Hvorfor fokus på gjeld når rentene er så lav?

Bildet er funnet her

Hvor mye av din inntekt går til gjeldsbetaling? Du trenger ikke si det her, men for min del, når jeg betaler det jeg ønsker til foreldrene mine, så går minst halve nettolønnen til å betale lån. 140 000 kr i året. Drømmen min er å beholde hele inntekten selv, og da må gjelden bort. Men jeg får stadig høre hvorfor det å betale ekstra på lån, i stedet for å spare, er en dårlig ide. Selvfølgelig får jeg også de som instinktivt sier: “Det er bra, det er viktig!” når jeg forklarer jeg heller betaler på lånene enn å spare, så det er ikke bare motgang. 

Argumenter imot gjeldsbetaling: 

Spar heller pengene når sparerenta er så høy, og lånerenta er lavere.

Det skal mange tusenlapper til før man kan si at man sparer på renta. Høyrentekontoen min har 2,5 % på seg, det vil si at en tusenlapp tjener 25 kr. Mens en tusenlapp i lån koster jo 50 kr i året. 

Du kan tjene mer penger med å ha det i et ford. 

Et fond skal man ha et fem års perspektiv på. Hvis jeg sparer penger i et fond nå og jeg må vente fem år før jeg er sikker på vekst og kan ta de ut å betale ekstra på lånet, så kan rentene på lånet ha steget ganske mye i mellomtiden. Hvorfor bry seg når det umulig kan ha mer enn en 1000 lapp fra eller til. Det er en vanskelig utregning å se om man sparer, for husk med å betale fortere end på lånet, sparer man renter. 

Du kan jo ta ut pengene når rentene stiger og betale en lumpsum da.

For det første er man da mindre sikker på at pengene jeg har spart har tjent noen rentekroner, for det andre så er det lettere å betale mer på lånet når rentene er lave. En tusenlapp dekker mer når renten er 500 kr, enn når den er 700 kr. Eller, jeg kan betale mer ekstra når det jeg skylder er 6800 kr per måned, enn når jeg må betale 7800 kr. Eller 8800 kr. Som kan skje dersom renten stiger. Jo mer jeg betaler ekstra nå, jo mindre dramatisk blir stigningen når rentene økes. 

Det er jo lurt å investere for fremtiden. Sparing er uansett lurt.

Jeg leste denne interessante artikkelen hos Din side: “Bankene underkommuniserer at gjeldsbetaling er en god investering” og det er sant. Når jeg fikk lån i banken ville min kontaktperson gå igjennom økonomien min og mine fremtidige valg. Hun begynte med investering, men jeg avbrøt og sa jeg heller ville betale ekstra på boliglånet. Da virket hun litt paff. Det kan være fordi jeg avbrøt og ikke ville høre om fondsparing,  men der og da opplevde jeg det som at jeg var den første som sa dette. Men banken er jo i dette for å tjene penger. Hva tjener de mest på? At folk tar opp mer lån og betaler mer i renter samtidig som de sparer mer penger som banken igjen investerer og tjener litt på de også? Eller at folk betaler ekstra på gjelden og derfor må betale mindre i renter? 

Gjelden i Norge er rekord høy, og når jeg var på forelesning med Steve Keen under Kåkånomics i høst, en av de få som forutså finanskrisen for 10 år siden, sa da at Norge nå ligger på topp i lånerate, både bolig og andre lån, og når neste krise kommer, vil Norge være en av de rammet. Med tanke på at jeg betaler halve lønnen min i lån, sant nok, 4000 av disse er et privatlån som sikkert kan utsettes skulle jeg få skikkelig problemer, skal ikke renten økes mye før jeg kjenner at det blir veldig trangt økonomisk.   

