Youtubeinspirasjon: Kort, konkret, spesifikk entreprenør med en kanal om økonomi

Det finnes utallige youtube kanaler der ute om økonomi, som er greit fordi vi alle har ulik personlighet og ulike vi liker å motta informasjon på. Her har du en Youtube kanal som har utrolig mye nyttig informasjon. FrugalChicLife er svært nøye med hva hun sier. Dette er ting hun har planlagt å si, høres ikke helt naturlig ut. På den andre siden vet vi at alt hun sier er korrekt og gjennomtenkt, og det er også dette som gjør at hun kan holde videoene sine så korte som hun gjør. 

Så for den som liker korte videoer, stappet fullt med informasjon, her har du det! 

Jeg valgte akkurat denne videoen, fordi den introduserer noe litt annerledes. Her snakker hun om å være en måned på forskudd. Eksemplet hun brukte er hvordan man løser et månedlig budsjett dersom man får lønn annenhver uke. Det er ikke så vanlig i Norge, men dette gjelder for alle som får lønn sent i måneden. Har du vurdert å spare denne månedens lønn for å betale neste måneds utgifter? Det er en fin og enkel måte å komme deg ut lønning-til-lønning forbruk. 

jCGik5cRn3g

#økonomi #youtube #youtubeinspirasjon #lønn #lønnslipp #spare #sparing #RomsligØkonomisk #tips 

 

IPS: Hva det er og MINE årsaker til å ikke bruke det (enda)

Som alle unge i dag, har jeg fått trykket i meg fra ung alder at jeg må spare til pensjon. Jeg likte innmari godt reklamen som Storebrand har, som gikk på Dagbladet.no denne uken. Den illustrerer hvorfor det er viktig: 

For det første, er ikke den dama herlig? Jeg har lyst til å være henne når jeg blir gammel. Dette er fremsiden hos Storebrand og jeg er helt enig med det de skriver. Pensjonsalder betyr ikke at jeg skal sitte i en sofa og bruke de få pengene jeg har til å gi gaver til barn, barnebarn og tanteunger. Sparing til pensjon må prioriteres. Gå inn på Storebrand sine sider, de gjør det faktisk litt enkelt og morsomt å undersøke sparing og pensjon. Her har de flere produkter som de går igjennom. Mest sannsynlig har din bank også det, om du ikke vil bruke Storebrand altså. (Jeg mener ikke å reklamere for de, men jeg liker hvordan de presenterer produktene sine)

IPS er bare ett av pensjonsproduktene som finnes og det har vært mye skrevet om det, siden den ble lansert før jul en gang. Jeg er bare ikke villig til å begynne å spare til dette selv, enda. Og jeg sier enda, for jeg vet ikke hva fremtiden bringer. 

IPS har mange fordeler:

+ Skattefradrag i spareperioden. 23 % av beløpet du sparer i et år får du skattefradrag på. NB: Opp til 40 000 kr i året.

+ Den er unntatt formueskatt i spareperioden. Så du betaler ikke skatt på beløpet i spareperioden. Du betaler skatt når du tar ut pengene. 

+ Det er en garanti mot negativ avkastning i utbetalingsperioden. Det vil si, skulle markedet gå ned, vil ikke beløpet synke under det du har allerede. Det betyr at du kan risikere å gå i negativ mens du sparer. 

+ Dør du før alle pengene er utbetalt, går pengene til dine arvinger. Først barn under 21, så ektefelle/partner som får det som sin pensjon, til slutt som en del av dødsboet. 

+ Du kan begynne å ta ut pengene når du er 62 år, men Pengene må vare til du er 80. Så begynner du å ta ut pengene når du er 62, vil utbetalingsperioden være i 18 år. Den laveste perioden den kan utbetales på er 10 år, som vi si at du MÅ begynne å ta ut pengene når du er 70. Slik jeg har forstått det. 

Det er allikevel enkelte ting som gjør at jeg er skeptisk til produktet for min egen del, akkurat nå.

