Jeg avslutter marsbudsjettet

Siste dag i mars og jeg avslutter budsjettet for måneden. Budsjett hjelper meg passe på at jeg har penger til kortsiktige og langsiktige mål, samt har nok til å ting jeg ønsker å gjøre nå. Denne måneden viste det seg at jeg kunne samle noen hundrelapper her og der og få det til å bli 3000 kr for briller og ny mobil spare-fondet mitt.

Rull film for å se flere detaljer.

#personligøkonomi #budsjett #regnskap

Hjelp! Drømmemannen, som med drømmejobben?

Hvordan er drømmemannen? Det er et vanskelig spørsmål. Jeg er en som har vært evig singel, som vil si at jeg har aldri vært i et langt forhold. Jeg vet rett og slett ikke hvordan man skal forholde seg til noen som er der hele tiden! Mens ideen om å ha noen som man kan støtte seg på, som bygger drømmene sammen med deg, som skal støtte deg når ting er kjipt, høres bra ut, vet jeg ikke hvordan det faktisk er. Og hva skal man se etter? Hva og hvem er drømmemannen? Finnes det en drømmemann? Her må dere gjerne hoppe inn med deres erfaringer, for jeg skal på deit i kveld.

Av og til lurer jeg på om det er med drømmemannen som med drømmejobben (Linken går ikke til et spesifikt innlegg, men generelle innlegg om jobb hvor mye handler om drømmejobben). Jeg har nemlig funnet ut at det finnes ikke en drømmejobb, men drømmeoppgaver. Oppgaver som man kan finne i større eller mindre grad i ulike jobber. Vil det være drømmetrekk ved en mann som man faller for og så aksepterer man resten? Igjen: hopp inn med deres erfaringer! Jeg har erfaring med jobb, ikke med menn!

Hvordan vet man at dette er en mann man vil tilbringe mer tid sammen med? Hvordan skal jeg skille mellom nerver, fordi jeg har aldri vært i et langvarig forhold og nerver fordi dette ikke føles rett? Hvordan skille mellom min egen frykt for ‘å binde meg’ og den reelle følelsen av vi som personer ikke passer sammen?

S**t. Nå begynner jeg å føle at jeg skulle lest en bok eller noe slikt, før jeg sa ja til å gå ut. Er ikke det nerdens løsning? Les en bok og lær om det?

Kom gjerne med råd, tips og oppmuntrende ord! Hva er viktig å være enig i, hva er mindre viktig? Selv om du leser dette i fremtiden. For kanskje jeg om to månder, eller to år for den slags skyld, ennå ikke har klart å treffe ‘drømmemannen’.

#drømmemann #menn #mann #deit

 

Video: Hva er en voksen?

En voksen, i lovens mening, er noen som blir holdt ansvarlig for det de gjør. For meg er en voksen en som tar ansvar for de valgene og konsekvensene valgene har. Men av og til vil valgene utelukke andre ting, og da må vi prioriterer. Jeg prøver å ta mine valg med langsiktige mål i tankene, men av og til krasjer langsiktige mål når det kommer til dagens handlinger. Her forklarer jeg det nærmere.

Rull film!

#konsekvenser #valg #voksen #definisjon #mål #langsiktigplanlegging

Naturlige antidepressive

Hva kan man selv gjøre, for å minke risikoen for å bli deprimert? Det var et spørsmål som ble sendt til Digital Leksehjelp igår. Det at skolene (i hvert fall noen) tar opp diskusjonen og snakker ærlig om det er utrolig viktig. Det var ikke jeg som svarte til slutt men spørsmålet ble luftet i gruppen som satt der. Og jeg hadde flere forslag og ideer. Husk, mens du leser dette, at det er for å minimere risikoen for å bli deprimert. Dette er på INGEN måte en erstatning for den profesjonelle hjelpen man får når man først er deprimert.

Mitt første forslag: Skriv ned alt du er takknemlig for, der og da. Alt som gir deg en godfølelse. Om det er at noen ga deg et kompliment i går, eller om du hadde en sjokoladebit igjen å spise i dag. Alt sammen. Når du er takknemlig fokuserer du hjernen på det som er bra i livet ditt og du blir lykkelig av det. Følelsen varer kanskje ikke hele dagen, men en periode når du kjenner på takknemligheten, vil lykkefølelsen være enorm. Ett av de første innleggene jeg hadde om takknemlighet gikk litt dypere inn på ideen. Akkurat nå er jeg takknemlig fordi borettslaget mitt har en skadedyrforsikring som betyr at Anticimex kommer på besøk i dag for å legge ut åte til sølvkreene på badet mitt. Jeg er glad for at jeg allerede har vært med å betale for denne forsikringen og slipper å betale de for hvert besøk.

