Inspirasjon: Vaner for millionærer

Det finnes UTALLIGE videoer om hvordan bli en millionær eller hvordan bli suksessfull på Youtube, men denne syns jeg var ganske festlig. Jeg liker skaperen og hvordan han lager videoene. (Bilde over er bare en skjermdump, videoen er nedenfor). Denne går igjennom vaner som er gjennomførbare og han forteller det kort og konsist. Utrolig bra.
Vanene er som følger: 
 1. De har et budsjett
 2. De er proaktiv
 3. De leser masse
 4. Vær nysgjerrig
 5. Gjør noe med nysgjerrigheten
 6. Finn en mentor / noen å lære fra
 7. Sett mål for deg selv
 8. Daglig liste for ting du skal gjøre
 9. Ha flere inntektskilder (Passiv inntekter)
 10. Ikke ha varierte fokusområder
 11. Ikke kast bort tiden. Tid er verdifullt 
 12. Fokus på det du tjener mest penger på. (Eller som tar deg raskere mot målet ditt)
 
RzA7R4mzxEM

#tips #millionærvaner #godevaner #rutiner #blimillionær #blisuksessfull #suksess #inspirasjon

Inspirasjon: Det du må gjøre for å få det du vil ha!

Av og til får jeg bare jente-cruches og det har jeg for denne dama. Snakker om ting som inspirerer meg, beintøff, kul og “skulle ønske hun kunne være en av bestevenninnene mine” er tanker som går igjennom hodet mitt når jeg ser på videoene hennes. Her snakker hun om ting du må gjøre og ha for å få det du nå måtte ville ha. Klarhet i det du ønsker, tro i deg selv og det du jobber mot, stå for det du sier, lær av dine feil og gjør det bedre neste gang, til slutt du må huske å feire milepælene. 
 
fW86T-8P-6s
#inspirasjon #drømmen #oppnåelse #feire #klarhet #visjon #tro #løfte #Læravdinefeil #detduvilha 

Fått mer i lønn eller mindre kanskje? Hvordan håndtere det i budsjettet

Har du fått mer i lønn enn forventet? Så gøy! Det er jo det aller beste som kan skje i et budsjett og er du lur har du allerede forberedt deg på hva som er viktig å bruke penger på. Fått mindre? Ta de vanskelige kuttene, og forbered deg til neste gang

Ekstra inntekt kommer av ulike årsaker og selv har jeg først nylig fått en fast månedslønn, i stedet for timelønn. Men fordi jeg ofte jobber litt overtid, har jeg de fleste månedene høyere lønn. Det kan også gå andre veien, fordi jeg var stuck på fjellet i to dager med Røde Kors og jeg er nyansatt som ikke har feriepenger på jobben, har jeg to dager ubetalt fra nå i februar. Så det kan gå begge veier. 

Mitt første tips er å alltid forsøke å budsjettere med litt mindre enn det du forventer å få. Tror du at du får utbetalt 21 000 noe? Da budsjetterer du med 20 000. Når jeg hadde timebetalt i fastjobben min satte jeg opp den minste inntekten jeg noen gang fikk som standard og la til dersom jeg hadde jobbet overtid. Fordelen med ekstra-jobbene jeg hadde i fjor, var at jeg leverte timeliste. Der hadde jeg allerede regnet ut hvor mange timer jeg hadde jobbet, så ganget jeg det med timelønnen min, og trakk fra skatt. Så rundet jeg ned og la til i budsjettet. 

Det andre tipset du kan og bør gjør når du setter opp budsjett, er å alltid stille deg selv spørsmålet “Hvor viktig er denne utgiften?” og “Hvor viktig er størrelsen på denne utgiftsposten?”. Da er det ikke bare med tanke på hvilken poster du kan kutte i jeg mener. Du kan også si “Dette er en ganske viktig utgiftspost og jeg skulle ønske den var større”. For meg har denne posten variert, avhengig av målene mine. I fjor, etter jeg kjøpte leiligheten, var målet gjelden. Etter jeg nådde målet mitt med 100 000 nedbetalt, flyttet jeg målet til å spare opp på ferie. Når det var oppnådd, sparte jeg penger til oppussing av kjøkkenet. Nå er jeg tilbake til gjelden. 