Man får jo refusjon på skatten for rentene, så det lønner seg jo ikke når man betaler ekstra

Dette argumentet gjorde meg litt paff når jeg hørte det første gang, men jeg har gjort litt research. Jeg er usikker på hvordan det var tidligere men nå kan jeg ikke skjønne at dette i det hele tatt er et argument. Nå får du 27% eller 28 % av rentene refundert på skatten. Det vil si at jeg nå har betalt 22 000 kr i renter for å få 6000 kr igjen på skatten. Det er litt som å gå inn i en butikk for å kjøpe noe til 500 kr, men så ser du at dersom du handler for 2000 kr, trekker de av 500 kr i kassen. Og så gå ut fra butikken med en ting du trengte og 1500 kr verdt med crap du ikke hadde noen planer om å kjøpe og føle at du tjente 500 kr. Bankkontoen din mener du har tapt 1500 kr, btw. 

********************

Nei du, jeg fortsetter å betale ekstra på lånene mine. Nå ønsker jeg å kvitte meg med det store jeg har hos mamma og pappa. Jeg betaler ikke renter på dette, men fordi det er et privatlån er følelsene mine, skyldsfølelsen, mindre når jeg fokuserer på dette lånet. Så ikke rentesparende, men skyldsparende å fokusere på denne. 

Har du hørt noen andre argumenter i mot å betale ekstra på lånene dine?

#økonomi #lån #gjeld #penger #nedbetaling #fond #sparing #investering

Faren med å drømme om å bli suksessfull

Denne bloggen handler om drømmen om fremtiden og om suksess. Og du som leser, har gjerne en like stor interesse som jeg om å bli ‘suksessfull’. Vi har ulik bakgrunn og ulik årsak til at vi ikke føler vi helt er der enda. Kanskje vi er litt misfornøyd med jobben, eller er ganske fornøyd men har en hemmelig drømmejobb. Kanskje du har stått på samme sted over lengre tid, og trenger litt inspirasjon til å begynne å bevege deg videre. Innleggene du kan lese her på bloggen handler om å få kontroll på økonomien, hvordan planlegge og drømme om fremtiden, hvordan man kan sette opp gode rutiner for en god fremtid. 

Men det er en fare med å alltid se i kikkerten og aldri se deg rundt. For hva er egentlig suksess for deg? Når vil du føle deg suksessfull? 

Har du blitt millionær? Eller berømt? Har du oppnådd balanse i livet mellom jobb, hjem og hobby? Har du funnet og startet drømmejobben? Har du mange følgere, eller har en platform hvor du kan nå ut til mange å påvirke andre? 

Er man suksessfull eller føler man seg suksessfull? Eller er det i det hele tatt mulig å sette seg ned å si: “Nå har jeg jammenmeg blitt en suksess!”

Problemet med å jakte på suksess er at man gjerne søker et uoppnåelig ideal, at man aldri er fornøyd der man er og at ma aldri kan slappe av, for man skal videre. Og jeg tror Maya Angelou prøver å fortelle oss, med sitatet sitt, at suksess ikke nødvendigvis er et mål, men et resultat. Og man kan feire suksesser underveis, når man oppnår mål, men de vil og bør endres hele tiden. For selv om man er fornøyd med hvem man er, et resultat av hvem man møter, hva man lærer og hvilken moralsk ideal man har, skal vi fortsette å lære, fortsette å utvikle oss, fortsette å endre oss. Hvem vi er vil alltid endres. For selv om man er fornøyd med den jobben man har, gjør du det i 20 år er den blitt ganske kjedelig. Og selv om du er fornøyd med hvordan du gjør den jobben, ingen snarveier, ingen blir skadet, ingen moralske dilemmaer, så kan ikke metoder stå uendret, da det stopper utvikling og utveksling av erfaringer.   

Jeg har allikevel noen tips til hvordan du kan måle din fremgang og dermed feire dine suksesser underveis. 

1. Bruk tall når du setter opp målene dine, tall er konkret og du kan ikke komme i ettertid å si at fire egentlig betyr fem. Hvor mye skal det være i bufferkontoen din? Hvor mange timer skal du jobbe med skolen hver dag for enda å ha tid til venner og familie. Hvor mange flere følgere ønsker du på bloggen/Youtube kanalen din? Hvor mye skal du spare til ferien? Med å sette spesifikke tall kan du også se akkurat når du oppnår tallene. Uansett hvordan det går med min økonomi i fremtiden vil jeg alltid kunne si at jeg betalte ned 111 000 kr på lånene mine i 2017 og målet var 100 000. Jeg vil alltid kunne feire det. 

