Du er den personen som kan skade deg mest


Licensed from: KateDerr / yayimages.com

Har du noen gang tenkt over det? At den personen som kan ødelegge mest for deg selv, er deg selv?

Liten kommentar: Ja, noen av oss har omstendigheter og historier om ting som er påført de. Noen av disse historiene er helt grusomme, som smerter hjerte mitt når jeg tenker på de. Jeg skal ikke late som om jeg er psykolog eller spesialist på noen slags måte. De finnes på andre steder enn blogg.no og sliter du med tyngre byrder enn du klarer å bære, be om hjelp. Du fortjener hjelp. Snakk med fastlegen din. Bytt fastlege om han eller hun ikke kan eller vil hjelpe!

Tilbake til innlegget: For de fleste av oss må vi innse at vi kan ikke legge skylden for kredittkortgjelden, rotet, jobben, eller livets problemer på andre enn oss selv. Greit, ingen er en øy, uavhengig av andre MEN; hva hjelper det å skylde på andre, når det er vi som må fikse våre egne problemer? Når alt kommer til alt, så er rotet jeg sitter rundt nå (ja, det er blitt rotete igjen, helt “magisk”) ikke fordi jeg er oppvokst i et hjem hvor vi ikke hadde strenge rydderegler, men fordi jeg har latt ting ligge etter jeg fant det frem. Det hjelper ikke at jeg er vokst opp i et hjem uten strenger rydderegler men det er ikke mine foreldre eller søsken sitt rot som ligger her. Det er mitt. 

Det oppmuntrende (og litt deprimerende) er at hvis problemet er laget av meg, så ligger løsningen hos meg også. Jeg slapp å vente på noen andre for å slutte med Colaen men jeg var nødt til å slutte med colaen. Jeg var nødt til å si nei til meg selv! (Finnes det noen det er vanskeligere å si nei til?) Vi må se oss selv i speilet og overbevise oss selv om at vi kan gjøre det.

Jeg liker uttrykket Dave Ramsey sier her “If I could control the guy in the mirror, I could be skinny AND rich!” 

Løsningen for oss alle, er å finne og ta de grepene man trenger for å beskytte seg selv mot seg selv. Jeg budsjetterer for å beskytte meg selv mot min egen tendens til overforbruk. Jeg har enda ikke funnet metoden helt for å rydde. Jeg klarte det i en måned, så falt jeg av lasset. Det forteller meg at så lenge jeg har det ryddig, klarer jeg å opprettholde det. Blir det rotete, er jeg som en ballong som har mistet luften: Slapp og løs i huden, med lite flyte-evne og lite dabb! Jeg må derfor finne de grepene og stegene som får meg igang igjen.

Så min oppgave for deg fremover er at du identifiserer de områdene du kanskje sliter litt med. Begynn kanskje ikke med det vanskeligste, vi vil jo ikke gjøre oss selv motløs. La oss lære litt om oss selv. Hvordan reagerer vi på endringer? Hvordan jobber vi best? La oss jobbe oss opp mot det vanskeligste.

Når du har funnet det området du ønsker å jobbe med, gjør litt research. Det finnes ufattelig mange metoder og steg der ut og fordi vi alle er forskjellige, vil noe passe bedre for meg, mens noe annet passer bedre for deg. Les om ulike måter folk har tatt kontroll på problemet og prøv de som inspirerer deg. Funker noe i den valgte metoden men ikke resten, behold det som funket og prøv en ny metode.

Nå er jeg nysgjerrig! Hva ønsker du å jobbe med?