Tips nummer tre: Ikke gjør det enkelt kuttet, med å kutte sparingen. Eller la meg endre det. Ikke kutt all sparing. Jeg anbefaler at du har en minimum sparing hver måned som ALDRI skal røres. Har du mer penger, øk denne summen gjerne, men aldri kutt mer enn at noen hundrelapper går til sparing i hvert fall. Min minimum er 500 kr. Dette investerer jeg i et fond. Av penger jeg sparer som jeg kan kutte er det 1000 kr som pleier å fordeles mellom de ulike reservekontoene (også kalt Sinking funds). Og er det skikkelig krise kan jeg også minke på de 1000 kr jeg sparer til gaver og slikt. 

Tips nummer fire: Er du usikker på inntekten din og den kan variere SVÆRT mye, da mener jeg med mer enn 5000 kr, ville jeg satt meg ned og gått igjennom hvilken måte du kan fordele pengene på, og hvilken konsekvenser dette har. Når du har alle alternativene dine, se på hvordan å bruke penger på dette hjelper deg i din hverdag, og hvilken mer-verdi det gir deg. Her kan du lese om hvordan jeg gjorde det, når jeg oppdaget feil i budsjettet mitt og jeg faktisk hadde mer enn jeg trodde. Jeg har også dette innlegget som forklarer hvordan jeg lager en prioriteringsliste. Steder du hvor du kan vurdere å plassere de ekstra pengene er som følger:

 • Gjeld: jeg har betalt inn 120 ekstra på studielånene mine, og det månedlige beløpet har allerede sunket med to kroner pga det. Tenk hvor mye 5000 kr vil minke beløpet? 
 • En eller flere reservert buffer (til spesifikke formål) som kunne trenge litt ekstra. Her er det lurt også å ha sparemål. Min tannlege/Helse buffer har 10.000 kr som mål fordi når jeg tok rotfylling for snart 10 år siden, kostet det 8000 noe. Turutstyr er på 6000 fordi ødelegger jeg en jakke eller bukse, så vil det dekke å kjøpe ny.
 • Skal du på ferie? Dersom du ikke skal bruke pengene på noe annet, hva med å legge til litt på ferien din, for å nå sparemålet ditt fortere. Husk, ikke gå over målet bare fordi du kan. Øk heller målet hvis du har funnet ut det er litt for lite penger der
 • Det siste du må vurdere, før du bestemmer hva pengene skal gå til, er om det er noen reparasjoner enten i ditt hjem eller i ditt klesskap, som du kanskje har utsatt igjen og igjen. Spesielt denne er det viktig å vurdere verdien av.
 • Så må du vurdere kostnadene opp mot hverandre. Se hvordan jeg tidligere har prioritert målene mine i linken over. Uansett, jeg har selv lett for å bruke penger på noe overfladisk, når jeg i stedet kunne brukt de på noe som ga verdi i lengden. Hva gir merverdi syns dere, en flott kjole jeg kan ha på jobb og i selskap eller en god ansiktsvask? Eller fra et av punktene over. Hva gir merverdi: En god ansiktsvask eller penger for å fikse et hull i tennene? 

Hva gjør du når du får mer penger på konto? Og legger også du opp budsjettet i forhold til de minste du forventer? 

#økonomi #penger #lønn #inntekt #utgift #prioriteringer #prioritet #budsjett #ekstrapenger #ekstrainntekt #overtid #mindrepenger #tipstid

De fem viktigste tingene å bruke penger på

Verdens verste følelse må være ….   Korrigering, det finnes mange verre følelser, jeg håper du aldri vil kjenne de, men noe av det mest stressende man kan oppleve, er når man ikke har penger alt. Vi har et materialistisk press fra samfunnet rundt oss og selv om verken materialisme eller gruppepress er noe man ønsker å bøye seg etter, er det to svært forskjellige situasjoner, den teoretiske og den reelle. Bare se for deg hvor vanskelig det er å si til barna: Vi har ikke råd til å feire bursdagen din, du kan ikke gå i den bursdagen fordi vi har ikke kan kjøpe til gave en gave til det barnet, vi skal ikke på ferie i år, det er for dyrt. Begynner du da å ta opp lån for å kjøpe vanlige og hverdagslige ting, gjøres saken mye, mye vanskeligere. 

