Hvordan blir din alderdom?

Har du tenkt over hvordan alderdommen din blir? Jeg syns det er litt ironisk at folk er så opptatt av for eksempel å spise godt og sunt, trene og holde kroppen i form, ikke bare for i dag men også fordi det øker sjansen for en sunn og god alderdom. Samtidig forbereder ikke så mange seg for en aktiv alderdom økonomisk. For mens man har mange honnørbilletter på kollektivtransport i Norge og utlandet, koster ikke bensin/diesel mindre. Maten er ikke billigere, heller ikke strømmen. Flybillettene og hotellrommene er ikke billigere. 

Hvem trenger ikke tenke på pensjon enda?

Alle bør tenke på pensjonen, om det bare er å gå å sjekke hvilke spareprofil du har på pensjonspengene om jobben sparer for deg. MEN du trenger ikke begynne å spare aktivt selv hvis du har dyr gjeld. Har du lån med 10 % renter eller mer, ville jeg bli kvitt denne gjelden før du begynner å spare aktivt selv. Jeg ønsker personlig å betale ned lånet til mamma og pappa før jeg gjør noe mer med sparing. 

Personlig rådgivningstime

I vår ble jeg invitert til et seminar om pensjon og hvordan vi selv kan forberede oss til vår egen alderdom. Der gikk vi igjennom ulike typer pensjon, ulike spareprofiler, ulike inntektskilder for oss når vi er pensjonister, hvor mye vi kan forvente oss å få når vi er pensjonister… Det var mye informasjon. Så ble jeg oppringt i forrige uke og fikk spørsmål om jeg ønsket en personlig rådgiversamtale. Jeg vet dette er et godt salgtriks, men det er fordi det gir goder til både oss som kunder og de som selgere. Det finnes nemlig vinn-vinn situasjoner i salg! 

Vi avtalte å ha et telefonmøte i går, og det var kjempe bra! Jeg satt på PC-en og vi gikk igjennom den planen jeg hadde hos de i dag og de andre pensjonsplanene mine fra staten og tidligere jobber. Jeg fikk endret spareprofilen min fra konservativt til anbefalt. De har et program der de følger alderen din, og mens du er ung er pengene i et fond med høyere risiko, og etterhvert som du blir eldre, flyttes pengene til fond med mindre risiko. 

Jeg ble også visst en side som jeg anbefaler alle andre til å gå inn på: 

norskpensjon.no har en oversikt over hvilken pensjonsavtaler du har (vær obs på at de ikke har tilgang til alle banker og noen avtaler kan mangle pga feil). Har du hatt flere jobber og har pensjon fra ulike steder, vil dette være hjelpsom for å se hvor mange pensjonskapitalbevis du har.

Pensjonskapitalbevis er penger jobben har spart for deg. Når du stopper å jobbe har du muligheten til å fortsette å betale, (du får et brev hvor de spør om du vil fortsette å betale ‘forsikringen’), men jeg har ikke helt forstått hvorfor dette er en god ting, når man heller kan spare i fond. 

Det jeg ikke var klar over, var at hver konto man har med Pensjonskapitalbevis, har en årsavgift på seg. Årsavgiften vil variere fra bank til bank. Så hvis du har fem ulike pensjonskapitalbevis vil du betale en årsavgift på hver av de. DA kan du heller slå de sammen til ett Pensjonskapitalbevis, og betale kanskje 1/5 av årsavgiften!   

Kommer jeg til å spare i IPS?

Nei, ikke med det første. Fordelen med IPS er også ulempen. Årsaken er at selv om jeg får skattefradrag nå (den blir bare utsatt, skatten må betales når du får pengene ut), er pengene låst frem til jeg blir 62 år. Jeg som har boliglån, studielån og privatlån, jeg som på et eller annet tidspunkt kunne tenke meg å eie en større bolig, vil være dum om jeg låser bort pengene mine. Da vil jeg heller spare penger i fond. Etterhvert som jeg får mindre lån, kan det godt tenke seg at jeg begynner å spare i IPS, men ikke med det første. 


Har du noen tips, noe informasjon det er greit å vite men som jeg ikke fikk med meg her? Legg igjen en kommentar, så kan andre også lære seg om det!

#økonomi #penger #pensjon #IPS #norskpensjon #reise #gave #gi #hjelpe 

Jantelovn i praksis og hvordan den stjeler vår glede

Sammenligninger stjeler gleden vår. Både om vi sammenligner og ser at andre har det bedre en oss (som kan få oss til å føle oss verre), eller om vi oppdager at vi har det bedre (et svært ustødig grunnmur for vår egen lykke). Jeg skrev et innlegg for noen uker siden om å ikke la grønne monstre stjele lykken vår. Dette innlegget handler mer om hvordan fellesskapets jantelov også kan stjele gleden, med et veldig konkret eksempel. 

For en god del år siden, dukket det opp noe rart langs veien. Sykkelpendlere, med kondomdress og sykkel til 30.000 kr ble plutselig en del av bybildet. De suste forbi alle andre som syklet i en fart man tidligere ikke hadde sett. Jeg husker godt hvordan en på jobben ble nevnt som “han med kondomdressen” og “brukt xxxx kr på sykkel”. 

