Video: 7 ting å tenke på, før du laget et budsjett!

Det er i hvert fall 7 ting du kan tenke litt over, før du lager ditt første budsjett.

Det er mange utgifter i desember: Med julegaver, julemat, julebord, juletrefest, og juleavslutninger. For å ikke snakke om en kaldere måned, som gjør at man kanskje er nødt til å handle noe varmere klær til seg selv eller barna på romjulssalget. 

Nå har staten hjulpet oss litt på vei, med å trekke litt mer skatt alle andre måneder og dermed tar litt mindre penger i desember. For å vite hvor mye lønn du får i desember, se på forrige lønnslipp, se hvor mye du betalte i skatt, del den summen i 2 og legg dette til lønnen din. Allikevel; er du usikker på om du får råd til alt, opplever du at lønnen ikke helt strekker til på den vanlige måneden, er budsjett kjekt å ha. 

Det er ikke komplisert å sette opp et budsjett, du må egentlig bare ha tilgang til forrige måneders kontoutskrift, markere ha som er faste utgifter, hva du pleier å bruke på mat, lommepenger, klær, og andre greie ‘kategorier’ som du ser du bruker penger på, og sette sammen et enkelt regnestykke med lønnen øverst og utgiftene ligger under med minus foran. 

Jeg har også noen tips som du kan tenke på, når du ikke har lagt budsjett før. Se videoen her! (Beklager sen posting dere, jeg glemte å trykke publiser idag tidlig!)

i9XmFLA11hs

#budsjett #personligøkonomi #økonomi

Video: Damer er bedre investorer!

Hvorfor damer bør investere mer (vi er bedre til det) og tørr Du la vær?

Damer er underrepresentert blant de som investerer pengene sine, til vår egen risiko. Generelt sett tjener damer mindre, de jobber mindre, investerer mindre og lever lengre. Alt dette fører til at pensjonsistlivet kan bli litt kjedeligere med stramt budsjett og tid til å gjøre ting som ikke koster noe. Når undersøkelser viser at de kvinnene som investerer gjør det bedre enn menn, så har vi egentlig ikke noe å vente på! I videoen nedenfor går jeg igjennom den generelle frykten og min egen for investering, hva forskere mener er årsaken til at kvinner gjør det bedre når det kommer til investering og mine egne råd. Her vil jeg legge til en ting: Dersom du har noen råd til meg eller andre, dersom du føler jeg sier noe feil: Legg igjen en beskjed i kommentarfeltet! Så er du med på å lære opp andre, inkludert meg! Og les i kommentarfeltet! Jeg har i hvert fall en nyttig kommentar som har fått meg til å tenke litt mer! 🙂 

VXmii_p2JFY
 
#økonomi #investering #penger #pensjon #personligøkonomi

Hvordan du taper penger på å ha de på sparekonto

Inflasjon, investering og sparekontoer

Visste du at du taper penger på å ha de spart i en sparekonto? Ikke mye, men litt hvert år. Det er derfor alle snakker om hvor viktig det er å investere. Formålet med dette innlegget er IKKE å få folk til å slutte å spare (har du lest noen av de andre innleggene mine?) men heller å få folk til å åpne seg mot å investere utover sparekontoer. Faktisk er jeg tilhenger av å ha penger i sparekonto og leser du helt til slutt vil du se at jeg har over 100.000 kr spart fast i vanlige banken!

For å kunne forstå hvordan du taper penger på å ha pengene i en sparekonto, må vi først forklare hva inflasjon er, hvordan det påvirker prisene og lønnen vår.

Inflasjon

Inflasjon betyr at penger mister verdien sin over tid. Dette er tydelig når vi ser at prisene på diverse ting stiger litt hvert år. Når jeg var liten kunne jeg kjøpe en kroneisen til 10 kr (mamma liker å fortelle om hvordan den kostet 1 krone når hun var liten) og colaen kostet 12 kr. I dag betaler vi det dobbelte. Det gjør ikke så veldig mye akkurat det, for vi tjener jo også mer for hvert år. Det er dette lønnsforhandlingene vært år handler om. Hadde man ikke hatt de, ville folk tjent like mye i kroner, år etter år, mens prisene for varene stiger.

Hvert år er inflasjonsraten omtrent 2 %, noen år er det mer, andre år er det mindre. Skal vi se på dette i tall, betyr det at 100 kr i år 1 må være 102 kr år 2 for å ha like mye verdi. Eller at en vare som koster 100 kroner i år 1 koster 102 kr i år 2. (se tabell nedenfor)

Så til hvordan du taper penger på å ha de spart i en sparekonto.