Forslag nummer to: Gjør dette om til en vane. Enten at du skriver ned alt du er takknemlig for, eller at du tar deg en liten pause og tenker over hva du er takknemlig for, ha en aktivitet som du gjør regelmessig, som får deg til å stoppe opp, tenke deg om og samle det du er takknemlig for. Jeg gjør dette ganske grundig hver onsdag, når jeg skriver dette innlegget om takknemlighet. Jeg har også lunsjen som et stoppskilt. Det fungerer så som så, for diskusjonene i lunsjen kan være distraherende. Av og til må jeg bare prøve å blokke det ut, men det er ikke enkelt. Det jeg har merket, er at jeg, uten å være bevisst på det, oftere og oftere har en intern dialog om takknemlighet mens jeg sykler til jobb. Så kanskje jeg skal ha brua jeg sykler over som mitt skilt for å tenke på hva jeg er takknemlig for.

Forslag nummer tre: Husk ordene på banneren i dag: We speak what we seek and we see what we said. Det vi snakker om, det vi fokuserer på, det vi søker etter. Og vi ser det vi snakker om. Det går i en god eller ond sirkel. Hvis man baksnakker om teite folk, ser man flere teite folk som gjør teite ting. Hvis vi snakker om alt bra folk gjør, så ser vi mer av gode handlinger. Og viktigst: Vi HUSKER de gode handlingene. Jeg har virkelig lyst til å få laget noen plakater med ordene “We speak what we seek, and we see what we said”. Eventuelt “Vi snakker om det vi søker, vi ser hva vi sa”

Og hvis du trenger et tips i dag, for noe å vær takknemlig for; Vær takknemlig for beredskapen i Norge som har øvd mye sammen for å kunne gjennomføre et slik redningsaksjon som vi kunne se i helgen med Viking Sky. Jeg har i snart 8 år vært aktiv i Røde Kors Hjelpekorps, og jeg kan si deg at vi øver. VI har hatt noen store øvelser med det profesjonelle beredskapen som er, og vi har mange øvelser sammen med andre frivillige beredskapsorganisasjoner også. Til og med leteaksjoner og sanitetsvakter (førstehjelpsvakter) er en viss øvelse, for vi øver i kommunikasjon og i å ivareta hverandre og andre. Jeg er takknemlig for folk som tar seg tid til å øve, til å lære. Jeg er takknemlig for en profesjonelt beredskapsorganisasjon som ser hva de ikke klarer å ha klart hele tiden og aktivt involverer de frivillige organisasjonene og øver med de. Og jeg er veldig takknemlig for at hendelsen i helga, med cruiseshipet Viking Sky, gikk så bra som det gikk, med få og ikke livstruende skader. Norge fikk visst hva som er her. Både av vær og av mennesker. Jeg vil derfor til slutt nevne de som sto på kaien og ønsket båten velkommen i Molde. For de som var ombord i båten, av både passasjerer og mannskap, å endelig komme i land og ser de folkene som står der for å ta i mot de, for å gledes sammen med de, som har tenkt på de. Det må ha gjort det å komme til land ganske mye bedre.

Så, hva er du takknemlig for i dag?

#takknemlighet #lykke #antideprisive

Kostnader med elsykkel

 

Det koster å ha elsykkel, selv om det er billigere enn bil. Jeg var overrasket når jeg samlet sammen alle kostnadene jeg har hatt og la de sammen. 10.000 kr i året med service og erstattning av utstyr.

Her i videoen bryter jeg ned hvilket utstyr jeg har, hvor ofte jeg bytter det.

#elsykkel #helårssyklist #kostnader

To år som boligeier. Ting jeg har lært

For to år siden, våknet jeg opp for første gang i min nye leilighet, akkurat hvor jeg nå sitter, på madrassen som jeg hadde lagt i stua mens jeg bygget sammen sengen. Dagen før hadde jeg møtt selger og megler, overtatt leiligheten, vært på Ikea å kjøpt seng og madrasser og flyttet MASSE opp til leiligheten.

Det tok mange måneder å hente tingene jeg hadde liggende i kjelleren til mamma og pappa. Faktisk, for tre uker siden tror jeg at jeg fikk med meg den siste posen..

Det tok mange måneder å bestemme hvor alt skulle ligge, og veldig mye ble dratt ut igjen. Jeg har rett og slett ikke plass. Møblene er flyttet rundt omkring for å finne de beste løsningene.

Jeg har lært en del ting. Noe av det er blitt fortalt meg, men jeg skjønte det ikke før jeg faktisk hadde bodd her en stund.

