Hva en krise kan koste

 

En buffer eller ‘krisekonto’ er penger du har satt til sides for å kunne håndtere uforutsette utgifter, eller kanskje til og med forutsatte utgifter. For eksempel med bil: Man vet kanskje ikke at klutchen skal ryke men det er i bilens natur at noe vil ryke, noe må fikses, og det å ikke ha tenkt på det en gang, er ganske kortsiktig.

Hvor mye man har i en buffer, vil variere fra person til person, situasjon til situasjon. Her kommer jeg til å snakke om en worse case scenario, et ‘vanlig’ scenario, og tilslutt hvordan jeg har det.

Med masse dyr gjeld

Er du en av de som begynner ikke bare i en bakke men kanskje til og med i et hull: ingen buffer og masse forbrukslån/kredittkortlån, kan det være veldig ‘enkelt’ å tenke at man håndterer lånene først. Det som kan bli et problem, er hvordan man håndterer en uforutsett krise og reaksjonen etterpå. For mange i den situasjonen, blir den eneste løsningen å ta opp mer gjeld…. –> Hva skjer med motivasjonen etter man har jobbet så hardt for å betale ned denne gjelden?

Min anbefaling, for dere som er i denne situasjonen: Spar opp en liten buffer: 5000 eller 10.000 kr (avhengig av hvor mye inntekt dere har) og så, når bufferen er i boks, begynn å betal ekstra på de andre lånene. Husk: betal minimumsbeløpene på alle lånene, det pleier å være nok til å dekke rentene i hvert fall. Er det mye med 5000/10.000 kr? Det er kanskje det, MEN tenk på den vinnerfølelsen du får, hvordan skuldrene kan senke seg, når du har den tryggheten i bunn!

Studenter

5000 kr og 10.000 kr er det jeg har tidligere operert med som det du minimum bør ha i buffer. Studenter for eksempel, som ikke har hatt noe inntekt og ikke spart noe på forhånd, kan sette 5000 kr til sides hver høst og hver vår, når det store studielån-utbetalingen kommer. Noe av disse 5000 kr, kanskje til og med det meste, kan bli brukt i løpet av høsten/våren. For når man får 8000 kr i måneden for å leve på, kan det å ødelegge den eneste buksen man har, være en ganske stor krise. Men i løpet av tre eller fem år, vil restene av de 5000 kr hvert semester, kanskje utgjøre 10.000 kr på slutten av året: når man begynner å jobbe.

Når man er i jobb eller er ufør

10.000 kr håndterer fint de fleste enkelt-krisene men det er en grunn til at ordtaket “uhell kommer sjeldent alene”. Er man i en utsatt situasjon, skal det mindre til for at neste motbakke blir en krise, ikke bare en motbakke.

Det er derfor jeg inkluderer uføre i denne kategorien. Jeg skal i juni (2019) kjøre et forsøk som jeg har kalt “Eksperiment Ufør” (følg link for prosjektbeskrivelse). Og et av målene med eksperimentet, er å se hvordan man sparer, når inntekten er så lav. Fordi en lav inntekt i seg selv gjør en mer utsatt og oppå der har man en sykdom som gjør en enda mer utsatt, er det ekstra viktig for denne gruppen å ha en god buffer.

Det er to måter å formulere dette beløpet: To månedslønner eller tre måneder med nødvendige utgifter. I mitt hode er beløpene ganske likt, da de fleste av oss har noen utgifter i måneden som ikke er nødvendig. Det vil ta tid å spare opp dette beløpet: Helt sant! Og begynn ikke å spar dette store beløpet mens du enda har DYRE lån.

Hva jeg gjør

Jeg har gått enda mer ekstremt til verks. Jeg har 6 måneder med utgifter dekket, på en høyrentekonto. Renten dekker ikke HELT inflasjonsraten, men nesten. Så ja, jeg taper egentlig penger på å ha de på konto. Men det er jeg villig til å betale for å kunne puste og slappe av i hverdagen.

Hvorfor så mye? vil nok mange spør. Og det er flere årsaker.

