Søndagsrutine. Siste dag i måneden.

Ãkonomiske rutiner for søndag à balansere et budsjett

Siste søndag i måneden, siste dag i måneden og vi kan ferdigstille budsjettene våre, samtidig som vi gjør ferdig neste måneds budsjett! Har måneden gått greit? Har du en del overskudd? (Jeg tror jeg har det, men skal inn å sjekke nå etterpå).

Oktober er måneden hvor vi har Halloween, og er dette måneden Black Friday skjer? Hvis det er i november, så kan det kanskje være greit å spare opp penger til Black Friday, dersom det er noe du ønsker deg? 

Personlig skal jeg se om jeg kan få tak i en robotstøvsuger. Den kan gå av seg selv, så da får jeg sopt opp støv, uten å selv måtte gjøre noe. Det kan være greit. Litt mer penger satt til siden før det altså. (Jeg sjekket nettopp, Black Friday er i slutten av november, så da blir det å spare opp litt!)

Uansett! Lykke til med budsjett for ny måned!

#økonomi #budsjett #rutine #søndagsrutine #sparepenger #blackfriday #forberedelse
 

Inspirasjon Backbeat

Kari Westergaard og Robert Dyrnes selger Backbeat. Bildet tatt av Kent-Einar Myreng og artikkel skrevet av Hege Skog

Dagens inspirasjon er en dame som går sine egne veier og bare gjør ting selv om små-surrete klassekamerater ikke helt skjønner hva hun driver med. Dette er en tidligere studiekollega som jeg traff helt tilfeldig mens jeg studerte i Tromsø et halvt år. Jeg vet ikke en gang om hun husker meg men jeg har lat meg imponere ‘from afar’, i lang tid. 

Dette er dama som gjorde noe jeg aldri hadde hørt om før. Hun betale ned studielånet sitt før hun gikk videre på masteren og jobbet flere jobber for å unngå å ta opp nytt lån. Når jeg repeterte det jeg har blitt fortalt over alt: “Studielån er jo det beste lånet”, så hun bare litt oppgitt og trist på meg. Om hun sa det, eller jeg har tolket det slik i ettertid husker jeg ikke, men jeg sitter fremdeles igjen med svaret hennes: “Det er jo fremdeles et lån”. Jeg følte meg svært ung og uerfaren rundt henne. Gift/samboer og med stebarn, hadde jobbet mellom bachelor og master, DJ, konsert arranger, selvsikker, ja jeg vil aldri kunne være like kul som henne. Denne dama oset coolhet, ikke på andres premisser, kun på sine egne. 

Jeg hadde henne på FB noen år, men siden vi aldri kommuniserte, antar jeg at jeg har forsvunnet i noen av ryddeskauene hennes. Jeg burde ha noen av de jeg også men har ikke lyst til å risikere å utelukke noen, selv om de sikkert ville luket meg ut om de hadde gått igjennom sine lister. Jeg var i hvert fall venn med henne lenge nok til å få med meg at hun og mannen åpnet en Vinylsjappe i Tromsø: Backbeat: Kaffe og Vinyl. Og lenge nok til at jeg fikk likt og følgt butikken på FB. Slik har litt og litt nyheter fra den kanten fulgt meg i alle 7 år siden butikken ble åpnet. 

De har arrangert minikonserter, de har skjenkebevilging, de har sosialt samvær, folk kommer langveis fra for å handle hos de. Ikke bare som den eneste vinylbutikken i Tromsø og omgjeng, de er den eneste musikkbutikken, siden Platekompaniet la ned for noen år siden. 

Så denne uka kom det en ny nyhet: De ønsker å selge butikken og får de ikke solgt, legger de den ned. De har rett og slett litt for mange jern i ilen. To butikker/kafeer, eiere av ikke et, ikke to men TRE plateselskap, arrangører av diverse konserter og festivaler, familie og barn. Ja, tiden strekker ikke til. Som det står i artikkelen jeg skal linke nedenfor: “Det går ikke å jobbe 6 og en halv dag i uka i lengden. Og det har de sikkert gjort siden 2011 når butikken ble åpnet. 

