Youtube: Sjekkliste for selvutvikling

Practical Psychology har flere videoer jeg har delt så langt, og igjen kommer det en gøy video. En tips og triks om ting man kan tenke på, når man ønsker å utvikle seg selv videre. 

Husk videoen jeg delt på torsdag! Baser ønsket ditt om selvutvikling på en positiv opplevelse av deg selv, der veien også er bra og ikke være så målfokusert, slik at alt annet enn å oppnå målet er å feile! 

#selvutvikling #youtubeinspirasjon “practicalPsychology #mål 

Youtube: 10 ting folk kaster bort penger på.

La meg introdusere Rachel Cruze. Hun jobber for faren sin, Dave Ramsey (Åh, jeg innså nettopp at frem til hun giftet seg, het hun Rachel Ramsey….si det flere ganger fort. tungetvister). Hun er forfatter, foredragsholder og legger ut sånne små youtube klipp med forskjellig tips og ideer. 

Hun er underholdende, på en søt og små awkward måte, har lett for å le og gir ganske gode råd. Mye av det handler om barneoppdragelse og familieliv, som ikke er aktuelt for meg, men jeg gleder meg til å lese den første boka hennes på ett eller annet tidspunkt: Love your life, not theirs. (Link til Amazon, ikke annonselenke eller affiliated eller noe slikt).

Her er hennes video: 10 ting folk kaster bort penger på.  

#tips #økonomitips #spare #sparepenger #penger #økonomi #daveramsey #rachelcruze #youtubeinspirasjon #sparing

 

Youtube inspirasjon: For den som ønsker å bli bedre, vær var!

God Skjærtorsdag! 

Denne videoen forklarte plutselig for meg noe som har irritert meg og lot meg sette ord på det. Det ga meg også innsikt til å forstå hvorfor noen av mine selvutviklingsprosjekt fungerer og andre ikke. Et av de første innleggene jeg var skikkelig fornøyd med, som gikk ganske dypt inn i min egen psyke, var innlegget: I syv år sluttet jeg å utvikle meg selv, og selvtillitten forsvant Jeg innså at for å være fornøyd med meg selv, var jeg nødt tiden ville lære mer men når jeg har sagt det til folk, har jeg blitt advart “Husk å vær fornøyd med deg selv nå også”. 

Og jeg har ikke skjønt hvorfor de har sagt det slik. Jeg har ikke skjønt at de har gått utifra at selvutviklingsprosjektet mitt baserer seg på en dårlig selvfølelse og selvtillitt (som jeg har noe av, sant nok) og ikke en visshet at ja, jeg er bra her jeg er akkurat nå, men er jeg på akkurat samme sted om fem år, da har jeg tapt. 

Den andre tingen videoen har hjulpet meg med å innse, er hva som er annerledes med de to største tingene jeg har endret med meg selv, som jeg er utrolig stolt over: Å ha økonomisk kontroll og å gjennomføre/holde ut noe jeg har startet helt selv (bloggen her). Jeg nevnte for søsteren og moren min i februar at jeg nå hadde blogget i ett år og jeg hadde budsjettert i halvannet, og søsteren min sa helt ærlig at hun var overrasket, hun var stolt men overrasket. Jeg har ALDRI gjennomført noe tidligere, der jeg ikke har en gruppe rundt meg som jeg gjennomfører det for. Aldri har jeg gjort noe helt ferdig, når det bare var for mitt eget vedkommende. 

Men forskjellen med dette og alt annet, er grunnmuren jeg bygget det på. Fordi jeg bygget rutinene på en stolthet over hva jeg har oppnådd og ønske om å bevare dette så godt det lar seg gjøre. Jeg var stolt over å ha jobbet ræven av meg, sommeren 2016, og ville bevare de pengene så godt det lot seg gjøre. Jeg var stolt over å ENDELIG få meg boliglån og leilighet. Jeg var så stolt over dette, at jeg bare måtte skrive om den deilige følelsen jeg får, hver gang jeg har kontroll på noe nytt “voksent”. Jeg håper dere skjønner poenget. Uansett, dette korte innlegget ble litt lengre enn jeg hadde tenkt. Så sjekk videoen nedenfor. Den er ikke så lang. Bare 11 noe minutter. 

wljRiAofFJ8

#selvutvikling #blogg #plan #grunnlag #youtubeinspirasjon #tedtalk #begynn #grunnmur #tedtalk
 

Dette er de mest tiltrekkende og spennende menneskene.