Den underliggende forståelsen var at dette var folk som hadde kjøpt seg opp i fart. De syklet fortere enn oss og brukte penger på andre ting enn oss. Så når jeg syklet på mammas gamle bysykkel, fornøyd som bare det fordi jeg var på sykkeltur, var det mye enklere for meg å tenke negativt om de tullingene som syklet forbi meg. Fordi de hadde kjøpt seg sykkel som gjorde det lettere å sykle forbi meg. Jeg hadde ikke trengt å bry meg, men det er ikke lett når du blir syklet forbi som om du sto stilt. 

Etterhvert ble vi vant til racersyklene og de ble flere og flere. Snart syklet alle til jobb i ‘kondomdress’, om de syklet racersykkel eller hybrid. Det er rett og slett bare mer komfortabelt med skikkelig klær og pute innesydd. 

Så kom en ny sykkel til Norge. Elsykkelen. Plutselig så man eldre damer syklene med strak rygg opp selv de tyngste bakkene, i full fart forbi oss som svettet oss opp. Og de hadde helt vanlige klær på seg! Damene smilte til herrene på racersyklene og bare tråkket videre. De svettet ikke som oss! De jobbet ikke som oss! De trente ikke som oss! De brukte penger på å få motor på sykkel sin. De jukset! (Les innlegg i KK om hvordan elsyklene jukser og her kan du lese min respons. )

Så når jeg ble forbisyklet, på min nye, vanlige sykkel fra 2012, som om jeg sto stille, var det mye enklere å tenke negativt om juksemakerene som egentlig ikke syklet og som egentlig bare kunne ha kjøpt seg en scooter. 

Etterhvert ble vi mer vant til elsykklene, de ble mer forstått og mer vanlig. Mammas bestevenninne kjøpte elsykkel. Min bestevenninne kjøpte elsykkel. Og når tiden kom til at jeg kunne velge egen leilighet og elsykkel eller å eie bil, falt mitt valg på egen leilighet og elsykkelen. Og jeg elsker det. 

I disse finværsdagene, har jeg igjen syklet mer på vanlig sykkel og hver gang noen sykler forbi mens jeg jobber hardt for å komme meg opp bakkene, må jeg gi meg selv en liten pep-talk. Men den høres annerledes ut nå når jeg har fått litt mer forståelse. Forståelse for hvordan jeg selv motiveres, forståelse for både racersyklene, forståelse for elsyklene og forståelse for de som sykler på syklene. Nå trenger jeg sjeldnere å forklare bort ‘hvorfor de er så mye bedre enn meg’. Jeg aksepterer oftere at vi har ulike utgangspunkt, vi har ulike egenskaper, vi har ulik driv som gjør at hva vi oppnår er annerledes fra andre. Dette er viktig å huske gjelder for alle livets områder. Økonomi, jobb, trening, og materielle ting

Det er ganske lett å kopiere troen, når de man er rundt får en felles forståelse for hvorfor noen andre får ting til lettere enn vi selv gjør. Når noen gjør det bedre enn ‘oss’ fordi de er villig til å gjøre ‘den ene tingen’ som vi ikke vil gjøre. Om det er å bruke 30.000 kr på sykkel, se dum ut i kondomdress eller noe annet. Men som regel blir det for simpelt. Det er ikke den ‘ene tingen’ som er årsaken. Folk flest har jobbet hardt for å oppnå det de har nå klart. Og selv om vi ikke begynner på samme startstrek, betyr ikke det at vi ikke skal delta i løpet livet. Hvis andres prestasjoner gjør at vi glemmer vår egen, snubler vi selv på livets vei. 


Så er jeg egentlig litt nysgjerrig, opplevde dere den første, umiddelbare, negative responsen blant ‘folket’ når racersykkelen og elsykkelen kom? Eller bor jeg kanskje en plass hvor det er langt mer vanlig med sykler enn andre steder i landet? 

#janteloven #VoksenMentalt #MentaltVoksen #sykkel #elsykkel #racersykkel #penger #økonomi #trening #jobb

Hvor mye boliglån får du? Hvordan studie og billån påvirker hva du kan kjøpe for.

De fleste vet allerede at det er et maks beløp som sier hvor mye penger vi får låne fra banken når vi skal kjøpe bolig. Men var du også klar over at hvor mye lån du allerede har, vil påvirke hvor mye du kan kjøpe for? 

Jeg trodde dette var noe alle kjente til, men i følge en artikkel jeg leste i Stavanger Aftenblad, er flere studenter overrasket. Derfor ønsker jeg å vise en forenklet utregning på hvor mye boliglån du kan forvente å få. Men først litt rask informasjon om andre som påvirker hvor mye du kan og bør låne.

Hva påvirker hvor dyr bolig jeg kan kjøpe?

Det er to hovedelementer som påvirker hvor dyr bolig du kan kjøpe deg. Det ene er hvor mye lån du har råd til å ta, det andre er hvor mye penger du har spart opp. Vi skal nemlig nå ha 15 % egenkapital for å få lån. Har du ikke nok egenkapital, er det måter å enda få lån. De mest vanlige er enten å låne penger av foreldrene eller ha foreldrene som Kausjonist. Jeg og mine foreldre vil fraråde Kausjonist på det sterkeste! (Den første avanserte penge samtalen jeg husker med foreldrene mine er når de forklarte hva en kausjonist var og hvorfor de aldri ville være det)

Hvorfor ikke bruke kausjonist?