– Det blir noen ganger sammenlignet med BSU for pensjon, men dette stemmer ikke. I BSU beholder du skattefradraget du får. Med IPS utsetter du å betale skatt. Når du tar pengene ut skjer det som en vanlig inntekt. Jeg hater misvisninger, så hvis jeg får med meg at et selskap har reklamert for dette som en tilsvarende BSU-avtale, vil det være liten sjanse for at jeg benytter meg av deres tjenester. 

– Du kan ikke ta ut pengene før du er 62 år. Uten unntak. Du kan ikke ta pengene ut, selv om du må betale for en livsnødvendig operasjon og du dør om du ikke tar ut pengene for å betale for den. Det var veldig ekstremt og høyst usannsynlig situasjon å befinne seg i, men det er et viktig poeng. For har du først satt pengene inn, kan du ikke hente de ut igjen. På BSU kontoer kan du ta ut pengene for andre ting, men du må betale tilbake skattefradragene du har fått. Det er ikke mulig med IPS. Dette er hoverårsaken til hvorfor jeg ikke sparer med IPS. 

I den økonomiske situasjonen jeg er i nå, med høy gjeldsgrad, anser jeg det som dumskap å låse bort penger når jeg faktisk er tjent med å betale ned gjeld i stedet for. Ja, med å betale gjeld ned, så ‘låser jeg bort’ de pengene også. Men er ikke pengene allerede låst, når jeg skylder de? Dessuten, skulle jeg mistrives med å ha mindre gjeld, er det ingenting som stopper meg fra å ta opp mer lån. ;-p 

Et spørsmål jeg vil stille alle de som tenker at de heller sparer enn å betale ned på gjeld, fordi det er lønnsomt siden renten på lån er så lavt nå: Hvis du kunne, ville du tatt opp et lån på 500 000 kr for å investere det?   

På et eller annet tidspunkt vil jeg nok spare i IPS, men det er en da en stund til. Først må jeg løse mine problemer med produktet: Jeg vil først være helt fri for studielån og privatlån, dessuten vil jeg også ha spart en del penger i vanlig fond, som kan hentes ut, skulle det være behov for det. Så om 10 år, kan det godt hende jeg har tatt i bruk produktet. 


Har du begynt å tenke på pensjonen din? Jeg anbefaler at du tar kontakt med banken der bedriften din betaler inn pensjonen og ber om en rådgivningstime. Det er nemlig flere ulike spareprofiler på pensjonen, blant annet. Jeg som er ung, er villig til å ta større risikoer enn jeg vil ta når jeg er 60 år, med pengene jeg har å bruke som pensjonist. Jeg hadde en time med rådgiver i vår. Vi tok det over telefonen og varte ca en time. Det selskapet jeg er hos er utrolig flinke til å formidle at de er her for å hjelpe meg. De har kunnskapen og deres mål er at jeg skal forstå slik at jeg kan ta avgjørelsene. De er mer lærere enn eksperter, er inntrykket jeg sitter igjen med. Og det beundrer jeg. 

Så, sparer du til pensjon? Gjør du det i fond, spesifikt eller som meg; betaler ned kraftig på lånene? Hva er løsningen som passer for deg?

#økonomi #pensjon #langferie #ferie #IPS #Pensjonssparing #penger

Hvorfor du bør være dødsseriøs om forsikring.

Ingen liker å tenke på at uhell og ulykker skjer. Det er noe vi vet hender, men det skjer alltid med andre. Mennesker er ikke skapt til å tenke på det triste og alvorlige for lenge. Da klarer vi ikke være lykkelige og glade. 