Beautiful couple man and woman pop art retro

Licensed from: studiostoks / yayimages.com

I helgen delte jeg en video av the Bucket List family, som har blitt reise journalister og reist rundt i to år med mor, far og to barn. (Bildet linker til innlegget mitt)

De er jo svært vakre begge to, men det er energien og gleden de har over å få dele reisene sine som gjør at dette er en familie jeg kommer til å følge videre. For det finnes utallige vakre mennesker på Youtube men jeg bryr meg ikke om 99,9999 % av de. 

I mange år gikk jeg uten å ha noe jeg brenner for, en interesse som holder over lengre tid og som jeg kan utvikle videre. Det begynner jeg å finne ut av nå, men fordi jeg så lenge ikke viste hva min ting er, beundrer jeg alle andre som 1. har funnet det og 2. har gjort det til et yrke. 

Jeg hadde egentlig overbevist meg selv om at det ikke fantes slike jobber i virkeligheten, det vi kaller drømmejobber. Vennene mine som var fornøyd med sin jobb, likte den pga utfordringen den ga ikke fordi oppgavene var spesielt givende. Så var jeg på en date som endret synet mitt helt. Det eneste kjipe var at han jeg var på date med, en elektriker jeg var blitt kjent med via jobb, ikke var klar over at det var en date… HAHA. For han var vi bare på kino sammen fordi begge ville se filmen. Sånn går det.  

Flash back: Der sitter vi i kinosal 1 i Stavanger, den gamle salen som jeg aldri hadde vært i før. Den har fremdeles den gamle stilen, om ikke det originale innredningen, i hvert fall kopi, og vi venter på at filmen skal begynne. Så begynner han å fortelle meg om de ulike lampene som henger i rommet. De som er på veggen, de som henger fra taket og hvordan de er med på å skape stemningen og looken av rommet. De gir lys på ulike måter og er koblet i ulike kretser for å kunne gi ulik lys avhengig av behovet. Jeg innser nå, mens jeg skriver dette, at det kanskje var en taktikk for å få meg til å tro han er kjedelig men hvis det var planen hans, slo det tilbake. Jeg ble bare mer og mer imponert over mannen som etter en arbeidsdag som elektriker, brukte tiden til å legge merke til og hente inspirasjon over alt hvor han gikk. 

Så, Vi vil nok aldri vite hva som hadde skjedd mellom oss, dersom han hadde skjønt at vi var på en date? 

Nå er dette blitt en av mine favoritt ting å snakke om, ikke den flaue kino daten, men lidenskap og jobb. Jeg opplever ofte at jeg havner i samtaler hvor vi begynner å snakke om drømmer, fremtiden og arbeid. Spesielt når jeg treffer nye mennesker. I helgen traff jeg en selvsikker og vakker 16 åring, som planlegger å gå på MIT eller Cal-tech om noen år. Det er en drøm hun har hatt siden hun var 11 år. Hun begynte også å forklare meg hvilke skoler dette var, og jeg måtte bare si “Please, jeg har sett The Big Bang Theory”. Hehe. Det slår meg, at drømmen hennes godt kan ha vært påvirket av TBBT, for serien begynte jo for 11 år siden, når hun var 5 år…. Tiden altså. 

**********************************

Så hva drømmer du om? Hva er det kuleste som kan skje deg i fremtiden, som du selv kan være med å påvirke? Jeg vil gjerne høre fra deg! 

#jobb #yrke #lidenskap #plan #mål #drøm #vakker #tiltrekkende #elektriker 

10 budsjetteringsfeil jeg har gjort (så du slipper).

pdTHB9kbxZY
 
Som alt annet her i livet, kan man gjøre feil når man budsjetterer. Men hvis du ikke har begynt ennå, lær av feilene til His and Her Money, og meg selv. 
Jeg så videoen deres i går og tenkte at de hadde noen gode poeng, men jeg hadde gjort noen andre i tillegg. Derfor begynte jeg å tenke på mine feil. Noe er likt, noe er annerledes. 
 