#økonomi #endring #personlig #trening #rydde #rydding #rot #utvikling #problem #oppmuntre #selvkontroll #selvinnsikt #innsikt   

Et sykkelritt verdt pengene! (Det er billig, gøy og motiverende)

Det er så motiverende å trene, når man kan trene til et mål. Og når man får være med på et sykkelritt som fokuserer på mestring, at alle skal få kjenne på og flytte egne grenser, kan man ikke være annet enn takknemlig. Hvert år siden 2011 (bortsett fra i fjor) har jeg syklet et helt fantastisk sykkelritt fra Flekkefjord til Farsund. Det er Lundheim Folkehøgskole, en folkehøgskole som er tilpasset elever med fysiske handikap, som holder kurset. Faktisk er det Lions Klubben som arrangerer, de gjør en strålende jobb, men det er folkehøgskolen som supplerer de flotte elevene. 

Det er flere årsaker til at jeg anbefaler rittet. 

Fokus på mestring  

Når vi kommer i mål på søndagen skal alle sitte igjen, stolt over hva de har oppnådd. De er slitne, etter mange mil på fredag, lørdag og søndag (eventuelt bare noen av disse dagene). Ben og rompe kjenner det i hvert fall. Det er lagt på flere nivåer, med gågruppe, pulje 1 (som er saktest), pulje 2 (oss i midten) og racergruppe. Lions Klubben kjører frem og tilbake, hvor de plukker opp de som henger etter og kjører de fremst i køen. 

Alle slags folk, alle slags sykler, alle slags hensyn.

Alle har ulike utfordringer, her blir de tatt hensyn til og ikke sett på som et hinder. Det finnes ufattelig mange løsninger på folks utfordringer, om det er balanse, syn, ben som ikke går, hender som har vanskelig for å styre. Selv dårlig kondis blir tatt hensyn til. 

Det er svært billig

600 kr koster det å delta. Det inkluderer overnatting fredag til søndag (på skolen), frokost lørdag og søndag,  første og andre lunsj lørdag og søndag, festmåltid på lørdag, kake og kaffe underveis og transport fra skolen og dit vi begynner å sykle, lørdag og søndag. Det er virkelig verdt pengene. 

Treffer igjen folk, år etter år

Har man først syklet rittet, er det vanskelig å ikke komme igjen. Dette er mitt syvende år, han som har vært med lengst, sykler i år sitt 33 gang. Det er like mange år som jeg blir nå til sommeren. Både gamle elever og familiene deres kommer gjerne tilbake. 

Så hva gjør jeg denne helgen?

Selvfølgelig er jeg på sykkelrittet! Sitter nå i en god sofa, etter første dag, og gleder meg til senga. Selv om jeg har syklet elsykkel hele vinteren, er det ikke det samme som å sykle vanlig sykkel. Jeg har kjent melkesyra i dag! Det er en stolt dame som kan si at hun syklet opp bakken fra Kvinnesdal og forbi utkikkspunktet. For dere som ikke er kjent, er det 5,5 km oppover, 500 høydemeter fra bunn til topp. Seigt. 

Dere kan se bilder og video fra 2016 med å trykke på linken nedenfor! Kos dere!   

Ysos1BgOP7Y

#Lundheimrittet #sykkelritt #trening #økonomi #billig #opplevelse #mestring #morsom #Lundheimfolkehøgskole #folkehøgskole #vårensvakresteeventyr #evertyrland #Vestagder #Flekkefjord #Moi #Farsund #Lista

Youtube: Hvordan kontanter påvirker hjernen

Denne videoen forklarer litt generelt om hvorfor du kan spare penger med å bruke kontanter enn å bruke kort. Selv gikk jeg over til kontantbruk i oktober 2016, som gjorde at forbruket mitt sank med 2000 kr hver måned (basert på forbruket månedene før, sammenlignet med hva jeg satt igjen med på slutten av månedene oktober, november og desember). Dette er en såkalt Dave-Rant, og en av mine favoritter. Men, kildekritisk som jeg er, har jeg også gjort noen raske undersøkelser på nettet, og mens jeg ikke er sikker på om dette er de studiene Ramsey snakker om, så er de enig. Jeg linker de nedenfor videoen. Ganske interessant lesning. 