Bo deg inn før du gjør noe

De aller fleste ‘voksne’, dvs folk som er 10 år eller eldre, ga meg dette tipset. Bo deg inn, få følelsen på plassen før du begynner å skru opp ting, før du gjør noe som er vanskelig å gå tilbake på. Jeg skjønte logikken men jeg skjønte ikke hvor mye det skulle gjelde meg. Dette handler rett og slett om å la fantasien og tankene gå rundt seg selv, og komme på de beste løsningene. Noen har erfaring og kunnskap til å få gode ideer med en gang. Jeg er ikke en av de. Hvordan jeg skal få mer oppbevaring og bedre løsning på stue/kjøkken kom først ett år og tre måneder etter jeg flyttet inn. Hadde jeg gjennomført de første ideene mine (bygge opp gulvet og ha oppbevaring under) ville jeg i verste fall ha redusert verdien på leiligheten min!

Snakk deg igjennom ideene med flere andre og la de komme med sine ideer

Jeg har, som dere kanskje skjønte med oppbevaring under gulvet-ideen min, ikke alltid de beste ideene. Inviter derfor andre til å høre på de og spør de gjerne om hva de ville gjort. Her må dere også passe på at dere ikke helt gjør som meg, for jeg kan kanskje skyte ned ideer som ikke er mine litt fort. Spesielt om de kommer fra søsteren min. Hun kjenner heldigvis meg og er egentlig nokså lik, så hun skyter ned mine ideer raskt også. Vi er heldigvis også ærlige nok at vi kommer tilbake noen dager etterpå og innrømmer at vi tok feil. Det var søsteren min som fikk meg til å gå bort ifra gulv-ideen min. Men uansett: Lytt til deres ideer, spør hvorfor de tenker slikt og la tankene og ideene bløtgjøre seg. Etter en stund, vil kanskje den perfekte ideen for hvordan du vil ha det, komme til deg. En blanding av alle ideene du fikk av venner og familie.

Du er virkelig ansvarlig

Mens dette er noe jeg skjønte, i teorien, så er det noe helt annet når man står der og FAKTISK må være den som gjør noe for å fikse en ting.

Du oppdager sølvkre/skjeggkre i boligen: Ring/mail med borettslaget, eventuelt ta kontakt med skadedyrfirma selv. Eller bestill feller fra nettet og sett opp i leiligheten.

Kranen på badet lekker: Ring rørlegger og avtal tid hvor du må ta deg fri fra jobb for å være der.

Noe i fellesskapet/borrettslaget er ikke som det skal: Ta kontakt med borrettslaget/møt opp på generalforsamlingen, gjør noe med det.

Lamper er det VANSKELIGSTE!

Dette var en virkelig overraskelse for meg. At lamper virkelig skulle være så vanskelig å plukke ut. De må være fine, de på passe med romfølelsen, de må gi fra seg nok lys, (ikke for mye, ikke for lite), Ikke for små, ikke for store. De kan ta all fokus fra et rom, eller gi rett fokus på rommet.

Tenk praktisk og funksjonelt, hele tiden.

En ting er at det skal se bra ut, for meg er det viktigst at det fungere i hverdagen. Jeg er en skippertak-type person, som betyr at jeg gjerne ikke vasker noe klær på to uker, og så vasker jeg fem-seks maskiner på en dag. (Ja, jeg har så mye klær). Det betyr at jeg må tenke på hvor jeg skal tørke klærne mine, for jeg har ikke og ønsker ikke en tørketrommel. Jada, jeg kan endre hvordan og hvor ofte jeg kjører maskinen, MEN da må jeg enten kjøre halve maskiner, eller gå med de gule klærne først, så de rød/rosa. Så med de lyse og så med de mørke.

Sett til sides litt penger i budsjettet hver måned til leiligheten

Det er ikke alltid jeg bruker disse pengene og jeg er flink til å ikke ta med nikknaps hjem (jeg har ingen flater å sette det på), så når jeg har litt ekstra rom i budsjettet, setter jeg gjerne 500 kr o.l. på denne budsjettkategorien. Da har jeg penger når jeg må kjøpe noe verktøy, e.l. Når jeg finner en lampe jeg liker eller noe slik. Frihetsfølelsen når jeg kjøpe noe jeg har satt til sides penger til, er vanskelig å forklare. Friheten til å kjøpe uten dårlig samvittighet.

Aksepter at ting tar tid. Legg planer over lang tid. 