Det er ikke det at butikken ikke er lønnsom. Man blir ikke rik sier de, men de er lønnsomme. De har bare ikke tid. Og det ser jeg. Så jeg håper de finner kjøpere til stedet. 

Selv om de finner kjøpere, vil det bli litt trist for min del. For det er den siste koblingen hvor jeg kan se hva en fantastisk inspirerende dame driver med. Jeg kan ikke lengre smugtitte og la meg inspirere på avstand. Men jeg får finne andre. Og kanskje tikler det ut en artikkel nå og da fra mine Facebook venner som fremdeles befinner seg i Tromsø. Hvem vet? 

Uansett: Dersom du elsker vinyl, kaffe, være vertskap, arrangere konserter, servere øl og annen drikke til folk som deler din store lidenskap, bor eller kunne tenke deg å flytte til Tromsø og har pengene til å kjøpe en vinyl-butikk: Her er din mulighet!  

Du kan trykke på bildet over for å komme til artikkelen, eller du kan trykke på linken her: Byens eneste platebutikk er til salgs.

Her har du et leserinnlegg som ble skrevet etter at nyheten ble sluppet: Bystatusen til Tromsø står for fall. Et kraftsenter i Tromsøs musikkmiljø legger ned. Det vil gjøre oss til en litt mindre by.

#folktilinspirasjon #musikklivet #Inspirasjon #entreprenør #musikkgrundere #grunder #backbeat 

One big happy life: 8 effektive sparetips

One big Happy Life blogg bilde

One Big Happy Life er en youtube og blogg (trykk på bildet for å komme til bloggen deres) som jeg både liker og er litt uenig med til tider. Dette er et par som er kjempe smart, motivert og ambisiøs. Tasha er blitt en Oprah ambassadør og er nå en samarbeidspartner til The Financial Diet (Link til Youtube-kanalen om du ikke kjenner til de). 

Her har de noen skikkelig gode sparetips, som du absolutt bør høre på. JEG bør høre på de også, jeg må innrømme jeg er fæl til å utsette å fikse ting og må ofte ….. Vent, det ble en spoiler! 

Uansett, her er 8 effektive sparetips. 

IUzSyId0hpE

#onebighappylife #youtubeinspirasjon #økonomi #sparetips #effektivsparing #penger #budsjett #tjenmer #reparer #beomrabatt #salg

Kåkånomics: Nordens første, beste og morsomste økonomifestival

Kåkånomics, Nordens første, beste og morsomste økonomifestivalKåkånomics, Nordens første, beste og morsomste økonomifestival, arrangeres for andre gang, nå i midten av oktober. Fra onsdag 17. til lørdag 20. oktober, holdes det foredrag, seminar og diskusjoner om økonomi og samfunnet rundt omkring i Stavanger. I år har jeg meldt meg som frivillig. 

Hvorfor er det viktig med en økonomifestival? 

En økonomifestival vil gi oss en morsom og interessant mulighet til å se alternativ synspunkter og gi oss ny informasjon. Økonomi er den viktigste ‘ikke naturlige’ ressursen vi har i verden. Vann, luft og mat er viktigere, men har man penger, kan man kjøpe det. Penger spiller inn på alt annet i livene våre og det er for de fleste av oss, en begrenset ressurs. Med en gang det er en begrensning, må det også bli en prioritering. Vi som budsjetterer har blitt mer bevisst på dette men som en gruppe, er det vanskelig å sette de prioriteringene. Det ser vi nå med bompengedebatten som pågår. 

Hva skjer? 

Fordi økonomi påvirker alle aspekter i livene våre, er også temaene på festivalen svært varierende og godt er det! Vi har alle ulik interesse, så mens noe vil være mer interessant for meg, er det ikke nødvendigvis mer interessant for deg! Alle foredrag er selvfølgelig ikke på plass enda, men dette er de jeg gleder meg mest til så langt! Jeg vet ikke om jeg får sett alt sammen, det kan hende de pågår samtidig, og det kan hende jeg må jobbe litt under noen av de, men jeg kan jo håpe!