Når man har strukket strikken så mye, er det greit å vite hva som er viktigst å betale for og dessverre er det IKKE bursdager eller ferie. Har du noen gang vært så stresset, vet du hvor godt det er å få hjelp til å legge en plan. 

Det første man må betale er mat. Du og familien din må spise. Bestem på forhånd av lønnen hvor mye penger dere trenger denne måneden for å spise og sett dette til sides. Man skal aldri kjøpe nye klær, og så betale maten med kredittkort. Jeg anbefaler at dere tar ut dette beløpet i kontanter, for å være sikker på at dere har pengene og det da er lettere å holde seg innenfor budsjettets rammer. Jeg har tidligere, når jeg skriver om kontanter, sagt at folk kan velge å dele summen opp, og ta de ut av konto to ganger i måneden, en gang i uken eller en gang i måneden, så lenge de følger en plan, er det greit. I dette tilfellet anbefaler jeg at du tar ut pengene EN gang i måneden. Da har du de pengene du skal ha, resten av måneden. 

Det andre du må passe på at du betaler, er boligen. Du og din familie må ha tak over hodet. Boliglånet, leien eller hva det måtte være. Dette er heldigvis en fast utgift eller en regning, og du kan som regel velge å betale dette tidlig. Det betyr at du kan sette pengene over med en gang du får de på konto. Her er det dessverre også slik at bor man for dyrt, må man kanskje flytte. Jeg håper ikke det kommer til det, men boligen min, med felleskostnader og boliglån er 40 % av min inntekt. Skulle noe skje med inntekten min, vil jeg i løpet av få måneder måtte få en ny jobb for å ikke havne i dype problemer eller selge leiligheten. 

Det tredje du må betale er andre boutgifter. Nå bor jeg i andelsleilighet og har en felleskostand så jeg vet ikke helt hva annet enn strøm, telefon, internett og tv som står her, men betaler vi for vann og kloakk for eksempel? Er det en egen regning? Uansett. Ikke havn i den situasjonen at strømmen blir skrudd av. Kutt TV og internet før det. Hva med å selge TV-en, bruke en laptop, og bestill Viaplay, Netflix, Amazon eller noe slik? Jeg tror de koster en 100 lapp i måneden, et langt hopp i fra andre tv-pakker. 

Det fjerde du må betale er for transporten. Jeg har valgt å ikke ha bil, og er dere en familie med to biler, vurder å selg den ene. En bil koster raskt over 50 000 kr i året, og det er penger som fint kan brukes andre steder. Jeg har kjøpt en Elsykkel, en dyr investering som slår en bil på pris etter ca 6 måneder. En kollega av meg kjøpte en scooter som han bruker til og fra jobb, når konen har bilen. Du må uansett ha en eller annen form for transport når du skal til og fra jobben, så her gjelder det å være kreativ. Er du/dere barnløs og leier er det lettere å vurdere å flytte nærmere jobben. Her må du vurdere pris, er det dyrere der du er nå mot nærmere jobb eller er det billigere? Dersom det er dyrere, er prisen dyrere enn du betaler i transport nå? Selv, om jeg hadde leid og ikke eid, hadde jeg nok flyttet nærmere jobben min, slik det er nå. Jobben min er ganske usentralt, og jeg må sykle 15 km en vei for å komme dit. Det går ikke buss helt frem, det tar 20 min å gå fra busstoppet til jobb. Jeg kunne ha leid relativt billig og hadde bare måttet sykle langt om jeg skulle til Røde Kors eller alle vennene mine. 