  1. Jeg er singel og eier min egen leilighet. Skulle noe skje med inntekten min, har jeg ingen andre som kan betale utgiftene mine. Jeg var en av mange som ble påvirket av oljenedgangen som begynte i 2015, så jeg vet at trygge jobber, plutselig kan være utrygge. Dessuten, ikke at dette har skjedd så langt, men skulle jeg noen gang være i utrygge omgivelser på jobb, vil jeg med en stor buffer, kunne si opp den jobben.
  2. Det gir meg ro. Beløpet beviser at jeg kan håndtere det meste som kommer. Ikke bare fordi det er et så stort beløp men også fordi jeg har klart å SPARE opp det store beløpet! Det er en seier.
  3. Jeg er alene om utgiftene. Dette er ikke helt det samme som første punkt, men litt lignende. Skulle en stor utgift komme helt plutselig, kan jeg ikke dele den med noen andre. Jeg må stå i det selv. Da vil jeg vite med sikkerhet at jeg har nok penger, og ikke la pengeproblemer stjele søvnen min.

Har du sett budsjettvideoene mine, vil du se at jeg har flere buffere. Jeg har krisekontoen som er 60.000 kr. Dette dekker ikke 6 måneder, men jeg har også ganske mange andre mini-buffere. Totalt gir dette ca 100.000 kr. Skulle en krise oppstå, vil mini-bufferene ikke lengre være så veldig viktig og da fungere som deler av krisekontoen min. Derfor sier jeg at jeg har 6 måneders verdt av buffer.

Hvor skal jeg oppbevare pengene?

Pengene må du IKKE ha under madrassen, og ikke som en ‘sikkerhet’ i brukskontoen din. Min anbefaling er å finne en annen bank, med en god høyrentekonto, og overføre pengene hit. Undersøk hvor lang tid det tar å overføre pengene tilbake til din konto. Det ideelle er om pengene kommer neste dag. Da vil du ha en dag ekstra til å vurdere et kjøp og de fleste store kriser, kan håndtere en dags venting for betaling. Det finnes ulike lister tilgjengelig på nett som viser de beste høyrentekontoen til en hver tid. Husk også å se hvor mye det koster å ha pengene i banken. Det beste er om det ikke er noen gebyrer der i det hele tatt!

******************

Jeg har kanskje litt mye spart i min buffer, hvor mye syns du er nok i din buffer?

#buffer #krisekonto #personligøkonomi #økonomi

Prosjekt Ufør: en beskrivelse

Å bli ufør er det verste som kan skje med deg økonomisk, det betyr en permanent nedgang av inntekt og permanent nedgang i muligheter for å jobbe deg opp i en bedre situasjon. For meg er det å bli ufør en av mine store frykter og denne måneden skal jeg utfordre meg selv med å leve på 66 % av lønnen min, som er hva jeg ville fått, hadde jeg blitt ufør og ikke hatt en uførepensjon.

Denne måneden vil dere se meg sette opp og følge et budsjett som er ganske mye mindre enn mitt vanlige budsjett, dere vil se meg snakke meg igjennom flere problemer, jeg skal for første gang planlegge maten for måneden og handle frokost og middag til 1000 kr på en måned (Som budsjettet er på nå).

Du kan også hjelpe med å fortelle meg om utfordringer du eller andre har møtt som ufør og kom gjerne med forslag til videoer om ting jeg kan ta opp under forsøket mitt.

Jeg gleder meg for å prøve dette men jeg gruer meg til å klare meg på budsjettet, slik det ser ut nå. Vi får se om jeg gjør noen justeringer nå, de siste dagene før måneden begynner.

Hva tror du? Kan dette bli interessant eller tror dere jeg vil feile? Jeg er i hvert fall heldig som kan feile….

#ufør #budsjettutfordring #personligøkonomi #økonomi

La meg introduserer meg selv:

Hei, velkommen til alle nye og gamle lesere! Så utrolig gøy at dere stoppet innom!

Pga en liten mention hos Pengesnakk nå på søndag (et stort høydepunkt for en liten blogger), har antall besøkende til denne bloggen økt betraktelig og jeg tenkte jeg skulle bruke litt tid på å introduserer meg selv skikkelig!

Jeg heter Ingrid og jeg er en av de som deler mitt økonomiske eventyr både på blogg og og den eneste norske (så langt) på You-tube

Jeg kan ikke si at jeg alltid har vært flink med penger, faktisk følte jeg meg ganske maktesløs i hele 20-årene. Hva kunne en singel dame få til uten en mann/partner (om man svinger den veien)? Jeg brukte tiden på drømme meg bort, jeg bedøvet hjernen med tv-serier og satt i et lite tårn i påvente av å bli reddet av en rik, kjekk og snill mann.

Hva mener jeg med å bedøve hjernen min med tv-serier? Selvfølgelig, ikke at alle som ser på tv-serier bedøver hjernen sin, men gjør du det slik jeg gjorde det? Jo, det er å bedøve deg selv: På mandag ville jeg se den serien, tirsdag en annen. Onsdag var ekstra kjekk, for da var det tre tv-serier og torsdag hadde vel to. Fredag hadde en og helgen ble brukt til å se film. Så begynte uka på nytt.