En kausjonist (som regel foreldrene) er noen som lover at de skal betale banken dersom du ikke klarer å betale det. Som kausjonist vil det påvirke deres egne låneevner, så skulle de ønske et nytt lån, kan det hende de får avslag. Det er ikke det verste. Klarer ikke de heller å betale, risikerer de å selv miste huset eller det de har satt opp som sikkerhet. Mange velger å bruke kausjonist i stedet for å låne penger fordi foreldrene ikke har råd til å låne bort pengene. Da må jeg spørre meg selv om de har råd til å betale lånet skulle sønnen/datteren ikke klare å betale lånet sitt selv? Jeg kan ikke tenke meg noe verre enn å risikere huset til foreldrene mine for at jeg skulle ha et boliglån!

Hva er ikke med i utregningen?

Jeg vet at ting som å være bileier, barn, barnas alder, om man er singel eller ikke og sikker jobb blant flere er med på å påvirke hvor mye boliglån du får låne. En bil koster ca 50 000 kr i året, som selvfølgelig betyr at du har mindre råd til leilighet. En barnehageplass vil også kosten en del, tross eventuell støtte. Jeg kjenner ikke til algoritmen for å regne ut de forskjellige hindrene for å få lån, så derfor lar jeg være å inkludere de. Ta heller kontakt med banken for å få en mer detaljert og grundig gjennomgang for din egen del.

Hvor mye kan du låne?

Totalt kan vi alle sammen låne fem ganger årsinntekten vår. Det vil si at dersom du tjener 400.000 kr i året, er maks beløpet du får låne 2.000.000 kr. Jeg vet ikke om kredittkort er underlagt samme strenge krav, men boliglån må følge retningslinjene staten har lagt frem. 

Det vil si at dersom du har andre lån før du får boliglånet, vil disse trekkes fra den totale summen du kan låne. La oss ta utgangspunkt i at du tjener 400.000 kr og dermed kan låne 2.000.000 kr totalt. Har du et studielån på 300.000 kr betyr det at du kan låne 1.700.000 kr fra banken. Og det er dersom du ikke har bil, ikke har barn, ikke har betalingsanmerkning eller slike ting. Har du noe av dette, vil lånet bli mye mindre. 

Så kommer dette med egenkapital inn. Med å låne 2.000.000 kr, og du skal ha 15 % egenkapital, må du ha 300.000 kr spart opp. Det gjør ikke noe å ha mer. 

Har du bare 300.000 kr spart opp, vil dette nulle ut studielånet, og du kan dermed kjøpe en bolig til 2.000.000 kr. Har  du en egenkapital på 500.000 kr, vil du kunne kjøpe en bolig til 2.200.000 kr. 

Er dere to gjør dere akkurat det samme: Deres to årslønner, ganget med fem minus det dere begge har i lån. 

BØR du låne så mye?

Det er en stor forskjell på hva du KAN låne og hva du bør låne. I forbindelse med boligkjøpet anbefaler jeg at først undersøker hva du i dag bruker pengene dine på og så lager et budsjett for fremtiden. Da vil du kunne se hvordan boliglånet vil påvirke ditt fremtidige forbruksmønster. La oss si at du finner ut at du må betale 10.000 kr i måneden for boliglånet ditt, men du mener det er ok fordi når du legger sammen det du nå betaler for leien og det du sparer til bolig er det samme som du må betale i boliglånet. Da er det viktig å huske at du har kanskje spinklet og spart i spareperioden, for å klare å spare opp egenkapital. Har du virkelig lyst til å fortsette i samme tempo de neste årene frem til du får et realt lønnsløft? Husk også at det er andre utgifter som hører til, og som eier av boligen er du ansvarlig for å betale for elektrikeren og rørleggeren for eksempel.

Mitt tips til deg som skal studere/allerede studerer

Jeg er ikke imot studielån, men det er noen som tar ekstra lån i studietiden for å kunne ha et sosialt liv. Unngå ekstra lån! Mens boligsparing er greit å begynne så tidlig som mulig, er det å ha en skikkelig buffer viktigere. Første målet må være å få 10.000 kr i buffer, så utvide den etterhvert. 

Mitt tips til deg som er ferdig med å studere

Du kan gå to veier når du sparer til bolig. Du kan enten bare spare egenkapital, og spare over det du har i studielån. Eller så begynner du med å betale ekstra på studielånet. Fordelen med å spare egenkapital er at 15 % ikke trenger å være over studielånet. Du kan da i teorien klare å spare til boligen fortere. Med å betale ekstra på studielånet vil du spare penger på renter og når du kjøper boligen vil du kunne betale bedre med mer penger hver måned å jobbe med. Jeg betaler hver måned ca 2000 kr hvor 500 kr  er renter selv etter 7,5 år med betalinger. Hadde jeg vært kvitt studielånet, ville jeg hatt 2000 kr ekstra hver måned. Og siden jeg ikke gjorde særlig mye fornuftig med pengene mine de første årene jeg jobbet, hadde jeg egentlig ikke hatt så mye mindre i egenkapital enn jeg hadde..  Det nytter ikke gråte over spilt melk. Det beste jeg kan gjøre er å håpe du tar et mer aktivt og bevisst valg som nyutdannet! 


Har du boligplaner i fremtiden? Har du undersøkt hvor mye du kan låne og hvor mye penger hver måned du eventuelt vil klare å betale? Eventuelt, har du egen bolig allerede? Hvor lenge sparte du totalt, og hvor lenge målbevisst for å få nok egenkapital?

#økonomi #boliglån #sparepenger #penger #lån #gjeld #studielån #kausjonist #boligeier #kostnader #kostnad #gjeld #kredittkortgjeld #kredittkort 

Uke 21. Budsjettet balansert og det skal gå!