Allikevel er forsikring svært viktig å ha. Ikke alle forsikringer! Det er litt spesielt at vi er villig til å forsikre mobilene og pc-ene våre, lett som bare det. Men å ha andre forsikringer på plass, innbo, reise, uføre og livsforsikring, det er ikke like enkelt. Allikevel har jeg eller folk jeg har hørt om, hatt behov for disse forsikringene bare det siste halve året: 

Innboforsikring: 

Innboforsikring er for å erstatte tingene i boligen din, skulle noe skje. Her om leden fikk jeg en telefon fra mamma om at det hadde vært en kjempelekkasje hjemme, pappa var bortreist, kunne jeg komme å hjelpe til. Når jeg kom hadde mamma jobbet i en time allerede, og sammen jobbet vi en time til. Vi ryddet ut alt som var i rommet under lekkasjen, (et rom som heldigvis ikke var ferdig bygd), og fikk fjernet isoleringen i taket og stakk hull i plastikken under som holdt på masse vann. Nå var det uviktige ting som ble lagret der under, gamle skolebøker, leksikon og vinflasker, og det så ut som om de klart seg bra. Eskene derimot er helt ødelagte. 

Reiseforsikring: 

Reiseforsikring må du ha på plass før du reiser på ferie. Du vet ikke hva som hender, ulykker eller verre. Det snakkes hele tiden om sykdom og sykehusopphold i utlandet, men det gjelder også mer alvorlige hendelser. En venn av meg hadde i vår besøk av en kompis fra hjemlandet sitt, som døde mens han var her på besøk. Reiseforsikringen var det som gjorde at familien kunne få han hjem til å bli begravd der. 

Uføreforsikring / også kalt Uførepensjon

Det er dessverre slik at ikke alle klarer å jobbe hele livet. Når jeg så på statistikken over uføretrygd hos NAV, mottok 20 % av 55 årige kvinner og 13 % av 55 årige menn, uføretrygd fra NAV. Dette er derfor ikke en billig forsikring og jeg jobber ikke i en utsatt yrke, velger jeg allikevel å ha denne forsikringen. Du velger selv hvor mye du ønsker å få utbetalt, som også øker prisen på forsikringen. Det er også mulighet å få en engangsutbetaling mener jeg, men siden jeg tenker jeg trenger lønn livet ut, vil jeg ha månedlige utbetalinger. 

Livsforsikring

Dette er den eneste forsikringen jeg anbefaler til andre, men som jeg ikke har selv. Årsaken er at jeg ikke anbefaler den til alle andre. De som trenger livsforsikring er de som har andre som er avhengig av at du jobber. Eier du en bolig sammen med noen eller om du har barn, er livsforsikring et must. Selv hjemmeværende foreldre, som ikke jobber eller jobber lite, må ha livsforsikring. For skulle du dø og partneren din sitter igjen med ungene, må de nå få noen andre som kan passe på seg. Om det er barnehage eller noen som er hjemme. Fordi jeg ikke har livsforsikring selv (eier bolig alene, er singel og har ingen barn), er jeg ikke så kjent med denne forsikringen, men det du må tenke på når du tegner denne forsikringen er hvilken kostnader vil partneren din sitte igjen med, skulle du dø. Hvilken kostnader vil partneren din slite med å betale, skulle du falle bort? Undersøk ulike forsikringer, hva de dekker og hva de koster. Hadde det ikke vært greit om partneren din kan betale tilbake alle lån, slik at lønnen dens bare gikk til løpende utgifter? 

Andre forsikringer

Har du bil er Bilforsikring obligatorisk. Det kan hende de har endret det, men syns å huske det ikke er lov til å kjøre uten en form for forsikring.

Jeg leste en plass at studenter, fordi så få blir uføre i denne perioden, kan kjøpe Ulykkeforsikring i stedet for uføreforsikring for å spare penger. Dette er et engangsbeløp, og har noen begrensninger på seg.  Men er du ung, bør ikke uføreforsikringen koste så mye heller. Sjekk og sammenlign først.

Fordi jeg har en dyr el-sykkel, har jeg også kjøpt en Sykkelforsikring. Denne er ikke 100 % nødvendig, men siden dette er transportmidlet mitt, er det viktig at jeg hele tiden har den. 