2. Når er nok, godt nok? Når er du fornøyd med det du har gjort. Har du jobbet med skolen to timer hver dag etter skolen skal du kanskje være fornøyd med den 4-eren du fikk. Du jobbet for å forstå temaet og du bommet tydeligvis. Kanskje du misforsto akkurat det prøven handlet om, kanskje du ikke klarte å uttrykke hva du mente slik at læreren forsto, Men det å lære å jobbe jevnt og trutt er den viktigste lærdommen, det er det man trenger i arbeidsmarkede. Ikke en firer eller sekser på en prøve. På ett eller annet tidspunkt må du si ‘Dette har jeg nå brukt X timer/kroner/tanker ressurser på, jeg har gjort det jeg skulle, nå kan jeg gå videre’. Har du satt et sparemål og nådd det, da går du videre til neste mål uansett hvor gøy det er å se kontoen blir større. Har du brukt den tiden du har bestemt deg på et blogginnlegg, da er det godt nok. Det vil aldri bli perfekt, og du lærer hele tiden. Det er godt nok.  

For å oppsummere: Man kan aldri komme til det punktet hvor man sier til seg selv: “Jeg er suksessfull” (Rett meg gjerne hvis du sitter med følelsen) for det indikerer at man er fornøyd der man er og ikke vil videre. Dessuten endres livet og livssituasjonen vår stadig. Jeg har venner, både menn og kvinner, som har vært svært karriere drevet og fokusert på den. Men så får de barn, og plutselig oppdager de noe som er viktigere. De kan gå i fra å like hvordan de gjør jobben sin, til å mislike den metoden de jobber med, da tenker jeg overtid. Det er ikke sunt for oss å ikke ha mål og drømmer for fremtiden, uansett hvor mye man allerede har oppnådd. Men man kan oppleve suksess underveis i livet. Pass på at du ferier når du oppnår de.

Så da er det bare å begynne, å finne de tallene og målene du ønsker å feire. Å finne balansen mellom hardt arbeid og avslapping. Hvor skal man si seg fornøyd og når er det godt nok? Jeg kan dessverre ikke gi deg svarene, de er individuelle, men selv planlegger jeg å sette opp delmål, for å kunne feire hvor jeg var, hvor jeg er og hvor jeg skal. 

#suksess #filosofi #drøm #suksessfull #plan #mål #definisjon 

Sjekke økonomistatus en gang i uka

Bildet er funnet her

En hver som ønsker å ha mer å rutte med, spare til noe fantastisk, slutte å leve på kredit, skaffe seg en skikkelig buffer eller har en drøm for fremtiden, bør holde kontroll på økonomien sin.

I mange år likte jeg ikke å ha realistiske drømmer. Og det er ikke det at jeg sier drømmene mine var urealistiske fordi jeg anser de som så og si umulig. Jeg sier de var HELT umulige. Det er ingen måte jeg kan åpne øynene og befinne meg i Middle Earth og plutselig treffe Aragon, Frodo, Legolas, Merry og de andre i Ringenes Herre. (Legg merke til hvem som var viktig 😀 ) Det er umulig for meg å gå meg vill i Skottlands villmark, bli overrasket i en storm og søke ly i et falleferdig slott som viser seg er Hogwarts forhekset (og så bli Muggle læreren på skolen). Jeg kan ikke bli en av følgesvennene i Belgariad, og være ‘Den reisende profet’ som viste hvordan historien skulle ende opp (fordi jeg hadde lest bøkene 50 ganger minst). 

Dette er drømmene jeg hadde fra jeg var 15 til jeg ble ca 28 år. Så sluttet jeg å drømme en periode. Fordi det var meningsløst. Jeg skulle gjerne hatt en bedre jobb, men det var ikke vits i. Jeg kunne jo ikke noe annet. Jeg skulle likt å kjøpt en leilighet. Men det ville ta minst fem år for å spare de pengene. Derfor lot jeg være å spare seriøst i fem år før jeg virkelig begynte. Da tok det meg to år med intensiv sparing.  