Er du villig til å prøve kontanter en periode? Sjekk hvor mye penger du pleier å bruke i måneden på småkjøp i butikken. I begynnelsen av måneden, ta ut dette beløpet (eller del det i fire, et uttak i uka), og bruk av dette. KUN dette. Har du penger igjen på slutten av måneden? Her kan dere lese et av mine innlegg om kontantbruk

1liYvgX799Y

 

En artikkel fra TIME magazine. Mye reklame på siden, men de må vel tjene noe de også når de legger artiklene sine ut gratis. 🙂

Dette er en oppgave publisert fra København Handelhøyskole. Har ikke lest hele, men siden utdraget inkluderte konklusjonen, holdt det. 

Alltid sjekk kilden til det de levereglene du lever etter. Det lærte jeg denne uken. ;-p 

Ha en fin lørdag dere!

#kontanter #youtube #tipstid #Youtubeinspirasjon #penger #forbruk #økonomi #spare #kilder #

 

Når butikkene tar over en grønn dag

9 shoppingvettregler for de av oss som har kommet hjem fra shoppingterapi, og kjent angsten komme når du ser bankkontoen. Det hadde kanskje vært billigere med en psykologtime i stedet for? Var det andre enn meg som fikk hakeslepp og ble lettere irritert når de fikk med seg Green Friday salgene som begynner i dag? I går fikk jeg to SMS-er og to mailer hvor jeg fikk reklamert at i dag er det GREEN FRIDAY, med MASSE salg. Har dere sett den? Det er på forsiden av blogg.no en banner for disse i tillegg, så det kan godt hende. 

Min irritasjon over dette kan henges på to knagger.

1. Hvordan er det å selge ting på salg grønt? 

Salg betyr jo større forbruk. Salg betyr at ting som kanskje er litt udatert, nå blir erstattet og kastet. Salg betyr at ja, DU kan spare penger, fordi du passer på å ikke la deg lure av lokketilbud. Med det er jo en grunn til at butikkene har disse tilbudene. Folk lar seg lokke. De kjøper kanskje ikke mer enn forventet, fordi de hadde ikke en plan eller bevissthet på forhånd. 

2. Var ikke Grønn Fredag et motsvar og kritikk av Black Friday?

For første gang jeg hørte ordet Grønn fredag nemlig, var i forbindelse med Black Friday, hvor miljø og forbrukerbeviste lanserte alternativet “Grønn fredag”, for å ha en shopping stopp akkurat denne dagen. Det er en reaksjon på det store fokuset på hva vi ikke har, i motsetning til hva vi faktisk har. Jeg elsket ideen. Jeg var å handlet på Black Friday, jeg var det. Men jeg var bevist før jeg reiste, på hva jeg trengte og hva jeg ikke trengte. Det meste trengte jeg ikke. Det jeg trengte og kjøpte, var noen fine sko til jobben. Jeg hadde en uskrevet plan. 

Så i går når jeg fikk første SMS, hevet jeg øyenbrynene i overraskelse. Så fikk jeg en mail. Jeg ble lettere irritert. For, “hvis du ikke kan overtale de som er kritiske til deg, ta over navnet og gjør definisjonen til det motsatte”. Ikke sant? 

Vel, i dag tidlig, mens jeg skrev dette innlegget, viser det seg at dette ikke er første året med Green Friday salg. Det er andre. Og det kan se ut som om dette også er hentet fra utlandet. Jeg ser fremdeles ikke noe grønt med å oppmuntre til større forbruk, men jeg kan ikke garantere at Grønn Fredag – kampanjen var først ute med ordet. 

Jeg ønsker uansett dere som skal ut på salget, lykke til. Det er noen tips som kan spare miljøet og ikke minst lommeboka di!