Det har tatt meg to år å spare opp for å pusse opp kjøkkenet. Andre ting jeg vil gjøre er å kjøpe nye garderobeskap. Jeg vil ordne et system i kottet, og til slutt gjøre noe med badet. Det tar tid når man ikke vil ta opp mer lån for å fikse ting. Og jeg vil virkelig ikke ta opp mer lån! Dessuten, hadde jeg tatt lån og gjennomført endringer umiddelbart, ville jeg ha gått glipp av mange gode ideer. Det er bare å akseptere at ting tar tid.

************

Eier du din egen bolig? Hva har du lært som boligeier som enten overrasket deg, eller som ble mer sant enn du hadde sett for deg?

#bolig #leilighet #boligeier

Budsjettet: Penger som kommer og penger som går!

Denne uken har jeg brukt opp pengene jeg har til mat, TO ganger! Ikke bra! (for å sitere Trump) (grøssss…)

Men budsjettet forsikrer meg om at pengene går fra kortsiktige mål og ikke langsiktige mål. Så, da er det bare å rulle video:

#personligøkonomi #budsjett

Prokrastinering: Vær ærlig, unngå fristelser, og fortsett

Jeg har hørt at dagens generasjoner, fra milleniumsbarna og yngre, har det vanskeligere for å fokusere og jobbe med en oppgave enn eldre generasjoner. Jeg skal ikke si at det stemmer for alle, men jeg skal være ærlig nok til å si at ja, jeg sliter med prokrastinering. Spesielt om jeg gjør oppgaver som IKKE haster, som IKKE er så viktig å gjøre med en gang eller om det er ting som jeg ikke liker å gjøre. Ahhrrrgg. Oppvasken!

Jeg har en svakhet for å spille mobilspill, lese, høre på lydbok, og det evige Youtube! Mens jeg på onsdag takket og hyllet internett, er det også den største kilden for “skal bare [se/sjekke/lese]” før jeg for eksempel, begynner å rydde.

Derfor må jeg sette opp regler og strukturerer opp dagen, for å hindre at prokrastineringen blir for ille. For eksempel: Svakhet i mobilspill. –> Fjern mobilspill fra mobilen. Det er en tidssluk, og gjør bare at minuttene går fra meg.

Utsetter til det haster: Sett et begrenset antall minutter du har til å gjøre oppgaven. Når det begrensede antall minutter er gått, forlater du oppgaven, om du er ferdig eller ikke. Er du ikke ferdig, kommer du tilbake til det senere på dagen eller neste dag. Hvis jeg for eksempel skal rydde, gir jeg meg selv 10 minutter for å gjøre ulike oppgaver. Enten blir jeg ferdig på de 10 minuttene, ellers vil det hindre meg i de neste oppgavene. Har jeg oppgaver på jobb, gir jeg meg selv 30, 45, eller 60 minutter til å gjøre den oppgaven. Blir jeg ferdig; flott! Blir jeg ikke ferdig; kommer jeg tilbake til det på ettermiddagen eller neste morgen. Legger nå vekt på at dette er når oppgavene IKKE haster enda.

Her må jeg være ærlig med meg selv, være ærlig i hvordan det hindrer glede i livet mitt, være ærlig i hvordan jeg kan hindre at det forstyrrer. Og selvfølgelig: Jeg får masse glede av å se Youtube-videoer. MEN, jeg må begrense og være bevisst på når jeg ser det. På jobb liker jeg å høre på ting, og det er mye podcast og slike ting som ligger på youtube. Det er mange videoer der folk bare snakker sammen også. Så jeg har youtube oppe på jobb. Finner jeg en video jeg vil SE på, må jeg si til meg selv, “Dette er for senere, nå lytter du bare”. Heldigvis har Youtube en “Se senere” knapp. Samtidig, hvis jeg er hjemme og finner en video jeg vet er fin å lytte til, men ikke nødvendigvis se på, markerer jeg den, for å lytte til på jobb. Og hvis du spør: Hvordan klarer du å jobbe og lytte på ting samtidig?: Vel, det kommer ann på oppgaven. Hvis jeg skal lese eller skrive, kan jeg ikke lytte til noe. Skal jeg slå opp og kontrollere informasjon, går det helt fint. Det hender jeg må gå inn i det jeg lytter på, sette på pause eller spole tilbake, fordi jeg ikke har fått med meg hva som ble sagt. Det gjør ingenting. Men jeg må være streng med meg selv. Jeg må være bevisst på hva jeg ser på, jeg må utsette noen kjekke videoer til jeg kommer hjem. Og det er ikke alltid jeg har lyst til det.

Er jeg perfekt? Åh, langt der i fra. Henviser til bildet av vasken min i dag tidlig, men jeg prøver. Jeg tar valget om å bli bedre. Jeg lager regler og gjør det vanskeligere for meg å unngå ting. Men jeg får det ikke alltid til. Og det er greit. Da må jeg bare prøve på nytt igjen.