Det er de forsikringene jeg kommer på som er viktig. Har jeg glemt noe? Har du husket reiseforsikring før ferien? Hvis ikke, hiv deg rundt og enten kjøp nå, eller sett en påminner på mobilen for å gjøre det når du kommer hjem! Gjør det, akkurat nå! 

Så håper jeg selvfølgelig at du har en trygg og god ferie!

#økonomi #forsikring #personligøkonomi #livsforsikring #reiseforsikring #uføreforsikring #uførepensjon #bilforsikring #ulykkesforsikring #innboforsikring #sykkelforsikring 

Perfekte løgner: Hvis du venter til det blir perfekt, vil du vente i det uendelige

Når jeg skulle starte bloggen her telte jeg lenge på knappene. Jeg var ikke sikker på hva jeg ville kalle bloggen og klarte heldigvis, helt tilfeldig kjennes det ut som, å velge rett navn. Jeg kunne ingenting om oppsett og programmering av nettsider. Jeg leste ikke mange blogger eller noe slik. Til slutt ble jeg overbevist av en av bøkene jeg leste, at hvis jeg ventet til det ble perfekt, ville jeg vente i det uendelige. 

Så jeg hoppet i det. Sakte men sikkert er jeg blitt mer selvsikker, både på innhold, skriving. Og jeg har et formål med bloggen. Bloggen ser bedre ut, og jeg har lært meg å lage flotte tittelbilder med Canva programmet. 

Slik er det med alt vi gjør her i livet. Vi gir oss selv unnskyldninger til hvorfor det ikke er perfekt å begynne nå. Det er ikke den beste årstiden. Været er feil. Det regner, det er for varmt, det er for tidlig, det er for sent. Jeg mangler den tingen, jeg må vente til jeg har klart dette, osv osv. Og de unnskyldningene lå klar i fingertuppene mine, jeg har brukt de mye! Og jeg bruker de enda, når jeg først skal skrive sannheten. Det er vanskelig å legge fra seg unnskyldninger man har brukt i åresvis, selv om vi endelig ser igjennom de. Min lengstlevende (mest overfladiske og mest irrasjonelle) er at jeg ikke ønsker å aktivt lete etter en mann før huden min blir bedre. Jeg har enda problemhud og har konstant en kvise en eller annen plass i ansiktet. Dette får meg til å føle meg svært ukomfortabel og jeg har hengt meg på denne unnskyldningen for å slippe å gå inn i en annen ukomfortabel situasjon, å treffe en fremmed, bli kjent og stole han. 

Men tilbake til poenget. Det er viktig å bare hoppe i ting, selv om det er vanskelig. Man blir bedre og til slutt kan det bli sinnsykt bra! Jeg la svært godt merke til det når jeg begynte å se på videobloggen til “The Bucket List Family”. Jeg har allerede delt om disse på en Youtube inspirasjonsinnlegg, (Se her), men det jeg vil vise i dag, er utviklingen. Nedenfor vil jeg først dele den første videoen deres. I de første, satt de bare å fortalte hva de hadde gjort og snudde kameraet rundt for å se utsikten. Så begynte de å klippe inn klipp fra turene sine, og i dag klipper de en hel fortelling sammen. Bare se nedenfor:

Uke 1: 
f1i-2399IvU

Uke 6: En av de første gangene det er klipp inn i videoen:

fO4PdT8xwvg

Uke 12: Bruker en Drone

tu5scs44zVU

Uke 29: Eksperimentering med oppsett.

c7eZVCNVLSk

Uke 106: Videoen er begynt å bli mellom 20 og 30 min lange, men denne er bare 15. Det er en med intro. Jeg har ingenting imot de lange videoen, men det er ikke meningen at dere skal se timesvis her! 