Det femte og siste tingen du må prioritere, er å ha klær å gå med. Dette er IKKE tillatelse til å gå å kjøpe hva som helst, når som helst. Her er det nød det er snakk om. Men har du ikke en varm vinterjakke, så må du ha det. Se om du kan finne noe på Fretex først eller vær proaktiv og kjøp på salg når de selger ut vinterklærne sine. Har du barn som vokser (de fleste barn gjør det), kjøp sommerklær til neste sommer om høsten, og vinterklær til neste vinter om våren. Du kan kjøpe billig privat, det finnes masse sider på blant annet Facebook. Dere ANER ikke hvor mye penger svigerinnen min har spart på å kjøpe brukte ting. Det aller kuleste er at hun nå lærer opp barna sine til dette også. Niesen min på fem år ønsket seg en større sykkel nå som hun faktisk kan sykle og var med på å ta bildet, legge det på morens facebook profil og var klar over at hun måtte ha solgt den gamle sykkelen for å få råd til en større en. Dette gjaldt ikke klær, men dere skjønner poenget. 

*************************************

Ser dere hva som ikke står her? Gjeld. Tekniske duppeditter, nye og fancy mobiler, gardiner, møbler, redskaper, bursdager, ferier. Klarer du ikke å betale de fem nevnte tingene over, skal du heller ikke bruke penger på dette. Dessverre. Heldigvis finnes det hjelp å få, både fra staten og kommunen. Plus det finnes hjelp fra frivillige organisasjoner. Røde Kors har hvert år Ferie for Alle initiativer, et program som dessverre har flere søkere enn det er plass til. Du kan ikke søke på dette direkte selv, men henvend deg til ditt NAV kontor, skolehelsetjenesten, barnevernstjenesten, sosialtjenesten eller andre offentlige instanser. De vil hjelpe deg videre og sende inn selve søknaden på vegne av deg og familien. Jeg vet ikke om dette finnes andre steder i landet, men i Rogaland har vi “Hjelp oss å hjelpe”. Her kan familier ta kontakt for å få hjelp med mat, klær, gaver, sportsutstyr, ja egentlig alt de måtte trenge. Det finnes løsninger, og dersom du er som meg og ikke liker å be om hjelp, spør deg selv om du hadde sett ned på en venn som kom å spurte deg om assistanse. Eller hadde du kanskje blitt rørt, fordi vedkommende stoler så mye på deg? 

#økonomi #økonomiproblem #problem #ikkeråd #fordyrt #mat #bolig #strøm #transport #klær #penger #kontant

Reelle og innbilte hindrene for budsjettet

Det krever mot for å begynne å undersøke og lære mer om sin egen økonomi. Spesielt når du vet den ikke er helt bra. Begynner man å roter og blar i sin personlige økonomi, kan du ikke lengre gjemme seg bak “jeg vet ikke”. Skulle du få oversikt over økonomien, vet du plutselig hvor du står og da må du også gjøre noe med det. Du kan jo ikke akkurat oppdage at du går i minus hver måned og IKKE gjøre noe med det. Du må endre deg, du må forandre på trygge rutiner. Frykten gjør den følgende ulogiske tankegangen: Det å få oversikt over økonomien betyr kanskje at jeg ikke lengre kan kjøpe Kaffelatten min hver uke. Med å ikke få oversikt, kan jeg fortsette! 

Jeg har ikke kommet på dette selv, men jeg hørte en Podcast i går med Dave Ramsey hvor Dr. Les Parrott, en spesialist i ekteskapsrådgivning, var invitert for å diskutere hvordan økonomi og ekteskap påvirker hverandre. Økonomi er vist nok den største grunnen til krangling og skilsmisser, så det er naturlig noe som tas opp hos Dave Ramsey. Dr. Les Parrot sa at ofte ville en av partene holde igjen, være uvillig til å få oversikt, når den andre begynte å mase om å budsjettere og få kontroll på økonomien. Ofte fordi de var redd for at dette førte til endringer, og få liker endringer. Det hadde jeg ikke tenkt over før. 

Reelle og innbilte hindrene for budsjettet

For deg som står på startstreken og vurderer om du skal begynne å budsjettere vil du se disse hindrene og argumentene for å ikke begynne med budsjettering: Det er ‘kjedelig’. Det er ‘vanskelig’. Det krever tid. Det du ikke vet, har du ikke vondt av, og du må kanskje endre deg. Det er godt å skrive ned alle fryktene dine, for sannheten er at det du ikke vet, har du vondt av.  

