig hatt fikset dette før jeg satte de inn der. 


Da var budsjettet for denne uken sånn ca satt opp. Bare noen få endringer jeg må huske på. 

  • Sjekke buss-reisene, og få de med korrekt
  • Korrigere innboforsikringen (som jeg også må få fikset). 

Hvor ofte sjekker du inn med budsjettet ditt? Og er du klar til ny uke. Nå er det bare en måned og fire dager igjen til juleaften, så jeg er absolutt i nærheten av en førjulsstemning! 

Ha en fin uke

#økonomi #budsjettt #forsikring #kollektivtransport #oppussing #kjøkken #mål #måloppnåelse #oppnåmål 

Et øyeblikk av misunnelse. Besøk hos the Joneses

Et av mine favoritt sitater fra Dave Ramsey er dette:

We buy stuff we don’t need, with money we don’t have, to impress people we don’t really like. 

Jeg vil endre på dette sitatet litt, i mitt eget hode: Vi kjøper ting vi ikke trenger, med penger vi ikke har, for å imponere folk som ikke trengs å imponere. For jeg må vel si at jeg liker de fleste jeg kjenner, og det er de jeg kjenner jeg vil imponere, spesielt vennene mine. Men vennene mine er vennene mine, jeg trenger ikke å imponere de. De bør i hvert fall, være glad i meg uansett.

Et annet favoritt sitat fra Mr. Ramsey er dette: 

Stop keeping up with the Joneses, They’re broke! 

Hvorfor er dette greit å minne meg selv, og alle andre om? Fordi jeg var på besøk hos The Joneses i helgen som var. Ikke det at jeg tror de er blakk, vi har hatt mange samtaler hvor økonomi og å få råd til ting er en viktig faktor, men jeg satt igjen, grønn med misunnelse. Og med ønsket å hyre inn en interiørdesigner som kunne hjelpe meg. 

Mine Joneses denne gangen er et vennepar som kjøpte et gammelt småbruk for litt over ett år siden. Huset er i fra 50-tallet tror jeg, og det var ikke gjort noe med det siden så det ikke ut som. De har fjernet Asbest, skiftet kledning, skiftet taket, skiftet alle vindu, isolert, og begynt arbeidet inne i stua først. I helgen ble det invitert på overraskelsefest. Stua er ferdig, og den ser nydelig ut! Det er avslappende og nyskapende, med en nydelig kakkelovn som de fikk et kjempe bra tilbud på. Mye av dekorasjonen har de fått gratis rundt omkring, og de blandes sammen med alt på en helt nydelig måte. Dette er arbeid de begynte med litt i fjor vinter, men når det ble varmt nok ute har de fokusert på utearbeidet, og først nå i høst gått inn for å pusse opp ferdig i stua. Når de blir ferdig med hele huset, kommer det til å være verdig et interiørblad. Og så gjør de alt arbeidet selv, med hjelp av en far. 

Til sammenligning flyttet jeg inn for 7 måneder siden, og akkurat nå kan jeg si at jeg har satt opp møblene på en praktisk måte, med noen flotte detaljer men jeg kan ikke si det er koselig. Etter besøket mitt i helgen, begynte jeg seriøst å tenke og snakke om å ansette en interiørdesigner, som kunne hjelpe meg med en visjon av stuen og vinterhagen min. Tror dere de fra et Rotehjem kan komme til meg selv om jeg forhåpentligvis kan håndtere mitt eget rot? (Jeg har denne uken pakket ned en søppelsekk og en flytteeske med klær til Fretex! *stolt*). Jeg vil ha praktiske og flotte løsninger til en liten leilighet med møbler som har flere funksjoner. Drømmen er å kunne invitere hele familien til middag rundt et bord, og vi er per dags dato 10 stk (men vil ikke være overrasket om vi snart hører om en 11. på vei: Boom, you heard it here first!).  

Jeg skrev opprinnelig at vennene mine er heldig, men egentlig er de ikke det. De er hardtarbeidende. De er to stk som begge bryr seg om å ha det fint rundt seg. De har visjon, og ser etter hvordan noe kan brukes i deres visjon. De har jobbet hardt i over ett år, de fleste dager etter jobb og de fleste helgene, de har erfaring, han ene er elektriker og de har håndverkere i familien som de får hjelp hos. De har en god økonomi, og styrer hva de kan gjøre basert på hvor mye penger de har igjen, eller har spart opp. De har også dedikert det siste året på å få pusset opp, og må nok dedikere det neste året minst. Jeg kan egentlig ikke sammenlignes. Jeg har ikke erfaring med egen leilighet eller å pusse opp. Jeg er for travel til å gjøre noe, og da nytter det heller ikke å få hjelp, siden jeg nesten ikke er hjemme selv. Jeg syns det er kjempe kjedelig å male, og gruer meg til jeg må sette i gang. Jeg orker heller ikke lete etter en visjon for hvordan jeg vil ha det, da jeg frykter dette bare kan føre til frustrasjon på hvor mye jeg ønsker å få gjort.

For å konkludere innlegget: Jeg er misunnelig på noen som har jobbet veldig hardt for å oppnå det de har oppnådd, så jeg vil kaste penger på min misunnelse for å ikke være misunnelig lengre og få det like fint som de har det.

Hvilken Jones-øyeblikk har du opplevd? Når du er misunnelig på noen, ønsker det samme som de, uten å reflektere over hva det har kostet de å komme dit? Jeg vil gjerne høre at andre kanskje har vært like ureflektert som jeg. Eventuelt reflektert, for vi har jo innsett problemet! 😀

God helg folkens!

#joneses #misunnelig #blakk #økonomi #interiør #innredning #koselig #møbler #pusseopp #daveramsey #leilighetenmin #leilighet #bolig