Jeg er 100 % sikker på at skattesystemet vårt er hovedårsaken til at vi i norden har det mest rettferdige samfunnssystemet i verden. Harald Eia var på en TED Talk for viste, med tall basert på statistikk, hvorfor dette stemte. Du kan se Ted-talken her. Uansett. Vi bruker mye penger på selskaper som ikke skatter tilbake til det norske folk, jeg kjøper selv alle bøkene mine på Amazon, men disse selskapene holder til i et vakuum og ingenmannsland, hvor de betaler svært lite og pengene de tjener går til et færretall i ledelsen. For mens lønningene til sjefene er astronomiske, sitter ikke arbeiderne igjen med like mye.. Det hele er et lite rot og jeg syns det er interessant å lære mer om tematikken 

Helt siden jeg fikk meg uføreforsikring (for et år siden) har jeg lurt på dette. For i følge statistikken vil det være en 25 % sjanse for at jeg er uføretrygdet om 20 år. Det gjør min uføreforsikring dyrere. Hva er årsaken? 

I høst inviterte diverse lokalforeninger i Rogaland Røde Kors barn fra ressursfattige hjem til Kongeparken for en dag. Det ble et rekordår, dessverre. Opprinnelig hadde Stavanger Røde Kors 400 billetter, så når 1400 søkte måtte noe gjøres. Stavanger fikk tilslutt 700 billetter og måtte si nei til 50 %. Slik var det hos de andre lokalforeningene også. Nå nærmer høstferien seg, og igjen, som alle andre år, inviterer Rogaland Røde Kors til høstferie i Ferie for alle opplegget. Igjen et rekordår. Uten at jeg har sett tallene, ble jeg fortalt på mandag, at 2 av 3 søkere fikk avslag pga plassmangel. Barnefattigdom er økende, og mens Røde Kors (og andre organisasjoner) prøver å plastre blødende sår, må det grunnleggende løsninger inn for å fjerne grobunnen til dette. 

I fjor under Kåkånomics, kom en av foredragsholderne på banen og mente neste finanskrise ville berøre oss her i Norge, pga gjeldsbobla vi er i (gjeldsbobla er en annen grunn til at jeg jobber så hardt med gjelden min). Dette er derfor et svært interessant tema!

Det er svært mange ‘synsere’ på sosiale medier, som har mye å si om innvandring. Jeg vil gjerne ha noe fakta å slå i bordet med, når folk begynner i det lange og det brede om ting de har hørt noen ganger, finner logisk så det er unødvendig med kildekritikk, og så roper man det ut som fakta. Som enkelte politikere har klart å komme langt i karrieren sin på. 

Bistand, her finnes det vel ting vi vet ikke fungerer, men vet vi hva fungerer? Prøver vi å si at bistand skal være ‘one size fits all’ uten å ta hensyn til hva befolkningen er vant til, hvordan samfunnstrukturen er bygget opp, hvilken nød som finnes, osv. Dette er et kjempe interessant tema. 

Hovedkonferansen er på torsdag, og fremtidsbyen er jo et supert tema! Jeg gleder meg allerede!

Ser man på fond er det en klar sammenheng mellom de som fokuserer på fornybare ressurser og de som investerer hvor pengene ligger. Hvor lenge kan man velge de som er etisk riktig, når det er mindre penger å tjene der? 

Etter et par år med sesongarbeid med turisme, er dette et kjempe aktuelt tema. Det er en utfordring og en samfunnskostnad å ha så mange turister samlet på en slik liten, utfordrende tur. Kjøper de nok når de er her til at skattepengene til staten betaler for redningsaksjonene. Tjener de som holder stiene ved like nok, til å faktisk holde de vedlike? Samtidig er jo allemannsretten en nøkkelstein i norsk kultur og tar vi betalt, ødelegges den. 

Jeg var på grensen til å være litt skolelei, helt til vi flyttet til Malaysia og jeg begynte på en amerikansk skole. Friheten til å gjøre ting på min måte og nysgjerrigheten fikk vokse her, jeg begynte å lese for moro skyld, ikke fordi læreren sa det og alle andre fag ble også interessant. Kan den norske skole klare det samme? 