Poenget er at uansett hvilken drøm man har, så lenge den ikke handler om å bli overnaturlig, superhelt, reise til andre dimensjoner osv., så vil en god økonomi ALLTID være til hjelp og en dårlig økonomi ALLTID være et hinder.

Heldigvis er det ikke så veldig komplisert. Et budsjett er jo egentlig bare å ha et utgangspunkt (inntekten din) og trekke fra utgifter. Forventet inntekt, minus faste regninger, minus sparing og fordele det du har igjen til mat og diverse. Bare husk: Aldri sult deg selv fordi du ikke har penger til mat. La da være å betale noen av regningene. Du skal overleve først og fremst! I de kategoriene jeg lett kan miste kontroll over, tar jeg ut kontanter og bruker de. Da kan jeg alltid åpne opp lommeboka, se nedi og vite hvor mye jeg har igjen denne måneden. Og det blir lettere og lettere for hver måned.  

En gang i uka legger jeg inn de andre utgiftene jeg har hatt den siste uken i budsjettet og har en av kategoriene kostet mer enn jeg forventet, må jeg se hvor jeg kan ta penger i fra for å dekke minuset. Kategoriene som det ofte passer å ‘ta i fra’ er “Diverse”, “Lommepenger” og “Transport” (har 300 kr ekstra her i tilfellet jeg skal ta taxi en gang). Så langt det lar seg gjøre tar jeg ikke i fra sparing, for det setter drømmene mine litt tilbake, eller i fra ekstra betaling på gjelden (som er del 1 i drømmen min). 

 

Mine utgifter for den siste uken kom nesten alle den 22. ettersom de fleste regningene mine går ut enten den 20 eller 21 hver måned. Jeg var også å handlet litt sammen med mamma og for å spare tid fikk jeg penger av henne mens jeg betalte for mine og hennes innkjøp der og da. (Ikea)

Nå  er det slutten av måneden og jeg må derfor ferdigstille budsjettet. Det er bare en utgift til som jeg vet kommer (en ny bok i en serie jeg følger som kommer på tirsdag!!! ) Så er det planlegging av neste måneds budsjett.

I forberedelse til februarbudsjettet sjekker jeg kalenderen min for spesielle hendelser og jeg sjekker nettbanken for hvilken fakturaer som allerede ligger på vent til å betales. Som regel er de fleste regninger jeg også hadde i forrige måned, men i februar er det to endringer. Uføreforsikringen min vil gå opp ca 30 kr og jeg fikk se på oppgjøret for strømmen. Jeg må betale ca 500 kr ekstra. 

*****************

Med en enkel oversikt over hvor du vil at pengene dine skal gå, kan du lettere justere forbruket ditt dit du ønsker det og du kan lettere oppnå målene og drømmene dine. Det er ikke så komplisert, og det finnes utrolig mange måter å gjøre det på. Jeg bruker mindre når jeg reserverer hver eneste krone på begynnelsen av måneden, for da har jeg ikke noe ekstra å bruke på unyttige og unødvendige ting som jeg kommer på der og da jeg vil ha.

Hvordan ser din kontroll over økonomien ut? Og har du noen uvanlige/uvante/nye utgifter i februar? Hvis ikke, prøv å sett av penger til ekstra utgiftene som kommer i mars. Det er mye bil-utgifter da! 

Ha en fin mandag dere!

#økonomi #budsjett #månedsoppgjør #utgifter #inntekter #ukesoppgjør #drømmer #bilutgifter #regnskap #fantasier

Inspirasjon: 25 år, konsulent, entreprenør, blogger, best-seller, mor til to, startet egen bedrift som 14 (!) år

God søndag! Jeg har virkelig fått sansen for denne dama. Hun er en stå-på, dristig og skikkelig inspirerende. Jeg hadde problemer med å velge hvilken av videoen jeg ville vise dere, en jeg valgte denne hvor hun går igjennom hvordan hun startet egen bedrift som 14 åring. Da hadde hun en timelønn på 24 dollar, og når jeg søker på minstelønn i USA i dag, så er den 7,25 dollar. Vi kan gå ut i fra  at den var mindre for 10 år siden. Sjekk ut hennes How-To videoer, og andre tips til hvordan drive for seg selv. Enjoy!