Fordi noen av disse hindrene er reelle. Det krever tid å sette opp et budsjett, men tiden du bruker minker etterhvert som du blir vant og kjent med ditt eget forbruk.Jeg har kommet til det punktet at selve budsjetteringen er ca en time, totalt i måneden. Dette inkluderer å sette opp budsjettet når måneden begynner, og oppfølging i løpet av måneden. Men første gangen så krever det tid ja. Du må jo sjekke dine tidligere bankutskrifter. 

Jeg er også fast bestemt på at det du ikke vet har du vondt av. Selv har jeg unngått å gå til tannlegen og legen fordi jeg var redd for hva de ville si. Ville jeg ha 10 hull? Var den kulen noe? (Heldigvis var svaret begge ganger “Nei”) Når jeg endelig gikk igjennom forbruket mitt og satte opp et budsjett ble jeg faktisk lettet. Det var ting jeg kunne forbedre, men det var ikke så ille som jeg hadde fryktet. De fleste av oss ligger der. 

Når det kommer til endring, så er det godt for deg. Du må endre deg hele livet og min opplevelse når jeg begynte å budsjettere var at endringene jeg har tatt kom gradvis etterhvert som jeg lærte mer og mer om budsjettere og mitt eget forbruk. Med mindre du går i akutt underskudd, er det ikke nødvendig å gjøre noen store endringer i ditt økonomiske liv, med det første. Jeg sier med det første, etterhvert som du lærer og får bedre kontroll, kan det være lurt å begynne å ta noen grep for å håndtere økonomien litt bedre, og styre den dit du vil. 

Det meste du gjør første gang, er vanskelig. Som Hans Rotmo synger “Det er itjnå som kjem tå sæ sjøl“. Men øver man, blir man bedre. Det var vanskelig å lære å gå, men nå ramler jeg nesten aldri. :-p Begynn, forsøk deg frem, finn det passer best for deg. Noen liker å skrive budsjettet på papir, andre gjør det i Excel, Jeg bruker Everydollar.com (link til innlegg om hvordan du bruker internettprogrammet.)

Kjedelig…. Jeg syns det er kjempe kjekt med budsjett, derav denne bloggen, så jeg har dessverre ikke så mye å si på dette. Men jeg syns det er dødskjedelig å rydde, men jeg gjør det for det om. Noen ting må bare gjøres. 

Hvilke andre argumenter har du for å ikke starte å budsjettere? Skriv de ned i kommentarfeltet, jeg er veldig nysgjerrig på hvilken frykter jeg har selv enten ikke vært klar over at jeg overkom eller aldri kjente på. 

#økonomi #budsjett #penger #frykt #endring #førstegangvanskelig #detduikkevetharduikkevondtav  

YOLO vs. I morgen, neste år og pensjonsalder

Woman Hand Writing YOLO (You Only Live Once) with a marker over questionmark on blue
Licensed from: magann / yayimages.com                             Licensed from: netsay.net / yayimages.com

Prioriterer vi rett, vi som velger å leve på et stramt budsjett, som ofrer for fremtiden og drømmer om økonomisk frihet, når vi ikke vet om vi lever for å oppleve det? 

Dette var diskusjonen jeg hadde med en kollega, en utrolig interessant, opplysende og inspirerende diskusjon. Det begynte med kredittkort, gikk innom skatt, men avsluttet med hvordan han er urolig fordi jeg ikke levde nok for nå. Vi vet tross alt ikke hvor lenge vi har å leve, han ville oppleve ting nå. 

Og jeg skjønner det, men samtidig ikke. For selv om jeg fokuserer 100 ganger mer på fremtiden nå, enn jeg gjorde bare for noen år siden, så lever jeg MER nå enn jeg gjorde da. Er det andre som også har den følelsen? Nå som dere har mål for fremtiden, kjennes dagen i dag mer viktig fordi du kan benytte den til å jobbe for målet ditt i fremtiden? 