Fra jeg var 25 til 30 jobbet jeg og ventet. Jeg hadde ikke tatt makten over eget liv men ingen andre hadde tatt det heller. Så jeg bare fløt dit strømmen førte meg.

Makten og kraften i meg selv oppdaget jeg når jobben plutselig ble redusert og det var en reell sjanse for å bli en av mange arbeidsledige rogalendinger. Jeg måtte gjøre noen ekstreme tiltak; innkjøpstopp, flere jobber samtidig, konstant overvåkning av økonomien min, et stramt budsjett og den lille fritiden jeg hadde ble brukt til å se på You-tube videoer om hvordan leve billigere, om jeg ikke sovnet av utmattelse. Jeg visste alltid hvor lang tid bussen ville ta hjem, for jeg måtte sette på vekkerklokke.

Etter 6 måneder med ekstreme nødtiltak i påvente av arbeidsledighet, var jobben litt mer sikret (men ikke helt) og jeg hadde 100.000 kr mer i banken. Budsjettet hadde hjulpet meg tatt makten tilbake. Jeg følte meg som en EKTE VOKSEN, en som kontrollerte sitt eget liv, ikke av alt, alle og vinden!

Jeg var ikke lengre maktesløs! Jeg hadde mål, jeg hadde drømmer. Ekte drømmer, om en faktisk fremtid, og jeg hadde planene for å komme dit. Følelsen var euforisk! Blogg (og siden You-Tube kanal) ble startet, for å kunne gjøre hva andre hadde gjort for meg. Å være med å inspirere andre til å gjenerobre makten over eget liv, føle seg som en voksen og ta kontroll over pengene (og livet).

Jeg håper du vil finne inspirasjon og noen gode ideer gjennom å lese bloggen min og se på videoen på you-tube-kanalen min. Begge heter Voksen, til slutt. For å være voksen handler om å ha makten over eget liv.

Jeg fant den makten gjennom pengene (penger er makt), men det kan hende det var noe annet som gjorde utslaget for deg? Del gjerne i kommentarfeltet, det er like mange ulike historier som vi er folk på jorden!

Nedenfor ser du oppsummeringen av reisen min, så langt.

#maktesløs #voksen #kontroll #pengerermakt #personligøkonomi #økonomi #introduksjon

8 ting jeg skulle visst før jeg flyttet hjemmefra

Flytte hjemmefra? De fleste av oss har på ett eller annet tidspunkt gjort det eller skal på ett eller annet tidspunkt gjøre det. Jeg, som er svært hjemmekjær, gråt og gråt mens jeg pakket kofferten for å dra på Folkehøgskole. Jeg gråt og gråt når jeg pakket kofferten for å dra i fra Folkehøgskolen, så året var absolutt en suksess! Livet går i en sirkel og mens jeg som tenåring (som de fleste andre tenåringer) mente at foreldrene mine ikke kunne noe om livet utenfor hjemmet, kom jeg tilbake i 20 årene og ba om mye råd og hjelp. Dette er blant de tingene jeg ringte å spurte om, ting jeg kanskje hadde fått med meg tidligere, om jeg ikke hadde vært overbevist om at foreldrene mine var helt Clueless.

Det jeg var spesielt overrasket over, var hvor mange retter mamma kunne som var billig å lage! Jeg burde ikke ha vært overrasket. Mamma og pappa var 19 og 20 år når storebroren min ble født. Pappa var ikke ferdig med gymnaset. De hadde ikke mye å rutte med, mens pappa var i militæret eller når han studerte til å bli ingeniør. Jeg ble født etter pappa hadde fått seg jobb og mamma kunne være hjemme med meg og lillesøsteren min. De hadde en helt annerledes hverdag før vi ble født, enn vi hadde etter. Mens storebror fikk valget; Donald-blad eller godteri, fikk vi både Bamse-bladet OG godteri.

Der sporet jeg av, poenget mitt er at foreldrene dine har hatt et liv før du ble født, de lærte masse før du ble født og de har levd på ganske mye mindre penger enn de har per i dag. Så de kan gi deg mange tips og råd til hvordan du kan klare deg med mindre penger! Derfor har jeg laget denne listen over ting jeg skulle ønske jeg hadde lært meg før jeg flyttet hjemmefra, for å gi deg noen ideer om hva du kan snakke med foreldrene dine om. Det er de som kjenner deg best og hva du kan/ikke kan enda.