Det er bare fire dager igjen av mai (!!!) og det er på tide å sjekke at tallene holder måneden ut. Det å oppdage nå at du har mer måned igjen etter pengene er slutt, er ikke en god følelse. Derfor er det godt å vite akkurat hva du og budsjettet har planlagt og gir deg muligheten til å bruke denne måneden. Akkurat den ideen skal jeg forklare lengre nede! 

Lønnen min kommer i midten av måneden, så jeg har bevisst plassert alle de store utgiftene på slutten av måneden av den årsaken. Lånene trekkes rett etter lønnen kommer inn (ca tredje uken i måneden) og kostnadene i forbindelse med huset pleier å komme den fjerde uka i måneden. Jeg betalte også skattesmellen min i forrige uke Husk å betal skattesmellen før den 31. mai!   

Det er derfor ganske mye mindre penger på kontoen min nå enn det var. Jeg får trøste meg med at jeg har hatt ganske mye mer penger på konto enn jeg skulle hatt, det siste året. 

På den positive siden: for en måned siden kjøpte jeg nye sykkelvesker til syklene mine. Jeg trengte egentlig bare en, skikkelig god og vanntett en. Når jeg endelig fant en, etter ett års leting, viste det seg de kom som et par. Et dyrt par. 1000 kr for to sykkelvesker. MEN nå fikk jeg solgt den ene til en kollega som også sykler daglig til jobb. 

Dersom du ønsker å prøve Everydollar, så vil du ikke ha tre kolonner, slik jeg viser over. Med å trykke på de turkise/grønne tallene, skifter visningen fra enten det du har igjen av planlagte/oppsparte penger, eller det du har brukt denne måneden. Det er viktig å holde øye med begge tall. Det mest interessante i bildet over er at jeg nå ikke har mer penger igjen til restskatt, pengene er betalt, og jeg har brukt over 1000 kr på gaver denne måneden. Og alt i forbinnelse med en god vennninnes bryllup. Det kjennes godt å kunne bruke pengene uten å uroe meg over fremtidige regninger. 

Alle felleskostnadene er betalt, det vil nok ikke være noen overraskelser her frem til etter nyttår, når jeg antar at alle avgifter øker litt. Vet dere det forresten? Borretslaget mitt har en fellesgjeld. Dersom rentene øker, vil felleskostnadene våre også øke med en gang? I så fall vil det mest sannsynlig skje en økning allerede til høsten. Vi får vente å se!

Jeg fikk fylt på litt til diesel på bilen til mamma forrige uke. Jeg husket ikke akkurat hvor mye jeg hadde igjen å fylle på, så jeg tok litt under det jeg viste jeg hadde. Og godt var det! Man skal ikke holde bensinpumpen inne lenge for å helle i fem kr verdt av diesel!

Og de 500 kr jeg tjente i forrige uke på å selge sykkelvesken? De er lagt til i Alt med/om sykkel. Det er kjekt å se at jeg på en måned har klart å jobbe opp det jeg kan sette inn på denne mini-bufferen. Det er to utgifter som mest sannsynlig kommer til å komme opp om ikke så lenge. Jeg Må kjøpe meg en sykkelregnbuske, og jeg må mest sannsynlig erstatte sykkelbuksa mi som stopper med knærne. Det er den første buska jeg kjøpte, og er 6 år gammel. Den ene sømmen i skrittet holder på å rakner, og mens jeg kan forsøke å sy den, tviler jeg på at jeg klarer å beholde fleksibiliteten i stoffet da. Siden sømmen er i skrittet, vil passformen og komforten bli verre. Vi får se om den holder ut sesongen. Kanskje jeg kan kjøpe på salg til høsten!  

Her kommer det jeg nevnte over, med tillatelse til å bruke penger! Jeg merket at jeg hadde litt lite penger igjen for mat og slik, så når jeg fikk ekstra lønn denne måneden, satte jeg inn 100 kr i tillegg til at jeg hadde 150 kr igjen på lommepenger som jeg ikke har tatt ut i kontanter enda. Så totalt 250 kr. I lommeboka hadde jeg 70 kr igjen. 

Nå har jeg spagetti, tomatsaus og pasta i hus, så jeg hadde klart meg resten av måneden uten å kjøpe noe stort. Så lenge jeg passet på de 70 kr. Men jeg hadde penger igjen budsjettert. Det ga meg tillatelse til å gjøre følgende: I går hadde mamma og jeg kjørt for å levere bilen til pappa på service mens han er bortreist. Det var 27 grader ute, nydelig og varmt, og vi bestemte oss for å stoppe innom et gartneri på veien hjem. Mamma kjøpte en god del grønnsaksplanter og slikt, jeg spanderte is på oss. Med å sette opp budsjettet slik jeg har gjort, med å være bevisst på hvor mye penger jeg har igjen å bruke, visste jeg at jeg hadde råd til å kjøpe ikke bare en, men to overpriset iser. Nå har jeg bare 20 kr igjen i lommeboka, men jeg kan betale 250 kr med kort for resten av uka. Det går fint, jeg har tillatelse., jeg vet jeg ikke bruker mer enn jeg har. For en deilig følelse! 

Jeg har kjøpt en god del bøker denne måneden. Ikke fordi jeg har ‘brukt opp selvkontrollen min’ som slik som jeg trodde tidligere, bare fordi flere gode bøker har kommet ut i mai. Det er allikevel verdt å legge merke til og passe på, siden jeg har redusert hvor mye penger jeg setter til sides for bøker. 