Jeg begynte for detaljert. Hadde alt for mange poster jeg måtte passe på. 
De første budsjettene mine var ALT for detaljert og jeg la opp til at jeg måtte dele opp innkjøp for å få satt ting inn i budsjettet mitt. Det var ikke lang tid jeg orket å fortsette, når jeg måtte sette meg ned med annenhver kvittering, finne frem kalkulatoren og dele innkjøpene mine på nødvendige og unødvendige innkjøp. 
 
Jeg begynte ikke med reelle tall, men brukte urealistiske, drømmetall. Det var umulig å kutte en post med 75 %! 
Når jeg satte opp mitt budsjett, tok jeg ikke utgangspunktet i hva jeg faktisk brukte. Det eneste jeg sjekket i nettbanken var hva regningene mine var, akkurat. Så tok jeg de pengene som var igjen, og fordelte på de resterende postene, som jeg mente jeg trengte. Og fordi jeg med et budsjett hadde begynt et nytt og bedre liv, ble nesten ingenting satt på kategorien “snop” (se feil 1)
 
Jeg var ikke konsekvent på å registrere alle tingene i budsjettet og med en gang noe var feil, ga jeg opp. Jeg holdt aldri ut en hel måned, i hvert fall ikke de tre man trenger for å få et viss tek på det
Har du gått igjennom bankutskriften og lurt på “Hva i all verden er den utgiften?” For der står et litt rart, akkurat passe beløp, fra en rar og forkortet navn, og du klarer rett og slett ikke å komme på det! Til slutt må du bare trekke på skuldrene å si, “javel…”. Når dette er tilfellet og jeg i tillegg hadde et så detaljert budsjett som krevde at alle kvitteringene var nødt å bli med meg hjem, klarte jeg ikke å holde budsjettet oppdatert. Jeg hadde nemlig lagt opp til et system hvor jeg måtte legge alt inn, hver dag. Og med en gang jeg ikke rakk å gjøre det, så klarte jeg ikke helt å ta det opp igjen. Detaljene gjorde også at jeg måtte bruke masse tid på å lete OM jeg hadde lagt inn noe allerede. Alt i alt, det var lett at feil oppsto, og i stedet for å hente meg inn igjen, ga jeg opp. 
 
Jeg planla budsjettet med et overskudd “i tillfellet jeg trengte det en plass”. Og plutselig hadde jeg brukt de 100 kr tre ganger. 
Overskriften sier det meste. Jeg hadde ikke tro på budsjettet mitt (med rett) og la inn et lite overskudd. Hver gang jeg hadde nådd grensen for en av kategoriene, var det ingen problem, jeg tok bare av det overskuddet. Helt til jeg etter jeg hadde brukt de pengene, kom på at jeg hadde allerede brukt de tidligere. 
 
Brukte ikke kontanter der det er hensiktsmessig
Å gå over til å bruke kontanter på det jeg kjøper i butikken til vanlig, var en åpenbaring. Ikke trengte jeg å skrive ned HVERT innkjøp! Ikke trengte jeg å huske hvor mye penger jeg har igjen på kontoposten, og jeg begrenset meg automatisk med å ha kontanter. Jeg bruker ikke kontanter over alt, men kun til lommepenger og mat. Resten betales med kort. 
 
Jeg hadde ikke et mål for budsjettet. Det var ingen premie om jeg fikk det til. 
Jeg begynte alle budsjettene mine, kun fordi jeg mente jeg burde ha det. Det var ingen andre formål, ingenting jeg trengte å spare til, ikke gikk jeg med kraftig underskudd hver måned. Så fordi jeg ikke hadde en klar og god grunn til å begynne, var det ikke noe jeg mistet med å slutte. 
Mine årsaker for å budsjettere er nå at med et budsjett klarer jeg å støtte opp på målene mine om å betale mer på gjeld og fokusere mer på å oppnå drømmer jeg har om økonomisk frihet, sidejobber, og fremtiden min. Jeg liker dette uttrykket: 
 
Jeg planla ikke godt nok utgiftene som kom den måneden. 
Sant nok, holdt jeg ikke ut lenge nok med budsjettene de første gangene jeg holdt på, til å merke at jeg ikke fikk med meg utgifter jeg burde fått med meg. MEN det har jeg gjort siden jeg begynte for halvannet år siden. Jeg er ikke så flink til å sjekke kalenderen om det er noe som skjer, og spesielt for ett år siden hadde jeg helt glemt en venninnes bursdag. Jeg hadde bare budsjettert og planlagt bursdagsgaver til familien, ikke til noen andre. Så flere ganger har jeg måttet gjøre større endringer i budsjettet for å få inn det jeg hadde glemt. 
 