  1. Les igjennom Shoppingvettreglene jeg laget i høst, 
  2. Legg spesielt merke til tips 1 og tips 4. Lag en liste på hva du trenger, og se hvor mye penger du kan bruke.
  3. Prøv å ha en viss ide om hva denne tingen du trenger koster til vanlig, er du bedre rustet til å vite om du får en deal eller ikke. 
  4. Husk å ta med kvitteringene! (Hadde spart meg 300 kr om jeg ikke hadde takket nei til det sist gang jeg handlet)
  5. Siden det er Green Friday, prøv å tenk litt grønt da. Trenger du og miljøet denne tingen?

Ha en fin helg dere!

#økonomi #penger #salg #greenfriday #kritikk #skeptisk #grønnhverdag #materialisme #forbruk #Tipstid #shoppingvettregler

Dagen etter perfekt: dagen som avgjør om du klarer å gjennomføre.

Den viktigste dagen når man gjennomfører en mål/en endring i livet, er dagen etter perfekt. Den dagen du ikke var å trente, den dagen du brøt budsjettet, den dagen du ikke ryddet, den dagen du ikke skrev på bloggen… Vel, denne lista var egentlig min liste. Du har garantert din egen! 

De siste månedene har jeg lest/hørt mye på boken “Finish” av Jon Acuff. (Helt vanlig link til Amazon, ikke sponset, ikke affiliert eller noe slik) Når jeg sier hørt mye på, så mener jeg at jeg har nå hører den på fjerde eller femte gangen. Jeg er en stor tilhenger av han, selv om det var han som introduserte meg til ideen om at vi har en begrenset viljestyrke. Som viser seg å ikke være sant, men fordi jeg har trodd det, har det vært realiteten for meg (Link til tirsdagens innlegg). 

Dette er boken for de av oss som sliter med å gjøre ting ferdig. Er du som meg? Min største svakhet i livet, opp til nå, har vært at jeg ikke klarer å gjør meg ferdig med noe. Selvfølgelig har jeg gjort ferdig ting, det er bare lettere å huske de tingene jeg ikke har gjort enn de tingene jeg har gjort, akkurat som det er lettere å huske de dårlige ordene enn alle de fine ordene. Men jeg har uferdige bursdagsgaver, en bachelor-oppgave, bokprosjekter og flere blogger i belte som jeg aldri gjorde noe med. Jeg har rett og slett overrasket meg selv og mine nærmeste med å fortsatt skrive på denne bloggen over ett år etter jeg startet den. 

Dette er ikke en bokrapport (jeg har nemlig en ny ide for disse, men det krever tid), Det jeg vil gå igjennom er nemlig den viktigste dagen i en hver gjennomførelse av et mål. Dagen etter perfekt. (Boken introduserer og gjør oss bevist om flere farer, men denne ideen går igjen)

Får når vi lager et mål, lager vi de lett for store, for perfekte, med for høye ambisjoner. Og skal vi ikke ha ambisiøse mål? (Link til innlegg om SMART mål). Jo, men da må vi være klar over at å oppnå det ikke alltid vil være lett, og det vil ikke være perfekt. På enkelte ting har jeg vært klar over det. Mine budsjetteringsmål, sparemål og gjeldbetalingsmål vet at det ikke blir perfekt. Mine mål om å trene og lære Fransk? Nope. Der må det være perfekt. Og derfor gjør jeg det ikke. For jeg begynte aldri, for jeg ville aldri klare å gjøre det hele tiden. 

Se for deg alle de som begynner å trene med godt mot i januar. De har satt som mål å trene, for eksempel, tre ganger i uken. Hva skjer den uken de har hatt det for travelt på mandag, tirsdag og onsdag til å komme seg til trening? Sånn at de bare får trent en gang den uka? Det er da vi begynner å se at folk dropper ut, at folk stopper. 

Eller la oss si at du er en blogger (og igjen drar jeg fra egen erfaring), og du har sagt til deg selv at du skal skrive så så mange innlegg i uken. Hva gjorde du, når du ikke klarte å skrive den mengden? Nå har jeg faktisk ikke testet dette med denne bloggen, jeg har lagt ut et innlegg hver dag, (bortsett fra helgene i fjor sommer og høst, som var planlagt, og en gang innlegget ikke ble publisert, selv om det var skrevet). Det er sikkert er årsaken til at jeg fortsatt blogger. Jeg har ikke hatt dagen etter perfekt her. 