#Inspirasjon #girlboss #tøffdame #entreprenør #tips #lidenskaptiljobb #jobb #arbeid #konsulent #GillianPerkins 

 

 

Inspirasjon: Det reelle problemet for barn av milleniumet?

Det er så mange inspirerende og kjekke Youtube videoer jeg vil anbefale til dere. Dette er en video av Simon Sinek, hvor han snakker om hva ungdommer og unge voksne har vokset opp og lært underveis, og hvordan det skaper et problem, ikke for samfunnet, men for de selv. Og som jeg har oppdaget, når jeg forstår hvorfor jeg har et problem med noe, er det lettere å takle det. Jeg hadde i mange år skikkelig dårlig selvbilde. Det var først når jeg forsto hvilken hendelser i livet som førte til at jeg ble overrasket hver gang jeg fikk til noe, at det ble lettere å overkomme følelsen hver gang den kom etterpå.   

Jeg skal prøve å finne en video til dere hver helg, for å fø avhengigheten til teknologi og umiddelbar tilfredsstillelse. Beklager det!

Ha en god helg!

#inspirasjon #millenias #barnavmilleniumet #ungdom #ungevoksne #utålmodig #oppdragelse #tålmodighet #utholdenhet #motgang #jobb #yrke 
 

Å gripe mulighetene som kommer din vei

Bildet er hentet fra denne bloggen

Kjenner du en Fetter Anton? En som bare er så heldig med alt de gjør? Den som sier at drømmejobben er dette spesielle faget som du ikke har hørt om før og så får de en jobb innenfor feltet innen en uke. Sier de vil kjøpe seg en bolig, og flytter inn i et megaflott hus innen et halvt år er gått. Blir stadig forfremmet. Har skikkelig kjekke og ålrighte kjærester og de blir bare bedre. Mens vi selv blir værende i lignende stillinger, på lignende steder. 

Jeg kjenner heldigvis ikke en som har ALT dette (da vet jeg ikke om jeg hadde klart å kontrollere sjalusien min), men eksemplene er hentet fra mine venner som bare får det til så lett og greit. 

Ser det ut som…

For tingen er at vi vet ikke hvor mye arbeid de som ‘alltid er heldig’ legger ned for å få det til. Vi ser ikke hvordan de har jobbet hardt for å lære seg spesifikke kunnskaper og evner som står i CV-en deres. Vi har ikke lest referansebrevene de har fått med seg fra sine tidligere arbeidsgivere. Vi vet ikke når de begynte å spare til bolig, og hvor lite de har levd på de siste 8 årene for å få råd til det flotte huset. Vi ser ikke overtiden, engasjementet og iveren de viser på jobb. Vi ser ikke hvor mange ‘mulige fremtidige kjærester’ de tørr å snakke med før de finner noen som er bedre enn den forrige. 

Jeg tror nemlig ikke at de vennene mine kun har hell og flaks på sin side, selv om det hadde hjulpet med selvtilliten og hadde gitt meg en god unnskyldning til hvorfor jeg ikke er kommet ‘like langt’. Sannheten er at vi både skaper våre egne muligheter og IKKE ser alle mulighetene som kommer vår vei. En sjef som stresser over noe, og du tilbyr deg å hjelpe i stedet for å si “åh, det var mye å gjøre ja”. Fortsetter å gå på kurs og leser fagstoff på fritiden for å holde deg selv oppdater og inspirert til å finne nye bedre løsninger. Det er mye man kan gjøre, det er mye man går glipp av. 