#rydde #utsette #prokrastinere

Video: En elsyklists bekjennelser

I dag kommer jeg til å ha syklet 10.000 km med elsykkelen min! Woho!! I den forbinnelse har jeg laget en Q&A der jeg har funnet på spørsmålene, fordi jeg har meninger om det og jeg tenker at det hadde vært greit for de som vurderer å kjøpe elsykkel/har lyst til å sykle mer/kvitte seg med bilen, kanskje ønsker mer informasjon. Det er helt klart at disse synspunktene er i fra noen som er svært positiv til å sykle, og synspunktene hadde vært annerledes, hadde de kommet fra en som ikke ville sykle, men sånn er det nå! ;-p

Og syns du det er rart at jeg har et bilde øverst og videoen under med samme bilde på seg, så er det fordi bloglovin.com ikke viser frem innlegget der, med mindre de har et bilde å gå med. En video er ikke et bilde.

Snurr film!

#sykletiljobben #elsykkel #helårssyklist #sykkel

 

 

Internett: Takknemlighet og hva jeg ikke liker

Sitter du å leser dette, så har du internett og jeg er takknemlig for det. Internett har gitt oss så mange muligheter til å kommunisere og dele informasjon, for å lære ny informasjon, for å holde oss oppdatert. Det har også gjort det mulig at mange kjipe meninger kommer frem og slike er vanskelige å ignorere. Det er bare å sjekke kommentarfeltet på noen artikler/videoer, så ser man de som har hisset seg opp, en del unødvendig. Jeg vet ikke helt hva vi kan gjøre med nettrollene, men la meg heller gå videre på litt mer negative ting om internett, før jeg begynner på det positive!

Jeg stortrives på Youtube, og finner mange kjekke videoer der. Deriblant denne: WheezyWaiter. Han er anbefales, spesielt for hvordan han presenterer videoen sin. Han og konen sluttet med internett en måned. Med positive resultat. Jeg vurderte faktisk å prøve det jeg også. Selvfølgelig måtte jeg tatt en pause fra bloggen/youtube kanalen og så begynte alle grunnene til å fortsette med internett å bygge seg opp.

Videoen over er et flott eksempel, og den har gitt meg verdi. For det de har hatt mest problem med, er sosiale medier. Og den kan jeg støtte. Resten er ganske positiv.

Og de er det mange av. Jeg får så mye inspirasjon fra internett. Jeg finner informasjon for å bli bedre her, jeg kommer i kontakt med folk som motiverer meg, jeg får utfordringer og jeg blir bedre, når jeg bruker internett bevisst. Det er mange ganger jeg er ubevisst også, det skal jeg innrømme, men når jeg er bevisst på hva jeg gjør og formålet til hvorfor jeg gjør det, så går ting ganske bra.

Andre jeg oppdager på interenett er damer som dette. (se nedenfor), Jeg har sett to intervjuer av henne, men den andre er en liten del av en 30 min episode, så selv om den hadde flere detaljer, var det denne som introduserte meg til henne. Det er hos henne jeg først hørte: “We speak what we seek, and we see what we said” Pass på ordene dine, du har en begrenset tid på jorden, vil du bruke den til å søke negative ting eller positive ting? Snakk positivt, vær takknemlig og mer av det kommer til deg.

Så har du masse opplæringsmuligheter også! Jeg oppdaget en fantastisk spilleliste på NRK skole (!!) som jeg aldri har hørt om. De har en helt fantastisk spilleliste om personlig økonomi! Bra jobbet NRK! Del og gjør folk oppmerksom en utrolig bra kilde for informasjon!

Den aller siste inspirasjonen jeg vil dele er en som virkelig er sant for meg. Hvordan folk er dumme med penger! Og jeg kan være dum med penger! Jeg beundrer alle som klarer å være rasjonelle i tøffe situasjoner og perioder men jeg er ikke der. Se hvordan Twocents forklarer hvordan folk er irrasjonell med penger: (Det er en must see)

Hva kan jeg konkludere med dette?

  1. Unngå kommentarfeltet! Det gjør meg trist.
  2. Vær mindre på sosiale medier. Det gjør meg trist.
  3. Utnytt Youtube algoritmen til å finne flere interessante og inspirerende videoer. AKA slutt å se video om og med kjendiser, se videoer som inspirerer i temaer jeg syns er interessant (økonomi, økologi, lykke og suksess).

Hva er du mest takknemlig for, for at du har tilgang til internett?

#takknemlighet #youtube #inspirasjon