Jeg gjorde regnearket alt for komplisert, slik at feilene som oppsto var vanskelig å finne. 
Nå er jeg en av de menneskene som syns Excel er gøy, og det er så utrolig mye man kan gjøre der, men har det oppstått en feil i en cellene, da er det ganske irriterende å måtte lete etter feilen! Det er også irriterende å lete etter alle innkjøpene og sjekke at alle er gjort. Derfor liker jeg Everydollar.com bedre.
 
Jeg bet over for mye, og skulle bli “perfekt” med en gang, samtidig. God og kontroll på trening, lage god og sunn mat fra bunn, følge et budsjett. Bruke planleggeren og utnytte tiden, gjøre leksene med en gang, Følge med på lesingen på skolen hele tiden. 
Jeg har funnet en video jeg skal dele med dere i påsken, som går ut på hvordan man mange ganger går frem helt feil når man ønsker å forbedre seg selv. Jeg skulle alltid gjøre alt samtidig, og endte med å ikke gjøre noe. Jeg skulle ha kontroll på økonomien, maten, tingene mine, treningen. Så ble jeg overveldet og ga opp. 
 
Siste feil: Jeg leste meg ikke opp om budsjett om tips og triks. 
Det finnes så utrolig mange gode tips der ute, og nå er det litt mer underholdene enn bøkene jeg kunne klare å finne som yngre. I hvert fall slik jeg trodde det. Men jeg brukte to måneder på å se på videoer om budsjettering før jeg bestemte meg for å prøve, og jeg ser stadig på videoer om budsjettering for å lære nye ting. Hadde jeg lært litt mer på forhånd, hadde jeg kanskje ikke gjort feilene over. 

Hvis du budsjetterer eller har forsøkt å budsjettere, hvilke feil har du gjort? Kjenner du deg igjen i mine? 

Og er det noen av feilene jeg har gjort som du bare tenkte “Vel, Duh! Det burde ALLE skjønne!” 😀

#budsjett #penger #feil #lære #læravandre #økonomi #youtubeinspirasjon

Budsjett: Siste oppdatering før månedesslutt

God morgen og for dere som har påskeferie, god ferie! Jeg skal ikke ha noe ferie men jeg er svært glad for å kunne si jeg har halv dag på onsdag som gir meg litt ekstra tid til å pakke for påskefjellet. For jeg skal jo tilbringe den på Røde Kors hytta i Hunnedalen som jeg har gjort de fleste påskene siden jeg ble med i Røde Kors. 

Da har jeg forresten litt begrenset internet dekning, som vil si ingenting. Hytta har en pc med et veldig treigt nett, så jeg er usikker på hvordan jeg skal løse innleggene eller om jeg skal ta ferie. Må tenke litt på saken. 

Uansett. Det er ny uke, og da vil jeg starte med blanke ark, budsjettmessig. Søndagskveld er den perfekte tiden til å oppdatere budsjettet, men har du ikke gjort det, så er mandags kveld også ganske perfekt. 🙂 Jeg hadde i forrige uke kun en shoppingutgift, og så var det en utgift fra uka før jeg hadde glemt å inkludere, så dermed er det to shoppingutgifter. I tillegg har jeg også gitt min månedlig donasjon og fått inn litt mer lønn fra en av sommerjobbene mine, jeg vet ikke helt hvorfor, som jeg ikke har lagt til her. 