Prøv å husk eller sjekk hva rentene på sparekontoen din er. Har du en vanlig sparekonto ligger nok rentene der rundt 1 %. Dette er ganske vanlig for vanlige sparekontoer.

Går vi tilbake til eksemplet vårt med 100 kr, vil du i år 1 ha 100 kr. I år 2 har du 101 kr. Men verdien på pengene burde ha vært 102 for å ikke tape verdi… Du har derfor tapt 1 krone på å ha pengene dine på sparekonto! Jo mer penger du har spart i sparekonto, jo mer penger taper du.

Hva med høyrentekontoer? En høyrentekonto er en konto som har en høyere rente og hvor det er begrensninger på uttak. Noen har begrensninger på antall uttak i året, og/eller at det tar noen dager for å få pengene ut. Jeg har sjekket de beste høyrentekontoene akkurat nå, og det var fire stykk som hadde en rente på 2 % eller mer. Den beste renta var 2,10 %. Med denne høyrentekontoen tjener du hele 10 øre om du sparte 100 kr der inne.

Nedenfor ser du hvordan 100 kr blir påvirket av inflasjon, av å være spart i en vanlig sparekonto og markedets beste høyrentekonto per dags dato, over en periode på 10 år. Husk at prosentene kan endres, det er ikke likt hvert år, så denne tabellen er en forenkling. I denne kunstige situasjonen, hvor ingenting endres i løpet av 10 år vil du ha tapt 10 kr med å ha spart pengene i en sparekonto, og med en høyrentekonto vil du ha tjent 1 krone. Og dette bare med 100 kr. Hva om vi øker tallene?

Hvordan 100 kr påvirkes av inflasjon, sparekonto og høyrentekonto.

Jeg har faktisk hele min buffer spart på sparekontoer og høyrentekonto. Jeg forklarer hvorfor jeg er villig til å gjøre dette lengre nedenfor men her vil dere se hva jeg taper på å ha pengene fordelt mellom en høyrentekonto og vanlig sparekonto.

I løpet av 10 år vil inflasjon gjøre at vi trenger 119.509 kr for å kunne kjøpe det samme vi kan gjøre i dag for 100.000 kr. Samtidig vil en sparekonto ha spart opp 10.000 kr mindre enn det: 109.368 kr og en høyrentekonto vil ha tjent 1000 kr i løpet av 10 år.

Hvordan 100.000 kr påvirkes av inflasjon, sparerente og høyrentekonto.

Når du og jeg ser på disse tallene her, er det naturlig å spørre seg selv: Gjør jeg rett i å ha pengene mine i sparekonto? 

  • Dersom du ikke planlegger å gjøre noen annen form for investering og sparing enn sparekonto, da er svaret at du kan gjøre lurere ting med pengene dine.
  • Dersom du i tillegg sparer i fond eller gjør noe annet lurt med pengene dine (kjøper Munch malerier for eksempel), så gjør du mye lurt.

Dette er min tankegang:

La meg åpne med å si at i tillegg til penger å vanlige sparekonto og høyrentekonto, investerer jeg jevnt i fond. Den månedlige summen skal økes etter hvert. På sparekontoene mine har jeg 100.000 kr spart. Faktisk har jeg enda mer men fordi jeg sparer til å pusse opp kjøkkenet neste sommer, er det ikke vits i å investere de pengene. Investerte midler bør alltid ha en 5 års spareperiode for å være sikker på vekst.

Årsaken til at jeg har så mye av pengene mine i vanlige sparekontoer, er for min egen sikkerhetsfølelse. Jevnt over er anbefalingene her i Norge å ha to månedslønner i buffer, det bør dekke tre måneders utgifter hvis du er forsiktig. Jeg opplevde å bli 50 % arbeidsledig under oljenedgangen som begynte i 2014 og hvor det faktisk enda er folk som er arbeidsledig fra. Fordi jeg er enslig og eier min egen leilighet, har jeg ingen å dele utgiftene mine med. Jeg ønsker derfor å ha penger lett tilgjengelig for å klare meg selv i 6 måneder (perioden jeg gikk 50 % ledig) uten noe som helst inntekt. Jeg anser at det jeg taper på å ha pengene i vanlige sparekontoer veier opp mot det jeg eventuelt måtte betale i renter, dersom jeg mister jobben og må ta opp ekstra lån for å få hjulene til å gå rundt. Slik er pengene en forsikring.

Hva med investering i fond?