Som en Rogalandjente er det alltid litt olje i blodet mitt, selv om jeg ikke har noen i familien som har jobbet på plattform. Å jobbe i ‘oljå’, det er alltid nært for alle her. For oss i Rogaland, er ikke de som jobber i ‘oljå’, noen langt borte. Det er foreldre, venner, naboer, barn. Jeg vil nesten si at de fleste jeg kjenner her i Stavanger, har vært borti ‘oljå’ på ett eller annet tidspunkt i karrieren. Så det er svært interessant å vurdere hvordan fremtiden blir. 

Hvis olja tar slutt i løpet av de neste 10 årene, er det noe vits i å utdanne oljeingeniører? Har studieretningen til folk endret seg, siden oljenedgangen begynte i 2014? 


Er det ikke mye spennende? Og dette er det jeg syns var mest interessant. Det er mer. Du kan besøke Kåkånomics på deres hjemmeside: http://www.kakanomics.com/ Der kan du også holde deg oppdatert. Du kan også like deres FB side, så får du de nye arrangementene med deg fortløpende. Søk på Kåkånomics på facebook. 

Gi lyd dersom du tenker å dra, eller om du hadde ønsket du kunne dra! 

Ha en helt flott, uperfekt dag! 

#kåkånomics #økonomifestival #økonomi #penger #Stavanger #skjeristavanger

Endres: Lån, gjeld og kjøkkenoppussing!

motivasjon inspirasjon budsjett kostnad mål drøm Hvordan får jeg råd?

Drømmen om å pusse opp leiligheten og spesielt kjøkkenet har blitt nevnt i over ett år. I november/desember i fjor ble de mer konkret, ettersom jeg bestemte meg for at 60.000 kr var nok penger. Så ble jeg forklart at en elektriker koster ca 10.000 kr for en dag og jeg som trengte både en elektriker og en rørlegger, ble plutselig litt mer usikker. Derfor har jeg økt beløpet jeg ønsker å bruke til 100.000 kr. Og jeg har laget en plan for å spare opp beløpet. 

Endret betalingsplan..

Opprinnelig var planen å betale tilbake så mye som mulig, så fort som mulig, på alle lånene, fokus på lånet jeg har hos mamma og pappa. Men hvordan får sparing plass inni det? Sannheten er at bortsett fra en fast liten sum til å investere i fond, har det ikke vært mye sparing. Som til slutt gjorde at jeg traff en liten vegg. 

Problemet jeg kjente på, er at det tar tid å spare opp nok penger. Jeg er uvillig til å ta opp mer lån, ikke bare koster det meg ekstra men det vil også hindre meg mer enn lånene allerede gjør for å spare til fremtiden senere. Så uansett når jeg bestemte meg for å gjøre noe, ville det ta minst ett år før midlene var på plass. Scenarioet jeg så for meg, var at jeg kom til et punkt hvor jeg var fornøyd med mengden betalt i lån, jeg var klar til å gjøre noe annet, og så ville det ta ytterligere et år minst før jeg kunne få gjennomført noe. Det kunne hende det ville gå 8 år før jeg fikk pusset opp kjøkkenet slik. 

Det hele deprimerte ganske kraftig. Og det førte til sutring, eller la oss heller si; lufting av frustrasjon, på bloggen her. Du finner innlegget her. Det førte til et kjempe godt råd fra Frk. Frontend, som jeg først kjempet litt i mot. “Dere vet da jeg har satt meg et MÅL!  Kan ikke gjøre noe mot det målet! Det viktigste er jo alltid å betale ned lånet!” Etterhvert som ideen og tanken fikk satt seg hos meg, begynte ideene å flyte. Sånn er det ofte for meg. Umiddelbar nekt, og så sakte men sikkert, synker det i meg, og jeg lar meg inspirere. 

Etter å ha diskutert saken med mamma og pappa, fant vi ut at jeg skulle kutte ned på mengden jeg betaler de hver måned og heller spare opp penger til å bytte ut kjøkkenet. 