2xrPPtkyVVw

Poenget er at i løpet av noen uker og år, har videokanaler til The Bucket List family endret seg etterhvert som de lærte seg videoredigering og historiefortelling. Og har begynt å få en god inntekt av å reise. Men de har hele tiden eksperimenter og forsøkt nye ting. Det gir meg inspirasjon til å fortsette å prøve ting, fortsette å utfordre meg selv. Fortsette å hoppe i det. Det er ikke enkelt, det krever mot, men jeg vil være “Brave as a dolphin, Brave as a Cheeta!” (Det er The Bucket list ungenes inspirasjon når de skal prøve nye, skumle ting. Som å ta en stor vannsklie!)

Når var du modig og begynte noe du ikke var hundre prosent klar for til tross?

#modigsomenløve #unnskyldninger #Denperfekteløgnen#hoppidet #utfordring #tasjanser 

Studielånutfordring. Status halvveis

I et halvt år har Kjersti Gulli og jeg rundet det vi betaler i studielånet opp til nærmeste 100. Hun har mindre lån enn jeg har, så hun runder opp til 1200, jeg runder opp til 2100. For henne var det opprinnelig 53 kr ekstra i måneden, for meg ble det opprinnelig 60 kr ekstra i måneden. I løpet av perioden mellom betaling i mai og betaling i juni, gikk renten på lånet ned, som også påvirket den månedlige betalingen

Formålet er å sjekke følgende: 1. Sparer man på å betale litt ekstra? (Dette sees på rentene) 2. Hvordan påvirkes betalingsplanen i lengden av ekstra innbetalinger? 3. Hvordan påvirkes den månedlige regningen av ekstrabetalingen? 

For å sjekke disse tingene må jeg først vite hvor mye penger jeg har betalt ekstra hver måned og jeg må sammenligne betalingsplanen jeg tok bilder av i romjula med de jeg finner hos Lånekassen i dag. 

Først: Hvordan utviklet avdragene seg mellom januar og juni? 

Tallene som er viktig å få med seg fra denne tabellen er hvor mye jeg har betalt ekstra: 379 kr, og hvor mye renter jeg har betalt: 2882,60 kr. Det var et hopp mellom mai og juni pga lavere renter. Ellers gikk lånet ned litt og litt. Det litt spesielle er at neste måneds innbetaling ser ut til å bli lik denne måneden (med 73 kr ekstra). Så logikken og systemet ser jeg ikke helt. Vi kan uansett allerede nå svare på spørsmål 3: En liten sum ekstra påvirker lånet litt. Avdraget synker. La oss se hvordan 379 kr har påvirket lånet. 

Min samlede gjeld, per 25. juni er 261.231,89 kr. Det som var planlagt ved årsskifte var 261.595,85 kr. (Se nedenfor, bildet til venstre) Forskjellen er 363,96 kr. Når jeg har betalt inn 379 kr ekstra, må jeg si at det er litt skuffende at ikke forskjellen i det minste er det beløpet.. Jeg kan heller ikke skjønne hva som er årsaken til forskjellen.

La oss se på selve avdraget, mellom forventet (venstre) og reelt (høyre) obligatorisk betaling for denne måneden. Forventet betaling var totalt 2040 kr, hvorav 484,55 er renter og 1555,54 kr er til lånet. Reelt var det obligatoriske beløpet 2027 kr hvorav 1545,02 kr ble satt til lån og 481,98 kr er renter. Differansen mellom obligatorisk innbetaling og reelt innbetaling er 10,53 kr. Renten har blitt 2,57 kr lavere enn forventet. Det er to usikkermoment her, som vil gjøre utslag på det jeg har betalt i renter. Det første er som nevnt at renten har sunket. Det andre er at den 15. var på en fredag, og betalingen ble ikke registrert før på mandag. Det er derfor muligens tre dager ekstra med renterutgifter registrert. Hvis det er tilfellet, vil renten vært ganske mye mindre, om den hadde blitt registrert på fredag. 

La oss nå sammenligne desember 2018, hvordan den så ut i desember i fjor, og hvordan den ser ut nå i juni (med forventning på ingen ekstra betaling mellom nå og da). 