Bare for moro skyld har jeg laget en variant av tabellen over, hvor jeg også inkluderer investering i fond. Den ser du nedenfor:

Hvordan 100.000 kr blir påvirket av inflasjon, en sparekonto en høyrentekonto og investering på 8 %

Ut i fra denne tabellen burde det i hvert fall være spørsmål om HVORFOR I ALL VERDEN JEG SPARER DE 100.000 KR I SPAREKONTOER I STEDET FOR INVESTERER DE I FOND? Årsaken er rett og slett risiko. 8 % gevinst er bare gjennomsnittet. Noen år er det mer, andre år er det mindre. Dette året går jeg faktisk i minus. Hadde jeg investert alle 100.000 kr i fjor og så måttet tatt de ut igjen i år, ville jeg ha tapt ganske mye penger på det. Jeg hadde heller vært fristet til å ta opp et lån for å dekke krisen. I løpet av de neste 10 årene regner jeg med å ha en god del år hvor jeg tjener MER enn 8 % men fordi jeg ikke vet hvilke år man tjener godt på eller når en nødssituasjon vil oppstå, er det en for stor risiko å investere bufferen min. Men hadde jeg hatt 100.000 kr ekstra på sparekonto, som bare satt der i påvente av pensjon, da hadde jeg investert de umiddelbart! Spesielt nå som jeg kan kjøpe de på salg! ;-p

Alt i alt handler det om å gjøre det beste ut av det. For vi vet noe:

  1. Vi spare penger til vår egen pensjon

  2. Det er en viss risiko med å investere men investerer vi smart, investerer vi over lengre tid og tar vi ikke pengene ut før vi trenger de som gammel, har jeg fremdeles ikke hørt om noen det har gått galt for.

  3. Å spare penger i vanlige sparekontoer i banken er mye bedre enn å ikke spare i det hele tatt.

  4. Det du taper mest på er å kjøpe ting du ikke trenger og som går ned i verdi.

Noen spørsmål, noe som er uklart, noe du ikke syns stemmer? Legg igjen en kommentar nedenfor!

#økonomi #spare #sparing #investering #penger #renter #inflasjon #risiko

Video: Budsjettoppdatering uke 47. Sykdom og Black Friday

Hver uke oppdaterer jeg budsjettet mitt, og nå viser jeg det også på video!

I uken som var har jeg vært syk to dager og hadde fri på Black Friday. Fridagen var planlagt, sykdommen var ikke det. Er heldigvis blitt bedre, selv om matlysten fremdeles skrangler. På fredag begynte søsteren og jeg tidlig på kjøpesenteret og vi ga oss etter tre timer. Da begynte det virkelig å komme mye folk. Søsteren min er gravid, blir fort trøtt og måtte hjem for å slappe av. Selv krasjet jeg på sofaen umiddelbart når jeg kom hjem. Så energien var ikke helt tilbake altså. 

Selve shoppingen gikk kjempe bra og jeg kjøpte klær. Det jeg ikke sier så mye om i budsjettoppdateringsvideoen, er at jeg betalte alt sammen med kontanter. I løpet av det siste året har jeg samlet sammen kontanter fra ulike plasser. Det meste kom faktisk fra loppemarkedet i fjor men det var også noe bursdag, jule og innflytningsgaver der også. Jeg hadde TIL OG MED to ruller med mynter, med 500 kr i hver. Jeg må ha vært den første i den butikken som dro frem en myntrull og spurte om jeg kunne betale 499 kr med denne myntrullen… Det flotte med å ha kontanter, var at jeg hele tiden viste hvor mye jeg hadde igjen å bruke for. Er spesielt stolt over at ikke alt ble brukt på shopping. 500 kr mynt ble byttet ut med mamma. De 500 kr som hun vippset meg gjør at jeg ikke trenger å utsette noe til desember. 

Vel, alt dette ser dere i videoen nedenfor. 🙂 Det er ganske mange utgiftsposter denne gangen pga alle utgiftene som kommer etter lønn og korrigeringer. 

Håper dere har en strålende, uperfekt dag, så snakkes vi en annen dag! 

#budsjett #økonomi #blackfriday #syk #penger #kontanter

Søndagsrutine: Siste budsjettoppdatering før desember!

Det er nå siste uke i november, KAN DU TRO DET? Jeg sliter med tanken men stoler på at kalenderen ikke lyver for meg! 

Siden det er siste uke er det greit å se hvor du er nødt til å stoppe alle utgiftene dine eller om du har nok til å gjøre noe ekstra gøy med. Selv har jeg et overskudd på 400 kr som jeg må finne en plan for, raskest mulig, hvis ikke er jeg redd de forsvinner i det store ukjente! ….