For dere som ikke har fulgt med på budsjettene mine så mye før, vil kanskje lure om jeg aldri handler mat og aldri kjøper noe ufornuftig. Og svaret er SELVFØLGELIG gjør jeg det. Men, fordi det er lettere å kontrollere beløpet jeg bruker og fordi jeg slipper å skrive opp hver eneste gang jeg er innom en kiosk eller noe slik, tar jeg ut kontanter til lommepenger og mat. Å ha pengene kontant gjør at jeg automatisk begrenser meg selv, jeg kan hver gang jeg handler, se hvor mye eller hvor lite jeg har igjen. Og skulle jeg bli tom for penger, så får jeg håpe jeg også er på tom for dager den måneden. Det aller beste er at det som er til overs på slutten av måneden, rulles over til neste måned og jeg har bedre råd da. 

Bare still spørsmål, dersom dere har noe om budsjett, det er utrolig mange måter å gjøre det på. Men her er min metode i hvert fall. Jeg bruker et gratis internett program som heter Everydollar, og jeg setter utrolig pris på det. Nederst linker jeg til ulike ressurser dere kan bruke. 

Det er nesten kun regninger denne uken. Lønnen min kommer inn den 15. så jeg har fått de fleste regningene mine til å blir trukket den siste halvdelen av måneden. Felleskostnadene, som dere sikkert skjønner, inneholder en fellesgjeld basert på størrelsen, men denne gjelden kan jeg ikke gjøre noe mer med. Den må bare rulle å gå de neste 20 årene. Mobilregningen min vil være mye høyere denne og neste måned siden jeg var i USA i februar/mars måned. Jeg var der 4 dager i februar, og 10 dager i mars, så jeg forventer en ganske mye høyere regning neste måned. Normalt betaler jeg 129 kr for mobilen. 

Strøm er Astrøm, som betyr jeg betaler et fast beløp i måneden, og når året er slutt regner de sammen om jeg har brukt mer eller mindre enn det jeg har betalt for. I fjor hadde jeg brukt mer, og betalte derfor ca 400 kr ekstra i februar. Jeg fortsetter allikevel med 500 kr. 

Livsforsikringen er egentlig en uføreforsikring. Jeg har enda ikke tatt meg tid til å sammenligne priser. Fikk råd i forrige uke om hva andre betaler, og i det eksemplet betalte hun nesten halvparten av hva jeg betaler. Så jeg kan sikkert spare litt penger der. 

Til slutt er det en utgift jeg glemte å inkludere i forrige uke: Jeg har kjøpt noe opplæringsmateriell for bloggen min og dermed har jeg også lagt inn nye poster i budsjettet mitt!  Dere ser det i bunnen av innlegget. 

Åh, nei! Ser dere feilen som jeg ikke har sett før nå? En av utgiftene fra ferien har blitt dratt til feil utgiftspost, og ligger på “Fond-sparing”. Man bruker jo ikke penger fra Fonsparing! 

Hva betyr det? 

  1. Jeg har brukt enda mer på feire enn jeg trodde. 
  2. Posten Ferie er nå 898,07 kr i minus
  3. Jeg må finne pengene fra andre kontoer. De 2600 kr jeg har lagt til, hentet jeg fra pengene jeg skulle betale til mamma og pappa for lånet deres. Men siden jeg trodde alt var i orden, har jeg betalt de tilbake forrige måned og denne månedens avdrag på lånet, så den potten er tom. Heldigvis har jeg kostnadposter jeg vet jeg ikke kommer til å bruke mer av, men dette er ikke nok til å dekke HELE beløpet. Så det siste som jeg må finne, tar jeg fra “Innkjøp til leiligheten”. Så tallene nedenfor vil ikke stemme helt, men jeg korrigerer selve budsjettet i kveld. 

Sånn går det stadig, selv om jeg har hatt budsjett i halvannet år nå. Feil skjer og da må man bare justere. 

Jeg hadde planlagt 180 kr på mobil, og de 5,21 kr vil nå være med å dekke opp budsjettunderskuddet jeg har på ferieposten. 

Jeg har nesten ikke lånt bil denne måneden, og vil derfor ta litt fra Bensin/Dieslel posten til å dekke opp underskuddet jeg har fått. Det som er igjen på Buss&transport flytter jeg over til “Alt med/om sykkel”. Syklene mine skal inn på reparasjon, så det regner jeg blir mellom 2000-4000 kr totalt. 

Innboforsikringen blir trukket om to dager, ellers er alt det samme. 