Jeg har tygd på samtalen vi hadde i nesten en uke nå, og jeg har konkludert med følgende. Skulle jeg dø ung, så er jeg enda fornøyd, selv om jeg ikke har sett alle stedene jeg har ønsket, selv om jeg ikke har gjort alt jeg ønsket å gjøre, selv om jeg ikke da får treffe alle de flotte menneskene jeg har muligheten til å treffe i fremtiden. Og det overraskende, eller kanskje ikke, er at min følelse av å være tilfreds IKKE stammer fra hva jeg har opplevd, reist og sett i livet men hvordan jeg påvirker mine omgivelser på en positiv måte. Jeg er med på å gjøre omgivelsene mine bedre. Jeg inspirerer andre. Folk blir beroliget når jeg går med min Røde Kors uniform. Jeg har lesere på bloggen her som lar seg inspirere når jeg skriver om å ha kontroll på økonomien og om å følge drømmene sine. Familie og venner er glad hver gang de ser meg, fordi de er glad i meg, fordi min glede gjør de glad. Uansett hvor mange ting jeg kjøper, uansett hvor mange steder jeg reiser til, så vil ikke det påvirke de tingene som er virkelig viktig for meg: Meningen med mitt liv er å betyr noe for fellesskapet og samfunnet rundt meg. Det er mange måter jeg ønsker å fortsette å gjøre fellesskapet bedre, men skulle noe skje, så lever jeg det livet jeg skal leve.  

For meg betyr det, i det store og hele, ikke så mye at jeg ofrer ting nå, lever og drømmer så mye om og for fremtiden. Det jeg ofrer er ikke meningen med mitt liv. Jeg syns jeg lever utrolig spennende, fordi jeg får leve med jakten for en spennende fremtid. Jeg lever i jakten på å oppnå utrolige ting. Og skulle noe skje som gjør at de utrolige tingene ikke lar seg gjøre, så har jeg fortsatt hatt spenning og jeg har fortsatt utgjort en forskjell. Jeg har ikke utsatt noe viktig. Derfor er jeg fornøyd.

Har du hatt denne diskusjonen med noen? Har du tenkt over hva som er det viktigste i livet ditt, koster det noe og prioriterer du det?

#meningenmedlivet #livet #yolo #felleskapet #bidra #gjøregodt #drømmen #fremtid #prioriteringer #inspirasjon #økonomi 

Budsjett: Ingen utgifter forrige uke, MASSE denne uken

For å holde et budsjett gående må man hele tiden justere og oppdatere den. En gang i uken, minst, legger jeg inn alle utgiftene mine og ser hvor mye penger jeg har igjen. Når du først begynner anbefaler jeg å gjøre det oftere men oppdater MINST en gang i uken, og gå igjenom alle steder penger kan komme ut i fra. Jeg hadde glemt de 24 kr i forrige uke, og jeg kom på etter alle postene var fordelt nå, at jeg hadde glemt bussen jeg tok på fredag. Det er 35 kr som ikke står her. 

En gang i uken viser jeg hvordan jeg oppdaterer budsjettet, for å minne dere om å gjøre det samme. Det er ikke mye arbeid, for meg er det mest å skrive det ned her! 😀

Jeg hadde så og si ingen utgifter i forrige uke, selv om jeg laget oversikten på onsdagsmorgen. Men mellom da og nå har jeg fått lønn og jeg har satt flere av utgiftene mine til rett etter lønn. I tillegg var jeg ikke komfortabel med å betale reiseforsikringen etter jeg hadde begynt på ferien, så jeg betalte den tidligere. Da fulgte innboforsikringen med. Jeg har fått enda mer i lønn enn forventet, så jeg har kunnet gjøre litt om på lommepenger. Jeg har betalt fra konto to ganger. En gang fordi brusautomaten på jobb ikke tar kontanter og i går hadde jeg glemt lommeboka hjemme og vipset penger for sjokolade ettersom jeg lånte fra søsteren. 

Her ser dere at jeg har nesten 3000 kr mer i lønn enn jeg trodde jeg skulle ha. Jeg gjør det derfor enkelt og legger 100 kr til på lommepenger. Nå er ikke denne i minus. (Se nedenfor)

Fordi jeg hadde mer penger igjen, velger jeg å øke “Reserve for ferie”. Som jeg har skrevet tidligere er jeg egentlig i mot denne posten, og skulle ønske jeg kunne satt alt over til mamma og pappa med en gang, fordi jeg merker jeg ikke er like streng i hodet på hva jeg kan bruke på ferien min. Men mamma og pappa vil ikke at jeg skal overføre noe til de denne måneden, og da får de heller få mer neste måned. Når jeg skal vite akkurat hvor mye penger skal stå på “Reserve for ferie”, gjør jeg følgende: 

Med å fjerne alle tallene på “Reserve for ferie”, vil det som er igjen utgjøre alt som skal stå her. 