Ny plan…

Den nye planen er som følger: Jeg kutter ned det jeg betaler til mamma og pappa til 2000 kr og sparer minst 4000 kr hver måned, øremerket ‘Kjøkkenoppussing’. Planen er å ha over 100.000 kr spart til neste sommer, hvor ferien min, tatt enten før eller etter fellesferien, går til å pusse opp kjøkkenet. Jeg vil kunne være til stedet for å slippe inn fagfolk og forhåpentligvis være ganske effektiv i arbeidet. Jeg hadde fra før rett under 60.000 kr, denne måneden runde tallet 70.000. Regner med at pengene er klar i løpet av våren. 


Det er planen, jeg er fornøyd med den. Å ha et mer kortsiktig mål kjennes utrolig deilig ut, spesielt når jeg vet at jeg kommer til å slippe å ta oppvask mer! Det er virkelig blitt noe jeg gjør aller sist. Nå kan jeg begynne å drømme litt mer! 🙂 

Håper du har en strålende dag, både litt uperfekt og god, tross høstværet (som jeg i hvert fall hører godt igjennom to glassvindu).

Ukentlig budsjettrapport: Alle regninger og dekket kurs

Å holde budsjettet oppdatert er en ukentlig oppgave som gjør at jeg hele tiden vet hva jeg har gitt meg selv lov til å bruke. Siden vi også kommer inn i den siste uken i måneden, vil jeg også kunne se hva jeg kan slappe av med, og hvor mye jeg kan bruke til å kose meg.

Det er det som er så deilig med budsjett; Det gir deg lov til å bestemme hva som er viktigst for deg, og lar deg bruke det du har uten å måtte være urolig eller redd for å bruke for mye penger. Dersom du ønsker å lese mer om budsjett generelt legger jeg ved ulike linker i bunn av dette innlegget. 

Denne måneden er litt spesielt, for denne uken etter den 15. er ikke bare uken de fleste store utgiftene trekkes. Denne uken har jeg også fått lønn fra ekstajobbene jeg hadde i juli og august. Jeg har derfor gitt meg selv litt større slingringsmon. Det at jeg i tillegg har fått over 4000 kr mer enn jeg turte forvente, er jo bare et bonus. Og bonus-bonus! I sommer fikk jeg brev fra banken jeg hadde mens jeg bodde i Sverige. De lurte på hva jeg ville gjøre med de kronene som sto igjen på konto der. Jeg hadde vel egentlig ikke glemt de pengene, men jeg hadde glemt de. Når jeg flyttet tilbake til Norge, viste jeg at jeg skulle tilbake litt, og jeg orket ikke stenge ned kontoen. I stedet passet jeg på at det var minimalt med penger igjen der. Når jeg fikk tilbud om å flytte det som var (uten at jeg husket hvor mye det var akkurat), til min norske konto, takket jeg selvfølgelig ja. Så det ble 450 kr det. Ikke så veldig mye, men alle munner drar! 

Minne kontobevegelse denne måneden. Jeg har vært på kurs med Røde Kors, hvor reise og mat er dekket. Det har vært utrolig givende og jeg har sovet mye etter pga det mentale arbeidet jeg har gjort i helgen. Nå er jeg mer beredt og er blitt bedre rustet til å jobbe med kollegastøtte og beredskap på det psykiske plan. Jeg kommer til å få igjen en del av pangene jeg har brukt i helgen, jeg må bare fylle ut en reiseregning. Felleskostnader, strøm, mobil, lån, forsikring. Alle de store utgiftene har gått denne måneden.

Som dere kan se, har jeg 4878,40 kr til overs å budsjettere. Studielån og boliglån er dekket, nå må jeg bare betale mamma og pappa for lånet deres. 

Jeg setter til sides 100 kr ekstra hver måned for strøm, nå frem til nyttår/januar. Årsaken er selvfølgelig at strømprisene har gått opp, usikkert hvor mye. I stedet for å øke A-strømprisen med 100 kr, beholder jeg de i min bank og tjener litt renter på de. 

Når jeg la inn den ekstra kostnaden jeg har hatt med taxi til flyplassen og buss tur-retur til flyplasshotellet ved Gardermoen, har jeg gått over på transport. Disse pengene får jeg selvføgelig igjen, men ikke før til neste måned. Så da blir det en ekstra inntekt, mens det denne måneden er en ekstra utgift.  