Et eksempel fra kjærlighetslivet. Jeg er EVIG singel. Det er fryktelig kjedelig og det er mye jeg savner. Problemet er at menn ALDRI flørter med meg, de er bare veldig hyggelige. Og skulle jeg kanskje, muligens tro at de flørter, skjønner jeg instinktivt at de ikke mener noe med det. Ikke sant…..? Det er derfor mange ganger hvor jeg i ettertid får vite om at den og den mannen var faktisk, helt seriøst, interessert i meg. Men hver gang han forsøkte å ta kontakt så var jeg helt ‘buddy-buddy’ med han. For jeg trodde ikke det var noe mer enn vennskap. Jeg så ikke muligheten som var mellom oss. Kanskje kunne det ha blitt noe, kanskje hadde det aldri gått, jeg vet ikke. Problemet ligger i at jeg kan ikke nok om signalene og jeg tørr ikke stole på de jeg får. Det må jeg jobbe med. 

På samme måte må vi alle jobbe med å se alle andre muligheter som er over alt. Det er ikke lett, akkurat som at et forhold ikke er lett. Det krever at vi jobber hardt, for ikke bare å se de mulighetene, ikke bare for å kunne utnytte den, men også å tørre å strekke oss etter den. Det krever mot å gå etter noe man ikke vet om man får, det krever mot å ta en sjanse. Den gode nyheten er at med å lære mer om emne blir det litt mindre skummet og lettere å se. 

Kunnskap om et emne gir større forståelse og økt selvtillit innenfor et emne. Vi tilbyr da lettere å hjelpe mer på jobb. Vi kan spør læreren om hvilke bøker han eller hun anbefaler. Vi kan lære oss mer om det arbeidet vi gjør. Vi kan passe på at balansen mellom jobb og fritid er på plass slik at vi kan gi 100 % mens vi er på jobb. Vi kan sette opp mål som vi aktivt jobber med å oppnå. Og som jeg må gjøre, stole mer på deg selv og tørr å ta sjansen, selv om du er usikker på om det vil gå bra eller ikke. Og sannheten er at det vil ikke alltid gå vår vei. Og det er greit. Vi turte. (Jeg må stadig minne meg selv om det siste)

Så hvilken muligheter skal du begynne å se etter? 

#jobb #skole #yrke #muligheter #bolig #penger #økonomi #forfremmelse #kjærlighet #forhold #heldig #fetterAnton #flaks #fremtid #håp #drømmer

Bok: Building a Storybrand: Clearify you message so that customers listen

Boken jeg anbefaler til alle som ønsker å påvirke andre mennesker gjennom kommunikasjon på en eller annen måte. I reklame, i bloggen, gjennom en forelesning, etc. Boken jeg har nå hørt på fire ganger på rad, og er nå på den femte gjennomgang med en notat bok klar til å skrive ned ideer.

Dette er boken for alle som driver med salg og marked. Og det er jo det alle bloggerene er, en person som forsøker å selge sine tanker, ideer og erfaringer til massen. Faktum at Sofie-Elise er mangemillionær pga bloggen sin, viser sannheten i det. 

Boken går igjennom likehetstrekkene mellom Oscarvinnende filmer og vellykkede reklamekampanjer. Og det gjøres på en slik måte at jeg nok aldri kommer til å se eller høre en reklame på samme måte igjen. Nå kan jeg sette fingeren på hva jeg liker med en reklame og hva jeg ikke liker. 

Jeg kan også forklare hva og hvorfor jeg for eksempel ikke liker VG sine nettsider, men de er i hvert fall bedre enn aftonbladet.se sine. Og jeg har fått mange ideer om min egen blogg og innleggene.

Jeg har til og med begynt å få konkrete planer til hvordan jeg kan skape en egen bedrift. I et år har det vært en hemmelig, usikker fordi-jeg-viste-ikke-hva-jeg-ville-gjøre plan, og bøkene Quiter, Business boutique, Start, Start with Why og Entreleadership har vært med å inspirere meg underveis. Med hver bok har det vært den følelsen av å ha ideen på tuppen av tunga, men så finner jeg ikke ordene allikevel og puslebitene faller ikke helt på plass. Nå nærmer jeg meg. Og nei, jeg sier ikke noe før jeg er klar. Det kan enda gå måneder, om ikke år. 