Og slik er alle kronene brukt. En kjekk sum å sette over til mamma og pappa neste måned 

Både studielån og boliglån er betalt. Og fordi rentene er registrert som en inntekt, er hva som er nedbetalt mindre enn det som er satt inn. 

 

Nå begynner jeg å få handlet inn det jeg trenger til ferien på forhånd. Toalettmappe, solkrem (jeg var inne å sjekket værmeldingen, og ble kjempe skuffet over å se at det var mellom 14-19 grader! Jeg hadde håpet på over 20! Jaja, får ikke så mye bruk for solfaktor 50). Ellers ar venninnen min og jeg kjøpt gave til de jeg skal besøke og nå mangler jeg bare å kjøpe tannkrem, ny tannkost og muligens balsam. Jeg må se om jeg har noe i skapene og skuffene mine. Jeg begynner å bli klar!

Felleskostnadene, strømmen og mobilen er ikke gått ut enda. Årsaken til at strømmen er så mye dyrere denne måneden, er at det viste seg jeg hadde betalt for lite i fjor, og måtte dermed ut med 500 kr (nesten) ekstra. 

Fordi det ikke er så lenge til jeg skal på ferie, kjøper jeg ikke månedskort har jeg bestemt meg for. Så forhåpentligvis bruker jeg mindre enn 515 kr på bussen nå frem til ferien. Det var også bussbilletten jeg glemte å inkludere i utgiftene, som bare ble kastet på her. Bussbillett for en enkelt tur er 35 kr. 

Jeg har ikke så mye mat i skapene og dessverre kastet jeg en helt matpose med mat i går. Det var en pakke karbonader jeg fikk fordi datoen nærmet seg, men så sjekket jeg ikke datoen og den gikk over. Det var grønnsaker som var grønne og ikke skulle være det (den ene begynte rød, la oss bare si det slik). Mye mat jeg hadde glemt og nå måtte kaste. 🙁 Ikke bra. Så notere ned til meg selv, når jeg får mat, sjekk dato for det er en grunn til at jeg får den! 

Her ser dere hvordan jeg har lagt til 100 kr på lommepengene for å fikse problemet med penger fra konto. Jeg må huske neste måned, at jeg bare skal ta ut 400 kr, og så har jeg 100 kr ekstra for slike tilfeller. Ellers har jeg kjøpt en bok, og har enda ikke helt bestemt meg for hvilken lydbok jeg skal kjøpe denne måneden. Men den må være på plass til jeg reiser. 🙂 

Til slutt har reiseforsikringen min endelig kommet på plass. Jeg ble stresset og sjekket ikke flere alternativer, men det får komme senere. Har dere noen tips til hvordan man enkelt og greit sjekker forsikringene og om dere har den beste tilgjengelig for deg? 

***************************************

Hvordan har budsjettmåneden gått for deg så langt? Har du kontroll, har du fått registrert inntekter og utgifter? Og hvordan ligger du ann?

#budsjett #økonomi #ferie #forsikring #penger #lån #boliglån #studielån #overtidsbetaling

Inspirasjon: Ted Talk: A no-spend year

Et No-Spend year, er et år hvor man utfordrer seg seg til å ikke bruke mer penger enn det essensielle og denne finans journalisten tok den utfordringen. Følger dere med på privat økonomi videoene på Youtube, så vil du se at mange av de velger å ha “No-spentemer (No Spend September), eller No-spenduary (No Spend January) med flere variasjoner. Dette er den første videoen jeg har sett hvor boikotten av forbruksvarer varte et helt år.
 
Det som også er ganske kult med dama, er at hun er så avslappet om det hele. Det kan godt hende det er hennes britiske gener, men de andre videoene jeg har sett er enten HØYT-OPPE-FORDI-DETTE-SKAL-GÅ-SÅ-BRA eller gud-dette-er-vanskelig-fordi-jeg-ødela-buksen-og-det-var-helt-bokstavlig-den-siste-buksen-jeg-hadde (i en skikkelig monoton stemme).
 