Tidligere innlegg om å flytte hjemmefra: (Blogg artikkel): 11 ting du bør undersøke og fikse før den tid.

 

#flyttehjemmefra #student #lærling #boalene #flytte #hybel

Hvordan lotto-millionærer mister alle pengene sine.

Reklame |

Veldig mange av dagdrømmene mine går ut på å enten vinne 1 million i pantelotteriet eller den store potten i Eurolotto. Du vet den som er på over 200 millioner og for et par uker siden var på 880 millioner kroner! Sjansene for å vinne er så og si null men jeg har gått så langt i dagdrømmene at jeg har nesten til kronen planlagt hvordan jeg skulle bruke pengene. Det er selvfølgelig store forskjeller mellom å vinne 1 mill og 200 mill, så planene er veldig forskjellig.

Annen lesning: Hvordan dagdrømming er farlig

Min største ‘frykt’ i dagdrømmene er å sløse bort alle pengene, som veldig mange andre lotto-millionærer ‘før meg’.

Greien er at jeg skjønner hvor lett det er! Jeg har nemlig, hele to ganger, vunnet 100 kr i pantelotteriet og jeg gikk ikke ut av butikken med 100 kr ekstra i lommeboka. Det jeg gikk ut av butikken med, er 100 kr ekstra i varer jeg ikke hadde noen som helst planer om å kjøpe. Og en av tingene, begge gangene, var en melkerull.

Denne melkerullen er en flott metafor for hva som skjer når vi får penger vi ikke forventet, ikke hadde planlagt for, gratis penger så og si. ‘Gratis penger’ er det en mye større sjanse for at vi sløser bort på noe ekstravagant (ord hentet fra videoen jeg kommer til å linke nedenfor), enn å gjøre noe fornuftig med det, som om vi faktisk hadde arbeidet for de pengene. Nå skal jeg ikke si at lotto-millionærer IKKE gjør fornuftige ting med pengene sine. Det gjør de GARANTERT. Betaler ned lånene sine, kjøper en bolig om de ikke har det enda, pusser opp noe hjemme… Men jeg er også garantert sikker bruke mer penger på ferien de skal dra på, enn det de hadde planlagt. Og hvorfor ikke? De har jo pengene.

Men som dere vil se i videoen nedenfor, for en person som er 100 % fornuftig, vil ikke dette holde mål. Har ferien den verdien for deg før du har vunnet pengene, så har den samme verdi etter du har vunnet pengene. Men vi mennesker er ikke 100 % fornuftige, hele tiden. Jeg hadde nok ganske sikkert dratt på en dyrere ferie om jeg vant 1. million denne uka. Selv om jeg burde spart pengene til å pusse opp badet…

Det er selvfølgelig forskjell på å vinne 100 kr og å vinne mange flere millioner, men det er bare å skalere opp. Et nytt hus, som er litt større enn det man hadde trengt før. En litt finere bil enn man tidligere har kjøpt. Litt flere ferier, til litt dyrere steder. Helgeshopping, nye klær, spandere litt mer på venner, osv. osv. Det er de ‘mange små’ bekkene som blir store elver. Og det er om pengene kommer inn eller går ut.

Så hvordan hadde jeg brukt pengene, dersom jeg vant 1. million? Jeg svinger mellom noen planer og de under er de på hver sin side av min mentale skala: Og dette er om jeg er 100% fornuftig.

  1. Gi bort noe av pengene, både til veldedige formål og til familie. Betale ned det jeg har lånt av foreldrene. Bruke resten på å redusere boliglånet. (Ingen ferie, og noe i meg sier: Yeah, right! ganske sarkastisk)
  2. Bruke alt på betale ned boliglånet. Har da nesten 40.000 kr igjen. Doner eller bruk til å pusse opp kjøkkenet (om jeg skulle vinne før jeg ble ferdig med å pusse opp kjøkkenet). Enda, ingen ferie.

Hvis du har lyst til å se en video om hvordan mennesker ikke er fornuftige når det kommer til penger, kan du se videoen nedenfor. Dette er en av mine favorittkanaler, for de gjør ting så veldig enkelt og morsomt å følge med på.

#lotto #pengepremie #vinne #personligøkonomi #lottomillionær #sløse

Da jeg møte Lise fra Pengesnakk

I går fikk jeg møte Lise fra Pengesnakk og jeg kan love dere, hun er like hyggelig i person som hun høres ut som på Podcasten. DNB har denne uka arrangert DNB-uke i Stavanger og i den forbindelse hadde de invitert Lise med som foredragsholder i et program som heter “Supersparerene”. Og hvem er vel mer en supersparer enn Lise?