Vet dere hva? Det som er så fantastisk med å ha trent opp min økonomiske sans, er at den hele tiden kan gå i bakhodet, mens jeg gjør andre ting. Nå, akkurat nå som jeg skriver dette, kom jeg på at den nye mini-bufferen min, den som er for ting jeg venter på skal bli ødelagt (tenner, helse, mobil, pc, turutstyr) mangler 400 kr! Det er jo nesten destiny! 

Uansett, tilbake til deres budsjett: Er planen for resten av uka klar? 

Ãkonomiske rutiner for søndag à balansere et budsjett
 

#personligøkonomi #økonomi #budsjett #søndagsrutine

Morgenmotivasjon for å få ting gjort!

Begynn morgenen med en motivasjonsvideo på Youtube!

Youtube har så og si alt og en av de tingene jeg nå bruker den til, er å få en liten dæsj morgenmotivasjon og tips for dagen. I forrige uke var det en av videoene (tror faktisk det er denne) som gjorde meg oppmerksom på hvorfor en ‘To-do’ liste ikke funker så bra for meg. Det blir et annet innlegg. 

Det er to ulike videoer jeg har lyttet til de siste morgenene, når jeg ikke var syk vel å merke. Den ene videoen er en bekreftelsesvideo mens jeg strekker og myker opp kroppen. Delvis Yoga, delvis ‘der kjenner jeg strekken’, morgen-trim. Den andre, som har variert og som spilles mens jeg gjør meg klar på badet, er videoen nedenfor et eksempel av. En halvtime med diverse mennesker som sier ulike motiverende sitater. Det aller beste med variasjonen, er at når noe ikke helt stemmer med hvordan jeg fungerer, vil det bare gå maks noen minutter før en annen en tar over. Noe er for eksempel litt for religiøst betonet for meg, men bytter jeg ut ‘Gud’ med universet mentalt i hodet, håndterer jeg det meste….

Så, hvis du på morgenen pleier å høre på musikk, radio eller noe annet, prøv på mandag å lytt til denne: 

QbAQemOMi1k

#Morgenmotivasjon #godmorgen #motivasjon #ståopp #youtubeinspirasjon #inspirasjon 

Hvilke valg tar du?

Valgene man tar blir handling, handling blir vaner, vaner blir vårt liv.

Jeg skal være helt ærlig med dere; jeg pleide å være en kvinnelig versjon av mannen til venstre, jeg er ikke helt en kvinnelig versjon av mannen til høyre enda (i hvert fall ikke med six-packen…). Men akkurat mens jeg skriver dette har jeg tømt vannflaska mi, i stedet for å drikke cola, som jeg pleide, jeg skal om 10 min sette på en “affirmation video” og gjøre morgen-strekken/morgen-bevegelsene mine og jeg skal ordne havregryn til frokost. Sant nok med sjokolademelk, men halvt og halvt med vann og melk. Så dere ser, jeg er ikke helt der. 

Uansett, det jeg vil frem til, er at det ikke er for sent til å gjøre endringer og det som fungerte for meg var å endre en ting. Jeg tok kontroll på økonomien min. For deg er det kanskje å ta kontroll på treningen, eller kostholdet, eller at du slutter med ren underholdning og i stedet leser/hører lydbøker. Jeg regner med mannen til høyre nok lyttet til enten selvhjelpsbøker eller biografier av folk han beundrer. Selv gleder jeg meg til å lese Michelle Obamas bok (den er på ønskelisten min til jul) og jeg har Mindy Kalings bok “Why not me?” i lyd-bok biblioteket mitt. Har ikke hørt den enda, det er ikke den neste men nummer 2 på leselista mi.

Tilbake til hvordan jeg kom hit. Jeg begynte å ta spesifikke valg på et område i livet. Jeg trente opp selvdisiplinen min når det kom til personlig økonomi. Og mens jeg lærte om personlig økonomi, fant jeg ut at folk som er suksessfulle leser hele tiden og prøver alltid å lære seg nye ting. Siden jeg alltid leser skjønnlitteratur, og brukte mye tid på pc-en for å se underholdning, byttet jeg bare ut noen av programmene og bøkene. Jeg lærte mer om selv-disiplin, jeg lærte mer om hva man kan gjøre selv, jeg lærte mer om hva suksessfulle mennesker gjør. 

“Hvis du vil bli virkelig god i noe, find noen som allerede er god i det og gjør det de gjør.”  

Det er det jeg gjør. Det er ikke en spesifikk person jeg beundrer akkurat her og nå, det er flere. Med å lære om ulike ting man kan gjøre, vil jeg kunne finne det som passer for meg. Hva som bør være min morgen rutine, hva som bør være min kveldsrutine. Hva som bør være mine valg. Og hver ting jeg prøver hjelpe meg på vei. 