Dette er tydeligvis en dame som har viljestyrke og en overbevisning, men hun prøver ikke å fortelle hvorfor det er så bra for meg. Hun forteller hvorfor dette var så bra for henne, og det er kult. 
 
vRudjy0cub0

#minimalisme #sparepenger #sparing #forbruk #forbrukersamfunnet #økonomi #journalist #eksperiment #forsøk #tedtalk
 

Inspirasjon: 7 Ting Broke Millennial ønsket hun visste når hun var 22

Av og til er tilfeldighetene nesten litt for tilfeldig. Jeg hadde akkurat skrevet ferdig innlegget til fredagen, når jeg gikk inn for å velge en video til helgens inspirasjon. Og hva kommer da ikke opp? Jo, 7 ting Broke Millennial ønsket hun visste når hun var 22 år. Ganske likt ideen og innlegget mitt, om 10 ting jeg ønsket jeg visste for 10 år siden (hvor jeg tilfeldigvis også var 22 år)

Så her er en BONUS for innlegget mitt i går, nye visdomsord! 

OE5PNL7UDU4

#visdomsord #tingjegønsketjegvisste #råd #inspirasjon #jobb #økonomi #livsvisdom

10 ting jeg skulle ønske jeg visste 10 år siden, om økonomi og jobb.

1. Budsjettering gjør at du kan flytte fjell. 

Kontroll på økonomien gjør at man kan prioritere det som er viktig for deg og dermed oppnår du målene dine mye fortere. 

2. Ha en solid buffer. 

Bufferen bør være på minst 10 000 kr, men helst nok til å dekke tre til seks måneders utgifter. Jeg grøsser når jeg tenker på hva jeg hadde gjort, dersom foreldrene mine ikke hadde kunne betale rotfyllingen min når jeg var 23 år gammel. Jeg hadde nok tatt opp lån for å betale regningen, for å trekke tannen var og er uaktuelt. 

3. Bruk kontanter på småbeløpene i butikken

Bruker du kontanter på visse kostnadsposter i budsjettet ditt, de kostnadspostene som brukes i vanlig butikk, minkes forbruket automatisk. Å aktivt ta ut penger fra lommeboka og gi de til den ansatte i butikken kjennes mer enn å trekke kortet. 

4. Betal ekstra på lånene dine. 

Selv om du bare har studielån. Beløpet du har lånt gjør at du får mindre i boliglån når du skal søke det. 

5. Det er utrolig hvor mye du kan spare/betale på gjelden om du setter målet og legger en plan. 

Jeg har på ett år klart å betale mer en 100 000 kr i gjelden min. Året før sparte jeg 100 000 kr. 

6. Forsøk nye ting, utfordre deg selv, aktivt søke opp ny kunnskap og lær så mye som mulig for å fortsette selvutviklingen din. 

Min erfaring er at slutter du å forsøke nye ting, blir du tilslutt redd for å gjøre nye ting. 

7. Etabler gode rutiner.

Gode rutiner gjør livet enklere og rydder vei for suksess.

8. Ingenting er umulig, så lenge det finnes en plan og et mål.

Enkelte ting er umulig, jeg kan ikke skyte tankene mine ned i gulvet og fysisk løfte meg selv opp. Eller snuble og bomme på bakken/glemme å falle. Men har du et utrolig mål og du legger en plan for å oppnå den, kan du klare det utroligste. 

9. Ikke vær redd for å drømme.

Det er kun når man jobber med å nå en drøm, at man finner ut hva den er. Visjonen blir til mens man går. 

10. Begynn med en gang, ikke la deg bli hindret av forsinket belønning. 

Ikke la en utsatt belønning hindre deg i å gjøre noe akkurat nå. 10 år går fort, og du kommer til å ønske du hadde begynt med en gang du tenkte på det. 

Trykk på bildet for å komme til der bilde ligger på Pinterest. 

Voksen, til slutt på Facebook

Voksen, til slutt på Pinterest.

#økonomi #jobb  #yrke #penger #budsjett #plan #mål #suksess #belønning #gjeld #lån #rutiner #kunnskap #lærnyeting #oppdagelse