Selve programmet var lærerikt og underholdende:

Først var det en DNB-dame som het Trine Sellæg Aulie som snakket med oss om investeringer. Det hun viste oss, som jeg syns var mest interessant, er hvordan jevnlig sparing i aksjer eller aksjefond minimerer risikoer og øker sjansen for gevinst. Jeg skal se om jeg kan gjenskape kurven hun hadde på powerpointen. Pga lyset ble ikke bildet noe særlig bra.

Så kom Lise på banen. Dette var første gangen hun har holdt et slikt foredrag men det skulle man ikke tro. Jeg så ingen tegn til nervøsitet eller stress, og stemmen til Lise er jo så rolig og gir trygghet i det hun sier. Det har vi jo hørt på Podcasten Pengesnakk. Den største tingen jeg tok med meg i fra foredraget var å finne ut hva din prioritering er (bruker du egentlig penger feil?) og så fortalte hun en så fin historie om den ene broren hennes og hvordan han, tross å spare 7000 kr på en måned, følte han feilet, fordi han hadde som mål å spare 10.000. Forventningene våre må vi være litt oppmerksom på, og av og til må vi spørre oss selv om for høye forventninger kanskje ødelegger mer enn inspirerer.

Det var to til som var med, som snakket om CV og karrierebygging (med pensjon og slikt), og så en fantastisk foredragsholder som brakte humor og motivasjon på banen. Men jeg vil hoppe over dette, for jeg hadde en så hyggelig samtale med Lise mens vi ventet på nattoget hun skulle ta hjem.

For Lise sparer miljøet, selv når andre betaler reisen.

Vi hadde halvannen time fra foredraget var ferdig, til Lise måtte dra, så vi satt i baren og bare snakket fag. Selv om jeg har skrevet blogg i to år, føler jeg meg som en tenåring i forhold til Lise. I ren alder er jeg faktisk eldre enn henne. Men jeg hadde min ‘oppvåkning’ om økonomi for tre år siden mens Lise har vært lur og smart siden hun var 16 år. Det å få råd i fra noen som er så etablert, engasjert og kunnskapsrik, var for meg en stor inspirasjon. Lise er jo nesten profesjonell, med at hun faktisk blir booket inn som foredragsholder nå!

Hun ga meg også et super perspektiv, som jeg absolutt skal bruke (etter å ha gjort litt grundig research). Hun spurte nemlig om jeg visste om andre norske You – tubere som fokuserte på økonomi og mens jeg har sett noen, har de bare noen få videoer. Da kommenterte hun: “Åh, så du er den største?” Det var litt kult. Jeg tror faktisk jeg driver den største norske You – tube – kanalen som handler om personlig økonomi. HAHA! (Ja det er en grunn til at jeg skriver You – Tube slik, beklager, men det skjer en automatisk ‘smart’ utvalg, som ikke er smart i det hele tatt!)

Uansett, vi har mye spennende i vente fra Pengesnakk. Det visste vi jo egentlig, det er jo Lise som driver det, og jeg følger spent med!

Forresten, vi var litt for opptatt med å snakke til å ta bilde, innså jeg i dag, det er så lett å glemme dette Sosiale media greiene.

#pengensnakk #inspirasjon #DNB #DNBuka

Video: 7 ting om studielånet jeg skulle ønske jeg visste før.

Studielån er ikke noe jeg er i mot, det var bare veldig mye med dette som jeg ikke forsto eller visste om før, under og etter som jeg i dag ønsker jeg hadde forstått. Jeg hadde kanskje ikke gjort noe annerledes men handlingene mine hadde vært bevisst, ikke et uhell.

Legger også vekt på at det var mitt ansvar å vite om dette, jeg burde i hvert fall ha funnet ut av eller oppfattet det, da det er flere andre jeg vet om som har visst dette. Søsteren min for eksempel. Hun er super smart.

Men for dere som er studenter eller skal bli studenter, sjekk om dere vet dette om studielånet. Det kan hende dere velger å gjøre noen ting litt annerledes, litt lurere enn jeg gjorde.

#student #studier #studielån #personligøkonomi

Dagdrømming er farlig?

Å dagdrømme kan være farlig. I hvert fall for meg. Akkurat som sjokolade er så innmari godt, men egentlig bør begrenset, bør jeg også prøve å begrense dagdrømmingen min, hvert fall de jeg selv betegner som ‘trygge’.