Sammenligner jeg totalt innbetaling, er den originale betalingen 2040 kr. Nå er den 2027. Det er en redusering på 13 kr. Lånet var i desember 2017 forventet til å ligge på 252.156,17 kr. Nå er den forventede summen 251.762.95 kr. Det utgjør en forskjell på 393,22 kr. Det er litt mer lovende, med tanke på at jeg har betalt inn 379 kr ekstra. Det betyr det er en ‘fortjeneste’ på 14 kr. 

Rentene var forventet å være 452,15 kr, mens de er nå forventet til å være 433,14 kr. Det er en redusering på 19 kr, som også er penger ‘tjent’. Rettere sagt er det penger som nå vil redusere lånet enda mer!  

Hvordan har rentene entret seg (For å ha dokumentert det)

Originalt: 

Renten nå: 

Renten har sunket fra 2,168 % til 2,159 % og skal videre reduseres til 2,08% fra og med 1. juli. Det betyr at min opprunding av beløp betalt, vil ha en enda større virkning. 

Til slutt, la oss se hvordan 379 kr har påvirket lånet på langtid. 

Over ser vi den betalingsplanen som var satt opp første januar. Nedenfor ser du betalingsplanen ETTER 15. juli. Hvis du ser på “Lånebeløpet” nedenfor, er det lavere enn lånet jeg har registrert over. Det er fordi regningen for juli allerede er regnet som betalt her. Snodig men det eneste som passer. Jeg ønsker derfor ikke gå så nærme akkurat dette tallet. Da er rentene mye mer interessant. Forventet renter å betale frem til lånet er nedbetalt, var i desember 38.645,47 kr. Fra august er det 34.233,17 kr. Differensen er 4412,30 kr. La meg minne på at jeg bare har betalt inn 2882,60 kr i renter. Selv om vi legger til det vi kan forvente å betale i juli som renter (450 kr), som gir en total rentebetaling: 3332,60 kr. Hadde jeg ikke betalt ekstra og hadde ikke rentene gått ned, skulle “Renter å betale” i dag vært “Renter å betale” i desember minus faktisk betalte renter. Hvorvidt det er mest pga ekstra betalingen eller nedgang i lånet som er årsaken, vet jeg ikke. Det er en kombinasjon av begge, men jeg mistenker at renteendringen står for de største forandringene… 

Helt til slutt vil jeg sammenligne det som er de forventede to siste årene i lånet, men som selvfølgelig ikke blir det. Jeg skal jo ha betalt tilbake før den tid! 

Over ser vi hva de to siste årene av lånet var forventet i desember 2017. Nedenfor er de forventede to siste årene per i dag. Jeg skal selvfølgelig være ferdigbetalt LENGE før 2030, men det viser endringer i lånet. Det siste året er ikke et fullt år, som er årsaken til en lavere sum her. Betalingen som er forventet i 2029 er 158,88 kr mindre, etter jeg har betalt inn 379 kr ekstra i år. Det er ikke mye, men husk at det er 158,88 kr mindre i 10 år, årene 2019-2029. 379 kr har derfor redusert betalingen disse årene med 1588.80 kr. Det er en kjekk tilbakemelding å få. Det siste året, 2030, er forskjellen 105,86 kr.  


Alt i alt er jeg fornøyd nok. Jeg har ikke merket i dagliglivet at jeg har betalt ekstra på studielånet og det var jo poenget. Det har blitt redusert med en krone her og der, helt til rentene sank, men den kronen her og der, vil vokse i løpet av tiden so går. Det eneste irriterende er at jeg ikke kan sammenligne helt 100 % siden rentene har endret seg. Det kan jeg dessverre ikke gjøre noe med og må bare leve med det. 

Nå har Kjersti og jeg kun 6 måneder igjen av utfordringen vår, men du er selvfølgelig velkommen til å bli med. Rund studielånet opp til det beløpet du ønsker, og betalt det hver måned. Du trenger ikke å gjøre noen endringer inne på Lånekassens sider, du kan endre betalingen i nettbanken din. Utrolig greit. 