Siden jeg har så mye til overs denne måneden, håndteres underskuddet lett, med å øke kostnadsposten til 900 kr i stedet for 700. 

Når jeg kom til matkategorien innså jeg at jeg har glemt å legge på at jeg har tatt ut 1000 kr for å betale for mat og slikt. Så det fikset jeg raskt. 

270 kr igjen å handle for, pluss de 700 kr igjen i lommeboka. Det, pluss restaurant, blir nok brukt i løpet av uka. Pga stormen som var her på fredag, når venninnene mine og jeg skulle på 100-kr uka, ble det ingen tur (trær blåste bokstavelig ned i veien mellom oss og Sandnes sentrum, både utenfor hos meg og for to venninner). Vi skal derfor ut denne uken, til litt dyrere priser selvfølgelig. 

Forsikringen har gått ut som normalt. 

Nå har jeg allikevel over 4500 kr igjen å budsjettere. 

Vi nærmer oss jul, og jeg har i to-tre år sagt til pappa at hans julegave/bursdagsgave er penger til sykkel. To-tre år med gaver (inkludert en 60-års dag) er noen kroner. Men sykkelen er ikke kjøpt og pengene er gått til andre ting. Nå som det er høst og sykkelsalg, håper jeg å få han avgårde for å velge ut sykkel. Derfor øker jeg beløpet på gave-bufferen med 2000 kr. 

 

Resten setter jeg til det jeg sparer opp til oppussing av kjøkken. Målet er å ha 100.000 kr i løpet av våren, slik at ferien min neste år kan være å pusse opp kjøkkenet! Og som dere ser helt øverst på det bildet over, nå er hver krone brukt.


Det var rapporten for uke 38. Utgiftene har gått ut, uten problem og samtidig har jeg fått inn en god del ekstra penger. Det er alltid gøy!

Har ditt budsjett går som det skulle denne uken og måneden? Hvis ikke, må du vurdere om du må tjene mer penger eller kutte forbruket med. Det er de eneste alternativene som er. Lykke til med siste uken i september!

Og, slik jeg lovet, her er ekstra-informasjonen om budsjett jeg lovet i innledningen!

#budsjett #penger #plan #økonomi #livsstil  #pengeressurser #BalansereBudsjett #regnskap #personligøkonomi #blogg #blogger #oppussing #kjøkkenoppussing #minibuffer #julegave

Søndagsrutine: Siste uke i september!

Det er allerede siste uke i september! WOW!

  • Hvilke utgifter har du hatt denne uken? (De fleste mine er gått denne uken)
  • Hva skjer neste uke?
  • Har du noen store utgifter igjen?
  • Har du gått over på noen punkter?
  • Har du nok til overs til å kjøpe noe spesielt til deg selv? Dette er noe nytt jeg vil prøve. Har jeg noe ekstra til overs siste uken, skal jeg prøve å samle det å gjøre noe spesielt for meg selv. Jeg vet ikke helt hva enda? Kanskje en juice fra Joe and the Juice. Kanskje en ny ull-BH fra Pierre Roberts… Vi får se!

Budsjettoppdatering økonomi søndagsrutine rutine vane

#budsjettrutine #rutine #budsjett #økonomi #penger #søndagsrutine

 

Youtube: Morgenrutiner til div. suksessfulle mennesker.

Yawn
Licensed from: leeser / yayimages.com

Ønsker du å bli suksessfull i noe, uavhengig av hva det er du ønsker å bli suksessfull i, bør du finne noen som er suksessfull i det, og se hva det er de gjør. Her følger morgenrutinene til diverse suksessfulle folk, i penger og forretning. 

Buzzfeed har to av videoen. Her er den første og er en gruppe som følger rutinene i uke. Den har kvelds og morgen-rutiner, ikke bare morgen rutiner.

ec-qGLAnReg

Her er reelle vaner som ‘livs’ eksperter deler. 

LmO5aLvwe8A

Og hvem lar seg ikke imponere av Oprah? 