Å dagdrømme er en fantastisk underholdning, som kan holde hodet mitt engasjert i timesvis (med noen avbrudd innimellom). Det er også en form for meditasjon, jeg klarer raskt å slappe av og stresse ned. Når jeg dagdrømmer om ‘trygge ting’ vel og merke.

Dagdrømmer jeg om ‘risikable’ ting, kan det motsatte skje. Jeg kan enten bli frustrert, engasjert, lei, spent, ja det avhenger rett og lett av hva jeg dagdrømmer om. Dette innlegget handler om hvordan mine ‘trygge’ dagdrømmer, faktisk er de farligste av de alle!

Av og til lurer jeg på om jeg dagdrømmer mer enn andre, for jeg syns det tar mye tid i hverdagen. Hver ‘transport’etappe, når jeg skal sove, mens jeg lager mat, mens jeg spiser, hver pause når jeg ikke snakker med noen er perioder jeg får lagt inn noe dagdrømming…  Jeg håper du kan hjelpe meg å avgjør akkurat dette spørmålet i kommentarfeltet. Ta gjerne å fortell meg om hvordan du dagdrømmer og hva du dagdrømmer om.

De fleste dagdrømmene mine er hyggelige, selv om de er av den ‘risikable’ varianten. Risikable varianter av dagdrømming, er mer realistiske dagdrømmer. Da kan hendelser på jobb bli gått igjennom, konkrete karriereplaner, konkrete planer i livet mitt generelt (som å faktisk gjennomføre kjøkkenoppussingen), å treffe noen, å treffe andre mennesker, osv. osv. Det som er risikable med disse dagdrømmene er at de er realistiske. Det er ting som kan skje meg, det er ting jeg kan klare å gjennomføre, eventuelt feile på å gjennomføre. Følelsene mine blir mer engasjert, frykten øker, mer blir satset, og jeg kan bli både spent og glad. Ikke veldig mediterende altså.

De første 30 årene av livet mitt hadde jeg stort sett bare trygge dagdrømmer. Jeg har disse enda selvfølgelig, men nå har jeg heldigvis noen av de risikable dagdrømmene også. Det trygge dagdrømmene var de jeg brukte for å sovne på kvelden, helt fra jeg var liten av. De løser problemer jeg møter på en svært tilfredsstillende (og svært urealistisk) måte. De første dagdrømmene jeg kan huske jeg hadde, løste jeg verdensfred. Jeg ville gå til kongen som styrte over krigen, sulten eller hva jeg nå så på nyhetene og forklare kongen hvordan folk døde når han gjorde det han gjorde. For eksempel: “Hvis du ikke gir mat til folk, sulter og dør de!” ville jeg fortelle kongen. Og kongen ville takke meg for at jeg fortalte han dette når INGEN andre hadde gjort det, og alt ble løst. Jeg går ut i fra at dette var mens jeg var 6-7 år, for jeg husker det var mye om sultkatastrofen i Afrika på nyhetene og jeg tror det var den i Somalia.

Etterhvert som jeg ble tenåring, begynte filmer og bøker å spille en større og større del av dagdrømmene mine. Jeg kan ikke telle hvor mange ganger jeg har reist til Narnia, Hogwarts eller Middle Earth. Hovedsaklig har jeg vært på eventyr i forfatteren David Eddings sin verden: The Belgariad og The Mallorelion. Jeg skulle likt å si at disse dagdrømmene varte hovedsaklig i tenårene, men jeg må si det var det jeg dagdrømte mest om i 20-årene også.

Det er jo så behagelig. Så trygt. Det forstyrret ikke livet mitt, det gjorde meg ikke rastløs, det utfordret ikke min faktiske realitet. Det var helt urealistisk, så det risikerte ikke følelsene mine.

Det er også et symptom på hvor misfornøyd jeg var i livet. Hvor handlingslammet jeg følte meg. Hvordan jeg følte jeg satt fast.

Når jeg begynte å få kontroll på pengene mine, var første gang jeg begynte å dagdrømme realistiske ting. Som om å faktisk kjøpe meg en egen bolig. Og å betale ned gjelden min. Å reise på en faktisk ferie. Å pusse opp kjøkkenet. Det var risikoer i dette, for det var skumle ting som jeg kunne feile med. Men jeg kunne kanskje klare det oggå? Jeg var så innmari stolt over at jeg faktisk tok grep og kom meg noen veier. Alt var nytt og spennende og det krevde en mental kapasitet som gjorde at jeg ikke hadde like mye tid til mine ‘trygge’ drømmer. Nå, i det siste, har det krevd mindre kapasitet igjen. Og mine trygge dagdrømmer er tilbake. Men de har endret seg.