Til slutt har jeg betalt alle forsikringene mine. Det er tre stykk viktigste jeg har, Innbo, reise og uføreforsikring. Dersom jeg hadde en samboer/mann eller barn ville også livsforsikring vært en av de obligatoriske forsikringene mine. Jeg kommer til å skrive et eget innlegg om hvorfor disse forsikringene er de jeg har, og hvilken forsikringer jeg har via jobben. 


Det var siste budsjettbalansering før månedsavsluttningen på torsdag. Jeg skal reise bort i helgen, så det kan hende oppsummeringen kommer neste uke, vi får rett og slett se det litt an. Jeg legger til nedenfor linker til hvor du kan finne mer informasjon om budsjettering, budsjettprogrammet som er gratis å bruke, og tidligere innlegg som gir god informasjon. 

Hvordan har mai måned gått for deg? Noen uforutsette utgifter eller inntekter som gjorde måneden ekstra utfordrende/lett å håndtere? 

Dersom du liker de ulike grafikkene jeg har laget, kan du følge meg på Pinterest, hvor jeg legger de ut fortløpende, (med mindre de er nødt til å kobles sammen med et blogginnlegg for å være meningfullt. Trykk HER for å komme til Pinteresten min 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#budsjett #penger #plan #økonomi #livsstil #utdrikninglag #pengeressurser #BalansereBudsjett #regnskap #personligøkonomi

Uke 21: Siste budsjettoppdatering før månedslutt.

Det er siste søndag i måneden, og juni begynner allerede på fredag! Det betyr at det kanskje blir noen flere utgifter denne måneden men de fleste er allerede unnagjort. 

Så i kveld vil jeg at du skal gjøre følgende: 

 • Har du gått over på noen av utgiftspostene? I så fall, balanser budsjettet ditt slik at de siste fire dagene blir gjennomført etter plan
 • Sjekk kalenderen for juni. Hva skjer i juni som krever litt ekstra penger?
  • Har du nok til ferien?
  • Er det sommerfester og sommeravslutninger du skal på?
  • Er det noen bryllup som du må kjøpe inn noe spesielt til?
  • Kan det hende at matbudsjettet blir litt høyere denne måneden, med mer grilling for eksempel? 
 • Får du ekstra feriepenger denne sommeren og når kommer de i så fall? Dersom de ikke er kommet, tenk over hva du skal bruke de til. 
 • Til slutt, som du alltid må gjøre: Vurder forbruket ditt denne måneden: Var noen utgiftsposter unødvendig høye eller har du strammet inn en utgiftspost litt for mye? Hvilke justeringer kan du gjøre neste måned. 

#økonomi #budsjett #planlegging #BalansereBudsjett #oppsummering #PlanleggeJuni #penger

 

Youtube: Gjør du og partneren din disse feilene i økonomien deres?

Det er enkelte Youtubere jeg har vært litt skeptisk til når jeg begynte å se på de men med å se video etter video, vinner de meg over med å lage gode videoer med mange nyttige tips. 

Dette paret er ett av de. Hadde det ikke vært for at den første, andre og tredje videoen hadde så mye nyttig informasjon, hadde jeg nok ikke sett flere videoer. De har sine replikker som er planlagt og øvd inn, de er ikke alltid like naturlig, de er skråsikre på sin kunnskap (Janteloven i meg slår tilbake) og de er åpenlys ambisiøse. Den janteloven altså! 

Men de har vunnet meg over. De blir mer og mer naturlig, plutselig skinner de sterke personlighetene deres igjennom, og igjen, informasjonen de kommer med er veldig nyttig. I tillegg deler de andres historier om hvordan de har oppnådd sine økonomiske mål eller intervjuer med interessante forfattere.

Denne videoen går igjennom fem pengefeil et par kan gjøre. Jeg er ikke i et forhold og har ikke vært det, så jeg kan ikke så mye om akkurat dette. Derfor syns jeg det er på sin plass å la andre hjelpe med disse tipsene. Ærlighet, kommunikasjon, ansvarsfølelse, visjon, og grensesetning. Enjoy, og jeg anbefaler at dere leter litt igjennom videoen til disse for å finne det som passer deg!  

11b_CFqwmsQ

#Youtubeinspirasjon #inspirasjon #økonomi #penger #tips #par #parter #ekteskap #gift #økonomifeil #feil #mål #visjon #ansvarlig #kommunikasjon
 

Youtube: Det er ikke meningen å være komfortabel enda!

Eller en Sick and tired of being Sick and tired øyeblikk. Det deles ofte på Youtube, blant privat økonomi folkene, om det øyeblikket de ble lei alt sammen og bestemte seg for å ta noen grep for å endre sine personlige økonomier. Det ble også et samarbeid mellom svært mange Youtubere, men jeg vil dele en som var litt annerledes, og det er hun som inviterte de andre med på dette temaet. Jeg tror jammen meg jeg også skal skrive om mitt eget øyeblikk, senere en gang. 

Men det er ikke poenget med dette innlegget. Jeg ønsker å dele en video med et litt annerledes og for meg ganske treffende begrunnelse og motivasjon for å begynne å jobbe med din økonomiske situasjon. Denne unge skuespillerinnen i LA beskriver hvordan hun hadde blitt komfortabel i livet sitt, et liv som ikke var det hun ønsket. Så kom hennes aha øyeblikk, og hun innså at hun heller ville være litt ukomfortabel nå, enn senere i livet. Hun har et veldig godt poeng. 