Totalt sett så anbefaler jeg boken til alle som ønsker å påvirke andre på en eller annen måte. Om det er skriftlig, muntlig, i reklame eller forelesning. 

Trykk på bildet av boken for å komme til Amazon. Og på trykk på bilde nedenfor for å komme til hjemmesiden til Building a Storybrand. Bare se på den og legg merke til hvor vanskelig det er å si nei. 

 

#bokelsker #bok #entreprenør #markedsføring #blogging #bloggtips #lærmer #læring #bokrapport #reklame #kommunikasjon #kunde #lesere

Økt selvstendighet og evne til å bidra gir økt selvtillit

Meeting with friends
Licensed from: Ikostudio / yayimages.com

Fordelen med å få bedre kontroll på økonomien og hjemmet (sistnevnte er ganske nyoppdaget) er en økt selvtillit fordi du nå er mer selvstendig og du kan bidra mer i vennegjengen og i familien. Selv om du alltid (forhåpentligvis) har en plass i vennegjengen og som oftest ikke kan skifte familie underveis, går det utover ens selvbilde når man ikke kan i like stor grad, være en del av den bidra-givende delen av gruppa. Når du aldri kan (i hvert fall bør du ikke om du ikke har pengene) spandere noe godt på venner og familie, kjennes det rett og slett ganske kjipt. Du ikke kan invitere til middag, du ikke kan spandere, du ikke kan tilby på samme måte som de tilbyr deg. Og ja, vennekretser og familier har ulik tilgang til ressurser, så en skjevhet vil det alltid være. Men det å alltid være den som mottar og aldri kan være den som gir, er utfordrende for vår egen verdifølelse.

OBS; ALDRI bruk kreditt når du skal være snill med venner eller familie. Selv om du mener godt og ønsker å vise hvor glad du er i vennene dine, er de også glad i deg og ønsker deg alt godt! Aner du hvor dårlig samvittighet de kommer til å få når de oppdager den økonomiske situasjonen du har satt deg i, delvis fordi du har kjøpt ting til de? Vær heller ærlig og si at du ikke har råd til å gjøre noe, og om dere ikke kan finne på noe annet som ikke er så dyrt. 

Jeg har budsjettert i et år, og det har lært meg å heller foreslå billige til gratis opplegg når jeg skal finne på noe med venner, familie og spesielt bekjente. Det er heller bekjente jeg går ut på ting med, venner og familie har ofte hatt aktiviteter hjemme hos de. Ikke hos meg. De siste tre-fire årene bodde jeg først hjemme hos foreldrene mine for å spare penger og det siste året, i egen selveid leilighet har det rett og slett ikke sett ut! Så det er sjeldent jeg har arrangert noe. 

Nå har jeg klart å ha orden i hjemmet mitt i tredje uke. Det er en rekord og jeg oppdaget plutselig en ny glede: Jeg kan nå invitere folk hjem til meg uten å måtte planlegge en til to uker på forhånd, uten noe stress, uten å måtte tenke meg opp. Bakgrunnen til denne oppdagelsen var på søndag når en venninne som bor i en annen del av fylket, fortalte hun ikke kunne være med på et møte i hennes frivillige arbeid fordi hun orket ikke reise til Stavanger to dager på rad, mandag og tirsdag (8 timer på buss totalt). Første dagen for frivillig arbeid, andre dagen for jobb. Frivillig arbeid betaler ingen hotellrom, jobben krevde bare dagstur, –> altså ingen hotellrom. På søndagskveld kunne jeg, helt spontant og uplanlagt, tilby henne sovesofaen min. Jeg kjente en gled, stolthet og tilhørighet fordi jeg nå bidro til gruppen min. Nå ble møte kansellert, så det ble ingen overnatting men jeg kunne tilby og det er godt nok!  

*******************************

Har du tenkt over hvordan du er en viktig deltager i din vennekrets og familie? Selv den som ikke føler den bidrar noe, gjør selvfølgelig det. Støtte og det å være der for vennene er godt nok. Men prøv å si det til selvtillitten! Jeg har et problem med at jeg føler meg som en byrde av og til, men bare det å få ordning i hjemmet har lettet den følelsen litt. Har du noen triks om har hjulpet deg?