Og fordi jeg fikk inn litt ekstra lønn, satte jeg det jeg hadde til overs som en starter her. Jeg vet ikke om jeg skal la beløpet stå, ta alt som er igjen over til budsjettunderskuddet eller bare ta noe over for å dekke budsjettunderskuddet. Det er greit å ha noe stående, skulle jeg finne noe annet jeg vil kjøpe. Får bruke dagen til å vurdere det. 

Håper deres budsjett stemmer litt bedre enn mitt akkurat nå, men stemmer det ikke, håper jeg du raskt finner en løsning! 

Ha en fin mandag, og god påske, hvis du er på det!

 

 

 

 

 

 

 

 

#økonomi #penger #budsjett #plan #ferie #underskudd #feil #korrigering #retting #blogg #kostnad #utgift #inntekt #lommepenger #everydollar 

YT: De som våger å følge drømmen

I dag skal jeg dele en litt annerledes video, men det er fra en familie jeg ikke har klart å slutte å se på de siste fem dagene. Snakk om å være imponert, sjalu og inspirert! Det at de må være den vakreste familien jeg noen gang har sett, gjør ikke mindre kjekt å se på. (I en annen video deler konen i familien et klipp der mannen er å holder et foredrag for en stor gruppe mennesker. Når han viser bilde av familien (inkludert kona) begynner kvinnene i publikum å pipe. HAHA)

The Bucket List family solgte i 2015 (tror jeg) alt de eide og begynte å reise jorden rundt. De hadde 6 måneder (sånn ca) på å reise og i mellomtiden skulle de forsøke å starte å tjene penger på å reise som en familie med å dokumentere og filme reisen. Målet var å få til en inntekt, og jammen meg har de klart det! De har en pause nå, de fikk en liten gutt vinter en gang men ønsker å fortsette reisen snart. 

Det jeg setter pris på med familien er: 

  1. De holder det positivt.
  2. De utleverer ikke barna sine; selv om barna er en stor del av videoene, er det aldri noe flaut eller negativt. Og de informerer om at de gjør det slik. Jeg kan ikke skjønne at noen vil tro barna er engler hele tiden, men familien er åpen om at de ikke ønsker å huske de gangene det ikke var så kjekt, så da filmer de heller ikke det. Dessuten sier de i en video: “Hvis ungen min er lei seg, har vi to valg: vi kan filme at de er lei seg, eller vi kan trøste de. Hvordan er det et valg?” 
  3. De respekterer landene de reiser til og folkene de møter
  4. De setter familien sin først. 
  5. De filmer på en utrolig bra måte, veldig naturlig, og kameraet er bare med på å filme det de opplever.  

Dere må bare se flere av videoene, jeg legger først ut introduksjonen av de og videoen fra når de var i Norge. 

57lJ49lXrNk

Og så når de var i Norge. De gjorde ikke så mye, men nøt en uke hvor halvparten var på en hytte i sjøgapet og halvparten på fjellet. 

L_12sKwp2L8

#thebucketlistfamiliy #reiserepportere #familie #reise #jordenrundt #oppdagere #oppdagelse #youtube #jounalister #video 

Youtube: Lisa Nicols Vær ærlig og find ut hvorfor DU hindrer deg selv.

Det finnes så utrolig mange gode videoer med denne dama og jeg legger til flere her, MEN den første videoen er kun 15 minutter, som gir en smakebit på hvem hun her. Grunnen til at denne også betyr litt mer for meg, er fordi det handler om å innse og akseptere at jeg hindrer meg selv, ingen andre. Her blir frykt nevnt, og her kjenner jeg meg så godt igjen! Jeg har hatt lyst til å utvikle bloggen min, faktisk undersøke, forske, analysere og investere mer tid på å utvikle bloggen til noe mer, MEN jeg kommer meg ikke i gang. Når jeg identifiserer frykten min, ser jeg urimeligheten i det:

Hva om jeg feiler, da er det noe feil med meg. Men hva er definisjonen på å feile? Jeg har jo ikke definert hva det vil si å vinne.