5Te9KFWrFtg

#youtubeinspirasjon #økonomi #penger #gjeld #sparepenger #NOKerNOK #samarbeid #youtube 
 

Våg å drømme, lag et mål, lag en plan og begynn

Som unger drømmer vi masse. Jeg gledet meg masse til å bli voksen, slik at jeg kunne begynne. Jeg tror det er slikt for alle. Verden er åpen og spennende og det finnes ingen grenser for en liten og ung sjel. En av somrene jeg jobbet i en barnehage, kom jeg mens vi spiste lunsj i samtale med ungene om hva de ville bli når de ble stor. De hadde så mange ideer og støynivået økte etterhvert som ungene ble mer og mer spent på hva de hadde lyst å bli når de ble stor. Til slutt måtte jeg strengt ta ordet og si at når lunsjen var pakket vekk skulle de alle sammen få tegne hva de ville bli når de ble stor. Det er bare to stykk jeg husker spesielt godt. Den ene lille gutten drømte om å bli Stinky (fra Mumitrollet) når han ble stor. Stinky hadde det så kjekt! En liten jente drømte om å bli kassedame på Rema 1000. Hun ene som jobbet på butikken hos de var spesielt snill og morsom!

Etterhvert som vi blir eldre, lærer vi litt mer om realitetene i livet og jeg i hvert fall, ble redd. Å innse at du ikke klarer alt, at foreldrene ikke kan løse alle problemer, og at ikke alle drømmer går i oppfylling som med magi, er en del av å bli voksen. Det ble plutselig skummelt å drømme, det er skummelt å begynne å håpe når vi vet at mange drømmer ikke blir oppfylt slik vi ser de der og da

I ca 15 år våget jeg ikke å drømme om min egen fremtid, men bare om fantasiverdener og slike ting. De siste årene har jeg våget å se inn i min egen fremtid og begynt å drømme igjen. Jeg har innsett at selv om ikke drømmene alltid går i oppfyllelse, kan en variant av den gjøre meg lykkeligere. 

Med å drømme kan man lage mål. Med å ha mål kan man lage en plan. Med å ha en plan kan man følge opp med data for å se hvordan man ligger an. Og slik oppdager man plutselig at en variasjon av drømmen er blitt sant! 

Jeg anbefaler derfor alle, om man er sammen med noen eller singel, å ha et drømmemøte. En konkret tid man setter seg ned, med partner eller alene, og bare drøm. Se for dere fremtiden, ett år, fem år, 10 år, 50 år og spør dere selv: Hva vil jeg oppnå i fremtiden? Hva vil jeg oppleve i fremtiden? Hvordan vil jeg være i fremtiden? og Hvordan vil min hverdag være i fremtiden. 

Prøv å vær så detaljert som mulig. Vært klar og tydelig. Forfatter og Speaker Chris Holgen, (forfatter bak boken “Retire inspired” ber folk om å drømme i HD. Drømme i High Definition. En måte å gjøre dette på er å lage en Collage eller drømmeplakat. Frk. Frontend hadde tilfeldigvis et innlegg i går kveld om dette! Hun er glad i interiør og pusser opp møbler selv for å gjøre de fine og passende til hun og samboerens leilighet. Virkelig en handlekraftig dame! 

Når du/dere har drømt dere ferdig (ta det med ro, dere kan bare legge til drømmer etterpå også), er det på tide å lage konkrete mål. Hvilken mål må oppnås for at drømmen skal kunne oppnås? For eksempel: Hvis drømmen er å reise jorden rundt et år, må den finansielle biten være på plass. Målet er da kanskje å spare opp nok penger til å betale for reisen OG alle regningene hjemme i et år. 

Med konkrete mål, kan du også legge konkrete planer for å oppnå målet. Pass på at planen er gjennomførbar. Hvis vi fortsetter på drømmen om å reise jorden rundt, vil for eksempel en plan om å spare sammen et så stort beløp som vi trenger på to år, være ganske umulig for de fleste av oss. MEN ser vi for oss at dette er noe vi ønsker å oppnå i løpet av de neste 10 årene, da snakker vi en mer reell plan. 

Når du har konkrete planer er det også greit å ha konkrete steg og konkrete måter å måle din egen fremgang. Hvis du ønsker å spare 500.000 kr på 10 år, må du spare 50.000 kr hvert år frem til det. Det er vanskeligere å oppnå et mål, når man ikke kan se hvorvidt man nærmer seg å bli ferdig. 

Av og til, mens man vokser til, innser man at drømmen man hadde som yngre kanskje ikke passer hvem man er i dag. Eller så har livet endret seg og du har fått nye drømmer. Dette er helt naturlig, og betyr IKKE at du skal slutte å drømme. Vær heller takknemlig, for så lenge du drømmer vil livet ditt gå fremover. 


Så sett dere ned, våg å drøm stort. Sett mål, lag en plan og utfør! Over ser dere noen av mine drømme og drømmer jeg har forstått flere har! Ikke vær redd. Ikke alle drømmer går i oppfyllelse. Noen går delvis, andre går ikke. Men har du aldri prøvd, er en drøm bare et ønske som du aldri tester eller utfordrer. Og det er litt trist. 

Ha en fin dag dere!

#jobb #drøm #drømmelager #mål #plan #konkret #måling #økonomi #reise #gjeld #gjeldfri #familie #GiBort #opplevelse #adventure 

Er BSU et dumt produkt som gjør kun ungdommer av rike foreldre godt?