Pga min økonomiske reise, fordi jeg ser hvordan jeg kan gjøre ting, fordi jeg ser hvor langt jeg må gå for å komme frem til mål, går mine trygge drømmer nå ut på å vinne i lotto. Og jeg vinner ikke bare. Nei, jeg har et slags regneark på hvordan jeg skal fordele pengene jeg eventuelt vinner. Hvis jeg vinner 1. million på pantelotto skal så-så mye brukes her, så-så mye skal betale gjeld. Så-så mye skal gis bort. De få gangene jeg spiller Euro-lotto (for hvorfor spille med mindre man kan vinne over 400 millioner kroner), så fordeler jeg mye mer detaljert. Så mye skal jeg donere hvert år, så mye skal i fond, så mye skal jeg gi til familie og venner. Ja sist jeg spilte, når potten var over 800 millioner, hadde jeg et faktisk regneark.

Et av problemene er at dette øker sjansen for å tape penger, for dagdrømmene mine ‘får meg til å spille mer penger’. Mens jeg for ett år siden spilte kanskje hver tredje eller fjerde måned, har jeg i år spill hver tredje eller fjerde uke. Det andre problemet er at det å vinne i lotto er HELT urealistisk og det fjerner motivasjon, visjon og drømmer for ting jeg faktisk kan gjøre. Det er et symptom på hvordan følelsen av maktesløshet sakte men sikkert har krøpet inn i meg igjen, og nå har jeg bare ‘en måte ut ifra’: Å vinne i lotto.

Hva tenker jeg å gjøre med dette?

Jeg har noen lydbøker som er utrolig bra til å motivere meg for å finne løsninger selv. Jeg tror jeg må bla de opp igjen og begynne å lytte. Find your Why av Simon Sinek, Why not me? Av Mindy Kaling, Finish; give yourself the gift of done av Jon Acuff, Side Hustle; from Idea to income in 27 days, av Chris Guillebeau.

Så spørsmål til deg: Har du risikable dagdrømmer? Har du ‘trygge’ men farlige dagdrømmer?

Hvor mye dagdrømmer du hver dag? Er det farlig for deg? Dette er et tema som er like fristende for meg, som sjokolade.

#dagdrømme #fantasi

Kjempetabbe: Gikk glipp av 60.000 kr!

Det er ikke like lett å dele tabbene man gjør, som det er å dele de seierene man får til. Og jeg hater å gjøre feil. Alle feil jeg gjør, går igjennom hodet mitt på repeate og jeg sliter med å legge ting fra meg. En smule perfeksjonist, det kan delvis beskrive meg, i hvert fall på noen områder.

Så når jeg skal dele hvordan jeg har gjort en kjempe dårlig jobb med å følge opp, med å lese viktige brev og i stedet for å akseptere, har ignorert en viktig del av livet (økonomien), blir jeg ganske skamfull, frustrert, irritert og sint på meg selv. Men, som alltid kommer disse følelsene frem som tårer.

Jeg ville bare forklare dere akkurat dette, for tårer (eller antydning til tårer rettere sagt) kan mistolkes. Det kan se ut som om jeg føler at jeg er i en helt grusom situasjon, alt verden er blitt forferdelig og den er jo ikke det. Ingenting har endret seg, annet enn at jeg nå vet hvor idiotisk jeg var når jeg avsluttet studiene mine for 9 år siden. Og jeg er av den typen hvor alle store følelser kommer ut som tårer.

Og sannheten er: Jeg vil mye heller være i denne situasjonen enn den andre befinner seg i, som vennen min som har mistet et familiemedlem. :’-|

Uansett: Snurr film:

#studielån #tabbe #fail #personligøkonomi

Sparetips: Gaver til deg og til andre

Svigerinnen min er fantastisk med gavehandling. Hun kjøper gaver året rundt, legger de en faktisk lur plass og finner det frem til jul eller andre anledninger.

Forrige jul var et godt eksempel. Noen dager før jul ringte det på døren og en unge i fra barnehagen kom med julegave til en av tante-ungene mine. Svigerinnen min ble overrasket men ikke tatt på senga. Hun sa bare: “Åh, så bra du kom, vi har en gave liggende til deg også!” Inn for hun, til den lure plassen sin, fant frem en ferdigpakket gave, som hun visste hva var, hun skrev på navnet på ungen og gikk ut å ga den i fra seg. Helt enkelt. Da jeg spurte henne om det, sa hun at hun alltid kjøpte ekstra leker når det var salg, pakket det inn med en post-it, så var det klar hver gang ungene skulle i bursdag.