Frykten sier og så at det kan hende jeg kaster bort tiden min, skal jeg virkelig bruke MER tid på å lese og undersøkte ting, når det sikkert er kjedelig og når jeg feiler, (som jeg helt sikkert gjør) har jeg kastet bort tid med å lese ting som ikke er nyttig eller interessant. Sier frykten. Da må jeg stille spørsmål om kunnskap er bortkastet? Skulle det verste (i dette scenarioet) skje, og jeg ikke utvikler bloggen noe mer, har jeg tilegnet meg mer kunnskap og det er alltid en god ting. 

Jeg regner med at jeg har flere, like om ikke enda mer urimelige frykter, så det er noe jeg selv må jobbe med. I mellomtiden kan du se først det første videoklippet, og hvis du liker det, har jeg lagt til et ekstra et nedenfor: 

Jkmxpp7xujU

Og det lengre klippet: 

aPTcalItM6g

#suksess #selvrealisering #mål #populær #motivator #motivasjon #millionær #fattigtilrik #inspirasjon #motivasjon #drøm #hardarbeid #frykt #arbeid

Øvelse: Hvordan prioriterer du EGENTLIG i livet ditt?

Penger og tid er begrenset for oss alle (vel, noen har mer penger enn de trenger, men øvelsen her fungerer for de også) og hvordan vi prioriterer de sier noe om hva vi egentlig prioriterer i livet. For noen av oss, er disse valgene ubevisst og her har du skjemaet som hjelper deg avgjøre om du bruker pengene på det du syns er viktig, eller om det har sklidd ut. Den samme øvelsen kan du også gjøre med tiden du har, men jeg har ikke laget et skjema for det enda. 

La meg hente frem to eksempel fra min fortid på hvor min pengebruk og tidsbruk ikke reflekterte det som er viktig i livet mitt. 

Tidsbruk først: I halvannet år, mens jeg delte leilighet med en venninne som jobbet skift og var mye mer ute enn meg, ble jeg hektet på tv-serier. Hver eneste dag hadde jeg minst to tv-serier jeg skulle se på kvelden og jeg gledet meg til å komme hjem for å se på dette. Skulle jeg bli invitert til å gjøre noe, kunne jeg utsette å se programmene men det stakk litt i hjerte. Hvis du da ser på de 5 timene jeg hadde på ettermiddagene etter jobb før jeg la meg, i løpet av en uke 25 timer: brukte jeg mellom 7-10 timer på å se tv-serier. I sammenligning brukte jeg sånn omtrentligen maks 5 timer på å lage mat å spise, 3-4 timer med venner, 4 timer med familie, 2-3 timer med Røde Kors, og resten til å bare surfe på nettet. Det meste av tiden min gikk altså på å se tv-serier og surfe på nettet. Og selv om jeg enda kan navngi de fleste av tv-seriene jeg så på da (New Girl, Big Bang Theory, Suburbgatory, How I met Your mother), er det mange jeg ikke husker og innholdet i episodene husker jeg i hvert fall ikke. Når jeg tenker på at venner og familie EGENTLIG er viktigere for meg, ser du ubalansen. 

Så til økonomi: Jeg har mange ganger fortalt om den perioden hvor jeg brukte 2000 kr i flere måneder på å kjøpe bøker. Jeg forsøkte å begrense meg, og da var jeg fornøyd når det ‘bare’ var rett over 1000 kr. Dette er ikke bøker det er noe merverdi av, man lærer ikke noe av de, men bøker som får deg til å glemme virkeligheten. Jeg er tilhenger av romantiske bøker, men de beste bøkene er de som er en kombinasjon av spenning, mysterier, humor og romantikk. Når jeg går tilbake i banken, ser jeg at jeg hadde tre år hvor jeg brukte gjennomsnittelig rett over 1000 kr i måneden på bøker, det verste året var 2014. Da brukte (avrundet til nærmeste 500): 14 500 kr på bøker, 8500 på turutstyr og turklær  og fritidsaktiviteter, 5500 kr på ferie og 5500 på restaurant og kafeer. Med enda litt mer fancy avrunding, kan du si at bøkene mine var tre ganger så viktig som å gå ut å spise og være med venner på kafeer og tre ganger så viktig som ferie… Jeg husker ikke helt hva jeg gjorde, men posten inneholder flyreiser, så jeg antar at jeg har vært på besøk hos mormor eller noe slik. 