I høst kunne vi lese at flere ungdomspartier vil avvikle BSU fordi de opplever;

[At BSU] fungerer i praksis som en overføring fra de som har lite til de som har mye, fordi det først og fremst er de som har råd til å spare mye penger som kan benytte seg av ordningen.

Dette sa lederen for Unge Venstre, Tord Hustveit til VG. Dette baserer de på at det fradraget som BSU-brukerene får på skatten får man fordi resten (inkludert de med lav inntekt) betaler litt mer på skatten. I stedet ønsker de å gi de med lavere inntekt et skattelette for å gjøre det lettere å spare penger. Leder for sosialistisk ungdom, Andrea Sjøvoll mener ordningen er med på å øke klasseskillet i boligmarkedet, da det er rike ungdom som har mulighet til å spare penger med BSU. Dette står i Dagens Næringsliv. 

Rett før 17. mai (jeg vet ikke hvorfor dette kom opp igjen, BSU sakene over er i fra august i fjor, ny sak nå i mai), kunne vi lese i Dagbladet at lederene for ungdomspartiene til Høyre og FRP advarte mot å angripe BSU. De sier at den unge eliten får seg bolig uansett, og BSU ikke spiller så stor rolle. 

BSU har en bred støtte blant befolkningen, 92 % støtter den i følge en undersøkelse gjennomført av Norske Boligbyggelags Landsforening (Kilde VG og Dagens Næringsliv, se linker over)

Og jeg må si jeg er en av de. 

Skattelettet er ikke avgjørende

BSU gir et lite skattelette, JA, men med utgangspunktet i hva man betaler i skatt, så utgjør ikke den fulle fradraget: 5000 kr, så innmari mye. Når du allerede betaler mellom 60.000 til 100.000 i skatt (hvor jeg begynte og hvor jeg er nå) så utgjør ikke 5000 kr så mye. 

BSU har feil navn

BSU står for Boligsparing for Ungdom, men det er først når du er i jobb og i slutten av 20-årene at du virkelig klarer å spare. Det er en grunn til at det varer til du er 33 år. Jeg var 29 år første gang jeg klarte å fylle opp kontoen. Synet mitt på BSU endret seg fra jeg var 19 til jeg ble 29.

Det du kan betale i dag, er ikke nødvendigvis det du betaler om 10 år. 

Du kan faktisk ha BSU-en i 15 år. Jeg skaffet meg BSU i 2005, og først i 2014 klarte jeg å fylle ut maksbeløpet. Frem til det betalte jeg 100 kr i måneden. Jeg har ikke tallene helt, det kan hende jeg etter sommerjobber satte inn litt ekstra. Det vil i så fall være minimalt  På ett år fikk jeg da 300 kr i skattelette. Det var på vårparten i 2014 jeg kom på BSU-en igjen og begynte å spare for alvor. Det er ikke lett å spare mens du er student eller lærling men der er du ikke frem til du er 33 år gammel. Mens man som ny i arbeidslivet kanskje ikke tjener så alt for godt, vil svært mange, når de nærmer seg slutten av 20-årene og ikke har påtatt seg ekstra gjeld, kunne fylle på betydelige mengder på BSU.   

BSUens viktigste egenskap er at du ikke kan ta ut pengene uten å måtte betalte tilbake skattefradraget

Du kan faktisk ta ut det du har satt inn samme året, (og miste de rentene du har tjent på de selvfølgelig) men ønsker du å ta ut hele summen, må du betale tilbake det skattefradraget du har fått opp igjennom. Det er 25 % av summen du hadde ved nyttår. Det at du ikke kan ta ut pengene å bruke til noe annet, (uten å måtte tilbakebetale) gjør det mindre attraktivt å ta ut pengene med mindre de er en nødssituasjon. 

Å spare til bollig er et mangeårsprosjekt

Dette var noe jeg ikke var villig til å akseptere når jeg begynte å jobbe. Jeg vet ikke om det er noe spesielt for meg, om det gjelder dagens generasjoner eller om det er generelt for ungdom. Men jeg merker at med en gang det ikke vil komme en umiddelbar gevinst, er det vanskelig å å begynne på ett prosjekt. Hadde jeg vært villig, ville jeg første året jeg jobbet (fordi jeg bodde gratis) kunne spart 50.000 om jeg bare hadde spart det jeg betalte for hybelen de neste årene. 

Helt ærlig, hvis du ikke klarer å spare 25 000 kr på et år, klarer du å betale for en bolig?

For boligkostnadene gjelder ikke bare boliglånet. Du må ha en buffer til når noe blir ødelagt. Når søsteren hadde en elektriker på besøk, (som brukte nesten en dag på å fikse problemet) kostet det de 10 000 kr. Du må ha høyere forsikring, du er låst til en betaling i lang tid fremover. Ja, en hver betaling går til deg selv men hvis du ikke kan gjøre noe annet enn å betale boliglånet og reparasjoner de neste 5 årene, har du egentlig vunnet? Jeg var inne på Finn.no i dag å så på utleiemarkede her i Sandnes. Jeg kan leie leiligheter med to soverom for mindre penger enn jeg betaler i boliglån og felleskostnader i dag. 


Alt i alt håper jeg virkelig at BSU blir værende, og jeg håper dere som enda har mulighet utnytter muligheten til å spare penger med god rente i en delvis låst konto.