Dwe_Ap1SvQo

#morgenrutiner #rutiner #vaner #kveldsrutiner #suksess #økonomi #forretning #Dagligleder 

Coco Chanel, dokumentar om en ekstra ordinær kvinne

Går du med en drøm i magen og ønsker å få det ekstra pushet til å gå for det, er mitt store tips å se på de som allerede har gått for det! Og det er så mange å gå for! Bare denne uken så jeg en video om rutinene Oprah har på dagene sine, og jeg er også leste en del om Gunhild Stordalens nye bok. 

Allikevel er det noe annet jeg skal dele i dag. Her har du en dokumentar om Coco Chanel, en jente som vokser opp på et barnehjem og blir en av de første verdenskjente designerne, som endrer kvinners mote dramatisk. Jeg er ganske imponert over det drivet hun har hatt, og mens jeg nok garanter ikke hadde gjort de samme valgene som Coco, ville jeg heller aldri ha nådd hennes suksess på den tiden. 

Du trenger 45 min når du skal se denne dokumentaren men har ikke været roet seg når du begynner å se videoen her, så har du jo kjempe god tid!

4nCMFnF1VtQ
#youtubeinspirasjon #cocochanel #chanel #inspirasjon #entreprenør

Sparetips: Kjøp et annet merke av favorittmaten/drikken/snacksen.

Sparetips er å kjøpe noe annet enn favorittmerket i snacks, mat og drikke. Og ikke kjøpe nytt før dette er tomt.

Dette er et sparetips som ikke er så kjent, det å ikke kjøpe det vanlige merket av favorittmaten/drikken/snacksen men et annet merke. Tipset brukes når du ønsker å kutte ned på forbruket av denne varen. Når du kjøper varen i et annet merke, som selvfølgelig smaker litt annerledes, vil du mest sannsynlig ikke like dette merke like godt som det som er din favoritt. Hvis du lover deg selv at du ikke skal kjøpe favorittmerket ditt før du har spist/drukket opp det du nå har kjøpt, og du spiser/drikker mindre av det fordi det frister mindre, kan du ikke la være å spare penger. 

Dette har jeg oppdaget med sjokoladepulver. 

Etter jeg sluttet å drikke cola, har forbruket av sjokolademelk skutt i været. Jeg har drukket MINST ett glass om dagen, pluss jeg har begynt å bruke det som søtnings og smakstilsetning til havregrøten min om morgenen. En stor Nesquick-pose har derfor blitt kjøpt 1 til 2 ganger i måneden. Dette er en usunn vane og det blir en dyrere vane. Ikke i forhold til cola-drikkingen, men i forhold til å ikke ha vanen… 

Så i forrige uke, var jeg tom for sjokoladepulver. Når jeg kom på butikken hadde de bare en liten pose Nesquick, som er halve størrelsen men IKKE halve prisen kan du tro! Jeg fant derfor ut at jeg skulle prøve en billigere variant. Det kunne jo hende jeg faktisk likte denne bedre, og da var det penger spart! 

Det er penger spart men ikke fordi jeg likte den…. 

Første morgen etter jeg hadde kjøpt posen, åpnet jeg den opp og laget frokosten min. Det lukter som om du åpner en kakao-pakke, bare litt mer kvalmende. Kjøleskapsgrøten lages raskt, lokket skrus på og legges i baggen for å tas med på jobb. Så forsøker jeg å blande dette i melk for å drikke. Jeg får det i meg men pga den sterke lukten, blir jeg småkvalm. Siden har jeg ikke drukket sjokolademelk.

Det har nå gått en uke og hadde jeg hatt Nesquick-pulveret, ville jeg ha nærmet meg en halvtom pose. Det er ikke tilfellet nå! Fordi pulveret funker greit til kjøleskapsgrøten (spiser den på jobb, da er lukta borte), skal jeg ikke kjøpe mer før posen er tom. Det vil ta sin tid. Heldigvis. 

Så får vi se neste gang, om jeg kjøper det jeg liker eller det jeg tolererer. 


Er dette et tips du har forsøkt før? Kunne du tenke deg å forsøke? Ta din store mat-snacks svakhet, og kjøp et annet merke, til noe som nesten er det samme. Og se om det fungere!

#sparetips #økonomi #personligøkonomi #spare #snacks #sjokolademelk