#økonomi #rydding #orden #hjelpe #hjelp #bidra #tilby #venner #familie #overnatting #gruppedynamikk #bloggmag.no

Shoppingvettreglene; for å hindre overforbruk

shopping
Licensed from: Yellowj / yayimages.com

Er du en av de som aldri har angret på et kjøp? Eller aldri har kommet hjem og fått angst når du ser bankkontoen og hvor mye penger som gikk ut denne måneden. Gratulerer du er en av de få, du bruker kanskje disse gode, enkle og lettfulgte shoppingvettreglene allerede. Les gjerne videre for underholdningen, og del med de vennene du har som kjenner til følelsen. Resten av oss kan kanskje prøve å pugge disse, slik at vi husker det til neste shopping ekspedisjon.  

Her finner du 9 shoppingvettregler. Du kan lese fjellvettsreglene her, som er inspirasjonskilden. Hjelp gjerne til, og kom med forbedringsforslag. Jeg ønsker å lage en digital plakat med reglene på. 

1. Legg ikke ut på shopping uten en plan. Ta med deg en handleliste, selv om det ikke er mat du skal handle

2. Tenk deg om før du kjøper på kredit. Hva i all verden er det som får deg til å tro at du har mer penger til overs neste måned, når du ikke har de denne måneden? Og skulle det så være at du får ekstra utbetalt neste måned, er du 110 % sikker på at de ikke allerede skal til en annen utgift? (Den feilen gjorde alltid jeg ser du, bruke ekstra-inntektene mine flere ganger fordi jeg glemte i butikken at de egentlig skulle gå til den-spesifikke-ekstra-regningen).

3. Vis respekt for bank-appene. Sjekk kontoene før du forlater hjemmet og gjerne underveis for å hindre overforbruk og en kjedelig overraskelse nå du kommer hjem. 

4. Vær rustet mot fristelser og tilbud. Sjekk budsjettet før du går, skulle du komme over et fristende tilbud er det lettere å si nei, når du husker akkurat hva du må velge bort om du kjøper dette. 

5. Lytt til erfaringer fra andre. Sløs ikke bort pengene dine på dårlige produkter

6. Bruk oversiktskartet i butikkene. Butikkene er lagt opp til å friste og øke sitt salg men vet du hvor du skal er det lettere å komme seg dit og tilbake til kassen uten ekstra varer i kurven.

7. Gå ikke alene. Ta med deg noen som er glad nok i deg til å kalle deg en idiot om du skal til å kjøpe et par med sko med veldig søte sko som er nesten lik et par du allerede har hjemme.  

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu. Selv om du står i kassen klar til å betale. Kjenner du noen form for usikkerhet, er det bedre å gi det en dag eller to. Du kan alltid komme tilbake. 

9. Spar på ressursene. Dersom du skal kjøpe noe dyrt, vær tålmodig, gjør litt research, finn gode tilbud og bruk noen dager på å forsikre deg om at dette er noe du ønsker å bruke pengene dine på. 

********************

Dersom du ønsker å se en morsom grafikk om Shoppingvettreglene, gå på facebooksiden til Voksen til slutt

***************

Det er lett å handle litt for mye i butikkene og det er ikke alle plasser du kan gå å få pengene igjen om du skulle angre kjøpet. Det lærte jeg den kjedelige måten. Ble nødt til å handle julegaver der noen måneder senere, som ikke er et problem egentlig men jeg liker ikke å bli ‘tvunget’ til å bruke penger noen plass. Det er derfor like greit å være helt sikker før du kjøpe noe. Lettere sagt enn gjort, ikke sant?

Er det noe jeg har glemt? Noe som mangler? Og hva syns du om reglene? Legg igjen en kommentar nedenfor!

#økonomi #shoppingvettregler #tips #regler #shopping #handle #penger #budsjett #planlegging #Bloggmag.no