Tar du utfordringen? 

#økonomi #studielån #lån #gjeld #utfordring #rundeopp #ekstrabetaling #ekstrabetalt 

Uke 25 budsjettet. De store utgiftene unnagjort

God morgen på denne siste mandagen i juni og forberedelse til siste uke. Da er det greit å vite at pengene strekker helt i mål Det kommer mine til å gjør, men har det skjedd noe uforutsett for deg? Det minner meg om noe! Har du husket reiseforsikring før du reiser på ferie? Ting skjer når man minst har behov for det og skjer det mens dere er på ferie, er det ekstra greit å ha eksperter og assistanse på telefonen nesten umiddelbart. 

Uken etter lønning er den største utgiftsuken i mitt budsjett. Alle lånene blir betalt, Felleskostnadene blir betalt, mobil og strøm, og nå spesielt for denne måneden, har jeg betalt for ny forsikring. Det vil spare meg penger, og nå som jeg har betalt, føler jeg meg komfortabel med å si opp den gamle uføreforsirkingen min. I tillegg fikk jeg låne bil i helgen, og fylte derfor opp med diesel. I begynnelsen av måneden lånte jeg bil av pappa for å kjøre meg selv og en vennegjeng på bursdagsfeiring, og hun ene insisterte på å betale 100 kr for det. Derfor fylte jeg opp for 400 kr (var litt uoppmerksom og gikk 1,32 kr over. “Kjempekrise”, hehe! Neida, det løser jeg raskt. Spesielt siden jeg har fått 8,15 kr ekstralønn denne måneden! Fordi jeg er inne i mitt tredje år på ekstra jobben, har jeg fått  et lite lønnshopp for det jeg har jobbet dette året. Siden det bare er en helg med ca 12 timer, utgjør ikke den summen så innmari mye som du ser! 

Studielånet ble trukket fra kontoen min i uken som var før, men ble ikke registrert hos lånekassen på mandags ettermiddag uken etter. Derfor fikk jeg selve betalingen med i forrige ukes budsjettoppdatering, men måtte legge til rentene denne uken. Det betyr at rentene jeg betalte, også gikk for de tre dagene helgen varte, og er høyere enn jeg forventet. Men det betyr bare de blir lavere neste måned. 

La oss se hvordan disse utgiftene påvirker budsjettet

Alle lånene er nå betalt. Legger du merke til den blå streken under hver post? Denne representerer hvor mye av innbetalingen du har betalt, går til renter. Det er en god påminner og motivasjon til å betale litt ekstra hver måned. Jo mer som betales inn, og rentene holdes på samme nivå, jo mer av linjen blir blå.  

Husholdskostnadene er helt ferdigbetalt. Ikke noe ekstra på mobil, det er skjønt. Felleskostnadene og A-strøm vil være det samme ut året, med mindre noe ekstra ordinært skjer. 

På transport hadde jeg i forrige uke, lagt til en + 100 kr i potten, som sammen med mine 300 kr, betydde at jeg hadde 400 kr her. Så, når jeg pumpet, ble jeg litt uoppmerksom, og stoppet rett over, i stedet for rett under. Men siden jeg har en ekstralønn på 8,15 kr er det ikke et problem! 

Jeg må bare endre summen, og har fremdeles noen kroner igjen av lønna! HAHAHA

Siden jeg satte av 1000 kr for ny forsikring, har jeg også her 20 kr å bruke, det gir en totalt 27,noe som jeg kommer til å sette til sykkelkostnader. Posten jeg holder på å bygge opp igjen etter servicen i vår. 


Det var en kort oppsummering av forrige uke, på pengene mine sin side. Jeg er klar for månedens siste uke og min svogers bursdag. Jeg har ikke peiling på hva han ønsker seg, eller hva jeg skal gi han. Men pengene er spart opp, klar for bruk! 