Grunnen til at jeg kom på dette denne gangen, er fordi jeg hadde det utrolig kjekt forrige uke, når jeg var å handlet premier for lykkehjul-spillet som Hjelpekorpset arrangerer hver 17. mai. Det var ekstra kjekt fordi det var salg, spesielt på mange spill. Jeg vurderer faktisk å dra bort i dag, etter jobb, å kjøpe noen spill for å ha innpakket og klar. Dessuten var det noen spill jeg tenkte jeg kunne ha selv, slik at tanteungene mine kan gjøre noe annet når de er her, enn å lese og tegne.

Det er noen spennende ‘pengespill’ som er laget for å lære barn om penger. Monopol og Milliardær har vi jo hørt om. Men har du hørt om Payday?

Dette er jeg ganske nysgjerrig på, og fordi det er 76 % salg, koster det under 100 kr. (Extra leker hvis du er nysgjerrig).

Har du noen erfaringer med dette spillet? Syns du det er greit å bruke for å lære om økonomi?

Det var ganske mange andre spill jeg tenkte kunne være interessant å kjøpe, til ulike alderstrinn men jeg må tenke meg litt om og bestemme meg for hvor mye jeg ønsker å bruke på gaver og hvor mye jeg ønsker å bruke til spill hjemme hos meg.

Jeg har egentlig ikke så mange barn å handle gaver til. De eldste får tur i Kongeparken fra meg, i en kombinert jul og bursdagsgave og de yngste har ikke så mye moro av spill enda. Men plutselig er det noen andre barn jeg skal gi noe til, så da kan det være greit å ha.

Og så til meg/deg selv.

Gaver til andre er bare det ene poenget jeg ønsker å gjøre her. Nå i sommer har de fleste i familien min bursdag, inkludert meg selv. For å spare penger, prøver jeg å være veldig bevisst om hva jeg ønsker meg. Jeg har noen få regler, som egentlig er mer veiledende enn regler (Fort: Hvilken engelsktalende film har jeg oversatt sitatet fra?)

  1. Det er noe jeg trenger. Jeg har helt ærlig ikke plass til så veldig mye mer enn jeg har allerede, så ting jeg trenger er greit å ønske seg.
  2. Det må være noe jeg er villig til å bruke penger på selv.
  3. Helst ikke gavekort. Gavekort er veldig kjipe å gi, så hvis jeg kan unngå å be om det fra andre, er jeg svært fornøyd
  4. Gaveønsket må være noe konkret, som jeg kan peke til giveren: Dette bruker jeg så-så mange ganger i uka. Dette var det et stort behov for. For eksempel ønsker jeg meg ikke penger til kjøkkenoppussingen, da blir gaven en veldig liten del av det hele. Skulle jeg ønske meg noe til i denne oppussingen, ville jeg ønskt meg penger til en Micro, til et blandebatteri, til oppvaskmaskinen. Pengene går inn i potten, men jeg og giveren kan se på den spesifikke tingen og si: Jo, den er i fra den personen. Men et bedre eksempel er å ønske seg nye sykkelsko, nye sykkelshortser, ny hjelm, ny sykkelveske, ny regnjakke til syklingen, osv. osv. Ja, jeg trenger å oppdatere sykkel-utstyret mitt.
  5. Skulle jeg motta pengegaver, prøver jeg raskt å finne ut hva jeg skal bruke pengene på og så informere giveren om hva jeg har brukt det til. Det eneste (som er et lite ‘problem’) er når man forteller hva man skal bruke pengene til, har ikke brukt de pengene til det, og nå ønsker å bruke pengene til noe annet. Som pengene jeg fikk av Mamma, Pappa og Mormor til jul. Jeg sa jeg ville kjøpe trådløse høytalere av de, men nå vil jeg bruke de til kjøkkenoppussingen. For budsjettet er stramt.

Det kan hende du ikke har bursdag nå snart men om du har det, begynn å planlegg ønskelisten din. Jeg har faktisk laget en video om det. Den er 6 måneder gammel, jeg har lært mye om filming, redigering og planlegging siden men denne holder faktisk.

Håper dere har en strålende flott og uperfekt dag!

#salg #gave #ønskeliste #