Dere skjønner nok tegninga, den vanskeligste dagen når du skal gjennomføre et mål, er ikke dagen du begynner. Det er dagen du bommer og må fortsette. Jeg drømte faktisk om det i natt. Jeg holder nemlig på å slutter å drikke Cola. To uker i dag faktisk. *klapp på skuldra* I drømmen kjøpte jeg en cola uten å tenke over det, og begynte å drikke den. Åh, det var godt! Plutselig kom jeg på at jeg hadde sluttet! Resten av drømmen sirklet rundt om jeg skulle drikke den ferdig og slutte på nytt igjen i morgen, om jeg bare skulle gi opp, om jeg skulle hele den ut, for det var jo bare noen slurker… Midt inni dette, prøvde jeg å overbevise meg selv at dette ikke var å feile, men å ha et tilbakefall som jeg kan overkomme. Så litt kult at boken har bevisstgjort meg så mye at jeg faktisk drømmer om den. 

Det aller beste med denne kunnskapen er at det da er lettere å fortsette, selv om det ikke lengre er perfekt. Og skal du være ekstra flink, ha det med når du planlegger målene dine. Hva skal du gjøre, dersom du ikke klarer å gjennomføre målet ditt slik du ønsker?

Lykke til! )

Nedenfor har jeg linket andre bøker jeg har lest av Jon Acuff, innleggene jeg nevnte over, og et annet innlegg som er inspirert av denne boka: (Måtte bruke tabell for å få de linet opp riktig)

Bokrapport for Start

 

Bokrapport for Quitter

 

Hvordan lage gode, gjennomførbare mål

Gjør mål morsom (ide hentet fra boken Finish)

 

Å tro viljestyrken er begrenset er skadelig

 
#økonomi #trening #diet #mål #endring #gjennomførelse #budsjett #viljestyrke #tips 
 

Ryddevanen gjør rydding holdbart

Akkurat i dag kjenner jeg meg litt som en hykler for å skrive dette innlegget. For jeg lover dere. Det ser ikke ut hos meg. Jeg hadde storvask av klær på søndag, og klærne henger fremdeles i stua, kjøkkenvasken har oppvask, benken er full, og sofaen hvor jeg skriver innleggene mine har masse papirer på ting jeg allerede har skrevet. MEN er det en måte jeg kan få orden på dette, så er det med metoden jeg deler til venstre her. 

For som dere skjønner er jeg ikke blant de som må ha det ryddig rundt meg for å fungere. Jeg var jo kjempe fornøyd i februar, når jeg hadde kontroll. Og det holdt i nesten fire uker. Så dro jeg på ferie. Og fikk det travelt når jeg kom hjem. Så har jeg ikke klart å dra meg nok i nakkeskinnet til å komme igang igjen! OG nesten det verste? Jeg vet jeg har mye som må fikses i kveld på pc-en. Så det å skru av kl 21, (som jeg gjorde i februar) blir vanskelig i dag også! Spesielt siden dette har frist til i morgen! *Tungt sukk* Har dere også unnskyldninger her i fra til månen? 

Opplegget jeg følger, er hentet med inspirasjon fra Flylady.net. Nettsiden deres er litt vanskelig å navigere men det er masse god informasjon der om du tar deg tid å leter litt. Jeg har tilpasset oppgavene litt, da Flylady forventer at kjøkkenet mitt er ryddig, og foreslår heller å vaske vindu og speil. Men her gjelder det å prioritere det som er viktig dere! 