Dersom du liker de ulike grafikkene jeg har laget, kan du følge meg på Pinterest, hvor jeg legger de ut fortløpende, (med mindre de er nødt til å kobles sammen med et blogginnlegg for å være meningfullt. Trykk HER for å komme til Pinteresten min. Jeg har også ordnet en Instagram-konto for bloggen! Søk etter Voksentilslutt, så finner du meg. 

Nedenfor legger jeg noen linker til innlegg som har med budsjettering, om budsjettappen jeg bruker og diverse annen nytting informasjon, skulle du ha flere spørsmål om budsjett. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#budsjett #penger #plan #økonomi #livsstil  #pengeressurser #BalansereBudsjett #regnskap #personligøkonomi  #ekstralønn

Bygg din selvtillitt med Youtube?

I 254 dager skal jeg nå motta små videoklipp fra ulike mennesker, som har noen lure ord om selvtillit og selvbildet. Nå må jeg si at noen er bedre enn andre, men siden klippene kun er maks fem min, gjør det ikke så mye. 

I forrige uke skrev jeg først om dette opplegget og du kan lese om det her: Daglige tips om hvordan jobbe med selvtillit og selvbilde Her deler jeg også den første videoen. Kommenter nedenfor hvilken at tipsene som talte mest til deg, og gjerne hvorfor. Da husker du det bedre også!

Følger kommer video fra dag 2 til dag 7. 

Tom Cruise om hvordan det ikke finnes en oppskrift, vi må bare lytte til vår egen stemme og få selvtillit til å bruke den!

 
Eric Thomas snakker om at du må vite hvor grensene dine er. Du kan ikke la andre trå over grensene dine, det forstyrrer og hindrer din egen utvikling. 
IVW5De-uYvs
 
Iyanla Vanzant snakker om din egen følelse av selvverdi. Slik du dømmer din egen verdi, vil andre også. Jeg elsker utfordringen hun gir her i denne videoen. Det skal jeg begynne med. 
aFHJ6_qlyHw
 
Evan Carmichael snakker om frykten for å begynne noe nytt. Med å øve på å overkomme den, med å gå imot frykten, øver vi opp muskelen som modighet er. 
VA41d39DfZo
 
Lilly Singh snakker om å kle deg slik at du føler deg komfortabel, stilig og vakker. Det betyr ikke at man trenger å gå utfordrende kledd! Da er man ikke komfortabel. Er du redd for at trusa skal vise, går du ikke selvsikkert! 
 
 
xm5Z1g1jaT8
 
Gary Vaynerchuk advarer mot å bry seg for mye om hva andre folk sier. Selv om de sier “Dette vil du ikke klare”, og de har rett: Har de klart det? Nei, de har mest sannsynlig ikke prøvd. (Det neste kommer direkte fra meg):  Men vær litt realistisk om konsekvensene! Ikke sett deg selv i gjeld, ikke hopp fra noe høyt uten fallskjerm eller strikk, ha en plan for å komme deg ut, hvis du tar en stor risiko. 
dW4S6P87mxo

#Selvtillit #selvbilde #tips #tipstid #254videoer #lister #tropådegselv #værikkeredd #værikkereddforandresmening #dresstoimpressyourself #kledegfordegselv #Frykt #passpågrensene #lytttilegenstemme

 

The Power of Habits, fra forfatter selv

Vi er vanedyr, som ikke er en dårlig ting. MEN vi kan også legge til oss dårlige vaner, som kan hindre like mye som gode vaner hjelper. Med å forstå hvordan vaner fungerer, vil vi også lettere kunne endre de dårlige og bytte de med gode. 
Jeg skrev litt om det på tirsdag (Trykk her for å finne det), og nedenfor finner du en Tedtalk hvor forfatter oppsummerer. Det er super interessant og jeg anbefaler boken på det høyeste! Jeg fant faktisk ‘min’ lydbok på Stavanger Biblioteks app!  
 
OMbsGBlpP30

#vaner #dårligevaner #godevaner #lagevaner #signal #trigger #resultat #premie