Så hva er dine valg? 

_HEnohs6yYw

#vaner #valg #handling #livsform #karriere #helse #økonomi #livsstil 

Pengetabber: Beste, verste, dummeste, flaueste, dyreste og blakkest!

Alle gjør økonomiske feil igjennom livet, og her har du mulighet til å lære av mine feil.

Vi har alle tabbet oss ut skikkelig med penger og det er heldigvis ting man kan lære av. Og så er det det man kan lære av andres tabber. Jeg har for eksempel aldri forsøkt å skjære brød med å holde det mot låret, hevet kinaputter i en metallboks for å sprenge den (for så å titte inni når den ikke eksploderte), gått på jernbanelinja, kastet vann på kyr gjennom et strømgjerde, satt en glassflaske med drikke ute når det var mange minus… osv…. osv. Noen ting lærer man bare av å høre familiens historier…. 

Så forhåpentligvis kan disse historiene være noe du kan lære av, så du slipper å gjøre de samme feilene jeg har gjort. Vi kan i hvert fall håpe! hehe!

Håper du har en strålende fredag og en uperfekt helg! 

cMn5wShyinI

#økonomi #privatøkonomi #tabber #historier #lærdom #erfaring #utdanning #leasing #leksikon #forsove #ferie 
 

Smittsom men ikke syk (og en kunngjøring)

Photo by Joshua Rawson-Harris on Unsplash

Det første jeg gjorde når jeg sto opp i går, var å springe på do. Og i løpet av den neste halvtimen, var jeg på do to ganger til. Så jeg holdt meg hjemme. Formen var helt fin, jeg kunne bare ikke gjøre noe over lengre tid. Fordi siste symptom også var såpass sent på ettermiddagen i går og dette absolutt ikke er noe man ønsker å smitte andre med, bestemte jeg meg for å være hjemme i dag også. 

Problemet med å være smittsom men ikke syk, er rastløsheten. Ikke kan jeg gå i butikken, ikke tør jeg gå noe særlig langt i fra leiligheten (egentlig ikke ut av leiligheten i det hele tatt) og med en gang det er noe jeg IKKE kan gjøre, er det bare det jeg vil! Det er vanskelig å konsentrere seg om andre ting! Det ironiske er at Kjersti Gulli og diskuterte et av innleggene hennes hvordan det hadde vært litt kult å hatt en ekstra dag for å jobbe med Youtube og blogg. Og jeg jobbet med Youtube-kanalen i går, det gjorde jeg. Men bloggen ble utsatt, til i dag. 

Og i utsettelsens navn, vil jeg derfor fortelle noe annet jeg har utsatt. Og høre litt hva dere syns. For de fleste mine ideer for fremtidige innlegg som jeg nå kommer på, følger med tanken: “Det passer seg som en video”. Jeg sliter rett og slett med å komme på innlegg som jeg kan skrive i stedet for å filme. Jeg har derfor lekt litt med tanken på å redusere antall blogg-innlegg og heller fokusere på Youtube-videoene mine. Det er fremdeles noen innlegg jeg ikke klarer å legge frem på video, enda, (Gjeld og netto-rapport blant annet), og det kan godt hende det kommer noen andre innimellom men jeg ønsker å bli bedre med film, jeg ønsker å kunne lære meg å redigere og da også kunne redigere videoene. 

Bloggen blir stående. Uten tvil. Som sagt kan det hende det kommer noen ideer som passer seg bedre skrevet. Det er jo også en utmerket arena for å dele videoene og dessuten, med å kunne fokusere på hver video litt mer, vil innleggene jeg skriver OM videoen være litt mer utfylt og inneholde litt mer informasjon enn en teaser for videoen. Håpet er rett og slett at med å bruke litt mer tid på formatet, vil jeg lære mer og kvaliteten øke. Og jeg håper selvfølgelig at du som leser fortsetter å følge meg, som en seer i stedet for. Nedenfor ser du fremsiden min på Youtube og trykker du på bildet, kommer du dit. Det publiseres tre videoer i uka, om tips og ting jeg gjør for å kontrollere økonomien, hva som er så bra med å være voksen, å følge drømmer, osv osv. Håper å se en kommentar fra deg der! (Det er forresten lagt ut en video i dag som jeg anbefaler, den deles her i morgen, så du kan vente hvis du vil)

Voksen, til slutt er på Youtube.

#blogging #youtube #innhold #endring #syk #utsette #fortelle #økonomi #personligøkonomi