Det som er viktig er at du slutter med oppgaven når det er gått 10 min. Bryter du dette, bryter du løftet med deg selv om å bare bruke 10 min, og fordi du da, innerst inne vet at du på neste oppgave kommer til å bruke mer enn 10 min, vil effektiviteten gå ned. Det er litt det samme som at når du utsetter eller lar vær å gjøre en oppgave du har sagt du skal gjøre (og bryter løfter til deg selv), vil du lettere glemme oppgavene, (selv de viktige) fordi det aldri er noe viktig uansett. Du har KUN 10 min å gjøre oppgaven på, så skal du videre til neste. Det eneste unntaket er sengetøyet. Har du ikke fått lagt på alt sengetøyet, så må du gjøre dette ferdig. 

Klarer du ikke, som meg, å bli ferdig på en time, se om du kan fortsette i 30 min til. Jeg liker da å lage en liste over ting jeg skal gjøre neste 3 x 10 min. Her kan jeg lage en liste for hver sesjon, eller ha et tema som tidligere. Det kommer ann på om det er mye igjen å gjøre. Husk, prioriter det som er viktigst å rydde, først. 

Rekk forresten opp hånda, dersom du er som meg  og sliter med å holde det ryddig rundt deg? Jeg føler hele tiden jeg kun ser folk som klarer å holde seg selv i sjakk og aldri roter det til! Det er derfor jeg likte å se Norske Rotehjem i fjor høst! 

Lykke til med ryddingen! 

#orden #rydding #bolig #tipstid #voksenpoeng #sortere  

Budsjettoppdatering 3. uke i april

Det beste med et budsjett er at jeg kan ta kontroll over pengene mine og hva de brukes for, med et rasjonelt og et blikk som stort sett har oversikten over måneden som kommer. Selvfølgelig er det ting som glemmes og ting som skjer uventet, men så lenge JEG har laget planen, kan JEG endre den. Så dette er for alle dere som ikke helt vet hva pengene deres går til, til de av dere som ikke ønsker å sløse bort pengene, en av de viktigste ressursene vi har (bortsett fra vann, luft og en sunn jord å dyrke mat i), for de av dere som har et stort økonomisk mål. Her er ukens budsjettoppdatering, for å inspirere og motivere dere til å lage et eget budsjett. (Anbefaler at dere høyreklikker på bildet og åpner i en ny fane dersom noen av titlene under frister)

Tro det eller ei, men det er en fire innkjøp jeg har gjort som ikke står på listen. Årsaken er at det er bøker kjøpt på Amazon og jeg har sett at det som først kommer på min side ikke er helt endelig før et par dager etter innkjøpet. Det andre er at det er en del av morgendagens viktige innlegg. Kom tilbake for å lære mer om hvordan mitt forsøk på å endre vaner og hvordan min ‘kunnskap’ som viljekraft og selvkontroll faktisk kan ha skadet og hindret meg selv.

Rett etter at lønnen kommer den 15. hver måned, har jeg satt opp alle de store regningene. Sant og si har det ikke så mye å si, jeg kan velge å hente ut mer penger fra sparekontoen og slik ligge en måned på forskudd, som jeg gjør med kontantene og busskortet. Av ren vane, syns jeg det er greit å ha de rett etter hverandre slik. Dersom du har problem med å holde øye med hvor mye penger du har på konto, slik at du av og til ikke har nok penger på konto for en regning, er dette absolutt noe å vurdere. Lånene kan du flytte betalingsdato på enten i banken eller på din side hos lånekassen. Jeg har også flyttet betalingsdato for kredittkortet mitt, som jeg gjorde på banken. For andre regninger, ta kontakt med de som sender de til deg. 

De store utgiftene består av lånbetalinger, felleskostnader, strøm og forsikring. I tillegg var jeg i bursdagsfeiring i helgen. 

Jeg hadde heller ikke ferdigstilt balanseringen i forrige uke. Det kunne jeg set pga denne teksten:

536,33 kr igjen å budsjettere. Det er innmari bra, for jeg leverte to sykler til service og reparasjon på fredag, og jeg er relativ sikker på at prisen vil være godt over de 5000 kr jeg har spart opp. Denne måneden blir en måned hvor jeg dypper nedi sparekontoene dypt. 17.000 kr i baksmell, XXXX kr i reparasjoner. Da er det godt å ha over 180.000 kr å ta av. 