Og hvis du sparer opp til å ha en nød buffer FØR du begynner å spare til BSU, reduserer du sjansen for at du må ta ut pengene i en nødssituasjon senere. 

Hva tenker og mener du? Legg gjerne igjen en kommentar nedenfor! 

#BSU #Sparing #Bolig #økonomi #penger #leilighet #EgenBolig #PrivilegertUngdom #Rik #Fattig 

Bli kjent inne på Lanekassen.no: Idag – lek med betalingsplanen

Har dere vært inne å sett på all den morsomme informasjonen du kan finne på lanekassen.no? Her har de masse informasjon og mange muligheter for oss som er interessert i å passe på pengene våre. Jeg tenkte jeg skulle vise dere mine favorittsider å se på, når jeg er inne på siden til Lånekassen. Dersom du har noen spørsmål. legg det igjen i kommentarfeltet, så skal jeg se om jeg finner ut av det! 

Hvorfor er det interessant å se på betalingsplanen? Jo, det vil vise deg hvordan en litt større sum betalt i måneden vil påvirke når du er ferdig betalt. Du vil ikke kunne utsette en betaling med dette verktøyet. Da må du sende inn en søknad (som du også finner på siden din).

Legg merke til at det er to måter du kan betale ekstra på studielånet ditt. Først viser jeg hvordan du kan endre betalingsplanen hos Lånekassen og slik få en annen regning men du kan også velge å endre hver enkel faktura som kommer til nettbanken din. 

Gå til lanekassen.no.  Du logger inn på samme måte som du logger på nettbanken din:

Når du kommer på din side, trykk på Meny. Du kan velge å gå direkte til ‘Endre betalingsplan’, eller…

Du kan gå via å se betalingsplanen. 

Når du ser på Betalingsplanen din, vil du se hvor mye penger du fremdeles skylder, hvor mye renter du kommer til å betale dersom a) du ikke betaler noe ekstra og b) rentene ikke øker. Fordi vi må gå ut i fra at rentene øker, vil dette beløpet mest sannsynlig øke, med mindre du betaler ekstra. I teorien, dersom du vinner i lotto og betaler ned det du skylder, betaler du ikke noe mer i renter.

På betalingsplanen ser du også hvordan de neste årene blir. Det samme som nå. Fordi jeg betaler ekstra, liker jeg å holde øye med disse tallene for å se hvordan tallene synker. 

Med å trykke på plusstegnene vil du kunne se nærmere på hver måned. Her ser du avdraget og renten du kan forvente å betale. Renten vil sakte men sikkert synke, etterhvert som beløpet synker. Sammenlign en måned dette året og en måned om to år, så ser du dette tydelig. Jeg har bare en måned med som eksempel. 

Du kan gå direkte fra Betalingsplanen til Endring av betalingsplanen. 

Du vil først se en oversikt over din månedlige plan per dags dato, og nederst har du en knapp for å gå til endring. Legg merke til at du kan teste ut ulike ting her, og IKKE måtte endre planen. 

Du må bla ned på siden for å godkjenne eller endre planen permanent.

 

Du kan endre terminbeløp men legg merke til at beløpet må ha en vis størrelse. Når jeg forsøker å slå inn 2100 kr er forskjellen for lav for en reaksjon tydeligvis. 

 

Vi kan også endre innfrielsesdatoen. Dette er når vi ønsker å ha den siste betalingen. Hadde jeg begynt å jobbe etter studiene mine nå, med den kunnskapen jeg sitter med nå, hadde jeg forsøkt å sette dato fem-seks år frem i tid for å se hvor mye jeg måtte betale hver måned for å oppnå dette. 

Her trenger du ikke en spesifikk dato, men hvor mange år og måneder du ønsker å betale ned på. 

Og den siste måten å endre på, er å dra antall forfall nedover. Dersom jeg ikke avslutter lånet fortere enn planlagt, vil jeg betale 147 terminer før jeg har betalt alt jeg skylder. 

Jeg kan ikke endre Terminbeløpet til 2100 kr, men jeg kommer nærme med å endre nedbetalingstiden. Som dere ser nedenfor, hvis jeg fortsetter å runder opp til 2100 kr, vil jeg være ferdig med lånet et halvt år før enn om jeg betaler det som er meningen. 

Før nyttår betalte jeg 3000 kr hver måned, før jeg gikk over til å fokusere på å betale lånet til mamma og pappa først. Så bare for moro skyld, dersom jeg betaler 3000 kr hver måned, vil jeg være ferdig betalt om 9 år og 2 måneder, ti dager før jeg fyller 42 år. 

Det er greit for å vite at selv om du endrer betalingsplanen, så er den ikke låst for fremtiden. Du kan endre den. Du kan også velge å gjøre som meg. Jeg endrer ikke betalingsplanen men heller betaler ekstra. Dette gjør jeg direkte i nettbanken, på regningen til Lånekassen. Da kan jeg betale ekstra når jeg ønsker der eller la det være om det passer bedre for den måneden. Med å bruke verktøyet hos Lånekassen kan jeg se hvordan ekstra betalinger vil påvirke resultatet, derfor er det enda et aktuelt. 


Det tok meg nesten et år fra jeg var ferdig med å studere til jeg først gikk inn på Lånekassen sine sider. Nå er jeg inne der minst to ganger i måneden. Håper dette inspirerte deg til å sjekke ut siden din hos de. 🙂 

Ha en fin dag!

#økonomi #studielån #lån #gjeld #betalingsplan #endring #nyplan #nedbetalingstid #Terminbeløp