Nå er det din tur å forsøke. Last ned PDF-en med DENNE LINKEN

Jeg skriver også at du skal bruke forrige måneds kontoutskrift, men dersom banken din tilbyr å vise forbruket ditt over hele året, er det til å foretrekke egentlig. DNB har i hvert fall “Min økonomi” på nettbanken, hvor du kan velge å se tilbake på spesifikke måneder, ELLER et helt år. Veldig praktisk. 

#økonomi #tid #penger #forbruk #utgifter #DNB #bank #prioritering #viktig #sannhet #bevist #bevissthet 

Personlig økonomi er IKKE matematikk

Det er viktig å påpeke dette. Personlig Økonomi er ikke Matematikk. Jeg hører av og til forslaget om å ha personlig økonomi som en del av matematikken på skolen, eller at de som føler at matematikk er som en tørr deigbit de har tygget for lenge og bare ligger i munnen, umulig å svelge, har en formening om at personlig økonomi ikke er noe de kan håndtere. 

Dette er helt feil. Personlig økonomi er like mye matematikk som historie er matematikk. Men jeg skjønner forvirringen, det er tall og de som ønsker det, kan bruke matematikk til å finne motivasjon (som jeg gjør), eller enda mer håpløst: Forsøke å regne ut svaret til en historieoppgave. 

Personlig økonomi er IKKE matematikk; det er adferd. Hadde det vært matematikk, hadde vi aldri vært fristet til å kjøpe noe klær, sminke, snacks, snus, ferie eller annet unødvendig, når vi er blakk. Hadde personlig økonomi vært matte, hadde vi aldri vært blakk. Hadde det vært matematikk, hadde ingen tatt opp kreditlån eller noen andre type lån (bortsett fra studielån og boliglån). Hadde personlig økonomi vært matematikk, hadde ingen vært noe som helst urolig for å investere penger. Hadde personlig økonomi vært matematikk, hadde mennesket vært et logisk vesen 100 % av tiden. 

Den eneste matematikken som er involvert i personlig økonomi er pluss og minus, alt annet er bonus for de som er interessert. For man må ikke kunne regne ut hvor mye 25 % rente av et lån utgjør, for å vite at dette er en høy rente og unngå det lånet. Man trenger ikke være interessert i matematikk, for å vite at 1016% rente er EKSTREM rente, og ALDRI rør et slik lån. Det er ikke behov for matematikk utover pluss og minus i personlig økonomi, for å få kontroll på den. For du skal ikke kontrollere matten, du skal kontrollere deg selv. 

Jeg bruker gjerne matematikk når jeg leker med fremtidsplanene mine for nedbetaling av lån. Men hadde jeg brukt matematikk for å bestemme, ville foreldrene mine fått pengene jeg skylder de sist, etter boliglån og studielån. Der har jeg ikke renter men det er jeg ikke interessert i. Jeg kan leke meg med å se hvor mye noen ekstra kroner utgjør for å minke det beløpet jeg har lånt, både renter og avdrag eller jeg kan forsøke og bare se det. Det er ikke nødvendig å vite hvor mye lånene går ned med å betale ekstra, vi må bare vite at det gjør det. 

Ønsker du ikke å hele tiden regne ut ting selv, når du sette opp et budsjett anbefaler jeg et gratis budsjettprogram som finnes på internett: Everydollar. Du kan til og med la Everydollar regne sammen beløpene for deg! Skriv ut kontoutskriften for forrige måned, lag en konto hos Everydollar, og gå på den måneden du har skrevet ut forbruket ditt. Legg inn de reelle tallene dine, sett de i rett kontopost og se resultatet. Dette kopierer du over til denne måneden, og gjør de justeringene du måtte ha behov for. Husk, det tar ca tre måneder å komme inn i et budsjett og klare å sette det cirka korrekt. Så ikke mist motivasjonen, bare fordi tallene ikke stemmer i begynnelsen. Det kommer!

Trykk her for å komme til everydollar.com 
Trykk her for å lese om hvordan du lager din egen konto på Everydollar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#økonomi #penger #personligøkonomi #budsjett #matematikk #adferd #atferd #kontroll #logisk #personligøkonomierikke #lån #gjeld #investere