Lånene er nå alle betalt og jeg kommer ikke til å betale noe ekstra denne måneden i hvert fall. ;-p Lånene er med denne innbetalingen redusert med 9.500 kr. Ikke verst? Fordi jeg også betaler litt ekstra på både studielån og boliglånet, til en fastpris hver måned, minker det obligatoriske beløpet og det jeg betaler ekstra øker. Det er alltid en motivator. Som jeg har sagt tidligere: Årsaken til at “Paid off” er mindre enn “Planned” er fordi 500 kr av det jeg betalte i studielån og 1500 kr i boliglånet er renter. Disse legger jeg inn som en inntekt. Rentene vil fortsette å minke, ekstra fort med ekstra innbetaling men blir rentene satt opp, vil også beløpet øke. 

Når dere ser på bufferkontoene mine har både ferie sunket litt (Pga et sykkelritt jeg skal delta på til helgen) og gavekontoen har fått inn både utgiften av gaven jeg kjøpte og fordi det var en spleisegave, fikk jeg penger tilbake. Denne inntekten satte jeg direkte på kontoen, en utmerket måte å håndtere slike felleskjøp. Tidligere har jeg registrert hele beløpet, så satt det folk har betalt meg tilbake som en inntekt, og så balansert budsjettet igjen. Ganske mye mer arbeid. Dette var en fin løsning altså.  

Hushold, som for meg er felleskostnader, strøm og mobil, ble alt betalt denne uken. Det skal bli godt å komme tilbake neste måned når mobilregningen er tilbake til 129 kr. Årsaken til at den er høyere er selvfølgelig pga USA reisen min. 

Jeg har ikke brukt noe på transport, men jeg satte 500 kr av overskuddet jeg skrev om øverst til sykkelen, i tillegg til de 300 kr jeg hadde der fra før. Jeg regner med at 185 kr som er igjen på Buss&Transport ikke blir brukt denne måneden, og vil heller bli satt på Sykkelen for å håndtere de store utgiftene jeg antar kommer. De er nødt til å skifte alle tannhulene på el-sykkelen, og en kollega betalte mellom 3000-4000 kr for bare det. 

Noe av pengene jeg hadde til overs, ble flyttet til forsikringen. Jeg skjønner meg virkelig ikke på den her. I fjor var kostnadene konstante, etter februar har både innbo, reise og uføreforsikringen endret seg, måned for måned.

Jeg må sette meg ned å regne skikkelig på dette, slik at jeg vet jeg ikke betaler for mye. Jeg var innom på forsikring.no for å få flere bud, men de kunne bare gi meg fra en leverandør som hadde lignende pris på reiseforsikring og innboforsikring og mye dyrere uføreforsikring (med mer utbetalt). Ganske skuffende at noen som reklamerer med å samle tilbud fra flere, ikke kan gi tilbud på de enkleste forsikringer fra andre enn 1 selskap. 

**************************************

Det var budsjettoppdateringen for uken som har vært. Det er nå en uke igjen av måneden, og alt i alt er dette ikke den beste måneden, utgiftsmessig. Store kostnader kommer til å ta en god del i fra sparepengene, og nettoen vil fortsette å synke pga det. Jeg må bare holde øynene på målet, og minne meg selv om at det at syklene mine virker optimalt, hindrer meg fra å ønske og dermed kjøpe en bil i fremtiden. Biler er mye dyrere i året enn baksmellen og reparasjonene. 

Nedenfor har du forresten en grafikk for hvordan du går frem for å budsjettere, steg for steg. Denne har ingen liker til seg, men blir større av at du trykker på den. Ha en fin dag!

#økonomi #penger #utgifter #inntekter #gjeld #baksmell #reparasjon #sykkel #bil #kostnader #budsjett